Alphabet Aandelen Kopen in 2022? 5x Waarom (Niet) + Alles over dit aandeel

Beste lange termijn belegger, overweeg het kopen van Alphabet aandelen? Wat ons betreft is dit een goede belegging voor de lange termijn. Maar is het ook voor 2022 een goed instapmoment? Na analyse op zowel financiële waardering als toekomstige groei veronderstellen we van wel. Dit concluderen we op basis van 5 redenen.

Dit wilt niet zeggen dat er geen risico’s zijn. Zo zien wij 2 redenen waarom niet Alphabet aandelen kopen.  

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

PS: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit is geen koopadvies noch persoonlijk beleggingsadvies. De content is puur ter inspiratie en vermaak.

5 Redenen waarom Alphabet aandelen kopen in 2022


Voor 2022 zien wij 5 redenen waarom te beleggen in Alphabet aandelen. Voor de lange termijn zien wij dit als een uniek bedrijf met duurzaam competitief voordeel. De andere belangrijke criteria is dat wij Alphabet aandelen tegen een gunstige prijs kunnen kopen. Dit is belangrijk voor het instapmoment.

De korte samenvatting: wij verwachten dat dit begin 2022 een prima instapmoment is voor het kopen van Alphabet aandelen (voor de lange termijn). Let echter wel op de heersende volatiliteit die kan leiden tot een correctie. Pas de DCA-methode toe bij onzekerheid omtrent het instapmoment. Als lange termijn zien wij het kopen van Alphabet aandelen als een prima belegging, maar wij weten niet of dit past binnen jouw risicoprofiel.

Dit zijn 5 redenen waarom wel Alphabet aandelen kopen in 2022 en voor de lange termijn.

Tip: lees hier alles over de beste aandelen op dit moment.

Reden 1. De markt van haar kernactiviteiten blijft groeien

Een belangrijke reden waarom je Alphabet aandelen wilt kopen is omwille haar groei. De markt van haar kernactiviteiten (1) Alphabet search, (2) Youtube ads en (3) Alphabet Network blijft groeien. Ook in 2022 is er nog altijd een grote populatie die geen of weinig Internet gebruikt. Dit wordt echter steeds minder, waardoor de markt voor Alphabet toeneemt.

Een andere invalshoek: wist je dat er nog altijd kleine bedrijven zijn die geen website hebben? De schattingen lopen uiteen van 40 tot 20%.

Zelfs met een beurswaarde van triljoenen kan het kopen van Alphabet aandelen alsnog resulteren in een hoger dan gemiddeld rendement (zie onder).

Reden 2. Other Bets


In haar bedrijfsstrategie streeft Alphabet naar diversificatie (naast Alphabet). Dit doen ze door new business development wat zij “other bets” noemen. Een bekend voorbeeld is Waymo. Deze en andere innovatieve ontwikkelingen leveren vooralsnog maar “weinig geld” op. In Q3 2021 was dit 182 miljoen. Dit is natuurlijk nog steeds veel voor één kwartaal, maar in verhouding is het slechts 2,7% van het totaal.

Op termijn kunnen deze other bets echter uitgroeien tot volwaardige bedrijfsactiviteiten.

Een concreet voorbeeld is Alphabet Cloud. In Q3 2021 is deze bedrijfstak gegroeid van $3,4 miljard naar $5 miljard omzet. Een jaarlijkse groei van 47%. Het schijnt echter te zijn dat Alphabet Cloud nog niet winstgevend is. En dat is in dit geval alleen maar gunstig.

Kortom: we willen Alphabet aandelen kopen omdat zij werkt aan risicospreiding binnen haar bedrijfsactiviteiten.

Reden 3. Sterk aandeel op groei, winstgevendheid en momentum

Alphabet aandelen presteren zeer goed op basis van groei, winstgevendheid en momentum. Bedrijfsgroei en -winstgevendheid zijn een afgeleide van de bedrijfsstrategie. Of in dit geval: een dominante marktpositie binnen een groeimarkt. Naast het bedrijf is naar onze mening ook het aandeel sterk.

Zo presteren Alphabet aandelen beter op rendement dan de S&P 500 (periode 2017 – 2021):

Rendement Alphabet vs. S&P 500 2017 – 2021. Bron: Seekingalpha.com

Wij weten uiteraard niet zeker of Alphabet ook in 2022 beter zal presteren dan de S&P 500. Dit is deels afhankelijk van het beurssentiment rondom technologie aandelen.

De sterke financiële resultaten zijn echter wel een feit. De jaarlijkse omzetgroei is gemiddeld 18,8% over de afgelopen vijf jaar. En de winstgroei 20%. Dit terwijl het bedrijf al reeds 30% winstmarge realiseert. De verwachtte totale omzet van 2021 is circa $260 miljard, waarvan naar schatting $85 miljard winst. Bizar!

En dan te bedenken dat Alphabet reeds $140 miljard in “kas” heeft. Hierdoor kunnen ze groei realiseren middels acquisitie, maar ook extra aandelen terugkopen. Dit laatste leidt doorgaans tot een hogere aandelenkoers.

Reden 4. Gunstige waardering of toch even wachten?

De unieke prestatie wilt nog niet zeggen dat investeren in Alphabet aandelen slim is. Dit is namelijk afhankelijk van haar financiële waardering. Oftewel: de verhouding tussen koers/winst en andere waarderingscriteria. Voor 2022 is de P/E-ratio (Price/Earnings = Koers/Winst) hoger dan in het verleden:

Alphabet P/E-ratio 2012 – 2021. Bron: Seekingalpha.com

Normaliter is een P/E-ratio lager naar gelang het bedrijf in beurswaarde toeneemt. Zo was de groeipotentie van Alphabet aandelen in 2013 uiteraard (?) groter dan hedendaags voor 2022. Ook andere criteria zoals P/S-, P/B-, en de Price/Cash Flow-ratio staan op een relatief hoog punt (o.b.v. historie).

Puur op basis van deze informatie kunnen we op de korte termijn een kleine correctie verwachten. Maar over het algemeen heeft het aandeel een sterk momentum. Oftewel: een correctie kan een mooi instapmoment zijn. Het is echter onzeker of deze komt, en derhalve kan je in dit geval wellicht de DCA-methode toepassen.  

Reden 5. Lange termijn bedrijfsstrategie

Als lange termijn belegger zou ik graag Alphabet aandelen kopen omdat ook Alphabet ver vooruitdenkt. Dit zien we niet alleen in de bedrijfsstrategie terug. Zo heeft zij bedrijfscultuur waarbij mensen de vrijheid krijgen om circa 1 dag per week te werken aan nieuwe producten. Producten die iets toevoegen aan de wereld. Een voorbeeld hiervan is Gmail. Een dergelijke bedrijfscultuur leidt tot veel innovatie, en dat is de succesfactor voor continuïteit. Bovendien investeert Alphabet veel in haar geld in dit soort nieuwe ontwikkelingen. En ja, dit gaat ook veelvuldig fout. Er is niet voor niets een Alphabet Graveyard. Maar eens in de zoveel tijd komt er een goed idee. En dit idee groeit op de lange termijn uit tot een zeer winstgevende bedrijfsactiviteit.  

2 Redenen waarom niet beleggen in Alphabet aandelen

Uiteraard zijn er ook redenen om geen Alphabet aandelen te kopen. Dit kan zijn omdat je andere beleggingen op het oog hebt, maar het kan ook zijn omwille de risico’s bij Alphabet aandelen. Zoals ieder aandeel kent ook het bedrijf Alphabet risico’s. Wat ons betreft is politieke inmenging het grootste risico. Al jaren willen overheden de macht van technologiebedrijven inperken. Met name wetgeving omtrent privacy kan Alphabet serieus schaden.

In worst-case scenario kan de gehele bedrijfsactiviteit van online advertenties worden geschaad. Hoe groot en reëel dit risico is durven wij niet uit te spreken. De impact ervan zal echter dramatisch zijn op bedrijven als Alphabet. Dit kan een reden zijn om niet te investeren.

Een andere reden om geen Alphabet aandelen te kopen is opdat zij geen dividend uitkeren. Voor dividendbeleggers is dit uiteraard een NO-GO. Immers, dividendaandelen geven het voordeel van inkomstenstroom. Zelfs wanneer het aandeel daalt, kan het alsnog dividend uitkeren.

Wat zijn voor jou argumenten om geen Alphabet aandelen te kopen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Waar kan ik het beste Alphabet aandelen kopen?

Ben je een beginnende belegger en wil je weten waar wij Alphabet aandelen kopen? Deze aandelen kan je kopen via bekende beleggingsplatformen. Dit kan eenvoudig via de zoekfunctie. Zoek naar “Alphabet” of naar de ticker van haar aandelen genaamd GOOG of GOOGL. Het verschil tussen de twee is het type aandeel. Met GOOGL aandelen krijg je stemrecht. Met GOOG aandelen heb je geen stemrecht. In het verleden heeft GOOG een iets beter rendement gerealiseerd.

Vrijwel iedere broker biedt het aan. Het is meer de vraag: waar kan ik het beste Alphabet aandelen kopen?

Evident kan je dit op de beste beleggingsplatformen doen. Dat zijn brokers die commissievrij beleggen aanbieden. Let daarbij wel op de valutakosten, omdat dit verschilt per broker. Ook zijn eventuele servicekosten en gebruiksgemak relevante aandachtspunten.

Wil je weten wat de beste keuze is?

Klik hier voor beste beleggingsplatformen vergelijken.