arrow_drop_up arrow_drop_down

Is Fast Invest betrouwbaar als P2P-platform investering?

Als je wilt gaan beleggen in P2P Lending, oftewel particuliere leningen, is het wel fijn om te beleggen via een betrouwbaar platform. Zo bleek in 2016 dat een groot P2P-platform genaamd Ezubo een piramidefraude bleek te zijn. We zijn nu inmiddels enkele jaren verder, maar dat wil niet zeggen dat wij als beleggers altijd scherp moeten zijn over waarin wij ons geld investeren. Nu is Fast Invest een van de meest snelgroeiende P2P-platformen op dit moment. Maar wat is dit voor platform, en waarom kiezen investeerders voor Fast Invest en niet voor een ander P2P-platform? En wellicht belangrijker: is Fast Invest betrouwbaar?

In dit artikel evalueren we Fast Invest op betrouwbaarheid. De centrale vraag is of het een veilige haven is voor onze investeringen, en waarom we via Fast Invest zouden moeten beleggen in plaats van andere platformen.

Laten we doorgaan met een korte introductie tot P2P Lending

Wat is Fast Invest, en wat is P2P Lending?

Fast Invest is een P2P-platform waarop je als particuliere belegger kan investeren in particuliere leningen. Omdat de markt vol in ontwikkeling is, kan er naast particuliere leningen ook worden geïnvesteerd in bedrijfsleningen. Naast Fast Invest zijn er andere P2P-platformen waarop je als belegger terecht kan. Ieder platform biedt haar eigen voor- en nadelen, waarover straks meer. Maar bij alle platformen is het belangrijk dat zij betrouwbaar zijn. Of Fast Invest betrouwbaar is, heeft niet alleen te maken met de mate van beveiliging. Betrouwbaarheid heeft ook te maken met of Fast Invest geen oplichting is, en of ze tijdig het rendement (de winst) uitkeren. En misschien nog wel belangrijker is dat Fast Invest ook betrouwbaar zou moeten zijn in het beschermen van haar investeerders.

Dit laatste punt is een van de belangrijkste factoren om te kiezen voor een P2P-platofrm. Het laatste wat je wilt als investeerder, is je geld uitlenen aan wanbetalers en oplichters. In deze heeft een P2P-platform als Fast Invest dus een hele belangrijke taak. Zij moeten betrouwbaar zijn in de vorm van een zeer strenge kredietcontrole op potentiele leners. Stel nu dat ik een lening wil aanvragen van 5.000 euro, maar ik sta al flink in het rood bij traditionele banken. In dat geval zou ik niet zomaar een lening moeten kunnen aanvragen via een P2P-platform. In principe zou ik nooit in aanmerking mogen komen voor een lening, omdat mijn financiële situatie niet betrouwbaar genoeg is om de lening te kunnen terugbetalen.

Als je meer wilt weten over P2P, kan je het beste dit artikel over beleggen in P2P Lending lezen. Hieronder gaan we door met het bekijken of Fast Invest betrouwbaar is. Hoe is haar kredietcontrole? Hoe beschermt ze haar investeerders? Wat bij klachten of wanbetaling? Et cetera.

Is Fast Invest betrouwbaar?

Om te bepalen of Fast Invest betrouwbaar is, kunnen we naar een paar factoren kijken:

  1. Hoe streng is de kredietcontrole voor mensen die leningen willen afsluiten via Fast Invest?
  2. Hoe beschermd zijn de investeerders bij Fast Invest?
  3. Wat gebeurt er bij klachten of problemen?
  4. Is uitbetaling van rendement veilig en stabiel?
  5. Ervaringen van anderen

Heeft Fast Invest een betrouwbare kredietcontrole voor leners?

Bij vrijwel alle P2P-platformen gebeurt de kredietcontrole via zogenaamde Loan Originators. Dit zijn bedrijven die leningen accepteren van particuliere leners. Eigenlijk zijn dit dus de standaard bedrijven waarbij je als particulier of ondernemer een lening kan afsluiten. Bij deze partijen zal je altijd een strenge kredietcontrole moeten doorstaan.

Wat Fast Invest in essentie doet, is een platform verschaffen waarbij deze Loan Originators nog sneller hun vraag kunnen vinden (in de zin van vraag- en aanbod). De kredietcontrole gebeurt dus bij de Loan Originators. De Loan Originators dienen bij Fast Invest (of ander P2P-platform) aan te geven hoe betrouwbaar de lener is. Met andere woorden, kan hij gemakkelijk de lening terugbetalen? Als dit het geval is, krijgt deze lening een lagere risicoklasse en ook een lagere rente. Als investeerder hebben wij inzicht tot deze risicoklasse, en dus kunnen we zelf bepalen of we uitsluitend in “meer veilige” leningen willen investeren, of ook in “meer risicovolle”. Tot slot is het goed om te weten dat de Loan Originators ook verantwoordelijk zijn voor de particuliere lener bij eventuele wanbetaling of te late betaling.

Welke bescherming krijgen investeerders bij Fast Invest?

Wat ik persoonlijk heel goed vind aan Fast Invest (in vergelijking tot andere P2P-platformen), is dat zij zowel MoneyBack als BuyBack garantie aanbieden. De BuyBack garantie houdt in dat Fast Invest haar investeerders compenseert in het geval dat een particuliere lener te laat is met het terugbetalen van haar lening (aan jou). Deze garantie is betekent echter niet dat je zomaar risicoloos kan investeren via een P2P-platform. Er is altijd een risico van faillissement, overlijden, of overmacht. Met andere woorden: hoog rendement komt nooit zonder risico. Als je dat toch wilt, kan je beter kiezen voor beleggen met weinig risico. Dat vergt andere type beleggingen 😉. Maar goed, de BuyBack garantie is wel een betrouwbare bescherming vanuit Fast Invest voor alle investeerders.

De MoneyBack garantie vanuit Fast Invest is een uniek voordeel dat alleen dit P2P-platform aanbiedt. Deze garantie houdt in dat Fast Invest jouw lening opkoopt binnen 1 dag, wanneer je besluit om te stoppen. Dit is een groot voordeel omwille flexibiliteit. Zo heb ik een persoonlijk voorbeeld waarbij ik zowel investeer in aandelen, vastgoedfondsen als P2P. Stel nu dat de aandelenmarkt slecht gaat doordat er recessie heerst. In dit geval kan ik meer geld vanuit mijn aandelen overhevelen naar P2P. En zodra de aandelenmarkt weer goed gaat, kan ik snel het geld uit de P2P belegging halen en dit herbeleggen in de aandelenmarkt.

Tip: verlaag je risico te allen tijde bij beleggen! Bij P2P-platformen kan dit door je geld te verdelen over vele verschillende leningen. Zet nooit je geld in op slechts een enkele lening. Loop geen onnodig risico! Bovendien dien je ook te spreiden in andere investeringen dan enkel P2P. Stel een beleggingsportefeuille samen voor maximale spreiding. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel over rijk worden met beleggen.

Hoe zit het met klachten en uitbetalingen?

Qua service en klachtenafhandeling doen ze het bij Fast Invest wel oké. Niet de beste, ook niet de slechtste. Gewoon voldoende. Uitbetalingen gebeuren wel netjes en betrouwbaar. Ook zijn er geen verborgen kosten, wat altijd fijn is.

Mijn ervaringen met Fast Invest als P2P belegging

Alhoewel mijn ervaringen met Fast Invest nog redelijk beperkt zijn, ervaar ik het vooralsnog als een betrouwbaar platform. Inmiddels experimenteer ik zo’n enkele maanden met een klein startbedrag van 500 euro. Puur om te testen. Immers, mijn gehele vermogen zit momenteel in dit aandelen advies en daarnaast bouw ik passief inkomen op via Exporo. Qua resultaat heb ik tot op heden gemiddeld 11,4% rendement geboekt op Fast Invest. Er zijn nog geen leningen geweest die niet hebben terugbetaald, of überhaupt vertraagd zijn. Al met al is het vrij interessant en ben ik van plan om mijn kapitaal in P2P langzaam te laten stijgen.

Naast het feit dat Fast Invest enkele unieke voordelen biedt ten op zichtte van andere P2P-platformen, is het rendement ook aan de hoge kant. Wat ik persoonlijk een zeer handige functie vindt, is de “auto invest”. Dat is een functie waarbij het geld dat je selecteert automatisch wordt geïnvesteerd over X aantal leningen. Je bepaalt zelf over hoeveel leningen je wilt spreiden, en ook over wat voor soort leningen. Denk hierbij aan het risicogehalte, het rendement en type lening (particulier of bedrijfslening). Dankzij de auto invest functie is het zeer gemakkelijk om meer aan risicospreiding te doen.

Ook als we kijken naar ervaringen van anderen op Trustpilot, vinden zij Fast Invest betrouwbaar. Zo geeft slechts 12% een score aan van gemiddeld tot slecht. 26% geeft een Goed. En 62% geeft aan dat Fast Invest uitstekend is. Dat is een vrij hoge score. Voor meer informatie over mijn ervaringen, kan je de uitgebreide review over Fast Invest lezen. Daarin lees je alles wat je zou moeten weten alvorens je met Fast Invest zou starten.

Welke alternatieve P2P-platformen zijn er?

Fast Invest is betrouwbaar, dat is mijn conclusie. Dit wil niet zeggen dat zij het enige betrouwbare P2P-platform zijn. Zo zijn er enkele concurrerende P2P-platformen die nagenoeg dezelfde karakteristieken hebben als Fast Invest, en tevens betrouwbaar zijn. Nu heb ik een aantal P2P-platformen met elkaar vergeleken. Hieruit is een lijstje met 5 goede P2P-platformen gekomen, die ieder betrouwbaar zijn en goede rendementen genereren. Fast Invest is er eentje van, en hieronder vind je in willekeurige volgorde de andere vier. Wanneer je op de blauwe linkjes klikt, word je direct doorverwezen naar het review artikel dat geschreven is over het desbetreffende P2P-platform.

  1. Fellow Finance review
  2. Mintos Nederland review
  3. Grupeer review
  4. IUVO Group review

Nu we uitgebreid hebben gekeken naar de betrouwbaarheid van Fast Invest, vraag ik mij af wat jouw ervaringen zijn met beleggen in P2P Lending. Via welk platform investeer jij in particuliere leningen, en hoe betrouwbaar is dat. En wat voor rendementen behaal je? Deel je ervaringen en mening met mij en andere lezers. Op deze manier kunnen we elkaar verder helpen!

Tot slot, voor meer kennisartikels over beleggen en investeren kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Dit betreft onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen en investeren, en ook persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Sluit jij je aan bij de Happy Investors Mindset community voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid?

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, afgestudeerd in Masteropleidingen over Management en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset community. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Reactie plaatsen

Voorkom dat je het gratis boek "Meer Geld Verdienen in Minder Tijd" misloopt!

Mijn boek Meer Geld Verdienen in Minder Tijd telt bijna 100 pagina's met duidelijke en concrete tips over hoe je veel meer geld in minder tijd kan verdienen. Dit is inclusief stappenplan en, uit onderzoek bewezen, de beste tactieken om dit te bereiken. Om mijn kennis en ervaringen met jou te delen, mag je het boek gratis downloaden via onderstaande button. Enjoy!
50%
Download Gratis