Is Fast Invest betrouwbaar als P2P-platform investering?
arrow_drop_up arrow_drop_down
11 maart 2020 

Is Fast Invest betrouwbaar als P2P-platform investering?

Als je wilt gaan beleggen in P2P Lending, oftewel particuliere leningen, is het wel fijn om te beleggen via een betrouwbaar platform. Zo bleek in 2016 dat een groot P2P-platform genaamd Ezubo een piramidefraude bleek te zijn. We zijn nu inmiddels enkele jaren verder, maar dat wil niet zeggen dat wij als beleggers altijd scherp moeten zijn over waarin wij ons geld investeren. Nu is Fast Invest een van de meest snelgroeiende P2P-platformen op dit moment. Maar wat is dit voor platform, en waarom kiezen investeerders voor Fast Invest en niet voor een ander P2P-platform? En wellicht belangrijker: is Fast Invest betrouwbaar?

In dit artikel evalueren we Fast Invest op betrouwbaarheid. De centrale vraag is of het een veilige haven is voor onze investeringen, en waarom we via Fast Invest zouden moeten beleggen in plaats van andere platformen.

Laten we doorgaan met een korte introductie tot P2P Lending.

Let op, dit is een belangrijke update: Fast Invest lijkt zeer onbetrouwbaar in het terugbetalen van geld. Rendementen worden toegekend, maar zodra je jouw geld wilt terughalen duurt dit bijzonder lang. Soms wel tot enkele maanden. Het vertrouwen in Fast Invest is daarmee weg en het als je het mij vraagt zou ik opzoek gaan naar een ander P2P platform!

Of nog beter, kies voor vastgoedfondsen of beleggen in ETF’s. Deze zijn typisch minder risicovol dan P2P-platformen.

Wat is Fast Invest, en wat is P2P Lending?

Fast Invest is een P2P-platform waarop je als particuliere belegger kan investeren in particuliere leningen. Omdat de markt vol in ontwikkeling is, kan er naast particuliere leningen ook worden geïnvesteerd in bedrijfsleningen. Naast Fast Invest zijn er andere P2P-platformen waarop je als belegger terecht kan. Ieder platform biedt haar eigen voor- en nadelen, waarover straks meer. Maar bij alle platformen is het belangrijk dat zij betrouwbaar zijn. Of Fast Invest betrouwbaar is, heeft niet alleen te maken met de mate van beveiliging. Betrouwbaarheid heeft ook te maken met of Fast Invest geen oplichting is, en of ze tijdig het rendement (de winst) uitkeren. En misschien nog wel belangrijker is dat Fast Invest ook betrouwbaar zou moeten zijn in het beschermen van haar investeerders.

Dit laatste punt is een van de belangrijkste factoren om te kiezen voor een P2P-platofrm. Het laatste wat je wilt als investeerder, is je geld uitlenen aan wanbetalers en oplichters. In deze heeft een P2P-platform als Fast Invest dus een hele belangrijke taak. Zij moeten betrouwbaar zijn in de vorm van een zeer strenge kredietcontrole op potentiele leners. Stel nu dat ik een lening wil aanvragen van 5.000 euro, maar ik sta al flink in het rood bij traditionele banken. In dat geval zou ik niet zomaar een lening moeten kunnen aanvragen via een P2P-platform. In principe zou ik nooit in aanmerking mogen komen voor een lening, omdat mijn financiële situatie niet betrouwbaar genoeg is om de lening te kunnen terugbetalen.

Als je meer wilt weten over P2P, kan je het beste dit artikel over beleggen in P2P Lending lezen. Hieronder gaan we door met het bekijken of Fast Invest betrouwbaar is. Hoe is haar kredietcontrole? Hoe beschermt ze haar investeerders? Wat bij klachten of wanbetaling? Et cetera.

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen?

Wil jij meer succesvol worden?
Wil jij rijker worden?
Wil jij leren beginnen met beleggen als gevorderden?

Klik hier voor SILVER & GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

 • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
 • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
 • Meer dan 70 uur trainingvideo’s en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
 • Exclusieve beleggingsrapporten voor 300% rendement of hoger
 • En nog veel meer…

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.

Is Fast Invest betrouwbaar?

Om te bepalen of Fast Invest betrouwbaar is, kunnen we naar een paar factoren kijken:

 1. Hoe streng is de kredietcontrole voor mensen die leningen willen afsluiten via Fast Invest?
 2. Hoe beschermd zijn de investeerders bij Fast Invest?
 3. Wat gebeurt er bij klachten of problemen?
 4. Is uitbetaling van rendement veilig en stabiel?
 5. Ervaringen van anderen

Heeft Fast Invest een betrouwbare kredietcontrole voor leners?

Bij vrijwel alle P2P-platformen gebeurt de kredietcontrole via zogenaamde Loan Originators. Dit zijn bedrijven die leningen accepteren van particuliere leners. Eigenlijk zijn dit dus de standaard bedrijven waarbij je als particulier of ondernemer een lening kan afsluiten. Bij deze partijen zal je altijd een strenge kredietcontrole moeten doorstaan.

Wat Fast Invest in essentie doet, is een platform verschaffen waarbij deze Loan Originators nog sneller hun vraag kunnen vinden (in de zin van vraag- en aanbod). De kredietcontrole gebeurt dus bij de Loan Originators. De Loan Originators dienen bij Fast Invest (of ander P2P-platform) aan te geven hoe betrouwbaar de lener is. Met andere woorden, kan hij gemakkelijk de lening terugbetalen? Als dit het geval is, krijgt deze lening een lagere risicoklasse en ook een lagere rente. Als investeerder hebben wij inzicht tot deze risicoklasse, en dus kunnen we zelf bepalen of we uitsluitend in “meer veilige” leningen willen investeren, of ook in “meer risicovolle”. Tot slot is het goed om te weten dat de Loan Originators ook verantwoordelijk zijn voor de particuliere lener bij eventuele wanbetaling of te late betaling.

Welke bescherming krijgen investeerders bij Fast Invest?

Wat ik persoonlijk heel goed vind aan Fast Invest (in vergelijking tot andere P2P-platformen), is dat zij zowel MoneyBack als BuyBack garantie aanbieden. De BuyBack garantie houdt in dat Fast Invest haar investeerders compenseert in het geval dat een particuliere lener te laat is met het terugbetalen van haar lening (aan jou). Deze garantie is betekent echter niet dat je zomaar risicoloos kan investeren via een P2P-platform. Er is altijd een risico van faillissement, overlijden, of overmacht. Met andere woorden: hoog rendement komt nooit zonder risico. Als je dat toch wilt, kan je beter kiezen voor beleggen met weinig risico. Dat vergt andere type beleggingen 😉. Maar goed, de BuyBack garantie is wel een betrouwbare bescherming vanuit Fast Invest voor alle investeerders.

De MoneyBack garantie vanuit Fast Invest is een uniek voordeel dat alleen dit P2P-platform aanbiedt. Deze garantie houdt in dat Fast Invest jouw lening opkoopt binnen 1 dag, wanneer je besluit om te stoppen. Dit is een groot voordeel omwille flexibiliteit. Zo heb ik een persoonlijk voorbeeld waarbij ik zowel investeer in aandelen, vastgoedfondsen als P2P. Stel nu dat de aandelenmarkt slecht gaat doordat er recessie heerst. In dit geval kan ik meer geld vanuit mijn aandelen overhevelen naar P2P. En zodra de aandelenmarkt weer goed gaat, kan ik snel het geld uit de P2P belegging halen en dit herbeleggen in de aandelenmarkt.

Tip: verlaag je risico te allen tijde bij beleggen! Bij P2P-platformen kan dit door je geld te verdelen over vele verschillende leningen. Zet nooit je geld in op slechts een enkele lening. Loop geen onnodig risico! Bovendien dien je ook te spreiden in andere investeringen dan enkel P2P. Stel een beleggingsportefeuille samen voor maximale spreiding. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel over rijk worden met beleggen.

Hoe zit het met klachten en uitbetalingen?

Hier scoort Fast Invest zwaar onvoldoende! Het uitbetalen van je geld duurt veel te lang. De geruchten zijn zelfs dat het een piramidespel is, al heb ik dit zelf niet onderzocht. Een grote waarschuwing: kies niet voor Fast Invest, deze partij lijkt niet betrouwbaar!

Mijn ervaringen met Fast Invest als P2P belegging

Let op, dit is een belangrijke update: Fast Invest lijkt zeer onbetrouwbaar in het terugbetalen van geld. Rendementen worden toegekend, maar zodra je jouw geld wilt terughalen duurt dit bijzonder lang. Soms wel tot enkele maanden. Het vertrouwen in Fast Invest is daarmee weg en het als je het mij vraagt zou ik opzoek gaan naar een ander P2P platform!

Of nog beter, kies voor vastgoedfondsen of beleggen in ETF’s. Deze zijn typisch minder risicovol dan P2P-platformen.

Welke alternatieve P2P-platformen zijn er?

Fast Invest is betrouwbaar, dat is mijn conclusie. Dit wil niet zeggen dat zij het enige betrouwbare P2P-platform zijn. Zo zijn er enkele concurrerende P2P-platformen die nagenoeg dezelfde karakteristieken hebben als Fast Invest, en tevens betrouwbaar zijn. Nu heb ik een aantal P2P-platformen met elkaar vergeleken. Hieruit is een lijstje met 5 goede P2P-platformen gekomen, die ieder betrouwbaar zijn en goede rendementen genereren. Fast Invest is er eentje van, en hieronder vind je in willekeurige volgorde de andere vier. Wanneer je op de blauwe linkjes klikt, word je direct doorverwezen naar het review artikel dat geschreven is over het desbetreffende P2P-platform.

 1. Fellow Finance review
 2. Mintos Nederland review
 3. Grupeer review
 4. IUVO Group review

Nu we uitgebreid hebben gekeken naar de betrouwbaarheid van Fast Invest, vraag ik mij af wat jouw ervaringen zijn met beleggen in P2P Lending. Via welk platform investeer jij in particuliere leningen, en hoe betrouwbaar is dat. En wat voor rendementen behaal je? Deel je ervaringen en mening met mij en andere lezers. Op deze manier kunnen we elkaar verder helpen!

Tot slot, voor meer kennisartikels over beleggen en investeren kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Dit betreft onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen en investeren, en ook persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Sluit jij je aan bij de Happy Investors Mindset community voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid?

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Community. Al jarenlang deel ik mijn ervaringen voor lange termijn rijk worden en slim beleggen voor hoger rendement. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Erik Groot
Door

Erik Groot

op 8 July 2020

Ben nu al 2 maanden aan het wachten op een terug betaling van 100 euro. Deze site is echt ruk en onbetrouwbaar. De review slaat nergens op! :@

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 9 July 2020

Hi Erik, klopt. Zelf moest ik ook iets van 7 weken wachten... Heb dan ook alle reviews over Fast Invest aangepast. Op het oog lijkt het een prima platform met hoge rendementen. Deze worden wel uitgekeerd, maar zodra je je geld wilt terugvragen wordt het een ander verhaal. Dit is een recente ontwikkeling want voorheen betaalde ze snel terug. Of ze nu uiteindelijk wel of niet terugbetalen, daar gaat het niet om. Het duurt veel te lang en is daarmee mijns inziens inderdaad niet betrouwbaar. Dank voor je reactie. Nogmaals een bevestiging en waarschuwing naar anderen toe om niet te investeren in Fast Invest

Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen? 

Kies voor SILVER of GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

 • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
 • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
 • Meer dan 70 uur trainingvideo's en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
 • En nog veel meer...

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.