In 6 stappen naar financiële onafhankelijkheid bereiken
arrow_drop_up arrow_drop_down
15 november 2019 

In 6 stappen naar financiële onafhankelijkheid bereiken

Het doel van dit artikel is om ervoor te zorgen dat je meer geld in minder tijd gaat verdienen om zo financieel onafhankelijk te worden. Dit is namelijk de basis tot financiële onafhankelijkheid; een situatie waarin je vrij bent van financiële stress. Maar niet alleen dat. Ook dat je meer vrijheid hebt om te doen wat je echt graag wilt. Dat kan zijn minder werken en meer tijd besteden met familie, of door een eigen bedrijfje te starten. Voor mij betekent financiële onafhankelijkheid dat je meer kan genieten van het leven. Het zorgt ervoor dat je meer vrije tijd krijgt, en dingen kan doen die je echt graag wilt. Dit geeft meer voldoening en dus blijdschap. Daarmee is financiële vrijheid bereiken een verrijking van het leven. Niet omdat je dure spullen kan kopen, maar omdat je meer tijd kan kopen. Tijd is veel meer waardevol dan materiaal. Zeker wanneer je de tijd besteedt aan waardevolle relaties en het najagen van je passie.

In mijn boek heb ik de fundatie gelegd voor hoe je meer geld in minder tijd kan verdienen. Wanneer je dit goed doet, ben je op weg naar financiële onafhankelijkheid. Maar je bent er nog niet. Dit is slechts de eerste stap naar financiële onafhankelijkheid. Laten we dus snel verder gaan.

Het Geheim voor het Bereiken van Financiële onafhankelijkheid

financieel onafhankelijk worden

In dit artikel zal ik je uitleggen wat het geheim is voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Ik zal je de onzin besparen en direct ter zake komen over wat ervoor nodig is. Eerst zal ik je de stappen laten zien waarmee je financiële onafhankelijkheid bereikt. Daarna zal ik je mijn eigen verhaal vertellen. Dit zal ik doen in de vorm van een verhaal over hoe ik zelf financiële onafhankelijkheid heb bereikt. Dit wilt niet zeggen dat dit de beste manier is om het te doen, maar wel dat je er veel leerpunten uit kunt halen. Laten we beginnen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
 • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
 • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
 • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
 • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

In 6 stappen naar Financiële Onafhankelijk worden

Het onderstaande proces bevat 6 stappen. Dit proces duurt vele jaren. Voor de een wat langer dan de ander, afhankelijk van je zelfdiscipline en focus. Als je de stappen juist doorloopt en consistent blijft aanhouden, dan is financiële onafhankelijkheid onvermijdelijk. Het is geen illusie, het is echt haalbaar. Maar voordat je begint moeten een aantal zaken op orde zijn. Dit kan ik uitleggen aan de hand van een formule. Deze formule is alles behalve perfect, maar het gaat om de basis die in orde moet zijn. De formule:

Financiële Onafhankelijkheid Bereiken = Geloof + Discipline + Focus + Noodzakelijke Kennis + Financieel Doel

Nogmaals, deze formule is simplistisch en niet perfect. Maar de essentie is wel cruciaal. Wie niet gelooft in zijn eigen doel, zal falen. Wie niet de discipline en focus heeft om de 6 stappen naar financiële onafhankelijkheid te doorlopen, zal falen. En wie niet de noodzakelijke kennis opdoet over het bereiken van, zal falen. En wie niet inzichtelijk heeft wat het financiële doel is dat behaald moet worden, zal falen. Ik houd van duidelijkheid. Volgens mij is dit redelijk duidelijk.

Dan nu de zes stappen. Dit stappenplan is zeer basic. Het berust op de essentie. Onder iedere stap kan je wel tien andere sub-stapjes zetten voor het uitwerken van de grote stap. De uitwerking laat ik aan jou over, maar je leest het ook terug in mijn verhaal over hoe ik zelf financiële onafhankelijkheid hebt bereikt. Daar straks meer over, nu eerst de stappen.

In 6 Stappen naar Financiële Onafhankelijkheid

Stap 1. Inkomen verhogen

Stap 2. Kosten minimaliseren

Stap 3. Passief inkomen opbouwen

Stap 4. Alle cashflow van punt 1, 2 en 3 investeren in assets

Stap 5. Alle cashflow van punt 1, 2, 3 en 4 investeren in assets

Stap 6. Koop alleen luxe goederen uit de inkomsten van stap 5, totdat
financiële onafhankelijkheid is bereikt.  

Nu zijn de eerste twee stappen eenvoudig om te begrijpen. In dit boek ga ik niet te uitgebreid in op stap 1 en 2. Als je toch meer wilt weten over hoe je meer geld kan verdienen en je kosten kan minimaliseren, mag je de artikels over geld verdienen en over geld besparen niet missen .
Stap 3 kan je leren via het artikel dat gaat over ideeën voor passief inkomen. En stap 4, 5 en 6 hebben misschien wat uitleg nodig voor de juiste context.

Het is belangrijk om te weten dat je niet pas aan stap 2 begint zodra stap 1 is afgerond. De stappen lopen een beetje door elkaar. Zo kan je stap 1 t/m 3 gemakkelijk gelijktijdig doen, mits je de juiste doelen stelt. Stap 4 t/m 6 kan je ook gelijktijdig doen. Er zit hier en daar wat overlap. Laten we eens naar mijn eigen ervaring kijken om stap 1 tot en met 6 te doorlopen en te begrijpen.

Mijn verhaal: de weg naar Financiële Onafhankelijkheid

Sinds jonge leeftijd was ik al gefascineerd in geld. Inmiddels ben ik een stuk wijzer geworden, en besef ik dat geld slechts een (noodzakelijk) middel is om iets veel meer waardevols te kopen: tijd. Maar de interesse in geld verdienen zat er al vroeg in. Ook heeft het mij geholpen dat ik ben opgegroeid met een (geweldige) vader die zijn gehele leven al ondernemer is. Ondernemers denken heel anders dan de gemiddelde mens. Ondernemers zijn creatief, zoeken naar oplossingen en hebben keiharde discipline en doorzettingsvermogen. Een goed voorbeeld om mee op te groeien. En met deze achtergrond ben ik dan ook opgegroeid. Bovendien heb ik altijd al het geloof gehad (in mijzelf) dat ik een welvarend leven tegemoet zou gaan. Herinner je de formule nog?

Financiële onafhankelijkheid Bereiken = Geloof + Discipline + Focus + Noodzakelijke Kennis + Financieel Doel

Mindset en Geloof zijn Cruciaal voor Financieel Onafhankelijk worden

Het begint met geloof. Waar geloof jij in? Wat is het dat je wilt bereiken? Voor mij is het doel niet om miljonair te zijn. Maar wel om financiële onafhankelijkheid te hebben zodat ik veel meer vrijheid kan hebben. Zo accepteer ik een bepaalde levensstandaard, waardoor ik ook lagere maandelijkse lasten heb die gedekt moeten worden door een lager inkomen. Alles begint met geloof. En als je ergens sterk in gelooft dan weet je ook van jezelf dat je het kan bereiken. Zo simpel is het, acties vloeien voort uit gedachten. Alles draait om mindset. Geloof, zelfdiscipline en focus vallen onder mindset. Het is overigens niet altijd zo geweest dat ik zeer gedreven en gedisciplineerd ben. Dit is geëvolueerd na een stimulus van falen. Het stelde niet veel voor. Eerder een luxe probleem.

Toen ik nog op de HBO studeerde, had ik door allerlei omstandigheden mijn scriptie niet behaald. In eerste instantie gaf ik deze omstandigheden de schuld. Totdat ik mij realiseerde dat het aan mij lag. Ik was de oorzaak van het falen, want had ik nu werkelijk mijn best gedaan om mijn scriptie te behalen? Nee. Deze stimulus (scriptie niet gehaald) heeft mijn mindset aanzienlijk veranderd. In plaats van naar buiten kijken, keek ik vanaf dat moment naar binnen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen succes. Niemand anders. Neem daar eigenaarschap en verantwoordelijkheid over, want niemand anders zal je helpen. Sinds dat moment ben ik anders gaan leven. Ik ging naar de universiteit en ben met onderscheiding geslaagd. Maar dat was slechts het begin. Discipline, motivatie, zelfvertrouwen en het vergaren van kennis werden cruciale bouwstenen van mijn succes.

Hoe zit dit bij jou? Neem jij volledig eigenaarschap en verantwoordelijkheid over je eigen (financiële) succes? Het antwoord op deze vraag kan je leven veranderen.

Stap 1. Inkomen verhogen

inkomen verhogen voor financiele onafhankelijkheid

Pas op mijn 25ste ben ik begonnen met een fulltime baan. De jaren ervoor heb ik gebruikt om te studeren, en veel ook. Ik zag meer waarde in het verkrijgen van kennis dan te werken voor een tientje per uur in een bijbaantje. Niet dat ik geen bijbaantjes heb gehad (waar ik wel het een en ander van geleerd hebt), maar ik beperkte het wel tot een minimum. Ik deed (en doe het nog steeds) een investering in kennis, in plaats van fysieke arbeid leveren in ruil voor een uurloon. Een uurloon dat amper stijgt en waar ik zelf niet veel controle over heb. Zo lees ik tot op de dag vandaag veel kennisboeken en relevante artikels over de onderwerpen waar ik meer over wil leren.

Mijn mindset en achtergrond hebben ervoor gezorgd dat ik in een redelijk goed betaalde startersfunctie terecht kwam. Dit is ook bij jou belangrijk. Mocht je nog niet de juiste mindset en/of het geloof hebben, werk daar dan eerst aan. Daarna is een investering in kennis cruciaal. Kennis maakt je waardevol. Ook als je ouder ben, kan dit nog steeds door zelf kennisboeken te lezen of door het volgen van bijvoorbeeld goede management thuisstudies. Er is een bekend motiverend gezegde over dat wie iedere dag 1 uur spendeert aan het leren van een specifiek domein, hij of zij binnen vijf jaar een landelijke expert zal zijn. Hoe zou dit jouw leven veranderen, wanneer je de beste bent?

Zorg voor meerdere inkomstensstromen

Ik begon dus op mijn 25ste met een fulltime baan. Daarnaast bouwde ik in mijn vrije tijd een eigen (kleine) webshop op. En later een tweetal succesvolle websites. De eerste stap naar financiële onafhankelijkheid bereiken is door je inkomen te verhogen. Ik ga er even vanuit dat dit een fulltime baan is. Het enige wat je moet doen is ervoor te zorgen dat je een hoger inkomen krijgt. Dit heb je deels zelf in de hand. Door excellent te presteren op het werk zal je enkele promoties kunnen krijgen. En als je niet beloond wordt naar inzet, kan je altijd van baan wisselen en een grote loonsverhoging vangen.

Maar je inkomen kan je maar tot op een zekere hoogte verhogen. Het is onwaarschijnlijk dat je ieder jaar 10% loonsverhoging krijgt. In het beste geval is dit eens in de twee tot drie jaar, met soms een uitschieter naar boven. En daarom is het belangrijk om naast je fulltime baan ook andere bronnen van inkomen te gaan genereren. Het doel moet zijn om meerdere inkomstenstromen te genereren, zodat je niet afhankelijk bent van enkel je salaris bij een werkgever. Dit is stap 3, het opbouwen van passief inkomen. Maar voordat ik je uitleg hoe ik stap 3 succesvol heb toegepast, wil ik eerst kort met je stap 2 doornemen.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Stap 2. Kosten Minimaliseren

Financiële onafhankelijkheid begint met het creëren van meer inkomsten dan uitgaven. Het verschil tussen deze twee noem ik voor het gemak cashflow. Dit kunnen we als volgt zien:

Cashflow = inkomsten – kosten

Meestal wordt er gekeken naar de maandelijkse cashflow. Dit houdt in hoeveel geld je maandelijks overhoudt om te sparen of te investeren. Stel dat je 2000 euro aan maandelijkse uitgaven hebt, met een inkomen van 2500 euro. Dan is de maandelijkse cashflow 500 euro. Dit is overigens niet de officiële definitie van cashflow. Die is veel moeilijker. Maar het gaat hier om het begrijpen van een simpel concept. Als je maandelijkse kosten hoger zijn dan je maandelijkse inkomsten, dan heb je een negatieve cashflow. Zijn je maandelijkse kosten lager dan je maandelijkse inkomsten, dan heb je een positieve cashflow.

Positieve cashflow is de basis voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid.

In stap 1 hebben we het gehad over het verhogen van de inkomsten. Je inkomen verhogen is op korte termijn uitdagender dan je kosten verlagen. Kosten verlagen kan vrij eenvoudig op korte termijn. Hierbij zal je kritisch moeten kijken naar je uitgaven, en jezelf afvragen of je iets echt wel nodig hebt. Voegt het waarde toe aan je leven, of kan je ook zonder? Op deze manier kan je behoorlijk wat kosten schrappen. Maar niet alles. Je zal een basis levensstandaard hebben. Dat is logisch ook, je mag best een beetje leven zolang je maar begrijpt dat je nu een investering doet zodat je in de toekomst kan leven als een baas.

Positieve Cashflow Genereren, en verder laten stijgen door investeringen

Zie het voorbeeld van hierboven. Stel nu dat je de kosten omlaag krijgt van 2000 naar 1250 euro per maand. Je inkomsten blijven gelijk. Dan krijgen we:

Cashflow (1250) = inkomsten (2500) – kosten (1250)

Door je kosten te verlagen van 2000 naar 1250 euro, heb je een hogere positieve cashflow van 1250 euro per maand. Je houdt nu iedere maand 1250 euro over op je spaarrekening. Dit bedrag gaan we gebruiken in stap 4. Mensen die financiële onafhankelijkheid willen bereiken, of gewoon rijk willen worden, gebruiken positieve cashflow niet om spullen te kopen, maar om te investeren. Dat is namelijk waar stap 4 over gaat: geld investeren.

Maar eerst hebben we stap 3 nog: het opbouwen van passief inkomen. Als je mijn gratis boek over meer geld in minder tijd verdienen hebt gelezen, weet je dat passief inkomen de manier is om financiële onafhankelijkheid te bereiken. En dat is waar we naar opzoek zijn. Je kosten (stap 2) kan je maar tot een bepaald niveau minimaliseren. Je kan niet eindeloos blijven schrappen (zonder negatieve consequenties voor je sociale leven). Maar je inkomen kan je in principe eindeloos blijven verhogen. Daarom is dit ook stap 1. Omdat je de focus moet houden op het verhogen van je inkomsten terwijl je de kosten laag houdt.

Bij stap 3 gaan we het inkomen nog verder verhogen. Zoals je inmiddels weet zullen we bij passief inkomen opbouwen de eerste jaren harder moeten werken. Maar het is een investering. Want eenmaal juist opgezet, en het begint te lopen, zal je meer geld in minder tijd verdienen. En het resultaat hiervan is dat je positieve cashflow alsmaar blijft stijgen.

Stap 3. Passief inkomen opbouwen

financieel onafhankelijk zijn

In dit artikel gaan we het niet hebben over hoe je passief inkomen genereren kan. Via de link hiernaast leer je dat. Belangrijk, want passief inkomen is een basisvoorwaarde voor financieel onafhankelijk worden. Zelf ben ik op mijn 25ste begonnen met een fulltime baan. Gelijktijdig was ik bezig met het opbouwen van een (niet zo succesvol) webshopje. Ook heb ik de focus gelegd op het minimaliseren van mijn huishoudelijke uitgaven. Zo woonde ik inmiddels samen met mijn vriendin. We wonen in een mooi en leuk huis. En we doen leuke activiteiten, zowel samen als met vrienden en familie. Maar hierbij heb ik altijd goed gelet op wat wel waarde toevoegt en wat niet. Hierdoor kon en kan ik genieten van het leven én de kosten laag houden. Dit gaat gewoon prima samen. Laat je niet gek maken.

Maar zoals ik al aangaf kan je de kosten maar laten zakken tot een bepaald niveau, zonder dat je sociale leven kapot gaat. We willen leven, en het sociale aspect is daarbij belangrijk. Als dat voor jou minder belangrijk is, dan wordt het bereiken van financiële onafhankelijkheid alleen maar makkelijker. En voor wie graag ieder weekend twee avonden gaat stappen en luxe, dure uitstapjes doet, zal het aanzienlijk moeilijker worden. Misschien is het zoeken van de juiste balans wel de beste weg.

Focus houden en creatief zijn

Omdat ik zelf al sinds jong af aan wist wat ik wilde (financiële onafhankelijkheid), had ik vanaf het begin de focus. Mijn kosten waren laag, en mijn salaris van mijn fulltime baan probeerde ik consistent te verhogen. Ik begon met een salaris van ongeveer 3000 euro bruto. Een hoog startsalaris, dat zeker. En door inzet, kennis en het nemen van eigenaarschap, kreeg ik het voor elkaar om enkele mooie salarisstappen te maken alsook een zeer uitdagende promotie. Drie jaar later, op mijn 28ste, verdiende ik zo’n 4300 euro bruto per maand. Dat is een hoog salaris voor die leeftijd.

Maar ik gokte niet op één paard. Ik bleef doorgaan met het ontwikkelen van mijn webshop. Inmiddels was ik één jaar bezig met het opbouwen van mijn webshop. In die tijd besloot ik dat ik geen geld in advertenties wilde investeren, maar artikels ging schrijven om zo mensen naar mijn webshop te lokken. Dit betekent dat ik mijn tijd (artikels schrijven) ruilde voor geld (bezoekers omzetten tot klanten op mijn webshop). Achteraf gezien geen slimme keuze, en kon ik beter advertenties inzetten (geld) om meer klanten te krijgen (nog meer geld). Geld maakt geld. Enfin, ik besloot destijds om het anders te doen en richtte een tweede website op. Deze website werd een blog, een blog over dames mode en sieraden. Ik weet het… hoe verzin je het. En nog erger: hoe hield ik het vol om kansloze artikels te schrijven over dames mode en sieraden? Voor het antwoord moeten we teruggrijpen op onze formule:

Financiële Onafhankelijkheid Bereiken = Geloof + Discipline + Focus + Noodzakelijke Kennis + Financieel Doel

 

Gratis beleggen in crypto’s en aandelen met 0,- euro transactiekosten?

Als je interesse hebt in crypto (en aandelen) beleggen dan mag je NAGA niet missen. Dit is namelijk het nieuwe en trending crypto beleggingsplatform waarop je commissievrij (dus 0 euro transactiekosten) kan traden in crypto’s. Een account aanmaken is gratis. En bovendien krijg je toegang tot heel veel voordelen. Daarbij is het belangrijkste voordeel dat NAGA een alles-in-een beleggingsplatform voor cryptomunten en aandelen is, en dat commissievrij. Ook hebben ze unieke functies, zoals bijvoorbeeld autocopy. Autocopy houdt in dat je snel en eenvoudig alle beleggingen van een professionele belegger kan overnemen. Kortom, op die wijze kan je rendement halen zonder er zelf iets voor te doen. Inmiddels zijn meer dan 600.000 crypto beleggers aangesloten bij het revolutionaire NAGA. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over gratis crypto beleggingsaccount aanmaken en commissievrij handelen met 0,- euro transactiekosten. Of klik op onderstaande banner voor een gratis account zolang dit nog kan

728x90

Kennis en know-how is cruciaal voor financiële onafhankelijkheid bereiken

Ik had het allemaal. Behalve dan de noodzakelijke kennis om over dames mode te schrijven. Dat is overigens niet bepaald mijn passie… Wel had ik de kennis over Search Engine Optimalization (SEO). Ik leerde dit in mijn vrije tijd: hoe krijg ik gratis bezoekers naar mijn website? En dit was de basis voor het succes van mijn eerste blog website, genaamd loisir.nl. Deze blog heb ik nog steeds. Ik laat de artikels over dames mode schrijven door iemand die daar verstand van heeft. Niet alleen gaat hierdoor de kwaliteit van de blogs omhoog (kennis), maar ook verdien ik meer geld in minder tijd (geld maakt geld). Want, zo leerde ik naast SEO ook over Affilliate Marketing. Op een gegeven moment merkte ik dat ik steeds meer en meer bezoekers kreeg.

Mijn webshop bleef qua omzet gelijk, en bovendien kost dit ook tijd en geld. Zo moest ik zelf mijn eigen pakjes samenstellen en deze verzenden. Dat was prima te doen. Maar een groot nadeel was het retourneren van de producten door klanten. Mijn klanten kregen gratis verzending, maar ze moesten wel zelf de verzendkosten betalen bij retour. Hierdoor werd het aantal bestellingen retour geminimaliseerd tot ongeveer 15%. Dus ongeveer 1,5 op de 10 producten. En dat kost gewoon geld. Sowieso ben je de kosten voor verzenden en verpakking kwijt, maar ook moest je het pakketje weer uitpakken en het assortiment van de webshop bijwerken. Helemaal niet zo interessant. Daarom besloot ik om mijn webshop wel aan te houden, maar verder niet veel focus op te leggen. Ik heb dropshipment toegepast, zodat ik mijn werkzaamheden kon minimaliseren. Daarna heb ik mijn focus verlegd naar de website loisir.nl, de blog die steeds meer en meer bezoekers aantrok. Zo zie je hieronder een grafiek van het aantal bezoekers over de jaren heen:

geld verdienen aan website

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen?

Wil jij meer succesvol worden?
Wil jij rijker worden?
Wil jij leren beginnen met beleggen als gevorderden?

Klik hier voor SILVER & GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

 • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
 • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
 • Meer dan 70 uur trainingvideo’s en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
 • Exclusieve beleggingsrapporten voor 300% rendement of hoger
 • En nog veel meer…

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.

Op de juiste manier Passief Inkomen opbouwen kost veel tijd, maar geeft wel exponentiele groei

Bekijk de grafiek eens. Dit is over de periode 5 september 2016 tot 5 november 2019. Het is overduidelijk dat het eerst 2,5 jaar de tijd heeft gekost, alvorens de website echt grote groei doormaakte. Zo heb ik in deze tijdspanne van drie jaar 102.000 bezoekers op mijn website gehad. Maar bijna de helft hiervan bezochten mijn website tussen juni 2019 tot november 2019. Dit is goed te zien op de volgende grafiek:

geld verdienen aan blog platform

De afgelopen 180 dagen heb ik dus evenveel bezoekers op mijn website gekregen dan de afgelopen twee jaar daarvoor. Dat is de kracht van exponentiele groei. Het duurt een paar jaar voordat de basis klaar is, en vanaf dat moment kan het hard gaan. Heel hard.

Combineer meerdere tactieken voor Passief Inkomen

Inmiddels verdien ik een heel mooi salaris via een fulltime baan. In mijn vrijetijd verdien ik ook inkomsten via mijn webshop en de websites. Deze zijn nog niet geheel passief, dit vergt nog een aantal jaren alvorens ik het passief inkomen mag noemen. Maar herinner je de zes tactieken voor passief inkomen uit Deel 2 van dit boek? De les die ik wil meegeven is dat je deze tactieken met elkaar kan combineren. Mijn webshop is klein, maar fungeert nu wel op het dropshipment verdienmodel (passief inkomen ideen blog) waardoor ik er weinig tijd aan kwijt ben. En de websites genereren inkomsten via Affilliate Marketing. Dit zijn meerdere tactieken, maar daar blijft het niet bij. Ook de tactiek van beleggen en vastgoedfondsen pas ik toe, en deze genereren echt passief inkomen. Zo heb ik goede ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen. Dit is dan ook direct stap 4. Maar voordat we naar stap 4 gaan, wil ik je nog kort een persoonlijke ervaring mee geven.

Omzet is leuk, maar Winst is waar het om draait

Wat ik je wil meegeven is om je niet blind te staren op omzet. Het klinkt heel stoer om tegen je vrienden en familie te zeggen dat je een omzet van 50.000 euro draait via je webshop. Maar omzet zegt niet alles. Het gaat om de winst die je eraan overhoudt. Stel dat je een webshop hebt die 50.000 euro omzet draait. Dit doe je naast je fulltime baan. Dan klinkt het als heel veel, niet waar? Maar de netto winstmarge is bij een webshop altijd laag. Je hebt veel kosten zoals inkoop, verzending, retour, schade, et cetera. Dus stel dat je netto winstmarge 20% is. Dit houdt in dat je over 50.000 omzet, een winst van 10.000 euro per jaar maakt. Geen slechte bijverdienste naast je fulltime baan, dat is zeker. Maar staar je hier niet op blind.

Want een ander voorbeeld is Affilliate Marketing via een content platform. In principe heb je alleen kosten voor een website. Een goedkope website kost je zo’n 25 euro per jaar. Als jij via Affilliate Marketing 15.000 euro per jaar genereert, dan heb je dus een netto winstmarge van 15.000 – 25 = 14.975 euro per jaar. En belangrijker: als je de website en het proces automatiseert (deel 2 van dit boek), dan ben je minder tijd kwijt dan bij de webshop. Kortom, omzet zegt niet zo veel. De winst wel. En ook hoeveel tijd je hieraan kwijt bent. Winst per uur, dat is een mooie graadmeter voor succes!

Stap 4. Alle cashflow investeren in assets

Stap 4, 5 en 6 zijn redelijk eenvoudig te begrijpen, en verreweg het leukste van allemaal. Qua tijdsduur zijn we wel een aantal jaar verder (dat is stap 1 t/m 3) alvorens we kunnen genieten van stap 4 t/m 6. Maar het zware werk wordt gedaan tijdens stap 1 t/m 3. Bij stap 4, 5 en 6 draait alles om de laatste twee elementen van onze formule:

Financiële onafhankelijkheid Bereiken = Geloof + Discipline + Focus + Noodzakelijke Kennis + Financieel Doel

Bij stap 4 draait alles om het vergroten van je financiële vermogen zodat je het financieel doel kan behalen. Hiervoor heb je enerzijds kennis nodig, maar wederom keiharde discipline en focus. Ook heb je een stappenplan voor doelen bereiken nodig.

Nu het zware werk t/m stap 3 is gedaan, wordt het tijd om serieuze stappen te maken richting financiële onafhankelijkheid. Dit doe je door alle positieve cashflow, dus het geld dat je iedere maand overhoudt, te investeren in assets. Assets kan je zien als investeringen die geld opleveren, meestal als maandelijks terugkerend inkomen. Voorbeelden van assets zijn:

 • (Dividend) aandelen, olie, of andere beleggingen
 • Beleggingen in vastgoedfondsen
 • Vastgoed kopen en verhuren
 • Zonnepanelen
 • Royalties
 • Maandelijkse inkomsten uit het verkopen van boeken, artikels of andere bron van informatie

Assets leveren geld op. Je stopt er 1000 euro in, en er komt minimaal meer dan 1000 euro uit. Of je stopt er 1000 euro in en voor de komende jaren genereert de investering en maandelijks inkomen (bijvoorbeeld 50 euro per maand). Zo maak ik zelf hoge rendementen door te beleggen in een vastgoedfonds met laag risico. Hoe dat werkt lees je in mijn review over SynVest, dat is het vastgoedfonds waar ik al jaren in beleg en hoge rendementen behaal. Een ander goed vastgoedfonds waarbij je een lage minimale inleg nodig hebt, is het online vastgoedfonds Exporo.

Naast assets is het ook waardevol om in jezelf te investeren door het volgen van cursussen, bezoeken van netwerkevents en door het lezen van kennisboeken.

Voorbeelden van wat geen assets zijn:

 • Je eigen huis (je verdient hier niks aan zolang je erin woont, alleen wel mogelijk winst bij overwaarde)
 • Een aanbouw aan je huis (garage, vijver, …)
 • Auto’s (de slechtste investering ooit)

De afweging tussen tijd en geld is subjectief

Zelf vind ik dat sommige aanbestedingen lastiger te beoordelen zijn. Neem nu bijvoorbeeld een robotstofzuiger. Je zou zeggen dat dit product geen terugverdientijd heeft. Je betaalt er 300 euro voor, en verder kost het alleen maar geld (energie). Als je doel is om rijk te worden, dan klopt bovenstaande redenering. Maar mijn doel is om financiële onafhankelijkheid te krijgen. Daarin zit niet alleen geld, maar ook vrije tijd. Dus sommige investeringen leveren misschien geen geld op, maar kunnen het wel waard zijn. Zo levert een robotstofzuiger meer vrije tijd op, want je hoeft niet meer zelf te stofzuigen. Of neem nu een ander voorbeeld, namelijk sportkleding. Sportkleding levert geen geld op. Je betaalt ervoor en je geld is weg. Maar sportkleding is wel een stimulus om te (blijven) sporten. Daarmee investeer je in je fysieke gesteldheid, wat zeer belangrijk is voor wie goed wil presteren.

Terugkomend op assets. Het is de bedoeling dat al je zoveel mogelijk van je vermogen investeert in assets die (op maandelijkse basis) inkomsten genereren. Het geheim tot financiële onafhankelijkheid is dan ook om genoeg assets (beleggingen, zonnepanelen, vastgoed, et cetera) te hebben die maandelijks voldoende geld opleveren om al je maandelijkse kosten te dekken. We hebben dan:

Maandelijkse Inkomsten Assets ≥ Maandelijkse uitgaven = Financiële onafhankelijkheid

Het teken van ≥ staat voor ‘is gelijk aan of groter dan’. Wanneer je maandelijkse assets evenveel inkomen genereren als dat je maandelijks uitgeef, heb je financiële onafhankelijkheid bereikt. Je hoeft niet langer (verplicht) te werken om je maandelijkse kosten te dekken. Uiteraard ligt het hier wel aan hoe hoog je uitgaven zijn, en ook is het maar de vraag hoe duurzaam het is. Als je vaste kosten stijgen, dan zal je opeens niet meer genoeg inkomsten genereren uit je assets. Daarom moeten we gaan voor de situatie waarin onze maandelijkse inkomsten uit assets groter zijn dan onze maandelijkse uitgaven.

De beste manier om dit te bereiken is door te blijven investeren in je assets. Dit is dan ook stap 5.

Stap 5. De cashflow van je assets herinvesteren

cashflow investeren

Wanneer je de situatie hebt bereikt dat de inkomsten van je assets hoger zijn dan je uitgaven, zit je in een hele goede positie. Nu is het de truc om de discipline en focus te behouden, om voor eens en altijd je financiële onafhankelijkheid te waarborgen! Dit doe je door nog een paar jaar vol te houden en gewoon te blijven doorgaan met werken. Alle cashflow die je maandelijks overhoudt (inkomen + kosten verlagen + passieve inkomsten + inkomsten uit assets) zal je dan weer moeten herinvesteren in nog meer assets. Vanaf dit moment zal je vermogen exponentieel gaan groeien, en ben je niet alleen financieel vrij maar ook miljonair. Daarom is beleggen in assets de allerbeste manier voor structureel meer inkomen genereren.

Stap 6. Koop luxe goederen uit de inkomsten van je assets

financiele onafhankelijkheid

Na vele jaren (realistisch is 10 tot 15 jaar) heb je stap 6 bereikt. En hiermee ook je doel: financiële onafhankelijkheid! Stap 6 is dan ook niet echt nodig, maar het is wel de leukste stap van allemaal. Je kan nu eindelijk genieten van al je extra inkomsten. Je hebt jarenlang hard gewerkt om zowel je inkomen als je passieve inkomsten te verhogen. Ook heb je de laatste jaren concessies gemaakt omtrent je levensstijl. Je hebt overbodige luxe zoals een duur huis, dure auto’s en dure, overbodige consumentengoederen achterwegen gelaten. Je hebt hard gestreden, en de zelfdiscipline en focus behouden. Zelfs wanneer er een grote sociale druk was (en geloof mij, die ga je ervaren). Al die tijd heb je in jezelf geloofd, en heb je hard gewerkt om stap 6 te bereiken.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is te genieten. Je hoeft niet langer je inkomsten te herinvesteren in je assets. Je assets leveren nu dusdanig veel op dat je luxe kan kopen die je wilt. Persoonlijk hoop ik dat je voor het meest waardevolle kiest. Gebruik je geld om tijd te kopen. Stop met fulltime werken en achtervolg je passie. Spendeer ook meer tijd met je familie en vrienden. Uiteindelijk is het doel om gelukkig te zijn. Een leven vol voldoening en geluk te hebben. Zonder stress.

Dan is het nu tijd om te starten. Werk aan je dromen. Laat ze werkelijkheid worden!

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Community. Al jarenlang deel ik mijn ervaringen voor lange termijn rijk worden en slim beleggen voor hoger rendement. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen? 

Kies voor SILVER of GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

 • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
 • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
 • Meer dan 70 uur trainingvideo's en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
 • En nog veel meer...

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.