Wat is Value Beleggen en haar Betekenis? | Happy Investors


Beste belegger,

In deze nieuwsbrief deel ik graag enkele gedachten met jou over Value beleggen. Gewoon enkele aantekeningen om mijn gedachtegang over Value beleggen op papier te zetten en mijzelf hieraan te herinneren. Door een leermachine te zijn blijven we leren, dat is leuk.

Toen ik rond mijn 23ste begon met beleggen, was ik overwegend optimistisch. Ik dacht: "Een hoger rendement behalen, dat lukt mij wel." En aanvankelijk lukte dat ook, mede dankzij een stijgende aandelenmarkt en vooral beginnersgeluk. Ik was echter "fooled by randomness", zoals Nassim Nicholas Taleb het verwoordt. Dit is ook wat beleggen zo uitdagend maakt: een belegger die vijf jaar op rij een hoger rendement behaalt, kan een goede belegger zijn, maar misschien had hij simpelweg veel geluk en nam hij onnodig veel risico.

De beste value belegger vs. marktefficiëntie

Een écht goede belegger is iemand die in staat is consistent een hoger dan gemiddeld rendement te behalen met een gelijk risicoprofiel, of hetzelfde rendement met een lager risicoprofiel. Dit is echter lastig vast te stellen, en idealiter zou de tijdshorizon zo lang mogelijk moeten zijn (bij voorkeur langer dan 20 jaar). Voor velen van ons is dit moeilijk vol te houden. Daarom kiest ons brein vaak de gemakkelijke weg: we geloven het mooie verhaal van iemand die op ons lijkt, en trekken de onterechte conclusie dat zijn of haar beleggingsmethode de moeite waard is om te volgen.
 Zelf geloof ik overigens maar in één beleggingsmethodiek, en dat is die van Charlie Munger en Warren Buffett: het kopen van bedrijven met een sterke Moat en management tegen een eerlijke prijs, en met Margin of Safety. Meer hierover leggen we uit in ons gratis te downloaden aandelenboek (die we ieder jaar updaten met complementaire inzichten).

Na tien jaar beleggen ben ik geëvolueerd van optimistisch naar pessimistisch (waarom analyseer ik al die aandelen en investeer ik niet gewoon in een ETF?) en uiteindelijk naar realistisch: het is bijzonder moeilijk om consistent een hoger dan gemiddeld rendement te behalen, vooral omdat de markt grotendeels efficiënt is, hoewel niet altijd. De sleutel tot een hoger rendement ligt in het feit dat de markt soms inefficiënt is. De markt is doorgaans efficiënt wanneer:

  • De asset algemeen bekend is en veel volgers heeft (lees: populaire aandelen);
  • De asset sociaal geaccepteerd is (dus niet controversieel of taboe);
  • De voordelen van de asset duidelijk en begrijpelijk zijn; en
  • De informatie over de asset voor iedereen toegankelijk is.

Wanneer we dit omdraaien, vinden we vooral marktinefficiënties bij kleinere, minder bekende bedrijven en bij complexe of controversiële bedrijven.

Om hiervan optimaal te profiteren, moet je meer kennis hebben over het bedrijf dan anderen. Dit vereist veel onderzoek en het vermogen om dicht bij je eigen cirkel van competentie te blijven. "Second-level thinkers know that, to achieve superior results, they have to have an edge in either information or analysis, or both. They are on the alert for instances of misperception." - Howard Marks.

Het voordeel van lange termijn beleggen bij Value Investing

We kunnen hieraan toevoegen dat we als lange termijn beleggers een voordeel kunnen behalen, simpelweg door langere tijd in een bedrijf geïnvesteerd te blijven. Dit betekent dat we accepteren dat een bedrijf tijdelijk minder presteert, zolang het fundamenteel sterk blijft (met een duurzaam competitief voordeel, of 'moat') en de onderliggende sector blijft groeien.

First-level thinkers denken: "De vooruitzichten zijn slecht, laten we verkopen." De second-level thinker denkt: "De vooruitzichten zijn slecht, maar iedereen verkoopt in paniek. Dit is een kans om bij te kopen."

Je koopt dan bij omdat je ervan overtuigd bent dat (1) het bedrijf ondergewaardeerd is, en (2) je wilt profiteren van een depressieve Mr. Market.

Zoals Howard Marks zegt: “Value beleggers realiseren de hoogste rendementen wanneer zij een ondergewaardeerd aandeel kopen, dit bijkopen bij verdere koersdalingen, en later blijkt dat hun analyse correct was. Daarom zijn er twee essentiële ingrediënten voor winst tijdens een neerwaartse markt: je moet weten wat de intrinsieke waarde is, en je moet genoeg vertrouwen hebben in je analyse om vast te houden wanneer anderen verkopen. Oh ja, er is nog een derde: je moet gelijk hebben.”

Wat is nu Value Beleggen?


Een quote van Charlie Munger legt het relatief eenvoudig uit: “You’re looking for a mispriced gamble. That’s what investing is. And you have to know enough to know whether the gamble is mispriced. That’s value investing.”

Het weten wanneer iets mispriced is komt aan op de intrinsieke waarde. Stel dat je een bedrijf wilt overkopen (tip: lees eens het boek ‘Buy Then Build’). Na veel onderzoek kom je tot de conclusie dat het bedrijf 100 miljoen waard is aan bezittingen. En dat ze met enige mate van voorspelbaarheid in de komende vijf jaar in totaal 100 miljoen aan winst kunnen genereren. Voor jou is dit bedrijf 200 miljoen waard. En met actief management kan je de winst eventueel zelfs verhogen. Wanneer de prijs aanzienlijk onder de 200 miljoen ligt, betekent dit dat je een bedrijf onder haar intrinsieke waarde kunt kopen.

Waarom zou iemand haar bedrijf voor minder verkopen? Het antwoord ligt in de zin “and you have to know enough to know whether the gamble is mispriced”. Je moet méér weten dan anderen.

Dit betekent heel veel onderzoek doen, een relatief onbekend en ondergewaardeerd bedrijf vinden en dat volledig begrijpen, nog voordat andere beleggers het doorhebben. Helaas is dit maar voor weinigen weggelegd. Dit verklaart ook waarom de beste beleggers, zoals Warren Buffett, in relatief weinig bedrijven investeren. Wanneer hij een buitenkansje ziet, zet hij zwaar in. Het is alsof je duizenden pokerhanden speelt, in afwachting van die ene situatie waarin jouw kaarten zo goed zijn dat de kans op winst sterk in jouw voordeel is. En wanneer dat het geval is, zet je veel chips in.

Ik heb zo’n 300+ boeken gelezen over beleggen, ook over Warren Buffett. Maar pas na het lezen van "The Snowball: Warren Buffett" werd me duidelijk hoe geniaal hij werkelijk is. Zijn beste investeringen deed hij allemaal door fors in te zetten wanneer anderen angstig waren, in voorspelbare bedrijven met een sterke moat. Daarna begeleidde hij deze bedrijven actief via het bestuur, om ze op koers te houden. Vervolgens wachtte hij geduldig af tot de volgende marktcrash om zijn inmiddels grotere kaspositie te benutten.

Iedereen kent wel de uitspraak: "Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful," maar de ware essentie hiervan is buitengewoon moeilijk toe te passen omdat het een enorme mate van emotionele discipline vereist.

Risicospreiding blijft noodzakelijk, ook bij waarde aandelen

Zelfs als je die discipline hebt, moet je altijd rekening houden met mogelijke verliezen. Ook al heb je een "full house," iemand anders kan een "four of a kind" hebben. Zelfs wanneer je analyse van een bedrijf volledig accuraat is (wat zelden het geval is), kunnen er toch tegenvallers zijn. Of er gebeurt iets onverwachts, zoals een Black Swan-event.

Daarom passen zelfs de beste beleggers diversificatie toe. En als zij dat doen, moet een beginnende belegger nog voorzichtiger zijn. Dit geldt ook voor ondernemers die vaak al hun geld in één bedrijf stoppen, en daarmee ongelooflijk succesvol worden of, op termijn, helaas financiële tegenslagen ervaren.

Neem nu het Nederlandse Alfen als voorbeeld. De koers van Alfen staat nu op eenzelfde niveau als in 2018. Het verschil is dat in 2024 het verhaal rondom Alfen is veranderd. Van een groeipareltje is het verhaal nu eerder dat dit bedrijf haar glans heeft verloren. Story telling is een belangrijke factor om overweging te nemen bij de waardering.

Maar is Alfen nu niet gewoon veel aantrekkelijker om te kopen? Ze realiseren aanzienlijk meer omzet, en wat meer winst, dan in 2018, waardoor de waardering simpelweg goedkoop lijkt. Ze hebben hedendaags een sterker competitief voordeel: een groter distributienetwerk, (bijna) grotere productiecapaciteit, meer kennispersoneel. En ze zijn nog altijd actief in een relevante groeimarkt (elektriciteit en duurzame zonne-energie).

Maar Alfen kampt momenteel met zowel interne- als externe problemen. Met name het onverwachts inzakken van de gehele duurzame energie sector is momenteel een uitdaging voor het bedrijf. Maar zijn dit tijdelijke uitdagingen?

De tijd zal het leren. En wellicht ben jij in staat om op basis van scenario’s een realistische intrinsieke waarde voor Alfen te bepalen. En als die aanzienlijk (met ruime Margin of Safety) boven de huidige marktwaarde van €266 miljoen ligt, durf jij dan een lange termijn investering te maken wanneer anderen massaal verkopen?

De beste beleggers zijn Learning Machines

Als veel van deze termen je niet bekend voorkomen dan is dat misschien een teken dat je nog het een en ander te leren hebt in de wereld van beleggen. Dat is goed, leren is leuk. Blijf leren. Word een learning machine.

Als “veel werk” je ontmoedigt om te investeren in aandelen, dan is dat misschien wel terecht. Voor vrijwel alle hobby beleggers is het gewoon slimmer om te investeren in ETF’s. Je bespaart veel kosten en tijd, en je hebt aanzienlijk minder risico.

Is dat erg? Nee. Misschien wel beter zelfs. Met een goede ETF portfolio kan je een mooi gemiddeld rendement realiseren van 6 - 7% per jaar. Hoe vroeger je begint, hoe groter het rendement-op-rendement effect (tip: download onze gratis rekentool om hier inzicht in te krijgen).

Financieel vrij worden is voor iedereen écht mogelijk. Hier geloof ik heilig in, en vanuit Happy Investors zetten wij ons in om allen hierbij te helpen. Hiervoor hoef je dus niet per se te streven naar hoger rendement met aandelen. Dit kan wel, omdat het leuk en spannend is, maar het hoeft niet.

Fijne zondag en met vriendelijke groet,
Jorik Vermeulen
Oprichter van Happy Investors BV

Volg je ons al via Youtube? Hier delen we regelmatig waardevolle aandelen & beleggingsportfolio tips.