Yieldt Review: Passief Beleggen Crypto Betrouwbaar of Scam? | Happy Investors
Yieldt Review 2021: Passief Beleggen Crypto Betrouwbaar of Scam?
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
07/19/2021
11 min

Yieldt Review Passief Beleggen Crypto Betrouwbaar of Scam? | Happy Investors

07/19/2021
11 min

Beste Happy Investor, sinds kort is het mogelijk om te laten beleggen in crypto via Yieldt. In deze Yieldt review gaan we het uitgebreid hebben over beheerd crypto beleggen bij deze broker. De vraag is of Yieldt een betrouwbare bron is voor passief beleggen in crypto. Wat zijn de voor- en nadelen? Wat is het potentiële risico en rendement? Goede of slechte Yieldt ervaringen? En hoe presteert Yieldt in vergelijking met andere aanbieders?

Zo beweren ze 832% (!) rendement in bijna twee jaar tijd te hebben behaald. Klopt dat wel?

Update 2023: Yieldt is failliet. Zo goed was haar eigen risicomagement kennelijk niet.

Dit en meer vind je terug in deze uitgebreide Yieldt review. Tevens gaan we Yieldt vergelijken met andere aanbieders en bekijken we de ervaringen / klantenrecensies.

Belangrijke update: een ervaren crypto trader was klant bij Yieldt en heeft slechte ervaringen. Zie hiervoor het kopje 'Yieldt ervaringen'. Na zijn bewijsvoering is bij mij twijfel ontstaan over de kwaliteit van deze organisatie. Jammer, want in potentie is het een goed concept.

Laat geld voor je werken!

Inhoudsopgave:

Yieldt Review: hoe werkt het laten beleggen in Bitcoin en cryptomunten?
Yieldt Review: welke rendementen hebben ze behaald?
Wat zijn de kosten bij Yieldt?
Is laten beleggen in Bitcoin en crypto bij Yieldt betrouwbaar?
Yieldt Review: voor- en nadelen
Yieldt vergelijken met Nederlandse brokers voor beheerd vermogen
Wat zijn de ervaringen met Yieldt? Overzicht klantenrecensies
Conclusie Yieldt Review met laten beleggen in Bitcoin en crypto

Yieldt Review: hoe werkt het laten beleggen in Bitcoin en cryptomunten?

yieldt-review

Yieldt, gevestigd in Rotterdam, is een asset manager die beleggingen in crypto uitvoeren in dienst van haar klanten. Oftewel, je kan geld laten beleggen in cryptomunten via Yieldt. Dit is vergelijkbaar met BinckBank en andere brokers die aan beheerd beleggen. Met als verschil dat Yieldt niet in aandelen en obligaties, maar in Bitcoin en crypto belegd.

Paul Mennema, oprichter en eigenaar, is sinds 2016 in aanraking gekomen met Bitcoin. Op zijn LinkedIn geeft hij aan dat er destijds nog geen mogelijkheid was tot uitbesteden van crypto beleggen. Zodoende heeft hij dit samen met een team opgericht in 2019.

Na bezoeken van LinkedIn-pagina’s bekom ik in mijn Yieldt review tot de conclusie dat het team niet bepaald ervaren is. In feite is het een bundeling van “broekies” onder de dertig (ik ben ook een broekie, dus dit is geen oordeel 😉), met nauwelijks tot geen ervaring in beleggen. Dit hoeft echter nog niks te betekenen…

Update: inmiddels is het team beduidend gegroeid en mogen we spreken van meer "senioriteit". Bovendien heb ik enkele keren contact gehad met Yieldt omtrent haar strategie. Ze moesten wel lachen om de term "broekies". Humor is altijd goed.

Oké goed, dus hoe werkt Yieldt? Dit is hoe het werkt:

  1. Je kan een gratis account aanmaken. Wat je hiervoor nodig hebt is een Bitvavo account
  2. De minimale inleg is €1000
  3. Na overboeking gaat Yieldt jouw geld beleggen in Bitcoin en crypto
  4. Ze passen veel onderzoek en risicostrategie toe waar jij als particulier niet aan toe kan komen (is meer dan een fulltime job, daarom hebben ze een compleet team)

Lees hier meer informatie over hoe het werkt.

In essentie werkt het voor jou als klant heel simpel. Wat je zou moeten willen weten is hoeveel netto rendement (na aftrek van kosten) deze investering oplevert.

In vergelijking tot de Grayscale Bitcoin Trust heeft Yield 390% (!) extra rendement opgeleverd.

Yieldt Review: welke rendementen hebben ze behaald?

Uit mijn Yieldt review kan ik niet de exacte strategie achterhalen. Op haar website geven ze een omschrijving die ik als volgt kan samenvatten:

Naast Bitcoin en Ethereum investeren ze ook in potentievolle cryptomunten. Dit doen ze vanuit een lange termijn perspectief, omdat ze daadwerkelijk geloven in cryptocurrency. Tijdens het handelen kunnen ze flexibel verhoudingen (tussen Bitcoin en andere crypto) verschuiven, of ze kunnen een positie sluiten in geval van toenemend risico. Tevens geven ze aan ook geduldig te zijn en het juiste instapmoment af te wachten. Oftewel, buy the dip op basis van technische analyse.

De enige manier om te bepalen of de strategie werkt, is door te kijken naar de behaalde rendementen. Dit is de informatie die Yieldt met ons deelt:

yieldt-rendement-review

Het behaalde rendement van Yieldt is, indien deze informatie waar is, bijzonder hoog.. Louter op basis van deze informatie zou je direct al je geld naar hun willen overboeken, niet waar?

Nu is dat alleen niet verstandig uiteraard! Bovendien dienen we rekening te houden met de hoge kosten. Maar oké, dan nog is het netto rendement beduidend hoger dan vermogensbeheerders voor aandelen. De vraag is echter: presteert Yieldt ook beter dan het marktgemiddelde?

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Presteert Yieldt beter dan het marktgemiddelde? Het rendement in gehele context beschouwen

We moeten we het rendement van Yieldt in de gehele context beschouwen. Presteren ze beter dan het marktgemiddelde? Oftewel, als ik mijn geld op Bitcoin zet in plaats van op Yieldt, haal ik dan lager rendement?

Ze zijn gestart in december 2019. Dit was een van de beste periode om te starten, omdat de cryptomarkt op haar laagste punt stond. Alleen in Maart 2020 stond de markt lager. In die maand boekten ze verlies (blijkt uit mijn Yieldt analyse).

yieldt-rendement-vergelijken-met-crypto

Kortom, als de markt alleen maar stijgt is het makkelijk om positief rendement te behalen. En hier komt kritiek op Yieldt om de hoek. Zie het kader 'Yieldt ervaringen' van hieronder, waarin ik informatie heb mogen ontvangen van ervaren cryptotraders. Zij zijn niet te spreken over deze partij. Eenzijdige conclusie of zit er kern van waarheid in het verhaal?

Bovendien: op basis van de huidige informatie kan ik nog geen conclusie trekken of Yieldt beter presteert dan het marktgemiddelde. Uiteindelijk wil je laten beleggen in crypto omdat hun een hoger rendement dan jij kunnen halen. Maar de verstrekte informatie is nog te beperkt.

Wél kan ik Yieldt vergelijken met Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), wat fungeert als een soort Bitcoin ETF. In de periode van December 2019 tot Juli 2021 boekte GBTC een rendement van circa 190%. Het rendement van Yieldt is met 580% rendement significant hoger. Maar let op: resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst (jawel, dat vervelende zinnetje wat altijd terugkomt…). 

Meer weten over rendement en kosten bij Yieldt? Bezoek de website.

Wat zijn de kosten bij Yieldt?

De broker voor beheerd crypto beleggen geeft aan lage kosten te hanteren. Na mijn Yieldt review ben ik daar minder zeker van. Sterker nog: het grote nadeel aan Yieldt is dat ze mijns inziens zeer hoge kosten hanteren.

Dit zijn de kosten die ze hanteren:

  • 1% kosten bij iedere overboeking
  • 0,25% servicekosten per maand, wat neer komt op 3% per jaar
  • 10% van de winst waarbij ze werken met high-water mark
  • Let op: er komt 21% BTW bij! Hier zijn ze niet transparant in op de website.

Omdat ze 1% kosten per overboeking hanteren wordt het maandelijks bijstorten een dure grap. Bij andere brokers voor beheerd beleggen worden deze kosten niet gehanteerd.

Ook de servicekosten van 3% per jaar is fors hoger dan andere brokers die circa 1 – 1,5% hanteren.

En met name de 10% kosten bij geboekte winst is écht absurd veel. Oké ze werken met high-water mark, maar dan nog… De high-water mark houdt in dat je alleen die 10% over de winst betaald, wanneer ze hoger rendement realiseren dan het hoogste rendement uit het verleden.

Stel: je begint met 10K. Na één maand heb je 15K. Je betaalt 500 euro kosten voor de geboekte winst. De maand daarop zat je vermogen van 14,5K naar 13K. Je betaalt geen kosten. De maand daarop gaat de winst van 13K naar 17K. Je betaalt 10% kosten over de winst van 15K vs. 17K, wat 200 euro in totaal is.

Al met al zijn dit hele hoge kosten. Maar ook hier moeten we kijken naar de context. En die context is dat in het verleden Yieldt ook bizar hoog rendement heeft gehaald. Dus ja, je betaalt hoge kosten maar jouw rendement zou aanzienlijk hoger zijn geweest dan bij een broker in aandelen of obligaties.

Let wel goed op de risico's: crypto beleggen is beduidend risicovoller dan aandelen en vastgoed.

Meer uitleg over de kosten bij Yieldt? Bezoek de website.

Is laten beleggen in Bitcoin en crypto bij Yieldt betrouwbaar?

is-yieldt-betrouwbaar-beleggen

Bron: website van Yieldt

Is Yieldt betrouwbaar? Het antwoord bestaat uit meerdere invalshoeken. Laten we beginnen met de feitelijke invalshoek: staat Yieldt onder toezicht van een controlerend instituut zoals de AFM?

Yieldt staat niet onder toezicht van het AFM. Op de website geven ze aan dat “het niet mogelijk is voor asset managers om een licentie te krijgen. Daarom werken we samen met Bitvavo, die wel onder toezicht staat van het DNB (De Nederlandse Bank)”.

Als je kritisch bent is dit een negatief signaal over de betrouwbaarheid van Yieldt. Idealiter staan ze wel onder toezicht, zodat je meer “garantie” hebt dat er frequente controles plaatsvinden op eventueel fraudeleuze zaken. (Alhoewel onder toezicht staan van AFM niet uitsluit dat men fraude kan plegen).

Anderzijds kan je rederneren dat een organisatie als Yieldt de grootste wilt worden in beheerd crypto beleggen. Indien zij dit willen, is het belangrijk dat ze de beste resultaten boeken. Fraude plegen hoort hier niet bij. Deze redernatie, alhoewel aannemelijk, kan ook naïef zijn. Daarbij komt ook dat het team relatief onervaren lijkt te zijn.

Vanuit rationeel oogpunt is het slimmer om je geld te laten beheren door brokers die onder toezicht staan van AFM of equivalent. Weet dat er een concurrent van Yieldt, genaamd Crypto Index, wél onder toezicht van AFM staat. Maar bij Crypto Index kan je alleen instappen vanaf €100.000. Bij Yieldt is dat vanaf €1000.

Het is aan jou of je wel of niet wilt aansluiten bij deze organisatie wanneer zij niet onder toezicht staan van een onafhankelijk controlerend instituut.

Zie ook de Yieldt ervaringen hieronder: recentelijk heb ik van ervaren crypto traders mogen vernemen dat de traders bij Yieldt regelmatige slechte trades maken. Dit kan tijdelijk zijn, maar wellicht ook structureel. Dit laatste zou een serieus probleem zijn.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Yieldt Review: voor- en nadelen

We weten nu dat we een deel van ons geld kunnen laten beleggen in Bitcoin en cryptomunten via Yieldt. Ook weten we dat ze een relatief hoog rendement hebben gerealiseerd in vergelijking tot de Grayscale Bitcoin Trust.

Wat zijn andere voor- en nadelen van Yieldt?

Na mijn Yieldt review bieden ze onder meer deze voordelen:

  • Potentieel hoog rendement – ze presteren beter dan wanneer je het geld in de Bitcoin had gezet voor dezelfde periode van 01-12-2019 t/m 01-07-2021.
  • Passief beleggen in de cryptomarkt – zij doen al het werk voor jou. Het enige wat je hoeft te doen is geld overboeken en risico lopen

Uit mijn Yieldt review, en ervaringen met beleggen, bekom ik deze nadelen:

  • Potentieel hoog verlies – (laten) beleggen in crypto is een zeer risicovolle investering die kan leiden tot forse verliezen
  • Ze werken niet met risicoprofielen – je kan niet aangeven of je “lager” of “hoger” risico wilt nemen
  • De minimale inleg is €1000 – wat uniek is in vergelijking tot andere aanbieders
  • Ze vragen relatief hoge kosten – ook al beweren ze met “lage” kosten te werken…
  • Het team lijkt onervaren, met veel “broekies” – in 2022 is het team uitgebreid en meer senior geworden

Meer weten en zelf de Yieldt voor- en nadelen vergelijken? Bezoek de website.

Yieldt vergelijken met Nederlandse brokers voor beheerd vermogen

Laten we Yieldt vergelijken met andere brokers voor beheerd vermogen. Wat betreft laten beleggen in crypto is er, zover ik weet, maar één vergelijkbare Nederlandse aanbieder. Die partij heet Crypto Index. Los van haar resultaten, die slechter zijn dan Yieldt, hanteren zij een minimale inleg van €100.000. Daarmee is Crypto Index voor vele van ons onbereikbaar.

We kunnen Yieldt niet vergelijken met Nederlandse brokers voor aandelen en obligaties. Immers, die partijen realiseren veel lager rendement omdat zij significant minder risicovolle beleggingen uitvoeren. Bijgevolg zijn ook de jaarlijkse kosten lager.

Omwille deze reden komt Yieldt ook in onze top 3 van beheerd beleggen. Ze zijn een van de weinige partijen voor crypto. Klik hier voor onze top 3 bij beheerd beleggen vergelijken.

Het concept van “Auto Copy” is het enige wat nog enigszins in de buurt komt van Yieldt. Auto Copy is een functie waarbij je een deel van je geld laat beleggen door een andere crypto belegger. Het voordeel hiervan is dat je dit kan doen via grote, bestaande beleggingsapps zoals eToro en NAGA. Zij staan onder toezicht én je kan een gratis account aanmaken. Voordelen die je bij Yieldt niet hebt. Ook zijn de totale kosten onderaan de streep lager.

Daarnaast kan je ook nog zelf online beleggen in cryptomunten.

Meer weten?

Lees hier meer over Auto Copy bij eToro

Lees hier meer informatie over Auto Copy bij NAGA

Snel en gespreid beleggen in Crypto Portfolio’s

Een slimme keuze als beleggingsplatform is eToro. Zij bieden vele features aan waaronder commissievrij beleggen in aandelen en ETFs. Je kan andere beleggers kopiëren en je vindt er kant-en-klare crypto portfolio’s. Dit laatste is een valide reden tot crypto beleggen bij eToro. Dankzij deze crypto portfolio’s kan je snel spreiding aanbrengen over meerdere cryptomunten.

Meer weten of hoe dit werkt? Bezoek de eToro website voor meer informatie

Dit is een voorbeeld van een crypto portfolio waar ikzelf een kleine positie in heb:

etf-beleggen-cryptoter illustratie CryptoPortfolio bij eToro

Wat zijn de ervaringen met Yieldt? Overzicht klantenrecensies

Op moment van schrijven zijn er nog geen ervaringen met Yieldt online te vinden. Er staan geen klantenrecencies op de website, noch op haar Social Media kanalen en ook niet op reviewpagina’s zoals Trustpilot.

Helaas heb ik zelf geen ervaringen met Yieldt wat betreft gerealiseerd rendement. Derhalve ga ik alleen uit van de informatie verstrekt op de website. Dit kan een risico vormen.

Update Yieldt ervaringen: een meer ervaren crypto trader heeft reeds contact met mij opgenomen. Hij heeft communicatie uitwisselingen doorgestuurd en screenshots doorgestuurd. De strekking van deze ervaringen is zeer belangrijk:

yieldt-ervaringen-cryptoervaringen over Yieldt per e-mail ontvangen van de tipgever
Naast deze ervaringen heeft de tipgever ook vele screenshots en e-mailuitwisselingen met Yieldt doorgestuurd. Daaruit blijkt dat ze rare trades uitvoeren (volgens kenners) en de communicatie is bijzonder slecht. Zo willen ze niet aangeven waarom de vele verliesgevende trades zijn uitgevoerd.

In eerste instantie was ik positief na mijn Yieldt review. Ook na mijn contact met deze organisatie. Maar na deze nieuwe ervaringen van cryptokenners ben ik hier niet meer zeker van.

Heb jij ervaringen met Yieldt? Laat het mij ons graag weten in een reactie hieronder. Laten we elkaar helpen naar beter beleggingsresultaat!

Conclusie Yieldt Review met laten beleggen in Bitcoin en crypto

Yieldt is een van de eerste Nederlandse beleggingsfondsen voor beheerd beleggen in Bitcoin en crypto. Op moment is het een kleine asset manager met slechts 500 klanten en tien miljoen euro aan beheerd vermogen.

Op basis van rendement op de website zou Yieldt een gouden investering zijn. Helaas kan ik niet zelf verifiëren of de geboekte rendement ook 100% kloppen. Daarnaast weten we niet wat het rendement in de toekomst zal zijn. Crypto is en blijft enorm risicovol. En belangrijker: uit recente ervaringen hebben crypto kenners aangetoond dat Yieldt rare trades boekt. Onervaren, fouten, of gewoon slechte timing? Een harde conclusie is nog te vroeg, maar het is een waarschuwingsignaal.

Aan de andere kant hebben ze zeer hoog rendement geboekt. Althans, dit is wat zij beweren via de website. De vraag is of het werkelijk zo is?

Tip: mocht je in crypto willen investeren, dan zou mijn tip zijn om niet meer dan 10% van je vermogen op het spel te zetten. Spreiding in lager-risico investeringen zou verstandig zijn om risico te verlagen.

Wil je ondanks de twijfel toch proberen en beginnen met beheerd crypto beleggen bij Yieldt? Klik hier voor gratis account aanmaken

Reacties
Categorieën