Beleggen in Small Cap Aandelen [2024] 15 Beste Small Cap Aandelen van dit moment
beste-small-cap-aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
03/29/2022
26 min

Beleggen in Small Cap Aandelen [2024] 15 Beste Small Cap Aandelen van dit moment

03/29/2022
26 min

Beste Happy Investor, in dit artikel bespreken we van de beste small cap aandelen op dit moment. Ook vind je een terugblik van onze selectie aan beste small caps van 2022 en 2023. Small cap aandelen zijn kleine aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Eerst bekijken we wat een small cap is en waarom (niet) erin beleggen. Daarna bespreken we deze aandelen precies werken. De selectie van de beste small cap aandelen is voornamelijk gericht op korte termijn, waarbij de bedrijven sterk scoren op basis van Value (waardering + groei) en momentum.

Wat is een Small Cap aandeel?

wat-zijn-small-cap-aandelen

Een small cap aandeel, ook wel kleine aandelen genoemd, is de benaming voor een beursgenoteerd bedrijf met een kleine beurswaarde. De beurswaarde ligt tussen de 300 miljoen en 2 miljard. Small cap aandelen is een classificatie voor het type aandeel. Naast small cap zijn er ook micro, large- en mega cap aandelen. Deze classificatie is van belang, omdat beurswaarde één van de factoren is om risico te identificeren. Maar, wat zijn nu kenmerken van small cap aandelen? En wat is vaak het geval met small cap aandelen?

Een small cap aandeel is doorgaans meer risicovol dan een large cap aandeel, al zijn er veel uitzonderingen op dit uitgangspunt.

Wat menig beginnende belegger vaak niet weet, is dat de beurswaarde niet alles zegt. Er zijn small cap aandelen die een hogere intrinsieke waarde hebben dan large cap aandelen.

Een vereenvoudigd voorbeeld: een small cap aandeel kan worden gekocht van bedrijf X met een beurswaarde van 500 miljoen. Dit bedrijf maakt 500 mln. omzet, waarvan 100 mln. winst. De koers/omzet-verhouding (P/S) is 1. De koers/winst-verhouding (P/E) is 5. Bedrijf X behoort tot een small cap aandeel met een relatief lage aandelenprijs.

Bedrijf Y is een snelgroeiend technologieaandeel. Zij maakt momenteel 100 mln. omzet en géén winst. De beurswaarde is echter 5 miljard. De koers/omzet-verhouding is 50. De koers/winst-verhouding is negatief, aangezien het bedrijf geen winst maakt.

Dit klinkt extreem, en toch komt het regelmatig voor. Het verschil zit in de marktverwachting omtrent toekomstige omzet- en winstgroei. Men verwacht dat bedrijf Y in de toekomst véél meer waard is. Het is een typisch groeiaandeel. Maar het risico is dat bedrijf Y haar verwachting niet waarmaakt, met veel koersverlies als gevolg. Kijk maar eens naar Asana en Lemonade om maar een paar voorbeelden te noemen.

Kortom: wat zijn small cap aandeel kenmerken? Alle small cap aandelen hebben een kleine beurswaarde, maar de financiële waardering kan onderling sterk afwijken. De beste small cap aandelen hebben een lage waardering in combinatie met aantrekkelijke (winst)groei.

periodiek-beleggen

Waarom beleggen in Small Cap aandelen?

small-cap-voor-en-nadelen

Indien we kijken naar historische prestaties op basis van risico en rendement, dan realiseren small cap aandelen een gemiddeld hoger rendement dan large cap aandelen. Het historische rendement ligt op respectievelijk 11,8% en 10%. Dit verschil is eenvoudig uit te leggen. Een klein bedrijf kan sneller groeien dan een groter bedrijf. Als een klein bedrijf één grote klant binnenhaalt, kan de omzet sterk toenemen. Dit is weer een van de typerende kenmerken van small cap aandelen.

Maar wat is het gevaar van small cap aandelen? Wat is vaak het geval met small cap aandelen? Het gevaar van small cap aandelen is dat zij klein zijn. Kleine bedrijven zijn meer vatbaar voor (financiële) tegenslagen. Vaak is de balans minder sterk, bijvoorbeeld omdat zij minder cash hebben dan een large cap aandeel. Bovendien kunnen ze makkelijker buitenspel worden gezet op strategisch vlak. Denk aan een grote prijzenoorlog tussen Ahold vs. Picnic. Dit maakt beleggen in small cap aandelen risicovoller.

Theoretisch gezien is het zo dat een belegger gemiddeld hoger rendement haalt door uitsluitend te beleggen in de beste small cap aandelen in plaats van uitsluitend te investeren in large caps.

In praktijk valt dit echter vaak tegen. De reden hiervoor ligt bij gemiddeld en volatiliteit.

Gemiddeld genomen presteren kleine aandelen op de lange termijn hoger op rendement. Het is echter de truc om de beste small cap aandelen te selecteren. Immers, small caps zijn ook meer volatiel. Dit betekent dat zij hevigere koersschommelingen vertonen, waardoor zowel verlies als winst hoger uitvalt. Onervaren beleggers maken meer fouten bij hogere volatiliteit, dus beleggen in small cap aandelen als beginner is zeer risicovol.

Voor- en nadelen van kleine aandelen

Er zitten zowel voor- en nadelen aan small cap aandelen. We bespreken enkele van de belangrijkste small cap aandelen kenmerken. Hieronder staan ze overzichtelijk op een rijtje.

3 Voordelen Small Cap aandelen:

 1. Gemiddeld genomen hoger rendement
 2. Volatiliteit biedt kansen voor ervaren (korte termijn) handelaren
 3. Kans op vroegtijdig investeren in groeibriljanten (lange termijn)

3 Nadelen Small Cap aandelen:

 1. Hoge volatiliteit
 2. Kans op verlies is hoger (concurrentiestrijd, financiële tegenslagen, et cetera)
 3. Meer kennis nodig voor fundamentele analyse (lange termijn)

cursus-beleggen-aandelen

Hoe te beleggen in Small Cap aandelen?

hoe-beleggen-in-kleine-aandelen

Zoals eerder aangegeven, realiseren small cap aandelen waarschijnlijk een hoger dan gemiddeld rendement op de lange termijn. Omdat de risico’s hoger zijn, worden er helaas ook sneller dure fouten gemaakt. Een beginnende belegger moet zich mijns inziens daarom niet wagen aan dit soort praktijken. Beleggen in small cap aandelen is dus alleen geschikt voor gevorderde beleggers. Er bestaat echter ook een manier voor beginnende beleggers om te profiteren van small cap aandelen. Hoe werkt dat?

In plaats van te investeren in small cap aandelen, kun je er ook voor kiezen om het gemiddelde te "kopen". Hierbij moet je de hele bundel kopen. Investeer in een Exchange-Traded Fund (ETF) die een grote set aan small caps aandelen volgt. Op die wijze mitigeer je het individueel risico. Bovendien lift je mee op het gemiddelde resultaat op de lange termijn. Bekende voorbeelden van small cap ETF’s zijn de Russell 2000 ETF en de iShares MSCI World Small Cap ETF. Lees meer over deze en andere soort beste ETF.

Als gevorderde belegger is het de kunst om te investeren in een set van de beste small cap aandelen op basis van allocatiebeleid en beleggingsstrategie. Ga ervan uit dat circa 10% van alle aandelen verantwoordelijk is voor 80% (of meer) van je totale winst. Het allocatiebeleid is natuurlijk afhankelijk van je voorkeur. De een hanteert evenredige spreiding, waar de ander alloceert op basis van een eigen ranking systeem. Zolang emoties er maar geen onderdeel van uitmaken.

value-aandelen

TOP 15 beste small cap aandelen voor 2024

Hieronder de beste Small cap aandelen op basis van onze kwantitatieve beoordeling. De score is van 1 tot 5, waarbij 5 de hoogste ranking betekent. Deze small cap aandelen scoren op dit moment het allerhoogste op een samenstelling van Value, Groei, Winstgevendheid, Momentum en EPS groei, waardoor dit de beste small caps zijn uit deze categorie.

Let op: wij hebben geen nader onderzoek gedaan naar de bedrijven. Onderzoek zelfstandig alle bedrijven om de beste bedrijven te selecteren. Dit bevordert je winstkans op zowel korte- als lange termijn. Onderzoek daarnaast de financiele balans, en dan met name de schulden. Hoe lager de schulden (in verhouding tot de cashflow), hoe beter.

Dit zijn niet onze aanbevelingen. Onze Happy Aandelen realiseren aantoonbaar hoger dan gemiddeld rendement. Als je toegang wilt tot onze aanbevelingen, en onze gedetailleerde analyses, dan kan je een lidmaatschap bij ons afsluiten.

Beste small cap aandeel 1. GigaCloud Technology Inc. (GCT)

 1. Factor score: 4.99
 2. Wall Street Ratings: 4.66
 3. Beurswaarde: 737 miljoen USD
 4. Sterke punten: Hoog in momentum (A+) en winstgevendheid (A-).
 5. Zwakke punten: Waardering B.

Beste small cap aandeel 2. Myomo, Inc. (MYO)

 1. Factor score: 4.99
 2. Wall Street Ratings: 4.50
 3. Beurswaarde: 142 miljoen USD
 4. Sterke punten: Uitstekend in groei (B+) en momentum (A+).
 5. Zwakke punten: Lagere winstgevendheid (C+) en waardering D.

Beste small cap aandeel 3. JAKKS Pacific, Inc. (JAKK)

 1. Factor score: 4.98
 2. Wall Street Ratings: 5.00
 3. Beurswaarde: 366 miljoen USD
 4. Sterke punten: Uitstekende waardering (A+) en winstgevendheid (A-).
 5. Zwakke punten: Gemiddelde groei (C+).

Beste small cap aandeel 4. BrainsWay Ltd. (BWAY)

 1. Factor score: 4.98
 2. Wall Street Ratings: 4.75
 3. Beurswaarde: 104 miljoen USD
 4. Sterke punten: Hoog in groei (A) en winstgevendheid (B).
 5. Zwakke punten: Waardering B-.

Beste small cap aandeel 5. Limbach Holdings, Inc. (LMB)

 1. Factor score: 4.97
 2. Wall Street Ratings: 4.50
 3. Beurswaarde: 505 miljoen USD
 4. Sterke punten: Goede groei (A-) en winstgevendheid (B).
 5. Zwakke punten: Waardering C+.

Beste small cap aandeel 6. StealthGas Inc. (GASS)

 1. Factor score: 4.96
 2. Wall Street Ratings: 4.00
 3. Beurswaarde: 227 miljoen USD
 4. Sterke punten: Uitstekend momentum (A+) en waardering (A-).
 5. Zwakke punten: Lagere groei (C-) en winstgevendheid (C).

Beste small cap aandeel 7. Carrols Restaurant Group, Inc. (TAST)

 1. Factor score: 4.95
 2. Wall Street Ratings: 5.00
 3. Beurswaarde: 410 miljoen USD
 4. Sterke punten: Hoog in momentum (A+).
 5. Zwakke punten: Waardering (D+) en winstgevendheid (C-).

Beste small cap aandeel 8. American Superconductor Corporation (AMSC)

 1. Factor score: 4.95
 2. Wall Street Ratings: 4.66
 3. Beurswaarde: 347 miljoen USD
 4. Sterke punten: Goed momentum (A+).
 5. Zwakke punten: Matige waardering (C) en winstgevendheid (D).

Beste small cap aandeel 9. Travelzoo (TZOO)

 1. Factor score: 4.95
 2. Wall Street Ratings: 4.66
 3. Beurswaarde: 135 miljoen USD
 4. Sterke punten: Uitstekende groei (A+) en winstgevendheid (A+).
 5. Zwakke punten: Waardering C.

Beste small cap aandeel 10. TScan Therapeutics, Inc. (TCRX)

 1. Factor score: 4.94
 2. Wall Street Ratings: 4.50
 3. Beurswaarde: 286 miljoen USD
 4. Sterke punten: Goede groei (B+) en momentum (A+).
 5. Zwakke punten: Lagere winstgevendheid (D).

Beste small cap aandeel 11. Universal Stainless & Alloy Products, Inc. (USAP)

 1. Factor score: 4.94
 2. Wall Street Ratings: 5.00
 3. Beurswaarde: 183 miljoen USD
 4. Sterke punten: Uitstekende waardering (B) en groei (A).
 5. Zwakke punten: Winstgevendheid C.

Beste small cap aandeel 12. Euroseas Ltd. (ESEA)

 1. Factor score: 4.94
 2. Wall Street Ratings: 4.50
 3. Beurswaarde: 220 miljoen USD
 4. Sterke punten: Uitstekende waardering (A+) en groei (B).
 5. Zwakke punten: Winstgevendheid (C+).

Beste small cap aandeel 13. The Westaim Corporation (WEDXF)

 1. Factor score: 4.93
 2. Wall Street Ratings: 4.00
 3. Beurswaarde: 379 miljoen USD
 4. Sterke punten: Uitstekende waardering (A+) en winstgevendheid (A+).
 5. Zwakke punten: Matig momentum (B).

Beste small cap aandeel 14. RCM Technologies, Inc. (RCMT)

 1. Factor score: 4.93
 2. Wall Street Ratings: 5.00
 3. Beurswaarde: 235 miljoen USD
 4. Sterke punten: Uitstekende groei (A-) en winstgevendheid (A).
 5. Zwakke punten: Waardering B.

Beste small cap aandeel 15. Bioventus Inc. (BVS)

 1. Factor score: 4.93
 2. Wall Street Ratings: 4.00
 3. Beurswaarde: 420 miljoen USD
 4. Sterke punten: Goede winstgevendheid (B) en momentum (A+).
 5. Zwakke punten: Gemiddelde waardering (C) en groei (C).

Wij beoordelen dit als de beste Small cap aandelen voor 2024 voor de korte termijn van 6 tot 12 maanden. Investeer een klein bedrag in ieder beste vastgoedaandeel, tot maximaal 1% per vastgoedaandeel. Houd vast voor 6 of 12 maanden, en verkoop de bundel bij een mooi rendement.

Let op: de beste Small cap aandelen kunnen mogelijk slechter of beter presteren dan het marktgemiddelde. Dit is ook afhankelijk hoe 2024 zal uitpakken voor de aandelenmarkt.

Terugblik: 10 van de beste Small Cap van 2022

Hieronder vind je een overzicht van onze 10 beste small cap aandelen van 2022. Wij hebben hier niks aan gewijzigd. Enkele small caps hebben geweldig gepresteerd, anderen wat minder. Dat hoort erbij. Waar het om gaat is het gemiddelde resultaat, en die is hoger dan gemiddeld. Beschouw onze analyses dan ook als een inspiratiebron tot nader onderzoek. Onderzoek zelf de bedrijven om te beoordelen of het kwaliteit kan bieden.

Er zijn kleine groeiaandelen voor de lange termijn, of juist small cap waardeaandelen voor de korte termijn. Het bepalen van de beste small cap aandelen is niet eenvoudig. Mijns inziens ligt de term ‘beste’ in de lange termijn potentie. Er zijn echter ook small cap aandelen die op dit specifieke moment interessant zijn om te kopen. Zij hebben echter ook een meer korte termijn karakter. Hieronder kijken we voornamelijk naar een overzicht van de potentieel beste small cap aandelen op de meer korte termijn (6 – 18 maanden).

Dit waren onze 10 van de beste small cap aandelen voor 2022:

 1. OP Bancorp (OP3)
 2. Genco Shipping & Trading (GNK)
 3. Alpha and Omega Semiconductor (AOSL)
 4. OneWater Marine (ONEW)
 5. OFS Capital (OFS)
 6. Perion Network (PERI)
 7. BlueLinx Holdings (BXC) – zie beste grondstofaandelen
 8. USA Truck (USAK)
 9. AdvanSix (ASIX)
 10. Mercer International (MERC)

Belangrijk: deze aandelen zijn gefilterd uit verschillende ranking modellen waar wij toegang tot hebben. Deze small cap aandelen scoren hoog op de combinatie van value + groei + winstgevendheid + momentum + EPS revisies. De combinatie is een indicator voor korte termijn prestaties. Dit zijn dus 10 van de beste small cap aandelen voor 2022. Het betekent niet dat ze louter korte termijn zijn. Het betekent ook niet dat deze small cap aandelen gegarandeerd goed presteren in 2022. Het is enkel een indicator met een hoge waarschijnlijkheid dat deze beste small cap aandelen beter kunnen presteren dan de S&P 500.

Naast ranking modellen is ook een uitgebreide bedrijfsstrategie nodig om te bepalen of het een goede lange termijn investering is. Voor dit artikel hebben we geen uitgebreide research op strategie verricht.

Wil je weten wat wij als de beste investeringen zien op basis van ranking modellen en bedrijfsstrategie? Probeer het Happy aandelen abonnement 14 dagen gratis en krijg direct toegang tot ons onderzoek naar de beste aandelen en de beste ETF's.


Small cap: OP Bancorp (OPBK of OP3)

beste-kleine-aandelen

Op Bancorp (OPBK), ook wel Open Bank genaamd, is een klein aandeel binnen de financiële sector. Het is een kleine bank in Californië die zich met name richt op Koreanen. Ze bieden diensten aan zoals Zelle (overboeken van geld), zakelijke leningen aan ook particuliere leningen zoals hypotheken. De beurswaarde bedraagt slechts $210 miljoen, ondanks een fixe stijging van 145%.

OPBK is geen bijzonder bedrijf. Toch kan het behoren tot de beste small cap aandelen van dit moment. Ze heeft namelijk zeer sterke fundamentals voor de korte termijn. Er is een goede waardering, en analisteren verwachten een relatief mooie omzet- en winstgroei. De winstgevendheid is oké, al presteren ze momenteel niet goed op vrije cashflow. Anderzijds is het momentum sterk.

small-caps

Small cap: Genco Shipping & Trading (GNK)

beste-small-caps

In 2021 hebben we binnen onze community aangekaart dat scheepsvaart aandelen sterk gaan stijgen. We hebben er een speciaal rapport voor geschreven (toegankelijk voor onze leden). De scheepvaart kent sterk momentum sinds de covid-19 crisis. Het is aannemelijk dat dit ook in 2022 gehandhaafd blijft. Derhalve behoren onder de beste small cap aandelen enkele scheepvaartbedrijven. Genco Shipping & Trading (GNK) is slechts één van de voorbeelden.

GNK is niet de beste keuze onder scheepsvaartbedrijven. Wel is zij het beste small cap aandeel binnen deze categorie. De beurswaarde is $988 miljoen. Ze bezit 44 drybulk transportschepen. Qua fundamentals biedt het bedrijf een interessante korte termijn investering.

small-cap-groeiaandelen

gratis-aandelen-kopen

Small cap: Alpha and Omega Semiconductor (AOSL)

beste-small-cap-aandeel

Op dit moment lijkt Alpha and Omega Semiconductor (AOSL) een zeer potentievol small cap aandeel te zijn. De koers staat op all-time high vanwege sterk momentum. Maar dat zicht op zich nog niks. Kijkende naar Value, dan biedt AOSL een bijzondere positie van lage huidige waardering én sterke winstgroei. Zelfs met een kleiner dan verwachtte groei, lijkt er alsnog voldoende buffer gezien de lage waardering (Margin of Safety). Op dit moment is de beurswaarde $1.7 miljard.

Voor de lange termijn lijkt AOSL mijns inziens minder interessant. Ik heb nog geen uitgebreide analyse gemaakt van dit bedrijf. Op basis van mijn huidige kennis lijkt het twijfelachtig of ze een duurzaam competitief voordeel kunnen realiseren.

beste-small-cap-value

Small cap: USA Truck (USAK)

small-cap-met-potentie

USA Truck is een Amerikaans transportbedrijf. Zij heeft geen competitief voordeel. De koers kent een cyclische beweging, wat een verhoogd risico betekend. De beurswaarde is slechts $190 miljoen. Ondanks de “commodity” van haar business, kan USA Truck tot de beste kleine aandelen van 2022 behoren. Er is sprake van Value. USAK scoort sterk op relatieve waardering op basis van waardering + groei + winstgevendheid + momentum + EPS revisies.

Het is een korte termijn kans die goed of slecht kan uitpakken. Het nadeel aan deze small cap is dat het momentum ook snel kan omslaan, bijvoorbeeld bij afnemende vraag vanuit de markt.

beste-small-cap-commodity

Small cap: AdvanSix (ASIX)

beste-kleine-aandelen-2022

De laatste small cap die we nader bekijken is AdvanSix (ASIX). Dit is een Amerikaans chemiebedrijf die chemicaliën produceert waaronder nylon. Ook produceert het ingrediënten voor kunstmest. Dit laatste is momenteel een enorme groeimarkt, omdat er wereldwijd een fix te kort is. Dit tekort is toegenomen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

AdvanSix behoort momenteel tot de potentieel beste small cap aandelen. De beurswaarde is $1,45 miljard. Het bedrijf keert een kleine dividend uit. Maar met name het momentum omwille sterke winststijging en EPS revisie maakt dit bedrijf aantrekkelijk als korte termijn investering. Het kan ook interessant zijn voor de lange termijn, maar de industrie is cyclisch en daar dient men rekening mee te houden.

small-cap-aandelen-met-potentie

Terugblik: Waarom beleggen in kleine aandelen in 2023?

Het afgelopen decennium was relatief moeilijk voor beleggers in small cap aandelen omdat globalisering, gematigde inflatie en lage rentetarieven de waarde van grote bedrijven naar nieuwe hoogten hebben gestuwd. Het lijkt er echter op dat de economische wind van richting is veranderd. Nu bedrijven zich heroriënteren op binnenlandse productie en de kapitaaluitgaven toenemen, kunnen de op de VS gerichte small cap bedrijven indrukwekkende resultaten laten zien.

In de afgelopen tien jaar is de Russell 2000 index, een index voor kleine aandelen, aanzienlijk achtergebleven bij de S&P 500, met jaarlijkse rendementen van respectievelijk 10,13% en 13,34%. Volgens Neuberger Berman vertegenwoordigen small cap bedrijven vandaag slechts 1,3% van de totale Amerikaanse beurskapitalisatie, bijna het laagste percentage in 100 jaar en ver onder het historisch gemiddelde. De vergelijkbare waardering van small cap aandelen - op basis van de mediaan P/E (TTM), exclusief niet-renderende bedrijven - staat ook op een historisch dieptepunt. De laatste keer dat zo'n lage waardering werd waargenomen was in januari 2000, en in de daaropvolgende tien jaar steeg de Russell 2000 index met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 5,44% tegenover 0,41% voor de S&P 500.

beleggen-small-cap-aandelen-2023

Dynamiek van de S&P 500 en Russell 2000 in 2000-2010; bron: Tradingview

Het dichten van de kloof en de terugkeer naar normale niveaus zouden small cap beleggers aanzienlijke groeikansen kunnen bieden. De Russell 2000 heeft echter een belangrijk nadeel omdat ongeveer 40% van de indexondernemingen niet winstgevend is. De meest rationele strategie is de puntsgewijze selectie van de meest veelbelovende ondernemingen die beleggers het beste rendement per aanvaarde eenheid risico kunnen bieden. Wij hebben voor u drie ondernemingen geselecteerd die gezonde financiële prestaties en een aanzienlijk groeipotentieel hebben.

Dit zijn onze drie beste small cap aandelen voor 2023 om te kopen:

 1. Hillenbrand
 2. Clearfield
 3. Franklin Covey

Hieronder leest u onze aandelen analyses van deze beste kleine aandelen voor 2023.

U kunt deze small cap aandelen kopen via betrouwbare brokers, waaronder DEGIRO, eToro, Mexem, Easybroker, et cetera.

Via deze brokers kunt u uiteraard ook small cap ETF’s kopen, zoals de bekende Russell 2000 ETF, Russell 3000 ETF, en de iShares World Small Cap ETF om slechts drie voorbeelden te benoemen.

Dan nu onze top 3 kleine aandelen van dit moment!

Beste Small Cap aandelen 2023. Hillenbrand: Gediversifieerd industrieel bedrijf met 46,9% groeipotentieel

 • Toegangsprijs: $45.0-$46.5
 • Richtprijs: $67,0
 • Potentieel: 46,9%
 • Potentieel dividendrendement: 1,9%.
 • Horizon: 9 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over het bedrijf

Hillenbrand (HI) levert technische oplossingen voor industriële verwerking, alsook systemen en apparatuur voor kunststofverwerking. Daarnaast produceert en verkoopt het bedrijf producten en oplossingen voor begrafenisdiensten. Hillenbrand werd opgericht in 1906 en heeft zijn hoofdkantoor in Batesville, Indiana.

Waarom Hillenbrand aandelen kopen of niet?

Het afgelopen decennium was relatief moeilijk voor beleggers in small cap aandelen, omdat globalisering, gematigde inflatie en lage rentetarieven de waarde van grote bedrijven naar nieuwe hoogten hebben gestuwd. Het lijkt er echter op dat de economische wind van richting is veranderd. Nu bedrijven zich heroriënteren op binnenlandse productie en de kapitaaluitgaven toenemen, kunnen op de VS gerichte small cap bedrijven indrukwekkende resultaten laten zien.

Wij hebben drie van de beste small cap aandelen geselecteerd met gezonde financiële resultaten en een aanzienlijk groeipotentieel.

 1. Hillenbrand
 2. Clearfield
 3. Franklin Covey

Hillenbrand aandelen kopen?

Het grootste bedrijfssegment van Hillenbrand is Advanced Process Solutions (APS), waaronder het bedrijf procesapparatuur voor de kunststof-, voedsel- en farmaceutische industrie produceert, verkoopt en onderhoudt. Het segment is goed voor 43% van de totale inkomsten van het bedrijf en 42% van de aangepaste EBITDA.

Aan het einde van de verslagperiode groeide de orderportefeuille van het segment (het volume van uitstaande orders die wachten op voltooiing) met 6% op jaarbasis en bereikte een recordhoogte van $1,4 miljard, wat meer is dan de jaaromzet van het segment van $1,27 miljard en overeenkomt met 48,3% van de totale omzet van Hillenbrand. Alleen in het APS-segment beschikt het bedrijf dus over een uitgebreide portefeuille van orders die de financiële prestaties kunnen ondersteunen bij macro-economische onzekerheid.

Hillenbrand ondergaat een grootschalige bedrijfstransformatie. Het bedrijf voert gerichte overnames uit die zijn strategische positie op de markt voor industriële apparatuur verbeteren en ontdoet zich van niet-kernactiviteiten. Zo nam het bedrijf alleen al in 2022 vier ondernemingen over voor een totaalbedrag van 740 miljoen dollar.

De fusie- en overnameactiviteit leidde uiteraard tot een toename van de schuldenlast. Half december kondigde Hillenbrand echter de verkoop aan van zijn niet-kernsegment Batesville, waaronder het bedrijf producten en oplossingen voor begrafenisdiensten verkoopt. Hillenbrand verkoopt de divisie aan LongRange Capital voor 761,5 miljoen dollar, inclusief 11,5 miljoen dollar schuld. De deal heeft de volgende voordelen:

 • Batesville sleept Hillenbrand naar beneden door lagere inkomsten en aangepaste EBITDA, die nu goed zijn voor 21,3% en 24,1% van de totale cijfers van het bedrijf. In het vierde kwartaal daalden de inkomsten van het segment met 6% tot $146 miljoen, wat leidde tot een daling van de EBITDA met 27,5% tot $24,2 miljoen en de aangepaste EBITDA-marge verkleinde tot 16,6% tegenover 21,5% in het vierde kwartaal van 2021.
 • Door de verkoop kan Hillenbrand haar nettoschuld met 77% verminderen van 988 miljoen dollar tot 226,5 miljoen dollar, wat minder is dan de aangepaste EBITDA op jaarbasis van 527,4 miljoen dollar. De kosten van het resterende vreemd vermogen zullen waarschijnlijk ook dalen, aangezien Hillenbrand bij de schuldafbouw voorrang kan geven aan de duurste leningen.

Hoewel de inkomsten na de transactie zullen dalen, zou de verkoop van de divisie, ceteris paribus, het resultaat van de onderneming in het tweede halfjaar van 2023 moeten verbeteren, tenzij de macro-economische omstandigheden aanzienlijk verslechteren.

Financiële resultaten Hillenbrand aandelen

Hillenbrand's financiële resultaten voor de 12 maanden (TTM) worden hieronder gepresenteerd:

 • Aan het eind van het jaar bedroegen de totale inkomsten van Hillenbrand 2,94 miljard dollar tegenover 2,86 miljard dollar in 2021.
 • De nettowinst daalde met 16,4% tot 208,9 miljoen dollar in dezelfde periode, tegenover 249,9 miljoen dollar een jaar eerder.
 • De nettowinstmarge bedroeg 7,10% tegenover 8,72% in 2021.
 • De kasmiddelen van het bedrijf daalden van 528,4 miljoen dollar naar 191,1 miljoen dollar.
 • De vrije kasstroom daalde van 488,4 miljoen dollar naar 140,8 miljoen dollar.

Wij verwachten dat de kasstroom zich zal herstellen naarmate de marktomstandigheden normaliseren, omdat de negatieve resultaten het gevolg zijn van hogere voorraden en vorderingen.

Waardering Hillenbrand aandelen analyse

Hillenbrand handelt tegen een aanzienlijke korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 1,42x, EV/EBITDA - 7,96x, P/Cashflow - 9,71x, P/E - 15,67x, FWD P/E - 11,09x.

beste-small-cap-aandelen-kopen

Vergelijkbare waardering; bron: opgesteld door de auteur

Het minimum koersdoel van investeringsbanken vastgesteld door D.A. Davidson is $62 per aandeel. Het maximale koersdoel is $74 per aandeel. Volgens de consensus is de reële marktwaarde van het aandeel $67 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 46,9% impliceert.

beste-kleine-aandelen-kopen

Koersdoelen van investeringsbanken; Bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Hillenbrand aandelen kopen

 • De activiteiten van industriële bedrijven zijn zeer cyclisch. Als de markt verslechtert en de economie in een recessie terechtkomt, zou Hillenbrand een aanzienlijk deel van de orders kunnen verliezen, wat de financiële prestaties en de aandelenkoers van het bedrijf zal aantasten.
 • Aanzienlijke fusies en overnames houden risico's in voor de aandeelhouderswaarde. De mogelijkheid bestaat dat Hillenbrand te veel betaalt voor een bepaald bedrijf, of dat de fundamentele kwaliteiten van de overgenomen bedrijven slechter blijken te zijn dan de aanvankelijke ramingen.

In potentie behoort Hillenbrand tot de beste small cap aandelen om te kopen. Let echter goed op de verhoogde risico's bij het investeren in kleine aandelen. Verdiep u goed in alle risico's alvorens te beleggen met geld wat u kunt missen.

Beste Small Cap aandelen 2023. Clearfield: Producent van telecommunicatieapparatuur met een opwaarts potentieel van 88,3%.

 • Toegangsprijs: $69.0-$71.0
 • Richtprijs: $130,2
 • Potentieel: 88,3%
 • Horizon: 9 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over het bedrijf

Clearfield (CLFD) is een toonaangevende fabrikant van gespecialiseerde apparatuur voor de controle en bescherming van breedband glasvezelnetwerken. De oplossingen van het bedrijf worden gebruikt om huizen en bedrijven aan te sluiten op netwerken. Clearfield is opgericht in 1979 en heeft zijn hoofdkantoor in Minneapolis, Minnesota.

Clearfield aandelen kopen of niet?

Het afgelopen decennium was relatief moeilijk voor beleggers in small cap aandelen omdat globalisering, gematigde inflatie en lage rentetarieven de waarde van grote bedrijven naar nieuwe hoogten hebben gestuwd. Het lijkt er echter op dat de economische wind van richting is veranderd. Nu bedrijven zich heroriënteren op binnenlandse productie en de kapitaaluitgaven toenemen, kunnen op de VS gerichte small cap bedrijven indrukwekkende resultaten laten zien.

Wij hebben drie beste small cap aandelen geselecteerd met gezonde financiële resultaten en een aanzienlijk groeipotentieel.

 1. Clearfield
 2. Hillenbrand
 3. Franklin Covey

Waarom behoort Clearfield tot de beste small caps van 2023?

Glasvezelnetwerken vormen de ruggengraat van verschillende snelgroeiende industrieën, waaronder cloud computing, 5G en het Internet of Things (IoT). Nieuwe markten en de overgang naar externe en hybride werkwijzen hebben geleid tot een ongekende vraag naar glasvezeloplossingen.

Clearfield schat de Amerikaanse FTTH-markt op meer dan 12,5 miljard dollar. Volgens Research and Markets zal de markt tot 2027 groeien met een samengesteld jaarlijks percentage (CAGR) van 15%. De 5G-markt wordt geschat op maar liefst 200 miljard dollar en zal naar verwachting groeien met een CAGR van 48% tot 2030.

Het management van Clearfield merkt op dat de toegenomen vraag in de doelmarkt geen kortetermijnverschijnsel is. De toename van nieuwe vezels in de komende vijf jaar zal naar verwachting groter zijn dan in alle voorgaande jaren samen.

Een van de belangrijkste katalysatoren voor de sector is de aanzienlijke overheidsinvestering in breedbandinfrastructuur. De Infrastructure Investment and Jobs Act, die in november 2021 door president Joe Biden werd ondertekend, voorziet in een beschikbare financiering van ongeveer 65 miljard dollar, waarvan 42 miljard dollar bestemd is voor een breedbandprogramma dat bekend staat als BEAD. Het programma zal naar verwachting eind 2023 en begin 2024 worden uitgevoerd.

Financiële resultaten Clearfield aandelen

Clearfield vertoont indrukwekkende groeicijfers en verbetert gestaag zijn operationele hefboomwerking. De financiële resultaten van het bedrijf voor de 12 maanden (TTM) worden hieronder weergegeven:

 • Aan het eind van het jaar bedroegen de inkomsten 270,88 miljoen dollar, dat is 92,5% meer dan een jaar geleden.
 • De bedrijfswinst voor dezelfde periode steeg met 152,9% op jaarbasis en bereikte $63,82 miljoen.
 • Het nettoresultaat bedroeg 49,36 miljoen dollar tegenover 20,33 miljoen dollar een jaar eerder.
 • De nettomarge steeg van 14,44% naar 18,22%.
 • Ondanks meerdere stijgingen van het nettoresultaat daalde de operationele cashflow van $10,90 miljoen naar $1 miljoen.
 • De vrije kasstroom van Clearfield is zeer negatief, als gevolg van de voortdurende kapitaaluitgaven om de groei te ondersteunen. Het cijfer was -$7,20 miljoen tegenover -$2,70 miljoen een jaar geleden.

beste-kleine-aandelen

Financiële prestaties van Clearfield; bron: samengesteld door auteur

Wij verwachten dat de kasstroom zich zal herstellen, aangezien de daling het gevolg is van een toename van het nettowerkkapitaal door een stijging van de voorraden en de vorderingen.

Het bedrijf heeft een sterke balans met een totale schuld van $32,46 miljoen, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $22,45 miljoen en een nettoschuld van $10,01 miljoen, wat meer dan zes keer minder is dan de jaarlijkse bedrijfsinkomsten van het bedrijf.

Waardering Clearfield aandelen analyse

Clearfield wordt verhandeld tegen een premie op de omzetmultiples, maar een korting op de winstmultiples vanwege de hoge marges van het bedrijf: EV/Sales - 3,87x, EV/EBITDA -15,59x, P/Cashflow -19,48x, P/E -19,44x, FWD P/E -15,25x.

beste-small-caps

Vergelijkbare waardering van Clearfield; Bron: samengesteld door auteur

Het minimum koersdoel van Roth Capital is $120 per aandeel. Cowen schat CLFD dan weer op $141. Volgens de consensus bedraagt de reële marktwaarde van de aandelen $130,2, wat een opwaarts potentieel van 88,3% impliceert.

small-cap-aandelen-kopen

Koersdoelen van investeringsbanken; Bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Clearfield aandelen kopen

 • In december kondigde het bedrijf de verkoop aan van gewone aandelen ter waarde van 120 miljoen dollar, tegen 100 dollar per aandeel. De opbrengst zal naar verwachting worden gebruikt om het werkkapitaal aan te vullen. Enerzijds weerspiegelt het aantrekken van middelen de toekomstige groeiperspectieven, maar anderzijds verwatert het kapitaal en vermindert het de waarde voor de aandeelhouders.
 • De vrees voor een mogelijke economische recessie neemt toe. Een verslechtering van het economische klimaat kan de financiën en de aandelenkoers van Clearfield aantasten.

Beste Small Cap aandelen 2023. Franklin Covey: Toonaangevend advies- en opleidingsbedrijf met een groeipotentieel van 90%.

 • Toegangsprijs: $44.5-$45.5
 • Richtprijs: $85,5
 • Potentieel: 90,0%
 • Horizon: 9 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over het bedrijf

Franklin Covey (FC) levert adviesdiensten op het gebied van management, productiviteit, verkoopprestaties en klantenbinding. Met de oplossingen van het bedrijf kunnen bedrijven en onderwijsinstellingen betere resultaten behalen. Franklin Covey werd opgericht in 1983 en heeft zijn hoofdkantoor in Salt Lake City, Utah.

Waarom behoort Franklin Covey tot de beste small cap aandelen?

Het afgelopen decennium was relatief moeilijk voor beleggers in small cap aandelen omdat globalisering, gematigde inflatie en lage rentetarieven de waarde van grote bedrijven naar nieuwe hoogten hebben gestuwd. Het lijkt er echter op dat de economische wind van richting is veranderd. Nu bedrijven zich heroriënteren op binnenlandse productie en de kapitaaluitgaven toenemen, kunnen op de VS gerichte small cap bedrijven indrukwekkende resultaten laten zien.

Wij hebben drie van de beste kleine aandelen geselecteerd met gezonde financiële resultaten en een aanzienlijk groeipotentieel.

 1. Franklin Covey
 2. Clearfield
 3. Hillenbrand

Waarom Franklin Covey aandelen kopen of niet?

Franklin Covey opereert in een enorme en zeer gefragmenteerde markt. Volgens The Business Research Company wordt de wereldwijde markt voor managementadviesdiensten gewaardeerd op 891,88 miljard dollar en zal deze tot 2026 naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks percentage van 7,9% tot 1,32 biljoen dollar aan het einde van de prognoseperiode. Opmerkelijk is dat er geen duidelijke leiders in de markt zijn - de markt wordt gedomineerd door een groot aantal onafhankelijke spelers, wat Franklin Covey veel ruimte biedt.

Franklin Covey heeft een sterke marktpositie. De oplossingen van het bedrijf stellen klanten in staat betere resultaten te behalen door de bedrijfscultuur, ontwikkelingsrichtingen en managementmethoden te herzien. De doeltreffendheid van de producten van het bedrijf blijkt onder meer uit de hoge klantenbinding, die meer dan 90% bedraagt. Een opmerkelijk voorbeeld was een aantal bedrijven dat tijdens de pandemie hun abonnement op het product All Access Pass (AAP) verdubbelde. Onder de bedrijven was een belangrijke nieuwe klant, een luchtvaartmaatschappij die zijn bedrijf op dat moment in de wacht had staan en zijn cultuur wilde verbeteren met de producten van Franklin Covey. Een andere klant was Best Western, een van 's werelds grootste hotelketens, wiens bedrijf ook door de pandemie is getroffen.

De activiteiten van Franklin Covey zijn relatief goed bestand tegen macro-economische tegenwind. Meer dan de helft van de inkomsten van het bedrijf is afkomstig van meerjarige contracten die gedurende de looptijd niet kunnen worden opgezegd. De rest van de inkomsten is afkomstig van eenjarige, niet-opzegbare contracten die vooraf worden betaald en op verschillende dagen in het jaar worden afgesloten, waardoor het bedrijf zijn kasstroom gemakkelijk kan voorspellen.

De gerichte overnames hebben Franklin Covey in staat gesteld zijn leveranciers te consolideren, wat een aanzienlijk concurrentievoordeel oplevert in de vorm van een rijke inhoudsbibliotheek die naar verwachting zal blijven groeien. Door de aankoop van Strive in het voorjaar van 2021 kon Franklin Covey zijn Impact-technologieplatform creëren, waardoor veel processen die voorheen handmatig door gebruikers werden uitgevoerd, werden geautomatiseerd. Het platform heeft een best-in-class technology stack gecombineerd met een uitgebreide database van educatieve materialen.

Opmerkelijk is dat Franklin Covey actief de inkomsten uit het abonnementsmodel verhoogt. AAP Subscription & Subscription-diensten zijn sinds hun lancering in 2016 gegroeid met een samengesteld jaarlijks percentage van 81,1%. Het hoge aandeel van abonnementen in de inkomstenstructuur maakt de kasstroom van het bedrijf stabiel en gemakkelijk voorspelbaar.

Financiële resultaten Franklin Covey aandelen

De financiële resultaten van FC voor de 12 laatste maanden (TTM) worden hieronder weergegeven:

 • Aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 bedroegen de inkomsten van het bedrijf 271 miljoen dollar, tegen 262,8 miljoen dollar aan het eind van het voorgaande jaar.
 • De nettowinst voor dezelfde periode steeg van $18,4 miljoen naar $19,3 miljoen.
 • De nettomarge steeg van 7,01% naar 7,12%.
 • De kasstroom uit operaties bedroeg 45,11 miljoen dollar tegenover 52,25 miljoen dollar in 2022.
 • De vrije kasstroom daalde van $46,92 mln naar $38,33 mln.

Franklin Covey genereert een aanzienlijke kasstroom. De daling van de indicatoren is tijdelijk, aangezien zij het gevolg is van een stijging van het netto werkkapitaal. Een stijging van de vorderingen zal uiteindelijk leiden tot een stijging van de omzet van de onderneming.

Het bedrijf heeft een sterke balans met een totale schuld van $22,27 miljoen, geldmiddelen en kasequivalenten van $58,15 miljoen en een nettoschuld van $35,88 miljoen.

Waardering Franklin Covey aandelen

Franklin Covey handelt tegen een premie ten opzichte van het sectorgemiddelde: EV/Sales - 2,18x, EV/EBITDA - 17,23x, P/Cashflow - 21,62x, P/E - 34,34x, FWD P/E - 32,42x.

kleine-aandelen-kopen

Vergelijkbare waardering; Bron: samengesteld door auteur

De hogere waardering is het gevolg van groeiende inkomsten, positieve marges en een solide kasstroom. Bovendien verschuift de aanwezigheid van het Impact-platform het bedrijfsmodel van het bedrijf van consulting naar EdTech. Daarom is Coursera toegevoegd als een van de peers voor de waardering.

Roth Capital waardeert het bedrijf op $71 per aandeel. Northland heeft op zijn beurt zijn koersdoel vastgesteld op $100 per aandeel. Volgens de consensus is de reële marktwaarde van het aandeel dus $85,5 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 90,0% impliceert.

beste-kleine-aandelen-analyse

Koersdoelen van investeringsbanken; Bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Franklin Covey aandelen kopen of niet

 • De sector opleidings- en adviesdiensten wordt gekenmerkt door hevige concurrentie en relatief gemakkelijke toegang. Concurrenten introduceren voortdurend nieuwe diensten die rechtstreeks kunnen concurreren met het aanbod van Franklin Covey en die het aanbod van de onderneming niet-concurrerend of verouderd kunnen maken.
 • Hoewel wij menen dat Franklin Covey tegen een korting op zijn reële waarde wordt verhandeld, weerspiegelen de huidige multiples de houding van de markt tegenover Franklin Covey als groeibedrijf. Een vertraging van de groei zou kunnen leiden tot een aanzienlijke herwaardering van de aandelen.

Dit was onze analyse naar de drie beste small cap aandelen van dit moment. Heb jij nog meer interessante kleine aandelen met groeipotentieel? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Freedom24. Bekijk haar website en het artikel voor de volledige disclaimer. Gebruikte afbeeldingen zijn gepubliceerd onder de aankooprechten van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. IPO beleggen, het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen, kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Reacties
Categorieën