Geld Beleggen Zonder Risico [2023] 22x Beste Ideeën | Happy Investors
Geld Beleggen Zonder Risico in 2021: 22x Beste Ideeën
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
09/28/2019
20 min

Geld Beleggen Zonder Risico [2023] 22x Beste Ideeën | Happy Investors

09/28/2019
20 min

Beste Happy Investor, hoe geld beleggen zonder risico? Deze vraag staat centraal in dit uitgebreide artikel met 22x de beste ideeën voor investeren met weinig risico. Deze vraag is belangrijker dan ooit. Geld beleggen (zonder risico) is inmiddels noodzakelijk om de torenhoge inflatie te bestrijden! Toch zijn er veel mensen nog altijd bang voor het beleggen van hun eigen geld waar ze hard voor hebben moeten werken. Misschien telt dit ook voor jou? Hier zit ook een kern van waarheid in, omdat beleggen zonder risico niet bestaat

Geld beleggen brengt altijd risico met zich mee. En gelukkig maar! Want zonder risico zou je ook geen rendement kunnen behalen.

In dit artikel vind je de beste ideeën voor hoe geld beleggen met weinig risico. Er is altijd risico, maar met slimme tactieken kunnen we dit omzetten tot een acceptabel risico. En zo kunnen wij op de lange termijn een groot vermogen opbouwen.

Op naar hoger rendement én lager risico!

Geld beleggen met weinig risico: de lage spaarrente maakt je letterlijk arm!

geld beleggen zonder risico

Voordat we doorgaan naar alle opties voor geld beleggen zonder risico wil ik nog even kort met je doornemen waarom beleggen zo belangrijk is. Want wat veel mensen niet weten, is dat je letterlijk armer wordt wanneer je je geld op een spaarrekening zet. Serieus? Ja, echt. Dit komt doordat de spaarrente bij een bank lager is dan de inflatie.

Dit werkt als volgt: de economie rekent met een inflatie van 2% is. Dit betekent dat je geld 2% minder waard wordt. En dat ieder jaar weer. Stel dat de spaarrente 1% is. Dan word je geld 1% meer waard. De inflatie is hoger dan de spaarrente, waardoor je totale vermogen 1% minder waard wordt.

Geld beleggen zonder risico bestaat niet, maar als je het op de spaarrekening laat staan word je met zekerheid arm.

Voor 2023 is dit punt meer relevant dan ooit! De recente inflatie is boven de 3,5% gestegen!. En dan heb je tegenwoordig zelfs nog de gekte van negatieve rente. Het moet niet gekker worden… En daarom is het zo belangrijk om geld te beleggen. Je hoeft geen gekke dingen te doen: je kan ook bewust kiezen voor beleggen met weinig risico.

Deze tips gaan jou helpen. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust in een reactie onderaan dit artikel.

De 10 Beste Opties voor Beleggingen met Weinig Risico (2023 update)

Laten we nu kijken naar de beste opties voor beleggingen met weinig risico. Het doel is niet om grote klappers te maken, maar een poging tot geld beleggen zonder risico voor stabiele vermogensgroei.

Let op: het is zeer belangrijk dat je een beleggingsportefeuille opmaakt. Dit doe je door te investeren in meerdere beleggingen met minder risico. Dit noemen ze risicospreiding. Tevens is het belangrijk dat je alleen belegd met geld dat je voor minimaal 7 – 15 jaar kan missen.

1. Investeer in jezelf zonder risico

Verreweg de beste belegging zonder risico is een investering in jezelf. Nieuwe kennis opdoen leidt tot nieuwe ideeën en kansen om meer geld te verdienen. En niet alleen dat, ook ga je meer van de wereld begrijpen wat kan leiden tot meer plezier en voldoening. In jezelf investeren mag je zien als beleggen zonder risico. Niemand kan jou deze nieuwe kennis afnemen!

Stel dat je een nieuwe opleiding gaat volgen. Deze opleiding kost je eenmalig 2000 euro. Na het afronden van de opleiding ben je als werknemer (of ondernemer) meer waard. Zo kan je erdoor promotie krijgen. Stel dat je 150 euro netto per maand extra gaat verdienen. Na één jaar werken heb je 1800 euro extra verdient. Dat is een terugverdientijd van bijna één jaar. En na twee jaar heb je de belegging al bijna verdubbelt.

Stel dat je mijn online cursus beginnen met beleggen gaat volgen (haha). Ik leer je hoe je 14% rendement kan halen (6% hoger dan gemiddeld). Stel dat je na de cursus 10.000 euro investeert. Bij 14% rendement ontvang je 1400 euro. Mijn cursus kost minder dan 500 euro. Je hebt niet alleen de cursus terugverdient in minder dan vier maanden, maar ook in de aankomende jaren weet je hoe je succesvol kan beleggen omdat je de juiste kennis hebt opgedaan.

In jezelf investeren is niet alleen leuker, het is ook een van de beste investeringen zonder risico met een gigantische return-on-investment.

“By far the best investment you can make is in yourself” – Warren Buffet

2. Beleggen met weinig risico in ETFs: update 2023

Misschien heb je er al van gehoord, maar een ETF is een prima keuze voor veilig beleggen zonder (veel) risico. Een ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dit kan je zien als een mandje met daarin meerdere aandelen. Zo’n ETF kan je exact hetzelfde aankopen als een aandeel, maar dan als een mandje. ETF beleggen is een manier om heel snel spreiding onder verschillende aandelen aan te brengen. In sommige “mandjes” zitten tot wel 3000 verschillende aandelen. Zo kan je in de wereldeconomie investeren, en loop je significant minder risico op één individueel bedrijf.

Een ETF is beursgenoteerd. Hierdoor kan je ieder moment van de dag snel en eenvoudig een ETF kopen of verkopen. Een ander voordeel is dat deze belegging minder volatiel is. Dat betekent dat de koersschommelingen niet zo hevig zijn. Als een ETF op een dag 2% in de plus staat, is dat al een grote schommeling. Vergelijk dit met een risicovol aandeel die makkelijk 6% kan stijgen of dalen op één dag. Daarmee biedt een ETF meer peace of mind. 

ETFs zijn bij uitstek geschikt voor lange termijn beleggers. Beleggen met weinig risico doe je door een ETF minimaal zeven tot idealiter twintig jaar vast te houden. Daarbij helpt het als je extra bijkoopt wanneer de koersen met 10 – 20% dalen.

Let op: er zijn veel verschillende soorten ETFs. Als je wilt beleggen zonder risico moet je kiezen voor grote ETFs met meer dan +1000 aandelen over de gehele wereld.

Lees hier meer over veilige ETFs.

Tip: Beleggen met minder risico in aandelen doe je door toekomstgericht te denken

Zoals ik al zei kan je met een ETF zelf kiezen waarin je je geld belegt met weinig risico. Deze vrijheid van keuze is fijn. Maar kan ook een valkuil zijn. Kies daarom voor een ETF, dus een mandje vol aandelen, binnen een industrie die je (1) volledig begrijpt, (2) waarin je gelooft en (3) die groei doormaakt. Werk jij zelf in een bepaalde industrie waar je echt kennis van hebt? En maakt deze enorme groei door? Gouden zaak! En direct doen. Zomaar een voorbeeld is de industrie van cyber security. Of een ETF voor robotics en automation.

Het gevaar is echter wel dat je hierdoor beperkte focus aanbrengt. Stel dat je gelijk hebt, en cyber security gaat hard groeien in de komende jaren. In dat geval zal je hoger rendement krijgen. Maar je loopt ook risico dat de sector minder goed presteert dan verwacht.

Een alternatief is daarom om te kiezen voor de veilige ETFs met wereldwijde spreiding (zie link hierboven).

Wil je zelf ervaren hoe het is om te beleggen in ETF? Doe wel eerst goed onderzoek! Om je te helpen heb ik een uitgebreid onderzoek verricht naar de beste ETFs uit DEGIRO kernselectie. Uit de kernselectie betekent dat je deze 100% gratis kan aankopen. Hierdoor bespaar je transactiekosten, wat behoorlijk kan oplopen indien je meer investeert.

Lees hier alles over de beste ETFs uit DEGIRO kernselectie. Ook in dat artikel vind je ETFs met wereldwijde spreiding!

goedkoop-aandelen-beleggen

3. Vastgoedfondsen met weinig risico: update 2023

hoe beleggen zonder risico

Een andere goede manier om te beleggen met minder risico is het kiezen van een betrouwbaar vastgoed fonds. Ik kan je uit ervaring aanbevelen dat dit een interessante manier is om relatief hoog dividend te ontvangen tegen weinig risico. Rijk worden met vastgoed is absoluut mogelijk!

Vastgoed is op lange termijn een redelijk veilige keuze qua belegging. Met lange termijn doel ik op minimaal tien jaar. De reden hiervoor hebben we al meegemaakt met de huizencrisis van 2009. De huizen waren belachelijk veel in waarde gedaald na de crisis. Maar nu zijn we 13 jaar verder en zien we dat vastgoed op een ongekend hoger prijsniveau staat dan voor de huizencrisis.

Zo zie je maar dat bij iedere vorm van lange termijn belegging de “buy low, sell high” tactiek effectief is.

Maar het timen van de markt is bijzonder lastig, zeker voor de niet-professionele beleggers. Daarom is de vraag ‘hoe kunnen we geld beleggen zonder risico in vastgoed?’.

Een manier om met minder risico in vastgoed te beginnen is door middel van vastgoedfondsen. Je kan met kleinere bedragen inleggen en zij spreiden het geld over meerdere vastgoedobjecten. Het nadeel is (vaak) hoge uitstapkosten. Het is dan ook alleen geschikt als lange termijn belegging.

Ik heb een goede ervaringen met de betrouwbare vastgoedfondsen SynVest en Corum Investments. 

vastgoed beleggen met weinig geld

4. Beleggen in Beursindexen

De Nederlandse AEX, Dow Jones, Nasdaq. Ook als je nog een echte rookie bent binnen het beleggen zal je vast wel eens gehoord hebben van deze beursfondsen. Dit zijn namelijk aandeelmarkten. Zo is de AEX de belangrijkste aandeelmarkt binnen Nederland waarin de grootste beursgenoteerde Nederlandse bedrijven zijn aangesloten.

Zie de AEX als een grote mand met allerlei bedrijven erin. De een groter dan de ander. Als de economie goed gaat, dan zal merendeel van de bedrijven in dit mandje meegroeien. Gemiddeld gezien zullen meer bedrijven groeien dan dat er bedrijven slechte resultaten boeken. Het resultaat hiervan is dat het mandje zwaarder wordt, waardoor een aandeel van de AEX in waarde toeneemt. Het gevolg: de AEX stijgt in koerswaarde.

Als belegger kan je zelf een aandeel van de AEX kopen. Daarmee investeer je dus eigenlijk in alle Nederlandse bedrijven die zijn aangesloten bij de AEX. Je zou kunnen zeggen dat je gelooft in de Nederlandse industrie, wanneer je een AEX aandeel koopt. Hiermee kan je meeliften op de Nederlandse economie, want als het goed gaat zal jouw aandeel meer geld waard worden. Naast de AEX kan je dus ook in de Argentijnse, Japanse, Duitse of Amerikaanse economie beleggen. Ook dan kan je zo’n mandje kopen. Neem nu als voorbeeld de Nasdaq. Dit is net als de AEX een grote mand met bedrijven erin, maar ditmaal zijn het allemaal Amerikaanse beursgenoteerde technologie bedrijven. Op de afbeelding hieronder zie je het koersverloop van de Nasdaq.

Door te investeren in een beursindex kan je meeliften op de economie van een bepaald land. Daarmee loop je een minder risico doordat je geld verspreidt wordt over de grootste beursgenoteerde bedrijven van dat land. En het mooie is, dit kan gewoon in eigen beheer door zelf beleggen via BinckBank. Tip: kies voor een gr0eiende economieën.

Let wel dat grote, wereldwijde ETFs minder risico bieden dan een beursindex!

beleggen met weinig risico

Tip: een goed begin is cruciaal voor schulden aflossen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

5. Beleggen in Staatsobligaties

geld beleggen met weinig risico

Een belegging met vrijwel geen risico zijn staatsobligaties. Een staatsobligatie kan je zien als een schuldbewijs van de staat naar jou toe. Als je zo’n staatsobligatie koopt, leen je als het ware geld aan de staat. In ruil daarvoor ontvang je rente, en kan je na bijvoorbeeld 5 of 10 jaar het aankoopbedrag weer terugvorderen. Of je kan tussentijds de staatsobligatie verhandelen voor een lagere of hogere prijs.

Vergis je niet, ook staatsobligaties kunnen hele hoge rendementen geven. Zoals bijvoorbeeld toen Turkije in crisis was toen in 2018/2019 de Lira ineenstortte. Toen kon je zo’n 15% rendement op hun staatsobligaties krijgen, omdat het land dreigde failliet te gaan. Maar goed, daar heb je het al. Deze uitzonderlijke situatie bracht nogal veel risico met zich mee.

Als je geld wilt beleggen zonder risico kan je beter kiezen voor een staatsobligatie van een Westers land zoals Nederland of Duitsland. Dan krijg je een bescheiden rendement maar heb je vrijwel geen risico. Immers, hoe groot is de kans dat Nederland failliet gaat?

Anno nu geven veilige staatsobligaties laag rendement. In sommige gevallen rekenen ze zelfs negatief rendement. Derhalve is een staatsobligatie momenteel geen goede belegging, omdat je hoger rendement dan de inflatie moet hebben.

6. Beleggen in het bedrijf waarvoor je werkt

Ken je het gezegde “insiders information”? Dit is een bekende term uit het beleggen wat betekent dat je diepgaande interne kennis bij een bepaald bedrijf hebt. Doordat je deze kennis hebt weet je bijvoorbeeld wanneer ze een acquisitie gaan plegen, en dus kan je op het moment daarvoor aandelen kopen en direct erna weer verkopen. Insiders information is strafbaar. Dat je het even weet. Maar wat insiders information wel benaderd, en niet strafbaar is, is beleggen in het bedrijf waarvoor je werkt. Dit kan een goede optie zijn als je gedetailleerde informatie hebt over of het bedrijf waarvoor je werkt sneller groeit dan de concurrentie. Kortom, als jouw bedrijf er heel goed voorstaat en met zekerheid de komende jaren zal gaan groeien, dan is het relatief veilig om hier aandelen in te kopen. Ik zeg relatief, want geld investeren in één aandeel is zeker niet zonder risico.

Maar geloof jij heel sterk in het bedrijf, en weet je (met zekerheid) wat de groeiprognose over de komende 3 jaar is? Waarom zou je dan niet wat geld opzij zetten en investeren in het bedrijf waarvoor je werkt? Zelf kijk ik altijd op de gratis website van Investing.com. in de zoekbalk kan je de naam van het bedrijf typen, om te zien of ze beursgenoteerd zijn. Een andere manier is om via Google de naam van het bedrijf te typen met erachter “stock”. Dus bijvoorbeeld “Microsoft stock”. En dan zie je direct de beurskoers.

Let op: beleg nooit grote geld hoeveelheden in slechts een individueel bedrijf. Dat is enorm risicovol!

970x250

7. Beleggen in een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is vergelijkbaar met ETF, alleen dan niet beursgenoteerd waar een ETF dit wel is. Het verschil hierbij is dat bij een beleggingsfonds niet iedereen zomaar aandelen kan kopen en verkopen. In feite geef je bij beleggen in een beleggingsfonds je geld aan de fondsmanager. Deze beheert al het geld en koopt een mix aan aandelen, obligaties, enzovoorts voor het beleggingsfonds. Een nadeel aan deze tactiek optie bij beleggen zonder risico is dat je een percentage vergoeding betaalt aan de fonds manager. Anderzijds is het dan weer een groot voordeel dat je je geld laat beleggen door experts die fulltime bezig zijn met de aandelenmarkt.

Qua beleggingsfondsen heb je heel veel keuze. Daarbij is het inzichtelijk welke goed zijn, en welke niet. Want je kan de behaalde rendementen van de afgelopen jaren terugzien op de website van beleggingsfondsen. Zo heb je als voorbeeld de Rabobank, Robeco, en ook de Binck Bank. Bij deze laatste krijg je via deze link gratis 200 euro transactietegoed bij inschrijving.

Als tip geef ik mee om voor wie niet van risico houdt te kiezen voor een defensief beleggingsfonds. Defensief betekent dat ze je geld in veiligere bedrijven, obligaties, en ETF’s investeren. Het jaarlijks rendement ligt tussen de 4 tot 6%. Naast defensief heb je ook nog neutraal, offensief en zeer offensief. Als je meer wilt weten kan je op de link hierboven klikken en jezelf aanmelden. Dan vind je alle informatie die je moet weten omtrent beleggingsfondsen voor beleggen met weinig risico.

Meer weten? Klik hier voor laten beleggen vergelijken en bepaal wie voor jou de beste keuze is.

beleggen in ondergewaardeerde dividendaandelen geeft niet alleen 4 – 8% dividend per jaar, maar ook een hoge kans op koersrendement

8. Beleggen in Peer-2-Peer lending

Peer-2-Peer Lending is een nieuwe vorm waarin je geld kan beleggen. De naam zegt het al, je leent geld aan een ander. Tegenwoordig zijn er Peer-2-Peer platforms. Hierop kan je jezelf aanmelden voor zowel het geld lenen als geld uitlenen. Daarbij kan je mensen uit de gehele wereld geld lenen tegen vrij hoog rendement van circa 8 tot 11%.

Toch heeft P2P beleggen enkele zeer interessante voordelen voor beleggers. Via de link van hiernaast kom je terecht op een in-depth artikel waarin je van A tot Z kan lezen wat P2P Lending precies inhoudt. Als je rond de 10% rendement wilt behalen, kan dit artikel zeer interessant voor jou zijn. En ook hebben de aanbieders het over MoneyBack en BuyBack garanties voor als je in de problemen komt. Dat klinkt wel als een handig vangnet.

Ik heb reeds positieve ervaringen met twee P2P-platformen. Meer hierover lees je hier in Mintos vs. IUVO vergelijken.

Let op: alhoewel P2P een mogelijk hoog rendement kan genereren, is het ook zeer risicovol net als een individueel aandeel. Beleg nooit 100% van je geld in P2P, persoonlijk zou ik het limiteren tot zelfs maar 5% van je totale portefeuille!

9. Dividend met weinig risico

Een uitstekende manier voor beleggen zonder risico is door te investeren in dividend. Met de juiste kennis en ervaring is het mogelijk om in ondergewaardeerde dividendaandelen te investeren. Niet alleen ontvang je hierdoor op jaarbasis zo’n 4 – 8% dividend, maar ook is de kans op koersrendement hoger dan de verlieskans. Dit is omdat de aandelen ondergewaardeerd zijn en derhalve op lange termijn zeer waarschijnlijk in koerswaarde gaan stijgen. Deze gevorderde beleggingsstrategie is een vorm van asymmetrisch beleggen.

Lees hier meer over asymmetrisch beleggen.

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

10.  Eigen onderneming

Als jij je business goed kent, is het een mogelijkheid tot beleggen zonder risico. In feite investeer je in de groei van je bedrijf. Hiervoor moet je alleen wel zeker weten dat als jij één euro investeert, dat je hier op de lange termijn meer dan één euro uithaalt. Oftewel, stel dat je een advertentiecampagne start met een budget van tienduizend euro. Levert deze campagne jou dan meer dan tienduizend euro op? Zo ja, dan heb je positief rendement en is het een succesvolle investering.

Tip: bereken hoeveel positief rendement je behaalt door te investeren in je eigen onderneming. Stel dat je 10% haalt, dan is dat goed. 5% daarentegen is niet zo goed. In dat geval kan je beter kiezen voor het beleggen in bovenstaande opties, omdat dit hoger rendement geeft én minder risico.

Andere manieren voor investeren zonder risico

Hieronder vind je andere manieren voor risicoloos beleggen in ruil voor positief rendement.

11. Investeren in Side Hustle zonder risico

Als je geen eigen onderneming heb kan je ook kleiner beginnen. Het is mogelijk om te beleggen zonder risico in een side hustle. Dit kan je zien als een nevenactiviteit of een kleine, startende onderneming. Stel dat je het leuk vindt om foto’s te maken. Wat je kan doen is opzoek gaan naar mensen die jou willen inhuren voor fotorapportages. Dit kan van alles zijn: bruiloften, feestjes, et cetera. De truc is om klanten te vinden vóórdat je investeert in je side hustle.

Stel dat je drie klanten kan vinden die jou willen inhuren. Bij iedere klant ontvang je 200 euro. Het enige wat je hoeft te doen is een goede camera aanschaffen, van laten we zeggen, 400 euro (om te beginnen). Nu kan je zonder risico beleggen. Je investeert 400 euro en je rendement daarop is 50%, omdat je 200 euro winst maakt. Én dit is mogelijk slechts het begin van een mooie business.

12. Risicoloos investeren in zonnepanelen

Ook zonnepanelen zijn een manier voor te beleggen zonder risico. Deze investering is een zekerheid en bevat geen valkuilen of gevaren tot geld verlies. Je weet met zekerheid dat als je investeert in zonnepanelen, dat je na circa 7 jaar je geld eruit hebt. Afhankelijk van je huis heb je een startkapitaal van circa 3000 – 7000 euro nodig. Na 7 jaar heb je dit bedrag terugverdient. En vanaf dat moment heb je (bijna) gratis stroom op een duurzame wijze.

Een meer inventieve manier is om te kiezen voor zonnepanelen leasen. In dit geval hoef je geen hoog startkapitaal te investeren, maar los je maandelijks een klein bedrag af. Dit bedrag is echter in diezelfde maand nog terugverdient, omdat je kosten bespaart op je energie/stroom.

13. Risicoloos investeren in huis verduurzamen

Naast zonnepanelen kan je ook risicoloos investeren in het verduurzamen van je woning. Denk hierbij aan isolatie, een warmtepomp, dubbelglas, et cetera. Dit zijn investeringen die je tot op de euro kan terugrekenen. Zo weet je exact hoeveel startkapitaal je nodig hebt en over hoeveel jaar je dit hebt terugverdient. En daarbij draag je ook bij aan een schonere wereld.

Een van de beste investeringen voor een betere wereld is die van duurzaamheid. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Zo heb je investeringen in warmtepompen, isolatie, en zonnepanelen binnen enkele jaren terugverdient. Vanaf dat moment blijft het geld genereren, zodat je vrijer kan leven.

Kies voor deze veilige en duurzame investering met mooi rendement van 5 – 7%! Via deze link van offerte.nl kan je de beste deals vergelijken

Er zijn ook andere manieren om bij te dragen aan een schonere wereld. Op mijn website lees je meerdere artikels over hoe je kan investeren in duurzame energie (tip: waterstof ETF).

14. Crowdfunding

Crowdfunding is een manier voor het beleggen met weinig risico. Helaas is het niet zonder risico, maar je kan het risico wel aanzienlijk beperken. Via crowdfunding kan je investeren in projecten van ondernemers. Denk daarbij aan parken van zonnepanelen en/of windmolens, maar ook andere projecten zoals vastgoed of het uitbouwen van duurzame installaties. Als particulier kan je een klein bedrag investeren per project. Het rendement is circa 4 – 6% en je geld staat dan wel meerdere jaren vast.

Tip: kies voor spreiding! Stel dat je 5.000 euro in crowdfunding wilt beleggen met weinig risico, verdeel dit bedrag dan over vijf projecten in plaats van alles op één project te zetten.

15. Schaarse goederen

Heb je veel verstand van een productcategorie waarin schaarse goederen te vinden zijn? Een uitstekende investering zonder risico is door te beleggen in schaarse goederen. Dit heeft tijd nodig, maar je kan daarmee wel een unieke reputatie opbouwen met bijzonder hoge rendementen.

Voorbeelden van schaarse goederen zijn:

  • Dranken zoals whiskey en wijn
  • Zeldzame horloges zoals Rolex
  • Old-timers (auto’s)
  • Limited edition sneakers
  • Zeldzame bordspellen
  • Collector items zoals speelgoed en/of modellen (leger, vliegtuigen, et cetera)

Als je een expert wordt kan je beleggen zonder risico in schaarse goederen. Daarbij is rendement wel belangrijk, omdat de omloopsnelheid laag is.

16. Risicoloos investeren in Garageboxen

Het is mogelijk om risicoloos te investeren in garageboxen. Dit doe je allereerst kopers te zoeken. Pols in je omgeving naar mensen die behoefte hebben aan het huren van een garagebox. Bepaal ook tegen welke prijs zij dit willen doen. Als je een lijst hebt met potentiele kopers, wordt het tijd om garageboxen te kopen. Probeer een zo laag mogelijke prijs te betalen. En zorg ervoor dat vóórdat je het koopcontract tekent, je ook al een huurovereenkomst hebt afgesloten met de potentiele koper.

Dit is hoe je kan beleggen zonder risico in garageboxen.

17. Schulden aflossen

Het aflossen van schulden is ook een investering zonder risico. Over schulden betaal je rente. Dit rente kan je zien als rendement. Stel dat je een lening kan aflossen waarover je 3% rente betaalt. Na aflossing hoef je geen 3% meer te betalen, en dus heb je in feite 3% rendement gehaald.

18. Hypotheek aflossen

Net als schulden aflossen kan je dit ook bij een hypotheek doen. Zeker wanneer je een hoge hypotheekrente hebt, kan het interessant zijn om deze af te lossen. Let daarbij wel echter goed op de nettowinst. Immers, hypotheekrente kan je aftrekken bij de belastingdienst. Onderaan de streep haal je hier belastingvoordeel uit. Wanneer je veel hypotheek aflost, heb je dit voordeel niet meer. Dit moet je meenemen in je berekening.

Ja, het aflossen van een hypotheek is een investering zonder risico. Het is alleen niet altijd even interessant omdat je er ook belastingvoordeel door kan mislopen.

19. Investeren zonder risico in eigen woning

Een laatste variant is door te investeren met weinig risico in je eigen woning. Dit kan je op verschillende manieren doen. Allereerst begint het met de vraag of jouw woning in een aantrekkelijke, groeiende woonwijk staat. Wat gebeurt er om je heen? Neemt de vraag naar woningen alsmaar toe en stijgen de huizenprijzen? In dat geval wordt het risico lager om te beleggen in je eigen huis.

Hierboven hadden we het al over verduurzaming van je woning, maar er zijn nog andere manieren. Zo kan je bijvoorbeeld ook een garage aanbouwen. Voor veel kopers heeft een eigen garage veel meerwaarde. Daar betalen ze graag wat extra voor. Een andere manier is renoveren of de tuin opknappen, maar daarbij weet je niet zeker of het echt meerwaarde gaat geven.

20. Vakantiehuis

Waarom zonder risico investeren in eigen woning, terwijl je ook kan beleggen in een vakantiewoning? Deze belegging bevat uiteraard wél risico. Anderzijds kan het ook een hoog rendement van 15 – 25% per jaar opleveren. Bovendien kan je zelf altijd gaan wonen in je vakantiehuisje, en dat is ook wat waard.

Meer weten? Lees hier alles over beleggen in vakantiewoning.

21. Beleggen in Airbnb en/of bed & breakfast

Een alternatief op een vakantiehuis is het beleggen in Airbnb en/of bed & breakfast. Een cruciaal verschil hierbij is dat je dit eventueel kan doen in je eigen woning. Zo kan je 100% beleggen zonder risico. Immers, het enige wat je moet doen is je eigen woning op Airbnb plaatsen en/of bed & breakfast aanbieden. Uiteraard heb je hier wel een kamer voor nodig, en je moet het niet erg vinden dat mensen tijdelijk bij je komen wonen.

Aan de andere kant: als je 50 euro per nacht krijgt en je ontvang 5 gasten per maand, dan is dat 250 euro p.m. en 3000 euro per jaar. Dat is niet slecht voor een risicoloze belegging!

22. Tweedehands spullen (marktplaats)

Een laatste idee voor beleggen zonder risico is het opkopen van tweedehands spullen en deze doorverkopen via bijvoorbeeld marktplaats. Laats kwam ik een opkoper tegen. Ik had iets op marktplaats gezet en hij kwam erom. We dronken een biertje en hij vertelde dat hij marktplaats dagelijks afstruint opzoek naar koopjes. Wel had hij al jaren ervaring, maar in principe kan iedereen ermee beginnen. Je moet enkel weten hoe je de waarde kan inschatten van deze spullen, en ze vervolgens weer doorverkopen.

Je kan eventueel ook spullen opkopen en weer opknappen. Zeker rijke mensen zetten iets snel op marktplaats, terwijl je met een klein beetje aandacht de waarde ervan flink kan opkrikken. Derhalve is dit een slim idee voor beleggen zonder risico, al vergt het wel wat kennis en tijd.

Conclusie over geld beleggen zonder risico

Je weet nu dat beleggen zonder risico niet bestaat. Er is altijd risico. Zo heb je zelfs risico wanneer je het geld op een spaarrekening zet. Als de inflatie hoger is dan de spaarrente, wat vaak het geval is, word je armer. Dit wil je niet. Hoop ik. En daarom is het alternatief beleggen met weinig risico. Als je niet van risico houdt kan je gaan voor beleggen met weinig risico.

In dit artikel hebben we 10 van de beste ideeën voor beleggen zonder risico benoemd:

  1. In jezelf investeren zonder risico
  2. ETF’s met laag risico
  3. Vastgoedfondsen met weinig risico
  4. Grote beursindexen
  5. Staatsobligaties
  6. Beleggen in het bedrijf waarvoor je werkt (max. 2%)
  7. Beleggingsfonds met defensief risicoprofiel
  8. Peer-2-Peer lending (max. 5%)
  9. Dividend met weinig risico
  10. Eigen onderneming

Daarnaast hebben we in totaal 22 van de beste ideeen voor risicoloos beleggen bekeken. Zo is het interessant om te investeren in je eigen huis door middel van bijbouwen (garage), verduurzamen (zonnepanelen, warmtepomp, etc) en zelfs een Airbnb/bed & breakfast te starten.

Met welke van deze beleggingen heb jij ervaring? Of als je net begint, welke lijkt je de beste keuze en waarom? Laat het mij weten in een reactie hieronder zodat we erover kunnen sparren. Volg mij zeker via de nieuwsbrief en Social Media voor meer artikels over financiële vrijheid bereik

Reacties
Categorieën