SynVest vs. Corum Investments: het beste vastgoedfonds?
SynVest vs. Corum Investments: het beste vastgoedfonds?

SynVest vs. Corum Investments: het beste vastgoedfonds?

Beste Happy Investor, bij geld investeren is er altijd risico, met kans tot verlies van geld. Toch zijn er manieren om aanzienlijk minder risicovol te investeren. Een voorbeeld hiervan zijn vastgoedfondsen zoals SynVest of Corum Investments. Zo’n fonds is typisch gezien meer gespreid over verschillende vastgoedobjecten, waardoor het risico lager wordt. Tevens zijn vastgoedfondsen als SynVest of Corum Investments een passieve inkomstenbron. Zo is een van de grootste voordelen van een vastgoedfonds, dat het je nauwelijks inspanning kost. Het enige wat je hoeft te doen is geld over te boeken, en de rest wordt geregeld door het fonds. In ruil hiervoor ontvang jij een vergoeding in de vorm van dividend / rendement.

Kortom, een deel van je geld investeren in een vastgoedfonds kan een aantrekkelijke toevoeging zijn op een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Dit laatste is noodzakelijk voor als je gevorderd wilt beleggen. Zo heb ik daarom de Happy Investors Community opgericht, met meer dan 70 uur aan trainingvideos & worksheets over beleggen en rijker worden. En dat niet alleen, je krijgt als member ook onbeperkt coaching tot beleggen. Check de community voor meer informatie 😉

Alleen, er zijn wel verschillen in rendement en risico bij vastgoedfondsen. In dit artikel gaan we twee van de beste vastgoedfondsen met elkaar vergelijken, namelijk SynVest vs. Corum Investments.

SynVest of Corum Investments zijn slechts twee van de keuzes. Wil je alle mogelijkheden vergelijken? Klik dan door naar de onafhankelijke vastgoedfondsen vergelijker.

SynVest vastgoedfonds

Het nederlandse vastgoedfonds SynVest heeft twee interessante opties voor passieve beleggers. Allereerst is er het Duitse vastgoedfonds. Dit fonds richt zich exclusief op lange termijn huurcontracten met discounterwinkels en supermarkten in steden rondom de grote Duitse steden. Ter aanvulling en risicospreiding hebben zij ook interessante, grote woningpanden.

Sinds kort hebben zij ook een Nederlands vastgoedfonds. In principe hanteren zij hierbij dezelfde strategie, waarbij ze zoeken naar supermarkten en grotere kantoorpanden waarin zij lange termijn huurcontracten kunnen afsluiten. Omdat dit fonds in een opstartende fase bevindt, bevat het nog minder vastgoedobjecten in vergelijking tot de Duitse variant. Daarmee is het risico logischerwijze ook iets hoger.

Alles weten over SynVest? Lees hier de complete review en ervaringen met dit vastgoedfonds.

Corum Investments vastgoedfonds

Ook Corum Investments is eveneens een Nederlands vastgoedfonds dat actief is sinds 2012. In een aantal jaren heeft dit fonds een indrukwekkende opmars gemaakt. Hedendaags bevat het fonds vastgoedobjecten verspreid over meer dan 16 landen. En dat niet alleen, deze objecten zijn ook verspreid over verschillende sectoren. Zowel de geografische als sectorale spreiding verlaagt het risico aanzienlijk. En dat is ook precies de doelstelling van Corum Investments: een stabiel rendement aanbieden aan participanten.

Alles weten over Corum Investments? Lees hier de complete review en ervaringen met dit vastgoedfonds.

Wie heeft het hoogste rendement, SynVest of Corum Investments?

Dus, welk vastgoedfonds is nu beter: SynVest of Corum Investments? Om dit te bepalen gaan we kijken naar zowel het rendement als het risico. Immers, dit zijn de twee belangrijkste criteria bij beleggen (samen met de looptijd). Houd hierbij rekening dat beide fondsen een lange termijn belegging is, waarbij je geld aanzienlijk minder liquide is dan bij beleggen in aandelen.

Wanneer we SynVest vs. Corum Investments vergelijken op het gebied van rendement, zien we dat SynVest de winnaar is. Zij biedt namelijk een verwacht jaarlijks rendement van 7,8% aan. Bij Corum Investments is dit tussen de 6 – 7%. Zo weet ik uit mijn ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen dat bij SynVest ook jaren zijn geweest dat er 10% dividend werd uitgekeerd. Dit is enorm hoog! Dit was echter nog wel in de jaren 2015 t/m 2018. Dit waren goede jaren voor de vastgoed. Maar met de komst van de coronacrisis zal dit naar verwachting in de toekomst minder vaak voorkomen. De vraag is dus of SynVest het hoge rendement van 8% kan volhouden.

SynVest of Corum Investments vergelijken

Wie heeft het laagste risiconiveau, SynVest of Corum Investments?

Theoretisch is het zo dat hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Immers, als belegger eis je een hoger rendement als premie op een hoger risico. Nu zien we bij beleggen dat het ook mogelijk is om hoger rendement te halen terwijl het risico lager is. Dit cruciale inzicht is een must-known wat je moet leren als je succesvol wilt beleggen. Hierover vind je meer informatie in deze online cursus beginnen met beleggen, voor als je structureel hoger rendement wilt.

Dus, hoe zit het dan met rendement en risico bij SynVest vs. Corum Investments? In deze vergelijking komt de theorie overeen met de praktijk. Zo biedt SynVest een hoger dividend aan, maar is het risico mijns inziens ook hoger. Dit baseer ik voornamelijk op het feit dat Corum Investments een veel groter investeringskapitaal heeft dan SynVest. Corum Investments is namelijk met een factor 6 groter!

Dit feit betekent dat Corum Investments een veel groter fonds is met veel meer vastgoedobjecten. Daarbij hebben zij vastgoed in meer dan 16 landen en verspreidt over meerdere sectoren. Bij SynVest is dit niet het geval. Zij zijn verspreidt over 3 sectoren, en dat over twee landen. Aangezien deze risicospreiding lager is, gaat daarmee het risiconiveau omhoog.

Kortom, Corum Investments heeft een lager risiconiveau dan SynVest.

synvest en corum vergelijken

Conclusie SynVest vs. Corum Investments vergelijken

In deze korte doch krachtige vergelijking zien wij dat jouw keuze vooral afhangt van de mate tot risico-aversie. Wil jij liever gaan voor een hoog rendement, en accepteer je het hogere risico (tot geld verlies)? In dat geval kan je voor SynVest gaan.

Wil je toch liever meer zekerheid en je geld beleggen tegen een lager risico? En accepteer je het lagere (doch mooie) rendement? In dat geval kan je kiezen voor Corum Investments. Overigens was het rendement toch zo’n 7 – 9%, wat zeker niet verkeerd is!

Hoe je het ook went of keert, beleggen in Corum Investments is sowieso een veel beter alternatief voor sparen. Lees hier waarom dat zo is

Over de schrijver
Happy Investors streven naar gelukkig leven op basis van financiële vrijheid, persoonlijke ontwikkeling en duurzaam leven. Wij genieten van het nu, en beleggen voor de lange termijn. Wij helpen je met financieel onafhankelijk worden. Van beginnend tot gevorderd beleggen in aandelen, ETF's, vastgoed en meer, tot aan persoonlijke groei voor duurzaam succes!
Alex van der Galiën
Door

Alex van der Galiën

op 11 Mar 2021

Dag Jorik, Ik lees met veel plezier jouw artikelen. Ik ben nu Synvest en Corum XL met elkaar aan het vergelijken. Ik kom er daarbij op uit dat bij Synvest de uitstapkosten 2,5% bedragen terwijl bij Corum de zogenaamde uitschrijvingscommissie 12% bedraagt. Ik neem aan dat ik iets over het hoofd zie in deze vergelijking wan het verschil zal toch niet maar liefst 9,5% zijn?

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 19 Mar 2021

Hoi Alex, de uitstapkosten wijzigen nogal eens. Daarom altijd goed om de brochures te lezen (zoals je hebt gedaan, top). Kijk even naar het termijn. Meestal zijn de uitstapkosten zo hoog als je vroegtijdig binnen 1 - 3 jaar uitstapt. Als je uitstapt na bijvoorbeeld vijf jaar, dan zijn de uitstapkosten normaliter ook lager. De meest recente status daarvan staat in de brochure. Succes! Mvg, Jorik

Martijn
Door

Martijn

op 20 Aug 2021

Ik heb dezelfde vraag inderdaad. Ik heb de brochures bekeken, Bij Synvest is het percentage de eerste 3 jaar hoger, daarna is het 2.5%. Bij Corum lijkt het op de 12% te blijven, ongeacht hoelang je erin zit. Dit is een groot verschil, ik vraag me ook af of ik iets over het hoofd zie.

Martijn
Door

Martijn

op 20 Aug 2021

Volgens mij zit het verschil in dat Synvest 9% op de huurinkomsten inhoudt. Daarmee komen ze beide op zo'n 12%.

Martijn
Door

Martijn

op 20 Aug 2021

Alhoewel, de kosten van Synvest zitten al verwerkt in het redenemt. Het rendement is alsnog vergelijkbaar met Corum en hetverschil met Corum lijkt dan dus echt 9% te zijn..

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 24 Aug 2021

Hi Martijn, wat je zegt lijkt correct te zijn. Momenteel bij Synvest vs. Corum Investment lijkt Synvest meer aantrekkelijk vanwege de lagere uitstapkosten. Hopelijk gaat Corum Investment dit op termijn verlagen! Mvg, Jorik

Pieter
Door

Pieter

op 25 Aug 2021

Dag Jorik, Dank voor je interessante artikel. Ik heb in januari 2021 in beide fondsen een zelfde bedrag geïnvesteerd. Bij Synvest betaalde ze direct dividend uit, bij Corum gebeurde dit pas in augustus, 6 maanden later dus en dat zie ik terug in het totaalrendement tot nu toe. Synvest levert bijna 3% meer rendement dan Corum. Bij Corum is mijn investering ruim een half jaar niet gebruikt dus nul rendenment! Gewoon een half jaar verloren is een topbeleggingsjaar! DIt had ik veel beter in aandelen of bij Synvest kunnen investeren. Ik overweeg Corum te verkopen maar dat kost me 12%. Advies: koop geen Corum.

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 25 Aug 2021

Hi Pieter, dankjewel voor de aanvulling met jouw Corum Investments ervaringen! Dit maakt het artikel weer beter. Hetgeen je hebt ervaren is wel vervelend zeg. Zeker gezien de timing inderdaad. Zodra je belegging wordt ingezet zou je maandelijks dividend moeten krijgen. als dat niet het geval is kan je de partij daarop aanspreken. Ook krijg je aan het einde van de periode/jaar een uitkering van "vastgoed verkopen". Dit gebeurt op basis van overwaarde en dergelijke. Daarmee zou het rendement op Corum Investments moeten stijgen en in de buurt van SynVest komen. Het is en blijft een lange termijn investering, maar de start is wel vervelend op deze manier :(. Ik zou toch even vasthouden anders is die 12% wel erg zonde, niet waar? Mvg en dank voor het delen van je tips! Mvg, Jorik

Pieter
Door

Pieter

op 25 Aug 2021

Dank Jorik, voor je snelle en nuttige advies. Inderaad is het lange termijn investeren en wacht ik met afkopen.Ik zie in de aanmelding bij Corum over dividend het volgende vermeld staan: "Uitbetaling van het dividend U ontvangt uw eerste dividend aan het einde van de dividendgerechtigde termijn. Deze termijn komt overeen met de gemiddelde termijn die CORUM nodig heeft om het vermogen dat u in CORUM XL heeft geïnvesteerd daadwerkelijk te investeren in vastgoed. Uw aandelen worden dividendgerechtigd op de 1ste dag van de 6e maand na inschrijving."Maar als ik jouw antwoord zie, zeg jij dat ze eigenlijk al vanaf het begin dividend moeten uitkeren?

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 26 Aug 2021

Hoi Pieter, ja uiteraard wel vanaf het begin dat jouw inleg is geïnvesteerd. Anders kunnen ze jouw inleg niet laten renderen ;). Vanaf dat moment behoort het fonds maandelijks dividend uit te keren, zoals men ook als garantie/belofte aangeeft. M.a.w. je zou vanaf nu iedere maand wel dividend moeten ontvangen. Mvg, Jorik

Pieter
Door

Pieter

op 26 Aug 2021

Ok dank Jorik, ik ga het goed in de gaten houden!

Pieter
Door

Pieter

op 25 Aug 2021

Dank Jorik, voor je snelle en nuttige advies. Inderaad is het lange termijn investeren en wacht ik met afkopen.Ik zie in de aanmelding bij Corum over dividend het volgende vermeld staan: "Uitbetaling van het dividend U ontvangt uw eerste dividend aan het einde van de dividendgerechtigde termijn. Deze termijn komt overeen met de gemiddelde termijn die CORUM nodig heeft om het vermogen dat u in CORUM XL heeft geïnvesteerd daadwerkelijk te investeren in vastgoed. Uw aandelen worden dividendgerechtigd op de 1ste dag van de 6e maand na inschrijving."Maar als ik jouw antwoord zie, zeg jij dat ze eigenlijk al vanaf het begin dividend moeten uitkeren?

Reactie plaatsen

Wil je succesvol beleggen?

Wil je graag beginnen met beleggen en wil je leren van onze 8+ jaar beleggersexpertise? 

Plan een gratis adviesgesprek in

Gratis Boeken & Cursussen

Voorkom fouten die 80% van alle beleggers maken. Download onze gratis boeken en cursussen voor succesvol beleggen. Van het e-boek 'Succesvol ETF Beleggen' tot aan gratis beleggingsstrategie en rekentools. Bekijk alle downloads.
gratis-boek-etf-beleggen

Beleggingsplatformen

Heb je nog geen beleggingsaccount? Kies voor een beleggingsaccount met lage kosten voor beleggen in aandelen & ETF's. Dit bespaart ieder jaar tot honderden euro's (of meer) aan transactiekosten. Wij beleggen via DEGIRO & eToro. Bezoek de brokers voor meer informatie omtrent het actuele aanbod.
periodiek-beleggen-vergelijking