Vastgoedfonds Vergelijken: Vergelijk Beste Vastgoedfondsen NL | Happy Investors
Vastgoedfonds vergelijken: Vergelijk de Beste Vastgoedfondsen NL [2021]!
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
07/12/2020
13 min

Vastgoedfonds vergelijken: Vergelijk de Beste Vastgoedfondsen NL | Happy Investors

07/12/2020
13 min

Beste Happy Investor, op deze pagina gaan we de beste vastgoedfondsen vergelijken. Het beleggen in vastgoedfondsen is aantrekkelijk voor de startende investeerder opzoek naar passief inkomen. Vastgoedfondsen zijn beslist een aantrekkelijke optie bij passief inkomen, waarbij jouw geld wordt beheerd en geïnvesteerd in vastgoedobjecten in ruil voor mooi (maandelijks) dividend. Nu is het wel zo dat af en toe de wereld van vastgoedfondsen enigszins wijzigt. Daarom houd ik op deze pagina een vastgoedfonds vergelijker bij.

Hier vind je de meest actuele vastgoedfonds vergelijking bijgewerkt voor 2023.

Vastgoedfondsen vergelijken: beste keuzes in Nederland

Wat zijn de beste vastgoedfondsen? Al jaren ben ik actief op het vergelijken van vastgoedfondsen. Leuk om te doen! De top 3 is redelijk gewaagd aan elkaar, met ieder vastgoedfonds specifieke voor- en nadelen. Jouw keuze hangt af van jouw eigen voorkeur op het gebied van risico en rendement. Het ene vastgoedfonds biedt in vergelijking hoger rendement, maar het andere vastgoedfonds biedt in vergelijking lager risico.

Ook dien je goed op te letten op enkele belangrijke voorwaarden van bijvoorbeeld het uitstappen. Niet bij ieder vastgoedfonds kan je zomaar in- en uitstappen, en daarmee gaat dat ten koste van financiële liquiditeit (als je snel geld in en uit wilt halen). Overigens: per definitie is beleggen in vastgoedfondsen een lange termijn strategie. Beleg alleen met geld wat je kan missen.

Uit vergelijking zijn dit de drie van de beste vastgoedfondsen van dit moment:

Ieder heeft haar eigen voor- en nadelen. Lees dus aandachtig de onderstaande informatie, maar download ook altijd de brochure en factsheets voor gedetailleerde informatie zoals de toekomstige strategie, actueel rendement en eventuele uitstapkosten.

Tip: voor extra risicospreiding kan je er ook voor kiezen om je belegging te spreiden over meerdere fondsen.

Disclaimer: dit artikel bevat geen persoonlijk beleggingsadvies. Wat voor mij oké is kan voor jou te veel (of te weinig) risico bevatten. Overweeg zorgvuldig alle voor- en nadelen. Dit artikel bevat affiliate links waarvoor ik een vergoeding kan krijgen (in ruil voor mijn onderzoek die ik gratis met je deel).

vastgoedfonds-vergelijker vastgoedfondsen-vergelijker

Vastgoedfonds vergelijken: SynVest – hoog rendement beleggen in supermarkten en discounterwinkels

vergelijker vastgoedfondsen

voorbeeld SynVest vastgoed investeringen

Op nummer 1 onder vastgoedfondsen vergelijken staat SynVest! Met SynVest heb ik persoonlijke positieve ervaringen zoals je kan teruglezen in mijn SynVest review. Ik blijf dit een heel interessant fonds vinden, waarbij ik zelf ben ingestapt tot het Duitse vastgoedfonds. Maar meer recentelijk zijn ze ook een Nederlands vastgoedfonds opgestart met vergelijkbaar rendement.

Het rendement is precies wat dit vastgoedfonds tot de top 3 binnen deze vergelijking maakt. Bij SynVest bieden ze namelijk een hoog rendement van rond de 7,5 tot 8,5%, waarbij het gemiddelde rond de 8% ligt. Daarbij keren ze ook een maandelijks voorschotdividend van 4 - 6% uit. Als passieve belegging voor meer cashflow is dit natuurlijk heel interessant voor wij die financiële onafhankelijkheid willen bereiken.

Tip vastgoedfondsen vergelijken: Het Nederlandse- en Duitse fonds zijn twee aparte B.V.’s. Dit betekent dat als de een failliet gaat, om wat voor reden dan ook, de ander blijft bestaan. Via het SynVest platform kan je gemakkelijk automatisch beleggen in beide fondsen. Dit werkt fijn en prettig. Daarmee kan je dus extra risico spreiden dankzij juridische constructie ;).

Hieronder zal ik op hoofdlijnen de belangrijkste voordelen van SynVest benoemen binnen deze context van vastgoedfondsen vergelijken. Wil je direct alle informatie met in’s en out’s? Ga dan naar deze link voor gratis brochure downloaden. Bekijk dan ook de actuele rendementsprognoses en let op de vroegtijdige uitstapkosten.

Vergelijking Synvest voordelen

 • SynVest hanteert een lange termijn strategie met investeren in recessiebestendige vastgoedobjecten. Primair zijn dit supermarktketens en discounterwinkels, rondom en nabij grote steden. Ook hebben zij grote huurwoningen in haar portefeuille voor extra risicospreiding
 • Met een maandelijkse inleg van 100 euro hebben zij in vergelijking tot andere vastgoedfondsen een lage maandelijkse instapwaarde
 • Winnaar Cashcow award 2016, 2018, 2019 en 2021 voor beste aanbieder van beleggingsproducten in vastgoed
 • Hoog maandelijks voorschotdividend van 4 - 6%, wat leidt tot wederkerende maandelijkse cashflow (tip: kies voor automatisch herinvesteren voor dividend op dividend!)
 • Hoog jaarlijks rendement tussen de 7 tot 8,5%

Meer weten? Klik op deze link met meer informatie over SynVest als een top 3 speler van vastgoedfonds uit deze vergelijking.

Vergelijking Synvest verbeterpunten

 • In vergelijking tot REIT's is een investering in Synvest minder liquide
 • Bij vroegtijdig uitstappen, binnen 3 jaar, betaal je uitstapkosten wat afloopt van circa 9% tot 7%. Investeer daarom alleen voor lange termijn in Synvest, met geld dat je niet nodig hebt binnen de eerste 3 jaar (dit geldt sowieso voor iedere belegging die je doet!)

Meer informatie of direct account aanmaken? Klik op de afbeelding hieronder en let’s go!

Vastgoedfondsen vergelijken: Corum Investments – groot, internationaal en gediversifieerd vastgoedfonds met mooi rendement

vastgoedfondsen nederland vergelijken

Corum staat op nummer 2 onder vastgoedfondsen vergelijken. Als je mijn Corum Investments review hebt gelezen weet je dat ik beslist enthousiast bent over dit vastgoedfonds. Uit deze vastgoedfonds vergelijking is Corum Investments de grootste speler. Zij hebben een tweetal verschillende fondsen waaruit je kan kiezen. De een is wereldwijd met een huidig kapitaal van 650 miljoen. De ander is Europees gecentreerd en is de grotere broer met een kapitaal van 1,8 miljard.

Het gemiddeld rendement ligt rond de 6 tot 7,5%, wat aan de hogere kant is voor een vastgoedfonds. Een mooi dividend gezien de gediversifieerde portefeuille van Corum Investments. Zo zijn haar vastgoedinvesteringen gespreid over 13 verschillende landen en 6 verschillende sectoren. Zoals je weet uit rendement en risico zijn geografische en sectorale spreiding van belang om het risico van een investering te verlagen. In totaal zijn op moment van schrijven meer dan 45.000 particuliere beleggers aangesloten bij dit vastgoedfonds. Al met al staat Corum Investments terecht in mijn top 3 voor vastgoedfondsen vergelijken, al is dit natuurlijk een subjectieve kwestie.

Meer informatie? Ga dan naar deze link voor gratis brochure downloaden. Download altijd de brochure voor meer concrete details en ook de meest actuele cijfers voor rendement en uitstapkosten. Let met name op de hoge uitstapkosten!

Vergelijking Corum Investments voordelen

 • Corum Investments is een groot vastgoedfonds voor zowel Europese als wereldwijde vastgoedbeleggingen
 • Dankzij een gediversifieerde beleggingsportefeuille over verschillende landen en sectoren, wordt daarmee het risico verlaagd. Uiteraard blijven andere risico'sn in de vastgoedmarkt bestaan.
 • Ondanks de grootte en risicospreiding, is het gemiddeld rendement aan de hoge kant in vergelijking tot andere vastgoedfondsen: 6 tot 7,5%
 • Je kan al starten bij dit fonds met een maandelijkse belegging vanaf 50 euro. Dit is een lage minimale inleg in vergelijking tot andere vastgoedfondsen.

Meer weten? Klik op deze link met meer informatie over Corum Investments als interessant vastgoedfonds uit deze vergelijking.

In een notendop samengevat biedt Corum Investments vastgoedfonds enkele voordelen, waaronder:

 • Passief beleggen in vastgoed, zonder zelf vastgoed kopen en te beheren
 • Maandelijkse potentiële dividenduitkering wat voort komt uit de huuropbrengsten
 • Potentieel maandelijks dividend herinvesteren
 • Maandelijks beleggen vanaf 50 euro (vanaf één aandeel)
 • Keuze uit 2 vastgoedfondsen: Origin en XL
 • Totaal bruto rendement 2022: 11,01% voor Origin en 9,14% voor XL (dividend uitkering en aandelenkoersstijging).
 • Bruto dividend rendementen behaald in 2022: 6,88% voor Origin en 5,97% voor XL
 • Waardestijging aandeel in 2022: 4,13% voor Origin en 3,17% voor XL
 • Investeren vanaf 195 euro in CORUM XL
 • Al 6,5 miljard fondsvermogen
 • Gespreid beleggen met vastgoed in 6 sectoren, verspreid over 17 landen wereldwijd.
 • Voor alle beleggingsdoelen: Financiele vrijheid, (klein)kinderen, pensioen aanvullen, of eigen vermogensopbouw.
 • Zowel privé als zakelijk beleggen is mogelijk.
 • Rendementsdoelstellingen al 10 jaar lang behaald of overstegen

Bekijk hier alle voordelen. Download de brochure voor de meest actuele informatie over kosten, risico's en opbrengsten.

Vergelijking Corum Investments verbeterpunten

 • In vergelijking tot sommige vastgoedfondsen is een investering in Corum Investments minder liquide
 • Uit de vastgoedfonds vergelijking blijkt dat de uitstapkosten erg hoog zijn met 12,5%

970x250

Vastgoedfonds Vondellaan: investeren in huurwoningen

Vondellaan Vastgoed biedt particuliere beleggers de mogelijkheid om te participeren in huurwoningen. Dit gebeurt middels het kopen van obligaties op vastgoedobjecten naar keuze. De meeste projecten zijn op basis van een minimale inleg a 100.000,-. Daarbij geven ze een garantie van "u ontvangt zekerheid tot een maximum van 140% van uw inleg met uw rendement." Tot slot bieden ze in beperkte mate ook vastgoedinvesteringen vanaf 1000 euro aan.

De belangrijkste pilaren van de nr. 5 beste vastgoedfonds zijn:

 • Courante eensgezinswoningen met goede ligging
 • Geen leegstand
 • Solvabele huurders
 • Meerwaarde toevoegen middels renovatie

De exacte werkwijze en actuele rendementen vind je in de gratis brochure.

Het meest interessant aan Vondellaan Vastgoed is dat zij tot 9% vast rendement aanbieden voor lange termijn beleggers die langdurig investeren bij dit fonds. Indien de 9% daadwerkelijk netto rendement betreft, dan behoort Vondellaan Vastgoed tot de beste vastgoedfondsen in Nederland. Wel is het zo dat zij 2% inschrijvingskosten rekenen en 3% bemiddelingskosten vragen bij verkoop. Dergelijke kosten drukken het totaalrendement van de gehele investeringsduur.

Meer weten? Klik op deze link met meer informatie

Beste vastgoedfondsen vergelijken: Reinvest24

Het beste vastgoedfonds met het hoogste rendement lijkt Reinvest24 te zijn. Ook dit is een crowdfunding platform voor vastgoed waarbij je zelf kan kiezen uit vastgoedprojecten. Het type project beslaat vooral grote flatgebouwen en vakantiehuizen op exclusievere locaties. Reinvest24 is een internationaal platform. De vastgoedprojecten vinden plaats in het buitenland. Dit betreft vijf landen: Duitsland, Spanje Estonia, Latvia en Moldavo. Via Trustpilot krijgt het bedrijf positieve recensies (momenteel 4.7 uit 5), maar of dit 100% valide is durf ik niet aan te geven.

Hier vind je meer informatie.

Het gemiddelde rendement op vastgoedinvesteringen uit het verleden was >14%. Dit is een extreem hoog rendement voor een real estate fonds. Nu hoor ik je denken: waarom is dit dan niet de beste keuze? Misschien is het rendement wel té hoog?

Allereerst biedt historisch rendement geen garantie op toekomstig rendement. Ten tweede heb ik zelf geen ervaring met de werkelijke hoogte van te behalen rendement via Reinvest24. Risico en rendement staan altijd in balans. Als een platform veel hoger dan gemiddeld rendement biedt, moeten we ervan uitgaan dat het risico ook veel hoger ligt. Dit kan goed uitpakken bij voldoende spreiding en consistent handelen, maar dat is nu net het risico wat je moet nemen. En de vraag is of je dat wilt. Dat kan alleen jij voor jezelf beoordelen.

Een voordeel is dat de minimale inleg slechts €100 bedraagt.

Meer weten over hoe het werkt? Klik op deze link met meer informatie.

Beste vastgoedfondsen vergelijken: Briqwise

Briqwise is net als Benkey, zie onder, een nieuwkomer tot de Nederlands beste vastgoedfondsen. Ze werken volgens eenzelfde concept. Ook bij Briqwise kan je als belegger vastgoedprojecten naar keuze selecteren. De rente ligt iets lager: rond de 6%, wat soms kan oplopen tot een hoger rendement.

Uniek aan Briwise is dat ze garantie op 6% rente geven.

Om het risico voor haar investeerders te verlagen, werken ze volgens een Briqwise Value Assesment (BVA). Hoe dit werkt lees je op haar website. De korte samenvatting is dat het een puntensysteem is om risico's te beoordelen. Hoe beter de score, hoe lager het risico. Bij Briqwise werken ze alleen samen met vastgoedprojecten die voldoende scoren op haar assesment. De focus ligt dus op risicominimalisatie. Dat geeft vertrouwen, maar wij hebben geen ervaring met de selectieprocedure noch haar impact op risicobeheer. Een verbeterpunt is haar minimale inleg van €100.000.

Indien je een groot bedrag vanaf 100.000 euro wilt investeren met de garantie op (minimaal) 6% rente, dan is Briqwise een van de beste vastgoedfondsen. Naast deze garantie bieden ze ook het vastgoed als onderpand (1e recht op hypotheek).

Meer weten over deze partij? Bekijk hier meer informatie over het aanbod en voorwaarden.

Beste vastgoedfondsen vergelijken: Benkey

Benkey is een relatief nieuw vastgoedfonds binnen Nederland. Zij werken net even anders. Haar doel is om beleggers en vastgoedprofessionals bij elkaar te brengen voor het financieren van vastgoed. Dit betekent dat wij een vastgoedfinanciering kunnen aanvragen bij Benkey, maar we kunnen er ook via beleggen. Bij het eerste lenen we geld, net als bij een bank. De lening kan worden gebruikt voor het kopen van vastgoed. Interessant, zeer zeker. Maar dit artikel gaat over de beste vastgoedfondsen vergelijken, dus waarom Benkey?

Bij Benkey is het ook mogelijk om te beleggen in vastgoedfinanciering. Dit principe werkt hetzelfde als bij P2P lending, waarbij je geld investeert in particuliere leningen. Alleen ditmaal investeer je geld in andermans vastgoedfinanciering. Benkey fungeert in deze als een tussenpartij, die vraag- en aanbod samenbrengt. Slim.

Lees hier hoe het werkt.

Wat levert ons dat als vastgoed belegger op?

Op de websites geven ze aan een vast rendement te kunnen waarborgen. Dit ligt tussen de 4,5% tot 8% per jaar. Het rendement is afhankelijk van het vastgoedproject. Die kan je namelijk zelf kiezen, net zoals bij Exporo het geval is. Maar Benkey gaat een stap verder. Als je via hen investeert ontvang je ook 'eerste recht op hypotheek'. Als andermans vastgoedproject faalt en in de executieverkoop gaat, zal je als eerste worden uitbetaald. Dit is een mooie maatregel om risico te verlagen, maar anderzijds moeten we er altijd op rekenen dat we geld verliezen bij falende projecten (dan kan het alleen maar meevallen).

Uit vergelijking behoort Benkey niet tot de top 3 beste vastgoedfondsen van dit moment. Qua concept en rendement is het minstens zo goed als Exporo. Maar er is een uitdaging bij Benkey: de minimale inleg is €100.000. Daarmee is deze optie niet voor iedereen geschikt.

Heb je zo'n bedrag? In dat geval is Benkey interesssant als aanvulling op je beleggingsportfolio. Meer weten? Bekijk hier meer informatie over het aanbod en voorwaarden.

Vastgoedfondsen vergelijken: Exporo – lager risicovol vastgoedfonds beleggen met liquide obligaties

vastgoedfonds vergelijken

Voorbeeld vastgoed investeringen Exporo

Dan de nummer 6 onder vastgoedfondsen vergelijken. Exporo is een interessant vastgoedfonds in Duitsland en Nederland wat werkt als een online crowdfunding systeem. Bij aanmelding bij Exporo, kan je geld investeren in vastgoedobligaties. Het gaat hier om een minimale inleg van €1000 die je kan investeren in een vastgoedobject naar keuze. Je bepaalt dus zelf in welk pand je wilt beleggen.

Interessant aan Exporo is dat zij vastgoedobjecten al reeds financieren alvorens aan te bieden op hun online platform. Dit betekent dat er veel minder risico voor jou als belegger bij komt kijken. Nog interessanter is dat de aangeboden vastgoedobjecten vaak een verhuurstatus van boven de 95% hebben. Met andere woorden: deze panden zijn al met 95% gevuld met huurders, waardoor het pand al behoorlijke huurinkomsten heeft. Ook dit feit zorgt voor lager risico voor ons als particuliere investeerders in een vastgoedfonds.

In vergelijking tot andere vastgoedfondsen is het goed om te weten dat je alleen bij Exporo de actuele verhuurstatus per vastgoedobject kan terugvinden. Daarin is deze partij dus zeer transparant. Bij andere vastgoedfondsen kan je deze informatie ook wel opvragen. Dit doe je via een factsheet.

Een helaas groot nadeel aan Exporo is dat het rendement relatief laag is, namelijk 4,5 – 5%. Dat is voor mij persoonlijk te laag, maar wellicht denk jij hier anders over.

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Exporo handelsplaats

vastgoedfonds vergelijker

Tot slot heeft Exporo nog een ander uniek voordeel in vergelijking tot vastgoedfondsen. Bij Exporo hebben zij namelijk een online handelsplaats. Via dit handelsplatform kan jij jouw Exporo obligaties (de investeringen) eenvoudig en snel verkopen. Weet dat je bij vele vastgoedfondsen uitstapkosten hebt voor de korte termijn (tot 3 jaar). Bij Exporo is dat niet het geval, en kan je zelfs extra winst maken bij de verkoop van je vastgoedobligaties.

Samengevat is Exporo een prima keuze voor beleggers die met lager risico willen investeren in vastgoed. Persoonlijk vind ik SynVest en Corum Investments een betere keuze, omdat mijns inziens het risico beheersbaar is. Bovendien is het sowieso verstandig om maximaal 10% van je totale beleggingsvermogen op één fonds te zetten. In dat kader kan je wellicht beter voor de hoogste dividend kiezen (zie nr. 1 en 2).

Vergelijking Exporo voordelen

 • Zelf kiezen in welke exclusieve vastgoedobjecten je wilt investeren
 • De vastgoedobjecten zijn voorgefinancierd en hebben een hoog % huurders alvorens je erin gaat investeren. Hierdoor is het risico aanzienlijk lager
 • Online vastgoedsysteem wat in essentie neerkomt op crowdfunding (lager risico)
 • Dankzij de handelsplaats kan je snel uitstappen door verkoop van jouw Exporo obligaties zonder uitstapkosten. Dit is een uniek voordeel aan Exporo in vergelijking tot andere vastgoedfondsen die wel uitstapkosten hanteren. Vaak kan je jouw obligaties zelfs met winst verkopen!

Vergelijking Exporo verbeterpunten

 • Minimale inleg is €1000, wat voor startende investeerders wellicht een te hoge instapdrempel is
 • Rendement ligt rond de 5%. Dit is in vergelijking tot andere vastgoedfondsen aan de lagere kant. Uiteraard heeft dit ook te maken met het lagere risico bij Exporo.

Conclusie: persoonlijk zou ik kiezen voor SynVest en Corum Investments. Spreiding aanbrengen in twee fondsen is prima (richtlijn is 10% per fonds), en beide hebben een relatief hoog jaarlijks dividend van 7 – 8,5%.

Meer inspiratie naast de beste vastgoedfondsen vergelijken?

We vergelijken de beste vastgoedfondsen omwille twee redenen:

 1. Zij leveren ons relatief stabiele vermogensgroei met aantrekkelijk dividend en zonder koersschommelingen
 2. Het is gemakkelijk: anderen aan het werk zetten terwijl wij rentenieren

Vastgoedfondsen zijn een vorm van laten beleggen. Omwille spreiding is het interessant om ook andere vormen van ‘laten beleggen’ voor je te laten werken. Wacht dacht je bijvoorbeeld van een cryptofonds die +580% rendement heeft gehaald in 1,5 jaar tijd? Ja, uiteraard geeft dit zeer hoog risico. Toch kan het interessant zijn om hier een klein bedrag op te zetten. En wat denk je van spreiding in de leningenmarkt? Je kan relatief eenvoudig 8 – 9% rendement per jaar halen zonder enige vorm van inspanning.

Meer weten over deze kansen?

Lees hier het veelgelezen artikel over de top 5 ideeën voor laten beleggen voor passief inkomen.

Overige vastgoedfondsen in Nederland die te kort komen in vergelijking tot de top 3 beste vastgoedfondsen

Naast de top 3 vastgoedfondsen vergelijken zijn er natuurlijk ook andere beschikbare vastgoedfondsen of vastgoedbeleggingen in Nederland. In dit artikel wil ik hier niet uitgebreid op in gaan. Immers heb ik al vele reviews geschreven op basis van onderzoek naar al deze overige vastgoedfondsen binnen Nederland. Mijn conclusie is dat zij niet tot de top 3 vergelijking behoren, simpelweg omdat het aanbod van Exporo, Synvest en Corum Investments gewoon beter is.

Wil je toch verdiepen in andere vastgoedfondsen? Lees dan eens mijn reviews als aanvulling op deze vastgoedfonds vergelijking:

 • Annexum – Nederlands supermarkt vastgoedfonds (vergelijkbaar met SynVest)
 • Hof van Salland – beleggen in vakantiewoningen
 • The Sandt – beleggen in unieke vastgoedprojecten (nieuwbouw)
 • Thuisborg - beleg in vastgoedobligaties van modulaire panden
Een paar laatste woorden

Note: vastgoedfondsen zijn slechts een van de vele mogelijke beleggingen om een gediversifieerde beleggingsportefeuille op te bouwen, met als doel systematisch en duurzaam vermogen opbouwen waarbij het risico acceptabel is. Wanneer jij een beginnende belegger bent is het cruciaal dat je je eerst goed verdiept in alle alternatieve en bijbehorende rendement & risico verhouding.

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Dit artikel bevat geen persoonljk advies! Wil je persoonlijk advies? Contacteer dan een beleggingsadviseur met AFM-vergunning.  .

Reacties
Categorieën