Amerika’s Financiële Paniek: Waarom de Handelsoorlog met China Niet Over Handel Gaat

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Capitalist Exploits. Bij Happy Investors volgen we Chris, oprichter van deze partij, al langere tijd en zijn we zelf lid van Insiders. Het doel van dit artikel is puur om je te inspireren en nieuwe ideeën aan te reiken. Het bevat geen koop- of beleggingsadvies. Ook wij van Happy Investors bieden nooit persoonlijk beleggingsadvies aan. Met beleggen kan je jouw inleg verliezen.

De investeringsstrategie van Capitalist Exploits is contrair; je kunt het daarmee eens zijn of juist niet. Hoewel wij onszelf primair richten op aandelen van hoge kwaliteit, komen we af en toe krachtige ideeën tegen via Capitalist Exploits waarmee een hoog rendement tegen een relatief laag risico gerealiseerd kan worden. Dit noemen we asymmetrisch risico.

Meer weten? Dankzij onze samenwerking ontvang je $1000 korting op het complete Investing Membership van Capitalist Exploits, of probeer voor de wekelijkse nieuwsbrief voor $1.

De invoerheffingen van Trump gaan niet over handel. Ze gaan over overleven. Maar overleven van wat... en ten koste van wie?

Jongen, jongen, wat is het... eh... interessant.

Ik mis bijna de tijd van groene tienermeisjes met harige oksels die zich op de weg plakten om het weer beter te maken.

Nu hebben we waanzin op internationaal handelsniveau.

In wezen is het allemaal politiek.

De inmiddels overleden George Carlin had een sketch waarin hij ons vertelde waarom hij niet stemt. Ik citeer:

Ik stem niet. Ik stem niet om twee redenen.

Ten eerste is het zinloos. Dit land is al lang geleden gekocht, verkocht en betaald.

Het gedoe waar ze elke vier jaar mee bezig zijn... betekent helemaal niets.

Ten tweede stem ik niet omdat ik vind dat als je stemt, je geen recht hebt om te klagen.

Als je stemt en je kiest oneerlijke, incompetente mensen die vervolgens aan de macht komen en er een puinhoop van maken, dan ben je zelf verantwoordelijk voor wat ze hebben gedaan.

We hebben gesprekken gevoerd met klanten die hun eigen stemgedrag in twijfel trekken sinds het begin van de handelsoorlog. Het probleem met het innemen van een standpunt voor of tegen een politicus is dat de kans niet in ons voordeel is.

We zullen ongetwijfeld teleurgesteld worden, omdat de overgrote meerderheid van deze podiumdonuts er niet is voor ons belang. Natuurlijk zijn sommige dingen die ze voorstaan in ons voordeel, maar andere dingen niet. Wat moeten we dan doen?

Ik denk dat we ons het beste niet kunnen verliezen in mentale gymnastiek, maar gewoon de acties en gegevens blijven bekijken en op basis daarvan onze eigen beslissingen nemen.

Wat de invoerheffingen betreft, lijken die op het eerste gezicht nergens op.

De oranje man zei dat ze “wederkerig” zijn, maar elke idioot met twee duimen en een internetverbinding kan snel uitrekenen dat dit onzin is.

Wat ze zijn, is heel eenvoudig: ze zijn gebaseerd op het handelsoverschot van andere landen met de VS.

De veronderstelling dat ze “wederkerig” zijn, viel in duigen zodra men probeerde te begrijpen waarom er in godsnaam invoerheffingen werden ingesteld op een onbewoond eiland waar alleen pinguïns leven. Wacht even... wat?

Iedereen die zijn neus volgde, zag dat het verhaal sneller uit elkaar viel dan de logica op een bijeenkomst over klimaatverandering.

Waar het op neerkomt is een poging om crediteuren te herstructureren. Dat is wat je doet bij een faillissement. Trump lijkt nu zijn ervaring met Chapter 11-procedures op het wereldtoneel te brengen.

Wat betekent dat precies voor de wereldorde... en hoe ver zijn ze bereid te gaan om die in stand te houden?

Dit is een grote zaak! Vanuit ons perspectief zijn er vier grote krachten in de geschiedenis die alles aandrijven, die allemaal met elkaar verbonden zijn en in veel gevallen oorzakelijk zijn voor elkaar:

  • De monetaire en kredietcyclus, waarbij landen in een staatsschuldprobleem terechtkomen dat moet worden aangepakt.
  • Binnenlandse conflicten, die doorgaans beginnen als politieke meningsverschillen, maar waarbij meningsverschillen niet door middel van dialoog worden opgelost.
  • Een opkomende macht die de bestaande macht uitdaagt en internationale conflicten veroorzaakt.
  • Technologische veranderingen die bijdragen aan het verstoren van de status quo.

De eerste verandert dus de monetaire orde. De tweede verandert de politieke orde. En de derde verandert de internationale orde, terwijl de vierde helpt deze in te luiden.

Hoe speelt dit zich allemaal af?

Laten we beginnen met wat we de laatste tijd hebben gezien. Nee, niet de Chinezen die lachen om het terugbrengen van de productie naar de VS...

De filosofie van Confucius zegt:

Als je een land wilt besturen, moet je eerst je familie besturen. Als je je familie wilt besturen, moet je eerst jezelf besturen.

Het gaat hier niet om “eerlijke handel”. Het gaat om overleven. De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft enkele harde waarheden over de echte reden achter de handelsoorlog tussen de VS en China onthuld.

  • De VS is niet bang voor China vanwege “goedkope arbeidskrachten” of “diefstal van intellectueel eigendom”. Wat ze echt vreest, is het vermogen van China om de door de VS geleide mondiale financiële orde te ondermijnen – het systeem dat Amerika in staat stelt dollars te drukken en de wereld te kopen.
  • De verouderde financiële architectuur van Wall Street verliest haar greep. Ze kan de cryptostromen niet controleren. Ze kan geen gelijke tred houden met nieuwe financiële ecosystemen. China – met zijn digitale yuan, enorme industriële basis en toenemende mondiale invloed – is de eerste echte bedreiging voor dit systeem.
  • De ‘wederzijdse invoerheffingen’ van Trump waren nooit bedoeld om de handel in evenwicht te brengen. Ze waren een wanhopige poging om de opkomst van China te vertragen en het dollarsysteem voor ineenstorting te behoeden. Want als China slaagt, verliest de VS zijn wapen: monetaire dominantie. Zie punt 2 hierboven.
  • Vandaag de dag richt Trump zich volledig op de financiële kern van Amerika, met de markt voor staatsobligaties (de levensader van Amerika) en de aandelenmarkt (de portemonnee van Amerika). Beide zijn kwetsbaar. En elke externe druk kan een kettingreactie veroorzaken.
  • De VS raakt nu in paniek over wie er Amerikaanse staatsobligaties verkoopt. China? Japan? Anderen? Trump wil naar verluidt elk land met een overschot dat staatsobligaties dumpt straffen – met invoerheffingen, uiteraard. Dit gaat niet om handel. Dit gaat om een stervend imperium dat het bloeden probeert te stoppen.
  • Kortom, Amerika heeft geen vertrouwen meer in zijn eigen financiële vesting. En China speelt niet langer volgens de oude regels. Dit is niet zomaar een handelsoorlog – dit is een oorlog om de toekomst van de mondiale financiën.

In het verlengde hiervan heeft de beroemde Ben Rickert (voor wie The Big Short heeft gezien) deze kwestie benadrukt:

Voor het eerst heeft het Chinese CIPS (Cross-Border Interbank Payment System) SWIFT ingehaald in het aantal transacties op één dag. Op 16 april 2025 om 1.30 uur 's nachts verscheen er een rode banner op het hoofdkantoor van de Bank of China.

CIPS verwerkte in slechts één dag maar liefst 12,8 biljoen RMB, ongeveer 1,76 biljoen dollar. Als dit volume wordt bevestigd, overtreft het het door de dollar gedomineerde SWIFT-systeem in pure dagelijkse grensoverschrijdende doorvoer.

Geen vuurwerk, geen westerse krantenkoppen. Alleen een rustige vroege ochtend in Peking, waar de kroon van de dollar afglipte. De financiële pijpleiding van de wereld heeft zojuist een omleiding gekregen – via China.

Dit is natuurlijk bekend bij degenen die NIET uitsluitend vertrouwen op westerse propagandamedia.


Kijk nu eens naar de Amerikaanse obligatiemarkt.

Het probleem is dat de VS niet zomaar kunnen doen wat Milei doet. De schuld is te groot en omdat Amerikaanse staatsobligaties verweven zijn met de wereldwijde financiële markten, heeft het aflossen van die schuld gevolgen waar Milei simpelweg niet mee te maken heeft.

Om het probleem te illustreren: bedenk dat de belangrijkste maatregel om de overheidsuitgaven te verminderen (DOGE) naar verwachting 50 miljard dollar per jaar zal opleveren. Indrukwekkend... totdat je beseft dat dit op een begroting van 7,5 biljoen dollar is gebaseerd.

Ze zijn er niet eens in geslaagd om 0,75% van de uitgaven te verminderen. Bovendien moet de VS jaarlijks meer dan 10% van het bbp lenen om het hoofd boven water te houden.

Nu gebruiken ze de dollar en de handel als wapen in een wanhopige poging om “Amerika weer groot te maken”. De rest van de wereld bereidt zich voor.

Nog iets anders...

Goud heeft nog een lange weg te gaan. Dat gezegd hebbende, ziet het er op dit moment een beetje schuimig uit, dus als u het type bent dat in paniek raakt bij een behoorlijke terugval in een bullmarkt (20-30%), kunt u misschien beter nog even wachten met “all in” gaan.

Aan de andere kant is het een bullmarkt, en als je, net als wij, een tijdshorizon van jaren hebt, zorg je er gewoon voor dat je allocatie adequaat is en laat je de rest over aan de marktgoden.

Het oude gezegde is het overwegen waard... verkoop nooit in een bullmarkt en koop nooit in een bearmarkt. Obligaties zitten in een bearmarkt... en goud zit in een bullmarkt.

Meer weten? Dankzij onze samenwerking ontvang je $1000 korting op het complete Investing Membership van Capitalist Exploits, of probeer voor de wekelijkse nieuwsbrief voor $1.