De Asymmetrie van Waarde Beleggen vs Groei: Waarom de Terugkeer van Waardebeleggen Onvermijdelijk is

Value-beleggen is op sterven na dood terwijl groeiaandelen de boventoon voeren - maar de geschiedenis waarschuwt dat dit niet lang zal duren. Wat gebeurt er als het tij keert? Wat als waarde beleggen weer een trend wordt?

De grote kloof: Waarom waarde beleggen op de rand van een opleving staat

“De aandelenmarkt is gevuld met individuen die de prijs van alles kennen, maar de waarde van niets.” - Philip Fisher 

Er was een tijd, nog niet zo lang geleden, dat de titanen van Wall Street hun fortuin maakten door jaarrekeningen af te speuren naar ondergewaardeerde bedrijven met sterke balansen en gestage kasstromen. Dit was de wereld van Benjamin Graham, Warren Buffett en Peter Lynch- het rijk van value investing. Maar in de huidige markt snakt die wereld naar lucht.

In het afgelopen decennium hebben groeiaandelen gedomineerd, gedreven door de razendsnelle opkomst van Big Tech en een tijdperk van goedkoop geld.

De S&P 500 is in feite gekaapt door een handvol techgiganten - zozeer zelfs dat als je de “Magnificent 7” (Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Google, Meta en Tesla) niet bezat, je portefeuille waarschijnlijk ondermaats presteerde. Het verhaal? Groei tegen elke prijs.

Maar de geschiedenis fluistert een waarschuwing: Dit is niet de eerste keer dat we zo'n extreme divergentie zien tussen waarde en groei - en het is nooit goed afgelopen.

Dit is een verhaal van financiële cycli, beleggerspsychologie en de grimmige realiteit dat bomen niet tot in de hemel groeien. Zou de slinger op het punt staan terug te zwaaien? Er zijn aanwijzingen dat we een buigpunt naderen.

En als dat waar is, zou de impact wel eens seismisch kunnen zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Capitalist Exploits. Bij Happy Investors volgen we Chris, oprichter van deze partij, al langere tijd en zijn we zelf lid van Insiders. Het doel van dit artikel is puur om je te inspireren en nieuwe ideeën aan te reiken. Het bevat geen koop- of beleggingsadvies. Ook wij van Happy Investors bieden nooit persoonlijk beleggingsadvies aan. Met beleggen kan je jouw inleg verliezen.  

De investeringsstrategie van Capitalist Exploits is contrair; je kunt het daarmee eens zijn of juist niet. Hoewel wij onszelf primair richten op aandelen van hoge kwaliteit, komen we af en toe krachtige ideeën tegen via Capitalist Exploits waarmee een hoog rendement tegen een relatief laag risico gerealiseerd kan worden. Dit noemen we asymmetrisch risico.

Meer weten? Dankzij onze samenwerking ontvang je $1000 korting op het complete Investing Membership van Capitalist Exploits, of probeer voor de wekelijkse nieuwsbrief voor $1.

Een korte geschiedenis van groei- en waarde cyclus

Om echt te begrijpen hoe extreem de huidige kloof is geworden, moeten we in een tijdmachine stappen en de geesten van zeepbellen uit het verleden bezoeken.

De Nifty 50: een les in obsessie voor groei beleggen

Het waren de late jaren 1960 en de vroege jaren 1970. Wall Street was geobsedeerd door een groep eliteaandelen die bekend stonden als de “Nifty 50” - bedrijven als IBM, Coca-Cola en Xerox.

Het verhaal was dat dit onoverwinnelijke, onmisbare bedrijven waren, die in staat waren om hun inkomsten oneindig te laten groeien. Waarderingen schoten omhoog omdat beleggers elke prijs betaalden voor de vermeende groei.

Toen kwam de berenmarkt van 1973-74. De inflatie liep uit de hand, de Amerikaanse dollar werd losgekoppeld van goud en de Federal Reserve werd gedwongen om de rente te verhogen.

De Nifty 50?

Gedecimeerd. De waarderingen stortten in en beleggers die zich aan de top hadden gestort, leden zware verliezen.

De les? Groeiaandelen trotseren de zwaartekracht niet eeuwig.


Dot-Com Mania: de eerste grote technologiebubbel

Spoel door naar het einde van de jaren 1990. Een nieuwe golf van speculatie hield de markt in zijn greep. Het internet was de toekomst (wat correct was) en op elk bedrijf met “.com” in zijn naam werd tot absurde hoogten geboden (wat incorrect was).

Opnieuw werden waarde aandelen voor dood achtergelaten terwijl kapitaal stroomde naar hoogvliegende technologienamen zoals Cisco, AOL en Pets.com.

Toen, begin 2000, stopte de muziek. De Nasdaq crashte met bijna 80% in de daaropvolgende twee jaar en vernietigde biljoenen aan beleggersvermogen. Waardeaandelen?

Die overleefden het. En in veel gevallen floreerden ze.

Ik herinner me dat een collega met wie ik werkte (die toen in de 60 was) de TMT-gekte vergeleek met de Nifty 50-gekte die hij zag toen hij in de 30 was.

Eind 1999 bleef hij maar zeggen: “Dit zal allemaal in tranen eindigen, net als de Nifty-zeepbel.” Hij had gelijk en hij hoefde niet lang te wachten om gelijk te krijgen.

Het meest extreme geval tot nu toe: groeibeleggen vs. waarde beleggen

Vandaag zijn we getuige van een vergelijkbaar patroon, maar misschien nog extremer dan de vorige cycli.

Large-cap groeiaandelen hebben het alleen al in 2024 22% beter gedaan dan waardeaandelen.

Het verschil over de afgelopen vijf jaar is duizelingwekkend. Beleggers betalen opnieuw obsceen hoge premies voor toekomstige winsten, net zoals ze deden in de Nifty 50 en dot-com tijdperken.

Het verschil deze keer? De dominantie van een handvol bedrijven is zo extreem dat de top 10 aandelen in de S&P 500 nu bijna 35% van de hele index uitmaken. Historisch gezien duren deze omstandigheden niet lang.

In 2024 heeft waarde ongeveer 22% minder goed gepresteerd dan groei. Ja, het is net zo slecht als in 1999/begin 2000, en dat geldt ook voor het sentiment ten opzichte van waarde.

Wat dit zo verdomd moeilijk maakt (om het beleefd uit te drukken) is net wanneer je dacht dat waarde in 2021 de bodem had bereikt ten opzichte van groei (alsof 2020 nog niet erg genoeg was)... wel, hier zijn we weer bij de dieptepunten van 2021. Vier jaar later! Dit was op zijn zachtst gezegd moeilijk te verkroppen.

Dus, wat zou de langverwachte heropleving van waarde beleggen kunnen veroorzaken?

Katalysator voor waarde beleggen #1: Stijgende rente en kapitaalkosten

Jarenlang profiteerden groeiaandelen van goedkoop geld.

Het renteloze beleid van de Federal Reserve (ZIRP) voedde een decennium van technologiedominantie door kapitaal zo goed als gratis te maken.

Bedrijven konden lenen tegen bijna-nulkosten, agressief uitbreiden en torenhoge waarderingen rechtvaardigen.

Maar de wereld is veranderd.

De Fed heeft de rente verhoogd in het snelste tempo in de geschiedenis en hogere rentevoeten zijn onevenredig nadelig voor groeiaandelen. Waarom?

Omdat beleggen in groei draait om het verdisconteren van toekomstige kasstromen, en als de disconteringsvoet (rente) stijgt, worden die toekomstige winsten minder waard.

Voor waardeaandelen, die vaak rijk zijn aan kasstromen en minder afhankelijk van goedkope schulden, zijn stijgende rentevoeten veel minder een tegenwind.

Als de rente hoog blijft of zelfs nog verder stijgt, kunnen groeiaandelen te maken krijgen met een serieuze waarderingscompressie. En dat zou een langverwachte comeback kunnen betekenen voor waardebeleggen.

Katalysator voor waarde beleggen #2: Energie en het einde van goedkope olie

Een van de meest over het hoofd geziene maar cruciale drijfveren van economische cycli zijn de energieprijzen. In de afgelopen 15 jaar kwam bijna 70% van de wereldwijde groei van de olieproductie uit Amerikaanse schalie. Door deze explosie van het aanbod bleef de inflatie laag, de rente laag en de waarderingen van technologie hoog.

Maar er is een probleem.

Amerikaanse schalie is aan het afvlakken. De industrie heeft haar beste boorlocaties uitgeput, de productiviteit neemt af en de investeringen in nieuwe projecten blijven bedroevend.

Ondertussen blijft de wereldwijde vraag naar energie stijgen, vooral in China en India.

Als de olieprijzen aanzienlijk stijgen door aanbodbeperkingen, zal dit groeiaandelen op twee manieren verpletteren:

  • Hogere energiekosten drijven de inflatie op, wat de Fed onder druk zet om de rente hoog te houden.
  • Hogere energiekosten maken de kosten van kapitaal duurder, waardoor de liquiditeit en risicobereidheid voor speculatieve investeringen afnemen.

Aan de andere kant zijn stijgende olieprijzen gunstig voor energieaandelen, grondstoffen en industriële bedrijven- allemaal traditionele value plays.

Wat zou er dan toe leiden dat waarde beter presteert dan groei? Het meest voor de hand liggend zijn hogere grondstoffenprijzen, vooral gerelateerd aan energie.

Niet alleen zouden energieaandelen hierdoor beter presteren.

Het zou de kapitaalkosten (rente) verhogen, wat een negatieve invloed heeft op de hoge waarderingen van groeiaandelen.

Wat zou de olieprijzen omhoog duwen? Uiteraard een aantal factoren, maar hier is één ding om te overwegen - wat als de Amerikaanse schalieolieproductie negatief begint te verrassen?

Vergeet niet dat alle groei van de olieproductie in de afgelopen 15 jaar (minstens 70%) afkomstig was van Amerikaanse schalie.

Kijk eens naar de Amerikaanse olieproductie en groei ten opzichte van de waarde...

Als we de impact van Covid (2020-2022) buiten beschouwing laten, dan ziet de relatie er sterk uit. Of is het gewoon een valse correlatie?

Katalysator #3: Een afbrokkelende dollar en de opkomst van harde activa

Decennialang hebben Amerikaanse aandelen geprofiteerd van wereldwijde kapitaalstromen naar de dollar. Maar de barsten in het systeem beginnen zichtbaar te worden.

Landen als China, Rusland en zelfs Saoedi-Arabië diversifiëren zich weg van Amerikaanse activa en vertrouwen steeds meer op grondstoffen, goud en alternatieve valuta.

Deze verschuiving zou een rugwind kunnen zijn voor reële activa en hard-money investeringen, zoals:

  • Grondstoffen (olie, koper, uranium)
  • Energieproducenten
  • Infrastructuur
  • Edele metalen

Veel van deze sectoren vallen precies in het value-beleggingsuniversum- sectoren die voor dood werden achtergelaten terwijl technologie een hoge vlucht nam.

Wat komt hierna?

Hier komt het op neer: We kijken naar de meest extreme waarderingskloof tussen groei- en waarde aandelen in de geschiedenis.

Als de geschiedenis een leidraad is, zal dit niet blijven duren.

Ofwel:

  • Groeiaandelen zullen crashen en de teugels teruggeven aan waarde.
  • Er zal een rotatie plaatsvinden, waarbij geleidelijk kapitaal wordt verschoven naar ondergewaardeerde bedrijven.

Om u een idee te geven van hoe extreem de “TMT” of “dot com” zeepbel van eind 1999/begin 2000 was, deze overtrof de Nifty50 rage van eind 1960/begin 70er jaren.

Het is moeilijk om goede illustraties van waarde versus groei te vinden die teruggaan tot de jaren 1960.

De grafiek hieronder is ongeveer zo goed als ik kon krijgen (let op: de laatste datum was 2015 of 10 jaar geleden).


Dus, hoe moeten beleggers zich positioneren?

1. Zoek naar hoogwaardige waarde aandelen

Niet alle waarde aandelen zijn gelijk. Focus op bedrijven met:

  •  Sterke balansen
  •  Consistente kasstroom
  •  Lage schuldniveaus
  •  Prijszettingsvermogen in een inflatoire wereld

2. Overweeg energie en grondstoffen

De wereld wordt geconfronteerd met een energiecrisis aan de aanbodzijde. Kapitaal is verkeerd toegewezen, ESG-beleid heeft investeringen in olie en gas ontmoedigd en de vraag vertraagt niet. Deze sector is waarschijnlijk ondergewaardeerd ten opzichte van zijn toekomstige cashflowpotentieel.

3. Wees voorzichtig met het najagen van groei tegen elke prijs

Het grootste risico vandaag is niet het missen van de volgende AI-boom. Het is te veel betalen voor groei tegen absurde waarderingen, net zoals beleggers in 2000 deden. Wie de geschiedenis negeert, loopt het risico deze te herhalen.

Het markt ombuigingspunt is nabij... Maar wat gebeurt er daarna?

De beleggingswereld is geconditioneerd om te geloven dat groei het altijd beter zal doen dan groei. De gegevens vertellen echter een ander verhaal.

Zouden we aan de vooravond staan van een historische mean reversion?

Er is nog een laatste stukje in deze puzzel - een macro-economische verschuiving waar nog niemand het over heeft- dat de terugkeer van waarde beleggen kan versnellen en de aannames van de markt op zijn kop kan zetten.

Meer weten? Dankzij onze samenwerking ontvang je $1000 korting op het complete Investing Membership van Capitalist Exploits, of probeer voor de wekelijkse nieuwsbrief voor $1.