Beleggen en Investeren tijdens Tariefheffingen: Impact op Markten en Uw Strategie

Tariefheffingen zijn terug... niet als chirurgische instrumenten, maar als economische sloopkogels. Inflatie, verlamming en beleidswijzigingen volgen. Wat is uw verdediging als de regels halverwege het spel veranderen?

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Capitalist Exploits. Bij Happy Investors volgen we Chris, oprichter van deze partij, al langere tijd en zijn we zelf lid van Insiders. Het doel van dit artikel is puur om je te inspireren en nieuwe ideeën aan te reiken. Het bevat geen koop- of beleggingsadvies. Ook wij van Happy Investors bieden nooit persoonlijk beleggingsadvies aan. Met beleggen kan je jouw inleg verliezen.

De investeringsstrategie van Capitalist Exploits is contrair; je kunt het daarmee eens zijn of juist niet. Hoewel wij onszelf primair richten op aandelen van hoge kwaliteit, komen we af en toe krachtige ideeën tegen via Capitalist Exploits waarmee een hoog rendement tegen een relatief laag risico gerealiseerd kan worden. Dit noemen we asymmetrisch risico.

Meer weten? Dankzij onze samenwerking ontvang je $1000 korting op het complete Investing Membership van Capitalist Exploits, of probeer voor de wekelijkse nieuwsbrief voor $1.

Als een beleid consequent niet levert wat het belooft, was het misschien nooit bedoeld om dat te doen.

Dat was het antwoord van Chris Macintosh toen hem werd gevraagd welke sectoren zouden winnen of verliezen in de tariefoorlogen die momenteel het mondiale economische schaakbord domineren.

“Ik weet het niet”, zei hij botweg, waarna hij het kader verbreedde: het gaat niet meer alleen om sectoren.

Het gaat om het systeem... stagflatie, gefragmenteerde toeleveringsketens en kapitaalstromen die worden omgeleid naar de veiligheid van harde activa.

Tariefheffingen, die lange tijd in de gereedschapskist van de politiek hebben geslapen, zijn terug... en niet op een subtiele manier.

In plaats van chirurgische ingrepen krijgen we economische stormrammen. En zoals bij elk goed stomp instrument is de schade niet netjes of precies.

Ze is systemisch.

De tariefziekte: symptomen zijn onder meer inflatie, onzekerheid en gevloek in de directiekamers

In wezen doen tarieven één ding heel goed: ze maken dingen duurder.

Dat is geen fout... het is juist de bedoeling.

Tarieven beperken het aanbod, zo simpel is het.

Of het nu gaat om grondstoffen, halffabricaten of het eindproduct in het schap van uw favoriete Wal-Mart, tarieven dwingen u om meer te betalen en vaak minder te krijgen.

Volgens Macintosh zijn ze “bijna zonder uitzondering inherent inflatoir of stagflatoir”.

Vertaling: stijgende prijzen en stagnerende groei.

Een dubbele klap die economen denken te kunnen oplossen door de rente aan te passen alsof ze een viool stemmen... op een brandend schip.

Laten we suiker nemen, een zoet voorbeeld dat snel zuur wordt.

De Amerikaanse overheid subsidieert de binnenlandse suikerproductie zodanig dat de productie tien keer zo duur is als in Argentinië.

Arbeid speelt daarin een grote rol.

In Argentinië betaal je een suikerrietkoper 2 dollar per uur. In de VS is dat 20 dollar.

Haal de invoerheffingen op Argentijnse suiker weg en de producenten overspoelen de Amerikaanse markt sneller dan een TikTok-trend.

Laat de invoerheffingen staan en Amerikaanse consumenten blijven te veel betalen voor alles, van koekjes tot ketchup.

Dat is de spagaat. En dat is alleen nog maar suiker.

Pas dezelfde logica toe op auto's... met name katalysatoren, die platina nodig hebben.

Waar komt platina vandaan? Zuid-Afrika.

Wie beïnvloedt de mijnbouwproductie in Zuid-Afrika? Je raadt het al... China.

Leg invoerheffingen op Chinese auto-onderdelen en je raakt niet alleen fabrieken in Shandong.

Je raakt ook de Zuid-Afrikaanse mijnen, de assemblagelijnen in Detroit en die autodealer in de buitenwijk waar niemand 'katalysator' kan uitspreken.

Verlamming door beleid

Markten zijn gebaseerd op zekerheid.

Haal de grond weg en alles komt tot stilstand.

Bedrijven stoppen met investeren. Banken stoppen met lenen. Kapitaal stopt met stromen.

Stel je voor dat je een CEO bent die een nieuwe fabriek wil bouwen in Iowa. Je hebt arbeidskrachten geregeld, leveranciers staan klaar en je hebt alle vergunningen op zak.

Dan... boem! Een nieuw tariefbeleid verandert van de ene op de andere dag je hele kostenstructuur. De spreadsheet klopt niet meer. Je directiekamer valt stil. Het project wordt uitgesteld.

En dat is de vicieuze cirkel.

Macintosh legt het duidelijk uit: beleidsonzekerheid leidt tot aarzeling. Aarzeling doet kapitaalinvesteringen opdrogen. Kapitaaltekorten leiden tot aanbodbeperkingen. Aanbodbeperkingen leiden tot inflatie. Inflatie vraagt om nieuw beleid. En zo gaat het maar door.

Deze Substack wordt ondersteund door lezers. Om te ontvangen

Meer weten? Dankzij onze samenwerking ontvang je $1000 korting op het complete Investing Membership van Capitalist Exploits, of probeer voor de wekelijkse nieuwsbrief voor $1.