Cryptomunten voor Dummies: Beginnersgids Beleggen | Happy Investors
Beste Happy Investor, in dit artikel bespreken we cryptomunten voor dummies. Zie het als een beginnersgids met basisinformatie over cryptocurrency. Het doel van dit artikel is om een eerste indruk te krijgen hoe beleggen in cryptomunten werkt. Zo starten we met een uitleg over cryptocurrency voor dummies. We gaan kijken hoe het werkt en we geven een stappenplan omtrent hoe te beginnen. Tot slot benoemen we de risico’s, aangezien crypto voor dummies nogal een gevaarlijke investering kan zijn.
Op naar duurzaam financieel succes!
Inhoudsopgave
Uitleg over cryptocurrency voor dummies
Cryptocurrency, zoals Bitcoin, is een digitaal betaalmiddel dat geen transactieverificatie van banken of andere gecentraliseerde instellingen nodig heeft. Cryptocurrency transacties worden geregistreerd in een openbaar grootboek.
Cryptocurrencies worden bewaard in digitale portemonnees (online of offline). De term "cryptocurrency", zoals de naam al doet vermoeden, maakt gebruik van cryptografietechnieken of encryptiemethoden om transacties te valideren. Dit betekent dat complexe codering transactiegegevens opslaat en verstuurt over afzonderlijke portemonnees en alle openbare grootboeken op die blockchain. Deze hoge graad van encryptie is bedoeld om de beveiliging en veiligheid van de gegevens te garanderen.
Bitcoin was de eerste cryptocurrency, die rond 2009 verscheen in een whitepaper onder de identiteit "Satoshi Nakamoto". De meeste personen die wij kennen en die geïnteresseerd zijn in cryptocurrencies, doen dat eerder omwille van het speculatieve karakter dan omwille van de complexiteit en de financiële toepassingen. Voor dummies (beginnende beleggers) is dit een risicovol spel, waarover straks meer.
Hoe werkt beleggen in cryptomunten voor dummies?
Elke leek kan beweren dat cryptocurrencies gebruik maken van blockchain technologie zonder te begrijpen wat blockchain is. Veel dummies die beginnen met beleggen in cryptomunten weten eigenlijk niet goed waar ze aan beginnen. Zo kunnen ze geen onderscheidt maken tussen nieuwe crypto met potentie en “flop” cryptomunten. Laten we eerst de principes van blockchain eens doornemen. Door dit te begrijpen, ben je beter in staat om zelfstandig te beleggen in cryptomunten die daadwerkelijk potentie hebben.
Blockchain voor dummies
Blockchain is in wezen een methode om gegevens op te slaan. Deze digitale registratie van transacties wordt vervolgens gerepliceerd en gedistribueerd over het computernetwerk van de blockchain. Een interessante element is dat het bewerken of hacken van het systeem praktisch onmogelijk is. Dit maakt het een zeer transparant gedecentraliseerd netwerk.
Zoals de naam al doet vermoeden, is de blockchain een verzameling van blokken die met elkaar verbonden zijn in de vorm van een ketting. Elk blok bevat een specifieke hoeveelheid transactiegegevens, en wanneer een blok is gevuld, wordt een nieuw blok gevormd dat aan het voorgaande blok wordt gekoppeld.
DLT (Distributed Ledger Technology) is een digitale database die wordt gerepliceerd en gedistribueerd over het blockchain-netwerk. Interessant aan de DLT is dat hij niet gecentraliseerd is. Dit houdt in dat het niet wordt beheerd door één enkel individu, maar door een netwerk van computers. Blockchain is een soort gedistribueerde grootboektechnologie waarbij transactiegegevens worden opgeslagen met een onomkeerbare cryptografische handtekening. Deze cryptografische handtekening wordt een hash genoemd.
Wat betekent cryptocurrency voor dummies? De korte samenvatting: het is een transparante database die niet gehackt kan worden en door niemand gecontroleerd wordt (decentralisatie).
De technologie is revolutionair. Hieronder meer daarover. Een probleem hierbij voor het beleggen in cryptocurrency voor dummies, is dat het vrij eenvoudig is om een nieuwe cryptomunt te creëren. Hierdoor ontstaat er een wildgroei aan kansloze cryptomunten die niks waard zijn. Dummies die beleggen in dit soort waardeloze crypto, zullen op termijn fors verlies leiden.
Hoe werkt Blockchain? Beknopte uitleg voor dummies
Voordat we een stappenplan geven voor beleggen in crypto voor dummies, gaan we eerst dieper in op de werking van de blockchain. Vooraleer een transactie op de DLT of blockchain kan worden opgeslagen, moet ze door heel wat kritieke stadia gaan.
Authenticatie
Ondanks het feit dat het revolutionaire blockchain-netwerk zonder centrale regelgevende instantie opereert, moeten alle transacties worden bevestigd. Dit gebeurt via het gebruik van cryptografische sleutels, dat zijn gegevensreeksen (vergelijkbaar met paswoorden) die gebruikers herkennen en hen toegang verlenen tot het systeem.
Elke deelnemer aan de blockchain heeft een private sleutel en een publieke sleutel. De private sleutel is alleen beschikbaar voor de eigenaar van de portemonnee, maar de publieke sleutel is zichtbaar voor iedereen. Wanneer deze sleutels worden gecombineerd, helpen ze bij het verwerken van een transactie waarvoor een digitale handtekening nodig is.
Autorisatie
Nadat de deelnemers zijn overeengekomen een transactie uit te voeren, moet deze worden geautoriseerd voordat de details ervan op de blockchain worden opgeslagen. Voor dit doel wordt een consensusmechanisme gebruikt. In essentie is het consensusmechanisme het proces dat bepaalt of een transactie al dan niet aan de blockchain moet worden toegevoegd.
Hieronder volgen de twee meest prominente consensusmechanismen:
Proof of Work
Proof of Work (PoW) is een consensusmechanisme dat computers op het netwerk vraagt om een moeilijk wiskundig probleem op te lossen. Men zet hier computers voor in, en dat wordt Mining genoemd. Er is rekenkracht voor nodig. Dit vraagt overigens ook een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit. De procedure voor het oplossen van complexe problemen wordt ook wel mining genoemd. Miners worden meestal beloond met cryptocurrency in ruil voor hun inspanningen. Als zij bijvoorbeeld X uur minen, dan ontvangen zij aan X waarde cryptocurrency.
PoW vraagt om heel veel energieconsumptie. Dat geeft problemen en kosten. Daarom is men begonnen met blockchain netwerken die het Proof of Stake (PoS) mechanisme gebruiken.
Proof of Stake
Deelnemers aan dit consensusmechanisme moeten hun cryptocurrency inzetten in de blockchain om deel te nemen aan het validatieproces. De blockchain-technologie heeft zich ontwikkeld tot het gebruik van Smart Contracts, die een criterium vaststellen. Wanneer aan bepaalde vereisten is voldaan, voeren deze slimme contracten transacties automatisch uit en valideren ze. Hierdoor wordt een grote hoeveelheid rekenkracht of verbruikte energie bespaard.
Waar kan ik cryptocurrencies kopen en opslaan?
Cryptocurrencies kunnen, net als andere activa, worden gekocht, verkocht of uitgewisseld via crypto brokers en -beleggingsplatformen. De cryptocurrencies worden opgeslagen op een blockchain, en de digitale portemonnee stelt ons in staat om te communiceren met de saldi van de blockchain. De digitale wallet slaat blockchainadressen op en stelt de eigenaar in staat deze naar andere locaties te verplaatsen, terwijl anderen het opgeslagen bedrag op een bepaald adres kunnen bekijken.
De meeste cryptocurrency wallets stellen gebruikers in staat om cryptocurrency te verzenden, ontvangen en op te slaan. Sommige hebben een functie waarmee je cryptocurrency kunt kopen en uitgeven. En andere crypto wallets bieden extra functies zoals coin/token exchange, crypto staking voor een vast rendement en toegang tot dApps (gedecentraliseerde applicaties) op basis van blockchainnetwerken.
Hoe werkt cryptomunten kopen voor dummies? Als beginner is het logisch om eerst een beleggingsaccount aan te maken. Vervolgens bekijk je welke cryptomunten je wilt kopen. Je koopt de munten snel en eenvoudig via het beleggingsaccount. Vanaf nu ben je eigenaar van crypto. Je kan dit verkopen wanneer je wilt, of dat nu één minuut later is of pas over 10 jaar.
Heb je nog geen beleggingsaccount voor het kopen van crypto? Klik hier voor de beste crypto brokers vergelijken.
Stappenplan: Beginnen met Crypto voor Dummies
Dummies kopen crypto via beleggingsplatformen die cryptocurrencies aanbieden. Dit is echt nog maar het begin. Vanaf nu komt er heel wat bij kijken. Zo is beleggen in cryptocurrency voor dummies alles behalve eenvoudig. Ja, iedereen kan een account aanmaken. Nee, niet iedereen kan winst maken met crypto. Zeker als dummie loop je het risico verlies te maken omdat je te weinig kennis hebt. Zo komt er, naast kennis over cryptomunten, veel meer bij kijken.
Hierbij een aantal belangrijke stappen voor dummies die willen beginnen met crypto:
- Kies een van de betrouwbare crypto brokers om een account aan te maken
- Meld je aan en maak een handelsrekening door middel van de juiste document verificatie
- Leer over handelsstrategieën bij crypto (bv. korte vs. lange termijn)
- Oefen eerst via een demoaccount met nep geld. Dit kan via populaire brokers zoals eToro.
- Genoeg ervaring opgedaan? Begin dan met echt geld en investeer in de gewenste cryptomunten
- Gebruik een digitale portemonnee om uw valuta op te slaan (dit vind je via de brokers)
- Houd vast aan je strategie en blijf continue verbeteren
Het is belangrijk om een goede strategie te hanteren. Cryptomunten voor dummies is risicovol. Het is niet net als met aandelen, vastgoed of ETF’s. Zij hebben meer zekerheid op lange termijn groei. Bij cryptomunten is dit echter nog onzeker. En dus dien je vooral korte termijn gericht te zijn, met de intentie om voor de lange termijn te investeren.
Dit vraagt om een andere strategie. Meer weten? Bekijk hier voorbeelden van goede crypto trading strategieën.
Wat zijn de risico’s voor dummies die beleggen in cryptocurrencies?
In tegenstelling tot door de overheid uitgegeven valuta's, wordt de waarde van cryptocurrencies volledig bepaald door vraag en aanbod. Dit kan op korte termijn leiden tot enorme veranderingen. Een desastreus gevolg hiervan kan zijn dat je dat dummies aanzienlijke verliezen maken met crypto. Bovendien zijn cryptobeleggingen, in vergelijking met conventionele financiële assets zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen, onderhevig aan aanzienlijk minder overheidstoezicht. Tot slot is het nog onduidelijk hoe levensvatbaar de cryptomarkt op de lange termijn is. Het is, in tegenstelling tot aandelen, nog niet bewezen. Zo bestaan er hedendaags héél veel waardeloze cryptomunten.
Dit zijn andere potentiële risico's waarmee crypto dummies te maken krijgen bij het beleggen in cryptocurrencies:
- Zeer volatiel met potentieel zeer hoge koersverliezen
- Lange termijn levensvatbaarheid staat ter discussie
- Juridische risico's
- Belastingrisico’s, omdat dummies vaak de neiging hebben belasting te ontduiken
- Hoge kosten van productie/minig
- Mining is totaal niet energiezuinig
- Beperkte regelgeving en bescherming van crypto beleggers
- Reële kans op regulering van de cryptomarkt
- Risico van oplichting, scams, phising, et cetera
Kortom, cryptomunten kent voor dummies veel risico's. Begin eerst met het opdoen van kennis en ervaring. Begin via een demoaccount, zodat je niet direct je zuurverdiende spaargeld verliest. Of nog beter: vermijd crypto's en leer hoe je kan beleggen in aandelen en ETF's.