Cryptovaluta Risico: Ken Deze 7 Risico’s Vóór Beginnen!

Beste Happy Investor, investeren in cryptovaluta kent grote risico’s. Er is individueel cryptovaluta risico, maar ook de gehele markt kent enorme risico’s. Wees bewust van deze grote gevaren. Met name jonge investeerders denken snel rijk te worden met cryptovaluta. Dat is echter onzin. Merendeel heeft géén strategie tegen de risico’s van cryptovaluta, en verliest daardoor véél geld. Je hoort ze niet, maar ze zijn met velen.

Ken deze 7 risico’s vóórdat je begint met cryptovaluta.

Grote risico’s bij cryptovaluta beleggen


Gaaf, je gaat beginnen met crypto beleggen! Hoe snel zal je miljonair zijn denk je? Binnen één jaar? Twee maanden? Helaas, we gaan je teleurstellen. Men denkt dat cryptovaluta snel rijk maakt, maar niks is minder waar. Er zijn grote risico’s bij cryptovaluta. Enthousiaste jonge beleggers onderschatten deze risico’s, waardoor zij een verhoogde kans op fors geld verlies lopen. Social Media doet geloven dat het makkelijk is. Dat is echter onzin.

Wapen jezelf met kennis. Ken deze 7 cryptovaluta risico’s en voorkom grote fouten. Lees ook onze andere kennisartikelen om kennis en ervaring op te doen. Voorkom geld verlies!

Cryptovaluta Risico 1. Gedecentraliseerde status

Individuele beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat een van de grote voordelen van digitale valuta's ook een mogelijke bron van gevaar is. Een cryptocurrency wordt gedefinieerd als een valuta die geen fysieke aanwezigheid heeft, en waar geen centrale autoriteit achter staat. Overheden hebben stappen ondernomen om hun regelgeving op verschillende manieren over de hele wereld op te leggen. Bitcoin en andere digitale munteenheden blijven ongebonden aan een staat of organisatie. Enerzijds hoeven investeerders hierdoor niet te vertrouwen op dergelijke instellingen. Deze positiestatus kan echter leiden tot juridische problemen.

De beste manier om het gedecentraliseerde risico van cryptovaluta tot een minimum te beperken, is het doornemen van de wettelijke vereisten die je land heeft opgelegd aan crypto-investeringen. Houd verder altijd je financiën en crypto-inkomsten apart en wees eerlijk met de belastingdienst. Als je regering de handel in crypto's volledig verbiedt, investeer er dan niet in.

Cryptovaluta risico 2. Volatiliteit van cryptocurrency

Cryptovaluta zijn zeer volatiel. Een van de redenen zou de massale betrokkenheid van beginnende handelaren kunnen zijn die frequent kopen en verkopen. Daarnaast maken nieuwshandelaren het volatieler. Aanzienlijke prijsschommelingen zijn een alledaags verschijnsel geworden op de bitcoinmarkt. De laatste tijd schommelt Bitcoin dagelijks tussen de 30 – 60K. Door deze boom and bust-cycli kan het een uitdaging zijn om te anticiperen op de lange termijn koersontwikkeling van cryptocurrencies.

Om het volatiliteitsrisico te minimaliseren, moet men beleggen in minder volatiele crypto-instrumenten. Ja, er zijn ook minder volatiele cryptovaluta. Daarnaast is het aan te raden om een multi-productportefeuille op te bouwen en niet alle eieren in één mandje te stoppen.

Zoals je weet prefereert Happy Investors het beleggen in aandelen en ETF’s sterk boven crypto. Bedrijven kunnen worden geanalyseerd op feitelijke waarheden, zoals waardering en winstgroei. Dit verhoogt de winstkans op de lange termijn.

Cryptovaluta risico 3. Opslag


Wanneer je cryptovaluta koopt, neemt je een grotere mate van verantwoordelijkheid op je voor de opslag. Dit risico is veel groter dan bij andere soorten investeringen. Digitale munten worden bewaard in een versleutelde crypto-portemonnee die je aanmaakt met een privésleutel. Er bestaan hedendaags gelukkiger veiligere manieren van opslag. Dit beperkt het risico bij cryptovaluta enigszins. Echter is het wel zo dat je zeer zorgvuldig moet omgaan met wachtwoorden. Indien je ze verliest, kan het een lange weg zijn alvorens je überhaupt toegang krijgt tot je digitale collectie.

Je kunt dit risico minimaliseren door de kopie van uw wachtwoord op een harde schijf op te slaan of het op een notitieblok te noteren en het in een hard wallet te plaatsen.

Een ander punt is om te kiezen voor betrouwbare crypto brokers. Kies voor een platform met verhoogde beveiligingsmaatregelen. Dit verkleint kans op hacken en wachtwoordfraude.

Cryptovaluta Risico 4. Beveiliging van cryptocurrency

In augustus 2021 werd $600 miljoen (£ 433 miljoen) aan crypto-activa gestolen toen de Blockchain-site Poly Network werd gehackt. De elementen van cryptocurrency-opslag die ze vatbaar maken voor menselijke fouten, maken ze ook in gevaar voor hacking en andere inbreuken op de beveiliging.

Digitale crypto-portemonnees, zoals mobiele en desktop-apps, worden ook wel "hot wallets" genoemd. Omdat ze online zijn, zijn dergelijke portefeuilles op grote schaal toegankelijk en zijn ze uitgebreid versleuteld. Met andere woorden, omdat ze met het internet verbonden zijn, zijn ze niet 100% veilig voor hackers.

Andere versies van crypto-portemonnees worden "cold portemonnees" genoemd en werken als offline opslagsystemen. Koude portemonnees zijn er over het algemeen in twee vormen:

  1. Hardware wallets die in je computer kunnen worden gehaakt maar offline bestaan.
  2. Papieren portemonnees, waar u de privésleutel en het publieke adres van uw crypto-portemonnee opschrijft.

Beide varianten van koude portemonnees brengen echter het gevaar met zich mee dat ze verloren gaan of beschadigd raken, wat betekent dat u uw crypto-activa permanent verliest als u geen back-up hebt.

Het wordt aangeraden dat als je wilt investeren in cryptocurrencies, je zowel een hot als cold portemonnee in combinatie gebruikt.

Cryptovaluta risico 5. Technologische risico's


Er zijn verschillende verhalen over de computationele complexiteit en het energieverbruik van Crypto mining. Deze computationele complexiteit kan ook anderszins functioneren en potentiële risico's voor de activaklasse opleveren, in de veronderstelling dat complexe systemen op ingewikkelde manieren falen.

Het gedecentraliseerde aspect van de authentieke blockchain-architectuur brengt inderdaad een inherente risico van cryptovaluta naar voren die gecentraliseerde databases (zoals de catastrofale hack van Equifax bewees) zich niet kunnen veroorloven. Toch reizen niet alle cryptocurrencies of tokens op identieke wijzen. Beleggers moeten dus oppassen voor de technologische risico's en misleidende beloften van decentralisatie die in veel projecten worden gedaan.

Onderzoek is de sleutel tot het minimaliseren van technologische risico's. Daarvoor moet je zelf een technisch persoon kennen. De andere manier is om te zoeken naar instrumenten die gerenommeerde organisaties vertrouwen en daar een brok investeringen in hebben.

Cryptovaluta risico 6. Marktfraude en Manipulatie

Hoe onbeduidend het bedrag ook is, geen enkele belegger wil er toch van afzien. Cryptovaluta zijn vatbaar voor risico's op verkeerde informatie. Een newbie kan gemakkelijk ten prooi vallen aan cybercriminaliteit, marktmanipulatie, fraude en andere beleggersrisico's zoals in de analoge economie.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission is zelfs zo ver gegaan dat ze een nepwebsite voor initial coin offering (ICO) heeft gebouwd om potentiële cryptobeleggers te waarschuwen voor de risico's van "kansloze projecten". De toenemende verduidelijking van de regelgeving over wat een echt gedecentraliseerd activum definieert, zoals Bitcoin of Ethereum, dat buiten de controle van een partij valt, versus door bedrijven uitgegeven cryptocurrencies of tokens, is inderdaad een groeiend aandachtsgebied voor effecten.

Om van dergelijke zwendelpraktijken af te komen, moet je altijd goed onderzoek doen. Crypto fora, betrouwbare websites, en review websites geven echte projecten aan waarmee je een klein begin kan maken middels een kleine investering.

Cryptovaluta Risico 7. Emotionele en morele risico's

Er is een wereldwijde consensus dat cryptocurrencies zeer volatiel zijn. Ze verhandelen is geen fluitje van een cent. De ene geluksdag kun je welvarend maken. De andere dag kun je blut zijn. Handelen in crypto's vereist veel educatie en een hoge morele en emotionele ethiek. Je zult uit het spel liggen als je geen stalen zenuwen hebt. Zo moet je altijd handelen volgens crypto trading strategieën. Vaak komt het echter voor dat men zich er niet aan houdt. Dit kan ertoe leiden dat je uitzonderlijke trades wint, maar het risico om al je geld te verliezen ook altijd aanwezig is.

Dus, om het emotionele risico te minimaliseren, oefen altijd je strategieën op een demoaccount voor een lange tijd. Bepaal vooraf je in- en uitstappen, en houd vast aan je plan wanneer je gelooft dat het werkt.

Bekijk en vergelijk betrouwbare crypto brokers voor een demoaccount.