Wat is een Initial Crypto Offering? Hoe Kopen? | Happy Investors
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
01/21/2023
7 min

Wat is een Initial Crypto Offering? Hoe Kopen? | Happy Investors

01/21/2023
7 min

Wat is een Initial Crypto Offering (ICO)? Hoe werkt een ICO? En hoe kan ik een ICO kopen? In dit artikel leggen wij van IPObeleggen.nl u de basis uit. Na dit artikel weet u wat een Initial Crypto Offering betekent, en hoe ICO’s werken. Ook behandelen we de koopprocedure. Tot slot vergelijken we ICO’s met IPO’s, en staan we uitgebreid stil bij de grote risico’s van dit gebeuren. Let op: wij zouden nooit investeren in ICO's. Wat ons betreft te risicovol. En waarom zouden we? We kunnen structureel hoog rendement behalen met de beste aandelen en de beste ETF's. Bekijk onze cursussen beleggen voor hoe wij winstgevend beleggen.

Laten we direct beginnen!

Wat is een Initial Crypto Offering (ICO)?

wat-is-initial-crypto-offering 

Initial Crypto Offering, kortweg ICO, is een innovatief fondsenwervingsproces dat populair is geworden onder kleine bedrijven die kapitaal willen ophalen. Bij dit proces wordt een nieuwe cryptocurrency gecreëerd en te koop aangeboden met traditionele cryptocurrencies, meestal Bitcoin of Ethereum. 

In principe zijn Initial Coin Offerings (ICO's) de cryptocurrency's versie van initial public offerings (IPO's). In tegenstelling tot IPO aandelen op de aandelenmarkt, vinden Initial Coin Offerings plaats op de blockchain. ICO's, of Initial Coin Offerings , kunnen ook token sales of token fundraising worden genoemd. Bij een ICO verkopen investeerders digitale tokens om geld in te zamelen voor een zakelijke onderneming. Vaak geeft het token investeerders toegang tot bepaalde functies van het project. Na verloop van tijd kan de waarde ervan stijgen, waardoor vroege investeerders kunnen profiteren. 

Een van de belangrijkste voordelen van ICO's voor bedrijven is dat ze een snelle en relatief gemakkelijke manier kunnen zijn om fondsen te werven, aangezien er minder regelgeving en toezicht is in vergelijking met traditionele vormen van financiering. Dit gebrek aan regelgeving betekent echter ook een hoger risiconiveau voor investeerders, aangezien er minder bescherming is om ervoor te zorgen dat het bedrijf de fondsen zal gebruiken zoals beloofd.

Hoe werkt een ICO?

In tegenstelling tot een IPO (beursgang), waarbij meerdere partijen en toezichthouders betrokken zijn, zijn Initial Coin Offerings een niet-standaard proces. Om een nieuwe crypto op de markt te brengen, is het meer een doe-het-zelf project. Kort gezegd schetsen degenen achter een nieuwe cryptocurrency hun ICO-plannen in een witboek, waarin ze uitleggen wat het is en hoe het zal werken. Daarna richten de makers van de cryptocurrency zich op marketing om investeerders en kopers aan te trekken. Degenen die ervoor kiezen deel te nemen en investeerder te worden, ruilen munten of tokens voor geld.

Vervolgens stellen de makers van cryptocurrency het token beschikbaar voor verkoop vóór de ICO om geld op te halen bij investeerders. Behalve dat deze tokens kunnen worden overgedragen tussen gebruikers en verhandeld op cryptocurrency-beurzen, kunnen ze voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals de houder toegang verlenen tot een bepaalde dienst of dividend verstrekken. 

Afhankelijk van zijn functie kan een token worden geclassificeerd als een utility of een security token. Bij een ICO kunnen tokens tegen vaste prijzen of tegen variabele prijzen worden verkocht. Een voorbeeld van hoe dit zou kunnen werken is:

  1. Vast aantal prijs en tokens: Een bedrijf stelt beide parameters vooraf vast, bijvoorbeeld een miljoen tokens verkopen voor $1 per stuk.
  2. Vast aantal tokens en een variabele prijs: Dit type ICO verkoopt tokens tegen een vaste prijs op basis van ontvangen fondsen. De prijs van een token stijgt naarmate er meer geld wordt opgehaald. Als een bedrijf bijvoorbeeld één miljoen tokens verkoopt en 2 miljoen dollar ophaalt, is elk token 2 dollar waard.
  3. Vaste prijs, variabel aantal tokens: Bedrijven stellen een vaste prijs vast, maar beperken niet hoeveel tokens ze verkopen. Het bedrijf kan bijvoorbeeld tokens verkopen tegen $0,50 per stuk totdat de ICO eindigt.

Hoe koop je Initial Crypto Offering?

hoe-werkt-ico-kopen 

Als u wilt deelnemen aan een ICO en er mogelijk winst mee wilt maken, zijn hier de stappen die u in detail kunt volgen:

1. Bezoek de ICO-website om u te registreren: Er is een website voor elk legitiem project dat fondsen werft via een ICO, waarop de missie van het project, de doelstellingen, het benodigde geldbedrag en de duur van de campagne worden beschreven. Voor de ICO kunt u zich op deze website registreren.

Een ICO kan meestal niet via een crypto broker of aandelen broker worden gekocht. Dit is jammer. Zo biedt Freedom24 nieuwe aandelen tegen IPO prijzen aan. Dit soort activiteiten zijn nog niet mogelijk in de cryptomarkt. Dit betekent dat u een ICO koopt bij de website van het cryptoproject zelf of via een ICO-website.

2. Verwerf de native crypto token van de ICO: Om deel te nemen aan een ICO, zul je de cryptocurrency moeten hebben die geaccepteerd wordt als betaling voor de ICO tokens. Als de ICO bijvoorbeeld Ethereum accepteert, zul je wat Ethereum moeten hebben om de ICO-tokens te kunnen kopen. Het minimum investeringsbedrag van een ICO varieert. In Ethereum kan het variëren van 0,02 ETH tot 1 ETH, wat tussen $10 en $100 is. Op de website van een project staat in het witboek meestal het minimum investeringsbedrag vermeld.

3. Verplaats het token naar een Web3 wallet: Een Web3 wallet is een cryptocurrency wallet waarmee u interactie kunt hebben met de blockchain. En uw cryptocurrency tokens op te slaan. Enkele populaire Web3-wallets voor Ethereum zijn MetaMask en MyEtherWallet, terwijl populaire Web3-wallets voor Binance Coin (BNB) Trust Wallet en Ledger Nano zijn.

4. Verbind uw portefeuille met de ICO-website: Zodra u een Web3-portemonnee hebt ingesteld, moet u deze verbinden met de ICO-website om deel te nemen aan de ICO. Het proces omvat meestal het volgen van de instructies op de website om uw portefeuille te verbinden met behulp van een browserextensie of het handmatig invoeren van het adres van uw portefeuille.

5. Deelnemen aan de ICO: Zodra uw portemonnee is verbonden met de ICO-website, kunt u deelnemen aan de ICO door de ICO-tokens te kopen met de cryptocurrency die u in stap 

6. Na de ICO: Nadat de ICO is voltooid, ontvangt u uw tokens automatisch (een "airdrop"), of moet u ze claimen volgens de instructies van de ICO.

7. Verkoop uw nieuwe token: Zodra u uw tokens hebt ontvangen, kunt u ze verkopen op een gedecentraliseerde beurs (DEX) of een gecentraliseerde beurs die de token ondersteunt. Enkele populaire DEX'en voor Binance Coin (BNB) zijn PancakeSwap, terwijl populaire DEX'en voor Ethereum UniSwap en Kyber Network zijn. U kunt uw tokens ook verkopen op gecentraliseerde beurzen zoals Binance of Coinbase.

Risico's van een eerste crypto-uitgifte

Natuurlijk zijn er voordelen van Initial Coin Offerings voor startups om geld op te halen. Het brengt echter aanzienlijke risico's met zich mee voor investeerders, waaronder: 

  • Als een ICO is gevestigd in een rechtsgebied met andere regelgevingsvereisten dan de locatie van de belegger, bestaat het risico dat de ICO niet voldoet aan de lokale regelgeving van de belegger. Dat kan juridische problemen opleveren en het kan voor beleggers moeilijker worden om verhaal te halen als er iets misgaat met de ICO.
  • De waarde van een cryptocurrency token kan zeer volatiel zijn, wat betekent dat deze in korte tijd sterk kan fluctueren. Dat maakt het moeilijk voor beleggers om de waarde van hun investering nauwkeurig te voorspellen en kan leiden tot aanzienlijke verliezen als de waarde van de token daalt.
  • Het kan voor investeerders moeilijk zijn om te bepalen of een ICO legitiem is of niet, en het risico bestaat dat zij hun hele investering verliezen als zij het slachtoffer worden van fraude. Er zijn talrijke gevallen geweest van ICO's die niet meer waren dan oplichterij, waarbij de organisatoren het opgehaalde geld meenamen en het project nooit uitvoerden zoals het in het witboek was beschreven. 
  • De meeste ICO-projecten bevinden zich meestal nog in de ontwikkelingsfase en hebben experimentele bedrijfsmodellen. Het risico dat u al uw investeringskapitaal verliest is groot.
  • Een ander nadeel van ICO's is het beperkte gebruik van de tokens. In sommige gevallen kunnen tokens alleen worden gebruikt op specifieke platforms of voor specifieke producten. In het geval dat het project mislukt, zijn ze mogelijk niet inwisselbaar.
  • Ondanks de beschermingslagen die de nieuwe technologieën bieden, kunnen hackers en softwarebugs nog steeds cryptoplatformen in gevaar brengen.

In onze bescheiden optiek zouden wij nooit beginnen aan ICO kopen. Te veel risico tot geld verlies. Let daarom heel goed op de risico’s alvorens u geld investeert!

Initial Crypto Offering vs. Initial Public Offering 

Initial Public Offings (IPO's) worden doorgaans aangeboden door gevestigde ondernemingen die kapitaal willen aantrekken voor expansie of om schulden af te lossen. Bedrijven die via een IPO naar de beurs gaan, zijn meestal goed gevestigd en hebben een track record van financiële prestaties. Ze zijn misschien al enkele jaren actief en hebben een bewezen product of dienstenaanbod. 

Daarentegen worden Initial Coin Offerings (ICO's) vaak aangeboden door opkomende of nieuwe bedrijven, met name startups. Deze bedrijven kunnen zich in een vroeg stadium van ontwikkeling bevinden en hebben nog geen bewezen staat van dienst. ICO's bieden deze bedrijven een manier om fondsen te werven ter ondersteuning van de ontwikkeling van hun product of dienst zonder het traditionele risicokapitaal- of IPO-proces te hoeven doorlopen. 

Bovendien zijn Initial Coin Offerings (ICO's) over het algemeen gemakkelijker op te zetten dan initial public offerings (IPO's). Om een ICO uit te voeren, hoeft een bedrijf of organisatie alleen maar een cryptocurrency token te creëren, een white paper te schrijven met de details van de tokenverkoop en het project waarmee het zal worden gefinancierd, en vervolgens de ICO op de markt te brengen bij potentiële investeerders.

Het opzetten van een beursgang is daarentegen een veel complexer proces, omdat het een aantal wettelijke vereisten en controles met zich meebrengt. Bedrijven die via een IPO naar de beurs gaan, moeten een prospectus indienen bij de relevante regelgevende instantie, waarin gedetailleerde financiële en operationele informatie over het bedrijf moet worden bekendgemaakt. Dit proces kan tijdrovend en duur zijn, en veel bedrijven zullen effectenadvocaten inhuren om hen te helpen bij de wettelijke vereisten.

Ook in termen van regelgevingsnormen zijn IPO's onderworpen aan veel strengere eisen dan ICO's. Dat komt omdat bij beursintroducties aandelen van bedrijven worden verkocht, wat een meer traditionele activaklasse is en waarop een strenger toezicht wordt uitgeoefend. ICO's daarentegen zijn relatief nieuw en niet onderworpen aan hetzelfde niveau van regelgeving.

Bovendien moeten investeerders in een IPO doorgaans investeren via een makelaar, terwijl investeerders in een ICO rechtstreeks kunnen deelnemen door tokens te kopen met behulp van een cryptocurrency-portemonnee. Dit maakt ICO's toegankelijker voor een breder scala aan investeerders, aangezien zij niet het traditionele makelaarsproces hoeven te doorlopen.

Reacties
Categorieën