Persoonlijke Ontwikkeling: 10 Oefeningen Sterke Mindset Ontwikkelen

Persoonlijke Ontwikkeling

Beste Happy Investor, tegenwoordig beseffen mensen het belang van persoonlijke ontwikkeling en een sterke mindset. Gedachten kunnen onze realiteit creëren, en de manier waarop we tegen onszelf praten bepaalt onze emoties en acties. En dit bepaalt ons leven. 

 

Dat is waarom wanneer je jouw mindset verbetert, je het spel kan veranderen. 

 

Miljonairs en succesvolle mensen benadrukken het belang van persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe doe je dat? Het gaat er niet om dat we succesvol of miljonair moeten zijn. Het gaat erom vreugde en plezier te vinden in het ontwikkelen van onszelf. En ja, we zullen er veel profijt van hebben (net als de mensen om ons heen).

 

In dit artikel vind je 10 (dagelijkse) oefeningen voor persoonlijke ontwikkeling.

 

Wat is persoonlijke ontwikkeling en hoe te ontwikkelen?

 persoonlijke ontwikkeling oefeningen

 

Wat is persoonlijke ontwikkeling? Persoonlijke ontwikkeling betekent het ontdekken van onze eigen kunnen, en het ontwikkelen daarvan. Dit betreft alles rondom ons zelfbewustzijn: van wie wij zijn tot wat wij kunnen. Om onszelf persoonlijk te ontwikkelen, dienen we eerst te verkennen wie wij zijn. Wat is onze identiteit? Wat is het dat wij verlangen? Op basis hiervan kan je doelgericht de nodige vaardigheden ontwikkelen. 

 

Persoonlijke ontwikkeling begint vanuit jezelf. Soms hebben we hier hulp bij nodig. Omdat anderen iets zien wat wij niet zien. 

 

In andere gevallen willen wij zelf iets bereiken. Omdat we dit leuk vinden, of omdat wij een doel voor ogen hebben. 

 

Wat het ook is: persoonlijke ontwikkeling vindt plaats wanneer wij onze vaardigheden, kennis, ervaring en Mindset verbeteren tot een nieuwe hoogte. 

 

Hoe kunnen we onszelf persoonlijk ontwikkelen?

 

Dit kan zoals met alles waarin wij beter willen worden: doelgerichte aandacht middels oefeningen. Persoonlijke ontwikkeling valt te beoefenen. Dankzij doelgerichte oefeningen kunnen wij persoonlijk ontwikkelen en onze Mindset sterker maken. 

 

Dit zijn 10 oefeningen voor persoonlijke ontwikkeling. 

 

"Great minds have purposes, others have wishes" - Washington Irving


Persoonlijke Ontwikkeling Oefening 1. Waardeer je tijd.


Mensen met persoonlijke ontwikkeling en een sterke mindset halen het meeste uit hun dagen. 

 

We hebben allemaal wel eens urenlang naar een Netflix-programma gekeken. Er is niets mis met af en toe niets doen, maar het is essentieel om je tijd te organiseren in plaats van eeuwig uit te stellen. 

 

Het organiseren en waarderen van je tijd is nodig om productief te zijn. En tegelijkertijd je mentale gezondheid te behouden en tijd over te houden om uit te rusten. Persoonlijke ontwikkeling is een lange termijn investering in jezelf. Het ontwikkelen van een sterke mindset ook. Natuurlijk kunnen we niet de hele tijd 100% geven. Beschouw het als een reis. Maar wel één die weloverwogen oefening vereist. 

 

Dus, elke avond voordat je naar bed gaat, kun je de volgende dag plannen. Schrijf alles op wat je moet doen en stel een specifiek tijdstip van de dag in om dat te doen. Stel prioriteiten. Niet alleen werk gerelateerd. Juist vooral op gebied van relaties en gezondheid.  

 

Als je de dag plant, heb je overal tijd voor. Waardeer je tijd. Herinner jezelf eraan hoe kostbaar je tijd is. Bedenk dit: de wereld bestaat al miljarden jaren. Wij (be)leven daar maar een fractie van. Er is geen tijd te verspillen. Daarom hebben we persoonlijke ontwikkeling en dagelijkse oefeningen nodig voor een sterke mindset. 

 

vastgoedfondsen-vergelijker

 

Persoonlijke ontwikkeling Oefening 2. Consumeer waardevolle inhoud

 

We besteden een aanzienlijk deel van onze tijd aan het checken van sociale media en het consumeren van content. Maar meestal voegt het geen waarde toe aan ons leven. 

 

Je tijd waarderen houdt ook in dat je bewust bent van de inhoud die je consumeert. Als je urenlang op je telefoon zit te kijken en door sociale media scrolt en memes deelt, moet je misschien eens nadenken over wat je met je tijd doet. Is dit werkelijk jouw tijd waard?

 

Ik weet het. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, maar het belangrijkste is om er iets aan te doen en ervoor te zorgen dat je waardevolle content consumeert. Dit geldt zowel voor het Internet als de mensen waar we (niet) naar luisteren. 

 

Hier is een oefening die je kunt doen: elke keer als je op het internet bent, of je gaat inloggen op Facebook, vraag jezelf dan af: "wat ben ik aan het doen? Waarom doe ik dit?". Als je geen antwoord vindt, doe dan iets anders.

 

Je kunt ook content van verschillende media consumeren, niet alleen van het internet. Lees boeken, geniet van kunst, luister naar een conferentie, et cetera. Maar zorg ervoor dat het de moeite waard is om te consumeren en dat het echte waarde (voor jou) heeft.

 

cursus-beleggen-aandelen

 

Persoonlijke Ontwikkeling Oefening 3. Stel doelen

 oefeningen persoonlijke ontwikkeling

 

Iedereen heeft dromen, maar niet iedereen bereikt ze. Wat een verschil kan maken is wanneer die dromen zich vertalen in haalbare doelen. Het maakt niet uit hoe groot een droom is, iedereen kan hem bereiken als ze hem opsplitsen in kleinere doelen en er naartoe blijven werken.

 

Stel jaarlijkse, maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse doelen. Zorg ervoor dat ze allemaal met elkaar verbonden zijn, zodat je een hoger-gelegen einddoel bereikt.

 

Wees eerlijk tegen jezelf en stel doelen waarvan je weet dat je ze kunt halen. Het heeft geen nut om onrealistische doelen na te jagen. Wel mag je groot denken. Je kan alles wat je wilt. Zet je ertoe en je kan het bereiken. 

 

Blijf ook verantwoordelijk voor uw doelen. Een goed idee is om SMART-doelen te stellen (specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgericht). Op die manier kan iedereen gemakkelijk meten wat hij elke dag doet om die doelen te bereiken.

 

Beschouw het doel als een intentie. Het is niet jouw identiteit. Je werkt met plezier aan je doel. Maar als het even tegenzit, betekent dat niet dat jij niks kan. Rust. Laad jezelf op. En herpak jezelf de volgende dag.  

 

Lees meer over hoe doelen bereiken.

 

Persoonlijke Ontwikkeling Oefening 4. Werk slimmer, niet harder


"Better productivity means less human sweat, not more." — Henry Ford


De maatschappij waarin we leven leert ons om altijd maar bezig te zijn. Als we niets doen, kunnen we ons schuldig en onproductief voelen. Maar daar constante druk worden we niet gelukkiger of productiever van. We eindigen angstig, gefrustreerd en overweldigd. 

 

En het ergste is dat we misschien niet eens iets bereiken door zo hard te werken.

 

Heb je wel eens gehoord van 'nepproductiviteit'? Het betekent dat we ons bezighouden met kleine, gedachteloze taken die productief aanvoelen, maar ons nergens brengen.

 

Een essentiële oefening voor het ontwikkelen van een sterke mindset is om te heroverwegen hoe je je energie gebruikt. Als je ergens wilt komen, moet je echt productief zijn. Een sterk principe hierbij is de 80/20-regel, die stelt dat 80% van het resultaat voortkomt uit 20% van de geleverde inzet. Wie goed op let ziet de 80/20-regel met alles terugkomen. 

 

Voorbeelden:

  • De eerste 20% van de team meeting is het meest productief
  • Geld besparen op de 20% grootste kosten levert 80% van het resultaat
  • De 20% best presterende aandelen of ETF’s geven 80% van de winst
  • 80% van alle fouten worden veroorzaakt door de 20% meest voorkomende oorzaken

 

Kan jij effectiever worden door minder te doen? Dit is geen vanzelfsprekende oefening voor persoonlijke ontwikkeling. Maar wel een van de beste. 

 

beste-aandelen-laag-risico

 

Persoonlijke ontwikkeling Oefening 5. Rust

 

Je tijd indelen betekent ook dat je wat tijd moet vrijmaken om te rusten. Rust is nodig omdat het ons in staat stelt op te laden en ons te herinneren wat echt belangrijk is. Een pauze nemen is niet alleen iets lichamelijks. De geest heeft ook rust nodig. Iemand kan bijvoorbeeld de hele dag in bed Netflix kijken, maar dat betekent niet dat hij aan het rusten is. Ze hebben hun geest niet de kans gegeven om te rusten.

 

Werk slimmer maar rust ook slimmer uit. Koppel jezelf los van technologie en sta jezelf toe om een pauze te nemen. Een echte pauze. Maak een korte wandeling. Ga even buiten zitten en luister naar de prachtige geluiden van de natuur. Of doe gewoon even helemaal niks en haal simpelweg adem. Adem in, adem uit.   

 

Geloof het of niet, maar dit zal je ook helpen om een positieve mindset te creëren. Als je voortdurend gestrest bent, is het moeilijker om van het leven te genieten, is het niet.

 

Oefening voor persoonlijke ontwikkeling 6. Breng tijd alleen door

 

We zitten tegenwoordig zo vol met informatie dat we geen tijd meer hebben om naar onze innerlijke stem te luisteren. Het is alsof mensen zo bang zijn om alleen te zijn dat ze al hun tijd doorbrengen omringd door mensen. En als ze alleen zijn, leiden ze zichzelf af met hersenloze taken, sociale media en tv-programma's. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar iedereen herkent deze momenten. 

 

Mensen met een sterke mindset houden ervan om tijd alleen door te brengen. Dat komt omdat eenzaamheid ons in staat stelt om onze geest leeg te maken en na te denken. 

 

Dit is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Wanneer je veel alleen bent met een sterke mindset, dan ben je in beter gezelschap dan rondhangen met mensen die jou niks gunnen. Of erger: die jou naar beneden halen.   

 

Meditatie, dagboeken schrijven en wandelingen in de natuur stellen ons in staat onszelf beter te leren kennen en dingen vanuit een ander perspectief te zien. Dit zijn dagelijkse oefeningen voor persoonlijke ontwikkeling. 

 

Hier is een oefening om een sterke mindset te ontwikkelen: probeer elke dag wat tijd te vinden om alleen te zijn, maar dan ook echt alleen. Leid jezelf niet af met andere dingen, en besteed aandacht aan wat er in je hoofd gebeurt. 


“When your mind is quiet, when your mind is in silence, then the new arrives.” ― Samael Aun Weor


Persoonlijke Ontwikkeling Oefening 7. Word vroeg wakker

sterke mindset ontwikkelen

 

Ze zeggen dat de vroege vogel veel wormen vangt. Dit is meer dan alleen een gezegde. Volgens een onderzoek van de Harvard Universiteit zijn degenen die vroeg opstaan proactiever, productiever en anticiperen ze op problemen. En volgens een andere studie van de Universiteit van Toronto zijn ze ook gelukkiger.

 

Mensen met een sterke mindset staan over het algemeen eerder op omdat ze meer energie en tijd hebben om productief te zijn. Dus, begin vroeg met wakker worden, en je zult het verschil zien.

 

Het vroeg opstaan is altijd onderdeel van de ochtendrituelen van succesvolle mensen. 

 

laten-beleggen-vergelijker-2022

 

Persoonlijke ontwikkeling Oefening 8. Leer van het verleden

 

Een sterke mindset ontwikkelen en hebben betekent dat je je ervan bewust bent dat je in veel opzichten kunt verbeteren. Dat houdt in dat je fouten erkent en ernaar streeft om een beter mens te worden.

 

Als je nooit je fouten erkent, altijd gelijk wilt hebben en niets doet om je te verbeteren, zul je voor altijd zo blijven. Dit is het tegenovergestelde van persoonlijke ontwikkeling. 

 

Als je je sterke en zwakke punten kent, weet je hoe je je kunt verbeteren. Positief zijn betekent niet tegen jezelf liegen en je vertellen dat alles perfect is met jezelf. Van jezelf houden betekent ernaar streven om een beter mens te worden.

 

Kijk eens terug op je dag. Probeer je elke avond, voor je naar bed gaat, alles te herinneren wat je die dag gedaan hebt. Evalueer je daden, je gedachten en je gevoelens objectief. Kijk wat je kunt verbeteren en hoe je de volgende dag beter kunt zijn.

 

Oefening voor persoonlijke ontwikkeling 9. Besteed aandacht aan de manier waarop je spreekt

 

Veel culturen door de geschiedenis heen kenden het belang van woorden en klanken. Hindoes en boeddhisten gebruiken mantra's en gezangen om hun bewustzijn te verhogen en te mediteren. Sjamanen en inheemse volken uit het Amazonegebied gebruiken "icaros" of magische liederen voor genezing. En Jezus zei: "Maar wat uit de mond komt, komt uit het hart, en dat bezoedelt de mens" (Mattheüs 15:18).

 

Veel moderne positieve scholen hebben de kracht van woorden herontdekt. Positieve affirmaties zijn tegenwoordig erg populair, en wetenschappelijk onderzoek ondersteunt ze.

 

Simpel gezegd, wat je zegt en denkt kan je werkelijkheid veranderen. 

 

Als je gelooft dat je het kunt en jezelf vertelt dat je het kunt, zul je het doen.

 

Als je gelooft dat je iets niet kunt en dat idee herhaalt, zul je het niet doen.

 

Begin aandacht te besteden aan de manier waarop je tegen jezelf en anderen spreekt. 

 

Hier is een oefening om een sterke mindset te ontwikkelen: Zeg positieve affirmaties als je 's morgens wakker wordt. Bijvoorbeeld: "Ik kan elk obstakel overwinnen." Leonardo da Vinci schreef soortgelijke zinnen op in zijn notitieboekjes.

Persoonlijke Ontwikkeling Oefening 10. Mediteer

Als je een sterke mindset wilt ontwikkelen, moet je leren hoe je je geest kunt beheersen. Echter, meestal controleert onze geest ons. Het creëert een gedachte en veroorzaakt een emotie die onze acties en stemming beïnvloedt.

 Het is dus essentieel om te leren onze geest stil te maken als we willen stoppen slaven te zijn van onze gedachten. Een stille geest maakt je echt vrij. 

Dus, beoefen meditatie ten minste eenmaal per dag. Je zult een enorm verschil zien. Het stelt je in staat om je geest leeg te maken en de dingen vanuit een objectiever perspectief te zien.

7 Manieren om jezelf te ontwikkelen

persoonlijke ontwikkeling tips


Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen. De onderstaande 7 tips vind ik waardevolle oefeningen voor persoonlijke ontwikkeling. Zo pas ik de meeste van deze manieren dagelijks toe, en ik bemerk dat ik er enorm snel door groei. 


Daarbij geloof ik sterk in het durven en doen. Durf jezelf open te stellen. Durf te leren. 


Het is echt geen schaamte wanneer je iets niet weet. Ook niet op het werk. Sterker nog, mensen waarderen het vaak als je hem of haar om hulp vraagt en probeert te begrijpen. En het grote voordeel hiervan is dat je enorm veel leert en dus eerder persoonlijke ontwikkeling doormaakt.


Hieronder lees je de 7 manieren om jezelf te ontwikkelen. Ook dit zijn uitstekende oefeningen voor persoonlijke ontwikkeling. 


Manieren voor zelfontwikkeling 1. Extreem leergierig zijn

Een favoriete methode voor persoonlijke ontwikkeling waar ik heilig in geloof is extreem leergierig zijn. Je komt het vast wel eens tegen op een CV: iemand geeft aan leergierig te zijn. Maar wanneer ben je leergierig? 


Het feit dat jij dit artikel leest is al een positief signaal, maar wil je jezelf echt snel ontwikkelen dan zal je next-level moeten gaan. En dat doe je door extreem leergierig te zijn.


Wat ik versta onder extreem leergierig zijn is door te allen tijde opzoek te gaan naar de essentie en het begrijpen van. Hierbij moet je jezelf volledig open stellen door niet aan te nemen dat je iets 100% zeker weet wanneer het complexere vraagstukken betreft. Dit doe je door open minded te blijven, en door veel vragen te stellen. Deze vragen stel je om iemand of iets te begrijpen. Je gaat de kwestie dus onderzoeken. En dat is een andere insteek dan vragen stellen om je eigen overtuigingen te bevestigen, of uberhaupt geen vragen stellen. Kortom, stel open vragen zoals de hoe- en waarom-vragen en blijf continue leren. Enkele voorbeelden van goede open vragen zijn: Hoe komt dit? Waarom denk je dat? Hoe weet je dit? Help mij begrijpen hoe dit werkt?


Naast extreem leergierig te zijn door het achterhalen van de essentie en het begrijpen van, kan je ook gedisciplineerd leergierig zijn voor nog meer effect. Met dit laatste bedoel ik dat je consistent iedere dag probeert nieuwe dingen te leren. Je stelt het jezelf hierbij dan als doel om nieuwe dingen te leren, iedere dag opnieuw. Dit kan door bijvoorbeeld een van de onderstaande manieren tot persoonlijke ontwikkeling dagelijks in te plannen. Reserveer tijd voor zelfontwikkeling. En uiteindelijk wordt het gedrag.


vastgoedfondsen-vergelijker

Manieren voor zelfontwikkeling 2. Ken jezelf, ontwikkeling voor zingeving

Een uitstekende manier om jezelf te ontwikkelen doe je met zelfreflectie. Immers, hoe kan je jezelf nu echt goed ontwikkelen als je jezelf niet goed kent. Ken je sterkere punten, en ook je minder sterkere punten. Zo is mijn advies om de minder sterke punten te ontwikkelen tot een acceptabel of “voldoende” niveau, maar jezelf te specialiseren in je sterke punten. Want het zijn jouw kwaliteiten, de dingen waar je echt goed in bent, die je uniek maken. En wie uniek is, is erg waardevol. Bovendien kan je minder goede kwaliteiten delegeren of uitbesteden.


Een ander belangrijk punt bij zelfreflectie is om jezelf af te vragen wat het doel en nut is (van het leven). Wat wil je bereiken? Waar ben je gepassioneerd over, en waar krijg je energie van? Persoonlijke ontwikkeling dient namelijk ook effectief te zijn. En je kan alleen effectief zijn als je weet wat jouw doel is. Zou het niet heel nuttig zijn om te werken aan de doelen waar vooral jij veel baat bij hebt? De doelen waarvan je het leuk vindt om eraan te werken, waar je energie van krijgt en wat passie opwekt? Vaak ligt daarin ook je kracht. Dat is pas echte zingeving aan het leven. Een goede start om dit te achterhalen is door jezelf de volgende vraag te stellen: Wat als ik dood ga, waaraan wil ik dat mensen mij herinneren?


Wat is jouw doel in het leven?


Stel jezelf deze vraag als drijfveer tot persoonlijke ontwikkeling.


Manieren voor zelfontwikkeling 3. De grote waarde van mentorschap

Mentorschap is een zeer goede manier om jezelf te ontwikkelen. Een van de grootste voordelen die je krijgt met een goede mentor is een veilige, vertrouwelijke leeromgeving. Wanneer jij je veilig en op je gemak voelt, durf je jezelf open te stellen en hierdoor kan je meer leren. Daarnaast heeft mentorschap heel veel voordelen. In een andere blog vertel ik alles over mentorschap. Zo lees je in dat artikel over de voordelen, hoe je een goede mentor vindt, de eigenschappen van een goede mentor en ook hoe je het maximale uit mentorschap haalt met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling.

Manieren voor zelfontwikkeling 4. Netwerken

Een andere tip voor persoonlijke ontwikkeling is het bezoeken van beurzen, netwerk events en/of online webinars. Door het bezoeken van beurzen en andere netwerk evenementen zal je veel verschillende personen spreken. Door in aanraking te komen met slimme mensen met verschillende achtergronden kan je enorm veel leren. Bovendien is het opbouwen van een netwerk zeer cruciaal. Puntje bij paaltje zijn mensen emotionele wezens, en als mensen moeten kiezen dan kiezen ze meestal voor het bekende. In termen van personen betekent dit dat je eerst kijkt in je omgeving om bijvoorbeeld samen te werken met iemand die je kent, of iemand die je mag. Zoek je bijvoorbeeld een nieuw persoon voor je bedrijf? Dan ben je bij voorbaat bevooroordeeld wanneer je iemand laat solliciteren die je goed kent en die je graag mag. Onze hersenen zijn nu eenmaal niet altijd zo rationeel. Maak hiervan gebruik: door veel mensen te (leren) kennen krijg je simpelweg meer kennis en meer kansen.


Bij online webinars zal je niet met veel andere personen spreken, maar je kan wel veel leren over bepaald topic. Door verschillende webinars te volgen kan je op een gemakkelijke en snelle manier jezelf goed ontwikkelen in belang van het doel dat je wilt bereiken.


Manieren voor zelfontwikkeling 5. Omgeving

Om jezelf te ontwikkelen is het belangrijk dat je jezelf bevindt in een omgeving die jou uitdaagt om te groeien. Hier heb je wel degelijk zelf invloed op. Dus zorg voor een omgeving die leren faciliteert. Denk hierbij aan materiaal, maar ook aan mensen. Maak bewuste keuzes met wie je omgaat: ga je met mensen om die jouw uitdagen, of met mensen die je naar beneden halen?


Een paar handige tips:

  • Zorg dat je een voorraad aan boeken thuis hebt liggen.
  • Richt een werkkamertje in waar alleen maar leermateriaal ligt, en houd je telefoon en andere afleidingen buiten deze kamer.
  • Investeer tijd in mensen die ook tijd in jouw investeren.
  • Vorm een discussiegroep met intelligente mensen die net als jij een passie hebben over een bepaald onderwerp. Met deze groep kan je eens per week of per maand samenzitten, om te praten over nieuwe inzichten in relatie tot dat onderwerp


Manieren voor zelfontwikkeling 6. Volg een studie of cursus

Er kunnen verschillende redenen zijn over het waarom je jezelf wilt ontwikkelen. Dit kan zijn omdat je het wilt, of omdat je er een voordeel uit wilt halen. Denk hierbij aan het krijgen van een hoger inkomen, een promotie, of wat dan ook. Als je zo’n soort voordeel wenst te behalen, dan is het raadzaam om jezelf te ontwikkelen door middel van een gecertificeerde studie of cursus te volgen. Hoe krom het ook mag zijn, een gecertificeerd papiertje heeft (meestal) meer waarde voor een bedrijf dan een niet-gecertificeerd papiertje.


Nu zijn er wel wat voordelen aan het volgen van een studie aan bijvoorbeeld de universiteit. Denk hierbij aan niet alleen aan het papiertje, maar ook aan de groepsprojecten, het leren samenwerken met anderen, toegang tot bibliotheek, en het hebben van een leuke leerzame tijd. Het is nooit te laat om jezelf te ontwikkelen via een studie, en het is toegankelijker dan ooit geworden met goede instanties.


Manieren voor zelfontwikkeling 7. Verslind kennisboeken alsof het je avond eten is

Het vergaren van kennis is erg belangrijk voor zelfontwikkeling. Het lezen van kennisboeken draagt daar zeer zeker aan bij. Want door zoveel mogelijk kennis op te doen, zal je nieuwe inzichten krijgen. Uiteindelijk word je letterlijk meer intelligent, en dat heeft vele voordelen.


Wist je bijvoorbeeld dat door veel te lezen, je hersenen worden getraind? Dat door veel kennisboeken te lezen, en daar over na te denken, dat je bepaalde delen van je hersenen daadwerkelijk groeien? Zo is daar een bekende studie naar gedaan onder taxi chauffeurs uit London. Het een 5-jarig onderzoek naar hersencapaciteit van taxi chauffeurs is gebleken dat hun hersenen groter zijn geworden dankzij training. Zo is de conclusie dat hun geheugengebied groter is dan gemiddeld, en dat de (navigatie) training hiervan de oorzaak is.


En zo geldt dit eigenlijk voor alles wel: spendeer je tijd wijs door aan jezelf te werken. Sport regelmatig (zowel kracht als conditie), lees veel, onderzoek iets als je het niet begrijpt, enzovoorts. En help jezelf door je omgeving hierop aan te passen. Zorg dus thuis voor fitness apparatuur, koop boeken en verkoop je televisie. Help jezelf een handje, maar de basis begint bij het willen. Wil jij jezelf echt ontwikkelen? De bovenstaande persoonlijke ontwikkeling tips kunnen jou daarbij helpen.


Combineer deze manieren van zelfontwikkeling met de dagelijkse oefeningen voor persoonlijke ontwikkeling. Daarna ben je niet meer te stoppen!

Berichten over Persoonlijke Ontwikkeling:
Investeren voor Financieel Onafhankelijk | Deel 6 Gratis Cursus Financiele Onafhankelijkheid
0
Investeren voor Financieel Onafhankelijk | Deel 6 Gratis Cursus Financiele Onafhankelijkheid
Investeren voor Financieel Onafhankelijk | Deel 6 Gratis Cursus Financiele Onafhankelijkheid
Passief Inkomen Opbouwen Mindset | Deel 5 Cursus FIRE | Happy Investors
0
Passief Inkomen Opbouwen Mindset | Deel 5 Cursus FIRE | Happy Investors
Passief Inkomen Opbouwen Mindset | Deel 5 Cursus FIRE | Happy Investors
Hoe Meer Inkomen Genereren | Gratis Cursus Financieel Onafhankelijk
0
Hoe Meer Inkomen Genereren | Gratis Cursus Financieel Onafhankelijk
Hoe Meer Inkomen Genereren | Gratis Cursus Financieel Onafhankelijk
Geld Besparen | Deel 3 Gratis Cursus Financieel Vrij Worden | Happy Investors
0
Geld Besparen | Deel 3 Gratis Cursus Financieel Vrij Worden | Happy Investors
Geld Besparen | Deel 3 Gratis Cursus Financieel Vrij Worden | Happy Investors
Financiele Onafhankelijkheid Bereiken in 6 Stappen | Deel 2 Stappenplan | Happy Investors
0
Financiele Onafhankelijkheid Bereiken in 6 Stappen | Deel 2 Stappenplan | Happy Investors
Financiele Onafhankelijkheid Bereiken in 6 Stappen | Deel 2 Stappenplan | Happy Investors
Wat is Financiële Onafhankelijkheid? Deel 1 Cursus Financieel Onafhankelijk Worden
0
Wat is Financiële Onafhankelijkheid? Deel 1 Cursus Financieel Onafhankelijk Worden
Wat is Financiële Onafhankelijkheid? Deel 1 Cursus Financieel Onafhankelijk Worden
Wat is Ikigai: Hoe vind ik mijn Ikigai? 3 Stappen | Happy Investors
0
Wat is Ikigai: Hoe vind ik mijn Ikigai? 3 Stappen | Happy Investors
Wat is Ikigai: Hoe vind ik mijn Ikigai? 3 Stappen | Happy Investors
Rendement en Gelukkig Zijn | Happy Investors
0
Rendement en Gelukkig Zijn | Happy Investors
Rendement en Gelukkig Zijn | Happy Investors
Focus Aan / Uit Samenvatting | Happy Investors
0
Focus Aan / Uit Samenvatting | Happy Investors
Focus Aan / Uit Samenvatting | Happy Investors