Stoïcijnse Mindset Trainen: 10 Oefeningen + Uitleg
stocijnse-mindset
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
04/02/2022
9 min

Stoïcijnse Mindset Trainen: 10 Oefeningen + Uitleg

04/02/2022
9 min

Beste Happy Investor, de huidige prestatiemaatschappij leidt tot meer druk dan ooit. Een leven vol technologie, carrière maken, veel geld verdienen en zelfs financieel onafhankelijk willen worden, en dan ook nog bekommeren om het gezin en vriendschappen. Niet iedereen kan dit handelen. Een burn-out komt steeds vaker voor.

Hoe gaan we hiermee om? Antwoord: een stoïcijnse mindset trainen.

Een stoïcijnse mindset leidt tot meer acceptatie van het moment. Dit geeft meer rust en kalmte. Het ontwikkelen van een stoïcijnse mindset is van groot belang in de huidige maatschappij. Want, met alle respect, veel van ons zijn mentaal zwak geworden. Een kleine tegenslag binnen ons perfect plan en we worden al somber. Niet bepaald veerkrachtig.

Een stoïcijnse mindset trainen is ook relevant bij aandelen en/of ETF beleggen. Koersen gaan op en neer. Wie zich laat afleiden tot dagelijks nieuws en, erger, heersende emoties, kan dure fouten maken. Eigenlijk is het leven heel simpel: “stay and carry on…”.

Inhoudsopgave

Wat is een Stoïcijnse Mindset? Uitleg voor beginners

stoicijnse mindset trainen

Failliet gaan, een relatie beëindigen, familieconflicten, de maandelijkse uitgaven niet kunnen betalen. Frequent worden we geconfronteerd met zorgwekkende situaties die geen oplossing lijken te hebben. We voelen ons overweldigd en zien geen licht aan het eind van de tunnel.

Bij al deze problemen hebben we het gevoel dat het hele gewicht van de wereld op onze schouders rust. En dat niemand ter wereld zich in een slechtere situatie kan bevinden. Dit verschijnsel is echter niet ongewoon, en ook niet nieuw. In de hedendaagse prestatiemaatschappij lijkt deze druk alleen maar groter te worden.

De oplossing? Ontwikkel een stoïcijnse mindset.

Wat is een stoïcijnse mindset eigenlijk? Tegenwoordig gebruiken we het woord "stoïcijn" om iemand aan te duiden die kalm blijft bij tegenslag. De filosofie achter deze term gaat echter veel verder. Hoewel het stoïcisme eeuwen geleden is ontstaan, is deze filosofie vandaag de dag nog steeds nuttig voor ons.

Een stoïcijnse mindset stelt ons in staat om kalm te blijven bij tegenslag, en te begrijpen dat vrede van binnenuit komt. Niet van externe omstandigheden.

Soms lopen je projecten niet zoals gepland. Als je in die gevallen wanhopig wordt, kun je niet veel doen. Of erger: dingen doen waar je spijt van krijgt. Maar als je een stoïcijnse mindset traint, kun je helder denken en de moed voelen om te accepteren wat er gebeurt.

Stoïcijnse Mindset trainen: 10 oefeningen

stoicijnse mindset oefenen

Hieronder bekijken we 10 oefeningen voor het trainen van een stoïcijnse mindset. Deze oefeningen kan je dagelijks toepassen. Dankzij het trainen van een stoïcijnse mindset zal je veel meer rust en vrede vinden in het leven.

1. Denk in worst- en best-case scenario’s

In plaats van jezelf valse hoop te geven (“het komt wel goed schatje”), stellen de oude stoïcijnen voor om via een andere weg tot gemoedsrust te bekomen: we moeten ons altijd het slechtste scenario inbeelden. Ervan uitgaande dat wat we zo vrezen onvermijdelijk zal gebeuren. En als we daar eenmaal zijn, moeten we onszelf eraan herinneren dat wat er ook gebeurt, alles goed komt. Dit is de enige echte vrede die we kunnen vinden, de vrede die uit onszelf voortkomt en niet uit externe omstandigheden. Ze geven deze vrede de naam van ataraxia, dat wil zeggen, rust van de geest.

Probeer deze oefening voor het trainen van stoïcijnse mindset: stel je het slechtst denkbare scenario zo gedetailleerd mogelijk voor, en zie jezelf vredig blijven in het aangezicht van tegenspoed. Stel je vervolgens het beste scenario voor en zie jezelf ook kalm blijven en er niet overdreven op reageren. Voel de vrede die van binnenuit komt.

Een andere invalshoek hierop is de law of attraction. Deze “wet” stelt dat we vooral moeten denken aan de goede dingen die wij wensen in het leven. Wie te veel aan het negatieve denkt, kan dit op zichzelf afroepen.

We kunnen de law of attraction combineren met een stoïcijnse mindset. Voer de oefening van hierboven eenmalig uit. In beide gevallen voel je de vrede. Goed. Denk nu in het vervolg enkel nog aan best case scenario. Immers, je hoeft niet te vrezen voor het slechtste scenario omdat je de vrede voelt.

periodiek-beleggen

2. Breng tijd alleen door

Tijd alleen doorbrengen geeft je de tijd om jezelf en je denkpatronen te onderzoeken: Je angsten, verborgen negatieve emoties, of beperkende overtuigingen die je laten lijden. Probeer gedurende de dag wat tijd alleen door te brengen. Verwijder alle afleidingen en overdenk waarom je handelt of denkt zoals je doet en hoe je kunt verbeteren. Relativeer de situatie met humor.

3. Beoefen acceptatie

Acceptatie is belangrijk bij het trainen van een stoïcijnse mindset. Accepteren wat er met je gebeurt betekent niet dat je een conformist bent. Het betekent dat je verantwoordelijk bent voor je daden en dat je anderen niet langer de schuld geeft van je problemen. Het betekent ook dat je erkent dat wat gebeurd is, al gebeurd is en dat je het niet kunt veranderen. Dat stelt je in staat je te concentreren op wat je wel kunt veranderen.

Vecht niet terug als je de volgende keer oneerlijk behandeld wordt, maar accepteer het. Vecht niet tegen wat er aan de hand is. Het is het beste wat je kunt doen om het te accepteren zoals het is en te reageren met tolerantie en vriendelijkheid.

De meeste onbeleefdheid, gemeenheid en wreedheid zijn slechts maskers voor onderliggende onzekerheden. Alleen personen met een immense kracht kunnen vriendelijk zijn in deze situaties.

De Stoïcijnen beschouwden je vermogen om vriendelijk te zijn als een deugd. Het is jouw kans om iemands dag op te fleuren. Niets kan je ervan weerhouden vriendelijk te zijn, of het nu is met een glimlach, een eerlijke pluim, of het bedanken van de kassière. Het is altijd mogelijk.

Het is de kunst te weten wanneer je moet zwijgen en de dingen moet accepteren zoals ze zijn, in plaats van te klagen.

4. Mediteer voor een stoïcijnse mindset

stoicijnse mindset ontwikkelen

Het is zo belangrijk om onze geest te leren beheersen als we een stoïcijnse mindset willen ontwikkelen. Meditatie is als een sportschool voor de geest. En natuurlijk is het misschien niet zo makkelijk. Zelfs als je al jaren dagelijks mediteert, zal je geest altijd gedachten produceren. Het ding is, je begint het langzaam te trainen om voor langere periodes gefocust te zijn.

Als je je geest traint, laat je je minder snel beïnvloeden door externe gebeurtenissen. Dit is belangrijk bij het ontwikkelen van een stoïcijnse mindset. Denk aan: geduld, compassie en acceptatie.

5. Begrijp dat je een keuze hebt

Moeilijke uitdagingen in het leven zijn slechts obstakels als we dat toestaan. Het hangt allemaal af van hoe we die uitdagingen benaderen - we kunnen obstakels zien en vast komen te zitten, of we kunnen mogelijkheden zien en vooruit gaan.

In elke uitdaging zochten de stoïcijnen naar een mogelijkheid om te groeien. Ze hadden een keuze, wat het leven ook voor hen in petto had: zouden ze zich laten belemmeren door obstakels of zouden ze er voorbij gaan?

Hoe word je een Stoïcijn? Neem deze houding aan. We krimpen of groeien.

Het komt er allemaal op neer hoe we de dingen zien. Je kunt dezelfde omstandigheid zien als een belemmering of als een kans om te groeien. De manier waarop je de uitdaging begrijpt, zal bepalen of je er al dan niet in slaagt ze op te lossen. Het zijn nooit de obstakels zelf die er uiteindelijk toe doen, maar wat je ermee doet.

Het gaat er niet om te geloven dat de wereld perfect is. Ongelukkige gebeurtenissen zullen zich altijd voordoen. Wat een stoïcijnse mentaliteit echter erkent, is dat je altijd een optie hebt. Wanneer de zaken tegen je lijken te lopen, kun je je kop in het zand steken of je hoofd omhoog houden en het zien als een kans op vooruitgang. Het is allemaal aan jou.

Gerelateerd aan dit onderwerp is het ontwikkelen van een Groei Mindset. In onze blogcategorie over persoonlijke ontwikkeling vind je veel kennisartikelen omtrent Mindset ontwikkeling.

beste-aandelen-laag-risico

6. Concentreer je op wat je kunt beheersen met een stoïcijnse mindset

We hebben weinig invloed op het meeste wat er in het leven gebeurt. Deze onbetwistbare waarheid werd erkend binnen de stoïcijnse mindset, die zich in plaats daarvan richtten op wat ze wel konden doen.

Gebruik deze oefening voor het trainen van een stoïcijnse mindset: als je je ergens zorgen over maakt, vraag jezelf dan af "heb ik hier enige controle over?".  Als je dat kunt, geweldig, Als je dat niet kunt, laat het dan los en concentreer je op wat je wel kunt beïnvloeden.

Waar je controle over hebt valt binnen je circle of influence. Er bestaan manieren tot het vergroten van circle of influence. Neem beleggen als voorbeeld: hoe meer kennis en kunde, hoe waarschijnlijker de kans op (hoog) rendement. Dit is waarom je altijd zeer goed onderzoek moet verrichten alvorens je besluit te investeren. Binnen onze zoektocht naar de beste aandelen verrichten we soms wel honderden uren aan onderzoek, waarbij we het aandeel jarenlang volgen (ervaring).

7. Dagboek

Naar binnen kijken is het belangrijkste wat we elke dag kunnen doen.  Zelfreflectie dwingt ons om onze eigen vooroordelen over de wereld te onderzoeken en onszelf uit te dagen. Het is hoe sommige van 's werelds meest uitdagende vragen zijn beantwoord.

Een van de meest effectieve strategieën om mindfulness te beoefenen is het bijhouden van een notitieboekje. Het bevordert tegelijkertijd de creativiteit, vergroot de dankbaarheid en werkt als therapie. Er zijn talloze voordelen. In het schrijven worden je gedachten en gevoelens duidelijker dan ze in je hoofd zijn.

8. Beheers je emoties dankzij een stoïcijnse mindset

Soms zijn onze gevoelens moeilijker te controleren dan ons verstand. Daarom moeten we leren hoe we onze energie kunnen kanaliseren. We kunnen bijvoorbeeld woedend, woedend, verdrietig of gefrustreerd worden, en dat creëert opgekropte spanning en opgebouwde emoties in ons lichaam. Natuurlijk heeft dat invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Ook bij beleggen in aandelen is het beheersen van emoties cruciaal. Emoties leiden tot fouten. Als belegger moeten we datagericht zijn. Wat vertellen de feiten ons? En blijf vasthouden aan je koers als de feiten aantonen dat het de juiste weg is. Laat emoties niet toe in je besluitvorming, omdat dit onherroepelijk leidt tot vergissingen.

9. Onthoud hoe klein we zijn

In het grotere geheel van dingen, zijn geen van onze prestaties werkelijk zinvol. Bedenk eens hoe klein wij zijn in tegenstelling tot het hele universum. Het is een moeilijke gedachte om over na te denken. We krijgen allemaal de indruk dat we in het centrum van het universum staan. Dit schept een illusie waarin ons belang wordt overdreven. Wij wanen ons de hoofdpersoon in ons eigen verhaal.

Maar in werkelijkheid bestaat deze perceptie alleen in ons hoofd. Iedereen om ons heen heeft hetzelfde perspectief, maar uiteindelijk zijn we allemaal onbetekenend. Dat wilt niet zeggen dat jouw werkelijkheid niet belangrijk of relevant is.

Het is misschien moeilijk te verwerken dat we niet zo belangrijk zijn, maar het is een opluchtende gedachte als we bedenken hoe klein onze tragedies zijn.

Hoe kunnen we een stoïcijnse mindset trainen met deze gedachte?

Als je overweldigd voelt door de omstandigheden in het leven, zeg dan tegen jezelf "het universum is groter dan al mijn problemen."

10. Contemplatie: overweeg de situatie

Loop langzaam, ga naar een park, onderzoek elk detail dat je in het dagelijks leven tegenkomt. Of je nu thuis bent, op je werk, over straat loopt, aan het koken bent, een douche neemt... Het punt is dat je een seconde pauzeert en overweegt wat je aan het doen bent.

Wanneer je een contemplatieve geestestoestand cultiveert, is het gemakkelijker om die toestand aan te nemen wanneer je voor uitdagingen staat. Het zal je in staat stellen om helder en objectiever te denken.

Dit waren tien oefeningen voor het trainen van je stoïcijnse mindset. Als je dit leest zegt dat al veel over je. Je wilt werkelijk een stoïcijnse mindset ontwikkelen om meer rust en vrede te vinden. Nu heb twee keuzes. Je sluit dit artikel af en doet niks. Of je kiest drie oefeningen om iedere dag te herhalen. Een stoïcijnse mindset geeft hele praktische voordelen.

Reacties
Categorieën