Kritische eToro Review Nederland: Ervaringen & Vergelijken (2021)
Kritische eToro Review Nederland: Ervaringen & Vergelijken (2021)
28 juni 2021 
19 min. leestijd

Kritische eToro Review Nederland: Ervaringen & Vergelijken (2021)

Beste Happy Investor, overweeg je te gaan beleggen bij eToro in aandelen, ETFs, crypto en/of CFD? Denk daar dan nog eens goed over na! Na het lezen van mijn eToro review zal je het waarschijnlijk misschien niet meer willen, en om goede redenen. In mijn eToro review schets ik het complete plaatje (geen addertjes onder het gras), en gaan we eToro vergelijken met andere aanbieders die potentieel een betere keuze voor jou kunnen zijn. Tevens geef ik antwoord op de cruciale vraag of eToro betrouwbaar is.

Zo lijkt in eerste instantie eToro een geweldige aanbieder voor aandelen en ETFs. En dat zijn ze ook, zolang alles goed gaat. Uit mijn onderzoek blijkt echter dat er ook veel negatieve ervaringen met deze beleggingsapp zijn. Hieronder lees je mijn complete review. Zorg ervoor dat je het gehele artikel leest als je de juiste keuze wilt maken!

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Review eToro beleggen: wat is het en hoe werkt het?
Review voor- en nadelen eToro
eToro vergelijken met Nederlandse beleggingsapps
Ervaringen met eToro Nederland – een uitgebreide beleggingsapp met waardeloze klantenservice en dubieuze praktijken?
Is eToro betrouwbaar?
Conclusie over mijn eToro Review voor Nederland & België

Review eToro beleggen: wat is het en hoe werkt het?

review-etoro-beleggen

Bron: eToro.com

eToro is een beleggingsplatform wat zichzelf ook wel “social trading platform” noemt. Als particulier kan je een gratis account aanmaken bij de eToro beleggingsapp. Na verificatie van persoonlijke gegevens dien je een minimale inleg van $50 over te maken. Dit geld blijft van jouw, wat je vervolgens kan investeren in aandelen, ETFs, cryptocurrencies en CFD trading.

Uit mijn vele reviews blijkt eToro een van de grootste aanbieders te zijn. Naast aandelen, kan je ook in crypto en CFD beleggen. En ze hebben heel wat speciale features, die je niet terugvindt bij de “standaard” beleggingsplatformen. Denk aan CopyTrader, eToro’s Popular Investor Program en het aankopen van aandelen in fracties. Deze functies krijg je er allemaal gratis bij, en dat is geen overbodige luxe. Hier vertel ik zo direct iets meer over.

Qua prijsstelling doet eToro het uitstekend. Sterker nog, eToro is een van de goedkoopste beleggingsapps voor Nederlanders die willen investeren in aandelen en ETFs. Zo is een van haar voordelen dat je aandelen volledig gratis kan aankopen. Dat betekent 0% commissie, oftewel 0% transactiekosten. Uiteraard ben ik hier dieper in gaan duiken om alle kosten boven water te krijgen. Het resultaat vind je hieronder (zie tabel).

Uit mijn eToro review blijkt eveneens dat ze een vooruitstrevend beleggingsplatform zijn. Het bedrijf is opgericht in 2007 maar heeft al 15 miljoen aangesloten beleggers uit 140 landen. De snelle groei is te danken aan de combinatie tussen een groot aanbod (aandelen, crypto, …) tegen een lage prijs (0% commissie). Daarbij komen ze met innovatieve features, die je niet ergens anders kan krijgen.

Steeds meer beleggers kiezen voor eToro. En ik kan (als DEGIRO liefhebber) goed begrijpen waarom. Ze hebben een groot aanbod, 0% commissie, en speciale features die je er gratis bij krijgt.

Update 2021: belangrijke update is dat twee van mijn beste ETFs genaamd Schwab US Dividend Equity ETF (104 dividendaandelen) en de Vanguard Total World ETF (9000 (!) aandelen wereldwijd) je alleen via eToro kan kopen. Dit zijn twee van de beste ETFs voor beginnende beleggers en de kosten zijn ook zeer laag. Daarmee perfect voor maandelijkse inleg!

Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Review voor- en nadelen eToro

etoro-beleggen-vergelijken

eToro vergelijking door Happy Investors Mindset

Ik heb een kritische review van eToro gemaakt en de uitkomst daarvan vind je in bovenstaande tabel. Met name de prijzen heb ik aandachtig doorgenomen, al worden deze wel transparant weergeven. Ik ervaar momenteel geen “addertjes onder het gras” qua tarieven. Wel wil ik benadrukken dat je uiterst voorzichtig moet zijn met beleggen. Vooral cryptomunten en CFD beleggen zijn zeer volatiel. Sterker nog, ik zou je te allen tijde CFD beleggen willen afraden, simpelweg omdat het te risicovol is (meer dan 75% verliest haar geld…). Aandelen en ETFs zijn een betere keuze, maar hier moet je wel weten wat je doet 😉.

Uit mijn review blijkt dat eToro voor aandelen en ETFs een van de goedkoopste beleggingsplatformen is. Niet alleen voor Nederlanders en Belgen, maar ook internationaal. Zo kan je werkelijk gratis aandelen en ETFs kopen (0% commissie). Wel zijn er eenmalig 5 euro kosten per geldopname. Dus mocht je ooit geld van eToro willen afhalen, is het beter om dit met grotere bedragen te doen en de frequentie te beperken.

Specifiek voor aandelen kopen uit Azië is eToro de beste keuze qua prijs, omdat andere aanbieders hoge transactiekosten rekenen voor Aziatische aandelen.

Let op: er zijn geen addertjes onder het gras qua tarieven. De 0% commissie is valide. Er zijn echter wel andere fratsen die zij uithalen zoals blijkt uit de klantenervaringen (zie hieronder kopje “eToro ervaringen”).

Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Crypto en CFD beleggen bij eToro – niet de beste keuze

Bij eToro kan je ook in cryptomunten en CFD beleggen. Omtrent CFD kan ik heel kort zijn: nooit doen! Het is uiterst risicovol met een grote verlieskans (>75%). Tevens is het gokken, en dat is niet hetzelfde als beleggen.

Uit mijn eToro review blijkt dat crypto beleggen niet gratis is bij deze beleggingsapp. Bij iedere aankoop betaal je een spread. Dit kan je zien als een transactiekost. En die is hoog. Zo varieert de transactiekost van 0,75% tot 4,9% per aankoop.

etoro-ervaringen-crypto-beleggen

Spreads crypto bij eToro in 2021. Bron: etoro.com/trading/fees/#crypto

Vergis je niet in deze hoge transactiekosten! Stel dat je 2% transactiekost per aankoop betaalt, dan kost je dit letterlijk 2% rendement. In de loop der tijd kunnen deze kosten oplopen tot duizenden euro’s (reken maar uit 😉).

Tevens biedt eToro slechts een twintigtal cryptomunten aan. Wel is het zo dat je alle speciale features er gratis bij krijgt. Desalniettemin, het lage aanbod en de hoge transactiekosten doen mijn concluderen dat je als cryptobelegger beter ergens anders kan online beleggen in cryptomunten. Dit moet overigens sowieso, omdat na de nieuwe regelgeving vanuit Nederland ze vanuit eToro geen cryptomunten meer mogen aanbieden aan Nederlanders.

Voor aandelen en ETFs is eToro wel een van de beste keuzes op vlak van prijs. Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie.

eToro vergelijken met Nederlandse beleggingsapps

Laten we eToro vergelijken met andere beleggingsapps die geschikt zijn voor Nederlanders en Belgen. Zo zijn er enkele grote aanbieders, waaronder DEGIRO, BinckBank, Bux Zero, Mexem, en meer. Ik beleg zelf al vele jaren en heb van alle aanbieders uitgebreide reviews gemaakt. Deze vind je terug op mijn website (gebruik de zoekfunctie).

Hieronder gaan we specifiek eToro vergelijken met deze beleggingsapp. We gaan kijken naar kwaliteit, prijs, aanbod en speciale features.

Kwaliteit van eToro beleggingsapp vergelijken

Biedt eToro als beleggingsapp een hoge kwaliteit in vergelijking tot beleggingsapps? Mijn antwoord: ja. Over het algemeen blijkt uit mijn eToro review dat zij een hoge kwaliteit aanbieden voor zowel beginnende als gevorderde beleggers. Ze bieden een all-in-one platform voor zowel aandelen, ETFs, cryptomunten en CFD.

Je kan eToro het beste kiezen voor het goedkoop beleggen in aandelen en ETFs. Naast 0% transactiekosten (dus gratis traden), krijg je ook allerlei speciale features erbij (zie hieronder).

Als je vooral gratis wilt handelen in aandelen en ETFs uit de Verenigde Staten, dan is eToro een van de betere keuzes. Maar let op: dit is waar indien het platform correct opereert. Ik zie echter te veel negatieve ervaringen met eToro voorbijkomen. Dit geeft mij een slecht gevoel (zie hieronder het kopje “eToro” ervaringen).

Een groot verbeterpunt aan de eToro ervaringen is de klantenservice. Het platform is geweldig, maar de klantenservice moet beter. Nu hebben ze wel een servicepunt voor Nederlanders, maar het gaat meer om de reactiesnelheid die ronduit slecht is. Tevens zijn er negatieve ervaringen vanuit Nederlanders en Belgen over beperkingen bij aankopen van ETFs en het niet kunnen terugboeken van geld (zie hieronder kopje “eToro ervaringen”).

970x250

De prijs van eToro vergelijken

Is eToro het beste platform als we haar vergelijken op prijs? Antwoord: voor aandelen en ETFs is eToro een uitstekende keuze voor wie goedkoop wilt handelen. Zeker als je vaker aan- en verkoopt, bv. als korte termijn belegger of frequente maandelijkse inleg, kan je behoorlijk wat geld besparen dankzij de 0% commissie van eToro.

Voor cryptomunten en CFD is eToro niet de beste aanbieder. Zo kan je voor crypto beter terecht bij NAGA, en voor CFD bijvoorbeeld bij Plus500 of Skilling. Maar nogmaals: begin niet aan CFD!

Het aanbod van eToro vergelijken

Uit mijn jarenlange ervaring tot beleggen kan ik je verzekeren dat aanbod van groot belang is. Het is bijzonder frustrerend wanneer je niet de aandelen en ETFs kan aankopen die je wilt. Dus beleggingsapps met een groot aanbod hebben bij mij een streepje voor.

Immers, hoe zou je het vinden als je veel rendement misloopt puur en alleen omdat je een bepaald aandeel niet kon kopen? Nee, dat wil je voorkomen.

Het aanbod van eToro is redelijk groot in vergelijking tot andere beleggingsapps. Je kan meer dan 800 aandelen en 100 ETFs aan- en verkopen. Ook hebben ze kant-en-klare investment portfolios. In vergelijking zijn er aanbieders die veel minder hebben (Bux Zero), maar er zijn ook aanbieders met een groter aanbod.

Als je wereldwijd wilt beleggen in aandelen en ETFs is mijns inziens DEGIRO de beste keuze. Zij hanteren wel (lage) transactiekosten, maar het aanbod is veel groter. Zo kan je er 200 ETFs gratis aankopen, en ze hebben aandelen uit meer dan 50 beurzen wereldwijd. Ik beleg zelf al vele jaren met grote tevredenheid bij deze partij. Lees hier meer over hoe beleggen bij DEGIRO werkt.

Speciale features van eToro

Een ander aspect waar eToro echt uitblinkt, is op speciale features. Een van haar kernwaarden is om innovatief te zijn. Dit maakt ze waar met enkele speciale features die je niet krijgt bij de gebruikelijke beleggingsplatformen. Hieronder vind je een kort overzicht.

CopyTrader is het parade paardje. Deze functie stelt je in staat om andere beleggers te volgen en eventueel automatisch te kopiëren. Dit zou handig zijn voor beginnende beleggers die vertrouwen op de toekomstige resultaten van andere, meer ervaren beleggers. Via CopyTrader krijg je inzicht in de resultaten van anderen, en kan je een deel van je geld erop in zetten. Persoonlijk zou ik dit niet doen, omdat ik liever de controle heb over waar ik mijn geld in investeer (op basis van eigen onderzoek). Anderzijds kan het waar zijn dat een andere belegger beter presteert. Dit moet je echter wel zeker weten 😉.

Thematic CopyPortfolios. Deze functie kan je zien als investment portfolios/beleggingsportefeuilles die gericht zijn op een specifieke sector, zoals 5G, de cloud, duurzame energie, et cetera. Als eToro member kan je hier met één klik op de knop gratis in investeren. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen onderzoek hoeft te doen naar de aandelen binnen deze toekomstige trend. Ook kan je erdoor meer spreiding aanbrengen. Anderzijds zijn wereldwijde ETFs nog altijd een veiligere keuze, doordat zij meer aandelen bevatten (> 1000).

Aandelen in fracties kopen. Deze functie kan zeer handig zijn wanneer je een kleine, maandelijkse inleg hebt. Stel dat je een goed bedrijf zoals Google wilt aankopen. De aandelen van Google (GOOG) kosten $2500. Dankzij de functie van aandelen in fracties, kan je bijvoorbeeld 1/10 GOOG aandelen kopen voor $250. Deze functie vind je alleen bij eToro en niet bij andere beleggingsapps.

Uitgebreide kennisbank met video’s, tutorials en nieuwsberichten over bijvoorbeeld de top 5 beste aandelen voor het aankomende kwartaal. Stap hier echter niet blindelings in, en voer vooral je eigen onderzoek uit!

Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Ervaringen met eToro Nederland – een uitgebreide beleggingsapp met waardeloze klantenservice en dubieuze praktijken?

Zelf heb ik helaas te weinig ervaring met eToro om er een gedegen conclusie uit te trekken. Zoals aangegeven beleg ik al jaren via DEGIRO, wat voor mij als lange termijn belegger prima werkt. Wel heb ik een account bij eToro aangemaakt en ik weet hoe het werkt, maar dit is iets anders dan het werkelijk ervaren.

Wat zeggen klanten over eToro? Via de betrouwbare Trustpilot zien we variërende eToro recensies:

etoro-ervaringen-nederland

Bron: Nederlandse eToro recensies op Trustpilot

etoro-ervaringen-belgie

Bron: Nederlandse eToro recensies op Trustpilot

eerlijke-etoro-review

Bron: Internationale eToro recencies op Trustpilot

Na het lezen van vele eToro ervaringen is het lastig om positieve zaken te benoemen. Kijk, van nature bevatten review websites misschien iets meer negatieve dan positieve verhalen. Immers, als bedrijf moet je vooral de verwachtingen overtreffen om goede recensies te ontvangen. Maar de eToro ervaringen baren mij grote zorgen. Zo spreken veel gebruikers over het niet terugkrijgen van geld. Stortingen vanuit eToro naar je bankaccount werkt zeer onpraktisch of gewoon helemaal niet. En het lijkt alsof de klantenservice daar maling aan heeft.

Zo nu en dan vind je wel positieve ervaringen, maar dit lijken meer losse flodders over een persoonlijk goede ervaring met een bepaalde support.

Zoals ik je aangaf beleg ik zelf bij DEGIRO. Als je haar recensies op trustpilot bekijkt zijn die ook niet echt overtuigend. Maar de negatieve recensies gaan vooral over een vertraging en slechte services omdat ze zo hard groeien (in leden). En dit is wel iets totaal anders dan “geen geld kunnen terugboeken”. Zo heb ik zelf, in al mijn jaren met beleggen, geen problemen ondervonden met DEGIRO.

Als je mij wilt vertrouwen, kan je beter bij DEGIRO dan bij eToro beleggen. Hier vind je meer informatie over DEGIRO.

goedkoop-aandelen-beleggen

Is eToro betrouwbaar?

eToro lijkt geen betrouwbaar beleggingsplatform te zijn. Er zijn te veel negatieve recensies over waardeloze service, het niet kunnen terugboeken van geld, en dubieuze praktijken zoals aankopen van aandelen zonder toestemming. Natuurlijk moeten we hier de woorden van deze boze gebruikers geloven. Maar het zijn er zo veel, dat ik neig aan te nemen dat het waarheid is.

Dit is wel zonde. De beleggingsapp eToro is zeer geavanceerd en innovatief. Ze hebben een groot aanbod van aandelen en ETFs die je tegen 0% commissie kan kopen. En ze blinken uit in speciale features die je bij aanbieders zoals Bux, DEGIRO en Mexem vindt.

Zo biedt eToro zelfs een gratis verzekering aan:

“eToro provides its clients with free insurance purchased from Lloyd’s of London, one of the world’s leading providers of specialist insurance, giving coverage of up to 1 million Euro, GBP, or AUD (depending on the region). The insurance is given automatically to all eToro clients — there is no need to register.”

Dit zijn allemaal prachtige aanbiedingen die je er gratis bij krijgt. Helaas weegt het mijns inziens niet op tegen de potentiële negatieve ervaringen. Als Nederlander of Belg kan je kennelijk in de problemen raken bij eToro, en dat is voor mij genoeg reden om je te waarschuwen.

Update Juli 2021: eToro heeft de minimale inleg verlaagt van $200 naar $50, daarmee is de drempel aanzienlijk lager geworden. Het risico op niet terugbetalen neemt af en na deze wijziging is het logischer om toch een eToro account aan te maken en te testen.

Wil je een account aanmaken? Klik hier voor meer informatie.

Conclusie over mijn eToro Review voor Nederland & België

De uitgebreide eToro review geeft antwoord op de vraag of dit de beste keuze is als beleggingsapp. Als je het mij vraagt is eToro niet de beste keuze.

eToro lijkt op papier een hele goede keuze te zijn voor wie gratis wilt handelen in aandelen en ETFs. Ze hebben een groot aanbod en je kan handelen met 0% commissie. Ook overige kosten zijn relatief laag. Bovendien ontvang je alle speciale features geheel gratis.

Anderzijds hebben ze te veel negatieve ervaringen en recensies die mij zorgen baren. Prima als er wel eens storingen zijn. Of dat Pietje een aanvaring met een Servicedesk medewerker heeft. Maar dat vind ik een ander verhaal dan de negatieve recensies over “oplichting”, “scam” en “krijg mijn geld niet terug”. Dit wil je gewoon niet meemaken.

Voor Nederlanders en Belgen vind ik DEGIRO de beste keuze. Waarom dat zo is lees je in mijn vergelijking van beleggingsplatformen.

Heb jij ervaringen met eToro (of een andere beleggginsapp)? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

Officiele disclaimer van eToro:

eToro is a multi-asset platform that offers investments in stocks and crypto assets as well as trading CFDs.

Please note that CFDs are complex instruments and, due to the leverage effect, carry a high risk of losing money quickly. 68% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Past performance is not an indication of future results. The trading history shown is less than 5 complete years and may not be sufficient as a basis for an investment decision.

Copy Trading is a portfolio management service provided by eToro (Europe) Ltd., which is automated and regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission.

Cryptoassets are volatile instruments that can fluctuate greatly in a very short time and are therefore not suitable for all investors. Unlike CFDs, trading in crypto assets is not regulated and is therefore not monitored by any EU regulatory framework.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom, met een specialisatie in lange termijn beleggen in aandelen en ETFs
Reactie plaatsen

Mis het niet: download nu gratis 

het speciale rapport voor beleggen in carbon credits voor CO2-reductie. Potentieel enorme groeimarkt met +104,13% rendement in 2021

beleggen-carbon-credits

Word Financieel Vrij!

Meer Geld? Meer Vrijheid? Meer leven? Meld je aan op de Happy Investors Community. Krijg direct toegang tot onze bewezen strategie voor succesvol lange termijn beleggen. 

arrow_drop_up arrow_drop_down