Hoe Crypto Portefeuille Samenstellen? Voorbeelden Altcoins en Bitcoin
hoe-crypto-portefeuille-samenstellen
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
10/20/2021
8 min

Hoe Crypto Portefeuille Samenstellen? Voorbeelden Altcoins en Bitcoin

10/20/2021
8 min

Beste Happy Investor, hoe crypto portefeuille samenstellen? Hieronder vind je een korte introductie tot het samenstellen van een gediversifieerde crypto beleggingsportefeuille. In 5 stappen ontwikkel je jouw eigen portfolio. En daarna gaan we kijken naar 4 concrete voorbeelden.

Waarschuwing: in dit artikel behandel ik crypto portefeuille voorbeelden die in 2021 bizarre rendementen hebben behaald. Minimaal 250% tot zelfs één portefeuille met 1034% in minder dan één jaar. Het is onwaarschijnlijk dat dergelijke resultaten zich op de korte termijn (2022) zullen herhalen. Koop niet op historische pieken, maar juist op historische dalingen wanneer de markt angstig is.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Wat is een Bitcoin en Crypto Beleggingsportefeuille?

crypto-portefeuille-uitleg

Een beleggingsportefeuille stel je samen om risico te spreiden. Het is dé manier om diversificatie aan te brengen onder assets. Een goede beleggingsportefeuille omvat allocaties in verschillende investeringsmarkten, zoals (1) aandelen, (2) vastgoed, (3) obligaties, (4) leningen, (5) grondstoffen en (6) cryptomunten. Hoe risicovoller een asset, zoals crypto en Bitcoin, hoe kleiner de positie zou moeten zijn in de beleggingsportefeuille.

Het samenstellen van een beleggingsportefeuille geeft derhalve twee grote voordelen. De eerste is spreiding in verschillende investeringsmarkten. Zo heeft grondstoffen een lage correlatie met aandelen. Wanneer aandelen dalen, kunnen grondstoffen stijgen. Op de lange termijn breng je hierdoor meer stabiliteit aan.

Het tweede voordeel is dat je het risico kan beheersen en toch je rendement kan verhogen. Dit doe je door, in beperkte mate, risicovollere assets toe te voegen.

Een gediversifieerde beleggingsportefeuille geeft meer stabiliteit en lager risico op de lange termijn

Stel dat je vandaag begint met investeren in de aandelenmarkt en cryptomunten. Binnen deze investeringsmarkten wil je ook een gediversifieerde beleggingsportefeuille samenstellen.

Een crypto portefeuille samenstellen houdt in dat je in meerdere cryptomunten gaat beleggen. Het liefst cryptomunten die een lage correlatie jegens elkaar hebben. Een voorbeeld hiervan is Bitcoin en Ethereum. Bij een crash dalen ze allebei, maar bij een opleving neemt Bitcoin meestal het voortouw. De cryptomarkt leeft weer op, en men gaat ook meer in altcoins zoals Ethereum investeren.

Stel nu dat Bitcoin over vijf jaar faalt, maar dat Ethereum is uitgegroeid tot de grootste munt. Wanneer je 100% Bitcoin hebt geeft dat een probleem. Dankzij simpele spreiding, zoals bijvoorbeeld 50/50, verhoog je jouw winstkansen en verlaag je het risico.

Hieronder leg ik je de stappen uit voor het samenstellen van een crypto portefeuille. Ook geef ik je concrete voorbeelden.

Waarschuwing: crypto beleggen is uiterst risicovol (ook met een portfolio). In veel gevallen is het slimmer om te laten beleggen in cryptomunten. Laat experts voor jou het werk doen.

Zo heb ik wel vertrouwen in de Nederlandse cryptobeheerder Yieldt die in 2021 +260% rendement heeft gerealiseerd. Met hen ben ik recentelijk in contact over de risicostrategieën die zij hanteren.

In 5 stappen een crypto portfolio samenstellen

hoe-beleggingsportefeuille-crypto-samenstellen

Hieronder geef ik je concrete voorbeelden van een crypto portefeuille samenstellen. Wil je dit echter zelf doen? Leuk! Hiervoor zijn er een aantal stappen te ondernemen, namelijk:

  1. Beleg alleen met geld dat je 100% kan verliezen: dit zou maximaal 3 – 10% van je totale beleggingsvermogen behoren te zijn
  2. Bepaal je risicoprofiel binnen de cryptomarkt: grote altcoins zijn minder risicovol dan kleine, onbekende cryptomunten
  3. Bepaal je financiële doel: met hoeveel rendement ben je tevreden? Wanneer je dit doel behaalt moet je winst verzilveren
  4. Definieer welke crypto strategie je gaat toepassen (aan het einde vertel ik hier meer over)
  5. Selecteer en koop verschillende cryptomunten die in lijn zijn met jouw risicoprofiel en strategie

Het samenstellen van een crypto portfolio is in essentie eenvoudig. Het succes ervan valt of staat met de strategie die je toepast. Het is van groot belang dat je een duidelijke strategie kiest, en dit toepast op een lange termijn.

Hieronder vind je crypto portefeuille voorbeelden om het concreet te maken.


Crypto Portefeuille Voorbeelden: 4 portfolio’s ter inspiratie

Een crypto beleggingsportefeuille samenstellen gebeurt op basis van je risicoprofiel en strategie. Ook je financiële doel heeft hier impact op. Als je hoog rendement wilt, zal je meer risico moeten nemen. Wil je duurzaam vermogen opbouwen? Dan kan je beter helemaal niet voor crypto kiezen 😉.

Gezien het potentieel kan het echter nuttig zijn om maximaal 10% van je beleggingsvermogen te alloceren aan een Bitcoin en crypto portfolio. We gaan vier voorbeelden behandelen (ter inspiratie):

  1. Crypto portfolio met evenredige spreiding
  2. Kant-en-klare crypto portfolio
  3. Crypto Portfolio met onevenredige spreiding
  4. Crypto Portfolio voor asymmetrisch beleggen

De volgorde is op basis van relatief lager tot relatief hoger risico. Bedenk wel goed dat “relatief lager” in deze context nog steeds erg risicovol is in vergelijking tot obligaties en aandelenfondsen.

Nogmaals: als je weinig tot geen kennis tot beleggen hebt, dan is het beter om te kiezen voor beheerd beleggen. Laat geld voor je werken, zonder dat je er tijd en kennis voor nodig hebt. Voor de beste keuze kan je hier beheerd beleggen vergelijken.

1. Crypto portfolio met evenredige allocatie

crypto-portefeuille-voorbeeldenBron: Happy Investors

Evenredige allocatie is een simpele en effectieve crypto portefeuille voor risicospreiding. De essentie is dat je iedere cryptomunt een gelijke weging geeft. Je kan dit in verschillende varianten toepassen, zoals bijvoorbeeld:

  1. De top 10 grootste cryptomunten met ieder 10% allocatie (hoog risico)
  2. 20 grootste cryptomunten met ieder 5% allocatie
  3. ..
  4. 50 grootste cryptomunten met ieder 2% allocatie (lager risico)

Je zou een dergelijke crypto portfolio willen samenstellen indien je onzeker bent over welke cryptomunten het beste gaan presteren.

Een nadeel is dat het een tijdrovend proces is om continue te herbalanceren. Het is ook complexer, omdat je meer overzicht moet behouden. Bovendien zijn transactiekosten een aandachtspunt wanneer je een minimum fee per transactie hebt. Kies voor een platform die dat niet heeft. Dat bespaart serieus veel geld.

Een ander nadeel is dat je potentieel rendement laat liggen. Als je zeker weet dat bepaalde cryptomunten het beste zijn, dan is het slim om hier een grotere weging aan te geven. Hoe dit werkt leg ik uit in tactiek 2 en 3 van hieronder.

Hoe kan je starten met de tactiek voor evenredige crypto portefeuille samenstellen?

Je kan hier een gratis account aanmaken bij Bitvavo. Dit is een betrouwbaar Nederlandse crypto beleggingsapp met 150+ munten. Het aanbod is groot genoeg voor het samenstellen van een crypto portfolio. Bovendien zijn de transactiekosten de laagste van Nederlandse crypto apps.

2. Kant-en-klare crypto portfolio

Een nadeel aan het samenstellen van een crypto portefeuille met evenredige spreiding is de complexiteit en tijdsinspanning. Een crypto portfolio die zichzelf automatisch herbalanceert is een oplossing. Oftewel: kant-en-klare crypto portefeuilles.

Hierboven gaf ik al aan dat je geld kan laten beleggen in de cryptomarkt. Die genoemde partij heeft een rendement van +260% behaald in minder dan 8 maanden. Hier kan je aanmelden met €50 korting.

Naast het laten beleggen kan je ook kiezen voor zo’n kant-en-klare crypto portefeuille. Die hebben zelfs nog hoger rendement gehaald.

Zover ik weet is dit momenteel alleen beschikbaar via beleggingsapp eToro. Een voorbeeld hiervan is de “CryptoPortfolio”. Dit “fonds” heeft van 2019 tot 2021 respectievelijk 18,62%, 201,84% en 250,13% gerealiseerd. Natuurlijk waren dit wel gouden jaren, maar het zijn alsnog bijzonder hoge rendementen. De portfolio indeling ziet er ongeveer zo uit:

crypto-portfolio-voorbeeldBron: CryptoPortfolio eToro

Een ander voorbeeld is de “CryptoEqual”. Deze heeft een meer evenredige spreiding dan de “CryptoPortfolio”. Ook de “CrytpoEqual” presteerde bijzonder met 299,16% in 2021. Dit indeling ziet er ongeveer zo uit:

crypto-portfolio-voorbeeldenBron: CryptoPortfolio eToro

De samenstelling van deze crypto portefeuilles wisselt continue. Het voordeel is dat je hier niks aan hoeft te doen. Je kan meeliften op de portefeuille. Een nadeel is natuurlijk wel dat je minder controle hebt. Je kan een stop loss instellen, maar dat is dan ook het enige.

Het kan overigens nog extremer. De zogenoemde “DeFiPortfolio” heeft 1034% rendement gerealiseerd van januari tot oktober 2021. Let wel: het is onwaarschijnlijk dat dit fenomeen zichzelf op korte termijn (2022) zal herhalen.

Meer weten? Maak hier een gratis account aan bij eToro en selecteer de bekijk de actuele status van deze crypto beleggingsportefeuilles.

970x250

3. Crypto Portefeuille met onevenredige allocatie

crypto-portefeuille-samenstellen-1bron: Happy Investors

De kant-en-klare crypto portfolio’s van eToro zijn een voorbeeld van onevenredige spreiding. Als je zelf wilt bepalen in welke munten je investeert, kan je het zelf samenstellen. Hierboven zie je een voorbeeld.

Een onevenredige crypto beleggingsportefeuille samenstellen doe je zo:

  1. Geef de top 5 beste cryptomunten de hoogste weging: bijvoorbeeld 10% per munt
  2. Selecteer een tweede top 5 of top 10 en alloceer hier een lager gewicht aan: bijvoorbeeld 5%
  3. En selecteer nog een staart met kleinere altcoins met een kleiner gewicht: bijvoorbeeld 2%

Het doel van deze crypto portefeuille is om zowel blootstelling te krijgen aan de meest populaire munten (lager risico) als enkele unieke altcoins (hoger risico). Wanneer je op de meest risicovolle altcoins 2% inzet, blijft het risico relatief beperkt. Anderzijds kan je wel profiteren van een grote koersstijging. Zo kan het zijn dat “crypto 22” met 2% weging op termijn uitgroeit naar 5% of zelfs 10%. Vice versa kan natuurlijk ook.

Afhankelijk van welke cryptomunten je selecteert, kan deze portefeuille wel eens minder risicovol zijn dan tactiek 1 (evenredige spreiding).

Deze allocatiestrategie wordt vaak toegepast bij aandelen ETF’s die streven naar hoger rendement. Een voorbeeld hiervan is beleggen in ARK ETF’s. Als je cryptomunten interessant vindt, dan vind je die ETF’s ook leuk. Het fonds richt zich namelijk op unieke groeibedrijven, waaronder bijvoorbeeld het bedrijf Coinbase.

Coinbase verdient geld aan de cryptomarkt. Het heeft enerzijds een enorm potentieel, maar kent ook wel grote risico’s. In de categorie aandelen analyse vind je mijn uitgebreide analyse over Coinbase aandelen kopen.

4. Crypto portfolio voor asymmetrisch beleggen

Dit is een variant op tactiek 1 ‘Cryptoportfolio samenstellen met evenredige spreiding’. Bij tactiek geef je de grootste cryptomunten (top 10, top 20 of top 50) een evenredige weging. Je doet dit om spreiding aan te brengen in de grootste assets. Zij zouden relatief lager risico moeten geven dan kleinere altcoins.

Kleine altcoins hebben echter het grootste potentiële rendement. Bij vroegtijdig instappen kan je x5, x10 of zelfs x100 rendement halen. Het grote probleem: niemand weet wat de volgende must-have altcoin is.

De oplossing is een cryptoportefeuille samenstellen met evenredige allocatie aan, bijvoorbeeld, 50 onbekende doch potentievolle altcoins. Hier moet je allereerst veel onderzoek voor doen. Ten tweede is dit een uiterst risicovolle strategie. Als alle 50 altcoins falen, blijf je met lege handen achter. Dan is al je geld verdampt.

Aan de andere kant is dit een tactiek voor asymmetrisch beleggen. In theorie kan dit leiden tot exponentieel rendement. Hoe asymmetrisch beleggen in crypto precies werkt, leg ik uit in dit artikel over hoe het beste investeren in cryptomunten. In dat artikel behandelen we 5 strategieën die je kan combineren met een crypto portefeuille. Zodoende verhoog je jouw winstkans, en verlaag de het risico op veel geld verlies.

Ben je klaar om te starten? Persoonlijk zou ik kiezen voor het alloceren van een klein vermogen (max. 10%) aan twee of drie van de kant-en-klare crypto portefeuilles bij eToro (dit is geen koopadvies). Je kan vandaag beginnen met een gratis account aanmaken.

PS: ik beleg ook via eToro in zowel ETF’s als (in de toekomst) crypto portefeuilles (buy the dip)


Reacties
Categorieën