Beleggen in P2P Lending: 3x Beste P2P Platformen + Tips en Uitleg

Beleggen P2P Lending

Beste Happy Investor, wil je beleggen in P2P Lending? In dit artikel lees je alles over P2P beleggen. P2P staat overigens voor Peer-2-Peer. Het investeren in particuliere leningen is een relatief nieuwe markt. Risico en rendement zijn hoog. Daarom geven in we in dit artikel tips hoe je het beste kan beleggen in P2P Lending. Ook gaan we de beste P2P platformen vergelijken, en bekomen we een TOP 3. Dit is mede gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen, waarbij ik reeds enkele jaren investeer in particuliere leningen (met circa 9% rendement).


Op naar duurzaam (financieel) succes!


Inhoudsopgave


Wat is P2P Lending: investeren in leningenP2P lending is een beleggingsvorm waarbij je geld investeert in leningen aan particulieren. Dit wordt mogelijk gemaakt door P2P platformen die fungeren als tussenpersoon van vraag- en aanbod. Particulieren en ondernemers over de gehele wereld willen geld lenen. Zij gaan hiervoor naar een kredietverstrekker. De kredietverstrekker plaats vervolgens haar leningen op een betrouwbaar P2P platform. Als belegger kan je via dit P2P platform investeren in particuliere leningen. 


Er is een groot verschil tussen de beste P2P platformen. In dit artikel vergelijken we de TOP 3 en geven we ook aan via welke platform je niet moet beleggen. 


Waarom zouden we überhaupt willen investeren volgens P2P Lending? De reden: relatief hoog rendement. 


Afhankelijk van de lening, krijg je een bepaald percentage rente. Dit is het rendement.  Met andere woorden krijg je dus een beloning in ruil voor het uitkeren van geld in de vorm van een lening aan een andere persoon. Deze persoon kan iemand in Nederland zijn, maar ook in het buitenland.


Dat is het mooie aan P2P Lending platformen. Er zijn wereldwijd altijd mensen die behoefte hebben aan geld. In het ene land kan je veel moeilijker geld lenen dan in het andere land. In de landen waar het moeilijk is om geld te lenen, zal bijgevolg de rente ook erg hoog zijn. Voor deze personen is het veel interessanter om te lenen via een P2P Lending platform. Want als ze dan geld van jou lenen, dan betalen ze een lagere rente dan wanneer ze dit van financiële instanties moeten doen. 


Naast particulieren zijn er ook veel ondernemers die behoefte hebben aan geld lenen. Dit is met name relevant voor buitenlandse ondernemers die weinig of geen lening kunnen krijgen via de gevestigde financiële instanties in dat land. 


Hoe werkt beleggen via P2P Lending?

hoe werkt p2p lending

Beleggen in Peer-2-Peer leningen werkt heel eenvoudig. Dit weet ik uit ervaring. Dit kan je doen via een betrouwbaar P2P platform. Het aanmaken van een account is gratis. De minimale inleg is meestal erg laag, namelijk vanaf 10 euro. Dit maakt het toegankelijk om met kleine bedragen te investeren in Peer-2-Peer leningen. De enige voorwaarde is dat je 18 jaar of ouder bent.


Hieronder gaan we de beste P2P platformen vergelijken, maar laten we eerst het proces uitleggen. 


Heb je een account aangemaakt? De tweede stap is geld overboeken naar je P2P beleggingsrekening. Ook dit werkt snel en eenvoudig. 


Zodra het geld is overgeboekt kan je beginnen. Er zijn twee manieren om te starten, namelijk (1) zelf leningen selecteren of (2) kiezen voor automatisch beleggen in P2P leningen. Alhoewel er nuance verschillen zijn, werkt dit op ieder P2P platform hetzelfde. 


Wil je zelf leningen selecteren? In dit geval ga je naar de loan list. Hier vind je alle aangeboden leningen. Er staat ook informatie bij over de mate van risico, het rendement, et cetera. Je kan zelf bepalen in wat voor soort investeringen (autolening, bedrijfslening, etc.) te investeren, en vanuit welke landen. 


Hoe werkt automatisch P2P Beleggen? Mijn ervaringen en tips

Uit ervaring met P2P beleggen heb ik een betere tip: kies te allen tijde voor automatisch beleggen. Dit is de optie van ‘Auto Invest’. Het principe werkt eenvoudig: stel dat je begint met €5.000. Je kiest voor automatisch beleggen. Hierbij geef je aan hoeveel risico je wilt nemen met bijbehorend rendement. Vervolgens wordt het geld verspreidt over zoveel mogelijk leningen. Meestal is dat €25 per lening. 


Dit is een cruciale les: P2P beleggen kent risico’s. Om het individueel risico van een niet-betalende lening te mitigeren, dien je te spreiden. Door te kiezen voor Auto Invest, wordt er direct en automatisch grote risicospreiding aangebracht. In dit geval wordt de 5K verspreidt over 200 leningen. 


Een andere cruciale tip: ik ben van mening dat je maximaal 10% van je totale vermogen wilt investeren in Peer-2-Peer leningen. Breng balans aan binnen je portfolio met alternatieve beleggingen, zoals aandelen, ETF’s en vastgoed. De 10% is subjectief en geen persoonlijk advies. Ga voor jezelf na hoeveel risico je wenst te nemen en pas daarop de verhoudingen aan. 


Uit ervaring met P2P beleggen weet ik dat het in het begin allemaal wat onwennig voelt. Zomaar je geld “uitlenen” aan een vreemde die aan de andere kant van de wereld zit. Ja, dat voelt toch wat onbetrouwbaar. Maar dit is iets waar je aan moet wennen. Net zoals dat je moet wennen aan rendement op aandelen. Ook die gaan “zomaar” omlaag of omhoog. Het is niet tastbaar, en dan voelt het al snel onbetrouwbaar. 


Mijn P2P Lending ervaring is tot op heden nog positief. Ik realiseer circa 9% rendement. Hieronder vertel ik via welk platform dat is. Maar laten we eerst kijken naar de voor- en nadelen, waaronder de risico’s.


P2P Lending Rendement: risico en rendement bij geld uitlenen

Het rendement bij P2P beleggen is relatief hoog. Bij de beste P2P platformen ligt het gemiddelde rendement rond de 8 tot 10%. Het is ook mogelijk om 12 – 15% rendement te behalen. Maar dit is alleen mogelijk wanneer je zelf leningen selecteert (dus niet via Auto Invest). En in dit geval impliceert het dat je uitsluitend investeert in hoog-risico leningen. 


Mijn tip is om dit onnodig risico niet te nemen. Bij P2P Lending ben ik tevreden met circa 9% rendement. Ik streef wel naar hoger rendement van 14%, maar dat doe ik met aandelen. Dat is een vak apart. 


Bovendien, voor wie wilt beleggen met weinig risico is een rendement van 4 – 6% al erg hoog. P2P beleggen zit hiermee aan de bovenkant van het spectrum. Het bevat dan ook hoger risico dan veiligere investeringen, zoals obligaties en de beste dividend ETF’s.  


Zoals aangegeven ligt het binnen onze invloed om het risico bij P2P beleggen te verlagen. Hiervoor moeten we deze acties consistent aanhouden: 


 • Investeer altijd via de Auto Invest-functie. Kies bewust voor het gewenste risicoprofiel. Deze functie waarborgt dat de totale som wordt verspreidt over zoveel mogelijk leningen. Hoe groter de totale som van het geld, hoe groter de spreiding in leningen. En daarmee verkleint het individueel risico per lening
 • Investeer max. 10% (richtlijn) in P2P Lending, afhankelijk van jouw risicoprofiel en ervaring. Bij positieve ervaringen kan de inleg worden verhoogt, maar behoud altijd diversificatie binnen je portfolio

cursus-beleggen-aandelen

Welke P2P platformen zijn er? Beste P2P platformen vergelijken

Internationaal gezien zijn er talloze P2P Lending platformen om te vergelijken. Maar het heeft geen nut om te kiezen voor een onbetrouwbaar P2P platform die lage rendementen geeft ofwel geen garanties op geld terug aanbiedt. Na veel onderzoek en vergelijken van P2P platformen heb ik een overzicht gemaakt van drie betrouwbare P2P Lending websites waarbij we kunnen beleggen in P2P leningen. Ze staan niet per se op volgorde van welke de beste is. Ieder platform heeft zo haar eigen aanbod met voor- en nadelen. Wel heb ik een voorkeur uit mijn vergelijking van alle P2P Lending platformen, maar ik wil je daarbij niet te veel beïnvloeden 😉. 

Beste P2P platform: IUVO

IUVO P2P Lending is een snelgroeiende aanbieder binnen deze markt. Het lukt haar zich te onderscheiden dankzij een 100% buyback garantie. Dat betekent dat 100% van alle leningen worden terugbetaald in het geval dat er zich iets voordoet zoals wanbetaling of niet-terugbetalen. Voor iedere belegger is dat natuurlijk een fijne garantie, omdat dit het risico verlaagt. Toch moeten we er niet vanuit gaan dat de garantie 100% zekerheid op terugbetaling biedt. Ik heb daar geen feitelijke onderbouwing voor (misschien doen ze het wel), maar in de regel kent beleggen altijd risico tot geld verlies. Dan kan je er maar beter rekening mee houden.  


Interessant aan de werkwijze van IUVO Group, is dat ze een rating geven aan alle inkomende leningen. Particuliere leningen classificeren ze van A tot HR, waarbij A betekent een relatief veilige lening en een HR betekent een onveilige lening. Dat betekent dat bij A het risico relatief klein is dat de geldlener niet terugbetaalt (0 – 4% rendement) en bij HR is het risico heel groot dat hij of zij niet terugbetaalt (35% rendement). Mijn tip: kies voor een mix aan veiligere opties van A tot en met C. Gebruik hiervoor de Auto Invest-functie. Rijk worden is een kwestie van geduld. Als je onnodig risico gaat nemen kan je ook je inzet verliezen.

Wil je meer weten over P2P beleggingsplatform IUVO? Klik dan op deze link met meer informatie

Enkele kerncijfers van IUVO P2P zijn:

  • Snelst groeiende P2P platform in Europa, opgericht in 2016
  • Meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd door beleggers
  • Jaarlijks gemiddeld rendement van 9,5%, met leningen tot wel 15% rendement of hoger
  • 100% BuyBack Garantie
  • Geadvanceerde Auto Invest-functie voor automatisch beleggen

Direct beginnen? Klik hier voor gratis account aanmaken

970x250

Beste P2P platform: Fellow Finance


Fellow Finance is een innovatief P2P platform waarbij je niet alleen aan particulieren maar ook aan bedrijven geld kan uitlenen. Ze zijn opgericht in 2013 en momenteel actief in Europa, waarbij ze de grootste zijn in leningen voor Noord-Europa. 


Wat interessant is aan Fellow Finance is dat ze een innovatief systeem hebben waarin je als belegger snel en efficiënt kan inzien wat aantrekkelijke leningen zijn om in te investeren. Hierbij hebben ze een functie die ze investment Allocator noemen. Bij deze keuze selecteert het programma automatisch de beste leningen op dat moment. Zo kan je in 1 druk op de knop investeren in particuliere leningen. Uiteraard kan je ook gewoon zelf opzoek gaan naar interessante P2P leningen.


Meer weten over Fellow Finance? Klik hier voor meer informatie

Enkele kerncijfers van Fellow Finance zijn:

   • Actief in Duitsland, Scandinavië en Polen
   • Het laagste rendement is 5 – 8% voor P2P-leningen in Duitsland, en gemiddeld 14% bij P2P-leningen in Denemarken. Het hoogste rendement is tot 40% jaarlijks rendement aan particulieren in Polen. Met dit laatste heb ik geen ervaring eerlijkgezegd, en het is extreem hoog rendement. Niet aan beginnen, zal ook extreem risicovol zijn
   • Momenteel zijn er 18.000+ beleggers aangesloten bij Fellow Finance, die samen 900+ miljoen hebben geïnvesteerd aan 1 mln. particuliere leners
   • Verlaagd risico voor de beleggers, omdat bij wanbetaling de leningen worden verkocht op de secundaire markt en beleggers hun geïnvesteerde bedrag terugkrijgen
   • Ook P2P Lending aan bedrijven

Direct beginnen? Klik hier voor gratis account aanmaken


Beste P2P platform: Mintos


Mintos is het grootste P2P platform van dit moment. Zie Mintos als een soort van wereldwijde marktplaats waarop particulieren zich aanmelden om geld te lenen. Dit kan van alles zijn: van hypotheek tot korte termijn leningen. Een groot voordeel aan Mintos is de geavanceerde Auto Invest-functie. 


Een account aanmaken is gratis. Geld overboeken ook. De enige kosten zijn 1% bij verkoop van de belegging. Zie P2P lending dan ook niet als korte termijn belegging, maar houd idealiter enkele jaren vast. Laat rendement op rendement accumuleren. 


Mintos is een betrouwbaar P2P platform. Dit weet ik uit ervaring. Ik beleg sinds 2021 bij het platform met circa 10K. Let wel: dit is minder dan 10% van mijn totaal vermogen, aangezien ik vooral in aandelen investeer. Het jaarlijks rendement ligt rond de 9% op basis van automatisch beleggen. Meer over mijn ervaringen lees je in de Mintos review. Update: vanaf 2024 investeer ik niet langer meer bij Mintos. Dit heeft niks met Mintos te maken, maar met mijn eigen beleggingen. Ik doe niet meer aan P2P beleggen. In plaats daarvan investeer ik al mijn geld in aandelen. Waarom? Omdat ik met inmiddels meer dan 10 jaar ervaring daar toch wel goed in begin te worden, met aanzienlijk hoger rendement. (bekijk aandelen abonnement voor meer informatie). 

Een andere nieuwe ontwikkeling bij Mintos is dat zij nu ook ETF beleggen mogelijk maken, en het investeren in obligaties. 

 Enkele kerncijfers van Mintos zijn:

  • Wereldwijd het grootste (en beste) P2P-Lending platform
  • Een gemiddeld jaarlijks rendement vanaf 8% tot 10% (hoger is mogelijk met meer risico)
  • Geadvanceerde Auto Invest-functie voor automatisch beleggen
  • In totaal is er meer dan 8 miljard geïnvesteerd door in totaal 475.000+ beleggers.
  • Instant Access: bij deze optie kan je direct aan- en verkopen, zonder dat je vast zit aan een bepaalde looptermijn van een korte termijn lening.
  • Meer dan 95% van alle leningen bij Mintos hebben een terugkoopgarantie

Slechtste P2P Lending platform: Fast Invest NL


Fast Invest NL heeft zichzelf een tijdlang geprofileerd als het “beste” P2P Platform in Nederland. Op haar website belooft ze hoge rendementen van gemiddeld 14%. Pas echter op met dit beleggingsplatform voor Peer-2-Peer leningen. In geen enkel geval lijkt Fast Invest een betrouwbare aanbieder. Ze hebben heel veel negatieve recensies en reviews. Dit komt omdat ze niet of heel erg traag geld terugboeken. Er is vermoeden van piramidespel. En dat is erg jammer, aangezien de bovengenoemde partijen wél betrouwbaar rendement uitkeren. Kortom: vermijd Fast Invest. 

Voor- en nadelen van P2P Lending

Peer-2-Peer beleggen heeft enkele interessante voordelen ten opzichte van andere beleggingsvormen. Hieronder vind je een overzicht van enkele voordelen die je niet altijd hebt bij andere soorten beleggingen (zoals bij aandelen, vastgoed, cryptomunten, et cetera).

Voordelen P2P beleggen:

  • Snel en gemakkelijk aanmelden: een account heb je zo aangemaakt en het is ook heel eenvoudig om te begrijpen. Je ziet in een oogopslag welke keuzes je allemaal hebt, en ook hoeveel rendement je hierop krijgt. Dat maakt P2P een van de makkelijkste manieren van beleggen (om te begrijpen).
  • Lage minimale inleg: meestal kan je al starten vanaf 10 euro. Natuurlijk heeft het geen nut om met zo’n klein bedrag te beleggen, maar de boodschap is dat iedereen kan starten met een klein bedrag.
  • Hoge rendementen tussen de 5-20%, met gemiddeld 8 – 9%
  • Spreiding: je kan je geld spreiden over vele leningen. Je bepaalt zelf hoeveel geld je investeert en in welke leningen.
  • MoneyBack en BuyBack garantie: dit is echt cruciaal, omdat het een soort van vangnet is tegen wanbetalers voor het geval zij de lening niet (kunnen) terugbetalen
  • Geen koersschommelingen: bij aandelen en ETF’s fluctueert de koers (soms hevig). Bij P2P Lending is dit niet het geval. Wel is er risico op niet-terugbetaling van leningen


De MoneyBack en BuyBack garantie zijn belangrijk. Deze garanties zorgen ervoor dat het risico bij P2P beleggen lager wordt. Het is echter niet zo dat je geen risico loopt. Beleggen zonder risico bestaat namelijk niet. Wel kan je het risico nog verder verkleinen dankzij spreiding. Daarom is het goed om altijd veel te spreiden via de Auto Invest-functie. Dit kan je doen door verschillende leningen te financieren via een P2P Lending platform, maar ook een deel van je geld beleggen in alternatieven . Diversification is Key 😉.

Alternatieven P2P Lending: investeren in vastgoed leningen

Er zijn veel alternatieven voor P2P Lending. Zoals aangegeven zie ik P2P beleggen als prima aanvulling op een beleggingsportfolio. Persoonlijk zou ik niet meer dan 10% erin willen beleggen. Voor jou kan dit meer of minder zijn. Hoe dan ook: als we duurzaam financieel succes willen moeten we diversifiëren.


Een goed alternatief voor P2P beleggen, is het beleggen in vastgoedfondsen. Eigenlijk is dit ook een vorm van P2P leningen of crowdfunding. In dit geval investeer je geld binnen een vastgoedfonds. Het fonds koopt vastgoedpanden. De winst (huur + waardestijging) wordt uitgekeerd in de vorm van dividend. Het gemiddelde dividend loopt op van 4 tot 8,5% per jaar. In Nederland zijn er een aantal betrouwbare partijen die aantrekkelijk rendement bieden.  


Meer weten? Klik hier voor beste vastgoedfondsen vergelijken.

Andere alternatieven zijn uiteraard het investeren in aandelen en beleggingsfondsen. Voor beginnende- en passieve beleggers is ETF beleggen de heilige graal. Met een goede ETF portfolio kan een gemiddeld rendement van circa 8 – 9% behaald worden.

Dit betekent wanneer wij een goede mix aanbrengen tussen P2P Lending, vastgoed(Fondsen) en aandelen, dat we een mooi jaarlijks rendement kunnen realiseren. Hoeveel vermogen kan jij opbouwen met 8% rendement? Je kan onze gratis rekentool gebruiken. Deze download je via: menu > gratis trainingen beleggen.

vastgoedfondsen-vergelijker

Conclusie over P2P Lending

P2P Lending is een nieuwe, opkomende beleggingsvorm die een hoog rendement van tot wel 16% biedt. Een realistischer gemiddeld rendement is 8 – 10%, waarbij het risico verlaagt wordt dankzij spreiding in leningen en MoneyBack garanties. We hebben gezien dat P2P beleggen snel en eenvoudig is. Iedereen ouder dan 18 jaar kan meedoen, en dat bij een minimale inleg vanaf 10 euro. In vergelijking tot andere beleggingstactieken is P2P lending een prima aanvulling voor zowel de actieve als passieve belegger.

Tot slot, nogmaals de herhaling dat spreiding enorm belangrijk is bij beleggen. Niet alleen is het slim om zoveel mogelijk te spreiden onder leningen binnen een P2P platform. Maar ook is het nodig om naast P2P Lending andere manieren van beleggen toe te passen. Denk daarbij aan beleggen in vastgoedfondsen, aandelen, grondstoffen zoals goud en zilver, en misschien zelfs beperkt in cryptomunten. Wees niet bang om risico’s te nemen. Geld maakt geld. Laat rendement voor jou werken. Maar wees slim en pas te allen tijde diversificatie toe. 

En, ga jij beginnen met P2P beleggen? Heb jij ervaringen met de beste P2P platformen en wat is jouw rendement? Laat het mij weten in de reacties.

Berichten over Beleggen P2P Lending:
TOP 3 Beste Broker Beginnen met Beleggen | Happy Investors
0
TOP 3 Beste Broker Beginnen met Beleggen | Happy Investors
TOP 3 Beste Broker Beginnen met Beleggen | Happy Investors
Hoe Makkelijk (Zelf) Beleggen Zonder Verlies? Voorbeelden Simpel Beginnen
0
Hoe Makkelijk (Zelf) Beleggen Zonder Verlies? Voorbeelden Simpel Beginnen
Hoe Makkelijk (Zelf) Beleggen Zonder Verlies? Voorbeelden Simpel Beginnen
Hoeveel Investeren in P2P Lending: hoeveel geld levert mij dat op?
0
Hoeveel Investeren in P2P Lending: hoeveel geld levert mij dat op?
Hoeveel Investeren in P2P Lending: hoeveel geld levert mij dat op?
Beleggen in Leningen 2.0: Voorbeeld +9% Rente, Ervaringen & Tips
0
Beleggen in Leningen 2.0: Voorbeeld +9% Rente, Ervaringen & Tips
Beleggen in Leningen 2.0: Voorbeeld +9% Rente, Ervaringen & Tips
7x Hoe Veilig Beleggen met Veel Geld en Hoger Rendement
0
7x Hoe Veilig Beleggen met Veel Geld en Hoger Rendement
7x Hoe Veilig Beleggen met Veel Geld en Hoger Rendement
Mintos vs. IUVO Vergelijken: +10K P2P Betrouwbaar Beleggen
2
Mintos vs. IUVO Vergelijken: +10K P2P Betrouwbaar Beleggen
Mintos vs. IUVO Vergelijken: +10K P2P Betrouwbaar Beleggen
Hoe Investeren met Vast Rendement? 7 Tips & Ervaringen
0
Hoe Investeren met Vast Rendement? 7 Tips & Ervaringen
Hoe Investeren met Vast Rendement? 7 Tips & Ervaringen
Beste Online Brokers: Aandelen, Crypto’s, P2P, ETFs | Happy Investors
0
Beste Online Brokers: Aandelen, Crypto’s, P2P, ETFs | Happy Investors
Beste Online Brokers: Aandelen, Crypto’s, P2P, ETFs | Happy Investors
7 Beleggingstips voor Minder Risico die Je Moet Kennen!
0
7 Beleggingstips voor Minder Risico die Je Moet Kennen!
7 Beleggingstips voor Minder Risico die Je Moet Kennen!