Geld Besparen: 20+ Beste Tips voor Geld Besparen | Happy Investors

Geld Besparen

Beste Happy Investor, hier lees je alles over geld besparen. We bespreken de 5 beste tips voor drastisch geld besparen. Zij helpen ons naar een groter budget, zonder té veel concessies te doen aan het levensgenot. Daarna bekijken we het hoe. Met 6 concrete stappen leren we beter hoe geld besparen werkt.

 

We beginnen direct met mijn beste tip voor geld besparen.

 

Lees verder

 

Inhoudsopgave

Dit is mijn beste tip voor geld besparen

 beste tips geld besparen

Mijn beste tip voor geld besparen is om niet te focussen op geld besparen. Ja, het is goed om de tips & tricks uit dit artikel toe te passen. Zo kunnen we op korte termijn meer financiële buffer creëren. Maar daarna moet de focus liggen op meer geld verdienen.

 

Geld verdienen is leuker én makkelijker. Immers, je kan maar tot een zeker niveau geld besparen. Er zijn vaste lasten waar je niet aan ontkomt. We kunnen niet eindeloos blijven snijden. En bovendien is dat ook niet leuk. Dan moeten we te veel inleveren.

 

Als je het mij vraagt staat kwaliteit van het leven voorop.

 

Bij geld verdienen is véél beter dan geld besparen. Er zit geen limiet op. En het is makkelijker. Bovendien leidt dit tot een veel sterkere Mindset. Wie continue denkt aan geld besparen, denkt in termen van “mag niet” of “kan niet”. Dit is een negatieve spiraal. Maar wie denkt “hoe kan ik mij dit veroorloven?”, dwingt zichzelf om te ontwikkelen en zodoende meer geld te verdienen. Dit is een positieve spiraal: meer vooruitgang, meer kennis, meer voldoening en meer geld.

 

Toen ik 23 jaar was besloot ik om financieel onafhankelijk te worden. Ik heb veel geprobeerd. Mijn beste lessen deel ik op de Happy Investors Community. Nu ben ik 30 jaar. Financieel vrij. Overgestapt naar fulltime ondernemen, omdat mijn echte passie ligt bij het helpen van anderen naar financiële vrijheid. En als ik daar ook een mooi inkomen uit kan halen, is dat een pure Win-Win. Immers, mijn financiële vrijheid berust niet op mijn inkomen, maar op mijn vermogensgroei 😉. Dit is hoe dat zit:

 

Ik had een riant inkomen (65K bruto op 29ste), maar dat is niet hoe ik financieel vrij ben geworden. Ik combineerde mijn salaris met meerdere inkomstenbronnen: side hustle(s) en beleggen. Dit laatste is mijn beste tip aan jou: begin zo vroeg mogelijk met beleggen.

 

De beste manier voor veel geld verdienen is middels lange termijn beleggen. Hoe dit werkt lees je in onze artikelen over beleggen in aandelen. Ook beleggen in vastgoed is een uitstekende keuze voor lange termijn vermogensgroei.

 

Of als je echt stappen wilt maken, kan je aanmelden op onze community en cursussen. Dan krijg je tevens persoonlijke coaching voor een goede start.

 

cursus-beleggen-aandelen

Hoe kan ik drastisch geld besparen? De 5 Beste Tips

beste tip geld besparen

Drastisch geld besparen in 2023? Deze tips gaan je beslist helpen. Je doet er goed aan. Meer financiële ruimte creëren geeft kansen. Zoals de kans op meer vrijheid. Op meer comfort. En op meer leven. Vooral door het toepassen van de eerste tip, zal dit werkelijkheid worden.

 

Beste Tip Geld Besparen 1. Denk niet aan geld besparen, maar aan méér geld verdienen

Dit is de belangrijkste mentale shift die je kan maken omtrent geld besparen. Als tiener begreep ik dit niet. Ik was vooral gefocust op kosten minimaliseren en geld besparen. Nu besef ik mij dat dit een zware reis is. Het is een zero-sum game tegen jezelf. Of je bespaart veel geld, maar je leven is erdoor beperkt. Ofwel lukt het je niet om veel geld te besparen, en je leven zal altijd om financiële krapte draaien.

 

Natuurlijk is het niet helemaal zo zwart-wit. De essentie is echter wel. Het is een zware strijd tegen jezelf. Een reis waar je minder van kan genieten.

 

Wat als dat niet nodig is? Wat als je alles kan krijgen wat je wilt in het leven: meer geld, meer vrijheid, meer plezier en meer leven.

 

Tip: denk niet aan drastisch geld besparen, maar aan méér geld verdienen.

 

Dit is dé essentie van financieel vrij worden. Tot op een zeker niveau moet je geld besparen. Althans, in de eerste jaren. Zo creëer je meer financiële ruimte. Maar leg vooral de focus op meer geld verdienen. 

 

De meest duurzame reis naar financiële vrijheid is die van lange termijn beleggen. Succesvol lange termijn beleggen geeft je de hoogste vorm van zekerheid op financiële vooruitgang. Laat geld voor jou werken, of blijf voor altijd voor geld werken. En zodra dit lukt, hoef je niet veel na te denken over geld besparen.

 


Zodra je het geld hebt, draait het niet meer om geld – Happy Investors


 

Word financieel vrij! Leer succesvol lange termijn beleggen. 

 

gratis-aandelen-kopen commissievrij-beleggen-etf

Beste Tip Geld Besparen 2. Stel een financieel doel en neem je omgeving erin mee

Financieel vrij worden betekent niet dat je kan smijten met geld. In de eerste jaren is drastisch geld besparen noodzakelijk. Stel dat je maandelijks €250 kan besparen. Dit is extra geld wat kan worden belegd. Bovendien geeft de exercitie van geld besparen je discipline en dankbaarheid. Twee eigenschappen waar je levenslang profijt van hebt.

 

Ook als je veel geld hebt, wilt niet zeggen dat je het moet verspillen.

 

De eerste tip voor drastisch geld besparen is het opstellen van een financieel doel. Wees praktisch en realistisch. 

 

Voorbeeld: “binnen één jaar wil ik €250 euro maandelijks extra besparen”. Het zou mooi zijn als je in datzelfde jaar een doelstelling neerzet om, bijvoorbeeld, €250 euro maandelijks extra te verdienen. Dan heb je binnen één jaar €500 extra spaargeld. Iedere maand weer.

Een financieel doel is nodig om jezelf richting en focus te geven. Dit leidt tot zelfdiscipline (ja, een eigenschap die je kan trainen!).

 

Betrek je partner, familie en vrienden. Laat hen je financiële doel begrijpen. 

 

Leg uit waarom je dit doet. Wat is je uiteindelijke doel? (minder werken, meer leven, et cetera). 

 

Je wilt hen erbij betrekken om je succeskans te verhogen. Allereerst geeft het een stok achter de deur (sociale druk). Ten tweede krijg je meer steun. En ten derde bestaat er de mogelijkheid dat je partner of vriend(in) mee gaat doen. Teamwork is leuker en beter.

 

vastgoedfondsen-vergelijker

Beste Tip Geld Besparen 3. De grootste kosten besparen doe je door niet te kopenDit is derde beste tip voor drastisch geld besparen. In het leven heb je nu eenmaal vaste lasten. Deze kan je tot enige mate inperken (tip 4 en 5), zonder een gijzelaar van het geld te worden. Maar dit is niet je grote kostenpost. Je grootste kosten liggen in jouw toekomstige beslissingen. In het besluit om niet een dure auto, duur huis, et cetera, te kopen.

 

Stel dat je 30.000 euro hebt. Je kan nu een dure auto kopen. Of je koopt een mooie auto voor 10.000 euro. Bij voorkeur tweedehands (<50.000 km). In dat geval houd je 20.000 euro over. Met succesvol lange termijn beleggen maak je daar > 100.000 euro van. Oftewel: bespaar vandaag veel geld met één keuze, en koop later die dure auto met “gratis” geld.

 

Iedereen begrijpt dit. De uitdaging? Discipline en emoties.

 

Wat voor mij helpt zijn twee gedachten. Allereerst door lange termijn denken. Ik maak nu een keuze voor financiële vrijheid in de nabije toekomst. En ten tweede oefen ik veel op persoonlijke ontwikkeling. Ik herinner mijzelf er dagelijks aan waar ik dankbaar voor ben (inclusief mijzelf). Hierdoor hecht ik minder waarde aan materiële eigendom. Behalve dan aan geld, omdat ik dit middel voor mij laat werken ten behoeve van financiële vrijheid.

 

Wees dankbaar voor wat je hebt. Herhaal dit tegen jezelf iedere dag. Zodoende hoef je minder te kopen

 

Een andere effectieve tip om je emoties in bedwang te houden is het stellen van een vraag.

 

Hoe vermijd je koopdrang van luxe kleding of die stoere auto? Stel jezelf deze vraag bij iedere potentiële aankoop: hoeveel uur moet ik werken om dit product te kopen? Stel dat je een dure auto wilt kopen. Je moet er drie jaar voor werken (netto spaarbedrag). Is het werkelijk drie jaar van jouw leven waard?

 

laten-beleggen-vergelijker-2022

Beste Tip Geld Besparen 4. 80/20-regel


Mijn andere beste tip voor drastisch geld besparen is om vooral de focus te verschuiven naar méér geld verdienen. Tevens gaf ik aan dat je natuurlijk snelle winst kan boeken door wat extra te besparen. Je kan de 80/20-regel toepassen. Zo kan je effectief geld besparen zonder dat het je leven beheerst.

 

De 80/20-regel (Pareto) stelt dat 80% van het resultaat voorkomt uit 20% van de input. Als tip tot geld besparen betekent dit dat 80% van de grootste kosten voortkomen uit 20% van alle kosten. Achterhaal jouw 20% grootste kostenposten. Meestal zijn dit er een stuk of 4 tot 5. Leg daar de focus op. Streef naar 10 – 20% minder uitgaven op die kostenposten, en je boekt het meest effectief resultaat.

 

ipo-beleggen

Beste Tip Geld Besparen 5. Slim vergelijken op kosten

Tot slot, de laatste tip voor drastisch geld besparen. Alles heeft een vraagprijs. Dit wilt niet zeggen dat jij het ervoor hoeft te betalen. De vraag is vooral: wil je ervoor betalen? (tip 3). Indien ja, dan ga je over tot aankoop. Het is aan jou om te onderhandelen. 

 

De prijs die je ziet is een vraagprijs. Er is altijd ruimte voor onderhandeling.

 

Hierbij wat tips:

  • Vergelijk de kosten: zijn er goedkopere aanbieders met eenzelfde kwaliteit?
  • Vraag aan de verkoper of ze korting kunnen geven. Durf gewoon te vragen “kan je iets aan de prijs doen?”.
  • Bespaar geld op dure abonnementen en (energie)contracten door jaarlijks de kosten te vergelijken. Stap over indien aantrekkelijk. Zo kan je jaarlijks honderden euro’s besparen op energie- en andere verzekeringen

Stel dat je 10% korting kan krijgen op alles wat je koopt. Dat is veel geld. Zeker wanneer je 10% korting kan pakken op de grootste uitgaven, zoals een huis, auto, keuken, badkamer, meubelset, et cetera.

 

Ook hier geldt weer de 80/20-regel. Stop je energie in de grootste uitgaven zoals die van hierboven. Spendeer geen energie om 10% korting te krijgen op een goedkoop product. Maar 10% korting op €5000 tikt aardig aan. Stel dat je één dag investeert om die -10% te realiseren. Dat is een mooie verdienste.

 

Een laatste tip: blijf lange termijn denken. Soms is duurder ook echt beter. Denk aan hoge kwaliteit spullen die langer meegaan. Stel dat je schoenen wilt kopen. Paar 1 kost €50 en gaat één jaar mee. Paar 2 kost €200 en gaat vijf jaar mee. Onderaan de streep is paar 2 goedkoper.

 

Hoe Geld Besparen? 6 Tips voor een succesvolle start

Hoe bespaar ik meer geld? Het antwoord hierop is: houd vast aan een rationeel plan voor minimaal 5 jaar. De grootste uitdaging hierbij zit niet zozeer in het bedenken en opstellen van een plan van aanpak. De uitdaging zit in het volhouden hiervan. Dit vergt emotionele discipline. Want daar ligt de oorzaak dat je minder geld bespaart dan dat je zou willen: emoties. 

 

Emoties zijn menselijk, het is een gift in het leven waardoor we veel plezier en voldoening kunnen ervaren. Alleen wanneer het specifiek aankomt op geld besparen, kunnen emoties vooral in ons nadeel werken (maar dus ook in ons voordeel. Dus, hoe zit dat dan?

 

Heb jij wel eens het gevoel dat je gewoon even zin hebt om iets te kopen voor jezelf. Gewoon omdat je het verdient? Of veel “erger”: koop je wel eens iets om jezelf beter te voelen? Of dan een ander? 

 

De reden dat mensen zoveel geld “weggooien” is te danken aan emoties. Denk bijvoorbeeld aan een avondje opstap met vrienden. Wanneer jouw vrienden genoeg geld hebben (of doen alsof) en continue rondjes geven, dan is het verleidelijk om hierin mee te gaan. Niet omdat je het per se zo leuk vindt, maar om gezichtsverlies te voorkomen. 

 

vastgoedfondsen-vergelijker

 

Hoe emoties invloed hebben op geld besparen

 

Wanneer het specifiek aankomt op drastisch geld besparen (en dus even niet het genieten van het leven), dan is er een combinatie van emoties, spontaniteit, timing en ongepland die leidt tot het uitgeven van veel geld. Hierdoor kan je simpelweg minder sparen.

 

Enkele voorbeelden van emoties die effect hebben op jouw spaargedrag zijn:

 

  • Veel leuke activiteiten doen met vrienden (en dan ook nog eens ongepland veel geld uitgeven doordat je je laat meeslepen in alle gezelligheid).
  • Dure auto of een te groot (en te duur) huis kopen, omdat je vrienden, familie en buren dit ook hebben.
  • Te vaak nieuwe meubels kopen, bijvoorbeeld na 2 jaar, omdat jij of je partner die ene sofabank niet meer zo mooi vindt staan bij de rest van het interieur.
  • Te luxe leven omdat je wilt genieten in het moment, in plaats van een goede balans vinden door ook geld te sparen voor later.
  • Een partner hebben die geen besef van geld heeft en daardoor te veel geld over de balk “smijt”.
  • Verwende kinderen die hoge eisen stellen en geen idee hebben wat de waarde van geld is (en hoelang je er voor moet werken).

 

Nogmaals: bovenstaande zijn concrete en realistische voorbeelden die specifiek te maken hebben met geld besparen en emoties. Uiteraard is er veel meer context, en zal je ook moeten genieten van het leven. 

 

Plezier staat voorop, want wat heb je er aan om rijk te zijn zonder geleefd te hebben? 

 

Echter, met de onderstaande bespaartips kan jij meer balans aanbrengen zodat je EN geld kan besparen EN kan genieten van het leven zoals jij dat wilt. Met name mijn spaaradvies tip 4 en 5 zullen hier voor zorgen.

 

Hoe geld besparen 1: breng je huidige vaste lasten en uitgaven in kaart

 

Je wilt geld besparen. Maar hoe kan je geld besparen als je niet weet waarop je geld kan besparen? Een eerste goede stap die je kan zetten om meer geld te gaan sparen is door het in kaart brengen van je huidige vaste lasten en uitgaven. Hoeveel ben je maandelijks in totaal kwijt, en hoeveel jaarlijks? Zo vind je hieronder een voorbeeld van wat voor soort vaste lasten je allemaal kan hebben.

budget-voor-sparen-opstellen

Als we kijken naar de bovenstaande afbeelding dan zien we een aantal vaste lasten die groot zijn, en nog een aantal kleintjes. Geld besparen doe je het snelste en gemakkelijkste door te richten op de grote vaste lasten. Als je hierop 10, 20 of zelfs 50% kan besparen, dan zal je in één klap veel geld besparen waardoor je maandelijks aanzienlijk minder vaste lasten hebt. Nibud is handige website voor het bepalen van de gemiddelde maandelijkse uitgaven in Nederland. Op basis daarvan kan je vergelijken op welke vaste lasten jij aanzienlijk meer geld uitgeeft.


Budget advies: kies per keer één grote vaste kostenpost uit. Richt hier je aandacht op en bedenk een manier om er fors op te besparen. En is het gelukt? Kies dan een tweede grote vaste kostenpost uit om op te besparen. Herhaal dit proces. En vergeet niet je maandelijkse kosten op abonnementen. 

 

ipo-beleggen

 

Hoe geld besparen 2: stel een financieel doel

 

Het stellen van een financieel doel kan jou helpen bij het besparen van geld. Want wanneer je een financieel doel hebt zal je andere keuzes maken in het leven. Wanneer je eerst geld bespaar tip 1 hebt opgevolgd, weet je wat je vaste lasten zijn. Op basis hiervan kan je voor jezelf een financieel doel stellen om bijvoorbeeld 10 tot 30% geld te besparen op je huidige vaste lasten. 

 

Ken je het gezegde van 1 + 1 = 3? Bij een financieel doel geldt hetzelfde: sparen + meer geld verdienen = financieel doel behalen. 

 

Sparen is dus een van de factoren, maar je zult ook meer geld moeten verdienen. Het is en/en. En dat is belangrijk. Want als je een financieel doel alleen wilt behalen dankzij meer besparen, dan kan dit ook negatieve consequenties op jouw privé leven hebben. En dat is het laatste wat je wilt. Geld is een middel, maar nooit het eind doel.

 

Budget advies: pas dus goed op met hetgeen dat je wilt bereiken! Laat het financiële doel niet jouw leven overheersen. Een financieel doel is een hulpmiddel om je te helpen bij het meer sparen van geld. Het is niet de bedoeling dat het je leven overneemt en dat geld centraal komt te staan. Te veel geld sparen is nooit goed. Doe het dus met mate, en prikkel zo nu en dan ook je emoties (en die van je partner) door te genieten van het leven.


Hoe geld besparen 3: betrek je partner

 

Deze bespaartip is heel belangrijk, maar ik kan er wel kort over zijn. Neem je partner mee in jouw plannen voor geld besparen. Begin met
 het delen van jouw gedachten, en waarom je dit wilt doen. Om je partner mee te nemen zal je samen overeenstemming moeten bereiken over het plan tot geld besparen. Wat wordt jullie financieel doel? Hoe ga je dit bereiken? En welke rol gaan jullie hierin vervullen? Alleen als je dit samendoet, zal hij of zij zich er ook verantwoordelijk voor voelen. 

 

Hoe geld besparen 4: stel jezelf altijd de vraag “heb ik dit echt nodig?”

 

Mijn beste budget en geld bespaar advies is jezelf een vraag stellen. Met de vraag “heb ik dit echt nodig?” kan je het meeste geld besparen. 

Stel deze vraag bij iedere aankoop die je doet. Denk hierbij aan hoe hard je het nu echt nodig hebt. En waarom heb je het nodig? Zijn er geen andere manieren om dit op te lossen? Met deze simpele vraag kan je ook direct emotie aankopen voorkomen. Want zulke aankopen zijn niet rationeel, terwijl het antwoord op deze vraag wel rationele logica moet bevatten.

 

Een handige richtlijn hierbij is om te denken aan hoeveel waarde iets oplevert. Dus wanneer je de vraag aan jezelf stelt of je deze aankoop ook echt nodig hebt, kan je denken aan hoe waardevol het is. Zo kan het bijvoorbeeld een besparing opleveren, en daarmee is het waardevol voor jou. Denk hierbij aan zonnepanelen. Of misschien is die ene barbecue echt aan vervanging toe, en moet je dus wel een andere kopen. Maar een nieuwe barbecue kopen omdat je dat gewoon graag wilt (en het dus eigenlijk niet nodig is), is geen rationeel logisch argument.

 

Natuurlijk ben jij de enige die bepaalt wat logisch is, en of je een aankoop ook echt nodig is. Toch is mijn advies om zeer kritisch te zijn naar jezelf: heb je deze aankoop echt nodig? Kan jij je enkele situaties bedenken waarbij deze vraag jou heel veel geld had kunnen besparen? Laat het mij weten in een reactie hieronder, zodat we er allemaal van kunnen leren!

laten-beleggen-vergelijker-2022

Hoe geld besparen 5: alles is de vraagprijs

 

De spaar tip is als budget advies zeer relevant en kan grote impact geven op jouw financiële situatie. Het gaat hier namelijk om een
 bepaalde mindset. En deze mindset is dat alles de vraagprijs is. Wanneer jij iets in een winkel koopt, zie je een prijs op een labeltje staan. Dit is de
 vraagprijs. Dit is de prijs die de winkelier vraagt. Maar ben jij ook bereid om dit geld te bieden? Want wat is het nu echt voor jou waard, wat is de
 biedprijs? Misschien wil je wel 10 euro minder betalen. Waarom niet? Denk eens even goed na over het feit dat alles de vraagprijs is, en dat dit niet betekent dat je dat bedrag er ook voor zou moeten (of hoeven) te betalen.

 

Wanneer je alles ziet als de vraagprijs, ga je automatisch onderhandelen. Vaak hoef je het enkel maar te vragen: “kan je iets met de prijs doen”? Je vraagt niet eens om een korting, je vraagt gewoon vriendelijk of iemand zijn vraagprijs misschien iets lager kan doen. En 9 van de 10 keer kunnen mensen dit ook. Want de vraagprijs is altijd gebaseerd op een mooie winst / marge. Je zou kunnen zeggen dat ze wat “vet op de botten” nemen, en dat ze verwachten dat mensen gaan onderhandelen.

 

Dus iedereen die niet onderhandelt op hun vraagprijs, is mooi meegenomen en geeft een extra zakcentje voor de verkoper. Want kijk eens naar jezelf? Als jij iets te koop zet, doe je dan gelijk de meest goedkope vraagprijs aanbieden? Of neem je zelf ook wat vet op de botten om wat extra vruchten van de verkoop te plukken? Ongetwijfeld zal je ook genoegen nemen met 5 of 10% minder.

 

Dat is dus de vraagprijs. Je hoeft het niet te betalen en je mag onderhandelen. Doe dat dan ook! Want hoeveel budget zou jij besparen wanneer je gemiddeld op al jouw aankopen 5% korting krijgt?

 

Hoe geld besparen 6: houd je emoties in bedwang

 

Dit is verreweg de moeilijkste bespaartip van allemaal. Zoals we hierboven al hadden gelezen zijn emoties dé oorzaak dat we minder geld besparen dan dat we zouden willen. Zelfdiscipline is een woord dat vaak wordt geassocieerd bij het in bedwang houden van emoties. En voor heel veel mensen heeft discipline een negatieve associatie. Maar waarom? Discipline geeft vrijheid, kracht, zelfvertrouwen en voldoening. Zelfdiscipline is het antwoord op het in bedwang houden van je emoties. Maar toegegeven, het is en blijft het moeilijkste van allemaal.

 

Budget advies: je hebt discipline nodig om je emoties in bedwang te houden en jezelf niet bloot te leggen aan impulsen om meer geld uit te geven. Zo’n impuls kan zijn dat je buren een dure, nieuwe auto kopen, of dat al je vrienden grote reizen maken en hier mooie verhalen over vertellen, of dat je vrouw behoefte heeft aan een nieuwe sofabank terwijl de huidige nog geen twee jaar oud is. En om je emoties in bedwang te houden bij zulke impulsen kunnen alle bespaartips uit deze blog jouw helpen. Hieronder lees je mijn conclusie, en hoe mijn bespaartips jou kracht en discipline kunnen geven om je emoties in bedwang te houden wanneer het aankomt op meer geld besparen.

 

Een laatste budget advies tip over emoties is deze: wees nooit de eerste consument om iets nieuws te kopen. Komt er een nieuwe iPhone op de markt? Of die nieuwe schoenencollectie? In deze gevallen betaal je de dikke hoofdprijs! Koop in plaats daarvan de schoenencollectie van vorig jaar, met 50% korting(!). Of koop een tweedehands iPhone van twee of drie edities terug, bespaar honderden euro’s met één kleine en eenvoudige keuze. Wees nooit de eerste consument om nieuwe producten te kopen. Je kan erg veel geld besparen door een jaartje te wachten. En wees eerlijk naar jezelf: waarom zou je niet een jaartje kunnen wachten? Heeft dat iets te maken met emoties, zoals de eerste te willen zijn (trendzetter)?

 

Hoe Geld Besparen? Conclusie

Mijn conclusie over het hoe bij geld besparen is het opstellen van een rationeel plan en voor minimaal 5 jaar en jezelf hieraan houden. Dit is de weg om emoties in bedwang te houden en meer discipline te krijgen voor een beter spaargedrag. Naast deze conclusie ben ik wel sterk van mening dat je moet blijven genieten van het leven. 

 

Het leven gaat niet om rijk worden, maar om je rijk te voelen. Een goede balans in genieten van het leven en ook geld besparen gaat hand in hand. Want met bovenstaande bespaartips kan jij geld besparen op nutteloze, waardeloze dingen die er niet toe doen. Dit geld kan je deels besparen en deels gebruiken voor leuke dingen. Hieronder een korte samenvatting van hoe alle 6 de bespaartips jou gaan helpen meer geld te besparen.

 

Door het in kaart brengen van je vaste lasten kan je achterhalen op welke grote posten jij gemakkelijk en snel geld kan besparen. Ook kom je er zo achter dat je waarschijnlijk veel geld uitgeeft aan kleine dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Om dit inzicht in leven te houden kan je een financieel doel stellen over hoeveel geld je zou willen besparen op 1, 5 en 10 jaar tijd. Vergeet daarbij niet om dit samen met je partner te doen, zodat jullie samen nog meer geld kunnen besparen. Bedenk hierbij dat je het meeste geld kan besparen door alleen waardevolle dingen te kopen, die je echt nodig hebt. Heb je iets niet echt nodig? Koop het dan gewoon niet. Leen het desnoods, of koop tweedehands als het niet anders kan. Maar bedenk altijd goed bij iedere aankoop dat je in eerste instantie de vraagprijs ziet.

7 Tips voor besparen op boodschappen

 

Geld besparen op boodschappen is een snelle winst voor wie wat extra wilt sparen. Het behoort niet tot onze beste tips voor drastisch geld besparen (zie boven). Maar toch spenderen we gemiddeld 125 euro per week aan boodschappen. Dat is veel geld! 

 

Wie slim boodschappen doet, kan hier wat geld besparen. De 7 bespaartips op boodschappen van hieronder, aangevuld met ideeën, kunnen onze kosten op boodschappen tot zo’n 10 – 30% reduceren. 

 

Besparen op boodschappen tip 1. Maak een lijstje


Een boodschappenlijstje maken is een effectieve bespaartip. Daar sta je wellicht niet zo bij stil, maar het hebben van een lijstje zorgt ervoor dat je doelgericht boodschappen doet. Dit verkleint de kans dat je in verleiding komt om extra producten te kopen (die je eigenlijk niet nodig hebt). De supermarkt is namelijk één grote marketingtruc, waarbij ze je zoveel mogelijk producten willen laten kopen. Dankzij het lijstje hoef je niet na te denken in de supermarkt, en dat voorkomt dus onnodige aankopen.

 

Het maken van een boodschappenlijs heeft ook nog een ander voordeel: besparing in tijd. Als je weet wat je wilt kopen, kan je veel sneller boodschappen doen. Ook heeft het als voordeel dat je een standaard lijst kan maken voor producten die je iedere week nodig hebt. Dan kan je de lijst sneller aanvullen met wekelijkse gerechten voor bijvoorbeeld het avondeten.

 


Geld besparen is goed, maar het is veel makkelijker en leuker om véél geld te verdienen


Besparen op boodschappen tip 2. Ga naar één supermarkt

Naar één supermarkt gaan klinkt logisch, maar toch doen veel mensen dit niet. Als jij daar bij hoort dan zijn er een aantal goede redenen om dit toch te overwegen. Allereerst bespaar je minder geld dan je denkt door bij twee supermarkten te shoppen. Onderaan de streep ben je misschien 5 euro goedkoper uit, maar daar komt ook benzinekosten bij. En belangrijker: het kost meer tijd.

 

Als je 30 minuten extra kwijt bent aan boodschappen, omdat je naar twee supermarkten moet, is dat dan die paar euro’s waard?

 

Ik geef liever een paar euro meer uit in ruil voor 30 minuten extra tijd in mijn leven. Bedenk goed dat tijd meer kostbaar is dan geld. 

 

Een gouden bespaartip is dan ook om je aankopen terug te rekenen in hoeveel uur je ervoor moet werken. Als je een product koopt kan je jezelf twee vragen stellen. De eerste vraag is “heb ik dit product eigenlijk wel nodig?”. De tweede vraag is “hoeveel uur moet ik werken om dit product te kunnen betalen, en is dat het wel waard?”. Als het antwoord op een van deze twee vragen negatief is, dan kan je beter niet de uitgave doen. 

 

Natuurlijk zijn er best uitzonderingen op deze regel. Zie het dan ook als richtlijn, als een hulpmiddel voor advies. Zo denken, vergt een bepaalde mindset. Een Happy Investors Mindset zoals ik het noem, en het is de weg naar financiële onafhankelijkheid.

 

Bedenk ook dat het veel slimmer is om véél geld te verdienen in plaats van een paar honderd euro te kunnen besparen. De beste manier om veel geld te verdienen is door te beginnen met beleggen. Zorg er wel voor dat je goed weet wat je doet.

gratis-aandelen-kopen

Besparen op boodschappen tip 3. Ga naar de goedkoopste supermarkt

Je wilt geld besparen op boodschappen. Daarvoor helpt het om naar één supermarkt te gaan. Maar dan zal je wel naar de goedkoopste supermarkt moeten gaan. Dit lijkt voor de hand liggend, maar toch doen veel mensen dit niet. De reden hiervoor is tweeledig. Enerzijds heb je bijvoorbeeld de Albert Hein die veel aan marketing doet en mooie winkels heeft. Daar is het fijn om te shoppen, en ze hebben een heel groot aanbod met ook specialere producten. Maar je betaalt er wel meer voor dan bij bijvoorbeeld de Lidl. 

 

De andere reden is gewoonte. Als je gewend bent om naar een duurdere supermarkt te gaan, dan heb je daar een vast inkooppatroon voor je boodschappen. Zoals producten die je lekker vindt. Als je dan opeens naar een andere supermarkt gaat, hebben ze sommige producten niet of in een net andere smaak. Dat shopt niet fijn…

 

Als je geld wilt besparen op boodschappen kan je het beste kiezen voor de goedkoopste supermarkt. Op jaarbasis kan je zo’n 5 tot 10% besparen. De goedkoopste supermarkten vind je uit onderzoek bij de Consumentenbond.

 

Besparen op boodschappen tip 4. Maak alleen gebruik van acties op boodschappen die je normaal ook koopt


Zoals ik al zei, de supermarkt doet er alles aan om je zoveel mogelijk geld te laten uitgeven. Een bijzonder effectief middel hiervoor is de actie. Je kent ze wel: 3-halen-2-betalen, Op = Op, et cetera. Dit alles zijn lokkertjes. Lokkertjes om jou naar de supermarkt te halen. Daarom is het bij besparen op boodschappen zo belangrijk dat je altijd naar slechts één supermarkt gaat, en dan de goedkoopste (tip 2 en 3). Die lokkertjes zijn er namelijk niet voor niets. Vaak zijn dit goede acties waarbij je letterlijk veel kan besparen, maar de intentie is om jou te lokken om juist meer geld uit te geven. Wees daarvan bewust.

 

Een nadeel van goede acties is dat het je overhaalt om toch de actie te benutten. Dit zorgt ervoor dat je geld bespaart op die actie, maar onderaan de streep ben je meer geld kwijt als de actie een aanvulling is op je normale boodschappenlijst. 

 

Met andere woorden: zo’n 3-halen-2-betalen actie is perfect voor producten die je normaal ook zou kopen. In dat geval kan je overwegen om wat extra voorraad op te slaan, zodat je extra bespaart. Maar kies er niet voor extra producten te kopen die je normaal niet koopt, puur om de actie. Uiteindelijk ben je dan duurder uit.

 

laten-beleggen-vergelijker-2022

Besparen op boodschappen tip 5. Maak gebruik van Cashback

 

Cashback is een manier waarop je geld kan terugkrijgen wanneer je bij bepaalde winkels koopt. De enige maar hieraan is dat het alleen geldt voor online aankopen. Jezelf aanmelden bij Cashback is gratis. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf te registreren. Vanaf dat moment kan je via het Cashback programma shoppen bij alle grote online winkels van Nederland. Wanneer je dan aankopen doet, krijg je zo’n 3 tot wel 8% korting op al je aankopen. Dat is toch een flinke besparing wanneer je dit per jaar optelt. 

 

Een fysieke vorm van cashback die je wel kan toepassen bij de lokale supermarkt, is de bonuskaart. De bonuskaart kan je gebruiken om punten te sparen. Deze punten krijg je bij een X bedrag aan boodschappen. Ah fin, je kent het waarschijnlijk wel. 

 

Besparen op boodschappen tip 6. Koop zo min mogelijk snoep, chips of snacks

Voor deze bespaartip op boodschappen heb je zelfdiscipline voor nodig. Grote kans dat je dit dan ook niet gaat doen of niet volhoudt. Of ga je mijn ongelijk bewijzen? Ik hoop het. Want niet alleen bespaar je weer extra geld op je boodschappen door geen snoep en chips te kopen. Maar het bespaart je ook heel wat calorieën en ongezonde voeding. Dit laatste is veel belangrijker.


Bij geld besparen kan je namelijk maar tot een bepaald niveau gaan. Neem nu je boodschappen als voorbeeld. Je kan erop besparen, maar je zal toch wel voeding nodig hebben. Zo simpel is het, en dat geldt voor al je maandelijkse uitgaven waaronder je huis, auto, verzekeringen, et cetera. Hierop kan je allemaal besparen, maar niet oneindig. Terwijl je bij geld verdienen wel veel en veel meer geld kan verdienen. Zolang je maar weet hoe.


vastgoedfondsen-vergelijker

Besparen op boodschappen tip 7. Koop geen producten bij de kassa


De kassa is het laatste lokmiddel. De allerlaatste kans voor de supermarkt om jou te beïnvloeden om extra geld uit te geven. Het is dan ook niet voor niks dat de grote winstpakkers voor supermarkten bij de kassa liggen. Op die producten zit voor hun de meeste marge. Met andere woorden: daar betaal je altijd te veel voor. Een van de beste bespaartips op boodschappen is dus: koop geen producten die bij de kassa liggen.

 

Berichten over Geld Besparen:
Geld Besparen | Deel 3 Gratis Cursus Financieel Vrij Worden | Happy Investors
0
Geld Besparen | Deel 3 Gratis Cursus Financieel Vrij Worden | Happy Investors
Geld Besparen | Deel 3 Gratis Cursus Financieel Vrij Worden | Happy Investors
Financiele Onafhankelijkheid Bereiken in 6 Stappen | Deel 2 Stappenplan | Happy Investors
0
Financiele Onafhankelijkheid Bereiken in 6 Stappen | Deel 2 Stappenplan | Happy Investors
Financiele Onafhankelijkheid Bereiken in 6 Stappen | Deel 2 Stappenplan | Happy Investors
Wat is Financiële Onafhankelijkheid? Deel 1 Cursus Financieel Onafhankelijk Worden
0
Wat is Financiële Onafhankelijkheid? Deel 1 Cursus Financieel Onafhankelijk Worden
Wat is Financiële Onafhankelijkheid? Deel 1 Cursus Financieel Onafhankelijk Worden
Freedom24 Review en Ervaringen 2023: Voordelen vs. Nadelen | Happy Investors
0
Freedom24 Review en Ervaringen 2023: Voordelen vs. Nadelen | Happy Investors
Freedom24 Review en Ervaringen 2023: Voordelen vs. Nadelen | Happy Investors
Freedom24 Spaarrekening Review D-Account 3,6% Spaarrente
0
Freedom24 Spaarrekening Review D-Account 3,6% Spaarrente
Freedom24 Spaarrekening Review D-Account 3,6% Spaarrente
Never Split the Difference Samenvatting | Happy Investors
0
Never Split the Difference Samenvatting | Happy Investors
Never Split the Difference Samenvatting | Happy Investors
Samenvatting Psychology of Money | Happy Investors
0
Samenvatting Psychology of Money | Happy Investors
Samenvatting Psychology of Money | Happy Investors
Hoe en Hoeveel Maandelijks Sparen + 8 Existentiële Tips!
0
Hoe en Hoeveel Maandelijks Sparen + 8 Existentiële Tips!
Hoe en Hoeveel Maandelijks Sparen + 8 Existentiële Tips!
Geld Sparen Mindset: 7 Oefeningen om Dagelijks te Doen
0
Geld Sparen Mindset: 7 Oefeningen om Dagelijks te Doen
Geld Sparen Mindset: 7 Oefeningen om Dagelijks te Doen