De 10 Beste ETFs voor de lange termijn (Exchange Traded Funds) | Happy Investors
De 9 Beste ETFs voor 2021 en lange termijn (Exchange Traded Funds)
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
12/24/2020
17 min

De 10 Beste ETFs Lange Termijn (Exchange Traded Funds) | Happy Investors

12/24/2020
17 min

Beste Happy Investor, beleggen in Exchange Traded Fund (ETF) is de beste keuze voor de gemiddelde belegger. Het is een harde waarheid die niet iedereen wilt horen. Wellicht denk je dat je op lange termijn beter kan presenteren dan het marktgemiddelde door te beleggen in individuele aandelen. En in beginsel heb je gelijk. Maar voor de gemiddelde particuliere belegger die minder verstand heeft van financiële en strategische bedrijfsanalyses, is het verstandiger om te beleggen in de beste ETFs.

Zo leverde de beste ETFs een gemiddeld jaarlijks rendement van boven de 20%. Voor de lange termijn kan dit misschien wel 10 tot uiterlijk 12% zijn.

Wat gaat de komende tien jaar ons brengen? Niemand die het met zekerheid weet. Hieronder vind je mijn persoonlijke visie over deze beste Exchange Traded Funds voor lange termijn. Let daarbij wel op het lange termijn beleggen van idealiter > 15 jaar.

Tip: onderaan dit artikel vind je een video over hoe je beleggingsportefeuille kan samenstellen met deze trackers.

Laat geld voor je werken!

10x Beste ETF's voor lange termijn (samenvatting)

De beste Exchange Traded Funds op een rijtje:

 1. WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF
 2. De twee beste ETFs van ARK (hoog risico)
 3. WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF
 4. VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF
 5. Beste Technologie ETFs: QQQ vs. VGT vs. BST (+30,6% rendement p.j.)
 6. S&P 500 (Dividend) Exchange Traded Fund
 7. CHIQ vs. IEMG
 8. Vanguard Total Stock Market Index vs. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
 9. Schwab U.S. Dividend Equity ETF
 10. Crypto Tracker? (zeer hoog risico)

Hieronder bekijken we de details per tracker. Het zijn zeer verschilende beleggingen in termen van risico. Lees aandachtig voor het maken van de juiste keuze.

Tip: specifek voor de lange termijn is het slim om te kiezen voor value en dividend. Ik ben zeer gecharmeerd van Schwab U.S. Dividend Equity ETF. Zie nummer 9 voor alle details, dit is een van de beste dividend trackers voor Value + Dividend.

Update: zoals te verwachten dalen de hoog-risico ETF's met groeiaandelen. Denk aan WisdomTree Cloud Computing, QQQ en de extreme ARK ETF's. Is dit een mooi instapmoment? Persoonlijk wacht ik nog even met bijkopen en blijf ik vooralsnog mijn geld alloceren in Value + Dividend

Lees verder om te ontdekken waarom dit de beste Exchange Traded Funds zijn. Let er op dat dit geen koopadvies noch persoonlijk beleggingsadvies is. Raadpleeg hiervoor een beleggingsadviseur.

Tip: lees altijd eerst de essentiële beleggersinformatie van ETFs alvorens je erin investeert. Hierin staat beschreven wat en hoe hoog de risico’s zijn. Immers, beleggen brengt risico tot geld verlies met zich mee. Wees verstandig, en kies voor optimale spreiding.

cursus-beleggen-aandelen

Beste ETF #1: WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF

beste-etfs-beleggen

De Cloud Computing industrie is booming! Steeds meer bedrijven stappen over naar de cloud. Naar schatting werkt 50% van alle bedrijven in 2025 in de cloud. En tegen 2030 is dit zelfs 80%. Het groeiperspectief van deze industrie is werkelijk gigantisch. Zo toont figuur 2 uit het artikel van WisdomTree Cloud Computing aan dat deze markt jaarlijks met circa 16% groeit. Dit is wellicht de beste ETF's voor lange termijn. Niet zozeer omdat het naar verwachting enorme groei gaat realiseren op korte termijn. Maar vooral omdat de WisdomTree Cloud Computing een goede lange termijn belegging is.

Voor nu kan deze ETF tijdelijk minder goed presteren. De aandelen zijn fors gewaardeerd. Daarom dalen zij nu hard, zoals te merken aan Asana, Docusign en vele andere cloudaandelen. Maar laat dit nu net de kans geven voor buy the dip. De tip: laat deze beste ETF nog dalen in 2022, en wacht tot het momentum beter wordt.

Een van mijn favorieten aandelen binnen de Cloud industrie is Adobe. Adobe is kenmerkend voor de unieke voordelen die verdienmodel in de Cloud business met zich meebrengt. Zo is de winstgevendheid in termen van marge (%) zeer hoog. Het verdienmodel is meestal gebaseerd op een lidmaatschap. Klanten betalen geen grote som met geld. In plaats daarvan kunnen ze een abonnement afsluiten tegen een lager, maandelijks tarief. Dit verdienmodel leidt ertoe dat bedrijven meer winstgevend worden, omdat iedere nieuwe klant meer geld oplevert (hoe langer zij lid blijven, hoe meer geld ze opleveren). Naast Adobe heb je ook bekende cloud bedrijven zoals IBM, Amazon Web Services, Microsoft Azure, et cetera.

De WisdomTree Cloud Computing ETF bevat meer dan 54 groeiaandelen binnen de Cloud industrie.

Update: de ETF daalt nu erg hard omwille de correctie van groeiaandelen. De top 10 is gewijzigd, zie hiervoor factsheet. Nu instappen met maandelijkse inleg kan voor de lange termijn interessant zijn. Ga niet all-in, houd rekening met verdere koersdaling.

beste-etfs-lange-termijn

Beste ETF's #2. De twee beste trackers van ARK met hoog rendement

Als belegger in technologie aandelen zal je ongetwijfeld van ARK hebben gehoord. Cathie Wood is de oprichter van ARK en is de laatste jaren geprezen als visionair. Dit heeft ze te danken aan vroegtijdig investeren in unieke bedrijven, waaronder Tesla toen deze met 50% was gedaald. Hedendaags zijn de beste ETFs van ARK wel aanzienlijk risicovol, omdat de bedrijven in de trackers fors overgewaardeerd zijn. Zo heeft de tracker ARKW een P/E-ratio van 118 (en dat is bizar hoog).

Dit zijn de twee beste ETFs van ARK op basis van de afgelopen vijf jaar:

beste-etfs-technologie

Of deze trackers ook op de lange termijn succesvol zullen zijn hangt af van Cathie Wood en haar team. Op dit moment is de P/E-ratio dusdanig hoog, dat een correctie van 30% plausibel is. Anderzijds kan ze, net als de afgelopen jaren, gelijk hebben en zullen de ETFs een hoog rendement geven. Immers, beat the market wordt gedaan door te handelen tegen de marktverwachtingen in.

Mijn persoonlijke (subjectieve) mening is dat het neerwaarts risico momenteel hoger is dan het opwaarts potentieel. Geduld kan een schone zaak zijn, en indien een correctie plaatsvindt zou buy the dip een bovengemiddeld hoog rendement kunnen opleveren.

Update: de ARK trackers hebben zeer slecht gepresteerd in 2021. Op moment dalen de trackers hard. Dit is volgens de inschatting van hierboven. Mijns inziens kan deze daling ook nu nog aanhouden, maar het instapmoment wordt wel aantrekkelijker. Ja, er zijn redenen tot zorg bij de ARK ETF's, zoals de hoge waarderingen, inflatie en negatieve impact bij verhoging van rente. Anderzijds betekent een daling dat we lager kunnen instappen wanneer de markt angstig is. Wees voorzichtig, beperk de inleg tot bv. max. 5% per tracker, en positioneer jezelf voor potentieel hoger rendement.

De ETFs van ARK kan je helaas niet via DEGIRO kopen. Deze kan je wel via eToro kopen. Nog geen eToro account? Klik hier voor meer informatie.

970x250

Beste ETF #3: WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF

Bij de beste ETFs voor lange termijn behoort nog een andere ETF van WisdomTree. Het gaat hier om de WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF. De naam zegt het al. Deze ETF heeft een focus op de batterij. De vraag naar batterij neemt steeds meer toe. De wereld gaat steeds meer en meer over op elektriciteit. Dit is vooralsnog de sterkste transitie wanneer het aankomt op een duurzamere wereld. Met transitie doel ik op de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie (elektriciteit) opgewerkt door wind- en zonne-energie. Nu zijn er ETFs zoals de iShares Global Clean Energy (ICLN) en de Invesco Solar (TAN). Deze ETFs bevatten bedrijven die gericht zijn op duurzame energie. Op moment van schrijven zouden dit interessante aandelen kunnen zijn voor extra spreiding.

Echter geloof ik erin dat de beste ETF voor duurzame energie, de WisdomTree Battery Solutions is. Het is niet zo dat hier nou hele duurzame bedrijven inzitten. Het is vooral een bedrijf dat gericht is op groei binnen de sector van de batterij. De batterij is noodzakelijk voor het opslaan van elektriciteit, en daar speelt de Exchange Traded Fund van Wisdomtree op in. In totaal bevat deze beste ETF meer dan 94 aandelen. Meer informatie over deze ETF vind je in de factsheet.

beste-etf-2022

Beste ETF #4: VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF

De industrie van video gaming en esports neemt al jaren toe. Met name in Aziatische landen zijn er grote evenementen waarbij meer dan 60.000 mensen komen kijken naar een gaming toernooi. Wellicht kan je hier geen voorstelling van maken. Waarom kijken naar andere mensen die aan het gamen zijn? Kennelijk is er toch een enorme vraag naar deze relatief nieuwe markt. Ook in Westerse landen speelt dit, met bijvoorbeeld het videogaming platform Twitch. Of je hier nu wel of geen affiniteit mee hebt, voor een belegger moet dat niet uitmaken. Een belegger dient objectief te kijken naar waar het geld naartoe stroomt. Investeren in de beste ETF's betekent dat je kijkt naar toenemende vraag die leidt tot hogere omzet en meestal hogere winst voor die industrie.

VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF behoort beslist tot het lijstje van beste ETF's. Deze ETF richt zich volledig op de groeiende gaming industrie. Let wel dat dit een risicovolle ETF is die een nauwe focus heeft. Als de videogaming industrie instort, zal deze ETF ook instorten. Lees daarom altijd de essentiële beleggersinformatie alvorens je gaat beleggen in ETFs. Bovendien zitten er slechts 25 aandelen in, wat voor een ETF relatief weinig is. Echter zijn er ook veel voordelen aan deze Exchange Traded Fund. Immers, je kan erdoor met een enkele aankoop direct investeren in de groeiende gaming industrie. Ook zitten er grote bedrijven in de ETF, zoals Nvidia, Tencent en Sea ltd. Met name Nvidia is een uniek groeiaandeel die zich naast de gaming industrie ook richt op kunstmatige intelligentie door middel van chips en dergelijke.

Tip: ook de relatief nieuwe VanEck Vectors Semiconductor ETF is interessante voor lange termijn beleggers. Let wel dat deze tracker nog relatief klein is en slechts 25 posities bevat. Hoog potentieel rendement, maar ook hoger risico.

vastgoed beleggen met weinig geld

Beste Technologie ETF's #5: QQQ vs. VGT vs. BST

Wellicht het meest populaire en de beste ETF voor innovatieve aandelen, is de Invesco QQQ Trust Series 1 ETF. Inmiddels bevat dit fonds meer dan 140 miljard (!) aan beurswaarde. Dankzij deze ETF kan je simpel en eenvoudig investeren in de 100 grootste niet-financiële bedrijven die een hoge mate van innovatie hebben. Tevens is deze beste ETF al 15 jaar achter elkaar verkozen door Lipper als de top 1% best presterende ETFs. Zo heeft deze ETF sinds haar oprichting een gemiddeld jaarlijks rendement van circa 8,8% behaald. Over de afgelopen 10 jaar (2010 – 2020) was dit gemiddeld +22%. En over de afgelopen 5 jaar (2015 – 2020) was dit zelfs +25%. Dat is echt belachelijk hoog!

+25% rendement per jaar, en toch is QQQ niet de beste technologie ETF.

Twee betere technologie ETFs zijn Vanguard Information Technology (VGT) en BlackRock Science and Technology Trust (BST) (dit is een CEF). De grafiek toont dit aan:

beste-technologie-etfs-vergelijken

Bron: Onderzoek Happy Investors met een tool van SeekingAlpha

De VGT heeft over de afgelopen 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 30,6% (!) geleverd. Sinds oprichting 2004 is het gemiddelde 13,57%. Mogelijk mogen we met zo’n ETF in de aankomende twintig jaar een rendement van circa 10 – 12% verwachten. De VGT kan je via deze broker gratis kopen.

De BST doet het nog beter. Ik speel hier wel vals. Het is geen ETF, maar een CEF. Dit staat voor Closed End Fund. Dit is een soort beleggingsfonds, waarbij management actiever is in het aan- en verkopen van aandelen binnen de CEF. Dit is dus net iets anders dan een ETF, waarbij alleen de koers wordt gevolgd (tracker).

Qua rendement is BST dominant over de afgelopen vijf jaar: 32,87%. En je moet weten dat deze CEF óók een hoog dividend van circa 4,5% uitkeert. Daarmee komt het totaal rendement in 5 jaar tijd uit op 314%!! Ik heb geen glazenbol, maar de BST kan een zeer uitstekende investering zijn. Mogelijk beter dan QQQ en VGT.

Let op: QQQ en VGT kennen een onevenredig zware verdeling over de top 10 (meer dan 50%). Dit impliceert hoger risico. De BST heeft een meer evenredige verdeling.

beleggen-bij-financial-freedom

Beste ETF's #6: S&P 500 Dividend Exchange Traded Fund

Als gevolg van de covid-19 gezondheidscrisis zijn de niet-technologische bedrijven enorm in waardering gedaald. Onder deze categorie behoren ook enkele grote bedrijven die dividend uitkeren. Een van de beste ETFs zal die in dividend worden. Deze grote bedrijven met sterke merknamen zullen namelijk weer gaan herstellen op zowel de korte als lange termijn. Dan spreek ik over bedrijven als Coca Cola, Walt Disney Company, et cetera. Momenteel staat de beurswaarde van dergelijke traditionele bedrijven nog relatief laag. Dit betekent dat de kans voor koersstijging in groter is dan een koersdaling. Immers, goedkope bedrijven kunnen soms aantrekkelijker zijn dan dure bedrijven (de markt is niet altijd rationeel helaas 😉).

Tot de beste ETFs voor S&P 500 dividend behoren:

 1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF
 2. Vanguard S&P 500 UCITS ETF
 3. SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF

Een groot voordeel van dividend is dat het als inkomen kan functioneren. Vele noemen dividendaandelen dan ook een bron tot passief inkomen . Niet alleen omdat dividendaandelen relatief minder volatiel zijn, maar juist vooral omdat zij ieder kwartaal dividend uitkeren. Hierdoor krijg je ieder kwartaal een vast geldbedrag uitgekeerd op je beleggingsrekening. Veel mensen hechten hier meer waarde aan dan louter koersstijging. Daarom kunnen Exchange Traded Funds die dividend uitkeren een mooie toevoeging zijn aan je beleggingsportefeuille.

beste-aandelen-laag-risico

Beste ETFs #7: Global X MSCI China Consumer Discretionary ETF (CHIQ)

De 5 bovenstaande ETFs zijn voornamelijk geconcentreerd op aandelen uit de Verenigde Staten. In het kader van spreiding is het verstandig om ook buiten de Verenigde Staten te investeren. Het is weliswaar zo dat veel van deze aandelen wereldwijd functioneren, maar het geeft wel geografisch risico. Om dit risico te verkleinen kan je kiezen voor wat meer geografische spreiding. Dit kan je doen door zowel te investeren in Europese als Aziatische bedrijven. In Europa heb je ETFs zoals de Euro Stoxx 50 en Euro Stoxx 600. Hierin zitten respectievelijk de 50 en 600 grootste beursgenoteerde bedrijven uit Europa.

Een van de beste ETFs zou de Global X MSCI China Consumer Discretionary ETF (CHIQ) kunnen zijn. Met deze Exchange Traded Fund kan je direct beleggen in meer dan 70 Chinese beursgenoteerde bedrijven.

Let wel op het momentum. De Chinese tracker daalt nu zeer hard, mede omwille paniek in de markt en zorgen omtrent Chinese politiek. Juist dit kan een grote kans vormen, maar het is meestal slimmer om even te wachten totdat het momentum beter is. Oftewel: volg het grote geld.

Ook de iShares Core MSCI Emerging Markets (IEMG) zou een van de beste ETFs voor de lange termijn kunnen zijn als aanvulling. Deze tracker heeft een totaalrendement van 92% over de afgelopen vijf jaar gegeven. De spreiding betreft 2676 aandelen in Emerging Markets. En het jaarlijkse dividend is circa 1,77%.

De IEMG biedt meer spreiding en dus lager risico dan de CHIQ.

beste-etf-china-lange-termijn

vastgoedfondsen-vergelijker

Beste ETFs #8: Vanguard Total Stock Market Index vs. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF

Beste ETFs met grote spreiding

Bron: Onderzoek Happy Investors Mindset

De beste ETF met grote spreiding is de Vanguard Total World Stock Index (VTI). Op vlak van rendement heeft deze het beste gepresteerd over de afgelopen tien jaar. De VTI bevat 3900 (!) posities in bedrijven die USA beursgenoteerd zijn (wel deels met verkopen in EU en Azie). Het rendement over de afgelopen vijf jaar was 104,55%. Dit is 35% hoger dan de populaire VWRL. VTI is daarom de beste keuze op basis van feitelijke prestaties. Gezien de compositie lijkt het aannemelijk dat dit ook op de lange termijn beter zal presteren (al heb ik geen glazenbol…). Toch heeft VWRL (of VWCE) het voordeel dat zij meer globale spreiding biedt. VTI bevat ook veel grote bedrijven met verkopen in EU en Azie, maar bij VWRL is er méér globale spreiding over EU en Azie.

Oftewel: hoger rendement én lager risico.

Een alternatief is de Vanguard Total World Stock (VT). In deze tracker zitten meer dan 9000 (!) bedrijven over de gehele wereld. Het jaarlijkse dividend is 1,65% en de VT ETF heeft een totaal rendement van 106% in 5 jaar gegeven. Mijns inziens kan je beter voor de VTI kiezen omdat je ook zoiets hebt als “te veel spreiding” (ja echt…)

Een ander uitstekende wereldwijde ETF is de iShares MSCI ACWI ETF (ACWI). Ook deze tracker gaf een rendement van 106% over de afgelopen 5 jaar, alleen biedt wel minder spreiding (2375 posities).

Er is alleen één maar: het probleem voor Nederlandse en Belgische beleggers is dat je de Vanguard Total Stock Market Index ETF (VT) niet via DEGIRO en de meeste andere apps kan kopen. Een alternatief voor DEGIRO beleggers op de VT is de VWRL (of VWCE). Hieronder neem ik je mee in het verhaal over VWRL

Wil je de VT kopen? Deze kan je alleen via eToro kopen (helaas niet via DEGIRO). Nog geen eToro account? Klik hier voor gratis account aanmaken.

VWRL als beste ETF voor DEGIRO beleggers als alternatief op de VT

Als je de maximale spreiding wilt binnen de aandelenmarkt, is daar de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWLR). Bij het aankopen van deze ETF word je geld direct verspreidt over meer dan 3400 aandelen wereldwijd. Hier is sprake van maximale spreiding, waarbij 55% Amerikaanse aandelen zijn en 45% niet-Amerikaanse aandelen. Met andere woorden: je investeert in de wereldwijde aandelenmarkt. Derhalve kan dit als een van de betere ETFs worden beschouwd voor passieve beleggers. Het gemiddeld jaarlijks rendement van VWLR over de afgelopen 5 jaar is 8%. Het totaal rendement was 70,55%, wat 35% lager is dan de Vanguard Total Stock Market Index.

de-beste-exchange-traded-fund

Het voordeel van de VWLR is dat je maximaal spreidt binnen de aandelenmarkt. Hierdoor loop je het minste risico van alle ETFs uit dit lijstje van de beste Exchange Traded Funds. In ruil voor deze risicospreiding moet je wel rekening houden met een lager potentieel rendement. Al weet je het nooit zeker. Immers, de Invesco QQQ ETF kan aankomend jaar magistraal presteren, om vervolgens de resterende vijf jaar negatief rendement te genereren. Alles is mogelijk, je weet het nooit helemaal zeker bij beleggen.

Wel ben ik van mening dat bepaalde industrieën zoals kunstmatige intelligentie, de Cloud en Videogaming voor de komende jaren gaan stijgen. Door een deel van je geld daarin te beleggen, zou je kunnen profiteren van extra hoog rendement.

Als je minder risico wilt, kies dan voor de Vanguard Total World Stock ETF of de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF en vul aan met alternatieve beleggingen zoals vastgoed, grondstoffen, crowdfunding en P2P Lending.

Heb je nog geen beleggingsaccount? De meeste van deze ETFs kan je commissievrij kopen via DEGIRO (het goedkoopste beleggingsplatform). Klik hier voor gratis account aanmakenVia die link krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niks extra’s. Account aanmaken blijft gratis. En je zou mij heel blij maken met de vergoeding in ruil voor mijn uitgebreide onderzoek naar de beste ETFs voor de lange termijn.

value-aandelen

Beste ETF lange termijn #9. Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD)

Een aanvulling tot de lijst der beste ETF's voor de lange termijn is de Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD). Uit nieuw en uitgebreid onderzoek kom ik tot de conclusie dat ik deze tracker over het hoofd heb gezien.

Haar totaalrendement over de afgelopen vijf jaar was 119%, terwijl zij ook een jaarlijks dividend van bijna 3% (!) uitkeert. Dit is een hoog rendement voor een dividend ETF die normaliter minder volatiel zijn. Dit zien we ook terug in de onderstaande risicoanalyse, waarbij de SCHD op nog altijd goed scoort qua relatief lager risico:

beste-dividend-etf-lange-termijn-1

Bron: SeekingAlpha.com

In totaal bevat de SCHD circa 103 posities. Er zijn twee nadelen als je het mij vraagt. De eerste is dat de top 10 holdings circa 40% van de totale weging uitmaken (zie afbeelding). Ten tweede is de risicospreiding lager dan wereldwijde ETFs én betreft enkel aandelen uit V.S. beurzen.

Aan de andere kant biedt het nog altijd een relatief goede risicospreiding waarbij het totaalrendement en dividend zeer aantrekkelijk zijn. Bovendien is de expense ratio slechts 0,06%! Dit maakt het een zeer goedkope ETF voor dividend beleggers.

De SCHD is een uitstekende dividend ETF die ik zelf ook in mijn portefeuille op eToro aangekocht. De SCHD kan je helaas niet via DEGIRO kopen. Deze kan je wel via eToro kopen. Nog geen eToro account? Klik hier voor gratis account aanmaken.

beste-tracker-dividend-2022bron: website Schwab

Beste ETF met Hoog Risico #10. Crypto Portfolio Tracker

beste-etf-voor-crypto-bitcoinBron: eToro account Happy Investors. Afbeelding alleen ter illustratie

De wereld verandert. We moeten mee met de tijd. Nu weet ik niet of cryptomunten een goede lange termijn belegging zijn. Ik heb mijn ervaringen sinds 2017 in deze markt. Op de korte termijn kan het spectaculaire winsten én verliezen geven. Hoe dit op de lange termijn is weet ik niet.

Hoe dan ook: we mogen bijzondere resultaten niet negeren. Er zijn Crypto Portfolio Trackers die uitzonderlijk hoog rendement realiseren. Er zijn voor komend jaar enkele crypto ETF's, maar zij tracken maar één cryptomunt zoals de Bitcoin of Ethereum. Een Crypto Portfolio trackt echter tientallen munten.

Op de afbeelding van hierboven vind je voorbeelden van eToro. Zover ik weet kan je vooralsnog alleen bij hun beleggen in crypto portfolio's. Voor Nederlanders kan dit sowieso, voor Belgen weet ik niet zeker in verband met continue wijzigende regelgeving.

De Crypto ETF genaamd "DeFiPortfolio" heeft in drie jaar tijd +1407% rendement gerealiseerd!

Dat is echt bizar. Let echter goed op: deze belegging is uiterst risicovol en alleen voor gevorderde beleggers geschikt. Beleg dan ook alleen met kleine bedragen die je 100% kan verliezen. Crypto is en blijft vooralsnog een asymmetrische belegging.

De tip is om met max. 3 - 5% van je totale beleggingsvermogen te speculeren. Ga ervan uit dat je het geld verliest.

Wil je naast de andere ETF's zoals de SCHD ook beleggen in crypto portfolio's? Klik hier voor meer informatie en maak een gratis account aan.

gratis-aandelen-kopen

Hoe beleggen in de beste ETF’s? Uitleg over beleggingsportefeuille samenstellen

In de bovenstaande video neem ik drie scenario’s met beleggingsportefeuilles met je door. Dit is ter inspiratie hoe je kan beleggen in de beste Exchange Traded Funds. Heb je hier vragen over? Stel ze dan gerust in de reacties hieronder! Let wel: dit is enkel een portefeuille met ETFs. Naast trackers zou je ook nog andere activa in je portefeuille willen opnemen (zoals vastgoed en dergelijke).

En, wat vind jij de beste ETFs voor de lange termijn?

Reacties
Categorieën