De 9 Beste ETFs voor 2021 en lange termijn (Exchange Traded Funds)
De 9 Beste ETFs voor 2021 en lange termijn (Exchange Traded Funds)
24 december 2020 

De 9 Beste ETFs voor 2021 en lange termijn (Exchange Traded Funds)

Beste Happy Investor, beleggen in Exchange Traded Fund (ETF) is de beste keuze voor de gemiddelde belegger. Het is een harde waarheid die niet iedereen wilt horen. Wellicht denk je dat je op lange termijn beter kan presenteren dan het marktgemiddelde door te beleggen in individuele aandelen. En misschien heb je wel gelijk. Maar voor de gemiddelde particuliere belegger die geen verstand heeft van financiële en strategische bedrijfsanalyses, is het verstandiger om te beleggen in de beste ETFs.

Zo leveren de beste ETFs van 2021 een gemiddeld jaarlijks rendement van boven de 20-40%.

Wat gaat de komende tien jaar ons brengen? Niemand die het met zekerheid weet. Al zijn er wel signalen dat bepaalde industrieën hard groeien. En door te investeren in de beste ETFs kan je profiteren van deze groei. Hieronder vind je mijn persoonlijke visie over deze beste Exchange Traded Funds voor 2021 en lange termijn. Let daarbij wel op het lange termijn beleggen. Als ik al een advies mag geven, is het om te allen tijde te kiezen voor lange termijn beleggen. Dit komt neer op minimaal 7 tot idealiter meer dan 15 jaar.

Tip: onderaan dit artikel vind je een video over hoe je beleggingsportefeuille kan samenstellen met deze trackers.

Laat geld voor je werken!

Samenvatting: de 9 beste ETFs voor 2021 en lange termijn

De beste Exchange Traded Funds voor 2021 op een rijtje:

 1. WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF
 2. De twee beste ETFs van ARK (bijgevoegd op juli 2021)
 3. WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF
 4. VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF
 5. Beste Technologie ETFs: QQQ vs. VGT vs. BST (+30,6% rendement p.j.)
 6. S&P 500 Dividend Exchange Traded Fund
 7. CHIQ vs. IEMG
 8. Vanguard Total Stock Market Index vs. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
 9. Schwab U.S. Dividend Equity ETF (bijgevoegd op juli 2021)

Deze laatste twee moet je gelezen hebben! De Vanguard Total World Stock is de beste ETF voor lange termijn met wereldwijde spreiding over 9000 (!) verschillende bedrijven. Dit betekent hoger rendement én lager risico! En de Schwab Dividend ETF geeft een nóg hoger rendement met 3% dividend per jaar!

Heb je nog geen beleggingsaccount? De meeste van deze ETFs kan je commissievrij kopen via DEGIRO (het goedkoopste beleggingsplatform). Klik hier voor gratis account aanmaken. Via die link krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niks extra's. Account aanmaken blijft gratis. En je zou mij heel blij maken met de vergoeding in ruil voor mijn uitgebreide onderzoek naar de beste ETFs voor de lange termijn.

Dit zijn de beste ETFs voor lange termijn. Wil je weten wat de beste aandelen zijn voor potentieel x5 – x10 rendement? Klik hier voor aandelen abonnement

goedkoop-aandelen-beleggen

Lees verder om te ontdekken waarom dit de beste Exchange Traded Funds van 2021 zijn.

Tip: lees altijd eerst de essentiële beleggersinformatie van ETFs alvorens je erin investeert. Hierin staat beschreven wat en hoe hoog de risico's zijn. Immers, beleggen brengt risico tot geld verlies met zich mee. Wees verstandig, en kies voor optimale spreiding.

Beste ETF 2021 #1: WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF

beste-etfs-beleggen

De Cloud Computing industrie is booming! Steeds meer bedrijven stappen over naar de cloud. Naar schatting werkt 50% van alle bedrijven in 2025 in de cloud. En tegen 2030 is dit zelfs 80%. Het groeiperspectief van deze industrie is werkelijk gigantisch. Zo toont figuur 2 uit het artikel van WisdomTree Cloud Computing aan dat deze markt jaarlijks met circa 16% groeit. Dit is wellicht de beste ETF voor 2021. Niet zozeer omdat het naar verwachting enorme groei gaat realiseren in 2021. Maar vooral omdat de WisdomTree Cloud Computing een goede lange termijn belegging is. De beste ETFs van 2021 zijn vaak ook de beste ETFs voor lange termijn beleggen. Immers, het is veel meer risicovol om te beleggen in hypes. In plaats daarvan kan je beter investeren in de beste ETFs die ook na 2021 een gunstig lange termijn perspectief hebben.

Een van mijn favorieten aandelen binnen de Cloud industrie is Adobe. Adobe is kenmerkend voor de unieke voordelen die verdienmodel in de Cloud business met zich meebrengt. Zo is de winstgevendheid in termen van marge (%) zeer hoog. Het verdienmodel is meestal gebaseerd op een lidmaatschap. Klanten betalen geen grote som met geld. In plaats daarvan kunnen ze een abonnement afsluiten tegen een lager, maandelijks tarief. Dit verdienmodel leidt ertoe dat bedrijven meer winstgevend worden, omdat iedere nieuwe klant meer geld oplevert (hoe langer zij lid blijven, hoe meer geld ze opleveren). Naast Adobe heb je ook bekende cloud bedrijven zoals IBM, Amazon Web Services, Microsoft Azure, et cetera.

970x250
De WisdomTree Cloud Computing ETF bevat meer dan 54 groeiaandelen binnen de Cloud industrie.

Deze ETF kan je kopen via DEGIRO. Lees hier mijn DEGIRO review.

beste-etf-beleggen

Beste ETFs 2021 #2. De twee beste trackers van ARK met hoog rendement

Als belegger in technologie aandelen zal je ongetwijfeld van ARK hebben gehoord. Cathie Wood is de oprichter van ARK en is de laatste jaren geprezen als visionair. Dit heeft ze te danken aan vroegtijdig investeren in unieke bedrijven, waaronder Tesla toen deze met 50% was gedaald. Hedendaags zijn de beste ETFs van ARK wel aanzienlijk risicovol, omdat de bedrijven in de trackers fors overgewaardeerd zijn. Zo heeft de tracker ARKW een P/E-ratio van 118 (en dat is bizar hoog).

Dit zijn de twee beste ETFs van ARK op basis van de afgelopen vijf jaar:

beste-etfs-technologie

Of deze trackers ook op de lange termijn succesvol zullen zijn hangt af van Cathie Wood en haar team. Op dit moment is de P/E-ratio dusdanig hoog, dat een correctie van 30% plausibel is. Anderzijds kan ze, net als de afgelopen jaren, gelijk hebben en zullen de ETFs een hoog rendement geven. Immers, beat the market wordt gedaan door te handelen tegen de marktverwachtingen in.

Mijn persoonlijke (subjectieve) mening is dat het neerwaarts risico momenteel hoger is dan het opwaarts potentieel. Geduld kan een schone zaak zijn, en indien een correctie plaatsvindt zou buy the dip een bovengemiddeld hoog rendement kunnen opleveren.

De ETFs van ARK kan je helaas niet via DEGIRO kopen. Deze kan je wel via eToro kopen. Nog geen eToro account? Klik hier voor gratis account aanmaken.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden! Lees hier meer over de cursussen beleggen.

Beste ETF 2021 #3: WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF

Bij de beste ETFs van 2021 behoort nog een andere ETF van WisdomTree. Het gaat hier om de WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF. De naam zegt het al. Deze ETF heeft een focus op de batterij. De vraag naar batterij neemt steeds meer toe. De wereld gaat steeds meer en meer over op elektriciteit. Dit is vooralsnog de sterkste transitie wanneer het aankomt op een duurzamere wereld. Met transitie doel ik op de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie (elektriciteit) opgewerkt door wind- en zonne-energie. Nu zijn er ETFs zoals de iShares Global Clean Energy (ICLN) en de Invesco Solar (TAN). Deze ETFs bevatten bedrijven die gericht zijn op duurzame energie. Op moment van schrijven zouden dit interessante aandelen kunnen zijn voor extra spreiding.

Echter geloof ik erin dat de beste ETF voor duurzame energie, de WisdomTree Battery Solutions is. Het is niet zo dat hier nou hele duurzame bedrijven inzitten. Het is vooral een bedrijf dat gericht is op groei binnen de sector van de batterij. De batterij is noodzakelijk voor het opslaan van elektriciteit, en daar speelt de Exchange Traded Fund van Wisdomtree op in. In totaal bevat deze beste ETF van 2021 meer dan 94 aandelen. Meer informatie over deze ETF vind je via deze link van WisdomTree.

de-beste-etf

Beste ETF 2021 #4: VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF

De industrie van video gaming en esports neemt al jaren toe. Met name in Aziatische landen zijn er grote evenementen waarbij meer dan 60.000 mensen komen kijken naar een gaming toernooi. Wellicht kan je hier geen voorstelling van maken. Waarom kijken naar andere mensen die aan het gamen zijn? Kennelijk is er toch een enorme vraag naar deze relatief nieuwe markt. Ook in Westerse landen speelt dit, met bijvoorbeeld het videogaming platform Twitch. Of je hier nu wel of geen affiniteit mee hebt, voor een belegger moet dat niet uitmaken. Een belegger dient objectief te kijken naar waar het geld naartoe stroomt. Investeren in de beste ETFs voor 2021 betekent dat je kijkt naar toenemende vraag die leidt tot hogere omzet en meestal hogere winst voor die industrie.

VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF behoort beslist tot het lijstje van beste ETFs 2021. Deze ETF richt zich volledig op de groeiende gaming industrie. Let wel dat dit een risicovolle ETF is die een nauwe focus heeft. Als de videogaming industrie instort, zal deze ETF ook instorten. Lees daarom altijd de essentiële beleggersinformatie alvorens je gaat beleggen in ETFs. Bovendien zitten er slechts 25 aandelen in, wat voor een ETF relatief weinig is. Echter zijn er ook veel voordelen aan deze Exchange Traded Fund. Immers, je kan erdoor met een enkele aankoop direct investeren in de groeiende gaming industrie. Ook zitten er grote bedrijven in de ETF, zoals Nvidia, Tencent en Sea ltd. Met name Nvidia is een uniek groeiaandeel die zich naast de gaming industrie ook richt op kunstmatige intelligentie door middel van chips en dergelijke.

Tip: ook de relatief nieuwe VanEck Vectors Semiconductor ETF is interessante voor lange termijn beleggers. Let wel dat deze tracker nog relatief klein is en slechts 25 posities bevat. Hoog potentieel rendement, maar ook hoger risico.

Meer weten over dit soort technologie aandelen? Lees dan dit kennisartikel over beleggen in technologie aandelen, met drie unieke beleggingsstrategieën.

vastgoed beleggen met weinig geld

Beste Technologie ETFs 2021 #5: QQQ vs. VGT vs. BST

Wellicht het meest populaire en de beste ETF voor innovatieve aandelen, is de Invesco QQQ Trust Series 1 ETF. Inmiddels bevat dit fonds meer dan 140 miljard (!) aan beurswaarde. Dankzij deze ETF kan je simpel en eenvoudig investeren in de 100 grootste niet-financiële bedrijven die een hoge mate van innovatie hebben. Tevens is deze beste ETF voor 2021 al 15 jaar achter elkaar verkozen door Lipper als de top 1% best presterende ETFs. Zo heeft deze ETF sinds haar oprichting een gemiddeld jaarlijks rendement van circa 8,8% behaald. Over de afgelopen 10 jaar (2010 – 2020) was dit gemiddeld +22%. En over de afgelopen 5 jaar (2015 – 2020) was dit zelfs +25%. Dat is echt belachelijk hoog!

+25% rendement per jaar, en toch is QQQ niet de beste technologie ETF van 2021.

Twee betere technologie ETFs zijn Vanguard Information Technology (VGT) en BlackRock Science and Technology Trust (BST) (dit is een CEF). De grafiek toont dit aan:

beste-technologie-etfs-vergelijken

Bron: Onderzoek Happy Investors met een tool van SeekingAlpha

De VGT heeft over de afgelopen 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 30,6% (!) geleverd. Sinds oprichting 2004 is het gemiddelde 13,57%. Mogelijk mogen we met zo'n ETF in de aankomende twintig jaar een rendement van circa 10 – 12% verwachten. De VGT kan je via deze broker gratis kopen.

De BST doet het nog beter. Ik speel hier wel vals. Het is geen ETF, maar een CEF. Dit staat voor Closed End Fund. Dit is een soort beleggingsfonds, waarbij management actiever is in het aan- en verkopen van aandelen binnen de CEF. Dit is dus net iets anders dan een ETF, waarbij alleen de koers wordt gevolgd (tracker).

Qua rendement is BST dominant over de afgelopen vijf jaar: 32,87%. En je moet weten dat deze CEF óók een hoog dividend van circa 4,5% uitkeert. Daarmee komt het totaal rendement in 5 jaar tijd uit op 314%!! Ik heb geen glazenbol, maar de BST kan een zeer uitstekende investering zijn. Mogelijk beter dan QQQ en VGT. De BST kan je via deze broker gratis kopen.

Let op: QQQ en VGT kennen een onevenredig zware verdeling over de top 10 (meer dan 50%). Dit impliceert hoger risico. De BST heeft een meer evenredige verdeling.

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

Beste ETFs 2021 #6: S&P 500 Dividend Exchange Traded Fund

Als gevolg van de covid-19 gezondheidscrisis zijn de niet-technologische bedrijven enorm in waardering gedaald. Onder deze categorie behoren ook enkele grote bedrijven die dividend uitkeren. Een van de beste ETFs voor 2021 zal die in dividend worden. Deze grote bedrijven met sterke merknamen zullen namelijk weer gaan herstellen op zowel de korte als lange termijn. Dan spreek ik over bedrijven als Coca Cola, Walt Disney Company, et cetera. Momenteel staat de beurswaarde van dergelijke traditionele bedrijven nog relatief laag. Dit betekent dat de kans voor koersstijging in groter is dan een koersdaling. Immers, goedkope bedrijven kunnen soms aantrekkelijker zijn dan dure bedrijven (de markt is niet altijd rationeel helaas 😉).

Tot de beste ETFs 2021 voor S&P 500 dividend behoren:

 1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF
 2. Vanguard S&P 500 UCITS ETF
 3. SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF

Een groot voordeel van dividend is dat het als inkomen kan functioneren. Vele noemen dividendaandelen dan ook een bron tot passief inkomen. Niet alleen omdat dividendaandelen relatief minder volatiel zijn, maar juist vooral omdat zij ieder kwartaal dividend uitkeren. Hierdoor krijg je ieder kwartaal een vast geldbedrag uitgekeerd op je beleggingsrekening. Veel mensen hechten hier meer waarde aan dan louter koersstijging. Daarom kunnen Exchange Traded Funds die dividend uitkeren een mooie toevoeging zijn aan je beleggingsportefeuille.

Wil je meer weten over de krachtige voordelen van lange termijn dividend beleggen? Lees dan dit artikel over dividend beleggen, of lees hier over dividend beleggen strategieën.

Beste ETFs 2021 #7: Global X MSCI China Consumer Discretionary ETF (CHIQ)

De 5 bovenstaande ETFs zijn voornamelijk geconcentreerd op aandelen uit de Verenigde Staten. In het kader van spreiding is het verstandig om ook buiten de Verenigde Staten te investeren. Het is weliswaar zo dat veel van deze aandelen wereldwijd functioneren, maar het geeft wel geografisch risico. Om dit risico te verkleinen kan je kiezen voor wat meer geografische spreiding. Dit kan je doen door zowel te investeren in Europese als Aziatische bedrijven. In Europa heb je ETFs zoals de Euro Stoxx 50 en Euro Stoxx 600. Hierin zitten respectievelijk de 50 en 600 grootste beursgenoteerde bedrijven uit Europa.

In mijn optiek is Europa echter niet interessant als belegging. Dit continent kampt met serieuze vergrijzing en lage bevolkingsgroei. Meer interessant is het continent Azië. Specifiek voor 2021 zou je kunnen kiezen voor China. China is in een raptempo de sterkste wereldspeler aan het worden. Het duurt niet lang meer alvorens zij de Verenigde Staten inhalen. Bovendien heeft China enkele sterke spelers zoals Tencent, Alibaba en JD.com.

Een van de beste ETFs voor 2021 zou de Global X MSCI China Consumer Discretionary ETF (CHIQ) kunnen zijn. Met deze Exchange Traded Fund kan je direct beleggen in meer dan 70 Chinese beursgenoteerde bedrijven.

Ook de iShares Core MSCI Emerging Markets (IEMG) zou een van de beste ETFs voor de lange termijn kunnen zijn als aanvulling. Deze tracker heeft een totaalrendement van 92% over de afgelopen vijf jaar gegeven. De spreiding betreft 2676 aandelen in Emerging Markets. En het jaarlijkse dividend is circa 1,77%.

De IEMG biedt meer spreiding en dus lager risico dan de CHIQ.

728x90 - NL

Beste ETFs 2021 #8: Vanguard Total Stock Market Index vs. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF

Beste ETFs met grote spreiding

Bron: Onderzoek Happy Investors Mindset

De beste ETF met grote spreiding is de Vanguard Total World Stock Index (VTI). Op vlak van rendement heeft deze het beste gepresteerd over de afgelopen tien jaar. De VTI bevat 3900 (!) posities in bedrijven over de gehele wereld. Het rendement over de afgelopen vijf jaar was 104,55%. Dit is 35% hoger dan de populaire VWRL. VTI is daarom de beste keuze op basis van feitelijke prestaties. Gezien de compositie lijkt het aannemelijk dat dit ook op de lange termijn beter zal presteren (al heb ik geen glazenbol…).

Oftewel: hoger rendement én lager risico.

Een alternatief is de Vanguard Total World Stock (VT). In deze tracker zitten meer dan 9000 (!) bedrijven over de gehele wereld. Het jaarlijkse dividend is 1,65% en de VT ETF heeft een totaal rendement van 106% in 5 jaar gegeven. Mijns inziens kan je beter voor de VTI kiezen omdat je ook zoiets hebt als “te veel spreiding” (ja echt…)

Een ander uitstekende wereldwijde ETF is de iShares MSCI ACWI ETF (ACWI). Ook deze tracker gaf een rendement van 106% over de afgelopen 5 jaar, alleen biedt wel minder spreiding (2375 posities).

Er is alleen één maar: het probleem voor Nederlandse en Belgische beleggers is dat je de Vanguard Total Stock Market Index ETF niet via DEGIRO en de meeste andere apps kan kopen. Een alternatief voor DEGIRO beleggers op de VTI is de VWRL. Hieronder neem ik je mee in het verhaal over VWRL

Wil je de beste wereldwijde ETF kopen? Ga dan voor de VTI. Deze kan je alleen via eToro kopen (helaas niet via DEGIRO). Nog geen eToro account? Klik hier voor gratis account aanmaken.

VWRL als beste ETF voor DEGIRO beleggers als alternatief op de VT

Als je de maximale spreiding wilt binnen de aandelenmarkt, is daar de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWLR). Bij het aankopen van deze ETF word je geld direct verspreidt over meer dan 3400 aandelen wereldwijd. Hier is sprake van maximale spreiding, waarbij 55% Amerikaanse aandelen zijn en 45% niet-Amerikaanse aandelen. Met andere woorden: je investeert in de wereldwijde aandelenmarkt. Derhalve kan dit als een van de betere ETFs van 2021 worden beschouwd voor passieve beleggers. Het gemiddeld jaarlijks rendement van VWLR over de afgelopen 5 jaar is 8%. Het totaal rendement was 70,55%, wat 35% lager is dan de Vanguard Total Stock Market Index.

Dit is even hoog als de beste online vastgoedfondsen waarbij je tussen de 6 – 8% rendement kan behalen. Let wel dat dit 15% lager is dan de Invesco QQQ Trust Series 1 ETF van hierboven.

de-beste-exchange-traded-fund

Het voordeel van de VWLR is dat je maximaal spreidt binnen de aandelenmarkt. Hierdoor loop je het minste risico van alle ETFs uit dit lijstje van de beste Exchange Traded Funds 2021. In ruil voor deze risicospreiding moet je wel rekening houden met een lager potentieel rendement. Al weet je het nooit zeker. Immers, de Invesco QQQ ETF kan aankomend jaar magistraal presteren, om vervolgens de resterende vijf jaar negatief rendement te genereren. Alles is mogelijk, je weet het nooit helemaal zeker bij beleggen.

Wel ben ik van mening dat bepaalde industrieën zoals kunstmatige intelligentie, de Cloud en Videogaming voor de komende jaren gaan stijgen. Door een deel van je geld daarin te beleggen, zou je kunnen profiteren van extra hoog rendement.

Als je minder risico wilt, kies dan voor de Vanguard Total World Stock ETF of de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF en vul aan met alternatieve beleggingen zoals vastgoed, grondstoffen, crowdfunding en P2P Lending.

Heb je nog geen beleggingsaccount? De meeste van deze ETFs kan je commissievrij kopen via DEGIRO (het goedkoopste beleggingsplatform). Klik hier voor gratis account aanmaken. Via die link krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niks extra's. Account aanmaken blijft gratis. En je zou mij heel blij maken met de vergoeding in ruil voor mijn uitgebreide onderzoek naar de beste ETFs voor de lange termijn.

Beste ETF lange termijn #9. Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD)

Een aanvulling op juli 2021 tot de lijst der beste ETFs voor de lange termijn is de Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD). Uit nieuw en uitgebreid onderzoek kom ik tot de conclusie dat ik deze tracker over het hoofd heb gezien.

Haar totaalrendement over de afgelopen vijf jaar was 119%, terwijl zij ook een jaarlijks dividend van bijna 3% (!) uitkeert. Dit is een hoog rendement voor een dividend ETF die normaliter minder volatiel zijn. Dit zien we ook terug in de onderstaande risicoanalyse, waarbij de SCHD op juli 2021 nog altijd goed scoort qua relatief lager risico:

beste-dividend-etf-lange-termijn

Bron: SeekingAlpha.com

In totaal bevat de SCHD 103 posities. Er zijn twee nadelen als je het mij vraagt. De eerste is dat de top 10 holdings circa 40% van de totale weging uitmaken (zie afbeelding). Ten tweede is de risicospreiding lager dan wereldwijde ETFs én betreft enkel aandelen uit V.S. beurzen.

Aan de andere kant biedt het nog altijd een relatief goede risicospreiding waarbij het totaalrendement en dividend zeer aantrekkelijk zijn.

De SCHD is een uitstekende dividend ETF die ik zelf ook in mijn portefeuille op eToro aangekocht. De SCHD kan je helaas niet via DEGIRO kopen. Deze kan je wel via eToro kopen. Nog geen eToro account? Klik hier voor gratis account aanmaken.

Hoe beleggen in de beste ETF's? Uitleg over beleggingsportefeuille samenstellen

In de bovenstaande video neem ik drie scenario's met beleggingsportefeuilles met je door. Dit is ter inspiratie hoe je kan beleggen in de beste Exchange Traded Funds. Heb je hier vragen over? Stel ze dan gerust in de reacties hieronder! Let wel: dit is enkel een portefeuille met ETFs. Naast trackers zou je ook nog andere activa in je portefeuille willen opnemen (zoals vastgoed en dergelijke).

En, wat vind jij de beste ETFs voor de lange termijn?

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom, met een specialisatie in lange termijn beleggen in aandelen en ETFs
Geld Coach
Door

Geld Coach

op 24 December 2020

De beste etf voor lange termijnbeleggers is een etf die wijd gesprijd is en geen actieve fondsmanager heeft. Door het passief volgen van de index steek je het gemiddelde rendement van de markt in je zak. Geduld en dus tijd is een schone zaak (en een hele goede vriend). Zelf zit ik daarom in VWRL

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 25 December 2020

Klopt! VWRL is een verstandige keuze voor wie 20 - 30 jaar zijn geld wilt vastzetten in de aandelen. De definitie van de beste kan echter alleen met rendement te maken hebben, en zoals ik uitleg in het artikel zijn er ETFs waarmee je een iets hoger rendement kan behalen dan de VWRL op de lange termijn van 5 - 20 jaar. Dank voor de toevoeging Ingmar!

leo
Door

leo

op 31 December 2020

Beste Jorik, goed om je artikel mbt e..t..f 2021 te lezen.de beste 7 etf"s. vraag: kan ik met mijn giro account het volgende etf kopen: global x msci china consumer discretionary etf. kan het zelf niet vinden. zo niet waar wel kopen? hoor het graag.

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 31 December 2020

Hoi Leo, goed om te horen dankjewel voor je feedback! Zover ik weet kan je deze aanschaffen via SoFi.com of ieder ander platform dat toegang heeft tot de V.S. aandelenmarkt. Via DEGIRO kan ik het helaas niet meer vinden, derhalve zal je een alternatief daarvoor moeten zoeken. Groeten, Jorik

Cilvya
Door

Cilvya

op 8 January 2021

Hi Jorik, dank voor dit artikel. Ik vroeg me af waar je de ETF Global X MSCI China Consumer Discretionary kunt vinden en dus kopen via welke broker? Kan deze nl niet vinden via DEGIRO. Wellicht moet ik ergens anders zijn. Dank alvast.

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 9 January 2021

Hoi Cilvya, je kan deze vinden via bijvoorbeeld SoFi.com. Mag ik vragen wat jouw reden is om te kiezen voor deze ETF? Ik leer graag van anderen en ben benieuwd naar jouw inzichten! Met vriendelijke groet, Jorik

Beginner ;-)
Door

Beginner ;-)

op 17 March 2021

Bedankt voor het artikel! Zeer interessant! Ben een beginnende belegger en heb hier zeker wat aan. Ik heb nog wel een vraag. Momenteel staat alles vrij hoog en ok vraag mij af of het handig is om nu in te stappen... Heb jij hier advies in? Eerst klein instappen en maadelijks bijleggen of wachten totdat het even wat zakt en dan in een keer een groter bedrag investeren?

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 19 March 2021

Beste, top om te horen dat dit artikel je verder helpt! Het klopt dat alles vrij hoog staat op dit moment. Persoonlijk zou ik momenteel kiezen voor heel klein instappen met een klein maandelijks bedrag, en de rest opsparen totdat er grotere dipjes komen. Het maandelijkse inleggen zou je voor minimaal komende 5 jaar moeten doen, om er zeker van te zijn dat je zowel omhoog of dalende trend meepakt. Een andere invalshoek is om nu vooral te kijken naar Value aandelen die een toekomstbestendig en winstgevend verdienmodel hebben maar momenteel nog enigzins "normaal" of zelfs goedkoop geprijsd zijn. Succes! Mvg, Jorik

Beginner
Door

Beginner

op 19 March 2021

Ok thx! Ben nu bij 3 etf's ingestapt (waaronder de cloud computing en S&P 500) met een klein bedrag en ga dan inderdaad maandelijks bijstorten! Heb mijn eerste dip/daling na het inleggen gelijk te pakken, maar dat was te verwachten. Anyways... Alles voor de lange termijn :-) Nieuwe hobby ;-)

Freddy Naegels
Door

Freddy Naegels

op 6 April 2021

Hartelijk bedankt voor dit artikel. Echt top. Ik publiceer zelf ook een gratis website over beleggen met daarin ook een voorstel van een ETF pofolio. Ik speel het wel iets defensiever en heb ook een kleine positie in goud en grondstoffen opgenomen. Ik mis bij jou ook een positie in waarde-aandelen, die nu in 2021, door de rotatie van groei naar waarde toch behoorlijk presteren. Wie geïnteresseerd is kan eens een kijkje nemen:: https://individualinvestor.jouwweb.be/

Quarta Giuseppina
Door

Quarta Giuseppina

op 6 July 2021

Bedankt voor de tip. Ik verkies de modelportefeuille op de individualinvestor website want want algemener en defensiever. Accenten leggen lijkt een winnende strategie maar je maakt snel de fout van achter hypes aan te rennen. Het is bovendien heel moeilijk om algemene ETFs zoals Vanguard all world te verslaan en bij een correctie dreigen thema ETFs zelfs dieper te corrigeren.

Freddy Naegels
Door

Freddy Naegels

op 6 April 2021

Beste, De ETF Global X MSCI China Consumer Discretionary die je bij je selectie zet is toch een ETF op de US markt. Die kan je naar mening toch helemaal niet van een Europese beleggingsrekening aankopen. Of zie ik dat verkeerd? Bedankt voor een reactie

jeffrey Mulder
Door

jeffrey Mulder

op 10 May 2021

Hallo! Fijn artikel en mij erg gemotiveerd om verder te onderzoeken naar bovenstaande ETF's. Ik wil graag Wisdomtree cloud kopen bij degiro maar dit kan niet?? Er staat dat deze optie in mijn account niet mogelijk is... Hoe kan dit? Bedankt alvast!! Gr Jeff

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 11 May 2021

Hoi Jeffrey, om bepaalde ETFs via DEGIRO te willen kopen zal je een test moeten afleggen. Dit is wat je moet doen: ga naar DEGIRO en zoek naar de ETF (WCLD in dit geval). Klik dan op KOPEN. Nu staat er bij de koopopdracht dat je niet kan kopen omdat je eerst een test moet afleggen ter toetsing van je kennis. Indien voltooid, kan je de ETF aankopen. Succes!

Peter
Door

Peter

op 27 May 2021

Hallo, voor de lange termijn belegger is het dan beter om een custody of basic account te kiezen bij Degiro en waarom? Mvg, Peter

Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Mis nooit meer unieke groeiaandelen

Sluit je aan op de Happy Investors Community en krijg direct toegang tot al mijn exclusieve beleggingsrapporten met unieke groeiaandelen voor potentieel x5 - x10 rendement

arrow_drop_up arrow_drop_down