Populaire ETF’s voor Beginners | Happy Investors
populaire-etfs
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
07/01/2022
7 min

10x Populaire ETF’s voor Beginners | Happy Investors

07/01/2022
7 min

Beste Happy Investor, sta je aan het begin van jouw reis naar financiële vrijheid en wil je beginnen met investeren? In dit artikel vind je een overzicht van populaire ETF’s voor beginners. Er zijn een aantal redenen om populaire ETF’s te kopen als beginner. Toegegeven, het is niet de weg voor exceptioneel rendement. Maar dat hoeft ook niet de doelstelling te zijn. Gevorderd beleggen kan altijd nog. Wellicht is het verstandiger om rustiger te beginnen met populaire ETF’s.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Inhoudsopgave

Waarom populaire ETF’s kopen als beginner: voor- en nadelen

welke-populaire-etfs-kopen

Het kopen van populaire ETF’s, ook wel gezien als de meest bekende ETF’s, biedt aantrekkelijke voordelen voor beginners. De Exchange-Traded Funds zijn bekend om een reden. Hieronder bespreken we enkele voor- en nadelen tot het kopen van bekende ETF’s.

Voordelen van meest bekende ETF’s kopen

  • Risicospreiding: populaire ETF's zijn een laagdrempelige manier om je portefeuille te diversifiëren
  • Go with the flow: ze volgen het marktgemiddelde zonder complexe financiele instrumenten om potentieel hogere winst (of verlies) te genereren
  • Liquiditeit: ze hebben een hoge liquiditeit omdat populaire aandelenfondsen veel vermogen bezitten. Dit betekent dat je populaire ETF’s snel kan kopen of verkopen wanneer dit wenselijk is
  • Lage expense ratio: vanwege de schaalgrootte kunnen populaire ETF’s lagere jaarlijkse kosten hanteren. Een jaarlijkse vergoeding van 0,1 – 0,2% is zeer goedkoop. Bij beheerd beleggen vergelijken zijn tarieven van 1 – 1,5% niet ongebruikelijk

Nadelen van meest bekende ETF’s kopen

  • Negatieve marktbeweging: als je belegt in een populaire ETF, betekent dit dat deze de bewegingen van de markt volgt - en dat is niet altijd een goede zaak. Zo letten wij bij Happy Investors goed op bepaalde sectoren die veel sterker presteren dan de rest. Indien je de beste aandelen koopt in de beste sectoren van dat moment, realiseer je aanzienlijk hoger rendement en voorkom je verlies
  • Gemiddeld rendement: hét grote voordeel aan populaire ETF’s kopen als beginner is juist hét nadeel voor gevorderde beleggers. De meest bekende ETF’s zijn populair omdat zij gericht zijn op het marktgemiddelde. Dit reduceert risico en is daarom aantrekkelijk. Maar gevorderde beleggers weten hoe zij hoger rendement kunnen realiseren, en dat gebeurt niet door te investeren in populaire aandelen. Zij opteren juist voor ondergewaardeerde aandelen, of minder bekende bedrijven met enorm groeipotentieel

gratis-cursus-beleggen

Waar kan ik populaire ETF's kopen?

Het is belangrijk om de beste beleggingsapps te kiezen. Zij bieden een breed scala aan om de meest bekende ETF’s te kopen, zodat je een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

periodiek-beleggen

10 Populaire ETF’s voor lange termijn beleggen

meest-bekende-etfs

Je bent nu op de hoogte van de voor- en nadelen tot het kopen van populaire ETF’s. Hieronder bekijken we tien van de meest populaire Exchange-Traded Funds voor beginnende beleggers. Let wel dat er verschillen in risico en rendement zijn. Je dient dus goed te bepalen of het fonds past binnen jouw risicoprofiel.

Over het algemeen zijn deze trackers het meest geschikt voor buy & hold. Dat betekent: investeer met kleine bedragen die je volledig kan missen, en houdt lange termijn vast.

Tip: veel beginnende beleggers maken de fout om te veel overlappende ETF’s te kopen. Dit maakt het onnodig complex en draagt niks bij aan diversificatie. Wij bieden onze cursus ETF en Dividend beleggen aan voor een paar tientjes. Wellicht het overwegen waard als je wilt leren van onze expertise. Je zal het binnen enkele dagen hebben terugverdiend.

Bekende ETF: SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)

SPY (de ticker van het fonds) is een van 's werelds grootste en meest actief verhandelde ETF's en biedt blootstelling aan een van de meest bekende aandelenindex: de S&P 500.

SPY kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die een lange termijn portefeuille willen samenstellen met Amerikaanse large-cap aandelen. Daarnaast is zij populair geworden bij meer actieve traders die het als een instrument gebruiken om te switchen tussen risicovolle en veiligere activa.

Wil je investeren in de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven? Dan is een tracker voor de S&P 500 ideaal.

Bekende ETF: Vanguard S&P 500 ETF (VOO)

Vanguard beheert de meest populaire ETF’s ter wereld. Een alternatief op SPY is de populaire Vanguard S&P 500 ETF (VOO). Daarbij staat Vanguard bekend om de lage kosten die zij hanteert. Bij VOO is dit niet anders.

Met VOO kan je als beginner investeren in de S&P 500. Let er wel op dat ook de S&P 500 een bepaalde financiële waardering heeft. Op momenten dat aandelen overgewaardeerd zijn, mag je minder toekomstig rendement verwachten. En vice versa. Dit gegeven is relevant voor het instapmoment. Bekijk onze cursussen indien je hier meer over wilt leren voor hoger rendement met dezelfde beleggingen (en dus eenzelfde risico).

VOO is onder meer beschikbaar via eToro.

Bekende ETF: Invesco QQQ Trust (QQQ)

Deze populaire ETF biedt blootstelling aan de NASDAQ, een van 's werelds meest uitvoerig bekeken aandelenindices, en het is een van de populairste op de beurs verhandelde producten geworden.

De samenstelling van QQQ is uniek; dit fonds behoudt een aanzienlijke allocatie aan technologiebedrijven, wat kan leiden tot een hoge volatiliteit als gevolg van een grotere blootstelling aan een sector die in het verleden zowel opmerkelijke stijgingen als rampzalige dalingen heeft gekend.

Wees erop bedacht dat Invesco QQQ ETF een hoger risicoprofiel kent. De (dagelijkse) volatiliteit is meer intens. Beginnende beleggers kunnen hier moeite mee hebben. Wij beschouwen het echter als een van de beste ETF, omdat QQQ op de lange termijn hoger rendement kan bieden dan bredere indexen zoals de S&P 500.

cursus-beleggen-aandelen

Bekende ETF: SPDR Gold Shares (GLD)

GLD is een van 's werelds populairste ETF's en biedt blootstelling aan een activaklasse die de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden in het assetallocatieproces. GLD kan op verschillende manieren worden gebruikt, inclusief korte termijn belegging om je in te dekken tegen de volatiliteit van de aandelenmarkten, de zwakte van de valuta's of de inflatie.

Anderen kunnen ervoor kiezen goud op te nemen als onderdeel van hun beleggingsstrategie op lange termijn. GLD is een eenvoudig instrument met onderliggende activa die bestaan uit ongemunt goud dat in kluizen is ondergebracht. Als gevolg daarvan zal de prijs van deze ETF waarschijnlijk gelijke tred houden met de spotprijs van goud.

Bekende ETF: iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM)

EEM is een van 's werelds populairste ETF's en een van de oudste producten van de markt, en biedt blootstelling aan aandelenmarkten van opkomende markten. Gezien haar strategie kan EEM op verschillende manieren worden gebruikt. De meest logische is echter om deze populaire ETF te kopen voor de lange termijn als aanvulling op een ETF die zich richt op de V.S.

Gezien de omvang van de activaklasse kan EEM ongetwijfeld worden beschouwd als een "bouwsteen" voor een portefeuille, maar het heeft ook enkele belangrijke zwakke punten.

Bekende ETF: Vanguard Total World Stock Index ETF (VT)

De Vanguard Total World Stock Index ETF (VT) is de meest uitgebreide aandelen tracker ter wereld. Deze ongekend populaire ETF biedt spreiding aan onder 9000+ verschillende aandelen. Allemaal wereldwijd. Dit is waarom VT wordt gezien als een bekende wereldwijde ETF.

VT kan gebruikt worden als passieve belegging in de gehele “wereldeconomie”. Het fonds bevat zowel large caps als kleine aandelen, waarvan circa 60% V.S. en 40% over de rest van de wereld.

Dit wilt niet zeggen dat VT de beste ETF is voor rendement. Het risico is lager en daarmee ook het potentiële rendement. VT is het meest geschikt voor passieve- en risicomijdende investeerders (die toch willen beleggen).

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Bekende ETF: Russell 2000 ETF

De Russell 2000 ETF is overwegend gericht op small cap aandelen. De tracker volgt 2000 kleinere beursgenoteerde bedrijven uit de Verenigde Staten. Kleine bedrijven zijn risicovoller en kennen hogere volatiliteit. Toch kan een bundeling ervan op de lange termijn hoger rendement bieden dan grote bedrijven. Immers, het gemiddelde kan simpelweg sneller groeien.

Russell 2000 ETF kan worden ingezet als aanvulling op een S&P 500 ETF, tezamen met een fonds dat zich richt op Europa en emerging markets.

Een ander voordeel is dat de Russell 2000 een DEGIRO kernselectie ETF is.

Bekende ETF: iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG)

AGG is een populaire obligatie ETF die een uitgebreide blootstelling biedt aan investment-grade Amerikaanse obligaties. Dit maakt AGG een waardevolle bouwsteen voor elke belegger die een goed gebalanceerde lange termijn portefeuille samenstelt.

Obligatie ETF’s staan bekend om een laag-risico profiel. Anderzijds bieden zij dan ook laag rendement. De meest populaire obligatie ETF’s zijn vooral gericht op vermogensbehoud, en niet op vermogensgroei.

Bekende ETF: VanEck Gold Miners ETF (GDX)

Dit ETF biedt beleggers een blootstelling aan enkele van 's werelds grootste goudmijnbedrijven, waardoor een "indirecte" blootstelling aan de goudprijs wordt geboden.

Aangezien de winstgevendheid van goudmijnbedrijven afhankelijk is van de actuele marktprijzen voor de artikelen die zij verkopen, zullen deze bedrijven doorgaans een sterke correlatie vertonen met veranderingen in de spotprijs van goud.

GGGG kan een betere keuze zijn dan GDX voor beleggers die hun blootstelling aan goud willen optimaliseren en tegelijkertijd zilver, koper of andere metalen willen vermijden.

Bekende ETF: Vanguard Informatietechnologie ETF (VGT)

VGT is een van de populairste technologie ETF's. Het volgt de MSCI USA IMI Information Technology 25/50 Index. Hoewel de VGT-portefeuille meer dan 400 aandelen bevat, maken de twee grootste holdings (Apple en Microsoft) ongeveer 40% van de portefeuille uit. Het aantal posities is groter dan bij QQQ (100), maar de verdeling is meer onevenredig. VGT is desalniettemin iets minder volatiel dan sommige andere tech-ETF's omdat het grootste deel van zijn activa is belegd in large-cap techbedrijven.

Ken jij nog andere fondsen die we mogen toevoegen aan de lijst der meest bekende ETF’s? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Reacties
Categorieën