IWDA ETF Analyse: iShares Core MSCI World ETF
ishares-core-msci-world-etf-analyse
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
05/06/2022
8 min

IWDA ETF Analyse: iShares Core MSCI World ETF

05/06/2022
8 min

Beste Happy Investor, in dit artikel analyseren we de IWDA ETF. IWDA is de ticker van iShares Core MSCI World ETF. Een populaire wereldwijde ETF onder de beginnende- en/of passieve beleggers. In deze uitgebreide IWDA ETF analyse onderzoeken we het fonds van A tot Z. We beginnen met een introductie en haar strategie. Vervolgens analyseren we belangrijke kerncijfers en de top 10 holdings. Daarna eindigen we de IWDA ETF analyse met risico’s en potentieel rendement. Ook geven we veel tips en uitleg om je portfolio beter te situeren.

Op naar financieel onafhankelijk worden!

Inhoudsopgave

ETF Analyse van IWDA: iShares Core MSCI World ETF

iwda-analyse

iShares Core MSCI World is een exchange-traded fund (ETF) dat streeft naar de performance van een index die bestaat uit ondernemingen uit ontwikkelde landen. Het beleggingsdoel van het fonds is beleggers een totaalrendement te bieden dat overeenkomt met de MSCI World Index, rekening houdend met zowel kapitaal- als inkomstenrendement. Dit fonds biedt beleggers een wereldwijde risicospreiding aan verschillende 1500+ bedrijven één enkele portefeuille. Daarom kan het worden gebruikt als onderdeel van een assetallocatiestrategie of als een op zichzelf staande belegging in de wereldeconomie.

Het doel van de IWDA ETF is niet een zo hoog mogelijk rendement behalen, zoals gevorderde beleggers doen met de beste aandelen. IWDA streeft naar het marktgemiddelde. Gezien de grote spreiding is IWDA ETF geschikt voor beginnende- en passieve beleggers. Al moet men rekening houden met tussentijdse dalingen tot zelfs 30 – 50%. Wees hierop voorbereidt.

Strategie van iShares Core MSCI World ETF

Het fonds belegt in een gediversifieerde selectie van grote, middelgrote en kleine kapitalisatieaandelen in diverse sectoren. Het heeft een lage volatiliteit, waardoor het een goede keuze is voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit.

Bovendien biedt iShares gratis automatische herbalancerings- en herbeleggingsdiensten aan, wat het fonds op termijn kostenefficiënter kan maken.

Hier volgen enkele belangrijke financiële gegevens over deze ETF-analyse:

 1. Ticker: IWDA
 2. Jaarlijks rendement sinds de oprichting: 10.41%
 3. Aantal holdings: 1567
 4. Dividend: accumulatie
 5. Totale kostenratio: 0,20%
 6. Koers/winstverhouding: 17,99 (volgens factsheet)

Voor- en nadelen uit iShares Core MSCI World ETF analyse

Uit onze IWDA ETF analyse blijkt dat het fonds enkele voor- en nadelen biedt.

Voordelen:

 1. Lage kosten: iShares Core MSCI World ETF heeft een kostenratio van slechts 0,2%, wat laag is vergeleken met andere fondsen in zijn categorie.
 2. Brede spreiding: Het ETF bezit meer dan 1500 aandelen uit 24 ontwikkelde markten over de hele wereld. Dit zorgt voor wereldwijde marktblootstelling en vermindert het risico vergeleken met beleggen in één land of regio.
 3. Liquiditeit: iShares Core MSCI World ETF wordt verhandeld op grote beurzen, dus je kunt aandelen kopen en verkopen wanneer je wilt.

Nadelen:

 1. Geen dividendrendement: Het fonds keert geen dividend uit, wat betekent dat als u op zoek bent naar een manier om inkomsten uit uw portefeuille te genereren, dit misschien geen goede keuze is.
 2. Gevorderde beleggers kunnen (veel) hoger rendement behalen dan de gediversifieerde IWDA ETF

gratis-cursus-beleggen

TOP 10 Aandelenanalyse van iShares Core MSCI World ETF (IWDA)

iwda-etf-analyseTop 10 holdings IWDA ETF. Verandert continue. Bron: factsheet IWDA

De top 10-aandelen in de totale ETF maken 18,09% uit. Dit betekent dat de top 10 niet te veel impact heeft op de totale tracker.

Analyse van topholdings IWDA ETF

Laten we een aantal aandelen analyseren binnen de IWDA tracker.

Apple Inc.

Apple Inc. is een wereldwijd softwarebedrijf met hoofdkantoor in Cupertino, Californië, dat gespecialiseerd is in consumentenapparatuur, software en online diensten. Apple is 's werelds meest waardevolle bedrijf, de op drie na grootste verkoper van personal computers op basis van de verkoop per eenheid en de op een na grootste fabrikant van mobiele telefoons, met een omzet van 365,8 miljard dollar in 2021. Vanaf mei 2022 is het 's werelds meest waardevolle bedrijf.  Samen met Alphabet, Amazon, Meta en Microsoft is het een van de Big Five Amerikaanse informatietechnologiebedrijven.

Apple is een technologiebedrijf dat smartphones, tablets, personal computers (pc's) en andere draagbare en wearable apparaten creëert, produceert en verkoopt. Software en aanverwante diensten, accessoires, netwerkoplossingen en digitaal materiaal en toepassingen van derden zijn ook verkrijgbaar via het bedrijf. iPhone, iPad, Mac, iPod, Apple Watch en Apple TV zijn slechts enkele van de producten van Apple. Het bedrijf verkoopt iOS, macOS, iPadOS en watchOS, maar ook iCloud, AppleCare, Apple Pay en accessoires. Het digitale materiaal en de digitale apps van Apple worden verkocht en geleverd via de Apple Store, App Store, Apple Arcade, Apple News+, Apple Fitness+, Apple Card, Apple Pay en Apple Music.

Het bedrijf Apple genereert enorme inkomsten en een vrije kasstroom, waardoor het een stijgend dividend kan handhaven. Dit is het soort bedrijf dat een belegger in dividendgroei in zijn portefeuille zou willen opnemen.

cursus-beleggen-aandelen

Tesla Inc

Tesla werd in 2003 opgericht door een groep ingenieurs die wilden aantonen dat elektrisch rijden geen opoffering hoeft te zijn - dat het beter, sneller en leuker kan zijn om ermee te rijden dan met een benzineauto. Elon Musk, de bedenker en CEO van het bedrijf, richtte Tesla op met als doel "de komst van duurzaam vervoer te versnellen door zo snel mogelijk aantrekkelijke elektrische auto's voor de massamarkt op de markt te brengen". De succesvolle bedrijfsstrategie van Tesla is op deze doelstelling gebouwd.

Tesla produceert nu niet alleen volledig elektrische auto's, maar ook systemen voor de opwekking en opslag van duurzame energie die oneindig schaalbaar zijn. Tesla denkt dat hoe sneller de wereld afstapt van fossiele brandstoffen en toewerkt naar een uitstootvrije toekomst, hoe beter. Het bedrijf produceert en verkoopt de auto's Model Y, Model 3, Model X, Model S, Cybertruck, Tesla Semi en Tesla Roadster. Tesla verkoopt ook zonne-energie en installeert en onderhoudt energiesystemen, en biedt end-to-end oplossingen voor duurzame energie, inclusief opwekking, opslag en verbruik.

Tesla verkoopt rechtstreeks aan consumenten, in tegenstelling tot andere autofabrikanten die verkopen via franchisedealers. Het bedrijf heeft een internationaal netwerk van eigen showrooms en galerieën opgezet, waarvan de meeste zich in grote steden bevinden. Het bedrijf is actief in Azië-Pacific en Europa en heeft productielocaties in de Verenigde Staten, Duitsland en China.

Tesla keert geen dividend uit aan de aandeelhouders, wat een belangrijke overweging is voor inkomstenbeleggers. Wij zijn van mening dat dividendgroei-aandelen van hoge kwaliteit, zoals de Dividend Aristocraten, in overweging moeten worden genomen door inkomstenbeleggers die op zoek zijn naar minder volatiliteit. Tesla, daarentegen, behoort tot de sector van groeiaandelen. Zij kennen verhoogd risico maar kunnen op de lange termijn wel tot hoger rendement leiden.

Meta Platforms Inc

Meta Platforms Inc, voorheen bekend als Facebook, Inc, is een conglomeraat op het gebied van sociale media en technologie. De producten van het bedrijf stellen gebruikers in staat om contact te leggen en te delen met vrienden en familie via mobiele apparaten, pc's, virtual reality (VR) headsets, wearables en in-home apparaten. Mark Elliot Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Chris R. Hughes, Andrew McCollum, en Eduardo P. Saverin lanceerden het bedrijf op 4 februari 2004 in Menlo Park, Californië.

Family of Apps (FoA) en Reality Labs (RL) zijn de twee segmenten van het bedrijf. Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp en andere diensten vallen onder FoA. Consumentenapparaten, software en inhoud die verband houdt met augmented en virtual reality vallen onder RL.

Het bedrijf gelooft dat de metaverse de volgende stap is in de evolutie van sociale verbondenheid. Omdat het de missie van het bedrijf is om te helpen bij het tot leven brengen van de metaverse, hebben ze hun naam veranderd om deze toewijding te weerspiegelen. Lees hier meer over beleggen in metaverse.

Meta is een groeiaandeel, wat betekent dat het weliswaar snel wil groeien en elk kwartaal een hogere omzet en winst boekt, maar dat alle winst opnieuw in het bedrijf wordt geïnvesteerd om het te helpen groeien. Dit betekent dat het geen dividenden uitkeert aan zijn aandeelhouders.

beste-aandelen-laag-risico

Hoe gediversifieerd is IWDA ETF?

iShares Core MSCI World ETF is een van de meest gediversifieerde ETF's op de markt. Het trackt meer dan 1500 aandelen en heeft een zeer lage correlatie met de S&P 500, waardoor het een ideale keuze is voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie.

Het fonds biedt blootstelling aan bedrijven uit de hele wereld, waaronder ontwikkelde markten zoals de VS, Europa en Japan, maar ook opkomende markten zoals China en India. Het fonds heeft ook blootstelling aan grondstofproducerende landen zoals Australië en Canada. Deze brede blootstelling geeft beleggers toegang tot een grote verscheidenheid aan sectoren, landen en bedrijfstakken, terwijl het risico wordt beperkt doordat de belegger niet overmatig geconcentreerd is in één bepaalde sector.

De portefeuille heeft een lage correlatie met de markt als geheel, wat betekent dat de kans kleiner is dat de portefeuille in dezelfde richting beweegt als andere beleggingen. Dit maakt het een goede keuze voor beleggers die iets minder risicovol willen dan een S&P 500-indexfonds, maar toch enige blootstelling aan wereldwijde bedrijven willen.

Uit onze IWDA ETF analyse blijkt dat zij in het verleden beter heeft gepresteerd dan de VWRL ETF. De reden: VWRL heeft meer posities (3500+). Méér is niet altijd beter. Bovendien keert VWRL dividend uit, en de IWDA herbelegt dividend. Op termijn neemt hierdoor het compound interest effect toe.

Lees hier meer over de beste ETF’s uit DEGIRO kernselectie.

Risico's en rendement van iShares Core MSCI World ETF (IWDA)

De index is sterk gericht op Amerikaanse aandelen. Amerikaanse bedrijven maken meer dan de helft uit van de holdings in de portefeuille van het fonds en ze zijn goed voor meer dan de helft van de totale marktkapitalisatie. Als je op zoek bent naar blootstelling aan andere delen van de wereld, is dit fonds misschien niet geschikt voor je. Kijk in dit geval naar ETF’s voor Azië.

Een ander risico uit de IWDA ETF analyse is dat dit fonds geen opkomende markten of kleinere bedrijven bevat, wat betekent dat het mogelijk niet goed presteert in perioden van economische groei of herstel. Small cap aandelen kunnen op termijn hoger rendement bieden. Een Small cap ETF is daarom een mooie aanvulling op IWDA ETF.

Potentieel jaarlijks rendement van iShares Core MSCI World ETF

Volgens Wallet Investor's live Forecast System is het iShares Core MSCI World ETF-aandeel een goede lange termijn belegging.  Op basis van hun prognoses wordt een stijging op lange termijn verwacht, de koersprognose van de ETF voor 2027-04-26 is 136,6 USD. Bij een belegging van 5 jaar zal de opbrengst naar verwachting rond de +75,35% liggen. Houd rekening met tussentijdse dalingen.

Waar kan ik ETF's kopen?

Het is belangrijk om IWDA ETF te kopen op het beste beleggingsplatform. Zij bieden een breed scala aan ETF's, zodat je een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

periodiek-beleggen

Reacties
Categorieën