ETF Analyse: iShares Healthcare Innovation (HEAL)
ishares-healthcare-innovation-etf-analyse
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
04/26/2022
7 min

ETF Analyse: iShares Healthcare Innovation (HEAL)

04/26/2022
7 min

Beste Happy Investor, in dit artikel vind je een uitgebreide ETF analyse omtrent iShares Healthcare Innovation (HEAL). In de HEAL ETF analyse bestuderen we de tracker op basis van meerdere factoren. Van strategie tot aan een analyse van de top 10 holdings van aandelenfonds iShares Healthcare Innovation. Uiteindelijk is de vraag: is dit een goede ETF en voor wie zou het geschikt kunnen zijn?

Op naar financiële onafhankelijkheid!

Inhoudsopgave

ETF analyse: IShares Healthcare Innovation (HEAL)

etf-analyse-ishares-healthcare-innovation

De iShares Healthcare Innovation ETF (HEAL) is een ETF met 190 aandelen die zich richt op bedrijven die sterk betrokken zijn bij de gezondheidszorgindustrie. Het werd gecreëerd door BlackRock, Inc, dat meer dan $10 biljoen aan activa beheert. HEAL belegt in bedrijven die ofwel nieuwe geneesmiddelen of medische apparatuur ontwikkelen, diensten verlenen aan de oudere bevolking of andere diensten in verband met de gezondheidszorg verlenen, zoals ziekteverzekeringsplannen.

Strategie van de Healthcare Innovation ETF

De focus ligt op innovatie in de gezondheidszorg en het belegt zijn vermogen in bedrijven die naar verwachting zullen profiteren van vooruitgang in de medische technologie. Het kan beleggen in bedrijven van elke omvang, maar richt zich over het algemeen op small- en mid-cap bedrijven. Het fonds vermijdt blootstelling aan rijpere farmaceutische bedrijven die niet genoeg aan technologische ontwikkeling doen om volgens de methodologie van het fonds als "innovatief" te worden beschouwd.

De focus op innovatie helpt de index om blootstelling te bieden aan nieuwe technologieën en trends in de medische zorg, zoals next-gen elektronica, digitale gezondheidszorg en medische apparatuur. Het fonds heeft een voorkeur voor grote kapitalisaties en belegt bijna de helft van haar activa in Amerikaanse bedrijven.

Hier zijn enkele belangrijke financiële gegevens over onze HEAL ETF analyse:

  • Ticker: HEAL
  • Jaarlijks rendement sinds de oprichting: 9,36%
  • Aantal holdings: 190
  • Totale kosten: 0,40%
  • Koers/winstverhouding: 22,01

Voor- en nadelen van dit beleggingsfonds

Omdat het veel verschillende soorten bedrijven in de gezondheidszorg omvat, is het een diverse ETF voor deze sector. Het geeft blootstelling aan verschillende gebieden van de gezondheidszorgindustrie. Dit betekent dat het minder zal worden beïnvloed door negatieve gebeurtenissen in één deel van de sector dan een ETF dat zich slechts op één sector richt. Ook biedt deze ETF enigszins meer toegang tot buitenlandse markten dan vergelijkbare ETF's doen.

Dit fonds bestaat pas sinds 2017. Het heeft geen lang trackrecord van prestaties om uit te putten. Koershistorie is sowieso geen indicator voor de toekomst. En net als elk ander sectorgericht beleggingsvehikel, heeft HEAL ETF specifieke risico's verbonden aan beleggen in slechts één bepaald gebied. Als de hele gezondheidszorgsector een neergang meemaakt, zal de waarde van dit fonds ook een klap krijgen. Dit fonds kan ook worden beïnvloed door politieke veranderingen en onzekerheid in de regelgeving binnen de gezondheidszorgindustrie.

gratis-cursus-beleggen

TOP 10 Aandelen analyse van iShares Healthcare Innovation ETF (HEAL)

 healthcare-aandelen-analyse-etfbron: ishares.com

De top 10 van holdings heeft een gewicht van 14,32% op het totale ETF. De top 10 bevat enkele sterke bedrijven die ook goede individuele beleggingen zijn. Hieronder lichten we enkele bedrijven nader toe.

Let op: beleggen in individuele aandelen kent verhoogde risico’s. Beleg alleen op basis van uitgebreid onderzoek. Je kan ook toegang krijgen tot onze beste aandelen ter inspiratie en educatie.

Abbvie Inc

AbbVie, Inc. is een biofarmaceutische multinational die gespecialiseerd is in immunologie, oncologie, neurowetenschappen, oogzorg, virologie, gezondheid voor vrouwen en gastro-enterologie, naast andere therapeutische gebieden. Het bedrijf werd op 19 oktober 2011 opgericht in North Chicago, Illinois, en heeft daar zijn hoofdkantoor. In de afgelopen 12 maanden was de laagste aandelenkoers van AbbVie $105,56 en de hoogste $175,91, met een marktwaardering van $276,78 miljard. Volgens analisten op Wall Street is het aandeel van AbbVie momenteel ondergewaardeerd.

Thermo Fisher Scientific Inc

Thermo Fisher Scientific, Inc. levert analytische instrumenten, apparatuur, reagentia en verbruiksartikelen, software en diensten voor onderzoek, analyse, ontdekking en diagnose. Life Sciences Solutions, Analytical Instruments, Specialty Diagnostics, en Laboratory Products and Services zijn de segmenten waarin de onderneming actief is. Het bedrijf werd opgericht op 11 oktober 1960 en is gevestigd in Waltham, Massachusetts. In de afgelopen 12 maanden schommelde de koers van het aandeel Thermo Fisher tussen $438,72 en $672,34. Thermo Fisher heeft een marktkapitalisatie van $227,20 miljard dollar. Het aandeel Thermo Fisher is momenteel ondergewaardeerd, volgens analisten van Wall Street.

Hologic Inc

Hologic, Inc. is gespecialiseerd in het onderzoek, de productie en de distributie van diagnostica, medische beeldvormingssystemen en chirurgische apparatuur voor de gezondheidszorg voor vrouwen. Breast Health, Diagnostics, Medical Aesthetics, GYN Surgical, en Skeletal Health zijn de bedrijfssegmenten van het bedrijf. S. David Ellenbogen en Jay A. Stein richtten het bedrijf op in 1986, en het is gevestigd in Marlborough. In de afgelopen 12 maanden schommelde de aandelenkoers van Hologic tussen $60,10 en $81,04. Hologic heeft een marktkapitalisatie van $19,27 miljard dollar. Het aandeel van Hologic is momenteel ondergewaardeerd, volgens analisten van Wall Street.

Dexcom Inc

Het in Californië gevestigde DexCom, Inc. is een fabrikant van medische apparatuur. Het bedrijf ontwerpt, ontwikkelt en verkoopt apparaten voor glucosemonitoring (CGM) voor ambulant gebruik door diabetici. DexCom G4 PLATINUM System, DexCom G5 Mobil, DexCom G6, en DexCom Share zijn enkele van de producten van het bedrijf. In de afgelopen 12 maanden varieerde de aandelenkoers van Dexcom van $318,45 tot $659,45. De marktkapitalisatie van Dexcom is $46,36 miljard dollar. Het aandeel Dexcom is momenteel ondergewaardeerd, volgens analisten van Wall Street.

Cerner Corp

Cerner Corp., opgericht in Missouri, levert sinds 1979 informatietechnologieoplossingen voor de gezondheidszorg en tech-ondersteunde diensten. Om te helpen bij het afhandelen van dagelijkse inkomstenfuncties, biedt het bedrijf een geïntegreerd klinisch en financieel systeem, evenals een verscheidenheid aan diensten ter ondersteuning van klinische, financiële en operationele behoeften. In de afgelopen 12 maanden varieerde de koers van het aandeel Cerner van $69,08 tot $93,87. Cerner heeft een marktkapitalisatie van $27,44 miljard dollar. Het aandeel Cerner is nu ondergewaardeerd, volgens analisten van Wall Street.

Bristol Myers Squibb

Bristol-Myers Squibb Co., gevestigd in New York, is een multinationale farmaceutische onderneming die biofarmaceutische geneesmiddelen op een groot aantal therapeutische gebieden ontwikkelt, in licentie geeft, produceert, distribueert en verkoopt. Kanker, HIV/AIDS, hartziekten, diabetes, hepatitis, reumatoïde artritis en psychologische problemen behoren hiertoe. In de afgelopen 12 maanden schommelde de aandelenkoers van Bristol Myers tussen $53,22 en $78,13. Bristol Myers heeft een marktkapitalisatie van $164,83 miljard dollar. Het aandeel van Bristol Myers is nu overgewaardeerd, volgens analisten van Wall Street.

Abbott Laboratories

Abbott Laboratories produceert een breed scala aan goederen voor de gezondheidszorg. Gevestigde Farmaceutische Goederen Wereldwijd (die de internationale verkoop van generische farmaceutische merkproducten omvat), Voedingsproducten, en Andere Producten zijn de vier te rapporteren sectoren. Medische apparatuur en diagnostische producten Wallace Calvin Abbott begon het bedrijf in 1888, en het is gevestigd in Abbott Park, Illinois. In de afgelopen 12 maanden schommelde de aandelenkoers van Abbott Labs tussen $105,36 en $142,60. Abbott Labs heeft een marktkapitalisatie van $217,56 miljard dollar. Het aandeel Abbott Labs is nu ondergewaardeerd, volgens analisten van Wall Street.

cursus-beleggen-aandelen

iShares Healthcare Innovation ETF kopen of verkopen?

Van deze top 10 holdings zijn 8 aandelen nog steeds ondergewaardeerd. Het fonds heeft echter een gewogen gemiddelde koers-winstverhouding van 22. Dit is lager dan de gemiddelde koers-winstverhouding van de S&P 500. De gewogen gemiddelde koers/boekverhouding is 4.20. Ook dit ligt lager dan de gemiddelde koers-boekverhouding van de S&P 500.

Ondanks de relatieve gunstige waardering, vinden wij niet dat iShares Healthcare Innovation ondergewaardeerd is. Een P/E van 22 is vooralsnog hoog. De verwachte groei is acceptabel (zie factsheet). In het algemeen kan de prijs derhalve nog verder zakken tot een gunstigere waardering. Pas de juiste aan- en verkoop tactiek toe voor hoger rendement.  

De relatieve underperformance van HEAL is grotendeels te wijten aan het feit dat het weinig large-cap bedrijven bezit. Ondanks deze feiten is HEAL nog steeds een aantrekkelijke beleggingsmogelijkheid voor veel beleggers die geïnteresseerd zijn in blootstelling aan technologiebedrijven in de gezondheidszorg die een solide groeipotentieel op lange termijn hebben.

Naast HEAL vinden wij dit de beste ETF’s op dit moment.

Is dit beleggingsfonds gediversifieerd?

Een van de belangrijkste vragen die je moet stellen wanneer je een ETF onderzoekt, is of het al dan niet gediversifieerd is. Een gediversifieerd aandelenfonds geeft veel lager risico dan een niet-gediversifieerd fonds. En het zal waarschijnlijk ook sneller herstellen van een dip in de markt.

Het uit onze Healthcare Innovation (HEAL) ETF analyse blijkt het een gediversifieerd, passief beheerd fonds te zijn. Er is $1,48 miljard in het fonds belegd en het is evenredig gediversifieerd over holdings en gezondheidssectoren. De top 10 holdings in het fonds maken elk minder dan 15% van de portefeuille uit. Het is dus niet een of andere rare "biotechnologie"-ETF die alleen maar bestaat uit een stel biotechaandelen met hoog risico. Ze hebben overigens wel enkele behoorlijke belangen in telehealth, wat we de komende jaren als een enorm groeigebied zouden kunnen zien.

value-aandelen

Risico's en rendement van zorginnovatie (HEAL)

Uiteraard kent een thema ETF specifieke risico’s. Hieronder nemen we de risico en rendement verwachtingen door.

Risico's van Healthcare Innovation (HEAL): waar moet u rekening mee houden?

Hoewel de prestaties van HEAL de afgelopen jaren indrukwekkend zijn geweest, is het vermeldenswaard dat mid-cap en small-cap aandelen enkele van de grootste begunstigden van deze bullmarkt zijn geweest. En hoewel die aandelen sinds 2018 uitstekende rendementen hebben opgeleverd, zijn ze ook volatieler dan large-cap aandelen. Uit onze HEAL ETF analyse zien we voornamelijk risico op basis van kleinere aandelen en de industrie.

Het fonds is bijna volledig belegd in biotechbedrijven, die van nature risicovol zijn. De markt is uiterst volatiel: zelfs als je inzet op het juiste medicijn, kunnen klinische tests mislukken of wordt afgewezen door de FDA. Dit kan impact hebben op de gehele sector. Wel biedt de HEAL ETF een mooie diversificatie aan, om het individueel risico te verkleinen.

Potentieel jaarlijks rendement van Healthcare Innovation (HEAL)

Hier volgt een koersverwachting van Wallet Investor voor de Healthcare Innovation (HEAL) ETF. HEAL handelt momenteel op $8.09 en heeft een totale market cap van $1,48 miljard. Aangezien het boven de bovenste Bollinger band ligt, verwachten wij dat de prijs op korte termijn zal dalen. De prijs van iShares Healthcare Innovation ETF kan dalen van $8,09 naar $6,63. Dit is -18,04%. Of dit daadwerkelijk gebeurt is de vraag.

Op basis van onze Healthcare Innovation ETF analyse denken wij dat dit fonds de moeite waard is voor langetermijnbeleggers.

Waar kan ik deze ETF kopen?

Het is belangrijk om te kiezen voor de beste beleggingsplatformen. Zij bieden een groot aanbod van ETF’s aan, opdat je een goede portfolio kan samenstellen. Tevens hanteren zij lage transactiekosten. Sommigen bieden zelfs commissievrij beleggen aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

periodiek-beleggen


Reacties
Categorieën