Beleggen in Waarde Aandelen: 5x Voorbeelden + Uitleg | Happy Investors
waarde-aandelen-beleggen-uitleg
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
06/09/2022
10 min

Beleggen in Waarde Aandelen: 5x Voorbeelden + Uitleg | Happy Investors

06/09/2022
10 min

Beleggen in waarde aandelen? In dat geval volg je de weg van bekende beleggers als Warren Buffet en Peter Lynch. De een investeert in sterke bedrijven voor de lange termijn, de ander investeert voor zowel de korte- als lange termijn. Maar beide zijn opzoek naar Value. En dit is hoe zij hoger dan gemiddeld rendement behalen: waarde aandelen met laag neerwaarts risico en hoog opwaarts potentieel.

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van waardeaandelen. Ik zal ook uitleggen hoe ik ze zelf vindt (en hoe jij dit ook kan). En tot slot behandelen we voorbeelden van waarde aandelen met momentum.  

Op naar duurzaam financieel succes!

Inhoudsopgave

Wat is een waardeaandeel?

beleggen-in-waarde-aandelen

Een waarde aandeel is een aandeel dat wordt verhandeld tegen een prijs die onder zijn intrinsieke waarde ligt. Dit betekent dat de prijs van het aandeel lager is dan de werkelijke waarde van het bedrijf. Waardeaandelen zijn vaak bedrijven die al jaren bestaan, met een gestage omzet- en winstgroei, maar waarvan de aandelen hun volledige potentieel nog niet hebben bereikt.

Beschouw een waardeaandeel als een aandeel in een beursgenoteerde onderneming dat momenteel met een korting verkrijgbaar is: Als je vandaag aandelen van het bedrijf koopt, zal je in een positie verkeren om te profiteren wanneer andere beleggers ontdekken wat zij in de toekomst voorbij laten gaan.

De meest gebruikte term is Value aandelen. Value impliceert toekomstige waarde, omdat de huidige prijs onder de (toekomstige) intrinsieke waarde ligt. Zowel een groot bedrijf die dividend uitkeert als een groeiaandeel kunnen Value aandelen zijn. Maar typisch gezien komen groeiaandelen meestal met een premium op haar aandelenprijs, waardoor de kans op onderwaardering kleiner is. Waarde aandelen vinden we dus meestal in stabiele bedrijven die om wat voor reden dan ook onder haar intrinsieke waarde verhandelen.

Voordelen van waarde aandelen

Waarde aandelen bieden beleggers enkele voordelen, waaronder:

  • Lager risico: als je aandelen van een sterk bedrijf kunt kopen onder haar intrinsieke waarde, dan creëer je een buffer. Deze buffer wordt ook wel margin of safety genoemd. Hoe groter de margin of safety, hoe lager het risico op koersverlies vanaf de aankoopprijs
  • Potentieel hoger rendement: een waarde aandeel kan langere tijd onder haar intrinsieke waarde verhandelen, tot het moment dat de markt erachter komt dat het bedrijf in werkelijkheid meer waard is. Het gevolg is dat men instapt waardoor de aandelenprijs in rap tempo stijgt. Hierdoor behaal je hoger rendement dan ETF beleggen, terwijl het risico acceptabel is
  • Volatiliteit: de volatiliteit is doorgaans lager dan risicovollere assets zoals groeiaandelen, de meeste small cap aandelen, et cetera
  • Dividend: in tegenstelling tot groeiaandelen keren de meeste, maar niet alle, “traditionele” waarde aandelen dividend uit

gratis-cursus-beleggen

Nadelen van waarde aandelen

Niet alle waarde aandelen zijn een goede belegging. Zij kennen enkele nadelen, waaronder:

  • Lage kwaliteit: sommige waarde aandelen zijn goedkoop voor een reden. Dit komt omdat het aandelen zijn van slecht presterende bedrijven die lage kwaliteit bieden. De kans dat dit soort bedrijven in de toekomst groeien is kleiner, en hierdoor is een lagere waardering gerechtvaardigd. In feite zijn financiële ratio’s zoals koers/winst laag, maar verhandelt het aandeel niet onder haar intrinsieke waarde. Dit onderscheidt is moeilijk te maken voor beginnende én gevorderde beleggers
  • Vindbaarheid: écht goede waarde aandelen zijn lastig te vinden, omdat dit meestal de minder bekende bedrijven zijn. De “onder de radar” koopjes die de markt nog niet ontdekt heeft.
  • Geduld: voor sommige waarde aandelen heb je veel geduld nodig. Ze groeien meestal veel trager dan groeiaandelen. Het kan dan ook jaren duren alvorens de koers uitbreekt

Als Happy Investor beleg ik al sinds 2012/2013 in aandelen. Initieel lag mijn focus op risicovolle groeiaandelen. Maar in de jaren raak ik meer gevorderd en mijn vermogen groeit mee. Hedendaags stap ik steeds meer over naar Value aandelen. Hieronder leg ik uit hoe ik die vindt.

Hoe selecteren we de beste Value aandelen

De beste Value aandelen omschrijf ik als volgt: dit zijn aandelen van sterke bedrijven waarvan de prijs onder haar toekomstige intrinsieke waarde ligt. Daarbij scoort het aandeel sterk op meerdere factoren, namelijk (1) waardering, (2) omzet- en winstgroei, (3) winstgevendheid, (4) momentum en (5) EPS revisies op korte termijn. 

De combinatie van sterke bedrijven + hoge scoren op deze factoren leidt tot de beste Value aandelen die op zowel korte- als lange termijn hoog rendement kunnen bieden.

Deze factoren noemt men factoranalyse. Dit is hoe portfoliomanagers van investeringsfondsen zoals Robeco handelen. Zij investeren in aandelen die hoog scoren op meerdere factoren, omdat daaruit bewezen is dat het risico relatief lager ligt (vanwege de waardering) en het rendement hoog is (vanwege de toekomstige groei). 

Ik heb persoonlijk toegang tot factoranalyse vanuit twee betaalde diensten die rekenmodellen en analyses aanbieden. Maar dit is niet genoeg. Factoranalyse is voornamelijk korte termijn (6 – 12 maanden), terwijl ik het liefst investeer in sterke bedrijven voor de lange termijn. Dit is waarom ik uitgebreide fundamentele analyse toepas om de strategie van het bedrijf te onderzoeken. De cruciale vraag is: heeft dit bedrijf een duurzaam competitief voordeel? Het antwoord zien we ook terug in financiële ratio’s, waaronder de ROE (Return on Equity). 

Mijn onderzoek publiceer ik binnen het Happy aandelen abonnement. Hier vind je de beste Value aandelen volgens factoranalyse én fundamenteel onderzoek naar lange termijn potentie. Je kan het abonnement gratis uitproberen om te zien of het iets voor jou is. We halen aantoonbaar hoger rendement dan de AEX en S&P 500. 

cursus-beleggen-aandelen

Asymmetrische aandelen (deep Value)

Er is nog een tweede manier om de beste Value aandelen te vinden. Dit noemen ze deep Value. Onze partner Capitalist Exploits werkt op deze manier. Zij zoeken naar asymmetrische beleggingen waarbij het neerwaarts risico zeer klein is (omdat het deep Value biedt), terwijl het opwaarts potentieel heel hoog is.

Zij vinden dit soort aandelen door allereerst op macro-economisch niveau te kijken. Ze zoeken naar sectoren die al jaren verwaarloosd worden. Op termijn vallen hierdoor de zwakkere bedrijven af. Alleen de sterke bedrijven blijven over. Het totale aanbod is echter gereduceerd. Nu kijken zij vanuit hun onderzoek naar dit soort sectoren waarvan de vraag op termijn toeneemt.

Als aanbod is afgenomen en de vraag stijgt, dan betekent dit meer toekomstige winstgevendheid voor de overgebleven bedrijven. Deze bedrijven hebben vaak Value aandelen waarvan de prijs ver onder de toekomstige intrinsieke waarde ligt. Door vóór de kudde in te stappen ben je er vroegtijdig bij. En op die manier is hoog rendement realiseerbaar.

Nu denk je wellicht: waarom “promoot” je ook een andere partij? Mijn doel is om jou te helpen naar financiële vrijheid. Ik ben zelf al 2+ jaar aangesloten bij deze partij, en mijn ervaringen zijn uitermate positief (en als je lid wordt begrijp je waarom). Bovendien biedt Capitalist Exploits gevorderd onderzoek die ik niet kan aanbieden. Daarmee is hun aanbod een verrijking op mijn eigen onderzoek naar de beste aandelen.

Via onderstaande banner krijg je meer informatie over hun werkwijze.

beste-aandelen-laag-risico

Voorbeelden van waarde aandelen

Hieronder vind je voorbeelden van waardeaandelen ter inspiratie. Dit zijn aandelen die momenteel hoog scoren op de factoranalyse zoals hierboven uitgelegd. Het zijn mijns inziens geen sterke bedrijven. Derhalve investeer ik er momenteel niet in. Maar dat wilt niet zeggen dat ze geen hoog rendement op de korte termijn (6 – 12 maanden) kunnen bieden.

Laten we de voorbeelden bekijken ter inspiratie voor nader onderzoek.

Let op: dit zijn voorbeelden die inmiddels verouderd zijn. Het biedt enkel ter inspiratie. Leer van de verschillende factoren hoe je zelf waardeaandelen kan vinden.

Waarde aandeel 1. Resolute Forest Products (RFP)

waarde-aandelen-voorbeeldenbron: Happy Investors analyse Q2 2022

Resolute Forest Products Inc. is een onderneming die actief is in de sector bosbouwproducten en die haar klanten een verscheidenheid aan bosbouwproducten aanbiedt. Deze producten omvatten marktpulp, weefsel, houtproducten en papier, en worden in meer dan 60 verschillende landen verkocht.

De activiteiten zijn onderverdeeld in vier afzonderlijke subindustrieën, namelijk marktpulp, tissue, houtproducten, en papier. De marktpulp omvat zowel zuivere pulp als gerecycleerd gebleekt kraft (RBK), dat gemaakt wordt van gerecycleerd papier. Het bedrijf produceert een verscheidenheid aan tissueproducten voor de detailhandel en de buitenshuismarkt, waaronder gerecycleerde en zuivere papierproducten in de kwaliteitsklassen premium, value en economy.

Het ongestreken mechanisch papier, zoals supergekalanderd papier en wit papier, alsmede het ongestreken vrijbladpapier, vormen de papierspecialiteiten van de onderneming. Het levert krantenpapier aan krantenuitgevers over de hele wereld en aan commerciële drukkers in Noord-Amerika voor onder meer bijsluiters en flyers.

Resolute Forest Products Inc. is een voorbeeld van een waarde aandeel die ontstaat vanuit een cyclische beweging. De houtprijzen zijn in korte termijn hard gestegen. Hierdoor stijgt de winst(groei) van RFP exponentieel. In korte termijn is het aandeel heel goedkoop geworden.

Ik investeer zelf niet in dit bedrijf, omdat het geen uniek/sterk bedrijf is in mijn ogen. Bovendien wil je instappen voor de cyclische beweging, al lijkt RFP wel genoeg momentum te hebben. Ook belangrijk is dat zij vrij hoge schuld op haar balans heeft staan. En gezien de omvang van de totale verplichtingen van het bedrijf heeft Resolute Forest Products het moeilijk met het beheer van deze schuld. Dit is een risico.

Waarde aandelen 2. KT Corporation (KT)

beste-waarde-aandelenbron: Happy Investors analyse Q2 2022

KT Corp is een in Korea gevestigde onderneming die voornamelijk diensten aanbiedt op het gebied van telecommunicatie. De activiteiten van de onderneming zijn onderverdeeld in vier afzonderlijke divisies. Het segment Informatie- en communicatietechnologieën houdt zich bezig met de levering van telecommunicatiediensten aan particulieren, huishoudens en bedrijven, alsmede met de convergentie-industrie.

De afdeling Financiën is verantwoordelijk voor het aanbieden van diverse financiële diensten aan klanten, zoals creditcards. Satelliettelevisiediensten worden aangeboden via de sector Satellietomroep.

Beveiligingsdiensten, satellietdiensten, informatietechnologie en netwerkdiensten, alsmede global business services, die wereldwijd netwerkdiensten verlenen aan internationale of binnenlandse zakelijke klanten en telecommunicatiebedrijven, zijn opgenomen in de sector Overige.

De voornaamste diensten die de onderneming aanbiedt zijn mobiele stem- en datatelecommunicatiediensten, vaste telefoondiensten, kredietkaartverwerking en andere financiële diensten, en andere diensten. De onderneming richt zich in de eerste plaats op de ontwikkeling van softwareplatforms.

De waardeaandelen van KT corporation bieden sterke relatieve waardering. De relatief lagere winstgevendheid en krimp in omzet vormen een risico voor de lange termijn. Anderzijds verwacht men wel op korte termijn winstgroei. Het bedrijf keert op dit moment circa 5% dividend uit.

periodiek-beleggen

Waarde aandelen 3. Daqo New Energy (DQ)

beste-waarde-aandeelbron: Happy Investors analyse Q2 2022

Daqo New Energy Corp. houdt zich bezig met de productie van polysilicium. Om polysilicium te produceren, maakt de onderneming gebruik van de chemische dampdepositiemethode of een aangepaste versie van de Siemens-methode. Polysilicium en wafers zijn twee van de segmenten van de onderneming.

De onderneming produceert en verkoopt polysilicium aan producenten van fotovoltaïsche producten, die het polysilicium vervolgens verwerken tot ingots, wafers, cellen en modules voor zonne-energieoplossingen.

De activiteit levert gebruiksklaar polysilicium dat verpakt is om te voldoen aan de vereisten voor kroesstapeling, trekken en stolling. Als onderdeel van haar downstream productie van fotovoltaïsche producten, levert de onderneming wafers aan klanten.

Via "tolling"-overeenkomsten levert de Vennootschap ook OEM-diensten voor wafers aan externe klanten door polysilicium te verwerken tot ingots en wafers.

In Xinjiang bedraagt de jaarlijkse capaciteit voor polysilicium ongeveer 12.150 metrische ton (MT). De jaarlijkse capaciteit van de onderneming voor de productie van wafers bedraagt bijna 90 miljoen stuks.

Daqo New Energy is het beste waarde aandeel uit deze lijst. DQ scoort zeer hoog op alle factoren. De kans op hoog rendement is aannemelijk. Toch zijn er reële risico’s, zoals het gegeven dat dit een Chinees bedrijf is. En niemand kan de Chinese overheid peilen.

Waarde aandeel 4. Flex Ltd. (FLEX)

Flex Ltd. is gespecialiseerd in ontwerp, engineering, productie en supply chain-diensten en -oplossingen. Flex Agility Solutions (FAS) en Flex Reliability Solutions zijn de twee bedrijfsdivisies waaruit de Onderneming (FRS) bestaat.

Tot de eindmarkten in het FAS-segment behoren Communications, Enterprise and Cloud (CEC), dat data-infrastructuur, edge-infrastructuur en communicatie-infrastructuur omvat; Lifestyle, dat apparaten, consumentenverpakkingen, vloerverzorging, micromobiliteit en audio omvat; en Consumer Devices, dat mobiele en zeer snelle consumentenapparaten omvat.

Het FRS-segment omvat eindmarkten zoals Auto-industrie, met inbegrip van autonome, connectiviteits-, elektrificatie- en slimme technologieën; Gezondheidsoplossingen, met inbegrip van medische apparatuur, medische uitrusting en toediening van geneesmiddelen; en Industrie, met inbegrip van kapitaalgoederen, industriële apparatuur, hernieuwbare energie (met inbegrip van de Nextracker-activiteiten), netrand- en energiesystemen.

Onder zijn klanten bevinden zich bedrijven uit de technologie-, gezondheidszorg-, automobiel- en industriële sector.

Net als de meeste andere ondernemingen maakt Flex Ltd. gebruik van schulden. Daarom hebben de aandeelhouders het recht bezorgd te zijn over het gebruik van schulden door de onderneming, omdat de zaken snel van kwaad tot erger kunnen evolueren, en de kredietverstrekkers de mogelijkheid hebben de controle over de onderneming te grijpen.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Waarde aandeel 5. Green Brick Partners (GRBK)

Green Brick Partners, Inc. is zowel een woningbouw- als een landontwikkelingsbedrijf, waardoor zij een breed scala aan mogelijkheden heeft. In haar woonwijken en master geplande gemeenschappen is het bedrijf betrokken bij alle onderdelen van het woningbouwproces, waaronder de aankoop en ontwikkeling van terreinen, vergunningen, ontwerp, bouw, eigendoms- en hypotheekdiensten, marketing en verkoop, en de productie van merkbeelden.

Het voert zijn activiteiten uit via drie afzonderlijke divisies, namelijk de divisie Bouwactiviteiten Centraal, de divisie Bouwactiviteiten Zuidoost en de divisie Landontwikkeling. Builder operations Central is verantwoordelijk voor het toezicht op alle bouwprojecten van het bedrijf in Texas, terwijl Builder operations Southeast verantwoordelijk is voor ov voor het toezicht op alle bouwprojecten van het bedrijf in Georgia en Florida.

Zij doet dit door grond aan te kopen, deze te ontwikkelen en woningen te bouwen onder haar acht verschillende bouwmerken in vier verschillende markten. Haar voornaamste markten bevinden zich in de Verenigde Staten, meer bepaald in de grootstedelijke gebieden Dallas-Fort Worth (DFW) en Atlanta (Georgia), alsook in het gebied Treasure Coast (Florida). Zij heeft ook een minderheidsbelang in Colorado Springs.

Net als de meeste andere ondernemingen maakt Green Brick Partners gebruik van schulden. In de loop van de laatste vijf jaar is de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen van GRBK dramatisch gestegen. Aangezien de operationele kasstroom voor GRBK negatief is, wordt de schuld niet voldoende afbetaald door de onderneming.

Reacties
Categorieën