3 Gezakte ETF’s met Potentie: Buy the Dip?
3 Gezakte ETF’s met Potentie: Buy the Dip? [2022]
7 min. leestijd

3 Gezakte ETF’s met Potentie: Buy the Dip? [2022]

Beste Happy Investor, 2022 is een bijzonder beursjaar die de “andere kant” laat zien. Zelfs ETF’s zijn niet veilig voor enorme koersdalingen. Sommige gezakte ETF’s staan momenteel op zelfs -75%! Als beginnende belegger heb je nu wellicht spijt van je keuze. Misschien sta je op -20%, of zelfs nog lager. Dat is vervelend, ook al beleg je met geld dat je op de lange termijn kan missen. Anderzijds biedt het ook kansen: investeer in gezakte ETF’s met potentie. Hoe meer een Exchange-Traded Fund zakt, hoe aantrekkelijker de gemiddelde financiële waardering. Dit laatste geeft meer toekomstige Value, wat de kans op hoog rendement verhoogt.

Of in simpele taal: buy the dip in gezakte ETF’s met potentie en houd lange termijn vast.

Er zijn veel voorbeelden van gezakte ETF’s met potentie. Hieronder deel ik er drie met je ter inspiratie. Dit is geen koopadvies, maar educatie omtrent hoe je kansen kan ontdekken.

gezakte-etf-met-potentie

De VanEck Semiconductor ETF (SMH/VVSM) is een interessante gezakte ETF met potentie. In eerder onderzoek gaf ik aan dat deze sector qua financiële waardering te hoog stond. Recentelijk staat de gezakte ETF zo’n -25% lager. Dit kan mogelijk doortrekken tot onder het niveau van 2021.

De toekomst van semiconductorbedrijven staat echter niet ter discussie. De huidige situatie treft ook hen, maar alsnog zijn er veel bedrijven waaronder ASML die haar winstprognoses verhogen. En door de recente daling heeft deze gezakte ETF een gunstigere financiële waardering:

  1. P/E: 18,8
  2. P/B: 5,6
  3. Gemiddelde market cap: $197 miljard

De VanEck Semiconductor ETF biedt mijns inziens toekomstpotentie. Vanaf dit punt en bij verdere koersdaling lijkt dit een goede lange termijn investering. Al is de gezakte tracker niet zonder risico. Het aantal posities is slechts 25, waarvan 76% in de top 10 zit. En de geografische spreiding is niet super, met 76% V.S. aandelen.

Anderzijds volgt de tracker sterke bedrijven, waaronder ASML, Nvidia en Intel.

Tot slot behoort deze gezakte ETF met potentie, net als de andere twee, tot DEGIRO Kernselectie ETF’s. Dit is voordelig aangezien we in dit geval geen transactiekosten betalen. Hiervoor heb je de ticker VVSM op de beurs XET nodig.

Binnen de semiconductor ETF zien we enkele zeer interessante individuele aandelen. ASML is een topbedrijf, maar er zijn momenteel betere semiconductor aandelen. Zij kunnen een serieus hoog rendement bieden gezien haar Value. Meer informatie over ons onderzoek vind je in ons aandelen abonnement.

gratis-cursus-beleggen

gezakte-tracker-met-potentie

WisdomTree Cloud Computing ETF (WCLD) is een interessante gezakte ETF met potentie tot toekomstige groeibedrijven in de cloud industrie. De tracker is met 45% gedaald sinds begin 2022. De koers staat nu zelfs lager dan pre-corona. Is dit geheel terecht, of is hier sprake van angst?

De financiële waardering van cloudbedrijven was torenhoog in 2021. Bedrijven als Asana (ASAN) en Cloudflare (NET) zijn vanaf haar piek met respectievelijk 83% (!) en 73% gedaald. En het is aannemelijk dat de koersdaling nog even aanhoudt.

WCLD is in mijn ogen een gezakte ETF met potentie. De tracker volgt circa 75 cloudbedrijven en kent een evenredige allocatie toe. De top 10 heeft minder dan 20% weging. Dit zorgt voor veel risicospreiding binnen de sector. De logica achter de strategie is om te profiteren van de paar cloudbedrijven die exponentieel groeien. Dit rendement maakt het verlies van de “losers” ruimschoots goed.

WisdomTree Cloud Computing ETF is veel gedaald en heeft potentie. Toch kent de tracker hoge risico’s. Een verdere koersdaling is aannemelijk. Zo maken maar een handvol van de getrackte cloud bedrijven winst. De gemiddelde P/B is 5.47 en de gemiddelde P/S 5.74. De Price/Cashflow staat erg hoog met 97.41. Het zijn stuk voor stuk groeiaandelen, wat niet geschikt is voor risicomijdende beleggers.

Wat mij betreft behoort WCLD nog steeds tot de beste ETF’s voor lange termijn. Dat ik ernaast kan zitten is mogelijk, al lijkt de investment thesis voor cloud computing behoorlijk relevant. Hoe sterker de koersdaling, hoe gunstiger het instapmoment voor de lange termijn.

beste-aandelen-laag-risico

gezakte-etfs-2022

Ook de iShares Global Clean Energy ETF behoort tot de gezakte ETF’s met potentie. In een eerdere analyse van deze ETF heb ik aangegeven dat de tracker een fixe correctie nodig heeft. Sinds dat artikel is de ETF met 30% gedaald. En ook op dit koersniveau kan de Exchange-Traded Fund voor schone energie nog verder dalen. Anderzijds is het een relevant thema met potentie.

De iShares Global Clean Energy ETF volgt circa 100 bedrijven die bijdragen aan schone energie. Op dit moment is de P/E met 28 nog altijd aan de hoge kant, ondanks de fixe daling. De P/B van 2.3 is acceptabel. Anderzijds is de lange termijn potentie interessant. Op dit moment schieten prijzen van olie en natural gas de lucht in. Iedereen weet echter dat dit niet de toekomst is. Schone energie is de toekomst. En hoe duurder olie en gas, hoe aantrekkelijker het is voor bedrijven én particulieren om te investeren in schone energie.

Deze gezakte ETF biedt potentie voor de lange termijn. Gezien de enigszins hoge financiële waardering is dit niet het beste moment om all-in te gaan. Mogelijk is het wel interessant om te beginnen met maandelijks beleggen. Markt timing is lastig, maar de waardering is té hoog voor lump-slump.

Ook is het belangrijk te begrijpen dat er binnen deze tracker grote verschillen zijn. Er zijn risicovolle duurzame aandelen zoals Plug Power en Ballard Power, die werken aan waterstof. En er zijn pure Value aandelen zoals Daqo New Energy. Zeer waarschijnlijk zal laatstgenoemde significant beter presteren op de korte termijn. Dit is het voordeel van beleggen in de beste aandelen.

Over de schrijver
Happy Investors streven naar gelukkig leven op basis van financiële vrijheid, persoonlijke ontwikkeling en duurzaam leven. Wij genieten van het nu, en beleggen voor de lange termijn. Wij helpen je met financieel onafhankelijk worden. Van beginnend tot gevorderd beleggen in aandelen, ETF's, vastgoed en meer, tot aan persoonlijke groei voor duurzaam succes!
Reactie plaatsen

Wil je succesvol beleggen?

Wil je graag beginnen met beleggen en wil je leren van onze 8+ jaar beleggersexpertise? 

Plan een gratis adviesgesprek in

Voorkom fouten die 80% van alle beleggers maken. Download onze gratis boeken en cursussen voor succesvol beleggen. Van het e-boek 'Succesvol ETF Beleggen' tot aan gratis beleggingsstrategie en rekentools. Bekijk alle downloads.
gratis-boek-etf-beleggen
Heb je nog geen beleggingsaccount? Kies voor een beleggingsaccount met lage kosten voor beleggen in aandelen & ETF's. Dit bespaart ieder jaar tot honderden euro's (of meer) aan transactiekosten. Wij beleggen via DEGIRO & eToro. Bezoek de brokers voor meer informatie omtrent het actuele aanbod.
periodiek-beleggen-vergelijking