Analyse BlueStar Israel Technology ETF (ITEQ): Israëlische Tech
etf-israelische-technologie-bedrijven
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
05/26/2022
8 min

Analyse BlueStar Israel Technology ETF (ITEQ): Israëlische Tech

05/26/2022
8 min

Beste Happy Investor, in sommige tijden kan het interessant zijn om te investeren in een thema ETF van een specifiek land. In deze ETF analyse onderzoeken we BlueStar Israel Technology. Dit fonds richt zich op Israëlische technologiebedrijven. Een dergelijk thema biedt voor- en nadelen en is eigenlijk alleen geschikt voor gevorderde beleggers. In dit geval dienen we namelijk ook macro-economische en politieke ontwikkelingen in ogenschouw te nemen.

Is BlueStar Israel Technology ETF (ITEQ) een goede belegging? In deze analyse vind je het antwoord.

Inhoudsopgave

ETF Analyse: BlueStar Israel Technologie ETF (ITEQ)

ITEQ biedt blootstelling aan Israëlische technologiebedrijven om in te beleggen. Bedrijven die vallen onder de paraplu's van gezondheidszorg, biotechnologie, biowetenschappen, lucht- en ruimtevaart, hernieuwbare energie en agritech zijn allemaal opgenomen in deze tracker.

Dit fonds biedt beleggers een gemakkelijke manier om blootstelling te krijgen aan de snelgroeiende technologiesector van Israël. De beheerders van het ETF streven ernaar te beleggen in bedrijven met een sterk groeipotentieel, hoge winstmarges en een hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal. Ze zoeken ook naar bedrijven waarvan de producten zijn gebaseerd op innovatieve technologieën die nog niet volledig zijn ontwikkeld. ITEQ kan daarom gezien worden als een innovatie ETF.

Strategie van BlueStar Israel Technology ETF

Volgens onze analyse van BlueStar Israel Technology ETF is de doelstelling van dit fonds beleggingsrendementen te genereren die, vóór aftrek van vergoedingen en kosten, over het algemeen vergelijkbaar zijn met de total return performance van de Index. De index bestaat uit Israëlische technologiebedrijven (zie top 10 holding analyse hieronder).

Deze strategie houdt in dat wordt belegd in de effecten die deel uitmaken van de Index in ongeveer dezelfde verhoudingen als de Index doet. De weging wordt bepaald op basis van de marktkapitalisatie en de index wordt om de zes maanden opnieuw in evenwicht gebracht. Ondanks de relatief passieve werkwijze, zijn de jaarlijkse kosten wel relatief hoog.

ipo-beleggen

Voor- en nadelen van BlueStar Israel Technology ETF

bluestar-israel-etf-analyse

Volgens onze analyse van BlueStar Israel Technology ETF concluderen wij een aantal voor- en nadelen.

Voordelen

 • Israël is een wereldleider in hightech en software, met veel Israëlische bedrijven die toonaangevend zijn. Het ETF is gediversifieerd over deze techbedrijven, zodat beleggers blootstelling aan de Israëlische technologiesector kunnen krijgen zonder in een enkel bedrijf te kopen
 • De meerderheid van de holdings van het fonds heeft een lage correlatie met de internationale aandelenmarkten, wat de blootstelling aan marktdalingen vermindert en tegelijk winstkansen biedt wanneer die zich elders voordoen
 • De technologiesector is een van de snelst groeiende ter wereld, en de Israëlische technologie-industrie breidt zich snel uit. Beleggen in deze sector kan op de lange termijn leiden tot gemiddeld hoger rendement dan de S&P 500, maar dat is geen zekerheid

Nadelen

 • Het politieke klimaat in Israël is volatiel, wat het vertrouwen van beleggers kan aantasten en de aandelenkoersen van Israëlische bedrijven kan schaden
 • Het fonds is sterk gericht op Israëlische technologiebedrijven die sterk gericht zijn op softwareontwikkeling, wat betekent dat het minder gediversifieerd is dan fondsen met een lager risico en meer diversificatie in sectoren en landen
 • Veranderingen in de economische omstandigheden of politieke gebeurtenissen in Israël zullen meer invloed hebben op de koers van het fonds dan wanneer het wereldwijd zou zijn belegd met meerdere bedrijven uit verschillende sectoren en regio's over de hele wereld
 • Dit ETF is niet geschikt voor korte termijn beleggers die in de nabije toekomst over hun geld moeten kunnen beschikken, vanwege de geringe liquiditeit en de hoge volatiliteit die met dit ETF gepaard gaan
 • Dit fonds is niet goedkoop met een jaarlijkse kost van 0,75%

Hier zijn enkele belangrijke financiële gegevens over BlueStar Israel Technology ETF analyse:

 • Ticker: ITEQ
 • Jaarlijks rendement sinds de oprichting: 8,82%
 • Dividend: 0,62%
 • Aantal holdings: 73
 • Totale kostenratio: 0,75%
 • Koers/winstverhouding: 31,16 (volgens factsheet)

In het kort beschouwen we ITEQ niet als een van de beste ETFs.

gratis-cursus-beleggen

TOP 10 Aandelen analyse van BlueStar Israël Technology ETF (ITEQ)

iteq-etf-analyse-aandelenbron: factsheet

De top tien grootste holdings zijn goed voor 57,58% van de portefeuille. Het fonds is ook sterk gericht op Israëlische en Amerikaanse aandelen, met een gecombineerde blootstelling van bijna 95%.

Analyse van top 10 holdings

Laten we onze BlueStar Israel Technology ETF analyse vervolgen met een overzicht van de top 3 aandelen binnen haar holdings. Hierdoor krijgen we een idee op wat voor soort bedrijven de tracker zich richt.

Wil je beleggen in individuele aandelen voor hoge rendementen? Bekijk onze beste aandelen voor inspiratie over hoe je de markt kan verslaan met fundamentele analyse en factormodellen.

Check Point Software Technologies Ltd

Check Point Software Technologies Ltd., dat luistert naar de naam "Check Point", biedt cyberbeveiligingsoplossingen aan zowel de overheid als het bedrijfsleven. Het maakt en verkoopt ook producten en technologieën die bedrijven en consumenten kunnen gebruiken om hun online communicatie en transacties veilig te houden.

Check Point heeft oplossingen voor databeveiliging, netwerkbeveiliging, endpointbeveiliging en beheer. Het bedrijf verkoopt zijn goederen en diensten aan grote bedrijven, service providers, kleine en middelgrote bedrijven, de overheid, onderwijsinstellingen en consumenten.

Check Point's "Infinity" Total Protection met Gen V geavanceerde dreigingspreventie beschermt informatie in de cloud, op het netwerk en op mobiele apparaten voor bedrijven. Check Point heeft een compleet en gebruiksvriendelijk security management systeem met één enkel controlepunt.

Check Point verkoopt zijn producten via een netwerk van partners. Deze partners zijn distributeurs, value-added resellers, retail en direct marketing partners, systeemintegrators en managed service providers. Het bedrijf heeft kantoren in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika en de regio Azië-Pacific. Het hoofdkantoor van Check Point is gevestigd in Tel Aviv, Israël.

periodiek-beleggen

Amdocs Limited

Amdocs Ltd. is een van de grootste bedrijven ter wereld dat software maakt voor facturering, klantenrelatiebeheer (CRM) en orderbeheer. Amdocs ontsluit het innovatieve potentieel van haar klanten, geeft hen de kracht om hun stoutmoedigste ideeën waar te maken en maakt dat miljarden mensen zich VIP's voelen.

Het bedrijf maakt end-to-end softwaresystemen en ondersteunende diensten waarmee telecommunicatieproviders hun vaste en mobiele telefoonklanten die meer dan één platform of dienst gebruiken, kunnen factureren, bestellen en helpen.

Amdocs was vroeger gevestigd in Ra'anana, Israël, waar bijna de helft van zijn 8.600 werknemers en het grootste deel van zijn onderzoek- en ontwikkelingswerk nog steeds wordt gedaan. Sindsdien is het hoofdkantoor verplaatst naar Chesterfield, Missouri. Na een van de grootste beursintroducties van het einde van de jaren negentig is het bedrijf ook op de New York Stock Exchange genoteerd.

SolarEdge Technologies, Inc.

SolarEdge is met een intelligente omvormeroplossing gekomen die de manier heeft veranderd waarop fotovoltaïsche (PV) systemen stroom verzamelen en gebruiken. Het SolarEdge DC geoptimaliseerde omvormersysteem haalt het maximale vermogen uit elke PV-module en verlaagt tegelijkertijd de kosten van de energie die door het PV-systeem wordt geproduceerd.

Het bedrijf maakt vermogenselektronica voor het verzamelen en bewaken van zonne-energie op moduleniveau. Het systeem omvat power optimizers, omvormers, opslagoplossingen en een cloud-gebaseerd monitoring platform. Het kan worden gebruikt voor residentiële, commerciële en utiliteitsgerichte fotovoltaïsche installaties.

Het bedrijf helpt ook bij de volledige levenscyclus van commerciële PV-projecten, van projectontwerp en pre-sales tot projectuitvoering, exploitatie en onderhoud. SolarEdge verkoopt zijn producten aan zonne-installateurs, engineering-, inkoop- en bouwbedrijven (EPC), integratoren en distributeurs.

SolarEdge valt onder de duurzame aandelen. Een belangrijke concurrent van haar is Enphase Energy (ENPH).

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Hoe gediversifieerd is BlueStar Israel Technology ETF?

BlueStar Israel Technology ETF is niet bepaald gediversifieerd. Het heeft een hoge concentratie in de technologiesector, en de rest van de holdings is geconcentreerd in de gezondheidszorg en de financiële sector. Bovendien is merendeel gericht op Israël, wat geografisch risico geeft.

De top tien holdings van het fonds maken ongeveer 60% uit van de portefeuille. Dit betekent dat het fonds zeer geconcentreerd is in zijn deelnemingen, wat een probleem kan zijn als die deelnemingen uit de gratie raken bij beleggers.

Als opkomende markt is de Israëlische economie voor groei sterk afhankelijk van buitenlandse investeerders. Daarom is het belangrijk dat dit fonds belegt in bedrijven die niet alleen Israëlisch zijn, maar ook multinationaal en wereldwijd.

Wil je meer diversificatie om risico's te verminderen? Overweeg de beste DEGIRO ETF’s uit kernselectie.

Risico's en rendementen van BlueStar Israel Technology ETF (ITEQ)

Wij vervolgen onze analyse van BlueStar Israel Technology ETF met een nadere blik op de risico's en het potentiële rendement.

Risicoanalyse BlueStar Israël Technology ETF

Het belangrijkste risico van beleggen in BlueStar Israel Technology ETF is dat het zich alleen richt op technologiebedrijven. De huidige koers-winstverhouding is 31. Dit is relatief hoog, zelfs na de recente koersdaling. Ja, technologiebedrijven groeien snel. Maar de huidige omgeving is onzeker, met hoge inflatie en stijgende rente. Dit is misschien niet het beste moment om deze tracker te kopen.

Bovendien kan dit fonds blootgesteld zijn aan valutaschommelingen. Omdat er beleggingen in verschillende landen zijn, kunnen beleggers winsten of verliezen zien als gevolg van wisselkoersschommelingen tussen die landen.

De Israëlische shekel is de afgelopen jaren zeer volatiel geweest, dus dit kan problematisch zijn als je niet voorzichtig bent bij het kiezen van het juiste moment om te beleggen.

Het fonds volgt een index die zowel large- als small-cap aandelen omvat, dus als je op zoek bent naar blootstelling aan alleen large-cap bedrijven, is dit niet de juiste belegging voor je (te risicovol).

Er is een geopolitiek risico verbonden aan het bezit van dit fonds. Als er bijvoorbeeld een oorlog uitbreekt tussen Israël en een ander land of een groep landen, zou dit een negatieve invloed hebben op de activiteiten van deze bedrijven en kunnen resulteren in lagere aandelenkoersen of zelfs een faillissement voor sommige bedrijven in de portefeuille van dit fonds.

cursus-beleggen-aandelen

Potentieel jaarlijks rendement van BlueStar Israel Technology ETF

Volgens Financhill zal BlueStar Israel Technology ETF in de komende 52 weken een gemiddelde historische stijging kennen van 22,6% op basis van de aandelenprestaties van de afgelopen 5 jaar. Naar onze mening kan dit echter aanzienlijk minder zijn, zelfs ondanks de recente koersdaling. Het decennium van groei tegen elke prijs is voorbij. Waarde zal belangrijker worden naarmate de rente en inflatie stijgen. Volgens onze BlueStar Technology ETF analyse is het fonds vooral gericht op techbedrijven. En technologie is vaak een groeisector met hogere waarderingen.

Wij verwachten een gemiddeld jaarlijks rendement van ca. 8 - 12% voor de komende 10 jaar. Wat ons betreft zijn er betere technologie ETF’s.

Waar kan ik ETF's kopen?

Het is belangrijk om een goed beleggingsplatform te kiezen. Zij bieden een breed scala aan ETF's, zodat je een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

Vergelijk de beste beleggingsplatformen.

Reacties
Categorieën