10x Beste Duurzame Aandelen voor Lange Termijn | Happy Investors
beste-duurzame-aandelen-lange-termijn
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/06/2021
9 min

10x Beste Duurzame Aandelen voor Lange Termijn | Happy Investors

11/06/2021
9 min

Beste Happy Investor, wil je duurzame aandelen in je portefeuille? Goed bezig! Met jouw geïnvesteerd kapitaal draag je bij aan verdere groei van duurzame bedrijven. Maar welke duurzame aandelen kopen? Immers, de aandelenbeurs blijft maar stijgen inclusief de financiële waardering. Het jaar kan derhalve wellicht niet zo interessant zijn qua instapmoment.

Wil je toch instappen? Doe het dan voor de lange termijn om je winstkans te verhogen.

In dit artikel gaan we het hebben over 10x de beste duurzame aandelen met potentie voor de lange termijn.

Inhoudsopgave

Let op: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit artikel bevat louter tips ter inspiratie, en geen koopadvies.

10x Duurzame Aandelen Kopen voor Lange Termijn

aandelen-voor-schone-energie

Duurzame aandelen zijn van bedrijven die werken aan duurzame innovatie. Dit kan technologie zijn, of een operationeel model wat bijdraagt aan een schoner milieu.

Dit zijn 10 potentievolle duurzame aandelen van relatief lager naar hoger risico:

 1. NextEra Energy Partners
 2. Vestas Wind Systems
 3. Albemarle corporation
 4. Atlantica Sustainable Infrastructure
 5. Heritage-Crystal Clean
 6. Enphase Energy
 7. Xpeng Inc
 8. Plug Power
 9. Beyond Meat & Tattooed Chef
 10. Hyzon Motors (beste of slechtste investering met 100% verlies?)

Dit is een mix van stabiele large caps tot aan snelgroeiende doch verliesgevende duurzame bedrijven. Sommige hebben een reeds aantoonbaar winstgevend verdienmodel. Anderen niet. Hyzon Motors is verreweg het meest risicovolle bedrijf uit deze lijst. Het is een speculatieve belegging die potentieel veel winst of 100% verlies kan opleveren. Alleen geschikt voor zeer risicovolle beleggers.

Je kan deze duurzame aandelen (commissievrij) kopen bij de beste beleggingsplatformen.

Hieronder vind je een korte analyse per beste duurzame aandeel inclusief tips over wel of niet kopen.

Let op: nogmaals de herhaling dat zeer waarschijnlijk geen interessant jaar is voor het kopen van duurzame aandelen. De titel van dit artikel is de "beste" duurzame aandelen, maar mijns inziens is minstens 90% daarvan zeer fors gewaardeerd. Op de korte termijn zal dit waarschijnlijk leiden tot (forse) koersverliezen. Wees geduldig en wacht op een juist instapmoment, of kies tijdelijk voor andere (betere) aandelen.

Wil je weten wat mijn beste aandelen zijn voor de lange termijn? Meld je aan op het Happy Investors aandelen abonnement en krijg toegang tot maandelijkse aandelen met potentieel x5  - x10 rendement.

ETF’s voor Duurzame Energie

In eerdere artikelen en onderzoeken heb ik meer diepgaande research gedaan omtrent de financiële waardering van duurzame aandelen. Daarbij heb ik aangegeven dat lang niet alle aandelen aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Bij sommigen is zelfs sprake van forse overwaardering.

In de top 10 beste duurzame aandelen heb ik rekening gehouden met de waardering.

Daarom behoort Tesla mijns inziens niet tot deze lijst, op dit moment. Ik vind het een geweldig bedrijf qua visie en leiderschap, maar het aandeel is erg duur in relatie tot haar winst. Dat wilt niet zeggen dat Tesla geen rendement kan geven op de lange termijn, maar ik schat de kansen van andere EV aandelen hoger in.

De hoge financiële waardering van dit moment is iets om rekening mee te houden. Wil je nu instappen tot de beste duurzame aandelen? Maar ben je onzeker over de timing? Een alternatief zijn de beste duurzame ETF's (uit DEGIRO Kernselectie)

Een populair fonds is de iShares Global Clean Energy ETF. Op mijn website vind je mijn onderzoek naar dit duurzame fonds, waaronder een vergelijking met andere ETF’s.

Tip: lees hier de 10 beste aandelen op dit moment.

NextEra Energy Partners kopen voor lange termijn?

beste-duurzame-aandelen-2022

Mijns inziens mag NextEra Energy Partners (NEE) niet ontbreken op onze lijst van beste duurzame aandelen. De duurzame energieproducent is een large cap met een huidige beurswaarde van 167 miljard bij een koers/winst-ratio van 138. Dit is hoog. Analisten verwachten echter dat de P/E-ratio zal dalen tot circa 30 – 35. Dat klinkt gunstig, al groeit NextEra Energy niet bepaald hard.

Naar schatting komt een groot deel van haar energieproductie voort uit duurzame energiebronnen. Ze blijven fors uitbreiden in wind- en zonne-energie. Bovendien keert het bedrijf al 32 jaar op rij dividend uit. Het huidige dividend is 1.76% met een 5-jaarlijkse dividendgroei van 12%.

De firma is beslist een duurzame speler binnen de energiemarkt. De huidige waardering is echter wel hoog in vergelijking tot andere energieproducenten. Die zijn weliswaar niet (zo) duurzaam, maar kunnen in potentie wel aanzienlijk hoger (en veiliger) rendement realiseren.

Meer inspiratie voor dividendaandelen? Bekijk eens deze top 5 beste dividendaandelen van AEX.

Vestas Wind Systems kopen voor lange termijn?

beste-duurzame-aandelen

Vestas Wind Systems is een van de beste duurzame aandelen voor windenergie. Zij ontwerpen, produceren en installeren windmolens. Volgens haar financial outlook verwacht het bedrijf te groeien naar circa 16 miljard omzet met een EBIT marge (winstmarge) van 5 – 7%. Met een huidige marktwaarde van 270 miljard heeft Vestas Wind Systems een onaantrekkelijke financiële waardering. Immers, de P/S-ratio zal op circa 17 uitkomen. Dat is hoog voor een bedrijf dat niet snel groeit.

In het kader van duurzaamheid de windmolenproducent aantrekkelijk. Ze dragen werkelijk bij aan een schonere wereld. Helaas is het aandeel op dit moment aan de dure kant en verwacht ik een relatief laag rendement voor de middellange termijn.

beleggingsapp-vergelijker

Albemarle corporation kopen voor lange termijn?

analyse-duurzame-aandelen

Albemarle is een productiebedrijf voor chemicaliën. Zij heeft drie divisies waaronder marktleider in lithiumproductie. Lithium is een essentiële grondstof voor elektrische accu’s. De recente toename naar lithium heeft geleidt tot een sterke koersstijging.

Albemarle heeft als duurzaam aandeel een sterk momentum. De financiële waardering loopt extra op (net zoals alle aandelen gezien de markt oververhit raakt!). Dit is een risico aangezien de groeicijfers van dit bedrijf niet zo gunstig zijn. De winstgevendheid is echter wel in orde met een netto winstmarge van 15 – 21% en een ROE van 11 – 14%.

Een interessant alternatief is de ETF met ticker REMX. Dit aandelenfonds volgt een bundeling van Chinese productiebedrijven voor lithium- en kobaltproductie. Lees hier meer over in dit artikel over 7x goede grondstoffen ETF’s.

Atlantica Sustainable Infrastructure kopen voor lange termijn?

welke-duurzame-aandelen-kopen

Atlantica Sustainable Infrastructure is, net als NextEra Energy, een energieproducent met een focus op duurzame energie. Dit relatief kleine bedrijf met een beurswaarde van 4,4 miljard maakt 1 miljard omzet. De verwachting is een groei naar 1,2 miljard. Met een P/E-ratio van 125 lijkt dit aandeel wellicht overgewaardeerd. Maar Atlantica doet het goed op EPS groei en derhalve verwacht men een P/E-ratio van 51. Het bedrijf heeft goede brutomarges, enkel is de winstmarge nog laag (2%). Hier ligt de kans: dit bedrijf wordt steeds meer winstgevend.

Alhoewel de prijs mogelijk aan de hoge kant is, zou Atlantica een interessante belegging kunnen zijn. Derhalve hoort dit bedrijf tot de beste duurzame aandelen voor de lange termijn.

vastgoedfonds-vergelijker-1

Heritage-Crystal Clean kopen voor lange termijn?

welke-duurzame-aandelen-beleggen

Misschien wel de beste koop uit deze lijst, op dit moment, is Heritage-Crystal Clean. Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van dit bedrijf. Het is dan ook een klein aandeel met een huidige beurswaarde van 855 miljoen. In een notendop lost dit bedrijf de troep van anderen op. Ze verwerken afval, zoals gevaarlijke stoffen en olie, op een duurzame wijze.

Wellicht zou je niet snel denken aan Heritage Crystal Clean als beste duurzame aandeel. Het is een saai bedrijf. Een waar je niet over wilt praten. Maar qua momentum en financiële waardering is dit een potentiële winnaar. De huidige waardering is goed en men verwacht een P/E-ratio van 14 voor komend jaar. De omzetgroei is beperkt (5%), maar de winstgroei is indrukwekkend (60%). Kennelijk doet dit bedrijf goede zaken. Indien ze dit momentum kunnen aanhouden, ligt een potentieel mooi rendement in het verschiet.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Enphase Energy kopen voor lange termijn?

beste-aandelen-schone-energie

Enphase Energy behoort al een tijdlang tot de beste duurzame aandelen die je kan kopen. In mijn artikel over investeren in zonne-energie van 7 oktober 2021 benoemde ik het aandeel al.  Vanaf dat moment is de koers met +116% gestegen. Er lijkt geen einde te komen aan dit interessante groeiaandeel. De vraag is wel hoelang dit nog kan blijven aanhouden. Het aandeel is gewaardeerd alsof het een technologie aandeel is. Anderzijds groeit Enphase Energy wel even hard. De jaarlijkse omzetgroei was 70%. Voor volgend jaar verwacht management 44% omzetgroei. En ook de winstgevendheid neemt in rap tempo toe.

Ondanks de hoge waardering sluit ik niet uit dat Enphase verder stijgt op basis van sterk momentum. Voor de lange termijn lijkt dit echter een te hoge prijs op dit moment.

Xpeng Inc kopen voor lange termijn?

beste-ev-aandeel

Van alle EV aandelen (elektrische voertuigen) is wellicht Xpeng de meest interessante koop van dit moment. Het bedrijf groeit enorm hard (+452% Y-o-Y). Ze maken echter forse verliezen, net als de vergelijkbare snelgroeiende aandelen NIO en BYD Company Limited. Onder de EV aandelen is Tesla de enige die winst maakt. Ook nieuwkomers als Lucid Motors zijn uiterst risicovol, ondanks haar enorme groei. Wat mij betreft kunnen we hier beter wachten op een beter instapmoment.

Hoe denk jij over deze bedrijven? Durf jij nu nog in te stappen tot EV aandelen, en waarom?

Plug Power kopen voor lange termijn?

Plug Power ontwikkelt oplossingen voor energieopwekking met waterstof. Plug Power is een van de snelst groeiende waterstofbedrijven op dit moment (dit beursgenoteerd is).  Wil je weten of dit een interessant aandeel voor de lange termijn is?

Lees hier mijn onderzoek naar de TOP 10 waterstof aandelen.

Hyzon Motors kopen voor lange termijn?

klein-waterstofaandeel-beleggen

Ik weet niet of Hyzon Motors werkelijk behoort tot de beste duurzame aandelen voor de lange termijn. In potentie kan deze “start-up” wel enorm stijgen. Het bedrijf werkt actief aan de ontwikkeling en verkoop van waterstofvrachtwagens. Het management team is zeer ervaren. Het is echter onduidelijk in welk stadium ze zich bevinden. Zo kan je op de website mooie presentaties inzien, maar hoeveel is daar werkelijk van waar?

Dit duurzame aandeel is recentelijk veel gedaald (zie afbeelding). Dit is op basis van een kritisch onderzoek van uit een “short partij” genaamd Blue Orca. Dat zijn beleggers die short gaan omdat zij verwachten dat de koers verder daalt. Zo’n rapport is in belang van de “short partij”, maar dat wilt niet zeggen dat er geen waarheden in kunnen staan. In dit geval trekt men de werkelijke voortgang van Hyzon Motors in twijfel.

Kortom, niet geschikt voor risicomijdende beleggers.

Tip: je kan ook kiezen voor de beleggen in waterstof ETF's (die ook Hyzon bevatten).

En, wat vind jij de beste duurzame aandelen van dit moment? Laat het mij weten in een reactie hieronder

Reacties
Categorieën