30+ Beste Dividendaristocraten op Value: Analyse + Uitleg
beste-dividendaristocraten
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
03/31/2022
7 min

30+ Beste Dividendaristocraten op Value: Analyse + Uitleg

03/31/2022
7 min

Beste Happy Investor, in dit artikel vind je een overzicht van 30 dividendaristocraten aangevuld met een TOP 5 van de beste dividendaristocraten op dit moment. We beginnen het artikel met een omschrijving van dividendaristocraten, en hoe je zelf de beste kan vinden. Daarna bekijken we de volledige lijst + de analyse van de beste dividendaristocraten.

Op naar financiële onafhankelijkheid!

Inhoudsopgave

Wat zijn dividendaristocraten?

wat-zijn-dividendaristocraten

Dividendaristocraten is de benaming voor beursgenoteerde bedrijven die minstens 25 opeenvolgende jaren dividend uitkeren. Meestal zijn dit grotere bedrijven (large caps). Dividendaristocraten zijn geliefd omdat zij consequent dividend uitkeren met, meestal, een aantrekkelijke dividendgroei.

Dit is alleen mogelijk indien een bedrijf structureel winstgevend is. Oftewel: dit zijn sterke bedrijven met een duurzaam competitief voordeel, waardoor zij haar winstgevende positie binnen haar markt kan vasthouden en zelfs uitbouwen.

Wat kan je hiermee?

Nu, een van de vele beleggingsstrategieën is om (uitsluitend) te investeren in dividendaristocraten. Dit behelst een portfolio met circa 16 tot 30 dividendaandelen. De gevorderde belegger kan hoger rendement behalen (koersrendement + dividend), doordat zij de beste dividendaristocraten selecteert.

Historisch gezien is de outperformance (Alpha) van S&P 500 dividendaristocraten t.o.v. de S&P 500 circa 1% per jaar. Lees dit rapport voor de volledige uitleg.

Beleggen in dividendaristocraten kent voor- en nadelen

3 Voordelen:

 1. Hoge mate van zekerheid op dividendinkomen
 2. Dividendaristocraten bieden gemiddeld genomen lager risico dan bv. groeiaandelen of small caps
 3. Lagere koersvolatiliteit

2 Nadelen:

 1. Potentieel minder bedrijfsgroei (omdat winst deels als dividend wordt uitgekeerd)
 2. Dividendaristocraten zullen geen exponentieel rendement kunnen geven zoals groeiaandelen (die hoger risico bevatten)

Beleggen in dividendaristocraten is met name geschikt voor lange termijn beleggers die relatief minder risico wensen te nemen en behoefte hebben aan dividend. Ook kan het geschikt zijn voor passieve beleggers, al zou je minimaal één keer per kwartaal de portfolio moeten balanceren. Tot slot kan het geschikt zijn voor pensioen beleggen, al is het daarbij raadzaam om veel meer spreiding te realiseren dan louter dividendaristocraten.

Hoe kan ik beleggen in de beste dividendaristocraten?

hoe-beleggen-in-dividendaristocraten

Er zijn wereldwijd honderden dividendaristocraten. Hoe herken je de beste? De beste dividendaristocraten herken je net zoals je de meest sterke aandelen voor de lange termijn herkent. Er komt alleen de factor ‘dividend’ bij.

De beste dividendaristocraten herken je aan:

 1. Value: kan ik het bedrijf tegen een gunstige aandelenprijs kopen o.b.v. haar intrinsieke waarde?
 2. Duurzaam competitief voordeel: hoe waarschijnlijk is het dat dit bedrijf in de toekomst haar winstgevende positie kan behouden, of zelfs uitbouwen?
 3. Management: is management deskundig, loyaal en betrouwbaar?
 4. Risico’s: concurrentie, innovatiegraad, financiële gezondheid zoals schulden
 5. Dividend Safety Score

Specifiek bij beleggen in dividendaristocraten is er extra focus op de Dividend Safety Score. Dit is een score op basis van hoe veilig de toekomstige dividenduitkering is. De Dividend Safety Score bestaat uit:

 1. Dividend Safety: de waarschijnlijkheid dat een bedrijf dividend kan blijven uitkeren
 2. Dividend Groei: de mate van dividendgroei (in vergelijking tot andere dividendaandelen)
 3. Dividend Yield: hoe aantrekkelijk is het dividend (in vergelijking)
 4. Dividend Consistentie: dividendhistorie

De beste dividendaristocraten zijn niet alleen unieke, sterke bedrijven, maar ook diegene die jarenlang op rij een groeiend dividend uitkeren.

Wil je toegang tot ons aandelen research? Wij selecteren bedrijven op basis van ranking modellen én lange termijn bedrijfsstrategie. Bekijk hier de potentieel beste aandelen.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Bekende dividendaristocraten


Hieronder vind je een lijst van bekende dividendaristocraten ter inspiratie. Dit zijn Amerikaanse bedrijven:

 1. PepsiCo (PEP)
 2. Johnson & Johnson (JNJ)
 3. Procter & Gamble (PG)
 4. Automatic Data Processing (ADP)
 5. Medtronic (MDT)
 6. General Dynamics (GD)
 7. Walmart (WMT)
 8. Colgate-Palmolive (CL)
 9. 3M (MMM)
 10. Coca-Cola (KO)
 11. Emerson Electric (EMR)
 12. Illinois Tool Works (ITW)
 13. Lowe’s Companies (LOW)
 14. Pentair (PNR)
 15. Leggett & Platt (LEG)
 16. PPG Industries (PPG)
 17. Stanley Black & Decker (SWK)
 18. Kimberly-Clark (KMB)
 19. A.O. Smith (AOS)
 20. Caterpillar (CAT)
 21. AbbVie (ABBV)
 22. McDonalds (MCD)
 23. Target (TGT)
 24. Franklin Resources (BEN)
 25. International Business Machines (IBM)
 26. Realty Income (O)
 27. NextEra Energy (NEE)
 28. Ecolab (ECL)
 29. Raytheon Technologies (RTX)
 30. AT&T (T)

Hieronder analyseren we enkele van de beste dividendaristocraten op dit moment. Dat betekent dat zij op dit moment een aantrekkelijke aandelenprijs hebben in relatie tot korte termijn winstgroei.

Een alternatief is om te investeren in de beste dividend ETF’s. Dividend ETF’s bieden meer stabiliteit op zowel korte- als lange termijn. Een keerzijde is dat het potentieel rendement (en dividend) lager is.

beste-aandelen-laag-risico

5x Beste Dividendaristocraten met Value op dit moment

beste-dividendaristocraten-kopen

Wij maken gebruik van ranking modellen (factor analyse) waarbij we met name informatie over USA aandelen hebben. Hieronder vind je een lijst van de beste dividendaristocraten van Amerikaanse bodem. Dit is een limitatie, aangezien er ook Europese dividendaristocraten zijn.

We gaan kijken naar de beste dividendaristocraten met Value op dit moment. Op dit moment betekent dat zij een gunstige relatieve waardering hebben (Value). Dit is een factor analyse op basis van waardering + groei + winstgevendheid + momentum + EPS revisies. Hoe beter deze combinatie, hoe waarschijnlijker de kans op aantrekkelijk instapmoment voor de korte termijn. Let wel: dit zegt nog niks over de lange termijn. Daarvoor zou je ook het bedrijf moeten analyseren op basis van strategie, management, concurrentie en macro-economische ontwikkelingen.

Dit zijn momenteel 5 van de beste dividendaristocraten die relatief hoog scoren op basis van factoranalyse (van hoog naar laag):

 1. PepsiCo (PEP) – 2,56% dividend
 2. McDonalds (MCD) – 2,22% dividend
 3. Caterpillar (CAT) – 1,99% dividend
 4. Realty Income (O) – 4,22% dividend
 5. Lowe’s Companies (LOW) – 1,53% dividend

Andere dividendaristocraten hebben momenteel een gemiddelde positie waardoor zij geen “buy” noch “sell” zijn. Dit omvat enkele van de beste dividendaristocraten waaronder:

 1. Johnson & Johnson (JNJ)
 2. Walmart (WMT)
 3. Coca-Cola (KO)
 4. Procter & Gamble (PG)
 5. 3M (MMM)

Dit zijn stuk voor stuk unieke bedrijven met een sterke strategische positie voor de lange termijn. Op basis van relatieve waardering zijn ze echter op dit moment niet de beste dividendaristocraten. Wat kan je doen? Een optie is om ze nauwlettend te volgen. Zet ze op je watchlist. Monitor de koersbeweging. Is er een flinke dip? En is die dip gebaseerd op “nieuws” en niet op “fundamentele zaken”? In dat geval kan er een kans ontstaan.

Ook de AEX bevat enkele interessante dividendaandelen die mogelijk op een dag zullen behoren tot dividendaristocraten. Bekijk hier ons onderzoek naar de beste AEX dividendaandelen.

cursus-beleggen-aandelen

Analyse van de beste dividendaristocraten

Ter volledigheid vind je hieronder een beperkte analyse van financiële ratio’s van de beste dividendaristocraten op dit moment. Uiteraard is dit geen koopadvies noch persoonlijks beleggingsadvies. Deze informatie dient louter ter inspiratie voor nader onderzoek. Voer altijd een gedegen fundamentele analyse uit!

Dividendaristocraat PepsiCo

analyse-dividendaristocraten

PepsiCo heeft een relatief hoge waardering in vergelijking tot haar sector. De koers/winst-verhouding is aan de hoge kant, ook vanuit historisch perspectief. De koers/boek-waarde is eveneens erg hoog. Anderzijds scoort Pepsico relatief oké op omzet- en winstgroei. Het bedrijf is vooral sterk op winstgevendheid, wat uiteraard een gevolg van haar duurzaam competitief voordeel is.

Dividendaristocraat McDonalds

welke-dividendaristocraten-kopen

McDonalds heeft momenteel geen gunstige waarde. Een koersdaling is aannemelijk. Aan de andere kant is haar winstgevende positie zeer sterk. Dit verhoogt tevens de kans op aanhoudende dividendgroei in de nabije toekomst.

Dividendaristocraat Caterpillar

dividendaristocraten-analyse

Caterpillar behoort momenteel tot de beste dividendaristocraten. Haar waardering is oké, afgezien van de P/B-ratio. Ze verwachten echter sterke winstgroei voor komend jaar. En bovendien ligt de winstmarge hoger dan sector gemiddelde.

Dividendaristocraat Realty Income

beste-dividendaristocraten-vastgoed

Realty Income behoort tot de beste dividendaristocraten. Het is in feite geen bedrijf maar een vastgoedfonds. Dit is waarom we niet naar de koers/winst-verhouding kijken. In plaats daarvan meten we haar financiële waardering in termen als P/AFFO.

Lees hier meer over de beste REIT's.

Dividendaristocraat Lowe’s Companies

dividendaristocraten-met-value

Lowe’s companies heeft een relatief acceptabele financiële waardering. Ze is echter minder aantrekkelijk omdat de toekomstige groei aan de lage kant is. De winstgevendheid is redelijk goed gezien de karakteristieken van de sector en haar verdienmodel.

Vragen of aanvullingen op de beste dividendaristocraten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Reacties
Categorieën