AppLovin Aandelen Kopen of Niet? Analyse +69% Groei | Happy Investors
applovin-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/31/2023
8 min

AppLovin Aandelen Kopen of Niet? Analyse +69% Groei | Happy Investors

03/31/2023
8 min

In dit artikel behandelen we een analyse van AppLovin aandelen. AppLovin aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over AppLovin, een marketingplatform voor ontwikkelaars van mobiele spellen

Applovin Corp. is een Amerikaans bedrijf dat softwareoplossingen aanbiedt aan ontwikkelaars van mobiele spellen. Met AppLovin kunnen ontwikkelaars van mobiele games hun apps verkopen, te gelde maken, analyseren en publiceren via de platforms voor mobiele reclame, marketing en analyse van het bedrijf. Applovin is opgericht in 2012 en heeft zijn hoofdkantoor in Palo Alto, Californië.

 • Ticker: APP
 • Toegangsprijs: $14.20
 • Richtprijs: $24
 • Potentieel: 87,5%.
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse AppLoving aandelen met groeipotentie

 1. De voortdurende groei van de markt voor mobiele toepassingen en spelletjes stimuleert de opkomst van nieuwe ontwikkelaars;
 2. De voortdurende consolidatie van de adverteerdersmarkt in het segment mobiele games, waarbij Applovin actief betrokken is.
 3. Het aandeel handelt met korting op het sectorgemiddelde. Volgens de consensus op Wall Street is er meer dan 100% opwaarts potentieel.

Let op dat AppLovin aandelen een hoog risico bevat. AppLovin behoort tot de risicovolle groeiaandelen. Groeiaandelen en small cap aandelen kunnen in relatief korte tijd een sterke koersstijging realiseren. Ze kunnen echter ook sterk dalen, met grote verliezen als gevolg. Voor beginnende beleggers is het verstandiger om te verdiepen in groei ETF en small cap ETF’s. Denk bijvoorbeeld aan QQQ of ARK ETF. Dergelijke beleggingen hebben hogere koersvolatiliteit dan bijvoorbeeld wereldwijde ETF’s, maar biedt in ieder geval een lager risico dan individuele groeiaandelen. Denk ook aan de maximale investering per risicovolle belegging!

Waarom Applovin aandelen kopen of niet?

Hieronder volgt een analyse van AppLovin groeiaandelen. Let op dat het kopen van AppLoving aandelen moet gebeuren op basis van eigen onderzoek.

Reden 1. Toenemend aantal mobiele toepassingen

Mobiele toepassingen zijn een integraal onderdeel geworden van smartphones en tablets en zijn goed voor ongeveer 90% van de tijd dat iemand de gadgets gebruikt. Het aantal mobiele apps heeft de 5 miljoen bereikt en blijft groeien. De trend volgend, vergroten de ontwikkelaars van telefoons, tablets en smartwatches de opslagcapaciteit van de gadgets, wat consumenten ook aanmoedigt om nog meer applicaties te installeren. In 2022 groeide het aantal installaties van mobiele apps met 10,9% tot 255 miljard.

applovin-analyse

Aantal downloads van mobiele apps; bron: Statista

Ook de inkomsten uit mobiele apps groeien snel: in de afgelopen vijf jaar bedroeg de groei 99%, tot 428,1 miljard dollar, en volgens de laatste voorspellingen zal dit cijfer tegen 2027 met 49% zijn gestegen.

Mobiele toepassingen gaan echter steeds meer op elkaar lijken, zowel qua ontwerp als qua functionaliteit, waardoor hun ontwikkelaars de hulp inroepen van bedrijven als Applovin, die de promotie- en monetisatiediensten leveren. In 2022 bedroegen de uitgaven voor reclame in mobiele toepassingen wereldwijd 327 miljard dollar, en volgens het basisscenario zullen ze tegen 2024 naar verwachting verder stijgen tot 400 miljard dollar, een stijging van 22% ten opzichte van het huidige niveau.

Reden 2. AppLovin Groei van de markt voor mobiele games

De toenemende penetratie van smartphones in het dagelijks leven is een belangrijke ontwikkelingsfactor voor de mobiele game-industrie. De hardwaremogelijkheden van smartphones zijn de afgelopen jaren snel toegenomen. Volgens Unity Technologies leveren meer geavanceerde mobiele chipsets betere prestaties bij een lager batterijverbruik en bieden ze hogere resoluties op gemiddelde 6-inch schermen. Bovendien zijn de best verkopende producenten van mobiele telefoons (Apple, Samsung, Huawei, Oppo, Vivo, Pixel) gestopt met het uitbrengen van telefoons met schermen kleiner dan 6 inch, waardoor het voor ontwikkelaars eenvoudiger is om hun gamedisplay te optimaliseren.

apploving-groei-analyse

De populariteit van gaming platforms; bron: KevuruGames

Een andere factor in de snelle ontwikkeling van videogames, inclusief mobiele games, was de pandemie. In 2020 is het aantal downloads gegroeid van 800 miljoen per week naar 1,1 miljard per week in slechts de eerste twee maanden van lockdowns en is sindsdien niet meer onder de 1 miljard gekomen. Sinds 2019 is het aantal spelers met 40% gegroeid van 1,4 miljard naar 1,9 miljard, en zal volgens Statista verder groeien tot 2,3 miljard in 2027. AppLovin aandelen kunnen hiervan profiteren.

applovin-aandelen-analyse

Aantal spelers van mobiele spellen; bron: Statista

Dit heeft veel bedrijven ertoe aangezet hun advertenties in mobiele apps en games te plaatsen. Door de groeiende concurrentie hebben alle nieuwe spellen promotiemiddelen nodig, waar Applovin bij kan helpen, omdat het verschillende methoden voor promotie en monetarisering biedt.

Reden 3. Consolidatie van de reclamemarkt in mobiele games

De markt voor mobiele reclame bevindt zich momenteel in een consolidatieproces. De grootste concurrenten zijn Google en Facebook. Het management van Applovin besefte al snel dat ofwel de giganten het bedrijf na verloop van tijd zouden opslokken, ofwel het een actieve speler op de fusie- en overnamemarkt zou moeten worden. De tweede optie bleek aantrekkelijker, aangezien er een groot aantal bedrijven zijn met lage waarderingen vanwege het gebrek aan bedrijfswinst in verschillende marktsegmenten.

Elk jaar verhoogt Applovin zijn uitgaven voor overnames: in 2020 gaf het 675 miljoen dollar uit, in 2021 1,2 miljard dollar en in het derde kwartaal van 2022 1,3 miljard dollar. De grootste deal van 2022 was de overname van Wurl, een wereldwijde leider in tv-streaming. Met Wurl kunnen contentbedrijven videocontent streamen naar meer dan 300 miljoen tv's en wereldwijd 30 miljoen maandelijkse gebruikers bereiken, waardoor Applovin kan uitbreiden buiten mobiele apparaten. Acquisities maken het kopen van Applovin aandelen echter ook risicovol. 

Financiële analyse AppLovin aandelen

Met de groei van de markt voor mobiele games laat Applovin elk jaar een verbetering van de operationele en financiële prestaties zien. Het bedrijf investeert actief in de ontwikkeling en overname van nieuwe bedrijven, wat volgens ons de juiste strategie is voor de markt. Hieronder staan de bedrijfsresultaten van Applovin voor 12 maanden van 2022 afgezet tegen vergelijkbare indicatoren voor de vergelijkbare periode van 2021:

 • Aantal zakelijke klanten: 566 vs 380 (49% groei op jaarbasis)
 • Inkomsten per klant (per SPEC): $1.907 vs $1.634 (stijging van 16,7%)

applovin-aandelen-kopen-of-niet

Operationele cijfers; bron: bedrijfspresentatie

De financiële resultaten van Applovin voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg 2,8 miljard dollar, een stijging van 0,86% op jaarbasis.
 • De aangepaste EBITDA steeg van 727 miljoen dollar naar 1,1 miljard dollar. De EBITDA-marge steeg van 26,04% naar 37,74%.
 • Het nettoverlies bedroeg -193 miljoen dollar tegen een winst van 35 miljoen dollar een jaar eerder.

Een lichte stijging van de inkomsten was het gevolg van de snelle overgang van Applovin's klanten naar het eigen platform van het bedrijf. Het is vermeldenswaard dat het netto-inkomen geen volledig representatieve maatstaf is voor de prestaties van Applovin. Het bedrijf is een actieve speler op de fusie- en overnamemarkt en betaalde in 2022 bonussen aan uitgevers tijdens de overname van MoPub, wat leidde tot een overwegend negatief financieel resultaat. Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat de efficiëntie van het bedrijf in 2022 met meer dan 11% is toegenomen.

applovin-aandelen-financiele-analyse

Dynamiek van de financiële resultaten van de onderneming; bron: samengesteld door auteur

De financiële resultaten van Applovin in Q4 2022 worden hieronder gepresenteerd:

 • De inkomsten daalden met 11,5% op jaarbasis van 793 miljoen dollar naar 702 miljoen dollar.
 • Aangepaste EBITDA steeg van $221 miljoen naar $259 miljoen EBITDA-marge steeg van 27,89% naar 36,96%.
 • Het nettoverlies bedroeg -79 miljoen dollar tegen een winst van 31 miljoen dollar een jaar eerder.

applovin-aandelen-groei

Dynamiek van de financiële resultaten van de onderneming voor het vierde kwartaal; bron: samengesteld door auteur

De onderneming behoudt een stabiele kasstroom:

 • De operationele kasstroom stijgt met 16,6% tot 412 miljoen dollar in 2022.
 • De vrije kasstroom bedroeg in dezelfde periode 388 miljoen dollar, een stijging van 12,4%.

Het bedrijf vertoont voor het vierde jaar op rij een stabiele groei van de kasstromen, hetgeen bewijst dat het bedrijf en zijn management doeltreffend werken.

Applovin heeft een goede balans:

 • De totale schuld bedraagt 3,3 miljard dollar.
 • Kasequivalenten zijn goed voor 1,1 miljard dollar.
 • Nettoschuld van $2,2 miljard, 2,1x meer dan de aangepaste EBITDA van de vorige 12 maanden (Netto/Adj. EBITDA - 2,06x).
 • De rentedekkingsratio is 3x.

Dit niveau van de schuldenlast wijst op een goede financiële stabiliteit. Ook de gestage daling van de nettoschuld/EBITDA in de afgelopen vier jaar is een positief teken.

Waardering Applovin Groeiaandelen

Applovin Corporation wordt verhandeld tegen een korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 2,65x, EV/EBITDA - 7,03x, Fwd P/E - 24,37x, P/B - 2,65x.

applovin-aandelen-kopen

Vergelijkbare score; bron: samengesteld door auteur, finviz

Het gemiddelde koersdoel van de top-15 investeringsbanken van Wall Street is $27,12 per aandeel. Volgens onze consensusschatting is de reële marktwaarde van het aandeel $24, wat een opwaarts potentieel van 69% inhoudt.

applovin-aandelen-koersverwachting

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's AppLovin aandelen kopen

 • De schuldenlast is een van de belangrijkste risicofactoren voor het bedrijf. Applovin moet leningen aangaan om andere bedrijven te kopen. Voor een effectieve terugbetaling moeten de nieuwe activa echter kasstromen genereren die ten minste de huidige rente op de leningen kunnen dekken. De huidige schuldenlast is hoog, dus als de synergieën van de overgenomen bedrijven slechter uitvallen dan verwacht, kan het bedrijf problemen krijgen met zijn balans.
 • Chinese tieners werd verboden meer dan drie uur per week computerspelletjes te spelen. Daarna begonnen andere landen te discussiëren over het effect van videospelletjes op kinderen. Er is een mogelijkheid dat deze wet van toepassing is op mobiele games. Hoewel de doelgroep van Applovin in de VS en Europa gevestigd is, is het de moeite waard om dit risico in overweging te nemen bij het plannen van uw investeringen.

En, wat denk jij? AppLovin aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën