Beleggen in Small Cap aandelen | The Happy Investors
10x Beste Small Cap Aandelen: Value en Groei [2022]
18 min. leestijd

10x Beste Small Cap Aandelen: Value en Groei [2022]

Beste Happy Investor, in dit artikel bespreken we 10 van de beste small cap aandelen op dit moment. Small cap aandelen zijn kleine aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Eerst bekijken we wat een small cap is en waarom (niet) erin beleggen. Daarna bespreken we deze aandelen precies werken. De selectie van de beste small cap aandelen is voornamelijk gericht op korte termijn, waarbij de bedrijven sterk scoren op basis van Value (waardering + groei) en momentum.

Inhoudsopgave

Wat is een Small Cap aandeel?

wat-zijn-small-cap-aandelen

Een small cap aandeel, ook wel kleine aandelen genoemd, is de benaming voor een beursgenoteerd bedrijf met een kleine beurswaarde. De beurswaarde ligt tussen de 300 miljoen en 2 miljard. Small cap aandelen is een classificatie voor het type aandeel. Naast small cap zijn er ook micro, large- en mega cap aandelen. Deze classificatie is van belang, omdat beurswaarde één van de factoren is om risico te identificeren. Maar, wat zijn nu kenmerken van small cap aandelen? En wat is vaak het geval met small cap aandelen? 

Een small cap aandeel is doorgaans meer risicovol dan een large cap aandeel, al zijn er veel uitzonderingen op dit uitgangspunt. 

Wat menig beginnende belegger vaak niet weet, is dat de beurswaarde niet alles zegt. Er zijn small cap aandelen die een hogere intrinsieke waarde hebben dan large cap aandelen.

Een vereenvoudigd voorbeeld: een small cap aandeel kan worden gekocht van bedrijf X met een beurswaarde van 500 miljoen. Dit bedrijf maakt 500 mln. omzet, waarvan 100 mln. winst. De koers/omzet-verhouding (P/S) is 1. De koers/winst-verhouding (P/E) is 5. Bedrijf X behoort tot een small cap aandeel met een relatief lage aandelenprijs.

Bedrijf Y is een snelgroeiend technologieaandeel. Zij maakt momenteel 100 mln. omzet en géén winst. De beurswaarde is echter 5 miljard. De koers/omzet-verhouding is 50. De koers/winst-verhouding is negatief, aangezien het bedrijf geen winst maakt.

Dit klinkt extreem, en toch komt het regelmatig voor. Het verschil zit in de marktverwachting omtrent toekomstige omzet- en winstgroei. Men verwacht dat bedrijf Y in de toekomst véél meer waard is. Het is een typisch groeiaandeel. Maar het risico is dat bedrijf Y haar verwachting niet waarmaakt, met veel koersverlies als gevolg. Kijk maar eens naar Asana en Lemonade om maar een paar voorbeelden te noemen.  

Kortom: wat zijn small cap aandeel kenmerken? Alle small cap aandelen hebben een kleine beurswaarde, maar de financiële waardering kan onderling sterk afwijken. De beste small cap aandelen hebben een lage waardering in combinatie met aantrekkelijke (winst)groei.

periodiek-beleggen

Waarom beleggen in Small Cap aandelen?

small-cap-voor-en-nadelen

Indien we kijken naar historische prestaties op basis van risico en rendement, dan realiseren small cap aandelen een gemiddeld hoger rendement dan large cap aandelen. Het historische rendement ligt op respectievelijk 11,8% en 10%. Dit verschil is eenvoudig uit te leggen. Een klein bedrijf kan sneller groeien dan een groter bedrijf. Als een klein bedrijf één grote klant binnenhaalt, kan de omzet sterk toenemen. Dit is weer een van de typerende kenmerken van small cap aandelen. 

Maar wat is het gevaar van small cap aandelen? Wat is vaak het geval met small cap aandelen? Het gevaar van small cap aandelen is dat zij klein zijn. Kleine bedrijven zijn meer vatbaar voor (financiële) tegenslagen. Vaak is de balans minder sterk, bijvoorbeeld omdat zij minder cash hebben dan een large cap aandeel. Bovendien kunnen ze makkelijker buitenspel worden gezet op strategisch vlak. Denk aan een grote prijzenoorlog tussen Ahold vs. Picnic. Dit maakt beleggen in small cap aandelen risicovoller. 

Theoretisch gezien is het zo dat een belegger gemiddeld hoger rendement haalt door uitsluitend te beleggen in de beste small cap aandelen in plaats van uitsluitend te investeren in large caps.

In praktijk valt dit echter vaak tegen. De reden hiervoor ligt bij gemiddeld en volatiliteit.

Gemiddeld genomen presteren kleine aandelen op de lange termijn hoger op rendement. Het is echter de truc om de beste small cap aandelen te selecteren. Immers, small caps zijn ook meer volatiel. Dit betekent dat zij hevigere koersschommelingen vertonen, waardoor zowel verlies als winst hoger uitvalt. Onervaren beleggers maken meer fouten bij hogere volatiliteit, dus beleggen in small cap aandelen als beginner is zeer risicovol.

Voor- en nadelen van kleine aandelen

Er zitten zowel voor- en nadelen aan small cap aandelen. We bespreken enkele van de belangrijkste small cap aandelen kenmerken. Hieronder staan ze overzichtelijk op een rijtje.

3 Voordelen Small Cap aandelen:

 1. Gemiddeld genomen hoger rendement
 2. Volatiliteit biedt kansen voor ervaren (korte termijn) handelaren
 3. Kans op vroegtijdig investeren in groeibriljanten (lange termijn)

3 Nadelen Small Cap aandelen:

 1. Hoge volatiliteit
 2. Kans op verlies is hoger (concurrentiestrijd, financiële tegenslagen, et cetera)
 3. Meer kennis nodig voor fundamentele analyse (lange termijn)

cursus-beleggen-aandelen

Hoe te beleggen in Small Cap aandelen?

hoe-beleggen-in-kleine-aandelen

Zoals eerder aangegeven, realiseren small cap aandelen waarschijnlijk een hoger dan gemiddeld rendement op de lange termijn. Omdat de risico’s hoger zijn, worden er helaas ook sneller dure fouten gemaakt. Een beginnende belegger moet zich mijns inziens daarom niet wagen aan dit soort praktijken. Beleggen in small cap aandelen is dus alleen geschikt voor gevorderde beleggers. Er bestaat echter ook een manier voor beginnende beleggers om te profiteren van small cap aandelen. Hoe werkt dat?

In plaats van te investeren in small cap aandelen, kun je er ook voor kiezen om het gemiddelde te "kopen". Hierbij moet je de hele bundel kopen. Investeer in een Exchange-Traded Fund (ETF) die een grote set aan small caps aandelen volgt. Op die wijze mitigeer je het individueel risico. Bovendien lift je mee op het gemiddelde resultaat op de lange termijn. Bekende voorbeelden van small cap ETF’s zijn de Russell 2000 ETF en de iShares MSCI World Small Cap ETF. Lees meer over deze en andere soort beste ETF.

Als gevorderde belegger is het de kunst om te investeren in een set van de beste small cap aandelen op basis van allocatiebeleid en beleggingsstrategie. Ga ervan uit dat circa 10% van alle aandelen verantwoordelijk is voor 80% (of meer) van je totale winst. Het allocatiebeleid is natuurlijk afhankelijk van je voorkeur. De een hanteert evenredige spreiding, waar de ander alloceert op basis van een eigen ranking systeem. Zolang emoties er maar geen onderdeel van uitmaken.

value-aandelen

10 van de beste Small Cap aandelen op dit moment

Er zijn kleine groeiaandelen voor de lange termijn, of juist small cap waardeaandelen voor de korte termijn. Het bepalen van de beste small cap aandelen is niet eenvoudig. Mijns inziens ligt de term ‘beste’ in de lange termijn potentie. Er zijn echter ook small cap aandelen die op dit specifieke moment interessant zijn om te kopen. Zij hebben echter ook een meer korte termijn karakter. Hieronder kijken we voornamelijk naar een overzicht van de potentieel beste small cap aandelen op de meer korte termijn (6 – 18 maanden).

Dit zijn 10 van de beste small cap aandelen op dit moment:

 1. OP Bancorp (OP3)
 2. Genco Shipping & Trading (GNK)
 3. Alpha and Omega Semiconductor (AOSL)
 4. OneWater Marine (ONEW)
 5. OFS Capital (OFS)
 6. Perion Network (PERI)
 7. BlueLinx Holdings (BXC) – zie beste grondstofaandelen
 8. USA Truck (USAK)
 9. AdvanSix (ASIX)
 10. Mercer International (MERC)

Belangrijk: deze aandelen zijn gefilterd uit verschillende ranking modellen waar wij toegang tot hebben. Deze small cap aandelen scoren hoog op de combinatie van value + groei + winstgevendheid + momentum + EPS revisies. De combinatie is een indicator voor korte termijn prestaties. Dit zijn dus 10 van de beste small cap aandelen voor 2022. Het betekent niet dat ze louter korte termijn zijn. Het betekent ook niet dat deze small cap aandelen gegarandeerd goed presteren in 2022. Het is enkel een indicator met een hoge waarschijnlijkheid dat deze beste small cap aandelen beter kunnen presteren dan de S&P 500.

Naast ranking modellen is ook een uitgebreide bedrijfsstrategie nodig om te bepalen of het een goede lange termijn investering is. Voor dit artikel hebben we geen uitgebreide research op strategie verricht.

Wil je weten wat wij als de beste investeringen zien op basis van ranking modellen en bedrijfsstrategie? Probeer het Happy aandelen abonnement 14 dagen gratis en krijg direct toegang tot ons onderzoek.


Small cap: OP Bancorp (OPBK of OP3)

beste-kleine-aandelen

Op Bancorp (OPBK), ook wel Open Bank genaamd, is een klein aandeel binnen de financiële sector. Het is een kleine bank in Californië die zich met name richt op Koreanen. Ze bieden diensten aan zoals Zelle (overboeken van geld), zakelijke leningen aan ook particuliere leningen zoals hypotheken. De beurswaarde bedraagt slechts $210 miljoen, ondanks een fixe stijging van 145%.  

OPBK is geen bijzonder bedrijf. Toch kan het behoren tot de beste small cap aandelen van dit moment. Ze heeft namelijk zeer sterke fundamentals voor de korte termijn. Er is een goede waardering, en analisteren verwachten een relatief mooie omzet- en winstgroei. De winstgevendheid is oké, al presteren ze momenteel niet goed op vrije cashflow. Anderzijds is het momentum sterk.

small-caps

Small cap: Genco Shipping & Trading (GNK)

beste-small-caps

In 2021 hebben we binnen onze community aangekaart dat scheepsvaart aandelen sterk gaan stijgen. We hebben er een speciaal rapport voor geschreven (toegankelijk voor onze leden). De scheepvaart kent sterk momentum sinds de covid-19 crisis. Het is aannemelijk dat dit ook in 2022 gehandhaafd blijft. Derhalve behoren onder de beste small cap aandelen enkele scheepvaartbedrijven. Genco Shipping & Trading (GNK) is slechts één van de voorbeelden.

GNK is niet de beste keuze onder scheepsvaartbedrijven. Wel is zij het beste small cap aandeel binnen deze categorie. De beurswaarde is $988 miljoen. Ze bezit 44 drybulk transportschepen. Qua fundamentals biedt het bedrijf een interessante korte termijn investering.

small-cap-groeiaandelen

gratis-aandelen-kopen

Small cap: Alpha and Omega Semiconductor (AOSL)

beste-small-cap-aandeel

Op dit moment lijkt Alpha and Omega Semiconductor (AOSL) een zeer potentievol small cap aandeel te zijn. De koers staat op all-time high vanwege sterk momentum. Maar dat zicht op zich nog niks. Kijkende naar Value, dan biedt AOSL een bijzondere positie van lage huidige waardering én sterke winstgroei. Zelfs met een kleiner dan verwachtte groei, lijkt er alsnog voldoende buffer gezien de lage waardering (Margin of Safety). Op dit moment is de beurswaarde $1.7 miljard.

Voor de lange termijn lijkt AOSL mijns inziens minder interessant. Ik heb nog geen uitgebreide analyse gemaakt van dit bedrijf. Op basis van mijn huidige kennis lijkt het twijfelachtig of ze een duurzaam competitief voordeel kunnen realiseren.

beste-small-cap-value

Small cap: USA Truck (USAK)

small-cap-met-potentie

USA Truck is een Amerikaans transportbedrijf. Zij heeft geen competitief voordeel. De koers kent een cyclische beweging, wat een verhoogd risico betekend. De beurswaarde is slechts $190 miljoen. Ondanks de “commodity” van haar business, kan USA Truck tot de beste kleine aandelen van 2022 behoren. Er is sprake van Value. USAK scoort sterk op relatieve waardering op basis van waardering + groei + winstgevendheid + momentum + EPS revisies.

Het is een korte termijn kans die goed of slecht kan uitpakken. Het nadeel aan deze small cap is dat het momentum ook snel kan omslaan, bijvoorbeeld bij afnemende vraag vanuit de markt.

beste-small-cap-commodity

ipo-beleggen

Small cap: AdvanSix (ASIX)

beste-kleine-aandelen-2022

De laatste small cap die we nader bekijken is AdvanSix (ASIX). Dit is een Amerikaans chemiebedrijf die chemicaliën produceert waaronder nylon. Ook produceert het ingrediënten voor kunstmest. Dit laatste is momenteel een enorme groeimarkt, omdat er wereldwijd een fix te kort is. Dit tekort is toegenomen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

AdvanSix behoort momenteel tot de potentieel beste small cap aandelen. De beurswaarde is $1,45 miljard. Het bedrijf keert een kleine dividend uit. Maar met name het momentum omwille sterke winststijging en EPS revisie maakt dit bedrijf aantrekkelijk als korte termijn investering. Het kan ook interessant zijn voor de lange termijn, maar de industrie is cyclisch en daar dient men rekening mee te houden.

small-cap-aandelen-met-potentie

Wat is jouw favoriete small cap aandeel? Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Over de schrijver
Happy Investors streven naar gelukkig leven op basis van financiële vrijheid, persoonlijke ontwikkeling en duurzaam leven. Wij genieten van het nu, en beleggen voor de lange termijn. Wij helpen je met financieel onafhankelijk worden. Van beginnend tot gevorderd beleggen in aandelen, ETF's, vastgoed en meer, tot aan persoonlijke groei voor duurzaam succes!
Reactie plaatsen

Wil je succesvol beleggen?

Wil je graag beginnen met beleggen en wil je leren van onze 8+ jaar beleggersexpertise? 

Plan een gratis adviesgesprek in

Gratis Boeken & Cursussen

Voorkom fouten die 80% van alle beleggers maken. Download onze gratis boeken en cursussen voor succesvol beleggen. Van het e-boek 'Succesvol ETF Beleggen' tot aan gratis beleggingsstrategie en rekentools. Bekijk alle downloads.
gratis-boek-etf-beleggen

Beleggingsplatformen

Heb je nog geen beleggingsaccount? Kies voor een beleggingsaccount met lage kosten voor beleggen in aandelen & ETF's. Dit bespaart ieder jaar tot honderden euro's (of meer) aan transactiekosten. Wij beleggen via DEGIRO & eToro. Bezoek de brokers voor meer informatie omtrent het actuele aanbod.
periodiek-beleggen-vergelijking