IPO Beleggen: Alles over IPO Aandelen Kopen | Happy Investors
ipo-beleggen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
07/22/2023
14 min

IPO Beleggen: Alles over IPO Aandelen Kopen | Happy Investors

07/22/2023
14 min

IPO beleggen? Het kopen van IPO aandelen is uiterst risicovol. Toch zijn er beleggers die graag nieuwe aandelen kopen op het moment dat zij de beurs betreden. Waarom kiezen mensen voor IPO beleggen? En waarom zouden we niet willen beleggen in IPO's? In dit artikel leer je alles over het kopen van IPO aandelen. 

Let op: wij van Happy Investors raden het af om te investeren in de risicovolle IPO's. Wat ons betreft zijn er betere manieren om rendement te realiseren. Zoals met de beste aandelen en de beste ETF's. Waarom onnodig risico nemen als er betere manieren zijn om structureel winst te maken? En dat tegen lager risico.

Wat is een IPO?

IPO staat voor Initial Public Offering. Het is de eerste keer dat een bedrijf naar de beurs gaat. Een IPO wordt ook wel beursintroductie of beursgang genoemd. Dit gebeurt tegen een introductieprijs. Een Initial Public Offering wordt vrijgegeven tegen de introductieprijs. Dit is de aankoopprijs waartegen beleggers aandelen kunnen kopen vóórdat deze beursgenoteerd zijn.

Het grote voordeel aan IPO aandelen is dat u als een van de eerste aandelen kunt kopen tegen de introductieprijs. Bij een succesvolle beursgang zal de aandelenprijs alsmaar stijgen. Dit gebeurt regelmatig bij populaire IPO aandelen, of juist bij de minder bekende IPO’s met een goedkope introductieprijs.

IPO en Pre-IPO worden vaak door elkaar gehaald. In feite zijn IPO en Pre-IPO hetzelfde: u koopt een aandeel tegen een IPO-prijs vóór de beursgang. Mensen verwarren dit met Pre-IPO, en denken dat een IPO aandeel alleen te koop is bij de reguliere brokers. Dit is niet zo. Een IPO is een IPO, en op moment dat het bedrijf beursgenoteerd is wordt het een normaal aandeel.

Succesvol beleggen in een IPO is niet vanzelfsprekend. Het risico is hoger, omdat een IPO meestal beperkte financiële informatie biedt. Een IPO analyseren werkt dan ook anders dan een aandeel analyseren. Daarom is het belangrijk dat u altijd investeert volgens een IPO strategie. Koop via een betrouwbare IPO broker. Investeer in de beste IPO aandelen van goede bedrijven. Behoud een lange termijn horizon aan. En diversifieer om uw vermogen te beschermen tegen niet-systematisch risico.

Hoe werkt IPO kopen?

Stap 1. Bedenk een strategie voor het kopen van Initial Public Offering aandelen. Welke soort bedrijven? Sectoren? Hoeveel % inleg per IPO?

Stap 2. Maak een account aan bij een IPO broker waar u nieuwe IPO tegen introductieprijs kunt kopen. Boek geld op uw rekening. Beleg alleen met geld dat u volledig kunt missen

Stap 3. Analyseer iedere nieuwe Initial Public Offering alvorens te kopen

Stap 4. IPO kopen? Schrijf je in op de Initial Public Offering en geef aan hoeveel aandelen u wenst te kopen tegen de introductieprijs

Stap 5. Zodra de IPO beursgenoteerd is krijgt u melding van hoeveel aandelen u heeft gekocht. Deze komen terecht in uw account. Meestal wordt een lock-upperiode van 90 of 180 dagen gehanteerd. Na deze lock-upperiode komen uw IPO aandelen vrij om te verkopen

Hoe de beste IPO aandelen kopen

IPO aandelen kopen kan leiden tot hoger rendement. IPO aandelen zijn echter wel risicovoller dan 'normale' aandelen die al enige tijd beursgenoteerd zijn. IPO aandelen gaan namelijk voor de eerste keer naar de beurs. Ook wel beursintroductie of beursgang genoemd. Een bedrijf is in dat opzicht relatief nieuw voor de aandelenmarkt. Op moment van de beursintroductie is er simpelweg minder informatie beschikbaar over nieuwe bedrijven.

Wij raden het af om te investeren in IPO aandelen. Wat ons betreft is het veel slimmer om te wachten totdat er meer financiële data en historie voorhanden is. Om hoog rendement te realiseren is het niet nodig om te investeren in IPO aandelen. Hiervoor kunt u simpelweg beleggen in de beste aandelen. Zo realiseren wij met onze Happy Aandelen aanzienlijk hoger dan gemiddeld rendement. En wij investeren nooit tot zeer zelden in een IPO.

Wilt u toch IPO’s kopen? Hieronder geven we tips om te overwegen.

Tips voor IPO aandelen kopen

(Pre) IPO aandelen kopen betekent dat u investeringsbeslissingen moet baseren op minder beschikbare informatie. Dit is een risico, omdat u niet zeker weet wat een gerechtvaardigde waardering is voor het bedrijf. Oftewel, het is moeilijk om de juiste Value of Valuation van het aandeel te bepalen. Ook groeiprognoses zijn minder aannemelijk, omdat een bedrijf uiteraard haar beste cijfers wilt presenteren bij een beursgang.

Bij het analyseren van een IPO moeten beleggers een aantal factoren zorgvuldig in overweging nemen, waaronder de financiële prestaties van de onderneming, de risico's van de onderneming en haar sector, en het potentiële rendement op de investering.

Hieronder leggen we uit hoe u de beste IPO aandelen kan kopen. Let op dat dit geen persoonlijk advies is. U bent zelf verantwoordelijk voor het resultaat bij hoog-risico investeringen. Dit is hetzelfde bij groeiaandelen, crypto beleggen, en diverse andere hoog-risico activa.

1. Marktomstandigheden

Alvorens u investeert in een bedrijf, wilt u naast het bedrijf zelf ook de markt analyseren. De beste beleggingen maakt u binnen uw cirkel van competentie. Oftewel: waar u het meeste verstand van hebt. Dit geldt ook voor marktkennis. In het gunstige geval investeren we in groeimarkten waarbij de onderlinge concurrentie relatief laag is. Onder dergelijke omstandigheden kunnen bedrijven sneller en meer winstgevend groeien. Deze situatie is bepalend voor de lange termijn aandelenprijs.  

2. Bedrijfsstrategie

Een IPO kopen is in eerste instantie korte termijn gericht. U kunt een IPO verkopen na de lock-up periode van 6 of 9 maanden. U kunt echter de IPO ook aanhouden (voor de IPO prijs), en het aandeel positioneren voor lange termijn groei. De beste investeringen zijn die met samengestelde interest. Hoe langer u een succesvol bedrijf aanhoudt, hoe meer rendement haar aandelen u kunnen bieden.

De meest cruciale factor voor lange termijn succes van een onderneming is haar bedrijfsstrategie. Zelfs in een ongunstige markt kan een bedrijf winstgevende groei realiseren. In dit geval heeft zij een meer uitgekiende bedrijfsstrategie dan haar concurrentie. Hoe meer winst een bedrijf maakt, hoe waardevoller haar aandelen. Op termijn zal hierdoor de koers/winst-verhouding (P/E-ratio) aantrekkelijker worden.

3. Bedrijfsrisico's

Denk altijd heel goed na over de potentiele bedrijf- en marktrisico's alvorens u gaat investeren in IPO aandelen. Nieuwe aandelen bij een IPO koopt u in eerste instantie voor de korte termijn. Na de lock-upperiode kunt u de nieuwe aandelen verkopen bij winst, of aanhouden. Wanneer u aandelen voor een langere tijd aanhoudt, wordt het belangrijk om bekend te raken met alle bedrijfsrisico's. U dient een inschatting te kunnen maken van hoe zeker uw belegging is. Hoe meer risico's, hoe hoger de potentiele groei moet zijn. Anders is de investering het risico niet waard.

4. Introductieprijs

De introductieprijs is zeer belangrijk bij IPO aandelen kopen. Dit wordt ook wel de IPO prijs genoemd. Stel uzelf de vraag: is de introductieprijs gunstig voor  een aantrekkelijke financiële waardering? U dient de IPO prijs te vergelijken met de intrinsieke waarde van het bedrijf. Hierdoor kunt u de waardering (Valuation) bepalen. Koop geen dure IPO. Koop een IPO met een eerlijke prijs (fair price). In sommige gevallen is de introductieprijs dermate laag dat een IPO ondergewaardeerd naar de beurs gaat. 

Hoe goedkoper de IPO prijs ten opzichte van de intrinsieke waarde, hoe hoger het potentieel rendement. Let erop dat u nieuwe aandelen tegen de IPO prijs aankoopt. Dit kan via de broker Freedom24 en andere “IPO brokers”. De introductieprijs is heel anders dan het moment wanneer het aandeel beursgenoteerd is. Op de eerste beursdag kan de prijs hoger of lager zijn dan de introductieprijs.

5. IPO Underwriting

IPO underwriting is het proces waarbij investeringsbanken bedrijven helpen kapitaal aan te trekken door hun aandelen aan het publiek te verkopen. Wanneer een bedrijf naar de beurs gaat, huurt het gewoonlijk een of meer investeringsbanken in om als underwriters voor het aanbod op te treden. De underwriters zijn verantwoordelijk voor de prijs van de aandelen, de verkoop ervan aan beleggers en het beheer van het IPO-proces.

Het underwriting proces is belangrijk omdat het bedrijven helpt het kapitaal te verzamelen dat zij nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien en ontwikkelen. Het helpt beleggers ook door hen informatie te verstrekken over de onderneming en het aanbod, en door de aankoop van de aandelen te vergemakkelijken.

6. IPO groei

Hoe groter de groeipotentie van een bedrijf, hoe waarschijnlijker het is dat het aandeel positief rendement geeft. Zelfs wanneer u een te hoge aandelenprijs betaalt bij een IPO, dan nog kan dit verlies worden goedgemaakt door de lange termijn groei van de onderneming. Analyseer daarom altijd de potentiele groei van de IPO. Bij kleine bedrijven (small cap aandelen) is de potentiele groei vanzelfsprekend groter dan bij grote bedrijven (large cap aandelen). Maar small cap aandelen kennen meer risico's dan large cap aandelen. Risico en rendement moeten tot elkaar in balans staan.

7. Management

Het management van een onderneming is vaak doorslaggevend voor het succes op lange termijn. Management wat wordt gedreven door korte termijn resultaat, zoals bonussen of het verkopen van eigen aandelen, zullen andere besluiten maken. Management wat gericht is op de lange termijn groei, zullen vaak meer investeren in de lange termijn bedrijfsgroei. Onderzoek bij een IPO van nieuwe aandelen ook het management. Is de Founder (oprichter) nog actief in het bedrijf? Hoe ervaren is het management? Hoe worden zij beloond? Komen ze hun woord na? 

8. Allocatiebeleid

Tot slot is het van groot belang om een uitgekiende allocatiebeleid bij IPO aandelen te hanteren. Een allocatiebeleid gaat over de verdeling van uw kapitaal over diverse IPO aandelen. U wilt bijvoorbeeld niet al uw geld op één paard inzetten. Verspreidt uw vermogen over diverse IPO's, en houdt daarbij rekening met het risicoprofiel. Dit kunnen vaste percentages zijn, zoals 5% per IPO, of verhoudingsgewijze percentages, zoals 2% per risicovolle IPO en 7,5% per minder risicovolle IPO. Indien u dit niet zelf wilt doen, kunt u een IPO ETF overwegen.

Het is te overwegen om met een groter kapitaal te investeren, zodat u de nodige spreiding kunt aanbrengen over verschillende IPO aandelen. Let echter heel goed op dat u alleen investeert met geld dat u kunt missen. Houd er rekening mee dat u 100% van uw inzet kan verliezen bij hoog-risico beleggingen

Hoe werkt IPO beleggen?

IPO beleggen is uiterst risicovol. Wij raden het af. Waarom onnodig risico nemen terwijl u ook succesvol kunt beleggen in de beste ETF’s en de beste aandelen? Hoe dan ook, hieronder behandelen we enkele kenmerken bij beleggen in IPO’s.

Risico

Een IPO kopen is niet hetzelfde als een aandeel kopen. Een aandeel die voor geruime tijd beursgenoteerd is bevat veel historische informatie. Hierdoor is het mogelijk een aandeel te analyseren op basis van financiële waardering (Value), groeicijfers, winstgevendheid en dividendbeleid. Een IPO heeft deze rijke informatie niet. Een IPO kopen bevat dan ook hoger risico, omdat er meer onzekerheid is over de mogelijke financiële prestaties van het bedrijf.

Om risico te verkleinen is een IPO analyseren noodzakelijk. Koop alleen de beste IPO aandelen afkomstig van sterke bedrijven. Houdt ook rekening met de lock-upperiode. Zodra de beursintroductie plaatsvindt kunt u niet direct verkopen. Een termijn van 90 of 180 dagen is gebruikelijk. Pas na deze periode kunt u verkopen. Let daarbij op. Wij van IPObeleggen.nl constateren vaak dat een IPO succesvol wordt gelanceerd, maar dat er na enkele weken een koersval is. Deze koersval kan aanhouden tot het einde van de lock-upperiode. Raak in dit geval niet in paniek. Herinner uzelf eraan waarom u IPO aandelen van dit bedrijf heeft gekocht. Houd vast voor de lange termijn. 

Rendement

IPO aandelen bevatten hoger risico dan normale aandelen. Bovendien keren deze bedrijven doorgaans geen dividend uit. Ook dit is een nadeel. Omwille het hoger risico mogen beleggers een hoger rendement van IPO’s verwachten. Deze verwachting komt echter niet altijd uit, omdat sommigen floppen. Indien we echter kijken naar het gemiddelde rendement op IPO, dan kan dit aantrekkelijk zijn. Sommige IPO brokers rapporteren een gemiddeld rendement per 3 maanden van boven de 30% tot zelfs 60%.

Dit is hoog rendement, althans mits de rapportage correct is. Toch ontstaat het hoogste rendement bij de beste IPO investeringen voor lange termijn aanhouden. Een goede analyse, de juiste aankoopstrategie, en veel geduld wordt vaak rijkelijk beloond. 

Kosten

Een Initial Public Offering kopen is niet gratis. Er zijn een beperkt aantal online brokers die IPO’s aanbieden. Dit maakt de keuze beperkt. Maar natuurlijk spelen kosten ook een rol. Hoe lager de transactiekosten per IPO, hoe hoger het nettoresultaat. Houd er rekening mee dat IPO brokers hogere kosten hanteren, omdat het proces voor een Initial Public Offering duurder is. U kunt daarom het beste beleggingsplatformen vergelijken. De meeste beleggingsapps bieden geen IPO’s aan, dus let goed op de analyse.

Betrouwbaar

Bovendien is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare IPO broker. Op onze website kunt u de beste IPO brokers vergelijken. Houdt er rekening mee dat er een verschil is tussen een (pre-)IPO kopen tegen introductieprijs, en een aandeel kopen op haar eerste beursdag. Dit laatste is weliswaar een nieuw aandeel, maar de koers kan hoger of lager liggen dan de introductieprijs. Een betrouwbare IPO broker stelt de nieuwe aandelen ter beschikking tegen de introductieprijs, en niet pas op de beursdag zelf.

IPO strategie

Succesvol IPO beleggen is mogelijk. Ondanks het hogere risico is het mogelijk om hoger dan gemiddeld rendement met IPO aandelen te realiseren. De sleutel tot succes ligt in een goede IPO strategie. In het kort bestaat een IPO strategie uit de volgende kenmerken: spreiding in diverse IPO’s, spreiding in sectoren, allocatiesleutels in relatie tot uw vermogen, aan- en verkoopstrategie, fundamentele- en financiële analyse, en termijn van investeren. 

Veelgestelde vragen over IPO’s

Hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen over IPO’s.

Wat is een introductieprijs?

Een introductieprijs betekent de initiele aankoopprijs vóór de beursintroductie. Dit wordt ook wel pre-IPO of IPO genoemd. Een IPO koopt u tegen introductieprijs. Bijvoorbeeld $100 per aandeel. Dan vindt de beursgang plaats. Het bedrijf is nu officieel beursgenoteerd en haar aandelen kunt u kopen via online brokers c.q. beleggingsplatformen. Op dit moment kan de prijs omhoog of omlaag schieten. Stel dat het een populair IPO aandeel is. U heeft gekocht tegen de introductieprijs van $100. Na de beursgang stijgt het aandeel naar $150. In dit geval realiseert u 50% rendement.

Wat is een IPO lock-up periode?

U koopt een IPO tegen een introductieprijs. Daarbij wordt meestal een lock-up periode gehanteerd. Een lock-up periode betekent dat u voor bepaalde tijd uw IPO aandelen niet kan verkopen. Meestal 90 of 180 dagen. De lock-up periode voorkomt dat grote aandeelhouders, zoals de CEO of vroegtijdige investeerders, haar aandelen direct verkopen na de beursintroductie. De lock-up periode heeft als doel koersstabiliteit te creëren voor de eerste maanden na de beursgang.

Voordelen van IPO

Het grootste voordeel van een IPO kopen is dat u vroegtijdig investeert tegen een introductieprijs. Bij een succesvolle beursgang zal de aandelenkoers hoger zijn dan de introductieprijs. In dit geval is er direct rendement gerealiseerd. Daarnaast kan de koers op dat moment blijven stijgen, waardoor het totale rendement toeneemt. Samengevat leiden de voordelen van een IPO ertoe dat u vroegtijdig aandelen koopt van een bedrijf waar u in gelooft. Als de koers op de lange termijn blijft toenemen, ontstaat het compound interest effect. Het gevolg: exponentieel rendement met slechts één investering.

Nadelen van IPO beleggen

Het grootste nadeel aan IPO is de beperkte informatie. Een bedrijf behoort informatie te verstrekken bij een beursintroductie. Meestal dienen ze ook een SEC fillings in. In deze informatie vindt u gegevens over de bedrijfsstrategie en financiële resultaten. Deze informatie is echter beperkt omdat het om een momentopname gaat. Hierdoor neemt de onzekerheid toe, omdat beleggers moeten analyseren binnen een beperkte context. En dit kan ertoe leiden dat u IPO aandelen koopt van een bedrijf dat tijdelijk goed presteert. Dat is het nadeel van een IPO: het is niet zeker of u rendement maakt t.o.v. de introductieprijs.

Wat is een ICO?

ICO staat voor Initial Coin Offering. Het is de eerste keer dat een cryptomunt naar de cryptobeurs gaat. In tegenstelling tot een IPO gebeurt een ICO meestal niet gecentraliseerd. Dat betekent dat een Initial Coin Offering meestal wordt uitgegeven door verschillende ICO brokers, of u kunt de ICO kopen via de website van de desbetreffende cryptomunt. Dit gebeurt op basis van incentives. Wie als eerste een ICO koopt krijgt meestal grote kortingen. Hoe later in het ICO-proces, hoe lager de kortingen. ICO beleg

De voordelen van een ICO (Initial Coin Offering) is dat u een nieuwe cryptomunt met korting kan kopen, voordat zij naar crypto beursintroductie doet. U bent er als eerste bij en krijgt ook een korting op de lanceringsprijs. In feite biedt een ICO kopen dus meer voordelen dan een IPO kopen. Daarnaast is er geen lock-up periode voor ICO’s.

Een ICO kopen is, net als crypto beleggen, uiterst risicovol. Een cryptoproject hoeft geen uitgebreide informatie te delen. Ze hoeven, en kunnen, geen financiële resultaten overhandigen. Bovendien wordt dit alles niet gecontroleerd door financiële instanties zoals de SEC. Vaak wordt gewerkt met zogenaamde white papers. Dit zijn documenten waarin de strategie van de cryptomunt wordt uitgelegd. Het nadeel aan een ICO is dat dit heel vaak om gebakken lucht gaat. Loze beloftes, die in de toekomst nooit worden waargemaakt. Derhalve koopt u een ICO die in de toekomst mogelijk waardeloos is. Het gevolg is dat u geld verliest.

Wat is een SPAC?

SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. In feite is dit een leeg bedrijf, ook wel vennootschap genoemd, met geen bedrijfsactiviteiten en louter financiële middelen. De oprichters van een SPAC verzamelen geld om in de toekomst een niet-beursgenoteerd bedrijf te kunnen kopen. De SPAC is echter al beursgenoteerd. Op het moment dat een SPAC haar geld investeert in een niet-beursgenoteerd bedrijf, dan wordt dit bedrijf automatisch beursgenoteerd. Dit moment wordt de SPAC IPO genoemd.

Een SPAC is bijzonder omdat het mogelijk is aandelen van een SPAC te kopen zonder dat u weet welk bedrijf de SPAC gaat kopen. Daarom wordt een Special Purpose Acquisition Company ook wel een ‘blanco cheque bedrijf’ genoemd.

Een SPAC wordt opgericht door ervaren bedrijfskundigen. Hoe meer ervaren het management, hoe groter de kans op een succesvolle SPAC IPO. Het biedt echter geen zekerheid. Zo kan het zijn dat u SPAC aandelen koopt, om vervolgens te bemerken dat de SPAC een bedrijf aankoopt waar u niet in gelooft.
Een ander aspect is dat SPAC meestal 24 maanden de tijd hebben om een bedrijf te kopen. Lukt het niet om binnen deze tijd een geschikte overnamekandidaat te vinden, dan wordt de SPAC ontbonden. In deze situatie zullen aandelenhouders haar inleg in principe terugkrijgen.

Beleggen in SPAC aandelen is uiterst risicovol. In feite koopt u aandelen zonder te weten in welk bedrijf u investeert. Toch zijn er beleggers die dit risico nemen. Waarom? Omdat zij investeren in SPAC’s die een deskundig management hebben. Daarbij anticiperen zij op een sterke overname, zodat zij op de eerste rij zitten. Indien de SPAC een goede deal maakt, kan dit leiden tot goedkope aandelen van een niet-beursgenoteerd bedrijf. Maar vanwege de onzekerheid is een SPAC IPO risicovoller dan een normaal IPO aandeel.

Een SPAC kopen is behoorlijk risicovol. Maar er zijn wel voordelen aan een SPAC aandeel. Een goede SPAC wordt opgericht door zeer ervaren zakenlui. U kunt SPAC aandelen kopen in de anticipatie dat dit ervaren management een pareltje koopt. Een bedrijf wat in potentie veel kan groeien, en waarbij het managementteam dit bedrijf de nodige sturing geeft. Wanneer u de SPAC aandelen koopt is echter nog onduidelijk welk bedrijf zij kopen. Dit heeft derhalve een verrassingseffect. Het kan tegenvallen, of enorm meevallen. In dit laatste geval kan de koers enorm snel stijgen nadien bekend is gemaakt welk bedrijf zij kopen 

SPAC aandelen kennen zeer veel onzekerheid. Dit is het grootste nadeel aan beleggen in een SPAC. Het enige wat u weet is de informatie over het management team. En mogelijk informatie die zij delen omtrent potentiële overnamekandidaten. Het nadeel aan SPAC’s is dat het resultaat vies kan tegenvallen. In dit geval zal de koers enorm snel dalen. Met veel geld verlies als gevolg. In het algemeen is het kopen van een SPAC risicovoller dan IPO aandelen kopen.

Wat is een DPO?

DPO staat voor Direct Public Offering. Dit betekent een directe beursintroductie, waarbij een bedrijf direct naar de beurs gaat zonder een intermediair. Het verschil tussen DPO en IPO, is dat een IPO via een intermediair gaat. Denk aan een grote investeringsmaatschappij of een IPO broker. Maar bij een DPO gaat het bedrijf rechtstreeks naar de beurs om kapitaal op te halen. DPO wordt ook wel direct placement genoemd.

Bedrijven kiezen voor een DPO om kosten van de tussenpersoon te besparen. Bij een pre-DPO moet een bedrijf echter wel de noodzakelijke documenten opstellen. Maar in tegenstelling tot bij een IPO hoeft een DPO meestal geen SEC filling te initiëren.

Alhoewel Spotify en Slack twee voorbeelden van populaire DPO’s zijn, kiest merendeel voor een IPO. Een IPO is makkelijker verhandelbaar voor beleggers. Zo komt een IPO na de beursgang direct beschikbaar bij beleggingsplatformen. Investeerders die de IPO niet tegen introductieprijs hebben gekocht, kunnen de IPO aandelen wel kopen op het moment dat deze beursgenoteerd zijn. Bij een DPO is dit niet het geval. Meestal is een DPO in eerste instantie enkel beschikbaar bij over-the-counter markets (OTC). Dit maakt een DPO minder liquide. Daarnaast zijn OTC-producten aanzienlijk duurder qua transactiekosten in vergelijking tot normale aandelen.

Reacties
Categorieën