Fractionele Aandelen: Kleine Bedragen Beleggen Voor- en Nadelen
fractionele-aandelen
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
12/28/2021
4 min

Fractionele Aandelen: Kleine Bedragen Beleggen Voor- en Nadelen

12/28/2021
4 min

Beste lange termijn belegger, met fractionele aandelen wordt het beleggen met kleine bedragen eenvoudiger. Vanaf 2022 biedt BUX Zero fractionele aandelen aan. Ook eToro maakt fractioneel beleggen al enige tijd mogelijk. Wat zijn fractionele aandelen eigenlijk? Hoe werkt het, wat zijn de voor- en nadelen en waar kan ik fractionele aandelen kopen? Voor de kleine beleggers is fractioneel beleggen een oplossing die kan bijdragen aan minder risico. Hieronder lees je waarom.

Op naar duurzaam succes!

Inhoudsopgave:

Wat zijn fractionele aandelen?

wat-zijn-fractionele-aandelen

Een fractioneel aandeel (fractional share) is een gedeelte van één geheel aandeel. Zij kunnen ontstaan bij stock splits, waarbij de huidige aandelenpositie wordt opgedeeld. Soms ontstaan fractionele aandelen bij overnames. Zo kan het voorkomen dat we niet 1, maar 1,5 aandeel bezitten.

Anno 2022 is er een nieuwe ontwikkeling rondom fractionele aandelen. Nu is het mogelijk om bewust een gedeelte van het aandeel te kopen. Dit is nuttig indien de aandelenprijs hoog is.

Stel. We willen Alphabet aandelen kopen. Een aandeel kost momenteel $2900. Voor kleine, beginnende beleggers is dit een té hoog bedrag. Immers, met een klein budget kunnen we net wel/niet Alphabet kopen. En als dit al lukt, dan hebben we slechts één aandeel in onze portfolio. Uiteraard is dat onvoldoende voor adequate risicospreiding.

Fractionele aandelen bieden de oplossing.

We kunnen nu een deel van het aandeel kopen. We kunnen 1/10de deel van Alphabet kopen. Dit deel kost ons $290. Indien Alphabet met +10% in koers toeneemt, zal ook ons 1/10de deel met 10% stijgen. Het koersrendement blijft derhalve gelijk, maar we hebben wel een kleine positie in dit bedrijf.

Fractionele aandelen bieden enkele interessante praktische voordelen voor de kleine belegger, zoals: (1) instappen met kleine bedragen, (2) meer spreiding en (3) makkelijker Dollar Costing Averaging toepassen. Hoe dat werkt leggen we hieronder uit.

Hoe werk fractioneel beleggen: voor- en nadelen

Fractioneel beleggen biedt interessante voordelen het investeren met kleine bedragen. Anderzijds geeft het ook nadelen. In de meeste gevallen is het verstandiger om geen fractioneel aandeel te kopen indien dit dat mogelijk is. Voor kleine beleggers kan het juist wel verstandig zijn indien het wordt ingezet om meer risicospreiding aan te brengen.

Dit zijn voordelen van fractionele aandelen kopen:

  1. Instappen met kleine bedragen
  2. Meer spreiding aanbrengen in aandelen
  3. Maandelijks beleggen wordt makkelijker

In alle gevallen wil je de beste aandelen en ETF’s kopen. In sommige gevallen hebben zij een hoge aandelenprijs. Een Alphabet aandeel kost momenteel $2900. De iShares S&P 500 ETF heeft een aandelenprijs van $470. Deze prijs zegt niks (!) over de waarde van het aandeel. Maar als kleine belegger wordt het moeilijk om hierin (maandelijks) te beleggen.

Fractioneel beleggen maakt maandelijks of periodiek beleggen toegankelijker. Zo kan je iedere maand een kleiner bedrag opdelen in meerdere fractional shares. Dit leidt ertoe dat we meerdere aandelen kunnen kopen, wat bijdraagt aan de risicospreiding in onze portfolio.

Bedenk goed dat een aandelenprijs niks zegt over hoe duur een aandeel is. Alphabet aandelen met $2900 zijn véél goedkoper dan Tesla aandelen met $1000. Dit heeft te maken met de koers/winst-verhouding en andere financiële ratio’s. Zo komt het regelmatig voor dat een aandeel van $1 van bedrijf X in realiteit extreem duur is. Kortom, staar je niet blind op de prijs maar kijk naar de waardering.

Wil je weten hoe dit werkt? Lees hier alles over goedkope aandelen.

Fractionele aandelen kopen kent ook nadelen. Het grootste nadeel is dat zij werkt op een CFD-constructie. Met een CFD koop je de onderliggende waarde van een asset. Dit kent specifieke risico’s. Een van de praktische risico’s is dat CFD’s ook vaak gekocht kunnen worden met hefbomen. Zo kunnen we 10% Alphabet aandeel kopen voor $290 met hefboom x5. Wanneer de koers +10% gaat, is onze winst +50% (x5). Maar bij -10% zijn we de helft van ons geld kwijt (-50%).

Vermijd te allen tijde CFD beleggen. Dit geeft onnodige risico’s en meer dan 80% verliest geld.

Een ander nadeel is dat fractionele aandelen kunnen leiden tot hogere transactiekosten. Hoe meer orders gemaakt worden, hoe hoger de transactiekosten. Kies daarom voor goedkope brokers. Hieronder leggen we uit waar we fractionele aandelen kunnen kopen.

cursus-beleggen-aandelen

Waar kan ik fractionele aandelen kopen?

Er zijn op dit moment meerdere beleggingsplatformen die het kopen van fractionele aandelen mogelijk maken, waaronder eToro, NAGA en BUX Zero. Er zijn nog andere brokers, maar die zijn niet toegankelijk voor Nederlandse en Belgische Beleggers. NAGA is een opkomend beleggingsplatform. Interessante functies, maar vooralsnog niet geschikt voor lange termijn beleggers. Deze NAGA review legt uit waarom.

Voor fractionele aandelen kopen zijn eToro en BUX Zero twee geschikte opties.

eToro is (een van) de eerste aanbieder(s) voor het kopen van fractionele aandelen. Dit combineren zij slim met haar marketingstrategie van 0% transactiekosten. Dit is een krachtige combinatie, aangezien fractional shares kunnen leiden tot hogere transactiekosten (zie onder). Bij eToro is dit niet het geval. Tevens bieden zij in vergelijking tot BUX Zero meer aandelen aan. Dit betekent dat je meer keuze hebt uit welke aandelen gekocht kunnen worden. Naast fractional shares biedt eToro ook andere functionaliteiten aan, waaronder CryptoPortfolio’s en AutoCopy. Interessant voor de beginnende belegger, maar let goed op de verhoogde risico’s en beleg nooit met hefbomen!

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

gratis-aandelen-kopen

BUX Zero is vooralsnog een kleine speler. Wat betreft kosten is zij goedkoper dan eToro. Bij eToro hanteren ze weliswaar 0% transactiekosten, maar de valutakosten bedragen 0,5%. Als Nederlander of Belg leidt dit tot hogere valutakosten, omdat onze euro’s verplicht worden omgerekend naar dollar. Bij BUX Zero is dit niet altijd het geval. Allereerst hanteren zij 0,25% valutakosten. En dit is alleen van toepassing indien wij fractionele aandelen van USA stocks kopen (of andere niet-EU valuta). Wel rekent BUX Zero in sommige gevallen een (zeer) lage transactiekost van maximaal €1 per order.

Samengevat: eToro is de meer complete, uitgebreide broker. Puur op kosten is BUX Zero voor NL en BE de goedkoopste broker.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Wil je alle goedkope brokers vergelijken? Vergelijk goedkope beleggingsrekening aandelen.

Kan ik fractionele aandelen bij DEGIRO kopen?

Op dit moment kunnen wij geen fractionele aandelen bij DEGIRO kopen. Dit betekent dat we geen halve aandelen of 1/10de aandeel kunnen kopen bij DEGIRO. Het is onduidelijk of DEGIRO in de toekomst fractionele aandelen zal aanbieden. Mogelijk kan dit in de toekomst aan de orde zijn, omdat nieuwkomer en concurrent BUX Zero wel fractionele aandelen mogelijk maakt vanaf begin 2022.

Reacties
Categorieën