Periodiek Beleggen Vergelijken: 5 Beste Brokers (Gratis) Investeren
periodiek-beleggen-vergelijken
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
03/04/2022
10 min

Periodiek Beleggen Vergelijken: 5 Beste Brokers (Gratis) Investeren

03/04/2022
10 min

Beste Happy Investor, de beginnende belegger die streeft naar passief inkomen middels periodiek beleggen heeft momenteel haar beste tijd. Wist je dat het mogelijk is om, letterlijk, bijna gratis te investeren in laag-risico indexfondsen middels ETF’s? Deze strategie kan leiden tot een gemiddeld jaarlijks rendement van 6 – 9%. Twee componenten zijn van belang, namelijk:

 1. Beleggen via een brokers met gratis periodiek beleggen
 2. Stel een portefeuille samen met zeer goedkope ETF’s (zo laag mogelijke expense ratio)

In dit artikel gaan we periodiek beleggen vergelijken onder de beste brokers. Er zijn een aantal brokers waarbij je bijna gratis kan periodiek beleggen. Andere brokers zijn iets duurder, maar bieden wel ETF’s aan met zeer lage managementvergoeding (expense ratio).

Wat je ook doet: alle brokers uit deze vergelijking tot periodiek beleggen zijn véél goedkoper dan de traditionele bank.

Op naar duurzaam financieel succes!

Inhoudsopgave

Periodiek beleggen in ETF’s en aandelen: 5 beste brokers

periodiek-beleggen-vergelijking

Hieronder gaan we beste brokers bij periodiek beleggen vergelijken. De term beste refereert naar méér dan louter goedkoop of zelfs gratis. Het gaat ook om andere facetten, zoals het aanbod van ETF’s en aandelen (hoe meer hoe beter) en service en gebruik.

De insteek van dit artikel is gericht op beginnende ETF beleggers. De centrale vraag is: bij welke broker kunnen we zo goedkoop mogelijk periodiek beleggen in lager-risico assets?

Vanuit dit onderzoek bekom ik een overzicht van 5 beste brokers voor ETF’s. En er is meer: ook niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen behoren onder lager-risico assets. Een vastgoedfonds kan jaarlijks zo’n 8% dividend uitkeren. Dit is vergelijkbaar met een ETF. En ook bij vastgoedfondsen kunnen we gratis periodiek beleggen. Zelfs middels automatische inleg. Dit is goed om te begrijpen.

Laten we nu starten met periodiek beleggen vergelijken.

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Met gespreide ETF’s is het risico lager, maar niet nihil. Dit artikel bevat linkjes naar de brokers. Indien je via zo’n linkje een account aanmaakt, ontvang ik hiervoor een vergoeding. Dat zou ik bijzonder waarderen, aangezien het mijn inkomen vormt om van te kunnen leven.

Periodiek beleggen vergelijken: BUX Zero

Uit vergelijking is BUX Zero de goedkoopste broker voor gratis periodiek beleggen. Als Nederlander en Belg is het mogelijk om letterlijk gratis ETF’s te kopen. Dit betekent €0 transactiekosten, €0 valutakosten en €0 services kosten. De enige kosten die we nog maken, zijn de managementkosten van de ETF’s (expense ratio). Maar dit zijn de kosten vanuit het beleggingsfonds en dit staat los van de broker.

Ik zeg niet dat BUX Zero de beste broker is. Zo hebben ze in mijn optiek nog té weinig aanbod in aandelen en ETF’s voor de gevorderde belegger.

Ik zeg wel dat op dit moment BUX Zero bij periodiek beleggen vergelijken de beste keuze is voor beginnende beleggers die laag-risico ETF’s willen kopen.

Hier moet je op letten:

 1. Koop alleen ETF’s via BUX Zero met euro valuta
 2. Doe dit middels een “zero order” en geen markt/limiet order (zero orders worden automatisch uitgevoerd tussen 16:00 – 17:00 wat bij ETF’s acceptabel is gezien haar relatief lagere volatiliteit)
 3. Bonus: selecteer ETF’s met een lage expense ratio van idealiter

Zolang je voldoet aan bovenstaande 2 regels, is BUX Zero in vergelijking de beste broker voor periodiek beleggen. Volgens diezelfde regels kan je ook aandelen gratis kopen.

Meer weten over BUX Zero, de kosten en haar ETF’s? Klik hier voor meer informatie

Periodiek beleggen vergelijken: DEGIRO Zero

Bij periodiek beleggen vergelijken komt ook DEGIRO Zero als een van de beste uit de test. ETF’s kopen is bij DEGIRO bijna gratis. Ze zijn nét iets duurder dan BUX Zero, maar in alle eerlijkheid zijn deze kosten verwaarloosbaar. De enige kosten zijn lange transactiekosten (ze noemen dit dan “externe handelingskosten”) en €2,50 per jaar per beurs.

DEGIRO Zero is, voor ETF beleggers, marginaal duurder dan BUX Zero. In vergelijking bieden ze wel veel meer keuze. Zo heeft BUX circa 50+ ETF’s. Bij DEGIRO zijn dit er 500+, waarvan 200+ binnen de kernselectie vallen. Belangrijk: alleen ETF’s binnen de kernselectie bevatten zeer lage transactiekosten.

Hier moet je op letten:

 1. Koop alleen ETF’s via DEGIRO met euro valuta
 2. Koop alleen ETF’s die tot DEGIRO kernselectie behoren o.b.v. Fair Use Policy
 3. Probeer zoveel mogelijk producten van dezelfde beurs te kopen

Onderaan de streep is BUX goedkoper dan DEGIRO voor periodiek beleggen. Uiteraard kent DEGIRO weer andere voordelen, zoals het hebben van meer aanbod tot aandelen, ETF’s, futures, et cetera.

Meer weten over DEGIRO, de kosten en haar ETF’s? Klik hier voor meer informatie

Periodiek beleggen vergelijken: Trade Republic

Sinds kort probeert de Duitse broker Trade Republic voet te krijgen aan Nederlands grond. Bij periodiek beleggen vergelijken komt deze broker heel goed uit de test. Ze hanteren €1 transactiekosten per order. Dit betreft zowel aandelen als ETF’s. Tevens hanteren ze andere kosten, maar dat is alleen als je geld of orders per mail wilt uitvoeren. Dit is in feite niet nodig.

Trade Republic komt het haar goedkope kosten voor periodiek beleggen op nummer 3. Qua aanbod is zij vergelijkbaar met DEGIRO. Ze bieden circa 8000+ aandelen en ETF’s aan. Dit is fors groter dan BUX Zero. In dat opzicht een pré.

Wat Trade Republic onderscheidend maakt is dat je 1000+ ETF’s kan kopen voor een vaste €1 per transactie. Er zijn geen regels zoals bij DEGIRO. Dit maakt het meer transparant. Ik kan echter niks vinden over conversiekosten voor valuta, behalve dat alles wordt omgezet tot euro’s. Dit vormt voor ons dus geen probleem. Koop ETF’s met euro valuta, en dan is Trade Republic een zeer goedkope broker bij periodiek beleggen vergelijken.

Meer weten over Trade Republic, de kosten en haar ETF’s? Klik hier voor meer informatie

Banner 970x250

Periodiek beleggen vergelijken: Brand New Day


Deze partij was niet lang geleden nog een duurdere variant als beleggingsfonds. Vandaag de dag is Brand New Day echter aanzienlijk goedkoper geworden. Ze hebben een interessant aanbod voor risicomijdende beleggers die passief willen investeren middels maandelijkse inleg.

Bij Brand New Day is het mogelijk om te kiezen voor zowel “modelbeleggen” als “vrijbeleggen”. Dit laatste is minder interessant, omdat je hiervoor beter uit de top 3 van hierboven kan kiezen.

Modelbeleggen houdt in dat je kiest uit een standaard portefeuille. Iedere euro die je overmaakt wordt direct verspreidt over 20.000 aandelen en obligaties. Het voordeel is dat je niet zelf de ETF’s hoeft te kiezen. En ze kunnen optioneel het risico van beleggen automatisch afbouwen.

Het voordeel is gemak. Nergens naar omkijken. Geld overboeken en dit wordt verspreidt over héél veel aandelen en obligaties. En dit is niet eens heel duur. In totaal hanteren ze circa 0,5 - 0,7% kosten per jaar over het totale bedrag.

Dit lijkt veel, maar dat is het niet. Want stel dat je via BUX, DEGIRO of Trade Republic slechts €1 transactiekosten betaalt op iedere maandelijkse order van €200. In dit geval ben je ook 0,5% kosten per jaar over het totale bedrag kwijt. Wel is het zo dat hoe hoger de transactiewaarde, hoe lager de kosten. (€1 op €1000 is 0,01%).

Kortom: de beste brokers uit vergelijking zijn goedkoper mits je aan de voorwaarden houdt (die ik hierboven heb uitgelegd).

Als je hier geen rekening mee wilt houden, en gewoon periodiek wilt beleggen in een zeer gespreide portfolio, kan je ook voor Brand New Day kiezen.

Meer weten over Brand New Day, de kosten en de mogelijkheden? Klik hier voor meer informatie

beheerd-beleggen-voor-pensioen

Periodiek beleggen vergelijken: eToro

eToro hanteert €0 transactiekosten op aandelen, maar zij is niet gratis voor Nederlandse beleggers. Zij hanteren namelijk 0,5% conversiekosten van euro naar dollar. Omdat wij met euro’s betalen, dienen we deze conversiekosten tweemaal te bekostigen. Zowel bij aan- als verkoop. Dus ja, de transactiekosten zijn gratis maar de valutakosten niet. Omgerekend is eToro nog steeds bijzonder goedkoop, maar zij is duurder dan bovengenoemde partijen.

Waarom dan toch periodiek beleggen bij eToro?

Omdat eToro momenteel één zeer groot voordeel heeft: de goedkope Vanguard ETF’s.

Vanguard is dé oprichter van Exchange Traded Fund’s. Het was de missie van de oprichter om zoveel mogelijk mensen te stimuleren met investeren in ETF’s. Niet alleen presteren de Vanguard ETF’s heel erg goed op rendement, ook zijn ze super goedkoop. Vaak hanteren ze een expense ratio (jaarlijkse kosten) van minder dan 0,1%. Hoe lager de jaarlijkse kosten, hoe hoger het netto rendement. Zelf heb ik, naast DEGIRO, ook een account bij eToro omdat zij enkele ETF’s bieden die ik niet via DEGIRO/BUX kan kopen.

Meer weten over eToro, de kosten en haar ETF’s? Klik hier voor meer informatie

gratis-aandelen-kopen

Periodiek beleggen in vastgoedfondsen: automatisch investeren in vastgoed

periodiek-beleggen-vastgoed-vergelijk

Het doel bij periodiek beleggen is een aantrekkelijk rendement tegen minimale inspanning. Het liefst zo passief mogelijk. Wanneer we periodiek beleggen vergelijken hebben we naast aandelen en ETF’s nog andere mogelijkheden. Zo zijn niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen een zeer aantrekkelijke diversificatie op aandelen. Het is niet voor ieder geschikt, omdat het gemiddelde dividend toch wel maximaal op 8% per jaar ligt. Voor de passieve en/of risicomijdende belegger is dit echter een zeer geschikte optie.

Waarom moeilijk doen als je ook automatisch en periodiek kan beleggen tegen circa 7 – 8% dividend per jaar?

Let wel: diversificatie is cruciaal. Stop nooit 100% van je vermogen in één fonds. Spreid je geld over meerdere fondsen en meerdere type assets (aandelen, vastgoed, grondstoffen, et cetera). Beleg altijd voor de lange termijn.

Er zijn een aantal interessante vastgoedfondsen bij periodiek beleggen vergelijken.

cursus-beleggen-aandelen

Periodiek beleggen vergelijken: SynVest

Al sinds oprichting van de Happy Investors in 2018 geef ik aan dat SynVest een van de beste Nederlandse vastgoedfondsen is. En ik ben niet de enige. Ze hebben al vier keer de Cashcow Award gewonnen als beste aanbieder van vastgoed beleggingsproducten. Daarnaast bieden ze ook aandelenfondsen aan, maar hier ben ik minder bekend mee.

Wat betreft vastgoed hebben ze twee fondsen voor zowel Duits als Nederlands vastgoed. Respectievelijk opgericht in 2011 en 2020. Het gemiddeld jaarlijks dividend is respectievelijk ±7,5% en ±8,5. Het dividend van het Nederlandse vastgoedfonds is hoger omdat ze zijn ingestapt tijdens de covid-19 crisis. Het is waarschijnlijk dat op de lange termijn dit gemiddelde daalt naar circa 7,5%.

Voordelen aan SynVest zijn:

 1. Relatief hoog gemiddeld dividend
 2. Maandelijks voorschot dividend van 4 – 6%
 3. Automatisch beleggen is mogelijk
 4. Lage minimale inleg vanaf 100 euro per maand
 5. Onder toezicht van AFM volgens de AIFMD richtlijnen (beleggingsinstelling)

In het kader van periodiek beleggen vergelijken niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen niet gratis. Vrijwel ieder fonds rekent kosten. Bij SynVest zijn dit uitstapkosten en doorlopende kosten. De hoogte varieert nog wel eens in de loop der tijd. Download daarom de brochure voor de meest actuele kosten.

Meer weten over SynVest, de kosten en haar vastgoed? Klik hier voor meer informatie en de brochure

laten-beleggen-vergelijker-2022

Periodiek beleggen vergelijken: Corum Investments

Corum Investments is (een van) de grootste Nederlandse vastgoedfondsen. In vergelijking is periodiek beleggen bij Corum Investments minder interessant dan SynVest. De reden hiervoor is omdat Corum een relatief lager rendement realiseert. Ook hanteren zij hoge uitstapkosten. Maar daartegenover staan wel enkele voordelen. Zo biedt het fonds relatief meer risicospreiding, omdat het vastgoedportfolio beduidend groter is. Ze investeren in 13 verschillende landen en verscheidende sectoren.

Voordelen Corum:

 1. Mooi rendement van 5 – 7%
 2. Maandelijks voorschotdividend
 3. Automatisch beleggen is mogelijk vanaf 50 euro per maand
 4. Nadeel: hoge uitstapkosten (ze hanteren een beleggingshorizon van 10 jaar)

In het kader van risicospreiding zou het interessant kunnen zijn om in zowel SynVest als Corum en andere fondsen te investeren. Let wel dat dit ten koste kan gaan van het rendement.

Meer weten over Corum Investments, de kosten en haar vastgoed? Klik hier voor meer informatie en de brochure

vastgoedfondsen-vergelijker

Periodiek beleggen vergelijken: Briqwise

Briqwise is een aanbieder van beleggingsproducten binnen de vastgoed. Daarnaast bieden ze ook vastgoedfinanciering aan. Via Briqwise is het mogelijk in te investeren in deze vastgoedfinanciering. Ter vergoeding bieden ze een gegarandeerd rendement van 6% per jaar. Het unieke van Briqwise ligt in het woord ‘gegarandeerd’. Ze bieden de zekerheid van vastgoed als onderpand, waarbij je het 1e recht van hypotheek krijgt. Tevens garanderen ze een maandelijkse rente en aflossing.

De kracht van deze aanbieder ligt in het lagere risico. Ook is de investering op ieder moment te verkopen (liquide). Er is alleen wel beperking: de minimale inleg is €100.000. Dit valt niet bepaalt onder periodiek beleggen. Toch benoem ik de optie omdat het wel interessant is voor risicomijdende investeerders.

Meer weten over Briqwise, de kosten en haar vastgoed? Klik hier voor meer informatie

Periodiek beleggen vergelijken: Benkey

Benkey is eenzelfde soort aanbieder als Briqwise. Ook zij hanteren een minimale inleg van €100.000. Tevens bieden ze ook 1e recht op hypotheek (dus vastgoed als onderpand). Het rendement is niet vast, maar fluctueert van 4,5% tot 8% afhankelijk van het project.

Meer weten over Benkey, de kosten en haar vastgoed? Klik hier voor meer informatie

Reacties
Categorieën