Review Mintos Nederland: P2P ervaringen +10K beleggen | Happy Investors
Review Mintos Nederland: mijn P2P ervaringen +10K met Mintos
Beleggen P2P Lending
Happy Investors
Beleggen P2P Lending
03/13/2020
9 min

Review Mintos Nederland: P2P ervaringen +10K belegging | Happy Investors

03/13/2020
9 min

Beste Happy Investor, ben jij je aan het verdiepen in P2P Lending en wil je weten of Mintos Nederland een slimme P2P belegging is? In dit artikel lees je mijn review over Mintos Nederland. Inmiddels beleg ik zo'n 9 maanden bij Mintos met een beperkt deel van mijn vermogen. In deze Mintos review is de centrale vraag: is Mintos Nederland een goed en betrouwbaar P2P platform voor het investeren in particuliere leningen? Om tot het antwoord te komen, heb ik gekeken naar verschillende factoren. In deze review lees je alles wat je in de basis moet weten over Mintos Nederland. Laten we snel doorgaan!

Heb je vragen? Stel ze dan gerust in een reactie onderaan dit artikel. Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Waarom kiezen voor Mintos bij beleggen in P2P Lending?
Review: Hoe werkt Mintos Nederland?
Wat zijn de investeringsopties bij Mintos Nederland?
Mintos Nederland review: ervaringen met dit platform
Mintos vergelijken met andere P2P platformen
Review Video over hoe Mintos werkt
Conclusie over deze Mintos Nederland review

Mintos Review: waarom beleggen in P2P Lending?

Als P2P-platform voor particuliere- en bedrijfsleningen heeft Mintos enkele interessante voordelen te bieden aan investeerders:

 • Mintos is wereldwijd het grootste platform voor investeren in particuliere leningen
 • Qua aanbod heeft Mintos Nederland de grootste variateit: van leningen in de landbouw tot auto’s tot persoonlijke leningen
 • Hierdoor kan je maximale spreiding aanbrengen binnen particuliere leningen
 • Qua rendement scoort Mintos Nederland erg hoog. Gemiddeld ontvangen investeerders net geen 12%.
 • Er zit BuyBack garantie op de leningen van via Mintos Nederland. Hierdoor ben je als belegger meer beschermd
 • Leningen via Mintos Nederland ondergaan een strenge kredietcontrole alvorens ze worden toegelaten op het platform.
 • Alle leningen krijgen een kredit rating, aan de hand van die rating wordt bepaald hoe risicovol een lening is.
 • De minimale inleg om te starten is slechts 10,- euro. Dat maakt het heel toegankelijk om eens te experimenteren met een klein bedrag om zo bekend te geraken met het platform en concept van P2P Lending.

Beleggen is nooit zonder risico. Er bestaat altijd de kans dat je een (deel) van je inzet kan verliezen. Bij P2P investing is dat niet anders. Daarom zijn de beschermende maatregelen van een P2P-platform zeer belangrijk voor een investeerder. Na mijn Mintos Nederland review durf ik wel aan te geven dat zij een vrij stabiele vorm van bescherming hebben. Zo is het heel transparant voor een belegger om te zien hoe risicovol een bepaalde lening is (aan de hand van de Mintos Rating).

Hieronder deel ik mijn Mintos ervaringen met je.

Mijn Mintos ervaringen met P2P Lending (update)

Mintos beleggen ervaringen

Screenshot van mijn Mintos beleggingen Juni 2021

mintos-p2p-beleggen-ervaringenScreenshot Mintos beleggingen februariHierboven vind je een screenshot van mijn Mintos ervaringen met P2P Lending. Medio 2021 gestart. Daarbij heb ik gekozen voor de “Auto Invest”-functie. Mintos biedt daarin drie opties aan, namelijk (1) conversative, (2) diversified en (3) High-yield.

Mintos ervaringen beleggen

Screenshot van mijn Mintos beleggingen Juni 2021

Ik heb gekozen voor ‘diversified’, om de volgende reden:

In mijn lange termijn beleggingsstrategie ben ik vooral gericht op buy & hold van unieke aandelen en ETFs. In het kader van spreiding wil ik echter ook een deel van mijn vermogen investeren in vastgoed en P2P Lending. Mijn eerste keuze is gegaan voor Mintos, omdat dit het grootste P2P platform ter wereld is. Ik beschouw deze belegging als een alternatief op sparen. De spaarrente is belachelijk laag. Het rendement op Mintos is daarentegen 9% per jaar. Dat is echt een fors verschil. En ja, natuurlijk kent beleggen altijd risico’s zoals geld verlies. Al heb ik het gevoel dat mijn Mintos belegging vrij betrouwbaar is. Zoals je op de afbeelding kan zien is mijn belegging (€9.500) verspreidt over 418 verschillende leningen. Dit is een gemiddelde inleg van 22 per lening. Mocht eenn lening zich niet terugbetalen, dan is het risico verwaarloosbaar. En deze leningen komen uit verschillende sectoren, wat extra spreiding geeft:

Screenshot van mijn Mintos beleggingen Juni 2021

Mintos als P2P investering tot de volgende marktcorrectie

Wat ik nu ga vertellen is belangrijk: in mijn lange termijn beleggingsstrategie gebruik ik derhalve Mintos als alternatieve spaarrekening. Wat uiterst belangrijk is, is dat het geld op Mintos liquide is. Als ik wil kan ik per direct mijn 418 leningen verkopen en mijn inleg terughalen. De kosten hiervoor bedragen 0,85%, wat lager is in vergelijking tot andere P2P platformen.

Wat voor voordeel zou dit kunnen geven?

Voor mij leidt dit tot de optie om mijn geld te laten renderen tegen 9% rendement per jaar via Mintos. In de tussentijd volg ik zeer aandachtig de aandelenmarkt. Zoals je weet kampen aandelen regelmatig met forse stijgingen én dalingen. Wanneer er een flinke correctie van 20 – 30% plaatsvindt, wordt het tijd om een deel van mijn Mintos inleg te verzilveren en dit te beleggen in de aandelenmarkt.

Dankzij deze tactiek kan ik geduldig wachten op een volgende marktcorrectie, aangezien ik in de tussentijd wel 9% rendement genereer. Mijn geld staat dus niet “niks” te doen op een spaarrekening. En via Mintos kan ik wel voor een risicovollere strategie gaan (bv. high-yield), maar 9% is al mooi meegenomen aangezien ik deze inleg vooral “reserveer” voor “buy the dip” in aandelen.

Let wel op: ik ben een ervaren belegger en accepteer volledig mijn eigen handelen in risicovolle investeringen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, en dat is voor P2P beleggen niet anders. Beleg daarom alleen met geld dat je werkelijk kan missen, en behoud altijd een lange termijn beleggingsstrategie. Zo heb je meer tijd om te herstellen van eventuele marktcorrecties (en met “buy the dip” daar meer van te kunnen profiteren).

970x250

Review Mintos Nederland: Hoe werkt het?

Mintos is opgericht in 2015 en is sindsdien uitgegroeid tot (een van) de grootste P2P-platformen wereldwijd. Meer dan 300.000 investeerders zijn aangesloten en beleggen in particuliere- en bedrijfsleningen via Mintos. In vergelijking, het bekende beleggingsplatform DEGIRO heeft 450.000 leden. Daarbij is Mintos Nederland dus ook een grote speler. Wat Mintos doet is in principe niets meer dan een marktplaats. Een grote marktplaats waarop bedrijven leningen kunnen plaatsen. Deze bedrijven noemen ze Loan Originators, en zij zijn in feite de bedrijven leningen aanbieden via Mintos Nederland. In totaal zijn er meer dan 70 bedrijven uit 33 verschillende landen actief op Mintos.

Hoe Mintos Nederland precies werkt wordt uitgelegd in onderstaande video:

Wat zijn de investeringsopties bij Mintos Nederland?

Type leningen Mintos Nederland review

Zoals gebleken uit deze Mintos Nederland review is een van hun grootste voordelen dat ze heel veel verschillende type leningen hebben. Het voordeel voor investeerders is dat je jouw geld kan verspreiden over deze verschillende type leningen. Dankzij spreiding verlaag je namelijk het risico. Qua type leningen vind je hierboven een overzicht. Onder iedere type van lening zitten verschillende Loan Originators. Dit zijn dus de op Mintos Nederland aangesloten bedrijven die leningen uitgeven. En zij geven deze niet zomaar uit. Zij hebben hier ook “skin-in-the-game”. Dit houdt in dat zij een deel van iedere lening zelf dienen te financieren. Met andere woorden: ze hebben een belang in ieder aandeel, doordat er ook vanuit het bedrijf geld in zit. “Skin-in-the-game” is een maatregel van P2P platformen die ervoor zorgt dat bedrijven nog meer geneigd zijn om de leningen streng te controleren alsook terug te betalen bij wanbetalingen of te late betalingen.

Naast Mintos zijn er ook twee andere goede P2P platformen, namelijk IUVO Group en Fellow Finance. Het is de moeite waard om alle drie met elkaar te vergelijken. Kies degene die het meest bij jou past.

Mintos Nederland review: ervaringen met dit P2P platform

Mintos Nederland review score

Alhoewel er wat uitzonderingen zijn (wat altijd zo is bij reviews en ervaringen), krijgt Mintos Nederland een hoge reviewscore op Trustpilot. In totaal geven 77% van de gebruikers aan uitstekende ervaringen met Mintos te hebben. Dit zijn ervaringen en reviews vanuit de gehele wereld. Ook vanuit Nederland zijn er enkele reviews. Merendeel hiervan is enthousiast en geeft aan dat Mintos zich vooral onderscheidt met de grote keuze uit type leningen. Een enkeling is minder enthousiast en geeft aan dat er te veel te late betalingen zijn. Dit laatste is minder positief, maar komt niet vaak naar voren indien ik alle ervaringen van Mintos leden bekijk.

Persoonlijk heb ik (nog) geen ervaringen met Mintos Nederland. Na deze review over Mintos ben ik wel enthousiast over het P2P platform.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
 • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
 • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
 • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
 • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Mintos vergelijken met andere P2P platformen

Mintos Nederland is verre de enige binnen de wereld van P2P Lending. Naast Mintos zijn er nog andere marktplaatsen voor particuliere leningen. De een meer betrouwbaar dan de ander. Uit mijn persoonlijke ervaringen en reviews heb ik enkele P2P platformen die betrouwbaar zijn op een rijtje gezet:

Tezamen met Mintos maken zijn de top 5 van beste P2P-platformen compleet. Wanneer we Mintos vergelijken met deze andere platformen, dan zijn ze vooral onderscheidend op hoe groot ze zijn. Mintos Nederland is de grootste P2P Lending marktplaats wereldwijd. Het effect hiervan zien we vooral terug op de hoeveelheid leningen. Niet alleen in kwantiteit, maar ook in kwaliteit. Daarnaast is de keuze vrijheid uit verschillende type leningen (landbouw, auto’s, particulier, ondernemingen, et cetera), zeer groot. Op het gebied van rendement scoort Mintos ietsje minder goed dan de anderen, maar dat heeft ook te maken met de mate van risicospreiding die je wilt hanteren als investeerder.

Banner 300x600

Review Video over hoe Mintos werkt

Er is ook een goede video beschikbaar om ter verdieping van deze Mintos Nederland review:

Conclusie over deze Mintos Nederland review

Uit mijn review over Mintos Nederland is gebleken dat het een prima keuze onder de P2P-platformen is. In vergelijking tot andere P2P-platformen zou je vooral voor Mintos willen kiezen als je een voorkeur hebt voor keuze aanbod en risicospreiding. Omdat Mintos het grootste aanbod heeft in zowel aantal als type leningen, heb je bij Mintos Nederland de meeste keuze. Een gevolg hiervan is dat je ook maximaal kan spreiden binnen deze verschillende leningen. Overigens is mijn tip wel altijd om ook risico te spreiden door je geld over meerdere P2P platformen te verdelen. En niet alleen over P2P, maar ook over de aandelen- en vastgoedmarkt. Ook daar lees je vele kennisartikels over op dit kennisplatform 😉.

Tot slot, voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Wettelijke verplichte disclaimer aangezien ik over beleggen schrijf: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal altijd gewaardeerd worden.

Reacties
Categorieën