Review Mintos Nederland: P2P ervaringen +10K beleggen | Happy Investors
Review Mintos Nederland: mijn P2P ervaringen +10K met Mintos
Beleggen P2P Lending
Happy Investors
Beleggen P2P Lending
03/13/2020
5 min

Review Mintos Nederland: P2P ervaringen +10K belegging | Happy Investors

03/13/2020
5 min

Beste Happy Investor, ben jij je aan het verdiepen in P2P Lending en wil je weten of Mintos Nederland een slimme P2P belegging is? In dit artikel lees je mijn review over Mintos Nederland. Inmiddels beleg ik zo'n 9 maanden bij Mintos met een beperkt deel van mijn vermogen. In deze Mintos review is de centrale vraag: is Mintos Nederland een goed en betrouwbaar P2P platform voor het investeren in particuliere leningen? Om tot het antwoord te komen, heb ik gekeken naar verschillende factoren. In deze review lees je alles wat je in de basis moet weten over Mintos Nederland. Laten we snel doorgaan!

Heb je vragen? Stel ze dan gerust in een reactie onderaan dit artikel. Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Waarom kiezen voor Mintos bij beleggen in P2P Lending?
Review: Hoe werkt Mintos Nederland?
Wat zijn de investeringsopties bij Mintos Nederland?
Mintos Nederland review: ervaringen met dit platform
Mintos vergelijken met andere P2P platformen
Review Video over hoe Mintos werkt
Conclusie over deze Mintos Nederland review

Mintos Review: waarom beleggen in P2P Lending?

Als P2P-platform voor particuliere- en bedrijfsleningen heeft Mintos enkele interessante voordelen te bieden aan investeerders:

  • Mintos is wereldwijd het grootste platform voor investeren in particuliere leningen
  • Qua aanbod heeft Mintos Nederland de grootste variateit: van leningen in de landbouw tot auto’s tot persoonlijke leningen
  • Hierdoor kan je maximale spreiding aanbrengen binnen particuliere leningen
  • Qua rendement scoort Mintos Nederland erg hoog. Gemiddeld ontvangen investeerders net geen 12%.
  • Er zit BuyBack garantie op de leningen van via Mintos Nederland. Hierdoor ben je als belegger meer beschermd
  • Leningen via Mintos Nederland ondergaan een strenge kredietcontrole alvorens ze worden toegelaten op het platform.
  • Alle leningen krijgen een kredit rating, aan de hand van die rating wordt bepaald hoe risicovol een lening is.
  • De minimale inleg om te starten is slechts 10,- euro. Dat maakt het heel toegankelijk om eens te experimenteren met een klein bedrag om zo bekend te geraken met het platform en concept van P2P Lending.

Beleggen is nooit zonder risico. Er bestaat altijd de kans dat je een (deel) van je inzet kan verliezen. Bij P2P investing is dat niet anders. Daarom zijn de beschermende maatregelen van een P2P-platform zeer belangrijk voor een investeerder. Na mijn Mintos Nederland review durf ik wel aan te geven dat zij een vrij stabiele vorm van bescherming hebben. Zo is het heel transparant voor een belegger om te zien hoe risicovol een bepaalde lening is (aan de hand van de Mintos Rating).

Hieronder deel ik mijn Mintos ervaringen met je.

Mijn Mintos ervaringen met P2P Lending (update)

Mintos beleggen ervaringen

Screenshot van mijn Mintos beleggingen Juni 2021

mintos-p2p-beleggen-ervaringenScreenshot Mintos beleggingen februariHierboven vind je een screenshot van mijn Mintos ervaringen met P2P Lending. Medio 2021 gestart. Daarbij heb ik gekozen voor de “Auto Invest”-functie. Mintos biedt daarin drie opties aan, namelijk (1) conversative, (2) diversified en (3) High-yield.

Mintos ervaringen beleggen

Screenshot van mijn Mintos beleggingen Juni 2021

Ik heb gekozen voor ‘diversified’, om de volgende reden:

In mijn lange termijn beleggingsstrategie ben ik vooral gericht op buy & hold van unieke aandelen en ETFs. In het kader van spreiding wil ik echter ook een deel van mijn vermogen investeren in vastgoed en P2P Lending. Mijn eerste keuze is gegaan voor Mintos, omdat dit het grootste P2P platform ter wereld is. Ik beschouw deze belegging als een alternatief op sparen. De spaarrente is belachelijk laag. Het rendement op Mintos is daarentegen 9% per jaar. Dat is echt een fors verschil. En ja, natuurlijk kent beleggen altijd risico’s zoals geld verlies. Al heb ik het gevoel dat mijn Mintos belegging vrij betrouwbaar is. Zoals je op de afbeelding kan zien is mijn belegging (€9.500) verspreidt over 418 verschillende leningen. Dit is een gemiddelde inleg van 22 per lening. Mocht eenn lening zich niet terugbetalen, dan is het risico verwaarloosbaar. En deze leningen komen uit verschillende sectoren, wat extra spreiding geeft:

Screenshot van mijn Mintos beleggingen Juni 2021

Mintos als P2P investering tot de volgende marktcorrectie

Wat ik nu ga vertellen is belangrijk: in mijn lange termijn beleggingsstrategie gebruik ik derhalve Mintos als alternatieve spaarrekening. Wat uiterst belangrijk is, is dat het geld op Mintos liquide is. Als ik wil kan ik per direct mijn 418 leningen verkopen en mijn inleg terughalen. De kosten hiervoor bedragen 0,85%, wat lager is in vergelijking tot andere P2P platformen.

Wat voor voordeel zou dit kunnen geven?

Voor mij leidt dit tot de optie om mijn geld te laten renderen tegen 9% rendement per jaar via Mintos. In de tussentijd volg ik zeer aandachtig de aandelenmarkt. Zoals je weet kampen aandelen regelmatig met forse stijgingen én dalingen. Wanneer er een flinke correctie van 20 – 30% plaatsvindt, wordt het tijd om een deel van mijn Mintos inleg te verzilveren en dit te beleggen in de aandelenmarkt.

Dankzij deze tactiek kan ik geduldig wachten op een volgende marktcorrectie, aangezien ik in de tussentijd wel 9% rendement genereer. Mijn geld staat dus niet “niks” te doen op een spaarrekening. En via Mintos kan ik wel voor een risicovollere strategie gaan (bv. high-yield), maar 9% is al mooi meegenomen aangezien ik deze inleg vooral “reserveer” voor “buy the dip” in aandelen.

Let wel op: ik ben een ervaren belegger en accepteer volledig mijn eigen handelen in risicovolle investeringen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, en dat is voor P2P beleggen niet anders. Beleg daarom alleen met geld dat je werkelijk kan missen, en behoud altijd een lange termijn beleggingsstrategie. Zo heb je meer tijd om te herstellen van eventuele marktcorrecties (en met “buy the dip” daar meer van te kunnen profiteren).

Review Mintos Nederland: Hoe werkt het?

Mintos is opgericht in 2015 en is sindsdien uitgegroeid tot (een van) de grootste P2P-platformen wereldwijd. Meer dan 300.000 investeerders zijn aangesloten en beleggen in particuliere- en bedrijfsleningen via Mintos. In vergelijking, het bekende beleggingsplatform DEGIRO heeft 450.000 leden. Daarbij is Mintos Nederland dus ook een grote speler. Wat Mintos doet is in principe niets meer dan een marktplaats. Een grote marktplaats waarop bedrijven leningen kunnen plaatsen. Deze bedrijven noemen ze Loan Originators, en zij zijn in feite de bedrijven leningen aanbieden via Mintos Nederland. In totaal zijn er meer dan 70 bedrijven uit 33 verschillende landen actief op Mintos.

Hoe Mintos Nederland precies werkt wordt uitgelegd in onderstaande video:

Wat zijn de investeringsopties bij Mintos Nederland?

Type leningen Mintos Nederland review

Zoals gebleken uit deze Mintos Nederland review is een van hun grootste voordelen dat ze heel veel verschillende type leningen hebben. Het voordeel voor investeerders is dat je jouw geld kan verspreiden over deze verschillende type leningen. Dankzij spreiding verlaag je namelijk het risico. Qua type leningen vind je hierboven een overzicht. Onder iedere type van lening zitten verschillende Loan Originators. Dit zijn dus de op Mintos Nederland aangesloten bedrijven die leningen uitgeven. En zij geven deze niet zomaar uit. Zij hebben hier ook “skin-in-the-game”. Dit houdt in dat zij een deel van iedere lening zelf dienen te financieren. Met andere woorden: ze hebben een belang in ieder aandeel, doordat er ook vanuit het bedrijf geld in zit. “Skin-in

Reacties
Categorieën