Hoe Investeren met Vast Rendement? 7 Tips & Ervaringen
Hoe Investeren met Vast Rendement? 7 Tips & Ervaringen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
05/28/2021
11 min

Hoe Investeren met Vast Rendement? 7 Tips & Ervaringen

05/28/2021
11 min

Beste Happy Investor, wat voor sommigen een illusie of onhaalbare droom lijkt, is voor andere werkelijkheid. Met financiële vrijheid is dit net zo. Er zijn mensen, die louter leven op het inkomen vanuit investeren met vast rendement. Nu is dit een gevaarlijke zin. Immers, risico is inherent aan investeren. Hoe meer rendement je wilt uit beleggingen, hoe meer risico je dient te nemen. En dit betekent derhalve ook een hogere kans op geld verlies.

Welke opties heb je?

Er zijn tal van mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is om te kiezen voor het investeringen met vast rendement. Ik zeg niet dat dit de beste optie is, maar het is wel een optie waarbij je meer stabiliteit in je vermogensgroei creëert. Dit wilt zeggen: je kan je vermogen ieder jaar laten toenemen zonder tussentijdse (koers)dalingen (of stijgingen).

In dit kennisartikel leg ik je uit hoe te investeren met vast rendement. Daarbij vind je 7 concrete investeringen voor vast rendement met aanvullende tips om het risico te verlagen.

Laten we beginnen! En heb je hierna nog vragen? Stel ze dan in een reactie onderaan dit artikel.

Inhoudsopgave:

Wat betekent investeren met vast rendement?
Hoe kan ik investeren met vast rendement? 7 Tips
Mijn favoriet: niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen met maandelijkse dividend uitkering
P2P Lending: investeren met vast rendement dankzij leningen
Crowdfunding
Obligaties en Certificates of Deposit (CD) met vaste couponrente
Laten beleggen met defensief risicoprofiel
Inkomen Portefeuille
Conclusie en Samenvatting over de 7 investeringen met vast rendement

Wat betekent investeren met vast rendement?

investeren-vast-rendement-tips

Nogal altijd hebben veel mensen bij geld investeren de associaties “gevaar”, “paniek”, en “chaos”. Deze negatieve emoties komen vooral voort uit een combinatie van beperkte kennis over beleggen én de mediaberichten over beurscrashes zoals de Dot.com-crisis, de financiële crisis, en meer recentelijk de covid-19 crisis.

Begrijp mij goed: beleggen brengt risico’s tot geld verlies met zich mee. Als je niet weet wat je doet, kan beleggen in de aandelenmarkt leiden tot angstige momenten met forse verliezen.

Als je echter wel weet wat je doet, zie je vooral kansen om op een lange termijn positief rendement te behalen tegen acceptabel risico.

Los van je kennis, is er iets wat altijd een gegeven zal zijn bij aandelen. Ik heb het over koersschommelingen. De ene maand is jouw initiële inleg van €10.000 gedaald tot €9.500, en de maand daarop sta je €10.500. En hoe meer risicovol je gaat investeren, hoe heviger de koersschommelingen. Zo heb ik wel eens in vier maanden tijd circa €47.500 aan rendement “verloren”. Nu is dat ook weer teruggekomen (en meer), maar dergelijke koersschommelingen zijn voor niemand plezierig.

Een alternatief hiervoor is het investeren met vast rendement. Op deze wijze kan je geld voor je laten werken, maar ervaar je geen tussentijdse koersschommelingen.

Investeren met vast rendement betekent niet dat je geen beleggingsrisico’s meer loopt. Het betekent louter dat je geen tussentijdse koersschommelingen hebt. Jouw initiële inleg van €10.000 kan niet “zomaar” minder waard worden, puur vanwege koersdaling.

Je kan dit vergelijken met een spaarrekening. Geld sparen is ook een vorm van investeren met vast rendement. In ruil voor je geld krijg je een spaarrente. Nu is die natuurlijk belachelijk laag. Daarentegen staat wel dat een bank niet zomaar failliet gaat. Dit laatste getuigt van lager risico, en daar tegenover staat een lager (potentieel) rendement.

Hieronder neem ik je mee in hoe te investeren met vast rendement. Daarbij zal ik je ook concrete tips geven om risico te verlagen.

Hoe kan ik investeren met vast rendement? 7 Tips

investeringen-voor-vast-rendement

In dit artikel vind je 7 tips voor hoe te investeren met vast rendement. De eerste vijf zijn “pure” investeringen met vast rendement, waarbij je niet te maken krijgt met koersschommelingen. De laatste twee tips zijn een benadering tot vast rendement, waarbij lichte koersschommelingen van 5 – 10% per jaar kunnen voorkomen (zowel omhoog als omlaag). Bij dit laatste is natuurlijk de intentie om positief koersrendement te behalen op een langere termijn.

Dit zijn de 7 tips voor hoe investeringen met vast rendement:

 1. Hoge spaarrente
 2. Vastgoedfondsen
 3. P2P Lending
 4. Crowdfunding
 5. Obligaties en Certificate of Deposit (CD)
 6. Laten beleggen met defensief risicoprofiel
 7. ‘Inkomen Portefeuille’

Hieronder neem ik tips 2 tot en 7 met je door. Tip 1 van de hoge spaarrente is hedendaags niet meer interessant. Immers, de hoogste spaarrentes zijn nog altijd lager dan de inflatie. Onder aan de streep verlies je daardoor geld. Dat is niet bepaald slim omgaan met geld.

Voordat we doorgaan is het belangrijk om te begrijpen dat je alleen moet beleggen met geld dat je kan missen. Je zou moeten willen investeren met de gedachten dat je dit geld pas over minimaal 10 jaar kan terughalen. Daarnaast is het cruciaal dat je nooit 100% van je beleggingsvermogen in een enkele activa investeert.

Spreiding en lange termijn beleggen zijn de magische elementen voor mensen die streven naar een relatief vast rendement (met minder risico).

Een tijdloze tip is om altijd een beleggingsportefeuille te maken. Dat is tevens wat ik mensen leer op Happy Investors Community die werken aan financieel onafhankelijk worden. Als je dit goed begrijpt, ben je in staat om een hoger rendement te behalen. Zo streven wij naar gemiddeld 14% rendement, en dat ligt 6 – 10% hoger dan de investeringsmogelijkheden van hieronder. Dit verschil levert op de lange termijn tienduizenden euro’s extra rendement op.

Mijn favoriet: niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen met maandelijkse dividend uitkering

Vastgoedfondsen zijn mijn favoriet voor hoe te investeren met vast rendement. Bij niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen heb je geen last van koersschommelingen. Je geld blijft altijd hetzelfde waard, en in ruil voor jou investering ontvang je een jaarlijks dividend. Dit varieert tussen de 5 – 9,5%, afhankelijk van het fonds.

Sommige vastgoedfondsen zoals SynVest keren een maandelijks vast dividend uit. En aan het einde van het jaar krijg je daar eventueel extra dividend bij. Afhankelijk van het resultaat kan dit oplopen van 6% tot zelfs 10,5% per jaar. Gemiddeld zal het rond de 8% liggen.

Naast vastgoedfondsen heb je ook nog woningprojecten. Dit zijn ontwikkelingsprojecten waar je als particulier in kan beleggen voor vast rendement. Het grote nadeel hierbij is dat je vaak met grote bedragen moet instappen (bv. vanaf €10.000). Terwijl je bij vastgoedfondsen al kan instappen vanaf €100. En bovendien loop je minder risico. Dit is omdat fondsen vastgoedobjecten doorheen Nederland (en Duitsland) aankopen, terwijl je bij een woningproject afhankelijk bent van één locatie.

Wat zijn anno vandaag goede vastgoedfondsen?

In mijn beginjaren had ik posities in SynVest en Corum Investments. Dit zijn wat mij betreft nog altijd de beste vastgoedfondsen voor Nederlanders. Hedendaags heb ik nog “maar” kleine posities, omdat ik meer gevorderd ben geraakt met lange termijn beleggen in aandelen. Desalniettemin heb ik nooit spijt gehad van mijn dividend uit vastgoedfondsen.

Een tip om risico te verlagen: investeer max. 20% van je portefeuille in vastgoedfondsen. Kies daarbij voor spreiding, dus bijvoorbeeld 10% SynVest en 10% Corum Investments (of een ander fonds). De 20% is een richtlijn en kan afhankelijk van jouw voorkeur hoger of lager zijn.

vastgoed beleggen met weinig geld

P2P Lending: investeren met vast rendement dankzij leningen

P2P Lending is meer in opkomst. Het houdt in dat je via een beveiligd platform je geld kan investeren in particuliere- en bedrijfsleningen. In eerste instantie klinkt dit niet heel betrouwbaar. Gelukkig is het in de loop der jaren ontwikkeld en zijn er aantoonbare resultaten te behalen. Dit heeft onder meer te maken met de strengere eisen die platformen aan leningen stellen. Een uitgebreide uitleg hierover lees je in dit artikel over mijn P2P Lending ervaringen.

P2P Lending kan een jaarlijks rendement van circa 8 – 10% opleveren. Hier zijn wel een paar belangrijke criteria voor, namelijk: kies voor (1) een betrouwbaar platform, (2) pas de Auto-Invest strategie toe, en (3) verdeel over minimaal 50+ leningen met A- of B-rating.

De Auto-Invest strategie houdt in dat je jouw geld automatisch verspreidt over meerdere leningen. Zo kan je kleine hoeveelheden (bv. €50) per lening investeren. Derhalve kan je met een groter kapitaal van bijvoorbeeld €5000 in 100+ leningen tegelijkertijd investeren. Daarmee verklein je de impact van niet-terugbetalingen bij een paar leningen.

Tevens cruciaal is de juiste keuze qua platform. Zover ik weet zijn er een handvol betrouwbare platformen. Zij bieden “Money Back” and “Buy Back” garanties. Dit houdt in dat wanneer een lener haar verplichting niet nakomt, het platform de lening opkoopt en jou de geïnvesteerde inleg teruggeeft.

Ik heb momenteel zelf geen aandeel in P2P Lending (meer). Vanuit onderzoek weet ik echter wel dat tot op heden Mintos en IUVO een betrouwbaar platform zijn gebleken. Andere platformen (Nibble, Grupeer, …) ben ik minder overtuigd van. Lees voor meer informatie de Mintos Review en de IUVO review.

Ook hier is de magische tips van spreiding van kracht: denk als richtlijn aan max. 10 – 20% van je portefeuille, en kies er voor om je geld over verschillende A-rating leningen (50+) te spreiden middels de Auto-Invest strategie.

Crowdfunding

hoe-beleggen-vast-rendement-tips

Crowdfunding is eigenlijk hetzelfde als P2P Lending, maar dan groter en meer tastbaar. Op P2P Lending platformen kan je geld investeren in kleinere leningen. Dit van zowel particuliere als bedrijven.

Bij Crowdfunding kan je geld investeren in grotere leningen. Dit gaat om grote ondernemingsprojecten, zoals het ontwikkelen van een nieuw product, een groot vastgoedproject of een duurzaamheidsinitiatief van zonnepanelen of windmolens.

Omdat je geldt uitleent aan een ondernemer, loop je het risico dat het project faalt. In ruil voor dat risico, krijg je een rente van circa 4 – 7%. Dit is een lager rendement dan bovenstaande opties. Een ander nadeel is dat er lange looptijden zijn. Soms gaat het om meer dan vijf jaar.

Daartegenover staat wel dat je met crowdfunding voor een langere termijn kan investeren met vast rendement. Een ander voordeel is dat je kan instappen met kleinere bedragen (bv. €250). Zo kan je jouw geld verspreiden over meerdere crowdfunding projecten om te investeren met vast rendement terwijl je het risico verlaagt.

Meer weten? Lees dan mijn Oneplantcrowd review voor crowdfunding projecten.

Obligaties en Certificates of Deposit (CD) met vaste couponrente

Vastgoedfondsen, P2P Lending en crowdfunding zijn mijns inziens prima mogelijkheden voor het investeren met vast rendement. Zeker wanneer je veel aan spreiding doet en voor de lange termijn investeert. Echter loop ik al wat jaren mee in de wereld van beleggen, en ligt mijn risicoprofiel hoogstwaarschijnlijk hoger dan die van jou.

Is er een mogelijkheid om te investeren met vast rendement tegen laag risico?

Ja, dit is mogelijk met obligaties. Obligaties kan je zien als een lening van een investeerder aan een bedrijf of land. Je leent je geld uit voor een bepaalde periode in ruil voor een vast rendement. Er zijn verschillende soorten. Voor wie wilt investeren met vast rendement en laag risico, is het verstandig om alleen te investeren in obligaties met een A-rating. Zo zijn er ook staatsobligaties, waarbij je bijvoorbeeld je geld uitleent aan Nederland of een ander land.

Een certificate of deposit (CD) is een andere optie. Dit is een overeenkomst tussen een bank of financiële instantie en de klant om een bepaalde som van geld voor een bepaalde periode uit te lenen. Dit lijkt dus op het openen van een spaarrekening, alleen dan staat je geld vast en mag je het er niet van af halen voor een overeengekomen periode.

Obligaties en CDs worden gezien als laag-risico investeringen. Het grote nadeel is echter wel dat het vaste rendement bijzonder laag is (als je kiest voor A+ rating). Voor mij is dit niet logisch, omdat dit vaste rendement nauwelijks de inflatie (2%) compenseert.

Heb jij een hoge risico-aversie en neem je liever het zekere voor het onzekere? Lees hier meer over beleggen met weinig risico.

goedkoop-aandelen-beleggen

Laten beleggen met defensief risicoprofiel

Deze tip over hoe te investeren met vast rendement is niet helemaal terecht. Maar toch doe ik het: een mogelijkheid voor de luie investeerder is om haar geld te laten beleggen door een broker. Zij investeren jouw geld in aandelen, ETFs, vastgoedfondsen, obligaties en alternatieven. Dit doen ze op basis van jouw risicoprofiel.

Het is eigenlijk geen vorm van vast rendement, omdat brokers geen gegarandeerd rendement kunnen geven. Daarbij heb je bij deze optie wel te maken met (lichte) koersschommelingen.

Waarom benoem ik het dan als optie tot investeren met vast rendement?

Welnu, het is een alternatief waarbij je zeer eenvoudig en zonder tijdsinspanning noch kennis geld voor je aan het werk kan zetten. Tevens zorgt de broker voor een beleggingsportefeuille, zodat je voldoende spreiding hebt.

De beste benadering tot vast rendement, is door te kiezen voor een defensief risicoprofiel. De broker is verplicht om uit te leggen wat dit exact inhoudt. De strekking komt neer op een grote spreiding in laag-risico investeringen zoals in aandelen- en obligatie ETFs.

Met een defensief risicoprofiel zou je op een langere termijn van circa 10 jaar, een gemiddeld jaarlijks rendement van 3 – 4% mogen verwachten. Als je hoger rendement wilt, kan je voor een neutraal of offensief profiel kiezen. Daarmee is 5 – 7% mogelijk, maar zal je ook hogere koersschommelingen kunnen meemaken.

In het slechtste geval kan je zelfs op negatief rendement uitkomen (dit geldt voor alle vormen van investeringen). Mocht deze situatie zich voordoen, is het raadzaam om de belegging te laten vaststaan opdat je weer positief rendement kan behalen (na iedere periode van forse dalingen, komt ook een periode van forse stijgingen).

Inkomen Portefeuille

Ook nu ga ik weer vals spelen, maar deze tip wil ik je niet ontnemen. Kijk, je bent opzoek naar manieren tot investeren met vast rendement. Daarmee ga ik ervanuit dat je op een lange termijn positief rendement wilt realiseren met als doel om je vermogen te laten groeien.

Ben je al bekend met de beleggingsstrategie van dividendgroei?

Dit is een strategie waarbij je consequent geld investeert in een samenstelling van bedrijven die jaarlijks dividend uitkeren. En niet alleen dat, zij keren ieder jaar méér dividend uit. Het gaat hier om een portefeuille met 20 – 30 financieel goed presterende bedrijven die je voor een langere termijn vasthoudt.

In tussentijdse perioden kan het voorkomen dat je portefeuille met 10 – 20% daalt of stijgt. De strategie is om alleen de beste dividendaandelen te selecteren, die over een langere periode groter en groter worden. Dit laatste leidt onherroepelijk tot een positieve koersontwikkeling. Zeker indien je het uitgekeerde dividend consequent herinvesteert.

Dit komt omdat als een bedrijf in koers gelijk blijft en de bedrijfswinst structureel hoger wordt, het aandeel alsmaar goedkoper wordt. Tot een moment dat het werkelijk een uniek “koopje” is en beleggers het niet langer kunnen negeren. In deze gevallen zal een forse koersstijging plaatsvinden (van soms wel +100%).

Bovenstaande voorbeeld kan je ook wel vergelijken met een koe. Stel dat je vandaag een koe tegen 100 euro kan kopen. En stel nu dat je over één jaar diezelfde koe met 20% meer vlees, voor exact dezelfde prijs kan kopen. Het is een no-brainer, omdat je voor hetzelfde geld meer waarde krijgt. Dit wordt ook wel Value Investing genoemd 😉.

Dit werkt echter alleen indien je de juiste bedrijven selecteert die op de lange termijn groeien in termen van zowel omzet als winstgevendheid. Oftewel, de koe moet in een groene weide staan waar voldoende voedsel is om te groeien.

Tip: op de Happy Investors Community vind je analyses voor de beste dividend aandelen. Klik hier voor meer informatie over het HIM aandelen abonnement.

Conclusie en Samenvatting over de 7 investeringen met vast rendement

In dit artikel hebben we het gehad over 7 investeringen met vast rendement, namelijk:

 1. Hoge spaarrente
 2. Vastgoedfondsen
 3. P2P Lending
 4. Crowdfunding
 5. Obligaties en Certificate of Deposit (CD)
 6. Laten beleggen met defensief risicoprofiel
 7. ‘Inkomen Portefeuille’

We hebben geleerd dat beleggen altijd risico met zich mee brengt. De relatie is dat hoe meer rendement je wilt, hoe hoger het risico wordt. Een gedeelte van dit risico kunnen we vermijden door te kiezen voor investeringen die geen koersschommelingen ondergaan. Daarbij accepteren we de gemiste kans op koersstijging, met de gedachte dat we dan ook geen koersdalingen hoeven te ervaren.

Mijn persoonlijke favoriet zijn de niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Het zou alleen niet verstandig zijn om al ons geld hierop in te zetten. En daarom kan je overwegen om een deel van het geld (dat je op langere termijn kan missen) te investeren in P2P Lending, crowdfunding en obligaties.

Mocht je nu toch een acceptatie hebben voor lichte koersschommelingen, dan zou je kunnen overwegen om een deel van je vermogen te laten beleggen. Of je kan dit zelf gaan beleggen in, bij voorkeur, dividendaandelen en/of dividend ETFs.

Heb je na dit artikel nog vragen? Laat ze hieronder achter in een reactie. Volg mij zeker via de nieuwsbrief en Social Media voor meer kennis over financiële vrijheid en lange termijn beleggen. Of sluit je aan op de Happy Investors Community als je een succesvolle belegger wilt worden 😊.

Reacties
Categorieën