7 Tips Succesvoller Investeren in Vakantiehuis met Hoger Rendement
7 Tips Succesvoller Investeren in Vakantiehuis met Hoger Rendement
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
06/08/2021
11 min

7 Tips Succesvoller Investeren in Vakantiehuis met Hoger Rendement

06/08/2021
11 min

Beste Happy Investor, overweeg je te investeren in vakantiehuis en wil je weten hoe je hier meer uithaalt? In dit artikel vind je 7 tips voor investeren in vakantiehuis met als doel je een goede start (met hoger rendement) te geven. Hopelijk zijn deze tips het begin in jouw reis tot lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Laten we snel beginnen! Heb je vragen? Stel ze dan in een reactie onderaan dit artikel 😊.

Inhoudsopgave:

 1. Bepaal hoe je wilt investeren in vakantiehuis
 2. De kosten- en batenanalyse is cruciaal bij iedere investering in vakantiehuizen
 3. Cashflow is King! 
 4. Locatie is Key! 
 5. Buy Low, Sell High
 6. Een goede huurder is goud waard bij investeren in vakantiehuis
 7. Zijn er alternatieven tot beleggen in vakantiehuizen?

Conclusie over beleggen in vakantiehuis

1. Bepaal hoe je wilt investeren in vakantiehuis

Bij het investeren in vakantiehuis is het van belang dat je weet wat je wilt. Risico is inherent aan investeren. Hoe hoger het risico, hoe hoger de potentiële winst én het potentiële verlies. Derhalve is de vraag: wat is jouw doel en hoeveel risico ben je bereidt te nemen?

Er zijn verschillende manieren tot investeren in een vakantiehuis. De onderstaande investeringsmogelijkheden lopen op van relatief laag tot relatief hoog risico:

 1. Vakantiehuis op een camping of park (Center Parcs, Europarcs, Roompot, …)
 2. Instapklare vakantiehuizen
 3. Achterstallig vakantiehuis om te renoveren
 4. Zelf een vakantiehuis (laten) bouwen

Iedere manier tot investeren in vakantiehuis geeft een ander risiconiveau. Zo bieden bestaande vakantiehuizen op een camping of park een relatief laag risico. Immers, het park garandeert een vast rendement van circa 5%, en je mag er ook zelf enkele weken bivakkeren.

Nu klinkt deze optie aantrekkelijk, al is 5% rendement mijns inziens te laag. Zeker omdat je met grotere bedragen van boven de 100K dient in te stappen bij die investeringsmogelijkheid. Immers, er zijn alternatieven die een hoger rendement bieden tegen een iets hoger risico. Denk aan vastgoedfondsen SynVest en Corum Investments, waar je respectievelijk 8% en 7% rendement per jaar kan behalen zonder kennis en tijdsinspanning.

Een 3% extra rendement per jaar maakt op de lange termijn een verschil van tienduizenden euro’s. Hier lees je alles over in dit artikel over hoeveel maandelijks beleggen.

Kies een verhouding van risico en rendement dat bij je past

Bij de bovenstaande investeringsmogelijkheden heb je dus verschillende “gradaties” van risico en rendement. Als je het mij vraagt is het investeren in vakantiehuis vooral interessant indien je dit zelf aankoopt op de juiste locaties. Nu zijn instapklare vakantiehuizen (optie 2) al een prima stap, waarbij je kan genieten van zowel huurinkomsten als waardestijging. En nog beter, is het opkopen en renoveren van achterstallige vakantiehuizen op de juiste locaties (optie 3). Met enige kennis en ervaring kan je met die optie een jaarlijks rendement van 9 – 15% behalen.

Uiteraard valt of staat jouw succes met je kennis en ervaring. Zo kan je bij het ontwikkelen en bouwen van vakantiehuizen (optie 4) enorme klappers maken, maar vanzelfsprekend ligt het risico significant hoger (financiering, leegstand, tot zelfs faillissement).

Het opdoen van kennis (van de markt) is noodzakelijk, alsook het geduld om op de juiste momenten, de juiste vakantiehuizen, op de juiste locatie te kopen.

Daarom is mijn tip: bepaal hoe je wilt investeren in vakantiehuizen in relatie tot het risico en rendement. Sommige prefereren het beleggen met weinig risico, terwijl anderen een lagere risicoaversie hebben.

2. De kosten- en batenanalyse is cruciaal bij iedere investering in vakantiehuizen

Wil je de stap maken om zelf een vakantiewoning te kopen, eventueel renoveren, en te verhuren? Gaaf! Als je het goed aanpakt, kan je ermee structureel hoger inkomen genereren. Bij deze opties (2 en 3) is de kosten- en batenanalyse van essentieel belang. Je wilt namelijk berekenen hoeveel je jaarlijkse uitgaven en -inkomsten zijn. Als je ieder jaar meer geld overhoudt, dan heb je een gunstige cashflow en dat betekent winst.

Geld investeren is een serieuze kwestie: je geld staat op het spel, en derhalve dienen we het risico te minimaliseren met als doel een zo hoog mogelijk rendement.

Om een juiste kosten- en batenanalyse te maken zal je de maandelijkse uitgaven inzichtelijk moeten hebben. Zo zijn er redelijk wat kosten om rekening mee te houden, zoals:

 • Hypotheek
 • Kosten van koper (taxatie, bouwrapportage, notaris)
 • Onderhoudskosten (vaak een % per jaar)
 • Kosten voor schoonmaak
 • Marketingkosten (% fee op verhuurplatformen, eigen website, et cetera)
 • Kostenpost voor onvoorziene kosten (schade, brand, inbraak, noodweer, …)
 • Opknapkosten om in goede staat te brengen (kan behoorlijk zijn)

Wat betreft de hypotheek is de financiering belangrijk. Welke vormen van financiering heb je? Vaak is het zo dat je bij een tweede hypotheek maximaal 70 – 90% kan lenen. De gehanteerde rentevoet verschilt per afnemer, en derhalve is een goede vergelijking noodzakelijk. Hoe lager je hypotheek, hoe lager het risico en hoe hoger de kans tot rendement.

Een essentiële tip voor investeren in vakantiehuis is om een goede berekening te maken over de jaarlijkse huurinkomsten. Beginnende vastgoedbeleggers maken (te) vaak de fout om zichzelf rijk te rekenen. De grootste fout hierbij is om met 100% huurgraad te rekenen. Dat is onjuist. Zeker bij een vakantiehuis kan het voorkomen dat je meerdere perioden van leegstand hebt. Leegstand betekent dat je geen huurder hebt en derhalve geen inkomsten.

Kort samengevat dien je het totaaloverzicht inzichtelijk te maken:

 • Wat is je eigen inleg? (10 – 30%)
 • Wat zijn de maandelijkse kosten? (hypotheek, onderhoud, et cetera)
 • En de maandelijkse huuropbrengsten? (houd rekening met xx% leegstand)

vastgoed beleggen met weinig geld

3. Cashflow is King!

Op basis van de kosten- en batenanalyse kan je de cashflow berekenen. Cashflow is het geld wat je daadwerkelijk overhoudt per maand. In de kosten- en batenanalyse dien je alleen te kijken naar de feitelijke huuropbrengsten en kosten. Een jaarlijkse waarde verhoging van 3% is leuk, maar niet verstandig om mee te rekenen. Dan reken je jezelf alleen maar rijker dan je bent werkelijk bent.

Een positieve cashflow is noodzakelijk bij beleggen in vastgoedobjecten. De logische tip voor investeren in vakantiehuis is om een goede cashflow berekening te maken.

Kijk, het hoogste rendement kan je behalen door dagelijks of wekelijks verhuren van je vakantiehuis via verhuurplatformen zoals Airbnb. Dit is echter ook een meer risicovolle tactiek waarbij je meer leegstand hebt. Tevens is het meer tijdsintensief.

In dit geval krijg je een berekening zoals: [huurprijs per nacht] * [aantal dagen verhuurd per jaar]. Stel dat je €70 per nacht rekent en het vakantiehuis voor 220 dagen verhuurd (60%), dan zijn je jaarlijkse inkomsten €15.330 (excl. inflatie en belasting). Maar let op: bij deze tactiek krijg je ook te maken met schoonmaakkosten en meer rompslomp met huurders. Daarom werkt deze tactiek alleen indien je een zo hoog mogelijke huurgraad hebt of een hoge huurprijs per nacht kan rekenen. Zo zou een tarief van €100 per nacht bij dezelfde huurgraad aanzienlijk beter zijn. Hier komt de term prijselasticiteit in beeld.

Het probleem met de tactiek van vakantiehuis verhuren via Airbnb, is dat je risico tot leegstand hoog is. Dit wilt niet zeggen dat je niet succesvol kan zijn, maar in termen van risico is het wellicht meer geschikt om de eerste jaren te kiezen voor een vaste huurder.

Het voordeel van een vaste huurder is dat je huurgraad naar 100% stijgt. Dit geeft zekerheid tot stabiele inkomsten. Tevens kan je de hypotheek op je vakantiehuis gestaag aflossen. Indien je dit consequent doet, zal je na enkele jaren een lagere hypotheek hebben en mogelijk meer risico kunnen permitteren zoals het overstappen naar de “Airbnb tactiek”.

4. Locatie is Key!

Locatie, locatie, locatie. Dat is het meest belangrijke bij vastgoed. Je vakantiehuis dient op een aantrekkelijke locatie te staan waar veel vraag is vanuit huurders. Denk daarbij aan toeristische- en natuurgebieden. Tevens is het zo dat indien de locatie populairder wordt, de waarde van je vakantiehuis zal toenemen.

Een van de beste tips voor investeren in vakantiehuis is om te kiezen voor de beste locaties.

Let wel op dat je niet tegen de hoofdprijs gaat kopen!

Dit werkt hetzelfde als bij aandelen. Ter voorbeeld: mijn lange termijn beleggingsstrategie richt zich op het lange termijn beleggen in unieke bedrijven. Door het uitvoeren van veel onderzoek, vind ik unieke bedrijven die in de komende jaren hoogstwaarschijnlijk winstgevender worden. Dat is positief, alleen ligt het er wel aan tegen welke prijs je het aandeel kan kopen. In sommige perioden zijn aandelen heel duur geprijsd (overgewaardeerd). Je betaalt dan de hoofdprijs, waarbij de toekomstige waardestijging al in de prijs is inbegrepen. In praktijk resulteert dit in de aankoop van een geweldig aandeel, maar dat je pas na enkele jaren koerswinst realiseert omdat je de hoofdprijs hebt betaald.

Bij investeren in een vakantiehuis op een premium locatie kan dit net zo werken. In hoogtijden betaal je de hoofdprijs. Hierdoor zijn de hypotheekkosten significant hoger, waardoor het risico bij leegstand toeneemt. Ook heb je potentieel minder waardestijging.

De intelligente belegger kijkt daarom ver vooruit. Welke locaties zijn momenteel nog goedkoop en zullen over 5 of 10 jaar populair zijn? Zowel bij aandelen als vastgoed zal je de hoogste rendementen boeken wanneer je vroegtijdig instapt. Dan spreek ik over (ondergewaardeerde) groeiaandelen en groeilocaties.

Vanzelfsprekend neemt hierbij ook het risico toe. Indien jouw onderzoek onjuist is, heb je een vakantiehuis gekocht op een onaantrekkelijke locatie. Deze zal minder renderen of mogelijk negatieve cashflow genereren.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

5. Buy Low, Sell High

Er is nog een andere vergelijking tussen de aandelen- en vastgoedmarkt. Binnen de aandelenmarkt spreken we van “Buy Low, Sell High”.

Soms is de markt euforisch en stijgen de prijzen naar recordhoogtes. En soms heerst er paniek, onrust en wantrouwen. Dit zijn de tijden waarin de markt haar aandelen graag verkoopt tegen een lagere prijs. Zelfs indien ze daar verlies op maakt.

“Buy Low, Sell High” is ook mogelijk bij investeren in een vakantiewoning. In economisch onzekere tijden kiezen mensen eerder voor zekerheid (risicomijdend). Het zijn op die momenten waarop je vakantiehuizen op goede locaties tegen een lagere prijs kan opkopen.

Een andere tip is om altijd onder de marktwaarde te kopen. Dit is je eerste winst.

Je bemerkt al wel dat je succesvoller kan investeren in vakantiehuizen, zolang je bereidt bent er meer tijd in te stoppen. Zo is het opdoen van kennis (van de markt) noodzakelijk, alsook het geduld om op de juiste momenten, de juiste vakantiehuizen, op de juiste locatie te kopen.

Een variant hierop is door het opkopen van opknaphuizen. Deze zijn minder gewild, en daardoor valt hier een grote winst te behalen. Zo doe je een goede handeling als je opknaphuizen koopt op locaties die over 5 jaar meer gewild zijn.

goedkoop-aandelen-beleggen

6. Een goede huurder is goud waard bij investeren in vakantiehuis

Een goede huurder is goud waard en haakt ook in op tip 3. Als belegger in vakantiehuizen zal je de keuze moeten maken in wat voor soort huurder je wilt. Gaat je voorkeur uit naar één vaste huurder met een lagere doch stabielere huuropbrengst? Of kies je voor meerdere huurders per jaar (bv. Airbnb, expats, etc) met een hoger risico tot leegstand in ruil voor potentieel hogere huuropbrengst?

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een vaste, betrouwbare huurder. Een goede huurder klaagt niet, betaalt op tijd, en knapt zelfs het vakantiehuis op. Het brengt een stabiele huuropbrengst waardoor het in de buurt van passief inkomen komt. Dit stelt je in staat om in de loop der jaren de hypotheek af te lossen. Het gevolg is lager risico en hoger rendement.

Ook bij vastgoed is het beter om te kiezen voor lange termijn beleggen. Immers, rijk worden met vastgoed is gemakkelijk voor wie de tijd neemt.

Een goede huurder is goud waard, ook wanneer je gaat investeren in vakantiehuis.

7. Zijn er alternatieven tot beleggen in vakantiehuizen?

Waarom wil je investeren in vakantiehuis? Als dit vooral is opdat je er later zelf in kan gaan wonen, dan is dat een mooi streven zijn. Als het je puur om het rendement gaat, dan zijn er ook alternatieven. Zo heeft het beleggen in recreatiewoningen voor- en nadelen. De grootste nadelen zijn de nood aan hoog startkapitaal en het risico op leegstand. Daarnaast word je geld illiquide. Het zit voor een langere tijd vast in het vakantiehuis.

Naast het investeren in vakantiehuis zijn er goede alternatieven. Allereerst heb je binnen de vastgoedmarkt enkele alternatieven zoals vastgoedfondsen en REITs. Een gemiddeld rendement van circa 7 – 11% is haalbaar, met de voordelen van  (1) meer spreiding en een (2) relatief passief inkomen.

Naast de vastgoedmarkt heb je ook aandelen, ETFs, P2P Lending en alternatieven. Zo investeer ik zelf een klein gedeelte via Mintos (P2P Lending) voor jaarlijks 9 – 11% rendement. Het grootste gedeelte van mijn portefeuille investeer ik echter in aandelen en ETFs. Zo is wellicht dividend beleggen ook een interessante optie voor je. Op de Happy Investors Community vind je een ‘inkomen portefeuille’ met 40+ aandelen die hoog dividend (6 – 10%) uitkeren.

In het algemeen is mijn tip om een gediversifieerde beleggingsportefeuille op te stellen. Gebruik spreiding en tijd in je voordeel, en laat geld voor je werken!

Het is belangrijk dat je dicht bij je kracht blijft. Als je veel kennis en ervaring hebt met vakantiehuizen en de recreatiewereld in algemene zin, dan heeft het nut. Ben je echter een totale beginner, dan is het slimmer om te starten met lager-risico investeringen.

Conclusie over beleggen in vakantiehuis

In dit artikel hebben we 7 tips voor investeren in vakantiehuis besproken. Zoals met alles is het zo dat je helder voor ogen moet krijgen wat je wilt. Waarom wil je in een vakantiehuis beleggen? En hoe wil je dat gaan doen? Deze twee vragen zijn leidend voor de te nemen acties. Tevens is het bepalend voor het risiconiveau. Immers, het investeren in bestaande vakantiehuizen op een park of camping geeft een relatief lager risico (en rendement) in vergelijking tot het zelf bouwen van een vakantiewoning.

Op basis van je antwoord zal je een kosten- en batenanalyse dienen te maken. Let er goed op dat je alle kosten meeneemt. Reken jezelf daarbij niet te rijk. Het is veiliger om uit te gaan van 20% leegstand, dan 0%. Tevens zou ik persoonlijk de jaarlijkse waardestijging niet meerekenen. Deze zal je misschien wel krijgen, maar misschien ook niet.

Nee, belangrijker is cashflow. Cashflow is King bij het investeren in vakantiehuis! Uiteindelijk draait het erom dat je iedere maand meer inkomsten dan uitgaven hebt. Winst maken, dat is wat je wilt. En om de potentiële winst te verhogen is het van groot belang dat je voor de juiste locatie kiest. Idealiter koop je vakantiehuizen onder de marktwaarde op een locatie die over vijf jaar van nu populair is. Hoe gewilder de locatie, hoe sterker de waardestijging.

Nadat je de gewenste reactiewoning hebt aangekocht, is het essentieel om goede huurders te vinden. Kies je liever voor een stabiele, betrouwbare huurder voor wat lagere huuropbrengsten? Of ben je bereidt meer actief huurders te zoeken voor dagelijks- en wekelijkse verhuur? Dit laatste geeft potentieel hoger rendement, alsook een hoger risico tot leegstand.

Het leven draait om keuzes maken, en zo ook bij beleggen in recreatiewoningen. Verdiep je daarom goed in de alternatieven zodat je een investering kiest die bij jou past.

Reacties
Categorieën