Hoe werkt dividend beleggen en waarom is het interessant?
Hoe werkt dividend beleggen en waarom is het interessant?
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/16/2020
15 min

Hoe werkt dividend beleggen en waarom is het interessant?

03/16/2020
15 min

Vroegtijdig met pensioen, een leven vol rijkdom (zowel financieel als gelukkig zijn), minder gaan werken, meer op vakantie. Ja, het is allemaal mogelijk met dividend beleggen. Dividend beleggen is namelijk een van de beste belegging strategieën voor wie op lange termijn vermogen wilt opbouwen. Met de juiste keuzes, kan je dankzij dividend beleggen enorme financiële rijkdom opbouwen. En het interessante hieraan is dat wie op de juiste weg zit, als maar meer en meer dividend binnenkrijgt. Zelfs zoveel, dat je in principe niet meer hoeft te werken. Nee, dit klinkt niet te mooi om waar te zijn. Het is voor iedereen haalbaar, mits je de juiste keuzes maakt.

Dit uitgebreide kennisartikel gaat over dividend beleggen. We gaan kijken naar hoe het werkt, de voor- en nadelen, en hele concrete tips over hoe je het kan aanpakken. En wie weet zal jij na het lezen van dit artikel net als ik de reis naar financiële onafhankelijkheid starten 😉.

Inhoudsopgave:

Hoe dividend beleggen werkt
Voorbeeld berekening bij dividend beleggen
Voordelen van dividend beleggen
Nadelen van dividend beleggen
Soorten dividend investeringen
Dividend aandelen in Nederland
Dividend aandelen in de Verenigde Staten
ETF dividend beleggen
Dividend dankzij vastgoedfondsen
Dividend beleggen dankzij REITs
Redenen waarom dividend investeren interessant is
Dividend beleggen als onderdeel van je beleggingsportefeuille

Hoe dividend beleggen werkt

hoe werkt dividend beleggen uitleg

Droom even met mij mee. Het is 9 uur ’s ochtends, je zit in je achtertuin. Je hoort de vogeltjes ritmisch met elkaar tjilpen, en er schijnen heerlijke warme zonnestralen op je gezicht. Je neemt een slokje van de warme koffie. Vervolgens klap je de laptop open en bekijk je de maandelijkse inkomsten uit je dividend beleggingen: yes, weer 1.500 euro erbij! Klinkt te mooi om waar te zijn he? Gelukkig is het een waarheid die voor ieder realiteit kan worden, en wel met lange termijn beleggen.

Dividend beleggen is een van de opties die je hebt bij lange termijn beleggen. Dividend beleggen houdt in dat je geld investeert in (vooral) aandelen die een jaarlijks dividend genereren. Dit dividend is een vergoeding in de vorm van % rendement. Je ontvangt deze vergoeding van bedrijven, doordat je jouw geld investeert in hun bedrijf. Het bedrijf kan dit geld weer gebruiken om te investeren in haar bedrijfsprocessen, in de hoop winstgevende groei te realiseren. De truc als investeerder is om te beleggen in bedrijven met dividend aandelen die structureel ieder jaar groeit. Dit laatste is een soort van bonus.

Dividend beleggen keert namelijk in twee vormen een vergoeding uit. De basis is het jaarlijks dividend, dit komt vrijwel altijd ieder jaar terug afhankelijk van de keuzes van het bedrijf. Een tweede element is de koers. In de loop der tijd kan de koers stijgen of juist dalen. Dit is direct een risico dat je loopt als investeerder. In het beste geval gaat het dus economisch heel goed met het bedrijf. In dit geval ontvang je niet alleen dividend, maar ook een % rendement in de vorm van koerswinst (het aandeel stijgt). In het slechtste geval daalt de koers en kan je een deel van je inzet verliezen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Voorbeeld berekening bij dividend beleggen

Om uit te leggen hoe dividend beleggen werkt kunnen we naar een cijfermatig voorbeeld kijken. Laten we eens kijken naar drie scenario’s. We gaan hierbij van een eenmalige inleg van 25.000 euro. Ook zullen we iedere maand 500 euro extra bijleggen. We gaan uit van een gemiddeld jaarlijks dividend van 7%, en we laten de investering 10 jaar vaststaan en herbeleggen de winst (buy & hold).

Scenario 1: in dit “normale” scenario gaan we ervan uit dat bedrijf X over de komende 10 jaar niet groeit maar ook niet krimpt. Bedrijf X blijft ongeveer hetzelfde. Dit betekent dat de koers van bijvoorbeeld 100 euro per aandeel over de komende tien jaar gelijk blijft. We hebben dus geen koerswinst noch -verlies. In dit geval zullen we bij structureel dividend herbeleggen een totaal vermogen kunnen opbouwen van:

10 jaar dividend herbeleggen: 134.349 euro vermogen
15 jaar dividend herbeleggen: 221.184 euro vermogen
20 jaar dividend herbeleggen: 338.190 euro vermogen

In de onderstaande illustratie zie je nogmaals de uitgangspunten:

berekening dividend beleggen

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Dividend beleggen in een krimpend bedrijf – het negatieve scenario

Nu is het niet gebruikelijk dat een bedrijf voor de komende 10, 15 of 20 jaar stabiel blijft. Een bedrijf zal ofwel groeien ofwel krimpen.

Scenario 2: in dit scenario gaat het niet goed met bedrijf X. We gaan ervan uit dat het bedrijf gaat krimpen, waarbij het uitgangspunt is 10% koersverlies na 10 jaar, 15% koersverlies na 15 jaar en 20% koersverlies na 20 jaar. Met dit nieuwe uitgangspunt gebaseerd op bovenstaande gegevens krijgen we:

10 jaar dividend herbeleggen: 134.349 euro – 10% koersverlies = €120.914
15 jaar dividend herbeleggen: 221.184 euro – 15% koersverlies = €188.006
20 jaar dividend herbeleggen: 338.190 euro – 20% koersverlies = €270.552

Maar let op: onze totale inleg op basis van €25.000 eenmalig en €500 per maand is respectievelijk €85.000, €115.000 en €145.000. Dus zelfs bij dit negatieve scenario maken we nog positief rendement. Maar let op: bij beleggen loop je risico, een kan je (een deel) van je inzet verliezen. Er zijn ook voorbeelden van bedrijven die na 10 jaar failliet zijn, en dan ben je dus alles kwijt!

Een essentiële tip bij beleggen is dan ook om altijd risicospreiding aan te brengen. Investeer niet in slechts één bedrijf, maar verdeel je geld over bijvoorbeeld twintig verschillende dividend aandelen. Ook cruciaal is je vooronderzoek. Je zal niet zomaar rijk worden met beleggen, hiervoor moet je werken. Dit erken betekent dat je heel goed onderzoek moet doen naar de bedrijven waarin je wilt investeren. De cruciale vraag hierbij is: zal dit bedrijf over 10, 15 of 20 jaar aanzienlijk groter en meer winstgevend zijn dan vandaag de dag?

Voor meer van dit soort cruciale tips bij beleggen, kan je dit uitgebreide kennisartikel over rijk worden met beleggen lezen. Daarin lees je stap voor stap hoe je rijk kan worden met beleggen, met vele tips die voorkomen dat je veel geld gaat verliezen met beleggen.

Dividend beleggen in een groeiend bedrijf – het positieve scenario

In dit laatste, positieve scenario heb je zeer goed vooronderzoek gedaan en je geld geïnvesteerd in een groeiend bedrijf. Zo goed zelfs dat het bedrijf na 10 jaar met 25% is gegroeid. Na 15 jaar is het met 50% gegroeid en na 20 jaar is het met 75% gegroeid. Met dit nieuwe uitgangspunt gebaseerd op bovenstaande gegevens krijgen we:

10 jaar dividend herbeleggen: 134.349 euro + 25% koersverlies = €167.936
15 jaar dividend herbeleggen: 221.184 euro + 50% koersverlies = €331.776
20 jaar dividend herbeleggen: 338.190 euro + 75% koersverlies = €591.832

Dit is hoe rijken vermogen opbouwen en alsmaar rijker en rijker worden. Zij gebruiken de kracht van dividend op dividend (of rendement op rendement). Hoe dat precies werkt leer je in dit artikel met rendement tips.

970x250

Voordelen van dividend beleggen

Om voor- en nadelen van iets te bepalen, heb je altijd een referentiekader nodig. Iets waarmee we dividend beleggen kunnen vergelijken. In dit geval kies ik ervoor om dividend beleggen te vergelijken met het beleggen in het algemeen. Denk hierbij aan de vele keuzes en opties die wij hebben als investeerders, van vastgoed tot en met investeren in wijn of windmolens. Dus wat zijn de voordelen van dividend beleggen in vergelijking tot al deze alternatieven? Hieronder enkele positieve karaktereigenschappen van dividend beleggen:

  • Dividend aandelen hebben minder heftige koersschommelingen (volatiliteit) dan andere soorten aandelen. Hierdoor hebben ze ook een lager risicogehalte dan bijvoorbeeld beleggen in groeiaandelen.
  • Dividend beleggen genereert een jaarlijkse bron van inkomsten, die je kan cashen en/of herbeleggen
  • Door herbeleggen van dividend kan je vermogen exponentieel laten groeien
  • Dividend beleggen kost weinig energie. Het vooronderzoek moet heel goed zijn, en zodra dat gedaan hoef je enkel nog de aandelen te kopen en het laten groeien (Buy & Hold)

De specifieke voordelen van dividend beleggen maakt het een geschikte investering voor mensen die voorkeur hebben tot structureel meer inkomen genereren. Als je er voor kiest om dividend te cashen, zal je inkomen ieder jaar stijgen. Als je ervoor kiest om dividend te herbeleggen dan zal ieder jaar je vermogen stijgen.

Nadelen van dividend beleggen

In vergelijking tot andere investeringen heeft dividend beleggen ook enkele nadelen:

  • Typisch aan dividend beleggen is dat er relatief weinig koerswinst is in vergelijking tot bijvoorbeeld normale aandelen
  • Bij dividend beleggen is de beste tactiek Buy & Hold, waardoor je geen gebruik maakt van tussentijdse koersdalingen door bijvoorbeeld economische slechte tijden of irrationele emotionele paniek
  • Dividend beleggen is een lange termijn beleggingsstrategie. Het is geen snelle of makkelijke manier om rijk te worden. Maar heel eerlijk: de snelle manier tot rijk worden is altijd zeer risicovol (alles-of-niks-praktijken!)

Als we kijken naar de voor- en nadelen aan dividend beleggen dan wordt wel duidelijk dat het een relatief stabiele manier is om je vermogen te laten groeien op lange termijn. Het is alles behalve risicoloos, immers geld beleggen met weinig risico is mogelijk maar geeft ook lagere rendementen. Dat is meer geschikt voor wie al een hoog startkapitaal heeft (> 100.000 euro). Desalniettemin is dividend beleggen in vergelijking tot andere type beleggingen een rationele lange termijn beleggingsstrategie om je vermogen te laten groeien.

Soorten dividend investeringen

Bij dividend beleggen zijn meerdere opties mogelijk. Hieronder neem ik vier verschillende manieren van dividend investeringen met je door. Kijk hierbij goed naar wat jij leuk vindt. Wat vind je interessant? En waar ben je goed in? Nu ken ik een persoon (uit respect zal ik zijn naam niet noemen) die totaal geen verstand heeft van de aandelenmarkt. Hij snapt het gewoon niet. Dat geeft niet, want hij is wel zeer bedreven in vastgoed. Daarom doet hij uitsluitend beleggen in fondsen en aandelen die betrekking hebben tot vastgoed. Zo heeft ieder zijn kracht, en jij dus ook. Blijf dicht bij hetgeen dat je begrijpt, want zo verklein je de kans op verliezen.

Dividend aandelen in Nederland

De meest voor de hand liggende optie zijn dividend aandelen. Hierboven hebben we het al uitgebreid gehad over hoe dat werkt. Als we binnen Nederland blijven, dan heeft de Nederlandse beurs AEX een interessant aanbod aan dividend aandelen. Kijk eens naar de onderstaande grafiek:

dividend beleggen in Nederland

Nu heb ik de afbeelding genomen op het moment van de Coronacrisis. In deze hysterie zijn de beurzen tot wel 30% gedaald. Zo is Shell in bovenstaand moment met meer dan 55% gedaald! Op moment van schrijven zijn deze aandelen heel goedkoop. En de dividenden zijn uiterst hoog. Zo keert Shell op dit moment 13,35% dividend uit, Aegon 16,96%, ING 13,36% en PostNL zelfs 24,05%! Gewoon een simpele rekensom omdat het leuk is: als je vandaag voor 100.000 euro aan dividend aandelen van Shell, Aegon, ING en PostNL koopt zal je snel gerekend zo’n 17.000 euro aan dividendinkomsten ontvangen. En dat binnen 1 jaar. Wel gaat er nog 33% belasting vanaf (lang leven Nederland en de socialistische samenleving 😊).

Dividend aandelen in de Verenigde Staten

Persoonlijk vind ik het heel erg leuk om te beleggen in de aandelenbeurzen van de Verenigde staten, zoals je kan lezen in mijn aandelen advies. Dit zijn de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq. Ook in de V.S. zijn enkele interessante dividend aandelen. Zo maar twee voorbeelden hiervan ter inspiratie vind je hieronder:

dividend beleggen in Nederland

Het grote verschil tussen de V.S. en Nederland is dat Amerikaanse bedrijven meer groei doormaken. De V.S. is economisch gezien een veel sterker land dan Nederland, en de bedrijven groeien dan ook veel sterker. Het resultaat hiervan is dat het dividend van deze bedrijven lager is, maar dat zij wel meer en hogere koersstijgingen doormaken. Coca-Cola is hier een goed voorbeeld van. Het dividend rendement is circa 3,5%, maar tussen 2010 en 2020 is de koers wel met 110% gestegen.

Naast de Verenigde Staten zijn er natuurlijk nog andere landen met interessante dividend aandelen. Zo heb je in Canada enkele grote banken die jaarlijks hoge dividenden uitkeren. Het belangrijkste taak die jij hebt is een zo goed mogelijk vooronderzoek te doen. Als je echt goede resultaten wilt behalen, betekent dit dat je ieder dividendaandeel uit de grote economieën dient te onderzoeken. Welke heeft de beste koers/winst verhouding? Welke heeft het meeste toekomstperspectief? Welke heeft de sterkste dividendgroei? Niemand heeft gezegd dat dividend beleggen makkelijk is 😉.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

ETF dividend beleggen

Ik ga er even vanuit dat je bekend bent met het begrip ETF, wat staat voor Exchange Traded Fund. Mocht je dit niet zijn, dan mag je eigenlijk deze gratis tutorial over beleggen in ETF niet missen. Daarin lees je zeer uitgebreid wat een ETF is, en hoe je erin kan beleggen. Een absolute aanrader, want ETFs zijn een prima manier om veel spreiding aan te brengen met slechts een enkele aankoop (ETF is een soort van mandje vol aandelen).

Naast de “normale” ETFs zijn er ook dividend ETFs. Het enige verschil tussen de twee, is dat een dividend ETF uitsluitend dividend aandelen trackt. Dit is dus eigenlijk een mandje vol met dividend aandelen. Het grote voordeel hieraan is dat je direct grote spreiding aanbrengt in allerlei verschillende dividend aandelen. En aangezien er veel keuze is qua ETF producten, heb je ook hier weer de gelegenheid om te kiezen voor industrieën waar je verstand van hebt.

En tactische belegging voor de lange termijn is periodiek beleggen in ETF. Zo kan je bijvoorbeeld iedere maand 1.000 euro investeren in een dividend ETF. Daarmee word je geld automatisch verspreidt over alle dividend aandelen binnen de ETF, en breng je dus mooie spreiding aan. Voorbeelden van dividend ETFs zijn bijvoorbeeld Global Dividend ETF (zoek in google naar “ZPRG stock”) of die van Vanguard met symbool VHYL. In deze laatste zit meer dan 1.600 aandelen. Behoorlijke spreiding dus!

Dividend dankzij vastgoedfondsen

Naast dividend binnen de aandelenmarkt is het ook mogelijk om dividend op vastgoed te behalen. Dit laatste kan via een vastgoedfonds. Weet je wat het is, welvarend worden met beleggen doe je niet door extreme risico’s te nemen. Wie extreme risico’s neemt is ofwel binnen een jaar miljonair, of hartstikke platzak. Maar zij die meer rationeel en berekend leggen, kunnen op een meer zekere manier vermogen opbouwen. Je zal altijd nog risico lopen, niks is minder waar. Zo heb ik met mijn eigen aandelen grote pieken en dalen meegemaakt. Onder meer recentelijk met de Coronacrisis.

Een logische stap voor nog meer risicospreiding zonder concessies te doen aan rendement, is door naast dividend aandelen ook te investeren in vastgoedfondsen. Het is niet voor niks dat vele rijke mensen zweren bij rijk worden met vastgoed. Vastgoed heeft enkele unieke voordelen die de aandelenmarkt niet kan bieden, en daarom is het een interessante aanvulling op onze totale beleggingsportefeuille. In het bijzonder vastgoedfondsen keren maandelijks of per kwartaal zo’n 6 tot 8% dividend uit. Als je nu meer wilt verdiepen in het beleggen van vastgoedfondsen, dan raad ik je aan om mijn review over Exporo eens te lezen. Dit is een van de beste vastgoedfondsen die ik ken, waarbij het risico zeer beheersbaar is en toch mooi rendement haalbaar is.

Ook Corum Investments is een zeer interessant en gediversifieerd vastgoedfonds met een verwacht maandelijks dividend van 6 tot 7%. Lees hier de Corum Investments review met nodige informatie over deze kans tot spreiding in de vastgoedmarkt en als lange termijn dividend belegging!

Dividend beleggen dankzij REITs

Tot slot hebben we nog REITs. Dit staat voor Real Estate Investment Trust. Eigenlijk is dit niks anders dan een beursgenoteerd vastgoedfonds. Dit is weer wezenlijk anders dan een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds zoals hierboven aangegeven. Zomaar een voorbeeld is dat een REIT in principe meer flexibel is in het aan- en verkopen van je belangen. Dat maakt REITs meer geschikt voor korte termijn investeringen. Maar vergis je niet, ook bij REITs zijn dividenden van 6 – 12% realiseerbaar!

Naast individuele REITs zijn er ook nog ETF REITs. Dit kan je vergelijken met de dividend ETF zoals hierboven besproken. Het enige verschil is dat in zo’n ETF REIT meerdere REITs zitten, waardoor je met een enkel aandeel maximaal kan spreiden over meerdere REITs.

Voor meer informatie over hoe dit allemaal werkt kan je het artikel over beleggen in REITs lezen.

Redenen waarom dividend investeren interessant is

voordelen dividend beleggen

Investeren in assets (aandelen, vastgoedfondsen) die dividend opleveren is interessant omwille meerdere redenen. Zeker voor mensen die nog maar net beginnen met beleggen is dividend investeren een laagdrempelige (en relatief minder risicovolle) manier om te starten.

Om te beginnen zorgt dividend beleggen voor een groeiend vermogen. De truc hierbij is om het dividend continue te herbeleggen. Daarmee zal dividend in een stijgende lijn toenemen. Stel dat je 10% dividend krijgt over 100.000. In dit geval heb je na een jaar 110.000 euro. Maar stel nu dat je 10% dividend krijgt over 500.000 euro. In dat geval heb je 550.000 euro na een jaar. En deze stijgende lijn neemt alleen maar harder toe!

Een andere reden om te starten met dividend investeren is dat het een van de beste voorbeelden tot passief inkomen opbouwen is. Het is passief inkomen omdat je er in principe weinig aandacht aan hoeft te besteden. In het begin zal je zeer goed onderzoek moeten doen naar de vele dividend aandelen. Maar zodra je het geld hebt belegd, is het een kwestie van continue herbeleggen van je dividend een maandelijkse extra inleg.

Ook is dividend aandelen minder risicogevoelig dan normale aandelen. Het heeft nog steeds wel risico, zeker wanneer je niet doet spreiden. Maar op de vraag waar te beginnen met investeren als beginner zal dividend beleggen zeker een onderdeel zijn.

Tot slot, dividend beleggen is ideaal voor wie wilt beleggen voor haar kind. In dat geval kan je namelijk maximaal gebruik maken van de lange termijn. Dit geldt hetzelfde bij beleggen voor jeugd. Gebruik de tijd in je voordeel, en laat dividend op dividend groeien totdat je een zeer groot vermogen hebt!

Dividend beleggen als onderdeel van je beleggingsportefeuille

Alhoewel ik het al een aantal keer benoemd hebt, herhaal ik het toch nog een keertje: breng zoveel mogelijk spreiding aan! Met beleggen kan je altijd (een deel) van je inzet verliezen. Wees dus verstandig en probeer dit risico te minimaliseren door je kansen te spreiden. De tip hiervoor is door het opbouwen van een beleggingsportefeuille. Zo vind je hier mijn persoonlijke beleggingsportefeuille voorbeeld. Dividend beleggen is een relevante en goede aanvulling, maar zorg ook dat je andere type investeringen doet.

Tot slot, voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal altijd gewaardeerd worden.

Reacties
Categorieën