TOP 10 Beste Dividend ETF’s voor Dividend Beleggers (en Value)
beste-dividend-etfs
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
10/29/2021
11 min

TOP 10 Beste Dividend ETF’s voor Dividend Beleggers (en Value)

10/29/2021
11 min

Beste Happy Investor, wat zijn de 10 beste dividend ETF’s voor dividend (en value) beleggen? Op basis van verschillende criteria, zoals risico en dividend, vergelijken we meerdere dividend ETF’s met elkaar. Na veel onderzoek is een top 10 tot stand gekomen. Ook gaan we kijken hoe we een dividend beleggingsportefeuille samenstellen, waar je de beste dividend ETF’s kan kopen, en een analyse op risico’s en kansen per tracker.

Op naar de beste dividend ETF’s!

PS: vind je dit artikel waardevol? Delen wordt zeer gewaardeerd om anderen te helpen met betere beleggingen

Inhoudsopgave

De Beste Dividend ETF’s: TOP 10 voor lange termijn dividend beleggen

 beste-dividend-etf-vergelijkenBron: onderzoek Happy Investors

De tabel weergeeft de TOP 10 beste dividend ETF’s. Dit is op basis van vergelijken en ranking criteria. Daarbij wegen de criteria van (1) posities, (2) dividend en (3) expense ratio het zwaarste, aangezien hier de focus ligt op (stabiel) dividend beleggen. Ook dividendgroei is een belangrijk criterium (zie analyse in dit artikel).

Op basis van kleuren kan je zien welke dividend ETF’s relatief het beste scoren. Rood = ondergemiddeld, geel = gemiddeld en groen = bovengemiddeld.

Ik sluit niet uit dat er betere dividend ETF’s zijn dan deze tabel. Ik heb echter vertrouwen in deze selectie. Wat betreft de “emerging markets” en “Europa” dividend ETF’s kan het zijn dat er betere aandelenfondsen zijn. Desalniettemin heb ik goede argumenten om tot deze selectie te komen. Zoals bijvoorbeeld de IDVY. Dit fonds lijkt het niet zo goed te doen (op dividend na), maar dit fonds scoort wel heel goed op lage P/E- en P/B-ratio’s. Dit betekent potentiële onderwaardering en derhalve een hoger opwaarts rendement in de toekomst.

Hieronder vind je een korte analyse per dividend ETF ter uitleg.

Laten we eerst naar cruciale tips kijken voor het samenstellen van een dividend ETF portefeuille. Ook geef ik aan waar je welke dividend ETF kan kopen.

Dividend Portefeuille Samenstellen met de Beste Dividend ETF’s voor lange termijn

dividend-etf-portefeuille-samenstellen

De combinatie van wereldwijde spreiding + lange termijn vasthouden + dividend herinvesteren leidt tot exponentieel vermogensgroei op de lange termijn. Met name spreiding is van belang voor wie stabiliteit wenst.

De TOP 3 beste Dividend ETF’s zijn gericht op U.S. aandelen (zie tabel). Dit heeft in het verleden geleidt tot hoger koersrendement, maar geeft geen garantie voor de toekomst. Zeker gezien het risico van relatief hoge waardering (P/E-ratio). Je wilt daarom niet uitsluitend in dit type dividend tracker investeren.

De oplossing: stel een gediversifieerde beleggingsportefeuille samen voor meer risicospreiding, zowel in geografie als industrie.

Je kan bijvoorbeeld de SCHD combineren met de DVYE en IDVY. Laatstgenoemde richten zich respectievelijk op emerging markets en Europa. (note: je hebt ook IDV voor iets meer internationale spreiding). Zo’n samenstelling zou je willen maken met als doel een hoger dividend of totaalrendement.

Voor de passieve beleggers is er een makkelijkere manier: de VHYL. Deze beste dividend ETF biedt wereldwijde spreiding in 1500+ bedrijven die relatief hoger dividend uitkeren. Dit is niet het best presterende fonds op zowel dividend als ETF, maar wel een gemakkelijke manier tot relatief veel risicospreiding. Naast de VHYL heb je ook de populaire VWRL ETF. Dit fonds biedt nóg meer spreiding met een iets lager dividend.

Naast een selectie van (dividend) ETF’s is het ook noodzakelijk om te beleggen in andere investeringsmarkten. Zo krijg je met deze beste vastgoedfondsen een gediversifieerde investering in vastgoed. Dit geeft circa 7 – 8,5% dividend per jaar. Ook kan je kijken naar diverse activa, waaronder obligatie (ETF’s), grondstoffen (ETF’s), P2P Lending, Crowdfunding, et cetera.

Waar kan ik de beste dividend ETF’s kopen?

Hieronder vind je mijn aanbevelingen voor beleggingsapps die ik zelf ook gebruik voor het kopen van de beste dividend ETF’s:

De dividend trackers SCHD, DGRO, SPYD, DVY, en KRE kan je commissievrij kopen via eToro

De dividend trackers SPYD, VHYL en IDVY (of IDV) kan je kopen via DEGIRO

De dividend trackers PSP, DVYE en FLRU kan je kopen via Financial Freedom of Mexem

beste-beleggingsapp-vergelijker

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

beleggen-bij-financial-freedom

Analyse van de beste dividend Exchange Traded Funds voor de lange termijn

dividend-etfs-analyse

Hieronder vind je een korte analyse van deze beste dividend ETF’s:

 1. iShares Core Dividend Growth ETF (DGRO)
 2. Invesco Global Listed Private Equity ETF (PSP)
 3. iShares Emerging Markets Dividend ETF (DVYE)
 4. FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (VHYL)
 5. SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE)
 6. iShares Europe Dividend UCITS ETF (IDVY)

De mijns inziens beste dividend ETF Schwab U.S. Dividend Equity (SCHD) heb ik onderzocht in een aparte, meer uitgebreide analyse (klik op de blauwe link).

De dividend ETF’s SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend en de iShares Select Dividend hebben overlap met andere trackers uit deze lijst. Het zijn beide prima aandelenfondsen, maar we zullen ze niet apart analyseren.

Ook de Franklin FTSE Russia ETF gaan we niet analyseren. Dit is een interessante belegging, maar geeft ook relatief hoger risico. Het is een themafonds dat zich richt op Russische bedrijven die dividend uitkeren. Het dividend, rendement en de expense ratio zijn uitstekend, maar typisch gezien is zo’n themafonds niet geschikt voor passieve of risicomijdende dividendbeleggers. Mocht je wel meer risico willen nemen, dan is het de moeite waard om te onderzoeken.

Tip: lees altijd de factsheet vóórdat je een dividend ETF koopt.


Analyse beste dividend fonds: iShares Core Dividend Growth ETF (DGRO)

Na een analyse van iShares Core Dividend Growth ETF bekom ik de volgende relevante gegevens:

 1. Strategie: goedkope dividend tracker voor U.S. aandelen met dividendgroei uit verschillende industrieën
 2. Posities: circa 400
 3. Dividend: 2.07%
 4. Dividend Groei 5 jaar: 10.28%
 5. Top 10 aandelen weging: 25.62%
 6. Expense ratio: 0,08%
 7. P/E-ratio: 25.52
 8. P/B-ratio: 3.74

De DGRO behoort mijns inziens tot de beste dividend ETF’s voor U.S.-aandelen. Met circa 400 posities krijg je relatief veel spreiding, zoals je dit ook met een S&P 500 dividend ETF zou krijgen. De DGRO richt zich op een combinatie van Value en Groei, waarbij de bedrijven een trackrecord hebben in consistente dividendgroei. Dit blijkt ook uit de 5-jaarlijkse dividendgroei van 10.28%.

De top 10 aandelen maken 25.62% van het totaal uit. Dit is niet hoog noch laag. Het betreft een diverse mix van bedrijven, zoals Microsoft tot Home Depot. Het risico van dit dividendfonds zit in de hogere financiële waardering en beperkte geografische spreiding. Een gewogen gemiddelde P/E-ratio van 25 is (historisch gezien) hoog. Dit betekent dat deze bedrijven de komende jaren flink moeten groeien in winst. Gebeurt dit niet, dan zal de DGRO een lager rendement uitkeren in vergelijking tot de afgelopen jaren.

Dit dividendfonds hanteert een zeer lage managementfee van 0.08%. Dit is gunstig voor hoger netto rendement op lange termijn. Je kan de iShares Core Dividend Growth ETF commissievrij kopen via eToro. Lees hier mijn eToro review en ervaringen.

analyse-beste-dividend-etfsBron: iShares.com, 28 oktober 2021

Analyse beste dividend fonds: Invesco Global Listed Private Equity ETF (PSP)

Na een analyse van Invesco Global Listed Private Equity ETF bekom ik de volgende relevante gegevens:

 1. Strategie: globale focus op aandelen van bedrijven die geld investeren en/of lenen in/aan niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity)
 2. Posities: circa 80
 3. Dividend: 7.69%
 4. Dividend Groei 5 jaar: 25.78%
 5. Top 10 aandelen weging: 44.10%
 6. Expense ratio: 1.45%
 7. P/E-ratio: 19.27
 8. P/B-ratio: 2.24

De PSP richt zich als beste dividend ETF volledig op investeringsmaatschappijen en kapitaalverstrekkers in private equity. Dit omvat bedrijven zoals KKR & Co, Blackstone en de “Nederlandse” investeringsmaatschappij Prosus N.V..

De Invesco Global Listed Private Equity ETF is niet voor risicomijdende dividendbeleggers. Het fonds heeft een beperkte focus qua sectoren en de top 10 aandelen bedragen 44% van het totaal (wat hoog is). Een ander groot nadeel is de zeer hoge managementfee van 1.45%.

Waarom behoort de PSP dan toch tot de beste dividendfondsen? Omdat zij uitstekend scoort op zowel dividend als jaarlijkse dividendgroei. Met name dit laatste is bijzonder hoog met 25.78%. Ook zijn de P/E- en P/B-ratio acceptabel qua niveau. Al geeft het fonds aan dat de forward P/E-ratio stijgt naar 23, wat dan weer aan de hoge kant is.

Je kan de deze tracker tegen lage commissie kopen bij Financial Freedom of Mexem.

dividend-etfs-vergelijkenBron: Invesco.com, 28 oktober 2021

Analyse beste dividend fonds: iShares Emerging Markets Dividend ETF (DVYE)

Na een analyse van iShares Emerging Markets Dividend ETF bekom ik de volgende relevante gegevens:

 1. Strategie: brede spreiding over gevestigde bedrijven in emerging markets met dividenduitkering
 2. Posities: circa 100
 3. Dividend: 6.75%
 4. Dividend Groei 5 jaar: 10.26%
 5. Top 10 aandelen weging: 19.82%
 6. Expense ratio: 0,49%
 7. P/E-ratio: 8.62
 8. P/B-ratio: 1.09

De DVYE is een goede dividend ETF voor meer risicomijdende beleggers die diversificatie willen aanbrengen binnen de emerging markets. De tracker biedt veel spreiding in geografie en sectoren. Het aantal posities is prima, waarbij de top 10 aandelen 19.82% van het totaal uitmaken. Maar het allerbelangrijkste is de relatief goedkope waardering: een P/E-ratio van 8.62 is erg laag. Het kan zijn dat deze beste dividend ETF ondergewaardeerd is.

DVYE biedt een relatief lager koersrendement, maar wel een hoog dividend. De jaarlijkse dividendgroei is oké. In combinatie met de lage P/E-ratio, kan dit wel eens een zeer goede belegging worden met hoog totaalrendement. Binnen die context is een managementfee van 0,49% acceptabel.

emerging-markets-dividend-etfBron: iShares.com, 28 oktober 2021

dividend-etf-ontwikkelingslandenBron: iShares.com, 28 oktober 2021

Analyse beste dividend tracker: FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (VHYL)

Na een analyse van FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF bekom ik de volgende relevante gegevens:

 1. Strategie: De Index bestaat uit aandelen van grote en middelgrote bedrijven, exclusief vastgoedtrusts, in ontwikkelde en opkomende markten die dividenden betalen die doorgaans hoger liggen dan gemiddeld
 2. Posities: circa 1500 - 1800
 3. Dividend: 2.59%
 4. Dividend Groei 5 jaar: N/A
 5. Top 10 aandelen weging: 13.6%
 6. Expense ratio: 0,29%
 7. P/E-ratio: 11.4
 8. P/B-ratio: 1.7

De FTSE All-World High Yield UCITS ETF is de beste keuze voor risicomijdende beleggers die passief willen investeren. Het fonds biedt wereldwijde spreiding aan in 1500+ bedrijven die dividend uitkeren. De tracker volgt geen vastgoedfondsen (REIT’s). Daarom zou beleggen in REITs een goede aanvulling zijn op de VHYL.

Het dividend en rendement is niet schokkend hoog. Dat kan ook niet bij zo’n grote (risico)spreiding. Wel kan je deze tracker zien als een meer zekere investering met lagere koersvolatiliteit. Dit wilt niet zeggen dat VHYL geen 30% kan dalen, maar de kans daarop is kleiner. Zeker gezien de huidige P/E-ratio van 11.4, wat duidt op een relatief lager neerwaarts potentieel.

De VHYL behoort ook tot de DEGIRO kernselectie, wat betekent dat je de ETF commissievrij kan kopen. Meer weten? Bekijk hier de 10 beste fondsen uit DEGIRO Kernselectie.

beste-wereldwijde-dividend-etfBron: vanguardinvestments.dk, 28 oktober 2021

Analyse beste dividend tracker: SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE)

Na een analyse van SPDR S&P Regional Banking ETF bekom ik de volgende relevante gegevens:

 1. Strategie: tracker voor aandelen van regionale banken
 2. Posities: circa 130
 3. Dividend: 2.15%
 4. Dividend Groei 5 jaar: 11.82%
 5. Top 10 aandelen weging: 20.78%
 6. Expense ratio: 0,35%
 7. P/E-ratio: 12.01
 8. P/B-ratio: 1.38

SPDR S&P Regional Banking is een thema dividend ETF die zich richt op (regionale) banken. De volledige focus op dit type aandeel maakt het een risicovollere assets. Desalniettemin zijn het dividend en het historische koersrendement aantrekkelijk. Op dit moment lijkt de financiële wereld redelijk stabiel te zijn. Het fonds zelf verwacht een 3 – 5 Jaarlijkse EPS Groei van 13.7%. Dat is goed gezien de relatief lagere P/E waardering van 12.01.

Je zou in deze beste dividend ETF willen beleggen indien je gelooft in een stabiele, groeiende bankenwereld voor de komende jaren. Mijns inziens geeft deze sector wel risico’s omtrent innovatie. De toenemende online banking en DeFi (crypto) zijn serieuze bedreigingen voor regionale banken. Anderzijds beheren de banken op dit moment een goede balans en hebben ze een relatief lage financiële waardering. Derhalve kan het voor de middellange termijn van 1 – 5 jaar nog interessant zijn, maar voor de lange termijn zie ik meer onzekerheid.

Alhoewel: de KRE bevat ook posities in innovatie banken zoals Silvergate Bank, wat een bank voor crypto valuta is.

Let op: dit fonds heeft een zeer hoge short interest van ±40%!

Dit dividendfonds kan je commissievrij kopen via eToro.

is etoro de beste beleggingsapp

dividend-tracker-voor-bankenBron: ssga.com, 28 oktober 2021

Analyse beste dividend tracker: iShares Europe Dividend UCITS ETF (IDVY)

Na een analyse van iShares Europe Dividend UCITF ETF bekom ik de volgende relevante gegevens:

 1. Strategie: gediversifieerde bedrijven uit de eurozone met hoogste dividendopbrengsten
 2. Posities: 30
 3. Dividend: 4,11%
 4. Dividend Groei 5 jaar: N/A
 5. Top 10 aandelen weging: 44.01%
 6. Expense ratio: 0,40%
 7. P/E-ratio: 10.1
 8. P/B-ratio: 1.07

De laatste uit mijn TOP 10 beste dividend ETF’s is de iShares Europe Dividend UCITS (IDVY). Er zijn verschillende trackers voor dividendbedrijven uit Europa. Daarvan heeft IDVY een van de kleinere holdings met slechts 30 posities. Bovendien bedraagt de top 10 holdings 44.01% van het totaal.

Waarom zou je dit risico nemen?

Je zou dit willen doen omdat je verwacht dat IDVY hoger rendement geeft in vergelijking tot grotere trackers. Op basis van financiële waardering zou dit aannemelijk zijn. De P/E-ratio bedraagt slechts 10.1. Nu zitten er geen groeibedrijven in deze tracker, maar dan nog is de waardering laag. Dit kan interessant zijn voor Value beleggers.

Beleggen in hoog dividendaandelen is overigens niet altijd verstandig. Je loopt hierbij het risico te investeren in stagnerende of krimpende bedrijven. Zij keren weliswaar hoog dividend uit, maar de bedrijfsgroei is negatief. Op de lange termijn betekent dit mogelijke downsizing of zelfs failissement. De koers zal daardoor dalen, waardoor je totaalrendement negatief kan zijn.

Een ander risico zijn Value traps. Soms zijn aandelen bewust heel goedkoop, omdat het toekomstperspectief negatief is (zie boven). Dit soort bedrijven lijken goedkoop, maar zijn het niet. Wanneer zij namelijk krimpen in winst, neemt de P/E-ratio toe bij eenzelfde koers. Het gevolg: je aandelen worden op de lange termijn duurder i.p.v. goedkoper. Dat wil je niet, want het gevolg kan wederom koersverlies zijn.

IDVY is echter een ETF. Door de spreiding over 30 verschillende bedrijven kan je dit soort risico’s beperken en je winstkans verhogen. De IDVY (en IDV) kan je kopen via DEGIRO. Ook alternatieven zoals de STOXX 100 Dividend zijn beschikbaar.

beste beleggingsapps vergelijken nederland

dividend-trackers-europa-aandelenBron: iShares.com, 28 oktober 2021


Reacties
Categorieën