Beleggen in Vanguard All-World High Dividend Yield ETF (VHYL): Analyse
vhyl-etf-analyse-beleggen
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
10/31/2021
5 min

Beleggen in Vanguard All-World High Dividend Yield ETF (VHYL): Analyse

10/31/2021
5 min

Beste Happy Investor, in dit artikel vind je een ETF Analyse Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (VHYL). Deze populaire tracker biedt enkele grote voordelen voor lager-risico passieve beleggers. Anderzijds stel ik de effectiviteit ervan ter discussie. Zo biedt VHYL in vergelijking een lager rendement. Zelfs in vergelijking tot alternatieve ETF’s die feitelijk gezien eenzelfde of meer spreiding bieden. Oftewel: VHYL is mijns inziens niet de beste keuze. In dit artikel vind je een analyse over het hoe en wat.

Op naar de VHYL ETF analyse!

Inhoudsopgave:

Wat is Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (VHYL) en waarom in beleggen? Review van strategie

review-vhyl-etf-analyse

Beleggen kan heel complex of heel eenvoudig zijn. Je moet van goede huizen komen om de markt te verslaan. Dat wil zeggen: hoger rendement dan beleggen in S&P 500 (±8%). In goede tijden denkt iedereen (waaronder ik) dat dit eenvoudig is, maar op de lange termijn kan dit vies tegenvallen.

Een gelukkig man of vrouw is tevreden met wat is. Bij beleggen werkt het net zo. Hoe lager je behoefte naar rendement, hoe veiliger je kan beleggen. De Vanguard All-World High Dividend Yield ETF is hier een voorbeeld van. Dit is een aandelenfonds wat fungeert als een tracker (Exchange Traded Fund). Het volgt de aandelenkoers van ±1700 bedrijven die dividend uitkeren. Deze dividendaandelen bevinden zich wereldwijd binnen verschillende sectoren.

Door het kopen van Vanguard All-World High Dividend Yield ETF spreid je geld over 1500+ bedrijven wereldwijd.

Waarom zou je dit willen?

Het grote voordeel aan grote, passieve aandelenfondsen is dat je tegen lager risico toch mooi rendement kan realiseren. Het beleggingsproduct is bedoelt voor passieve beleggers, die periodiek beleggen in ETF’s. Een derde voordeel is dat je geen kennis van aandelen analyse nodig hebt. Je koopt gewoon de hele “berg” in plaats van zoeken naar de diamanten.

Waarom niet beleggen in VHYL? Het grote “nadeel” is dat het laag rendement geeft voor gevorderde beleggers. Met meer kennis en kunde kan je een hoger rendement halen. Dit kan bijvoorbeeld al door te kiezen voor de beste dividend ETF’s.

Relevante kerncijfers uit deze VHYL ETF analyse (download de factsheet voor actuele cijfers):

  • Totaalrendement sinds oprichting (2013): 6.26% (dividend herinvesteren)
  • Dividend: ±3%
  • Aantal posities: ±1700
  • Total expense ratio: 0,29%
  • P/E-ratio: 11.4
  • Risicocategorie DEGIRO: H

Review Top 10 Aandelen Analyse Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (VHYL)

 aandelen-analyse-vanguard-all-world-high-dividend-yield-etfBron: factsheet VHYL, 30 oktober 2021

Een aandelen analyse van Vanguard All-World High Dividend Yield ETF is geruststellend. De top 10 aandelen bevat zo’n 10 – 15% van het totaal. De samenstelling varieert per periode. Er zitten uitsluitend large- en mid caps aandelen in dit fonds. Dit zijn grotere bedrijven, waardoor het risico wederom afneemt. Bovendien keren alle aandelen in de VHYL een hoger dan gemiddeld dividend uit. Het voordeel is evident. Het nadeel is typisch gezien lager koersrendement.

Interessant aan de tracker is de huidige financiële waardering. Een P/E- en P/B-ratio van respectievelijk 11.4 en 1.8 is relatief laag voor een ETF. Bovendien is de return on equity oké. De earnings growth rate (EPS) is wel aan de lage kant. Dit laatste is de reden waarom VHYL weinig koersrendement geeft. Dit type bedrijf keert relatief meer dividend uit en investeert verhoudingsgewijs minder in winstgevende groei.

Wil je voor relatief veel zekerheid kiezen? Dan is de VHYL een uitstekende aanvulling op je beleggingsportefeuille! Je kan de VHYL kopen bij de beste beleggingsplatformen.

Risico analyse Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (VHYL)

risicos-vhyl-beleggenBron: Vanguard

Vanuit risico analyse doet Vanguard All-World High Dividend Yield ETF het mijns inziens goed. De score is nog altijd 5 uit 7, omdat dit ook in vergelijking tot lager-risico activa is. De tracker biedt echter veel spreiding in zowel posities, geografie en sectoren. De U.S.-aandelen bevatten 40% van het totaal. Bevalt dit je niet? Er zijn alternatieven. Ter voorbeeld: Naast de VHYL heb je ook de VYMI, oftewel Vanguard International High Dividend Yield. Dit fonds bevat ±1200 posities (ex. U.S-aandelen) met een dividend van ±3,5%.

Het grootste risico vanuit portfoliobeheer is dat de VHYL een beursgenoteerd aandelenfonds is (wat allerlei risico’s omvat). In extreme gevallen kunnen zelfs de meest gediversifieerde fondsen met -25% tot zelfs -60% dalen. Stel dat je op 1 januari 2018 was ingestapt. Twee jaar later tijdens de covid-19 crisis zou je op -23% hebben gestaan. In dit geval herstelde de markt snel, maar bij de financiële crisis was het dal dieper (-50%) en het herstel langzamer.

Ook grote, wereldwijde ETF’s zijn een lange termijn belegging! Houd rekening met een termijn van minimaal 5 tot idealiter 15 jaar. Zo behoed je jezelf van deceptie.

Bovendien is het cruciaal om extra bij te kopen bij grote aandelencrashes. Bij een gediversifieerd fonds is dit een zeer logische strategie. Op die wijze kan je een hoger gemiddeld rendement realiseren.

Er zijn vergelijkbare ETF’s die beter presteren dan de VHYL (zie onder). Naast ETF’s heb je ook andere keuzes wanneer je dividend wilt. Denk bijvoorbeeld aan vastgoedfondsen. Je hebt beursgenoteerde-(REITs) en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Dit laatste biedt doorgaans hoger dividend zonder koersschommeling. Mijns inziens is een combinatie tussen de beste ETF’s + vastgoedfondsen een logischere keuze dan enkel beleggen in VHYL.

Meer weten? Hier kan je de beste vastgoedfondsen vergelijken.

Rendement Analyse VHYL Vergelijken met Dividend ETF’s

vhyl-met-vwrl-vergelijkenVHYL en VWRL vergelijken

Geeft VHYL interessant rendement? Sinds inceptie (2013) is het gemiddeld rendement 6.26%. Dit is inclusief herinvesteren van dividend (volgens de factsheet). Klinkt goed? Ik vind van niet. Dit rendement is op basis van 2013 – 2021. In deze periode heeft de aandelenmarkt bovengemiddeld gepresteerd. Sommige ETF’s hebben zelfs 20 – 30% rendement gerealiseerd! De VHYL een magere 6.26%.

Op basis hiervan doe ik de aanname dat het gemiddelde totaalrendement van VHYL op een lange termijn van 20 jaar op circa 5 – 6,5% ligt.

De meest logische vergelijking is VHYL vs. VWRL. De “grote broer” biedt in vergelijking meer spreiding in posities (3500+ aandelen). Het geeft wel een iets lager dividend (2%). Maar het totaalrendement is in dezelfde periode 11.67%, terwijl de expense ratio vergelijkbaar is. Meer hierover lees je in de VWRL analyse.

Zowel de VHYL en VWRL bieden veel spreiding. Voor de meer gevorderde lange termijn belegger is het lucratief om in meer risicovolle ETF’s te beleggen. Waarom? Omdat grote trackers ook veel “slechte bedrijven” bevatten. Een selectie van, bijvoorbeeld, 100 sterke bedrijven geeft in praktijk hoger rendement. Let hierbij wel op risicospreiding in zowel gewicht, geografie en sectoren.

Conclusie: een (te) veiligere belegging met laag rendement

Mijn conclusie uit de Vanguard All-World High Yield Dividend ETF (VHYL) analyse is dat zij perfect is voor lager-risico passieve beleggers. De tracker biedt grote, wereldwijde spreiding tot dividendaandelen. Ja, VHYL kan wel eens met 50 – 60% dalen in extreme gevallen (zoals de financiële crisis). Hier moet je rekening mee houden door toepassen van DCA-tactiek. Aan de andere kant: hoe risicovol is een ETF waarin 1700 bedrijven wereldwijd zitten? En die ook nog eens dividend uitkeren?

Als lange termijn belegger acht ik de VHYL ETF als een relatief veilige belegging, met aantrekkelijk dividend. Het nadeel is een relatief laag totaalrendement. Op de lange termijn mag je zo’n 5 – 6,5% verwachten bij herinvesteren van dividend.

Voor meer gevorderde beleggers is het interessanter om te kiezen voor hoger-risico alternatieven. Die leveren op de lange termijn hoger rendement. Voorbeelden hiervan zijn vastgoedfondsen, een selectieve portefeuille met (dividend)aandelen en/of de beste ETF’s.

Reacties
Categorieën