Analyse Vanguard Total World Stock Index ETF (VT)
vanguard-total-world-stock-etf-analyse
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
05/23/2022
7 min

Analyse Vanguard Total World Stock Index ETF (VT)

05/23/2022
7 min

Beste Happy Investor, wil je beleggen in de wereldwijde economie? In deze Vanguard Total World Stock Index ETF analyse leggen we uit waarom VT een interessante keuze is voor passieve en/of lager-risico beleggers. Met de VT ETF kan je in feite eenvoudig investeren in de wereldwijde economie. Uiteraard zijn er voor- en nadelen, en ook deze ETF is niet zonder risico’s. Dit en meer komt aan bod gedurende onze analyse van de Vanguard Total World ETF.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

ETF Analyse: Vanguard Total World Stock Index Fund ETF (VT)

vanguard-total-world-stock-etf-analyse

De VT tracker is gericht op het repliceren van de prestaties van een benchmarkindex die het beleggingsrendement van aandelen in ontwikkelde en opkomende economieën over de hele wereld meet. Het fonds maakt gebruik van een indexbeleggingsstrategie om de prestaties van de FTSE Global All Cap Index te weerspiegelen.

Het belangrijkste uit deze analyse van Vanguard Total World ETF is dat het de grootste tracker is met wereldwijde spreiding. Er zitten 9000+ bedrijven in haar portfolio. Dit betekent dat je in feite alleen deze tracker hoeft te kopen om een goede weerspiegeling te krijgen van de globale aandelenmarkt.

Strategie van Vanguard Total World Stock Index Fund ETF

VT belegt in bedrijven uit ontwikkelde en opkomende markten in een cap-gewogen portefeuille. Het fonds ziet, net als andere vergelijkbare fondsen, grensgebieden over het hoofd, maar het negeren van landen als Vietnam en Koeweit heeft weinig invloed op het vermogen van het fonds om de wereldmarkt te volgen. Omdat VT ook small-caps omvat, is het aanzienlijk uitgebreider dan concurrerende ETF’s zoals ACWI, IWDA en VWRL.

Het fonds volgt de index met behulp van een steekproeftechniek, wat betekent dat het mogelijk niet alle bedrijven in de index bezit, maar wel een eerlijke vertegenwoordiging van activa die de hele index sterk nabootst in termen van belangrijke risico-indicatoren.

De emittent maakt gebruik van fair-value NAV's, die de handelspremies en -kortingen verminderen, maar de traditionele tracking-statistieken vertekenen. Bovendien maakt zij haar posities maandelijks bekend in plaats van dagelijks. Deze factoren zijn echter verre van doorslaggevend gezien de immense spreiding van het fonds.

Voor- en nadelen van Vanguard Total World Stock Index Fund ETF

Laten we de voor- en nadelen beoordelen van VT

Voordelen VT

 1. Het Vanguard Total World Stock ETF is een aantrekkelijke optie voor beleggers die opzoek zijn naar een robuuste portefeuille die goed gediversifieerd is per sector en locatie, elk kwartaal uitbetaalt en geen systematisch onderzoek nodig heeft
 2. Het grootste voordeel aan VT is haar spreiding
 3. Wanneer u een portefeuille hebt met meer dan 9.000 bedrijven die gediversifieerd is per sector en regio, is de kans dat je zware financiële verliezen lijdt relatief laag, maar niet nihil, op de lange termijn
 4. Zeer lage expense ratio (veel goedkoper dan banken)

Nadelen VT

 1. Het enige nadeel aan VT is dat er ook zoiets bestaat als diworsification. Dit betekent dat VT in onze mening te veel aandelen bezit. Een strengere selectie van betere bedrijven/aandelen leidt op de lange termijn tot een hoger gemiddeld rendement. Met de VT heb je enorm veel spreiding, maar laat je de kans op hoger rendement (tegen acceptabel risico) liggen

Hier zijn enkele belangrijke financiële gegevens over Vanguard Total World Stock Index Fund ETF-analyse:

 1. Ticker: VT
 2. Jaarlijks rendement sinds de oprichting: 6.88%
 3. Dividend: 1,82%
 4. Aantal holdings: 9451
 5. Totale kostenratio: 0,07%
 6. Koers/winstverhouding: 15 – 17 (volgens factsheet)

gratis-cursus-beleggen

TOP 10 Aandelen analyse van Vanguard Total World Stock Index Fund ETF (VT)

 aandelen-analyse-vanguard-total-world-etfBron: factsheet VT

De top tien van grootste holdings is goed voor 15,31% van de portefeuille. Het fonds is merendeel gericht op Amerikaanse aandelen, met een blootstelling van bijna 60,52%.

VT ETF Analyse van top 10 holdings

De aandelen Apple, Microsoft en Amazon hebben de grootste impact op VT. Daarnaast zitten er andere grote bedrijven in de top 10 holdings. Op zich is dit geen spannende activiteit, en de allocaties zijn acceptabel.

Microsoft Corp

Microsoft Corporation is een multinationale onderneming die software, diensten, toestellen en oplossingen creëert, in licentie geeft en onderhoudt. Office, Exchange, SharePoint, Microsoft Teams, Office 365 Security and Compliance, en Skype for Business, evenals de bijbehorende Client Access Licenses (CAL) voor Skype, Outlook.com, OneDrive en LinkedIn, zijn allemaal beschikbaar via de sector Productiviteit en bedrijfsprocessen van het bedrijf.

De sector Intelligent Cloud biedt licenties voor SQL, Windows-servers, Visual Studio, System Center en bijbehorende CAL's, evenals GitHub, een platform voor het hosten van code en samenwerking voor ontwikkelaars, en Azure, een cloudplatform.

Het biedt ook ondersteunende diensten en Microsoft-consultingdiensten om klanten te helpen bij het ontwikkelen, implementeren en beheren van Microsoft-server- en -desktopoplossingen; en training en certificering voor Microsoft-producten. Het segment More Personal Computing biedt Windows OEM-licenties (Original Equipment Manufacturer) en andere niet-volumelicenties van het Windows-besturingssysteem.

Beleggen in individuele aandelen als Microsoft kan leiden tot véél hoger rendement dan een gespreide tracker als VT. Anderzijds is het risico natuurlijk veel hoger. Dit is waarom gevorderde beleggers een portfolio samenstellen van 10 – 35 aandelen. Hoe meer ervaren zij zijn, hoe minder aandelen zij doorgaans bezitten (focus investing).

periodiek-beleggen

Amazon.com Inc.

Amazon.com, Inc. is een multinationaal technologiebedrijf dat zich bezighoudt met het aanbieden van online-winkeldiensten. Jeffrey P. Bezos lanceerde het bedrijf in juli 1994, en het is gevestigd in Seattle, Washington. Het is actief via de volgende bedrijfssegmenten: Noord-Amerika, Internationaal, en Amazon Web Services (AWS).

De detailhandel in consumentenartikelen en abonnementen via op Noord-Amerika gerichte websites, zoals www.amazon.com en www.amazon.ca, valt onder het segment Noord-Amerika. De sector Internationaal verkoopt consumentenartikelen en abonnementen via het internet aan mensen over de hele wereld. Amazon Web Services verkoopt computation, opslag, databases en andere AWS-diensten aan startende ondernemingen, bedrijven, overheidsorganisaties en academische instellingen over de hele wereld.

cursus-beleggen-aandelen

Hoe gediversifieerd is het Vanguard Total World Stock Index Fund ETF?

De Vanguard Total World Stock Index biedt een uitzonderlijke diversiteit. Deze enorme tracker volgt zeer veel beursgenoteerde bedrijven. Naar schatting zijn er zo’n 40 – 50K aandelen. VT volgt dus circa 20 – 25% van alle beursgenoteerde aandelen.

De impact van de zwakste presteerders op het totale resultaat van het fonds wordt afgezwakt door de brede diversificatie. Meer dan 9.000 aandelen zijn in de index opgenomen en de beheerders bootsen de benchmark vrijwel perfect na. Slechts 15% van de activa is in handen van de tien grootste bedrijven, waardoor het een van de minst geconcentreerde portefeuilles is.

De voordelen van diversiteit strekken zich uit tot de geografische banden van de portefeuille. De portefeuille weerspiegelt de samenstelling van de wereldmarkt, waarbij Amerikaanse aandelen ongeveer 60% van de activa uitmaken.

Let wel op het nadeel van de Vanguard Total World Stock ETF zoals hierboven aangegeven in onze analyse. Het nadeel is dat zij het marktgemiddelde volgt van de wereldwijde economie (min of meer). Hierdoor haal je ook een lager gemiddeld rendement. Qua koersverwachting mag je uitgaan van zo’n 6 – 7% op de lange termijn van 20 jaar (zie hieronder). Als je hoger rendement wilt, zal je in meer specialistischere en beste ETF’s moeten beleggen of in individuele aandelen. Uiteraard alles volgens je risicoprofiel.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Risico's en Koersverwachting Vanguard Total World Stock Index Fund ETF (VT)

Laten we de risico's en koersverwachting van VT bekijken.

Risico's van Vanguard Total World Stock Index Fund ETF

Het belangrijkste risico van beleggen in Vanguard Total World Stock Index Fund ETF is dat het blootgesteld kan worden aan valutaschommelingen. Omdat er beleggingen in verschillende landen zijn, kunnen beleggers winsten of verliezen zien als gevolg van valutaschommelingen tussen die landen.

De beleggingen van het fonds zijn geconcentreerd in de Verenigde Staten, wat betekent dat het aan dezelfde risico's onderhevig is als een rechtstreekse belegging in Amerikaanse aandelen. Als de Amerikaanse economie begint te verzwakken, dan zal dit fonds door die zwakte worden getroffen en kan je geld verliezen op je belegging. Het is dan ook niet dat de VT ETF een garantie op rendement is. Op de lange termijn is de kans op rendement aanzienlijk hoog, maar niets is zeker.

Koersverwachting Vanguard Total World Stock Index Fund ETF

Vanguard-experts denken dat de jaarlijkse rendementen op de aandelenmarkten in de Verenigde Staten de komende tien jaar waarschijnlijk tussen 3% en 5% zullen liggen. Als je rekening houdt met de inflatie, die volgens Vanguard minder dan 2% zal bedragen, zal het reële rendement minder dan 3% bedragen.

De reden dat de koersverwachting van VT laag uitvalt, is omdat de aandelenmarkt de afgelopen jaren heel goed gepresteerd heeft. De waardering van bepaalde aandelen hebben tijd nodig om weer op aantrekkelijk niveau te komen. Maar dit geldt niet voor alle aandelen, zoals de beste aandelen die toekomstige Value bieden!

Waar ETF’s kopen?

Het is belangrijk om de beste beleggingsplatformen te kiezen. Zij bieden een breed scala aan ETF's, zodat je een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

De Vanguard Total World ETF kan je kopen bij eToro, Mexem, et cetera. Deze tracker is echter niet beschikbaar via DEGIRO en BUX.

970x250


Reacties
Categorieën