Aandeel Xpeng (XPEV) Analyse: Koersverwachting, Risicos, Strategie [2022]
xpeng-aandelen-kopen-of-niet
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/18/2022
8 min

Aandeel Xpeng (XPEV) Analyse: Koersverwachting, Risico's, Strategie [2022]

06/18/2022
8 min

Beste Happy Investor, in deze analyse onderzoeken we Xpeng aandelen (XPEV). Xpeng is een EV-fabrikant, en haar aandelen XPEV vallen onder de “EV-aandelen”. Dit type aandeel is recentelijk hard gestegen, om vervolgens hard te dalen. Wat is nu, na de daling, de koersverwachting van XPEV? Wat is haar financiële waardering en zouden wij Xpeng aandelen kopen voor de lange termijn?

Op naar de analyse!

Inhoudsopgave

Aandelen analyse: Xpeng (XPEV)

xpeng-aandelen-analysebron: website Xpeng

XPeng Inc. is een Chinese startup die intelligente elektrische voertuigen ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt. De bedrijfslijn bestaat uit milieuvriendelijke vierdeurs sportsedans (de P7) en een SUV (de G3). De XPeng G3 SUV en P7 sportsedan waren succesvol toen ze werden geïntroduceerd in respectievelijk 2018 en 2020. In januari meldde XPeng 12.922 afleveringen van auto's, een stijging van 115 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Het bedrijf richt zich op de productontwerpen van Tesla. Het nieuwste model van Xpeng - P7 - concurreert rechtstreeks met de Model 3 van Tesla. Met hetzelfde ontwerp en gericht op dezelfde groepen gebruikers, heeft de Xpeng P7 zijn prijs lager gezet om klanten aan te trekken.

Het bedrijf is sterk gericht op autonoom rijden en heeft meer dan 300 werknemers in China en Californië. Volgens de oprichter, Xiaopeng He, heeft Xpeng intelligentie en elektrische aandrijfsystemen altijd evenveel gewicht gegeven. Het inzicht in het lange termijn strategie heeft Xpeng geholpen een community te vormen en een reputatie als innovator op te bouwen.

gratis-cursus-beleggen

Koersverwachting Xpeng (XPEV)

Volgens Barrons, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Xpeng (XPEV) $250,76, met een hoge schatting van $411,51 en een lage schatting van $84,33.

Volgens Tip Rank, gebaseerd op aanbiedingen van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Xpeng (XPEV) $39,41, met een hoge schatting van $55,60 en een lage schatting van $30,00.

Volgens Money.CNN, gebaseerd op aanbiedingen van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Xpeng (XPEV) $35,79, met een hoge schatting van $61,05 en een lage schatting van $12,51.

Wij begrijpen niet goed waarom Barrons zo'n hoge koersverwachting voor Xpeng geeft. Dit lijkt onnauwkeurig.

Xpeng aandelen kopen of niet op basis van financiële analyse

Binnen de Happy Investors Community vind je uitgebreide aandelen analyses. In dit artikel geven we geen uitgebreide financiële analyse van Xpeng (XPEV), maar hieronder vind je wel een beknopte samenvatting ter inspiratie.

 • Waardering: Xpeng aandelen zijn in vergelijking duur gewaardeerd. Ratio’s als EV/Sales, Price/Sales en P/B liggen op x5 – x2 t.o.v. concurrenten
 • Groei: Volgens de prognose groeit Xpeng enorm hard. Een omzetgroei van boven de 100% wordt verwacht. Voor 2023 is de verwachting 80% groei. De winstgroei is onbekend in onze data
 • Winstgevendheid: de nettomarge ligt momenteel op -22%
 • Momentum: het momentum van Xpeng aandelen stabiliseert en doet het daarmee op de korte termijn van 3 maanden relatief goed. Zeker gezien andere aandelenmarkten in elkaar storten

Xpeng aandelen zijn relatief duur. Maar de autofabrikant groeit enorm hard in omzet. De huidige beurswaarde is circa $24 miljard. Voor de lange termijn is er grote potentie, zeker gezien het feit dat zij opereren op (voornamelijk) de Chinese markt. Is dit bedrijf in staat om naast snelle omzetgroei ook winstgroei te realiseren? Dan zou dit een interessante overweging zijn.

Puur op basis van financiële analyse zijn we twijfelachtig over Xpeng aandelen kopen. Alleen al binnen de sector van autofabrikanten scoren Xpeng aandelen relatief slecht. De aandelen zijn in vergelijking duurder, terwijl de winstgevendheid minder aantrekkelijk is.

Is er toch een reden om Xpeng aandelen te kopen? Jazeker. Voor de lange termijn. De omzetgroei is zeer indrukwekkend. De cruciale vraag voor dit groeiaandeel is in hoeverre zij op de lange termijn winstgevend wordt. Indien Xpeng zowel omzet- als winstgroei kan aanhouden, dan kan het wel eens mooi rendement bieden.

Of wij Xpeng kopen? Nee, toch niet. Allereerst is het een Chinees bedrijf. Dit geeft meer onzekerheid. Bovendien zien we momenteel veel betere kansen in Value. De komende jaren zijn mogelijk minder gunstig voor groeiaandelen, maar de beste aandelen met sterke Value kunnen alsnog hoog rendement (en dividend) bieden.

Wel is het een interessant bedrijf en verwachten we lange termijn potentie van Xpeng. Als jij er aandelen van koopt, gunnen we je het allerbeste. Houd 5 – 10 jaar vast.

cursus-beleggen-aandelen

Sterke en zwakke punten van Xpeng (XPEV)

Laten we de strategische analyse van Xpeng doorzetten om te bepalen of we XPEV aandelen willen kopen voor de lange termijn.

Sterke punten van Xpeng

 • In China heeft XPeng een sterke merkherkenning en merkbekendheid, zowel bij bestaande klanten als bij potentiële nieuwe klanten. Met een sterke merkwaarde is XPeng nieuwe klanten blijven werven en winstgevende relaties blijven opbouwen met zowel nieuwe als trouwe klanten.
 • In de EV-sector bekleedt XPeng een sterke positie. Daarmee is het bedrijf in staat geweest zijn nieuwe producten snel op te schalen.
 • De afdeling Personeelszaken van XPeng is essentieel voor het succes van het bedrijf in de sector.
 • De EV-markt is een volatiele markt met veel spelers die streven naar innovatie, maar XPeng heeft een track record van succesvolle consumentgedreven innovatie.
 • Xpeng beweert dat zijn P7 een autonoom rijsysteem heeft dat is gebouwd op niveau 3 (L3), terwijl de meeste fabrikanten, waaronder Tesla, nog op L2 of L2.5 zitten.

Zwakke punten van Xpeng

 • De gemeenschappelijke tekortkoming van XPeng is dat er weinig modellen te koop zijn. In vergelijking met Mercedes- Benz en BMW biedt XPeng de consument minder keuzemogelijkheden. Wat de keuze van modellen betreft, zou XPeng zijn selectie van modellen moeten uitbreiden.
 • XPeng concentreert zich momenteel op de SUV-markt, maar de verkoopcijfers zijn niet geweldig.
 • Het gebrek aan uithoudingsvermogen van XPeng is een andere veel voorkomende tekortkoming. In eersterangs steden zoals Beijing en Shanghai zijn er veel oplaadstations voor nieuwe energievoertuigen, maar het onevenwicht tussen vraag en aanbod zal in de tweede en derde fase alleen maar groter worden.
 • Als gevolg van de Covid-19 pandemie en de blokkade van het Suezkanaal werd de wereldwijde bevoorradingsketen van XPeng verstoord. De toeleveringsketen van XPeng is nog steeds sterk afhankelijk van de bestaande toeleveringsketen, ondanks enkele voorzorgsmaatregelen.
 • De afdeling kwaliteitscontrole van XPeng Inc heeft een lager budget dan zijn concurrenten. Als gevolg daarvan ontbreekt het aan consistentie tussen de verschillende verkooppunten, wat de kwaliteit kan schaden.
 • XPeng moet zijn marketing- en reclame-inspanningen buiten zijn thuismarkt China opvoeren om de internationale markten te penetreren.
 • Lokale werknemers vormen de meerderheid van het personeelsbestand van XPeng Inc, en werknemers van andere rassen zijn in kleine aantallen aanwezig. Diversiteit op de werkvloer maakt het moeilijk voor werknemers met verschillende raciale achtergronden om zich aan te passen, wat leidt tot verlies van talent.

beste-aandelen-laag-risico

Bedreigingen en kansen voor Xpeng (XPEV)

Het bedrijf kent enkele kansen en bedreigingen die je wilt overwegen.

Kansen voor Xpeng

 • Volgens CEO He Xiaopeng streeft XPeng ernaar de vliegende auto in 2024 massaal te produceren. Bovendien wil XPeng de prijs van het voertuig onder de RMB 1 miljoen ($157.000) houden. Als het bedrijf deze twee doelen kan bereiken, is dat een interessante kans.
 • Met de financiële steun van de overheid en de bezorgdheid van de mensen om het milieu, winnen elektrische voertuigen, zoals de XPeng, momenteel aan populariteit.
 • Samenwerking met lokale spelers kan XPeng ook kansen bieden voor groei op internationale markten. XPeng is in staat om wereldwijde processen en uitvoeringsvaardigheden te combineren met lokale expertise.
 • Een lange ontwikkelingscyclus en een diepgaande industriële accumulatie zijn essentieel in de automobielindustrie. Xpeng kan zijn efficiëntie als technologiegericht bedrijf verbeteren door te kiezen voor loonproductie om zijn productiviteitsnadelen te compenseren.
 • De modellen van XPeng zijn voorzien van een reeks modieuze en gebruiksvriendelijke technologieën, waarmee het bedrijf zich positioneert als een pionier op het gebied van auto-intelligentie. Door een innovatieve geest te behouden, is Xpeng in staat om een fanclub op te bouwen met volgelingen die van nieuwe technologieën houden. Xpeng is in staat een agressievere prijsstelling aan te bieden dankzij de bereidheid van klanten om voor zijn nieuwe modellen te betalen.

Bedreigingen voor Xpeng

 • De laatste jaren hebben nieuwe energievoertuigen een grote toekomst, en XPeng moet het opnemen tegen een groot aantal concurrenten, zoals NIO en Li Auto, om een deel van de markt te veroveren.
 • XPeng Company ligt momenteel ver achter op sommige Japanse en Amerikaanse auto-industrieën in termen van kerntechnologieën en productieprocessen, zodat het geen technologische vooruitgang op korte termijn kan boeken.
 • Aangezien de markttrends de laatste tijd zijn veranderd, kan de zakelijke ontwikkeling van Xpeng onzekerder worden. China heeft aangekondigd dat het tussen 2020 en 2022 geen nieuwe energievoertuigen met een prijs van meer dan CNY 300 duizend zal subsidiëren.
 • Een andere factor die van invloed is op de sector, is dat Tesla een fabriek heeft geopend in Shanghai, wat zal resulteren in aanzienlijke belastingvoordelen wanneer het model op de Chinese markt wordt verkocht. Door deze gebeurtenissen heeft Tesla begin dit jaar de prijs van de Model 3 met meer dan 20% verlaagd, waardoor het prijsverschil tussen de Xpeng P7 en de Model 3 tot minder dan 10 000 USD is gedaald. Het betere merkimago en de sterkere industriële capaciteiten van Tesla zullen de druk op de verkoop van de Xpeng P7 opvoeren omdat zijn prijsstelling minder concurrerend is.
 • De ontwikkeling van elektrische voertuigen is in een fase gekomen waarin producten van hoge kwaliteit vereist zijn, waardoor de eisen aan fabrikanten van accu's en IGBT-chips zijn toegenomen. De bestaande marktsituatie bestaat uit CATL, Panasonic, Samsung, SKI, Eve Energy Co., Ltd, BYD, en Sunwooda, alsmede andere fabrikanten van accu's. Een trechtervormige vraag/aanbod-relatie wijst op een relatief tekort aan aanbod dat indirect van invloed is op de levering van orders van Xpeng Company.

periodiek-beleggen

Risicoanalyse van Xpeng (XPEV)

Het bedrijf is relatief nieuw, en zijn onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen zijn onzeker. Het aandeel Xpeng is daarom onderhevig aan volatiliteit. Met relatief weinig doch serieuze EV-concurrenten bezet het bedrijf een grote markt. Door de groei van XPeng (XPEV) moeten beleggers echter verwachten dat het aandeel van tijd tot tijd zal worden beïnvloed door een negatief sentiment. Bovendien loopt XPeng hetzelfde risico om van de beurs te worden gehaald als andere Chinese ADR's als de Amerikaanse en Chinese overheden het niet eens kunnen worden over de toegang tot controles.

Volgens het kwartaalverslag van Xpeng stegen de leveringen in het derde kwartaal met 159% Y-o-Y, maar dit waren wel 41.750 leveringen dan het vorige kwartaal. En de brutomarge van het bedrijf steeg met 1% tot 12,2%. De verliezen stegen echter met 268,3 miljoen dollar. Aangezien het bedrijf 6,58 miljard dollar in kas heeft kan het nog wel even doorgaan, maar dat is natuurlijk een onwenselijke situatie.

Tip: er zijn ook andere opties, zoals een duurzame ETF. In enkele van dit soort ETF’s vind je een bundeling van EV aandelen en andere bedrijven die werken aan schone energie.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Conclusie: Xpeng aandelen kopen of niet?

Xpeng aandelen kopen of niet? De keuze maak je zelf. Op basis van financiele analyse zouden we geen Xpeng aandelen willen kopen gezien de huidige onzekerheid van zowel China als potentiële economische recessie. Maar op basis van strategie kan Xpeng wel eens een interessante EV-speler worden. Zeker, ze hebben enige achterstand maar de markt is enorm en blijft groeien. Of het een goede lange termijn belegging is durven we niet met zekerheid aan te geven. We mogen hoe dan ook sterke koersvolatiliteit verwachten van Xpeng aandelen.

Al met al is er reden om dit bedrijf nader te onderzoeken en te blijven volgen. Maar voor nu slaan wij Xpeng over en halen we onze resultaten liever uit veiligere waarde aandelen.

Het is belangrijk om de beste beleggingsapps te kiezen. Zij bieden een breed scala aan aandelen en ETF's, zodat u een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

Reacties
Categorieën