Fixed en Growth Mindset Verschillen: Voorbeelden en Tips
wat-is-fixed-en-growth-mindset
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
03/12/2022
8 min

Fixed en Growth Mindset Verschillen: Voorbeelden en Tips

03/12/2022
8 min

Beste Happy Investor, weet jij het verschil tussen een fixed en growth mindset? Er zijn grote verschillen tussen deze denkwijze. De een houd je gevangen in een beperkende wereld. De ander leidt tot duurzame groei op ieder denkbaar aspect. In dit artikel gaan we in op de belangrijke verschillen tussen fixed en growth mindset. Ook geven we veel voorbeelden en tips om te veranderen van fixed naar growth.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Inhoudsopgave

Wat is een Fixed en Growth Mindset?

fixed en growth mindset uitleg

Het concept van de fixed en de growth mindset is afkomstig van Carol Dweck. Zij beschreef deze theorie in haar boek Mindset: The New Psychology of Success (2006). Sindsdien heeft ze een revolutie teweeggebracht in de psychologie en hoe we mindset, intelligentie en vaardigheden zien.

Dweck leert ons dat onze mindset een groot verschil maakt in onze vaardigheden. Het helpt ons om onze doelen te bereiken. In principe is alles mogelijk zolang je erin gelooft en bereidt bent erin te groeien.

Wat is een Fixed mindset?

Een fixed mindset gelooft dat iemands capaciteiten en vaardigheden blijvend zijn. Mensen met een fixed mindset hebben misschien niet het gevoel dat ze slimmer kunnen worden. Of dat als het op vaardigheden en talenten aankomt je ze ofwel "hebt of niet hebt". De Nederlandse vertaling is het hebben van een vaste mindset. De term is toepasselijk, omdat men met deze denkwijze letterlijk vast zit. Ze geloven niet dat het mogelijk is om beter te worden, puur op basis van inzet en ongeacht de erfelijke situatie zoals genen (en opvoeding).

Wat is een Growth Mindset?

Mensen met een growth mindset erkennen dat ergens niet goed in zijn een voorbijgaande toestand is. Ze hoeven zich niet te schamen of te bewijzen dat ze slimmer zijn. Ze zijn niet geobsedeerd om ergens in te slagen. In plaats daarvan zien ze uitdagingen als kansen om te groeien. Het gaat niet om het moeten, maar om het willen.

Simpel gezegd, een growth mindset is een aanleg om te geloven dat iedereen zijn vaardigheden en intelligentie kan verbeteren met inspanning.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillen en voorbeelden. Ook vind je tips om te veranderen van een vaste naar groeiende denkwijze. Mocht je nog niet bekend zijn met deze materie, dan lees je hier meer over wat Mindset betekent.

Verschillen en voorbeelden van een fixed en growth mindset

fixed en growth mindset verschillen

Er zijn grote en belangrijke verschillen tussen een fixed en een growth mindset. Hieronder bespreken we ze van de hand van voorbeelden. Deze kennis kan jouw leven ten goede veranderen. Silstand is achteruitstand. Groeien is vooruitgang.

Een growth mindset gelooft dat verbeteren mogelijk is. Een fixed mindset gelooft dat dit niet zo is.

Het belangrijkste verschil tussen de twee denkwijzen is hoe ze intelligentie en vaardigheid zien: de een ziet het als zeer permanent, met weinig tot geen ruimte voor vooruitgang op welke manier dan ook. De ander het ziet als meer kneedbaar (plastisch), met potentieel voor verbetering in beide richtingen (vooruitgang of achteruitgang).

Het is heel belangrijk om te begrijpen dat dit een denkwijze is. Het is een set aan gedachten over hoe je de wereld en jouw werkelijkheid ziet. Jouw gedrag en acties komen voort uit deze gedachten. Als jij gelooft dat er geen ruimte voor verbetering is, zal je ook niet de nodige inspanning leveren om het tegendeel te bewijzen!

Fixed mindset voorbeeld: We hebben een vaste dosis intelligentie, en dat is het. Ik kan niet slimmer worden dankzij inzet.

Growth mindset voorbeeld: De intelligentie die we hebben is slechts een startpunt. Ik word iedere dag slimmer door te leren.

Een fixed mindset gaat uitdagingen uit de weg en geeft gemakkelijk op. Een growth mindset zet door.

Mensen met een fixed mindset vermijden om uit hun comfortzone te komen. Als ze daar eenmaal zijn, geven ze snel op. Ze geven op omdat ze bang zijn om te falen. Mensen met een growth mindset gaan door. Ze houden van uitdagingen en zetten door tot het eind.

Fixed mindset voorbeeld: Ik ben hier niet goed in. Ik moet het opgeven.

Growth mindset voorbeeld: Tegenslagen zijn ideale kansen voor growth

Een voorbeeld is met beleggen of slim omgaan met geld. Ja, ook jij kan slimmer worden omtrent financiële zaken. Of dat nu gaat over sparen tot aan beleggen. Er is altijd de ruimte om te leren. Je moet het alleen wel willen. Als de wil er is, kan je van anderen leren en ook zelf succesvol worden op “moeilijke” vlakken zoals financiële zaken.

cursus-beleggen-aandelen

Ze hebben verschillende perspectieven op inspanning

Deze twee soorten denkwijzen zien hun vaardigheden en intelligentie heel anders. De een gelooft dat ze vastliggen, de ander gelooft dat het mogelijk is om te verbeteren. Dit perspectief beïnvloedt ook hoe zij inspanning zien.

Voor mensen met een fixed mindset is inspanning vruchteloos omdat hun vaardigheden vastliggen. Zij geloven bijvoorbeeld dat het zinloos is om danslessen te nemen omdat ze vreselijke dansers zijn. Of dat beginnen met beleggen niet voor hen is, omdat ze er nog niks van begrijpen. Mensen met een growth mindset daarentegen zien inspanning als waardevol. Zij denken dat het een positief effect heeft op hun vaardigheden.

Fixed mindset voorbeeld: Als ik mijn best moet doen, ben ik vast niet goed genoeg.

Growth mindset voorbeeld: Inspanning is wat ons slimmer en beter maakt.

Ze reageren verschillend op feedback

Mensen met een fixed mindset hebben de neiging om bang te zijn voor feedback omdat ze niet graag ergens slecht in zijn. Dat gebeurt omdat ze geloven dat hun huidige vaardigheden hen definiëren. Aan de andere kant, mensen met een growth mindset waarderen feedback omdat ze daardoor kunnen leren.

Mensen die denken in groei hebben ook vaak een positieve denkwijze. Ze zijn optimistischer en staan positief in het leven. Hierdoor ervaren ze feedback anders. Dankzij deze gedachtengoed zullen ze op termijn meer bereiken. Meer weten over positief denken? Lees alles over positieve mindset ontwikkelen.

Fixed mindset voorbeeld: Hij is zo jaloers. Zijn feedback slaat helemaal nergens op.

Growth mindset voorbeeld: Hij heeft een goed punt. Ik zal erover nadenken hoe ik het de volgende keer kan toepassen.

periodiek-beleggen

Faalangst vs. Leren van falen

Mensen met een fixed mindset zijn bang om te falen omdat ze geloven dat hun vaardigheden deel uitmaken van wie ze zijn. Ze geloven niet dat ze beter kunnen worden. Om die reden reageren ze negatief als ze fouten maken. Mensen met een growth mindset reageren niet slecht op falen. Ze begrijpen dat het een onderdeel is van leren.

Fixed mindset voorbeeld: Ik zal dat niet proberen omdat ik kan falen.

Growth mindset voorbeeld: Ik kan het proberen, en als ik faal, zal ik daarvan leren.

Willen leren vs. Slim willen lijken

Mensen met een fixed mindset hebben de neiging om te veel belang te hechten aan hoe andere mensen over hun denken. Ze geloven dat hun huidige vaardigheden bepalen wie ze zijn. Tevens is het zelfbeeld geheel afhankelijk van anderen, en niet op basis van hoe zij zichzelf zien. Mensen met een growth mindset geven om leren. Ze geven minder (of niet) om wat mensen zeggen, omdat ze weten dat ze meer zijn dan hun huidige capaciteiten.

Fixed mindset voorbeeld: Ik ben hier niet goed in. Wat als ik faal en mensen me uitlachen?

Growth mindset voorbeeld: Ik ben hier niet goed in, maar ik zal het blijven proberen. Ik zal leren hoe ik het goed kan doen.

Een fixed mindset beperkt je. Een growth mindset leidt tot succes

Dit verschil in mindset kan leiden tot belangrijke gedragsveranderingen. Als iemand het gevoel heeft dat intelligentie en vaardigheden onveranderlijk zijn, is het onwaarschijnlijk dat hij grote inspanningen zal doen om zijn aangeboren intelligentie en vaardigheden te verbeteren. Degenen die geloven dat ze deze eigenschappen kunnen veranderen, daarentegen, zijn meer gemotiveerd om extra tijd en moeite te steken in het bereiken van meer ambitieuze doelen.

Fixed mindset voorbeeld: Dit is niet mijn ding. Ik zou iets anders moeten doen.

Growth mindset voorbeeld: Ik zal blijven proberen tot ik slaag.

beste-aandelen-laag-risico

Hoe te veranderen van Fixed naar Growth Mindset? 5 Tips

van vaste naar groei mindset tips

We hebben uitgebreid stil gestaan bij voorbeelden en verschillen. Hopelijk zie je in dat het hebben van een groei denkwijze meer bevorderlijk is voor je leven. Het is niet zo dat je altijd maar op die manier moet denken. In het begin zal dit met kleine stappen gaan. Maar op een gegeven moment programmeer je jouw denkwijze op een positieve en groeiende manier.

Hier zijn enkele eenvoudige oefeningen die je elke dag kunt doen om van een fixed naar een growth mindset te gaan.

1. Doe elke dag iets nieuws

Zet jezelf uit je comfortzone. Als je altijd elke dag dezelfde dingen doet, zul je bang zijn om nieuwe dingen te proberen. Het maakt niet uit hoe klein. Misschien wil je voor het eerst een nieuwe sport beoefenen. Doe wat je nog niet eerder hebt geprobeerd. Stap uit de routine.

Een goede tip is om te kijken naar je cirkel van invloed. Mensen met een fixed mindset hebben vaak beperkende gedachten over hoeveel invloed ze daadwerkelijk hebben. Ze hechten veel meer waarde aan geluk en pech, alsof het hen “overkomt”. Maar dat is niet zo. Je hebt heel veel invloed op je leven. Lees hier meer over de cirkel van invloed.

2. Oefen zelfbewustzijn

Zoals je kunt zien, gaat een fixed mindset gepaard met beperkende overtuigingen. Dit overtuigingssysteem bestaat uit steeds terugkerende negatieve gedachten die je niet vooruit laten komen. Als je het wilt veranderen, moet je je eerst bewust worden van deze gedachten. Besteed aandacht aan wat je zegt, wat je denkt en wat je doet op elk moment. Als je eerlijk tegen jezelf bent, zul je sommige negatieve denkpatronen opmerken.

Alleen zijn zonder afleiding stelt je in staat jezelf beter te leren kennen. Ga naar een privé-plek en wees je bewust van het huidige moment. Gedachten zullen beginnen te verschijnen. Je moet aandacht besteden aan wat ze zeggen.

3. Weerleg de fixed-mindset gedachten met een growth mindset

Als je eenmaal de fixed-mindset gedachten hebt geïdentificeerd die vaak in je hoofd opkomt, kun je beginnen ze te veranderen. In plaats van te denken: "Ik ben hier niet goed in," denk dan: "Ik ben hier nog niet goed in." Of nog beter: “ik ben hier goed in”. Natuurlijk is alleen denken niet genoeg, maar het is wel het eerste begin.

4. Denk aan de momenten waarop je in staat was om te groeien

Eerdere ervaringen kunnen je motiveren om beter te worden. Bijvoorbeeld, misschien was je eerst slecht in iets, en werd je daarna beter. Wanneer je het gevoel hebt dat je ergens slecht in bent, ga dan terug naar die ene keer. Onthoud dat we allemaal geboren zijn zonder te kunnen lopen en praten.

5. Besteed meer tijd om ergens beter in te worden

Kies iets waar je goed in wilt worden. Misschien wil je leren tekenen, je eigen kleren ontwerpen, een nieuwe taal leren, et cetera. Wat je maar kunt bedenken. Besteed een deel van de dag aan het verbeteren van die vaardigheid. Na verloop van tijd zul je beter worden. Je zult het vertrouwen krijgen om te geloven dat persoonlijke ontwikkeling mogelijk is. Op deze manier kun je veranderen van een fixed mindset naar een growth mindset.

Een waardevol streven is om je Ikigai te ontwikkelen. Dit is een Japans concept wat gaat over het reden tot bestaan. Ikigai is het middelpunt van (1) waar je goed in bent, (2) wat je leuk vindt, (3) waar je betaalt voor kunt krijgen en (4) wat nuttig is voor de wereld.

Meer tips en inspiratie? Lees onze dagelijkse oefeningen voor groei.

Reacties
Categorieën