Hoe Investeren met Zekerheid? 6+ Mogelijkheden en Uitleg
investeren-met-zekerheid-mogelijkheden
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
03/18/2022
7 min

Hoe Investeren met Zekerheid? 6+ Mogelijkheden en Uitleg

03/18/2022
7 min

Beste Happy Investor, hoe kan je investeren met zekerheid? Is dit überhaupt mogelijk? In dit artikel vind je uitleg vanuit meerdere perspectieven over hoe investeren met zekerheid mogelijk is. Zo behandelen we allereerst 6 mogelijkheden ter inspiratie en uitleg. Daarna bekijken we manieren om te beleggen met enige mate van zekerheid (dus hoger risico), met de kans op hoger (dan gemiddeld) rendement. Tot slot eindigen we met drie waarheden om je zekerheid op rendement te verhogen, ongeacht je beleggingsstrategie.

Inhoudsopgave

Wat betekent investeren met zekerheid?

hoe-investeren-met-zekerheid

Regelmatig krijg ik de vraag toegestuurd: ‘kan ik investeren met zekerheid?’. De enige manier om met zekerheid te investeren, is dat je dus zeker weet dat het geïnvesteerde bedrag zich op termijn zal terugverdienen. Een pessimistische risk controller (of is dit pleonasme?) zou zeggen: ‘Niks is zeker! Zelfs de spaarrente op mijn bankrekening niet!’.

In dit geval heeft de beste mevrouw of man gelijk: investeren komt nooit met 100% zekerheid.

We kunnen hoogstens spreken over “heel veel zekerheid” en “heel weinig zekerheid”. Investeren, beleggen, is namelijk een kansberekening. Bovendien is rendement gekoppeld aan zekerheid (risico).

Een Nederlandse staatsobligatie geeft een hoge mate van zekerheid op terugbetaling. Omdat je weinig risico loopt, is de beloning ook heel laag. Daarentegen biedt het vroegtijdig investeren in een klein groei aandeel heel weinig zekerheid, maar wel potentieel hoog rendement.

Een bedrijf met 100 miljoen omzet kan eerder failliet gaan dan een bedrijf met 1 miljard omzet, maar dit bedrijf kan wel gemakkelijker groeien en dus meer rendement bieden.

Zo kijken wij binnen ons aandelen abonnement ook naar hoger-risico aandelen, omdat zij op termijn potentieel hoog rendement kunnen geven. De lage mate van zekerheid is een nadeel, en daarom heb je ook een goede beleggingsstrategie nodig.  

Dit is echter belangrijk: om financieel onafhankelijk te worden hoef je niet veel risico te nemen. Het gaat om het langdurig vasthouden van een juiste samenstelling van assets en dit gedisciplineerd volhouden. Het eerste kan je leren, maar niet iedereen kan de juiste discipline opbrengen.

cursus-beleggen-aandelen

Beleggen met veel zekerheid: 6+ mogelijkheden

beleggen-met-zekerheid

Investeren met zekerheid impliceert dat we met hoge mate van waarschijnlijkheid weten dat er een positieve terugverdientijd is. Deze verwachting baseren we op mogelijke impact van risicofactoren. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de investering iedere maand X euro oplevert. Dit kan zijn dat de investering geen koersverlies kan leiden, en waarschijnlijk op termijn in waarde toeneemt. Of het kan zijn dat de investering leidt tot lagere kosten, wat de hoogste vorm van zekerheid is.

Hieronder enkele mogelijkheden voor hoe te investeren met zekerheid. Ze staan op volgorde van meer tot minder zekerheid.  

1. Schulden aflossen

De hoogste vorm van investeren met zekerheid is het aflossen van schuld. Als je iedere jaar 5% minder rente hoeft te betalen, is dat exact hetzelfde als 5% rendement.

Nu hoop ik dat je geen geld leningen hebt behoudens de hypotheek. Mocht dit zo zijn, los deze dan direct af. Dat is de hoogste prioriteit. Niet alleen qua zekerheid, maar ook qua mentale gezondheid.

Dan is het de vraag of het aflossen van hypotheek slimmer is dan beleggen. Dit hangt echter geheel af van je risicoprofiel én de hoogte van de hypotheek. Vanuit financieel oogpunt is het meestal slimmer om te beleggen. Waarom dat zo is lees je in dit artikel over beleggen of aflossen.

2. Investeringen met vaste terugverdientijd

Investeringen met een vaste terugverdientijd is de tweede beste manier tot investeren met zekerheid. Denk hierbij aan energiebesparende technologieën, zoals zonnepanelen en isolatie. Stel dat je zonnepanelen koopt. Met de huidige energiekosten is de terugverdientijd 7 jaar. Nu wordt energie lange tijd veel goedkoper. De terugverdientijd neemt af tot 10 jaar. Andersom is echter ook mogelijk.

Hoe dan ook, vroeg of laat zal deze investering zichzelf terugverdienen. Het “risico” is alleen: hoe snel?

Voor een rationele belegger is dit een relevante vraag. Immers, als ik met 90% zekerheid 5% rendement op zonnepanelen kan behalen, is het wellicht verstandiger om met 75% zekerheid 10% rendement op duurzame ETF’s te behalen.

3. Staatsobligaties

West-Europese staatsobligaties worden vrijwel zeker terugbetaald (maar niet 100% zeker). Staatsobligaties bieden een hoge mate tot investeren met zekerheid. Daartegenover staat echter een (te) laag rendement (op dit moment). Andere soorten staatsobligaties zijn ook mogelijk. Van een lening aan president Erdogan tot bedrijfsobligaties. Uiteraard neemt hierdoor de zekerheid af.    

4. Airbnb je woning

Meer out-of-the-box: maak met een kleine investering je woning gereed voor Airbnb-verhuur. Stel dat dit €10.000 kost. Na 200 nachten á €50 haal je dit bedrag eruit. Bij een bezettingsgraad van 20% realiseer je 73 verhuurde nachten per jaar (365 dagen * 20%). De terugverdientijd is derhalve

Na 6 jaar is de totale opbrengst €21.900 (excl. variabele kosten). Dat komt neer op een gemiddeld rendement van 14%! Zelfs bij een lagere bezettingsgraad is het rendement hoog. Je moet alleen wel je woning willen verhuren… 

5. Gediversifieerde investeringen met vast rendement

Gediversifieerde investeringen met vast rendement bieden meer zekerheid. Denk aan fondsen met grote spreiding in assets die een vast dividend uitkeren. Zo kan je bijvoorbeeld investeren in vastgoedfondsen met het 1e recht op onderpand. Mocht de eigenaar, om wat voor reden dan ook, het pand noodgedwongen verkopen, dan zal je als een van de eerste geld ontvangen (als schuldeiser). Natuurlijk geldt dat hoe hoger de mate van zekerheid, hoe lager het rendement. Dit varieert van 4% tot 8,5% dividend per jaar.

Klik hier voor de beste vastgoedfondsen vergelijken met aantrekkelijk dividend.

6. Vastgoed kopen (met veel eigen vermogen)

Een laatste optie tot investeren met (enige) zekerheid is het kopen van vastgoed. Vastgoedbeleggers zweren bij het aannemen van veel schuld. Dit is financieel gezien inderdaad logisch, al kent het hoog risico. Mijns inziens is dit acceptabel indien je één vastgoedobject koopt en ervoor zorgt dat je altijd de hypothecaire last kan bekostigen in geval van leegstand. In dit geval is het maximaliseren van schuld logisch. Zeker bij een lage rente.

Vanuit risico-perspectief is het echter beter om vastgoed te kopen met meer eigen vermogen. De hypothecaire last daalt. En bij de juiste aankopen (Value, locatie, …) kan er eventuele waardestijging bijkomen.

Wil je alle ideeën lezen omtrent investeren met veel zekerheid? Lees hier meer over beleggen met weinig risico.

periodiek-beleggen

Kan ik investeren met zekerheid én hoog rendement?

investeren-met-zekerheid-hoog-rendement 

Het is niet mogelijk om te investeren met zekerheid én hoog rendement te realiseren. Wel is het mogelijk om méér rendement te behalen bij een acceptabel hoger risico. Dit is onder meer bewezen in de Modern Portfolio Theory (MPT) van Nobelwinnaar H. Markowitz. Het komt erop neer dat we met enige zekerheid hoger, doch gemiddeld, rendement realiseren dankzij een juiste samenstelling van assets.

De enige mogelijkheid die ik ken om met meer zekerheid een hoger dan gemiddeld rendement te realiseren, is op basis van heel goed onderzoek. Dit is voor beginnende beleggers geen optie. Zij kunnen beter volgens de Modern Portfolio Theory investeren (lees: veel spreiding in assets).

Wat is investeren met zekerheid? Stel dat je een bedrijf als geen ander kent. Je weet dat dit bedrijf in werkelijkheid véél meer waard is dan de huidige aandelenprijs. Is dit een vorm van investeren met zekerheid? Immers, als je gelijk hebt zou de markt op termijn deze kans aangrijpen. De aandelenprijs stijgt. En jij hebt hoog rendement.

Dit noemen ze (deep) Value aandelen. Een situatie waarbij je investeert in bedrijven die ver onder haar intrinsieke waarde liggen. Het risico is minimaal, omdat het bedrijf véél meer waard is dan wat je er nu voor betaalt. En om het individueel risico te mitigeren, dien je een portfolio met (deep) Value aandelen te maken.

Een van de beste manieren om dit te doen is bij grondstofbedrijven. Als je hier meer over wilt weten, lees dan deze Capitalist Exploits review. Ik heb hier al jarenlang zeer rendabele ervaringen mee.

value-aandelen

Hoe krijg je meer zekerheid met investeren?

Er zijn een aantal manieren om te investeren met meer zekerheid. Dit is iets waar ik mij al jaren mee bezig houdt, gezien ik streef naar financiële onafhankelijkheid. De exacte strategie van hoe ik dit bereik (waardoor ik nu financieel vrij ben), vind je binnen de cursussen van Happy Investors. Mijn strategie richt zich op duurzaam hoog rendement. Dit betekent om met meer zekerheid een hoger rendement te behalen.

Immers, iedereen kan investeren met 4% jaarlijks rendement. Maar niet iedereen kan investeren met jaarlijks 10% rendement (of hoger). Mijn strategie is berust op dit laatste, maar wel met een acceptabel risico.

In het algemeen zijn er drie belangrijke elementen bij investeren met zekerheid.

1. Diversificatie

Diversificatie leidt tot meer zekerheid bij beleggen. Diversificatie betekent dat je investeert in verschillende assets. Met name de samenhang in relatie tot lage of negatieve correlatie is van belang. Tevens dient men te spreiden in verschillende soorten risicoclassificaties. Neem daarbij aandelen als asset. Uitsluitend investeren in hoog-risico small cap aandelen is niet per sé de beste keuze, zoals dat ook niet het geval is bij uitsluitend beleggen in lager-risico large cap aandelen.  

2. Lange termijn

Hoe langer de tijdshorizon, hoe waarschijnlijker het is dat je meer rendement realiseert. Er zijn een aantal factoren die in het voordeel van de lange termijn belegger werkt. Allereerst is dat het compound interest effect. Ten tweede, en hier denkt men niet vaak aan, geeft een langere tijdshorizon meer ruimte tot het maken van fouten. Zolang je geen catastrofale fouten maakt, kan je op de lange termijn winst maken.

3. Kennis

Met kennis kan je hét verschil maken. Zoals aangegeven kan iedereen 4% rendement per jaar halen. Maar niet iedereen kan 10% realiseren op een lange termijn. Met de juiste kennis kan je zelfs hoger dan gemiddeld rendement halen, zoals met de aandelen waar wij onderzoek naar doen. En niet alleen bij aandelen. Het is ook een kwestie van de juiste ETF’s kiezen. Of de juiste vastgoedpanden op de juiste locaties kopen. Kennis is macht. Kennis maakt rijk.

Vragen of opmerkingen over investeren met zekerheid? Stel ze in de reacties hieronder!

Reacties
Categorieën