Aandelen vs. Vastgoed: Verschil in Risico en Rendement
aandelen-of-vastgoed
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
12/31/2021
6 min

Aandelen vs. Vastgoed: Verschil in Risico en Rendement

12/31/2021
6 min

Beste lange termijn belegger, wat is de beste belegging: aandelen of vastgoed? In dit artikel bekijken we de verschillen in risico’s en rendement. Gaande weg leren we relevante tips om ons te leiden naar de keuze: beginnen met aandelen vs. vastgoed, wat is beter? Zo bespreken we vele mogelijkheden alsook manieren om het beste van twee werelden te combineren.

Op naar duurzaam financieel succes!

Inhoudsopgave

Aandelen of vastgoed: verschil in risico’s

aandelen vs vastgoed beleggen

Bij aandelen vs. vastgoed is er verschil in risico. Beide activa bieden een breed spectrum van risiconiveaus. Zo kan men voorzichtig starten met aandelen- en vastgoedfondsen, of men opteert voor meer risicovolle investeringen zoals individuele aandelen en fysieke vastgoedpanden.

Over het algemeen stellen we dat vastgoed in de basis minder risicovol kan zijn dan aandelen.

Deze stelling is gebaseerd op het feit dat vastgoed vaak meer zeker inkomen levert in vergelijking tot aandelen. Natuurlijk, er kan leegstand van huurders zijn. En bedrijven kunnen dividend uitkeren. Toch biedt vastgoed in de regel meer zekerheid op inkomen. Bovendien biedt het doorgaans meer bescherming tegen inflatie.

Er zijn wel belangrijke aandachtspunten. Als beginnende belegger kan je risicospreiding in zowel aandelen als vastgoed. Hiervoor kijken we naar de constructie “fonds”. Een fonds betreft een verzameling van meerdere activa.

Er zijn verschillende aandelenfondsen. Heel toegankelijk om direct zelf te starten zijn zogenoemde ETF’s, wat staat voor Exchange Traded Funds. In zo’n fonds zitten, bijvoorbeeld, duizenden verschillende bedrijven over de gehele wereld. Dit is een van de minst risicovolle manieren om te beginnen met aandelen. Lees hier over de beste ETF’s.

Bij vastgoed bestaan ook vastgoedfondsen. Er zijn twee varianten, waarover straks meer. Als beginner kan je het beste starten met een niet-beursgenoteerd Nederlands vastgoedfonds. Het enige wat je hoeft te doen is geld overmaken. Het fonds investeert jouw vermogen in haar vastgoedportfolio. In ruil hiervoor ontvang je dividend. Afhankelijk van het fonds loopt dit op van 4 tot 8,5%. Hier kan je vastgoedfondsen vergelijken.   

Een veilig begin is comfortabel. Een laag risico betekent echter ook een lager rendement. Wil je hoger rendement? Dan dien je anders te handelen in aandelen of vastgoed. Laten we enkele voorbeelden bekijken.

Tussenstand. Aandelen vs. vastgoed op risico: 0 – 1

laten-beleggen-vergelijker-2022

Aandelen of vastgoed: verschil in rendement

 aandelen vs vastgoed

Indien we kijken naar verschil in rendement bij aandelen vs. vastgoed, komen aandelen sterker uit de strijd. Omdat in de regel vastgoed minder risico geeft, biedt zij doorgaans een lager rendement. Dit is weliswaar in potentie. Immers, een veilige vastgoed belegger realiseert met jaarlijks 4% rendement een beter resultaat dan een roekeloze, onervaren aandelen belegger met jaarlijks -5% rendement.

Eerder spraken we over fondsen. Met gediversifieerde aandelenfondsen zou een jaarlijks rendement van 6 – 10% haalbaar moeten zijn. Meer risicovolle ETF’s kunnen 8 – 12% realiseren. Er zijn echter ook economische tijdperken waarbij dit aanzienlijk lager óf hoger ligt. In de afgelopen vijf jaar hebben sommige ETF’s gemiddeld 30% (!) rendement gerealiseerd. Maar tussen 2000 – 2010 boekten menig aandelenfondsen een verlies.

Kortom: ook bij de tamelijk “veilige” aandelenfondsen is het belangrijk dat je weet hoe je hierin belegd. Niet voor niets komt dit veelvuldig terug in onze lange termijn beleggingsstrategie op de Happy Investors Community 😉.

Vastgoedfondsen zijn typisch gezien meer stabiel. Het gemiddeld jaarlijks dividend ligt met circa 4 – 8% lager, maar is wel meer “zeker”.

Gaan we beleggen in individuele aandelen of fysieke vastgoedobjecten? Dan wordt het een ander verhaal.

Gevorderde aandelen beleggers kunnen op de lange termijn een gemiddeld rendement van boven de 10% behalen. En wie echt goed is, komt boven de 15% uit. Het is een kwestie van investeren in de beste aandelen, en haar lange termijn vasthouden.

Met vastgoed wordt gemiddeld lager rendement behaald. Hoger rendement is mogelijk. Denk aan een actieve vastgoedbeleggingsstrategie, zoals huizen flippen of vastgoedprojecten ontwikkelen. Maar een dergelijke strategie geeft (1) meer risico en (2) vergt véél kapitaal. Soms kan overwaarde bij verkoop wel heel lucratief zijn.

Op basis van rendement is aandelen een betere keuze.

Tussenstand. Aandelen vs. vastgoed op rendement: 1 – 1

Aandelen vs. vastgoed met weinig geld

vastgoed of aandelen verschil

Een zijstap bij aandelen vs. vastgoed is de startpositie. Als jonge of kleine belegger ben je binnen vastgoed al snel gelimiteerd. Een klein appartement kopen vraagt om tienduizenden euro’s. En dan is een nettorendement van 7 – 8% te verwachten. Bij aandelen kan gestart worden vanaf €1, bij wijze van. En in dit geval kan hoger rendement behaald worden.

Stel dat je nog jong bent. Voor het gemak: onder de 30 jaar (ik ben boven de 30 dus voel je niet aangevallen 😉). Wie jong is kan in de basis meer risico nemen. Beleg alleen met kleine bedragen die je 100% kan missen. In dit geval kan het lonen om agressief te beleggen met een deel van dit geld. Het overige deel, bv. 75%, beleg je in minder risicovolle activa voor meer zekerheid tot lange termijn vermogensopbouw.

Neem risicovolle groeiaandelen als voorbeeld. Wij prefereren aandelen boven crypto, omdat crypto vooralsnog een gokspel is (lees hiervoor onze blogs om te begrijpen waarom). Groeiaandelen kunnen in potentie zeer hoog rendement realiseren. Zo realiseerde de ARK ETF’s een gemiddeld jaarlijks rendement van 40% in 5 jaar tijd. En dan spreken we over een (hoog-risico) ETF!

Bij individuele groeiaandelen kan dit bijzonder hard oplopen. Sommige aandelen geven x5 – x10 rendement in een relatief korte tijd. Maar uiteraard is het risico ook significant hoger. Het is ook mogelijk om 50% of meer te verliezen. Zo streven wij binnen het Happy Investors aandelen abonnement deels naar unieke groeiaandelen voor hoog rendement. Echter brengen we ook balans aan met waarde- en Value aandelen.

Té veel risico nemen is niet goed. Met een juiste balans kan het op de lange termijn wel leiden tot hoger rendement.

Tussenstand: aandelen vs. vastgoed: 2 – 1

beste-aandelen-laag-risico

Aandelen in vastgoed: van fondsen tot huizenbouwers

beleggen vastgoed of aandelen

Een ander voordeel van aandelen vs. vastgoed is dat zij meer liquide is. Een vastgoedobject is meestal een lange termijn investering. Tevens neem je hypotheek schuld (zorg ervoor dat je dit kan aflossen bij leegstand!). Een pand kan je niet ieder moment verkopen. Aandelen wel.

Laten we omdenken. Waarom niet ook aandelen kopen in vastgoed?

Eerder spraken we over vastgoedfondsen. Er bestaan ook beursgenoteerde vastgoedfondsen. Dit noemen ze REIT, wat staat voor Real Estate Investment Trust. Zij keren relatief hoog jaarlijks dividend uit. En omdat zij beursgenoteerd zijn, kan je vrijwel ieder moment aan- of verkopen. De liquiditeit is een voordeel. De koersschommelingen kunnen een nadeel zijn. Ervaren beleggers kunnen hiervan profiteren en extra rendement behalen, maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees hier meer over beleggen in REIT’s.  

Tot slot kunnen we aandelen kopen van vastgoedbedrijven. Een voorbeeld zijn woningbouwbedrijven. Er bestaan hier zelfs ETF’s voor, zoals de SPDR S&P 500 Homebuilders ETF. Dit gaat breder dan enkel woningbouwbedrijven. Het betreft ook aandelen van, bijvoorbeeld, fabrikanten van bouwmaterialen. Zo is op dit specifieke moment het aandeel van Builders FirstSource, Inc. (BLDR) aan het exploderen. Het rendement was 106% in 2021. Dit betekent een verdubbeling van je geld. Iets wat fysiek vastgoed niet snel gebeurt. Hoe dit aandeel, of andere vastgoedaandelen, zal presteren in 2022 is niet geheel zeker. Op dit moment ziet het er gunstig uit voor de korte termijn.

Tussenstand: aandelen vs. vastgoed: 3 – 2


Eindoordeel: aandelen vs. vastgoed: 3 – 2

De subjectieve eindstand is een kleine voorkeur voor aandelen vs. vastgoed. OF/OF-denken brengt ons meestal niet zo ver. EN/EN-denken wel. Als lange termijn belegger kunnen wij succesvol en duurzaam vermogen opbouwen door te diversifiëren. In onze portfolio is het daarom goed om niet alleen aandelen te beheren. Als begin zijn aandelen toegankelijker, maar op een gegeven moment zal (fysiek) vastgoed een waardevolle aanvulling zijn.

Anderzijds zou starten met fysiek vastgoed ook een prima lange termijn beleggingsstrategie zijn. Zolang we geld maar voor ons laten werken!

Reacties
Categorieën