Top 5 Ideeën Laten Beleggen Passief Inkomen | Happy Investors
Top 5 Ideeën Laten Beleggen Passief Inkomen 2021!
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
07/19/2021
13 min

Top 5 Ideeën Laten Beleggen Passief Inkomen | Happy Investors

07/19/2021
13 min

Beste Happy Investor, ben je opzoek naar passief inkomen? Het laten beleggen voor passief inkomen is de meest pure vorm van passieve inkomsten. Het is de énige manier waarbij je geen fysieke arbeid hoeft te leveren, maar wel mooi rendement kan behalen.

In dit artikel vind je de top 5 beste ideeën voor passief beleggen. Dit is gebaseerd op onze jarenlange ervaringen en tientallen reviews & onderzoeken. De laatste update is voor 2023.

Klaar voor financieel succes?

Inhoudsopgave:

Hoe werkt laten beleggen voor passief inkomen?
Top 5 ideeën laten beleggen voor passief inkomen
Voorbeelden hoeveel laten beleggen als passief inkomen
Voor- en nadelen bij passief beleggen
Waar moet je op letten bij beheerd beleggen voor passief inkomen
Voor wie is laten beleggen als passief inkomen geschikt?
Conclusie over beheerd beleggen voor passief inkomen

Hoe werkt laten beleggen voor passief inkomen?

hoe-laten-beleggen-passief-inkomen

Voordat ik je meeneem in de beste ideeën voor passief beleggen gaan we eerst kort kijken naar hoe het werkt. De te nemen stappen zijn eenvoudig, maar ik wil je belangrijke tips meegeven.

Eerst de stappen. Dit is hoe laten beleggen voor passief inkomen werkt:

 1. In ruil voor het genomen risico, mag je een rendement verwachten. De hoogte van het rendement is afhankelijk van het risico. Bij sommige aanbieders kan je zelf aangeven hoeveel risico je wilt nemen (zie hieronder)
 2. Kies één of meerdere ideeën voor laten beleggen (zie hieronder)
 3. Boek iedere maand/jaar (automatisch) geld over
 4. Laat je geld voor een ruimere tijd vaststaan, zodat je rendement voor jou laat werken (hieronder vind je ook voorbeelden hoeveel passief beleggen kan opleveren)

Het grote voordeel bij laten beleggen voor passief inkomen is dat het super simpel is. Je kan letterlijk méér geld verdienen zónder hiervoor te werken. Natuurlijk is er wel een kanttekening, namelijk dat je risico loopt bij beleggen. Dit risico is mijns inziens echter acceptabel, mits je aan een drietal voorwaarden voldoet.

De eerste stap is om te bepalen waarom je wilt laten beleggen voor passief inkomen. Definieer dit doel heel concreet, wat ook inhoudt dat je een financieel doel moet stellen. Om risico te spreiden zal dit een lange termijn doel moeten zijn. Hoe concreter, hoe beter.

Voorbeeld concreet doel: “over 20 jaar wil ik €2000 per maand aan passief inkomen uit beleggingen verdienen.”

Om dit doel te behalen heb je nodig:

 1. (Maandelijkse) inleg van geld
 2. Geduld (minimaal tien, idealiter twintig jaar)
 3. Spreiding over de beste aanbieders van laten beleggen voor passief inkomen (diversificatie + beste verhouding rendement/risico)

De tweede tip om risico te spreiden bij passief beleggen is om enkel te beleggen met geld dat je op de lange termijn kan missen. Bij voorkeur kies je voor een vaste, maandelijkse inleg zonder dat je financieel in de problemen raakt.

De derde tip om te kiezen voor de beste aanbieders van passieve beleggingen. Net als met producten en diensten, heb je ook met passief beleggen simpelweg betere platformen. Deze platformen halen hoger rendement tegen lager risico.

Hieronder lees je over de beste ideeën tot laten beleggen voor passief inkomen.

Top 5 ideeën laten beleggen voor passief inkomen

ideeen-passief-inkomen-beleggen

Naast het lange termijn beleggen en beleggen met geld wat je kan missen, is ook risicospreiding cruciaal bij succesvol laten beleggen voor passief inkomen. Risicospreiding kan je eenvoudig realiseren door te investeren in meerdere investeringsmarkten.

Je wilt niet 100% van je geld in de aandelenmarkt zetten. Ook niet als je daar veel spreiding in maakt. En zo geldt dat ook voor passief laten beleggen in vastgoed of andere markten.

Om je winstkans te maximaliseren, stel ik voor om een verdeling te maken over minstens de volgende passieve beleggingen. Ook geef ik een indicatie van allocatiegewicht:

 • Aandelenmarkt – 30 tot 50%
 • Vastgoedmarkt – 20 tot 30%
 • Markt voor P2P leningen – 10 tot 20%
 • Obligatiemarkt (voor wie risicoavers is) – 0 tot 50%
 • Cryptomarkt (voor wie veel risico durft te nemen) – 0 tot 10%

Het is belangrijk dat je een gezonde mix tussen verschillende beleggingen aanbrengt. Afhankelijk van jouw risicoprofiel wil je een bepaalde verdeling aanbrengen. Het gemiddelde jaarlijkse rendement is weer afhankelijk van deze keuze 😉.

Laten we gaan kijken naar de beste ideeën voor beheerd beleggen met passief inkomen. Bij ieder idee vind je tevens een concrete inschatting van jaarlijks rendement.

Note: hieronder vind je blauwe linkjes naar de mijns inziens beste aanbieders voor passief beleggen. Ik heb hier veel onderzoek naar gedaan en ben ervan overtuigd dat dit goede keuzes zijn. Bij sommige heb ik zelf ook investeringen lopen. Als je via het blauwe linkje een account aanmaakt, is dat voor jou 100% gratis en ik krijg daar een kleine vergoeding voor vanuit de aanbieder. Dat zou ik enorm waarderen en wil ik je zeer voor bedanken! En geen zorgen: ik “promoot” alleen de betrouwbare aanbieders, omdat ik mijn reputatie niet op het spel zet voor een paar euro.

beste-aandelen-laag-risico

1. Laten beleggen in aandelen voor passief inkomen

De meest gebruikelijke vorm van laten beleggen voor passieve inkomsten is die van aandelen. Er zijn meerdere aanbieders die jouw geld investeren in een grote, diverse portefeuille met daarin aandelen en/of obligaties.

Het voordeel van deze passieve belegging is dat je grote spreiding aanbrengt binnen de aandelen en/of obligatiemarkt. Een ander voordeel is dat je als klant kan aangeven hoeveel risico je wenst te nemen. Meestal werken brokers met een keuzeprofiel tussen defensief (lager risico), neutraal, en offensief (hoger risico).

Uit mijn onderzoek en vele reviews ben ik van mening dat BinckBank en Brand New Day de beste aanbieders zijn voor passief beleggen in aandelen. Deze aanbieders hebben in het verleden het hoogste netto rendement geboden (rendement – kosten) én hebben tientallen jaren ervaring.

Update: BinckBank is gefuseerd met Saxo Bank. De partijen bundelen haar krachten.

Bij BinckBank/Saxo Bank kan je een rendement tussen de 6 – 8% halen bij neutraal en offensief risicoprofiel.

Brand New Day is de beste keuze voor pensioenbeleggen, waar zij belastingvoordelen toepassen zodat je een hoger netto rendement behaalt. Doorgaans is dit 5 – 7%.

Een account aanmaken is gratis. Meer weten? Bezoek de websites voor meer informatie:

Website BinckBank / Saxo Bank bezoeken

Website Brand New Day bezoeken

2. Laten beleggen in vastgoed voor passief inkomen

vastgoedfonds-vergelijker

De aandelenmarkt gaat op en neer. Zeker bij marktcorrecties en aandelencrashes kan je geld plotseling 10%, 20% of zelfs 50% minder waard worden. Derhalve is het cruciaal dat je voor de lange termijn belegd in de aandelenmarkt, omdat bij de juiste spreiding je portefeuille ook weer zal stijgen (zeker wanneer je extra bijkoopt bij aandelencrashes).

Hoe dan ook, je wilt niet 100% afhankelijk zijn van de aandelenmarkt. Spreiding in de vastgoedmarkt is in dit geval de meest voor de hand liggende keuze. Immers, bij vastgoed heb je niet direct te maken met hevige koersschommelingen. Je geld blijft relatief waardevast.

Laten beleggen in vastgoed doe je middels vastgoedfondsen. Dan heb ik het niet over geld investeren in een nieuw vastgoedproject, zoals een woningbouw in de buurt. Nee, dat is te risicovol. Het is slimmer om te kiezen voor grote, gespreide vastgoedfondsen. De risicospreiding bij dit type fondsen is veel groter dan een enkel vastgoedproject.

Bovendien is het rendement/dividend ook vaak hoger!

Mocht je mijn artikels vaker lezen, dan weet je dat ik een met volle overtuiging aangeef dat SynVest en Corum Investments dé beste vastgoedfondsen voor Nederlanders zijn. Zij bieden hoog dividend én de optie om met kleine, maandelijkse bedragen te investeren.

Bij deze passieve belegging mag je een gemiddeld jaarlijks dividend van circa 7 – 9% verwachten. En dat is beslist hoog. Houd hierbij wel rekening met de uitstapkosten. Hoe hoog die zijn, lees je in de brochure. Hier heb je het minste “last” van als je het als lange termijn investering aanhoudt.

Een account aanmaken is gratis. Meer weten? Bezoek de websites voor meer informatie:

Website SynVest bezoeken

Website Corum Investments bezoeken

vastgoedfondsen-vergelijker

3. Laten beleggen in P2P leningen voor passief inkomen

hoe-passief-inkomen-beleggen

Naast aandelen en vastgoed kan je extra risicospreiding realiseren door het laten beleggen in leningen. De laatste jaren is de markt van P2P Lending volwassen geworden. P2P Lending betekent in het Nederlands dat je als particulier geld uitleent aan andere particulieren. Dit alles gebeurt 100% passief. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen voor de optie “automatisch investeren”, en je geldt wordt verdeelt over honderden verschillende leningen.

Dankzij de optie “automatisch investeren” kan je binnen tien seconde enorme spreiding aanbrengen binnen de markt van leningen.

Een voordeel is dat het rendement serieus hoog is, namelijk circa 8 – 11% afhankelijk van je keuzes. Als tip zou ik meegeven om te kiezen voor lager risico. Dit kan je eenvoudig selecteren via de “automatisch investeren” optie.

Op mijn website vind je meerdere artikels over hoe P2P Lending werkt. Ook vind je meerdere reviews naar aanbieders van P2P Lending.

Als je het mij vraagt is de beste aanbieder Mintos (zie mijn review). Zij beheren wereldwijd meer dan 7 miljard aan geïnvesteerd vermogen. Het is de grootste aanbieder in termen van passief belegd vermogen als ook in het aanbod van verschillende leningen. Dit laatste is belangrijk, omdat ze naast particuliere leningen ook leningen in hypotheken, bedrijven en andere markten aanbieden.

Een account aanmaken is gratis. Ze hanteren 1% transactiekosten bij iedere verkoop.

In 2023 was laten beleggen via P2P platformen wat minder aantrekkelijk. Dit komt door de vele bevroren leningen vanuit Russische kredietaanbieders. Dit soort situaties kan je op voorhand niet bedenken. Beschouw daarom ook het laten beleggen bij P2P als lange termijn investering. Pas veel risicospreiding toe en investeer bijvoorbeeld maximaal 10% in P2P leningen.

Naast Mintos zijn er nog andere P2P aanbieders. Lees hier alles over beleggen in P2P Lending + vergelijking van aanbieders.

4. Snel en gespreid beleggen in Crypto Portfolio’s

Een slimme keuze als beleggingsplatform is eToro. Zij bieden vele features aan waaronder commissievrij beleggen in aandelen en ETFs. Je kan andere beleggers kopiëren en je vindt er kant-en-klare crypto portfolio’s. Dit laatste is een valide reden tot crypto beleggen bij eToro. Dankzij deze crypto portfolio’s kan je snel spreiding aanbrengen over meerdere cryptomunten.

Meer weten of hoe dit werkt? Bezoek de eToro website voor meer informatie

Dit is een voorbeeld van een crypto portfolio waar ikzelf een kleine positie in heb:

etf-beleggen-crypto

5. Passief beleggen in beleggingsfondsen & ETFs

passief-beleggen-ideeen

Het laatste idee laten beleggen voor passief inkomen is het investeren in beleggingsfondsen & ETFs. In principe is dit gelijkaardig met idee 1. Beide zijn passieve beleggingen in de aandelenmarkt. Het verschil is dat beleggingsfondsen en ETFs iets meer actief zijn. Het voordeel is een potentieel hoger rendement, wat kan lopen tot 10 – 15% gemiddeld per jaar.

Je hebt passieve beleggingsfondsen zoals bij Robeco. Zij presteren echter niet altijd beter dan wanneer je zelf gaat passief investeren in ETFs. Bovendien bespaart dit je zo’n 1 – 1,5% aan jaarlijkse kosten.

Wat je kan doen is door iedere maand een klein bedrag passief te investeren in wereldwijde ETFs. Dit kan je zien als aandelenfondsen met daarin duizenden bedrijven over de gehele wereld. Het enige verschil met dit laten doen bij bv. Brand New Day, is dat je zelf effectief de ETFs iedere maand moet kopen. Je kan dit doen bij beleggingsplatformen zoals DEGIRO en eToro. Bij beide platformen kan je gratis ETFs kopen, waardoor je kosten bespaart.

Persoonlijk vind ik DEGIRO fijner, omdat ik hier de meeste ervaringen mee heb. Tevens bieden zij 200+ ETFs aan die je gratis kan aankopen. De meest gespreide ETF bij DEGIRO die geschikt is voor passief inkomen, is de Vanguard All-World ETF (VWRL). Hier zitten meer dan 3500 bedrijven in. Je kan dit aanvullen met dividend ETFs.

Bij eToro kan je echter alle ETFs gratis aankopen. Een groot voordeel van eToro t.o.v. DEGIRO is dat zij de Vanguard Total World Stock ETF (VT) aanbieden. Deze ETF bezit meer dan 9000 (!) bedrijven wereldwijd en is dé grootste, meest gespreide ETF die perfect is voor passieve beleggers.

Als tip wil ik je meegeven om iedere maand een vast bedrag op dezelfde dag te investeren in wereldwijd gespreide fondsen. En als de markt met -10% daalt, kan het rendabel zijn om extra bij te kopen (buy the dip).

Een account aanmaken is gratis. Meer weten? Bezoek de websites voor meer informatie:

Website DEGIRO bezoeken

Website eToro bezoeken

Voorbeelden hoeveel laten beleggen als passief inkomen

Met de 5 beste ideeën laten belegen voor passief inkomen kunnen we een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% halen. Afhankelijk van je verdeling kan dit meer of minder zijn.

Hoeveel passief inkomen kan je uit laten beleggen halen bij 8% jaarlijks rendement?

In de tabel hieronder vind je het antwoord op basis van verschillende maandelijkse bedragen. Ook houden we rekening met verschil in looptijden:

laten-beleggen-passief-inkomen

In de tabel hierboven houden we rekening met een jaarlijkse inleg. Stel dat je ieder jaar €5000 kan inleggen, dan zou je over een termijn van dertig jaar meer dan 400K aan vermogen opbouwen. Hier is de 2% jaarlijkse inflatie al van afgehaald, maar de belastingen nog niet. In totaal zou je dus uitkomen op circa 350 – 370K.

Niet slecht voor passief inkomen uit laten beleggen zonder fysieke arbeid te leveren!

En hoe meer je inlegt, hoe beter hoger de potentiële opbrengst.

veel-passief-inkomen-laten-beleggen

Voor- en nadelen bij passief beleggen

Uiteraard zijn er ook een paar voor- en nadelen aan laten beleggen voor passief inkomen.

Dit zijn de voordelen bij beheerd beleggen voor passief inkomen:

 • Zonder fysieke arbeid kan je extra vermogen opbouwen
 • Je hebt geen kennis nodig
 • De kans op fouten neemt af, omdat je het uitbesteedt aan experts
 • Je hebt lager risico dankzij spreiding (zie tips van hierboven) en eventueel de keuze voor defensief risicoprofiel (bij laten beleggen in aandelen)

Dit zijn de nadelen bij beheerd beleggen voor passief inkomen:

 • Je betaalt 1 – 1,5% kosten per jaar bij laten beleggen in aandelen, terwijl je dit in principe ook zelf zou kunnen (tip 1 vs. tip 5)
 • Met zelf beleggen kan je hoger rendement halen, waardoor je op de lange termijn aanzienlijk rijker kan worden bij de juiste keuzes

Zo zien we in het voorbeeld van hierboven dat we na dertig jaar een vermogen van 400K kunnen realiseren bij 8% passief beleggen.

Bij zelf beleggen in aandelen, vastgoed en crypto zou je in principe hoger rendement kunnen halen. Denk daarbij aan de 10 – 20%. Natuurlijk heb je hier aanzienlijk meer kennis en ervaring voor nodig.

Op de Happy Investors Community help ik 200+ Nederlandse beleggers naar gemiddeld 12-14% rendement per jaar. Dit doen we door een combinatie van de beste ETFs + de beste aandelen. Deze 6% extra rendement levert op de lange termijn véél extra vermogen op. Zo zou je na dertig jaar niet 400K, maar circa 1,5 miljoen kunnen hebben.

Dat is de kracht van rendement-op-rendement. Met een kleine, maandelijkse inleg kan je financieel onafhankelijk worden!

vastgoed beleggen met weinig geld

Waar moet je op letten bij beheerd beleggen voor passief inkomen

In het verhaal van hierboven heb ik aangegeven waar je op moet letten bij beheerd beleggen voor passief inkomen. Samengevat komt dit neer op:

 • Kies voor de beste aanbieders (zie boven) – zij geven namelijk het hoogste netto rendement (rendement – kosten). Tevens hebben zij veel ervaring én is de service goed
 • Risicospreiding – kies meerdere aanbieders voor laten beleggen met passief inkomen. Spreid je kansen in zowel aandelen, vastgoed, leningen en crypto. Laat je informeren over het risicoprofiel dat bij jou past
 • Looptijd – kies voor een maandelijkse inleg voor een periode van minimaal tien tot idealiter twintig jaar. Beleg alleen met geld dat je daadwerkelijk kan missen

Indien je geduld hebt en vast blijft houden aan bovenstaande principes omtrent laten beleggen voor passief inkomen, dan is het realistisch om een jaarlijks gemiddeld rendement van 6 – 8% te mogen verwachten.

Voor wie is laten beleggen als passief inkomen geschikt?

Hier kunnen we een kort antwoord op geven: laten beleggen voor passief inkomen is de beste keuze voor jou wanneer je geen tijd en energie in beleggen wilt stoppen. Daarbij ben je bewust van de risico’s en je laat je hieromtrent goed informeren door de aanbieders. Je accepteert dat er een potentieel verlies kan ontstaan, maar kiest bewust voor de potentiële winst op de lange termijn.

Bij zelf beleggen kan je hoger rendement halen. Dit is echter alleen geschikt voor je als je ook bereidt bent om veel te leren. Immers, óók als je zelf passief gaat beleggen word je blootgesteld aan meerdere beleggingsrisico’s. De gevaarlijkste daarbij zijn persoonlijke denkfouten die meestal voortkomen uit emotionele reacties.

Bekijk mijn video met uitleg over laten beleggen als passieve inkomstenbron:

Conclusie over beheerd beleggen voor passief inkomen

Het beheerd/laten beleggen voor passief inkomen is interessant voor iedereen die op de lange termijn vermogen wilt opbouwen zónder het leveren van fysieke arbeid. In dit artikel heb je belangrijke richtlijnen geleerd die jouw winstkans verhogen én het risico verlagen. Tevens heb je kennisgemaakt met de beste ideeën tot laten beleggen voor passief inkomen.

Uit berekeningen hebben we geconcludeerd dat je, met behulp van deze ideeën, een gemiddeld jaarlijks rendement van 6 – 8% kan halen. De kracht van (laten) beleggen ligt in het accumuleren van rendement-op-rendement. Dit effect wordt alsmaar sterker in de loop der tijd. Dus, hoe langer je geld kan laten beleggen, hoe hoger je passieve inkomsten worden. Tevens loop je minder risico bij een langere looptijd.

Tot slot, we hebben gezien dat we bij een maandelijkse inleg van €500 tegen jaarlijks 8% rendement binnen dertig jaar een vermogen van 400K kunnen opbouwen.

Dit betekent dat als jij vandaag de bewuste keuze maakt om te beginnen met laten beleggen voor passief inkomen, je na dertig jaar een zelfvoorzienend pensioen hebt opgebouwd.

Uiteraard heb je altijd baas-boven-baas. Denk bijvoorbeeld aan het scenario waarin je méér dan €500 inlegt. Of, nog beter, méér dan 8% rendement hebt. Bedenk echter wel dat beleggen te allen tijde risico’s met zich meebrengt. Hoe hoger het gewenste rendement, hoe hoger het risico.

Ik kies voor zelf beleggen omdat ik streef naar hoger rendement, maar dit sluit aan bij mijn risicoprofiel.

Hoe zit dit bij jou? Kies je liever voor laten beleggen voor passief inkomen, of geef je de voorkeur aan zelf beleggen?

Reacties
Categorieën