Starten met Aandelen, Waar Beginnen? Tips & Uitleg | Happy Investors
starten-met-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/05/2021
9 min

Starten met aandelen, waar begin ik? Tips & Uitleg | Happy Investors

11/05/2021
9 min

Beste beginnende belegger, wil je weten hoe je kan starten met aandelen? In dit artikel vind je concrete tips en uitleg. Van mijn beste tip voor starten met aandelen tot aan balans brengen tussen Value en Groeiaandelen. Ook vind je tips voor de beste beleggingsplatformen (uit ervaring) én gaan we het hebben over spreiding in aandelen van bedrijven, vastgoed en grondstoffen. Kortom: alles wat je wilt weten voor een goed begin.

Op naar succesvol lange termijn beleggen!

Inhoudsopgave

Disclaimer: Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit artikel bevat geen persoonlijk advies.

Hoe starten met aandelen? Goed begin is cruciaal

hoe-starten-met-aandelen

Toen ik op mijn 23ste begon met aandelen wist ik eigenlijk niet zoveel. Mijn passie en kennis ligt in strategisch denken. Derhalve onderzocht ik alleen unieke bedrijven op basis van strategie. Dat bleek een goede zet. Ik haalde hoog rendement, maar mede omdat de afgelopen jaren de aandelenbeurs gunstig is. Toch had ik soms ook forse verliezen. Ik kocht sterke bedrijven, maar toch daalde de koers met wel 20 – 30%. Nu, 7 jaar verder, weet ik waarom dit gebeurt en hoe je dit kan voorkomen.

Wil je succesvol starten met aandelen?

Dit is wat je moet doen: koop unieke bedrijven tegen een gunstige prijs.

Ik benoem deze tip vaker in mijn artikels en video’s, omdat dit dé manier is voor hoog rendement met aandelen. Het gaat om de juiste combinatie tussen sterke bedrijven die je tegen een gunstige aandelenprijs kan kopen. Dit is een combinatie tussen groei én Value.

Weet je niet wat dit inhoudt? Op de Happy Investors Community leer je alles wat je moet weten voor succesvol starten met aandelen.

Dit gaat overigens veel verder dan enkel aandelen kopen. Het gaat erom dat je de juiste aandelen koopt op het juiste moment binnen een gediversifieerde beleggingsstrategie.

Starten met aandelen is dan ook geen passieve belegging. Je zal veel onderzoek moeten (en willen) doen. Je investeert in bedrijven. Je kan je geld verliezen. Derhalve moet je zeker weten dat het bedrijf op de juiste koers zit (om meer omzet en winst te maken).

Wil je passief starten met aandelen? In dat geval kan je kiezen voor ETF’s en/of beleggingsfondsen. Hieronder zal ik je uitleggen hoe dat werkt.

Starten met aandelenfondsen geeft je een lager rendement maar wel een hogere winstkans – Happy Investors

Laten we eerst dieper in gaan op hoe te beginnen met aandelen. Allereerst het praktische gedeelte: aandelen kopen. Je kan niet overal alle aandelen kopen. Er is een groot verschil tussen beleggingsplatformen. Hieronder leg ik uit waar je het beste kan beginnen.

Waar starten met aandelen?

waar-starten-aandelen-beleggen

Er zijn belangrijke tips voor aandelen kopen. Eén daarvan is om te beginnen op het juiste beleggingsplatform. Hedendaags zijn er uitstekende beleggingsapps. Er is onderling echter wel een groot verschil. Zo wil je bijvoorbeeld niet starten met aandelen kopen via je huidige bank. Ook nu zijn de huidige banken fors duurder op basis van transactiekosten. Dat is zonde van je geld.

Waar starten met aandelen beleggen?

Tip: kies voor grote beleggingsplatformen met lage of gratis transactiekosten.

Wil alle platformen vergelijken voor de beste keuze? Klik hier voor beste beleggingsplatformen vergelijken.

Uit mijn ervaring zijn DEGIRO en eToro de beste keuzes.

DEGIRO is mijns inziens de beste keuze voor Nederlandse lange termijn beleggers. Je kan er starten met aandelen uit 50 beurzen, wereldwijd. Ze bieden vrijwel alle aandelen uit de V.S. en Europa. Momenteel hanteren ze transactiekosten, maar deze zijn in vergelijking wel laag. Bovendien kan je 200+ beste ETF’s uit DEGIRO kernselectie commissievrij kopen.

In aanvulling op DEGIRO zou je ook een gratis account bij eToro willen aanmaken. Waarom? Omdat je de beste ETF’s van eToro je serieus hoog rendement kunnen geven. Uit mijn vele onderzoeken naar de beste ETF’s, vind ik de selectie bij eToro uitstekend. Bovendien kan je alle aandelen en ETF’s commissievrij kopen. Tevens bieden ze kant-en-klare crypto portefeuilles aan, wat interessant is voor sommigen 😉.

Ik heb zelf een account bij beide platformen omwille het aankopen van de gewenste aandelen en ETF’s.

beste-beleggingsapp-vergelijker

beleggingsapp-vergelijker

Met welke aandelen starten? Value vs. Groeiaandelen, Large vs. Small caps

tips-starten-aandelen-beleggen

Er zijn veel verschillende soorten aandelen. Nu kunnen we vervallen in theorie, maar dat is saai. Laten we het praktisch houden. Grofweg kan je starten met twee soorten aandelen, namelijk Value en groeiaandelen.

Groeiaandelen zijn relatief risicovoller. Dit zijn aandelen van snelgroeiende bedrijven die vaak niet eens winst maken. Het doel is zo snel mogelijk groeien om de marktleider te worden. Typische voorbeelden zijn Amazon, Netflix en Nvidia.

Starten met groeiaandelen kan hoog rendement geven bij de juiste keuzes. Kies voor unieke bedrijven die consistent ieder jaar hard groeien in zowel omzet als winst. Hoe eerder je investeert in de beginfase van een groeibedrijf, hoe hoger het rendement én risico. Een voorbeeld is Kubient, wat mijns inziens tot de beste groeiaandelen behoort. Je kan ook minder risico nemen en later instappen. Een voorbeeld hiervan is Facebook, die nu Meta heet. Dit bedrijf groeit vooralsnog consistent met 25 – 30% omzetgroei, maar zij is ook zeer winstgevend (lager risico).

Een andere optie zijn Value aandelen. Hier speur je naar ondergewaardeerde aandelen die je kan kopen onder de intrinsieke waarde van het bedrijf. Oftewel: de koers/winst-verhouding (P/E-ratio) is gunstig. Starten met Value aandelen zijn per definitie minder risicovol dan groeiaandelen. Immers, deze bedrijven maken altijd winst.

Ook goed om te weten: veel (niet alle) Value aandelen keren ook dividend uit.

Het is belangrijk dat je een juiste balans tussen groei- en Value aandelen aanbrengt. Hoe jonger je bent, hoe meer risico je kan nemen met unieke groeiaandelen. Dit kan leiden tot hoger rendement. Maar je wilt nooit 100% op groeiaandelen zetten. Dit type aandelen wordt namelijk negatief beïnvloedt bij inflatie- en renteverhoging. Ook wanneer de beurs angstig is (bear market), zullen groeiaandelen hard afgestraft worden.

In dergelijke droevige tijden wil je een deel belegd hebben in Value aandelen. En hoe minder risico je wenst te nemen, hoe meer in Value je zou willen investeren.

Wil je weten wat onze beste aandelen uit fulltime onderzoek zijn? Meld je hier aan op het Happy Investors aandelen abonnement voor aandelentips met potentieel x5 – x10 rendement

Large of small cap aandelen?

Een andere belangrijke factor is de marktwaarde. Je kan starten met large cap aandelen. Dit zijn beursgenoteerde bedrijven met een marktwaarde hoger dan 10 miljard. Large cap aandelen bieden relatief lager risico, doordat dit (meestal) gevestigde partijen zijn. Je hebt overigens ook mega caps.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich risicovolle micro- en small caps. Small cap aandelen hebben een marktwaarde van 300 miljoen tot 2 miljard. Dit soort bedrijven zijn typisch gezien meer volatiel. Tevens geven zij een hogere kans op veel geld verlies. Maar de beste small cap aandelen geven wel exponentieel rendement (van x10 of hoger).

Starten met aandelenfondsen: hier moet je op letten

starten-met-aandelen-tips

De vraag is of je moet willen starten met aandelen? Hier heb je affiniteit, kennis en tijd voor nodig. Wanneer je dat niet hebt, is het misschien slimmer om te kiezen voor aandelenfondsen. Het grote voordeel is dat je hiervoor geen affiniteit, kennis en tijd nodig hebt. Je kan geld voor jou laten werken op een passieve manier. Het enige nadeel is dat je in potentie lager rendement haalt. Maar dat hoeft niet altijd waar te zijn: starten met slechte aandelen leidt tot verlies.

Starten met aandelenfondsen geeft je een lager rendement maar wel een hogere winstkans.

Aandelenfondsen zijn een bundeling van meerdere aandelen. Sommigen bevatten er 50, anderen 1000. Je kan eenvoudig zelf starten met aandelen middels zogenaamde ETF’s. Dit staat voor Exchange Traded Fund. Het is een passief aandelenfonds voor het volgen van meerdere aandelen.

Wanneer je kiest voor grote ETF’s die 1000+ aandelen volgen, is je risico significant lager dan wanneer je start met individuele aandelen.

Als je het mij vraagt kan het interessant zijn om te beleggen in specifieke ETF’s. Dit zijn aandelenfondsen die een kleinere selectie van bedrijven volgen. Denk aan 25 tot 100 aandelen. In potentie geven deze hoger rendement dan grotere ETF’s. In praktijk is dit waar op de lange termijn. Het enige nadeel is dat zij op de korte termijn hogere volatiliteit geven.

Met de juiste bundeling én strategie, kan je met ETF’s een serieus hoog rendement van 10 – 13% per jaar halen. Daar ben ik van overtuigd.

Meer weten? Lees hier mijn onderzoek naar de beste ETF’s.

Starten met aandelen in vastgoed: REIT’s

beginnen-met-vastgoed-aandelen

Naast aandelen en ETF’s kan je ook starten met aandelen in vastgoed. Denk aan constructiebedrijven en vastgoedontwikkelaars. Bovendien heb je zogenaamde REIT’s, wat staat voor Real Estate Investment Trust. Dit is een beursgenoteerd vastgoedfonds.

Het voordeel aan starten met aandelen in vastgoed is dat het zeer toegankelijk is. Vastgoed in Nederland of België kopen vraagt om een hoog startkapitaal. Terwijl je met vastgoedaandelen al kan beginnen met een paar euro. Natuurlijk zijn dit twee aparte beleggingen met ieder haar voor- en nadelen.

Beleggen in REIT’s kan interessant zijn ter aanvulling van je beleggingsportefeuille. Zo spreid je geld over twee investeringsmarkten. Vastgoed is namelijk niet hetzelfde als aandelen van bedrijven. Naast de logische verschillen moet je weten dat REIT’s meestal hoog dividend uitkeren. Denk aan zo’n 4 – 8%. Let er wel op dat beursgenoteerde vastgoedfondsen onderhevig zijn aan hevige koersbewegingen.

Wil je hoog dividend, maar geen koersbewegingen? Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn een uitstekend alternatief. Zo keert SynVest een jaarlijks dividend van ±8% uit, waarvan je een deel maandelijks ontvangt. Klik op onderstaande banner om de brochure te downloaden. Daar vind je de meest actuele informatie.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Starten met aandelen in grondstoffen / commodities

Zoals je wilt spreiden tussen vastgoed en aandelen, wil je ook extra spreiden in de grondstoffenmarkt. Deze markt heeft een lage of negatieve correlatie met aandelen. De meest bekende zijn goud en zilver. Je hebt echter ook andere grondstoffen zoals hout, lithium, kobalt, koper, uranium, et cetera.

Starten met aandelen in grondstoffen is verstandig om meer risicospreiding te realiseren. Dit is alleen wel een moeilijke markt met sterke cyclische bewegingen. Gelukkig hebben we ook hier de oplossing van ETF’s. Koop een grote bundeling van “grondstof aandelen”, zoals energiecentrales, houtbewerkers, sojaboonkwekers, goudmijnen, lithiumproducenten, et cetera.

Meer weten? Dit zijn goede ETF’s voor grondstoffen.

Conclusie over hoe en waar beginnen met aandelen

In dit artikel hebben we gekeken naar hoe starten met aandelen. De belangrijkste tip is om alleen te investeren in unieke bedrijven tegen een gunstige aandelenprijs. Als belegger koop je een aandeel van een bedrijf. Dit maakt je juridisch gezien “mede eigenaar”. Beschouw het ook op die manier: starten met aandelen doe je omdat je gelooft in bepaalde bedrijven. Met jouw geld investeer je als het ware in haar bedrijfsgroei. En als tegenprestatie kan je mogelijk een mooi rendement opstrijken.

Naast het kopen van unieke bedrijven tegen een goede aandelenprijs, wil je dit doen op de beste beleggingsplatformen. Hierboven heb ik mijn twee beste platformen met je gedeeld. Via hen kan je vrijwel alle gewenste aandelen en ETF’s aanschaffen.

Tot slot hebben we gekeken naar hoe te starten met aandelen qua verschillende soorten. Van Value- en groeiaandelen tot large vs. small caps. Breng hier een gezonde balans in op basis van jouw risicoprofiel en strategie. Bovendien wil je spreiden in verschillende aandelen, van bedrijven, vastgoedfondsen én grondstoffen.

Word dit allemaal te complex? Dan kan je kiezen voor het starten met aandelenfondsen. ETF’s zijn een toegankelijke optie.

Kan je bij dit alles wel wat hulp gebruiken? Bekijk eens mijn cursussen beleggen. Krijg toegang tot mijn bewezen beleggingsstrategie voor hoger rendement + onderzoek naar unieke aandelen + community + persoonlijke coaching. Word een succesvolle lange termijn belegger!

Reacties
Categorieën