5x Stabiele Dividendaandelen voor Pensioen – Hoog Dividend
dividendaandelen-pensioen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/09/2021
5 min

5x Stabiele Dividendaandelen voor Pensioen – Hoog Dividend

11/09/2021
5 min

Beste Happy Investor, ben je opzoek naar stabiele dividendaandelen? Het thema van dit onderzoek zijn 5 stabiele dividendaandelen voor pensioen. Een combinatie van historische stabiliteit en gunstige toekomstige vooruitzichten. Uit deze lijst heb ik twee aandelen in persoonlijk bezit. Welke dat zijn, leg ik hieronder uit. Ook vind je aanvullende tips ter inspiratie 😉.

Op naar de 5 sterke dividendaandelen voor pensioen!

Selectie en financiële waardering van de top 5 stabiele dividendaandelen voor pensioen

dividendaandelen-pensioen-tips

Het thema van dit onderzoek gaat om 5 stabiele dividendaandelen voor pensioen. Het idee is een selectie van bedrijven met consistente en duurzame bedrijfsgroei én dividenduitkering. Aandelen die je als het ware tot aan je pensioen kan aanhouden om te genieten van relatief hoog dividend.

Dit zijn de selectiecriteria gedurende het onderzoek:

 1. Stabiel bedrijf met duurzame bedrijfsgroei
 2. Stabiel dividend (historie)
 3. Gunstige financiële waardering
 4. Looptijd van circa 5 jaar

Op basis van deze criteria bekom ik 5 stabiele dividendaandelen tot aan pensioen:

 1. Abbvie (ABBV)
 2. Coca-Cola Femsa (KOF)
 3. Fidelity National Services (FNF)
 4. The Home Depot (HD)
 5. Philip Morris International (PM)

Hieronder vind je meer informatie per dividendaandeel.

Let op: een goede beleggingsportefeuille bevat minimaal 25 tot 40 aandelen omwille diversificatie. Uiteraard is deze lijst verre van allesomvattend. Er zijn veel andere goede Value aandelen. Ik pretendeer dan ook niet dat dit de beste dividendaandelen voor pensioen zijn, maar wel interessante dividendbeleggingen met toekomstperspectief.

Wil je meer Value aandelen (met dividend) én ook beleggen in unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement? Bekijk het Happy Investors aandelen abonnement voor exclusief onderzoek naar Happy Value- en Groeiaandelen.

Dividend aandeel Pensioen 1. AbbVie (ABBV)

dividend-pensioen-beleggen-aandelen

AbbVie is een biofarmaceutisch bedrijf dat allerlei toepassingen ontwikkelt, fabriceert en verkoopt binnen de wereld van farmacie. Het heeft een pijpleiding aan producten zoals HUMIRA, SKYRIZI, et cetera. Dit zijn medische toepassingen om bepaalde ziektes te verhelpen of verminderen.

Biofarmaceutische bedrijven zijn sterk afhankelijk van haar pijpleiding aan medische producten. Dit maakt AbbVie risicovollere belegging. Neem nu Galapagos als voorbeeld. Jarenlang was dit een ster op de beurs. Maar sinds haar piek is het aandeel met 80% (!) gedaald. Nu lijkt dit risico bij AbbVie minder groot, omdat zij een meer stabiele pijpleiding heeft met winstgevende producten. Desalniettemin zou je de kwartaalcijfer van dit bedrijf willen monitoren.

Interessant aan AbbVie is dat het bedrijf relatief hoog totaalrendement realiseert. Naast een relatief hoog dividend, geeft het aandeel ook een redelijk stabiele koersgroei. De korte termijn waardering (value) lijkt een eerlijke aandelenprijs te zijn. De ROE is instabiel (wat ongunstig is). Maar de cashflow is goed en de dividenduitkering en dividendgroei zijn stabiel.

 1. P/E Forward: 16.24
 2. ROE: 51,80%
 3. Dividend: 4.48%
 4. Dividend groei: 8 opeenvolgende jaren
 5. Dividend stabiliteit: 8 opeenvolgende jaren

Note: ik heb een kleine positie van dit aandeel.

Hoe denk jij over Abbvie als dividendaandeel tot aan pensioen?

laten-beleggen-vergelijker-2022

Dividend aandeel Pensioen 2. Coca-Cola Femsa (KOF)

pensioen-dividend-aandelen-analyse

Coca-Cola Femsa, niet te verwarren met Coca-Cola, is een van origine Mexicaans bedrijf. Dit bedrijf produceert flessen, kartonnen en blikken voor drankmerken. Zij zijn de grootste bottelaar in het Coca-Cola Systeem met meer dan 129 merken. Haar machinepark omvat 49 bottelinstallaties en 268 distributiecentra in 10 Latijns-Amerikaanse landen.

De business van Coca-Cola Femsa is saai. Dat is goed. Het is een stabiele business met gestage bedrijfsgroei. Bovendien heeft de organisatie het op orde. De EBIT marge van de afgelopen 5 jaar is gemiddeld 13.53%. De netto winstmarge is 3,57%.

Coca-Cola Femsa is niet het beste dividendaandeel. Wel heeft zij een aantrekkelijke waardering, waardoor het totaalrendement potentieel hoger kan uitvallen. Tevens is dit bedrijf mijns inziens een betere keuze dan dividendaandeel Coca-Cola, omdat KOF een hoger dividend uitkeert en een aantrekkelijkere waardering heeft. Wel scoort KOF relatief slechter op dividendgroei.

 1. P/E Forward: 16.76
 2. ROE: 4.78% (5-jaarlijks gemiddelde)
 3. Dividend: 4,59%
 4. Dividend groei: 3 opeenvolgende jaren
 5. Dividend stabiliteit: 17 opeenvolgende jaren

Hoe denk jij over Coca-Cola Femsa als dividendaandeel tot aan pensioen?

Dividend aandeel Pensioen 3. Fidelity National Services (FNF)

potentievolle-dividend-aandeel

Op dit moment lijkt Fidelity National Services een van de beste dividend aandelen voor pensioen of lange termijn beleggen. Dit verzekeringsbedrijf heeft een zeer aantrekkelijke financiële waardering. Zij is beduidend goedkoper dan het sectorgemiddelde en haar eigen 5-jaarlijks gemiddelde. Tevens zijn de groeivooruitzichten gunstig.

Daarnaast is het een stabiel dividendaandeel. Het huidige dividend ligt rond de 3% en men verwacht een stijging naar 3,5%. De 5-jaarlijkse dividendgroei is 19,54%. En de dividend payout ratio is slechts 15,91%.

 1. P/E Forward: 6.30
 2. ROE: 15,56% (5-jaarlijks gemiddelde)
 3. Dividend: 4.48%
 4. Dividend groei: 7 opeenvolgende jaren
 5. Dividend stabiliteit: 15 opeenvolgende jaren

Hoe denk jij over Fidelity National Services als dividendaandeel tot aan pensioen?

beleggingsapp-vergelijker

Dividend aandeel voor Pensioen 4. Lowe’s Companies (LOW) en The Home Depot (HD)

dividend-aandelen-lange-termijn

Uit deze selectie keert het bedrijf Home Depot, een Amerikaanse keten van bouwmarkten, het laagste dividend uit. Dit ligt vooral aan de sterke koersstijging. Het bedrijf heeft geprofiteerd van de covid-19 crisis. Maar ook in 2022 lijkt het Home Depot gestaag te groeien in zowel omzet als winst. Dit is een schokkend hoge groei, maar wel enigszins stabiel. Bovendien keert Home Depot al 32 opeenvolgende jaren dividend uit. Dit maakt haar een Dividend Aristocrats.

Home Depot is een stabiel dividend aandeel voor pensioen. Het enige nadeel is de relatief hoge financiële waardering. Dit verhoogt het risico op de korte termijn, waardoor een koersdaling waarschijnlijker wordt. Dat zou een kans zijn.

 1. P/E Forward: 25.53
 2. ROE: N/A (ROA = 20,12% 5 jaarlijks gemiddelde)
 3. Dividend: 1.75%
 4. Dividend groei: 12 opeenvolgende jaren
 5. Dividend stabiliteit: 32 opeenvolgende jaren

Tip: naast Home Depot heb je ook Lowe’s Companies. Zij heeft een betere financiële waardering en keert al 50+ jaar dividend uit. Zie dit als een bedankje voor het feit dat je het artikel tot hier hebt gelezen 😉.

Hoe denk jij over Home Depot als dividendaandeel tot aan pensioen?

Dividend aandeel voor Pensioen 5. Philip Morris International (PM)

analyse-dividend-aandelen-lange-termijn

Zowel Altria (MO) als Philip Morris International (PM) zijn prima dividendaandelen. Mijn voorkeur gaat uit naar PM, omdat zij een meer toekomstgerichte visie heeft. Het bedrijf streeft nu naar een “smoke-free future”. Of dit gaat werken, laat ik buiten beschouwing in dit artikel. Het geeft in ieder geval richting aan een nieuwe koers die in lijn lijkt met de wensen van de maatschappij.

Los van je persoonlijke mening over dit bedrijf, zou je het aandeel wel kunnen waarderen. De waardering is prima. De groei is wat minder, maar de winstgevendheid is subliem. De EBIT marge bedraagt 42.5%, en de netto inkomen marge is 29.25%. Dit is ver bovengemiddeld. Tevens scoort PM goed op Return on Total Capital en Return on Assets. Haar huidige dividenduitkering is hoog: 5.22%. De dividendgroei is wat minder. Wel is de dividenduitkering stabiel te noemen.

 1. P/E Forward: 15.83
 2. ROE: N/A (ROA = 18,4% 5-Jaarlijks gemiddelde)
 3. Dividend: 5.22%
 4. Dividend groei: 13 opeenvolgende jaren
 5. Dividend stabiliteit: 13 opeenvolgende jaren

Zo, dit was de lijst van 5 stabiele dividendaandelen (tot aan pensioen). En, wat vind jij van deze selectie? Uiteraard zijn er betere investeringen te vinden, hiervoor kan je terecht op de Happy Investors Community. Daar krijg je toegang tot exclusieve beleggingsrapporten met unieke Value en Groei aandelen die hoog rendement kunnen geven.

Reacties
Categorieën