Zo vind je veilige bedrijven voor investeren zonder groot verlies
Zo vind je veilige bedrijven voor investeren zonder groot verlies
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/22/2021
11 min

Zo vind je veilige bedrijven voor investeren zonder groot verlies

02/22/2021
11 min

Beste Happy Investor, ben je opzoek naar veilige bedrijven voor investeren? In plaats van dat ik je een lijstje geef met voorbeelden van veilige bedrijven om in te investeren, leer ik je liever hoe je ze zelf kan vinden. Wat vandaag de dag een relatief veilig aandeel is, kan over enkele maanden weer anders zijn. Niettemin zijn er enkele richtlijnen die je kan aanhouden om zelf nieuwe veilige bedrijven te vinden. En dat iedere keer weer. Dit is hoe je een succesvolle belegger wordt.

Na het lezen van dit artikel weet jij exact hoe je verschillende veilige bedrijven voor investeren vindt. En, vooruit dan maar, ook zal ik enkele concrete bedrijven noemen als voorbeeld 😉. De succesformule die altijd werkt vind je tevens terug in dit artikel en in de conclusie. Spoiler: het is verre van eenvoudig.

Let op: ik spreek hier over relatief. Het is cruciaal om te begrijpen dat individuele aandelen significant risicovoller zijn dan bijvoorbeeld ETFs en beleggingsfondsen. Hoe minder kennis en kunde je hebt om individuele aandelen te analyseren, hoe verstandiger het is om te kiezen voor ETFs en fondsen. Lees hier meer over beleggen in ETFs.

Inhoudsopgave:

Factoren bij het vinden van soorten veilige bedrijven voor investeren
The winner takes all – hoe Warren Buffet investeert in veilige bedrijven en hoog rendement haalt
Value vs. Growth aandelen: hoe goedkoper, hoe veiliger bedrijven voor investeren zijn
Krimpende vs. Booming industrieën
Dividend vs. niet-dividend
Marktwaarde: Micro vs. Large caps
Volatiliteit, so what?
Conclusie over veilige bedrijven voor investeren

Factoren bij het vinden van soorten veilige bedrijven voor investeren

Na dit artikel begrijp je welke richtlijnen / factoren je kan aanhouden om te allen tijde nieuwe, veilige bedrijven op te sporen. Dit zijn de factoren:

 • The winner takes all
 • Value vs. Growth aandelen
 • Krimpende vs. Booming industrieën
 • Dividend vs. niet-dividend
 • Marktwaarde: micro vs. large caps – size matters!
 • Volatiliteit – so what?

Hieronder zal ik in essentie willen uitleggen hoe deze factoren in verband staan met elkaar. Daarbij is de eerste de meest belangrijke van allemaal, opgevolgd door de tweede.

Stel je vragen gerust in een reactie onderaan dit artikel, of sluit je aan bij de Happy Investors Community als je serieuze stappen wilt maken om succesvol te beleggen met minder kans op geld verlies.

The winner takes all – hoe Warren Buffet investeert in veilige bedrijven en hoog rendement haalt

hoe-investeren-in-veilige-bedrijven

Als je wilt investeren in veilige bedrijven dan is in mijn optiek de gouden regel “the winner takes all”. Deze filosofie van beleggen is intuïtief en logisch. Het leidt tot de beste resultaten met hoogst haalbare rendementen.

Fenomenale bedrijven met een duurzaam competitief voordeel en een gunstige prijs, zijn veilige bedrijven voor investeren

Waarom verdienen Christiano Ronaldo, Novak Djokovic, LeBron James, Floyd Maywheather Jr., Taylor Swift, Bill Gates, Elon Musk en Warren Buffet miljoenen tot miljarden meer dan andere mensen die hetzelfde beroep uitoefenen?

Waarom domineren Amazon, Apple, Coca-Cola, McDonalds en Microsoft binnen haar industrie en verdienen zij miljarden meer dan de concurrentie?

Het antwoord is simpel: the winner takes all. Deze mensen en bedrijven zijn de beste in haar soort. Ze zijn ongeëvenaard uniek en presteren op het allerhoogste niveau. Dusdanig, dat ze feitelijk geen concurrentie hebben omdat die simpelweg het niveau niet aankunnen. Dit geeft hen de sleutel naar een unieke onderhandelingspositie die je kan scharen onder Power Laws (waarvan Pareto law er een van is).  Kort samengevat komt Power Law erop neer dat een hele kleine proportie van een populatie een overgrote merendeel bezit. Het meest toepasselijke voorbeeld om mijn punt te maken is dat 1% van de bevolking meer dan 44% van al het vermogen op de wereld bezit. (en wist je dat 1,4% van alle boomsoorten goed is voor 50% van alle bomen in de Amazone?).

Als je investeert in de allerbeste bedrijven binnen haar industrie, dan is dat een relatief veilige investering. Dit is in lijn met de logica van Warren Buffet. Hij investeert uitsluitend in fenomenale bedrijven met een duurzaam competitief voordeel, tegen een gunstige prijs. Dit zijn bedrijven met een uniek aanbod versterkt door een uniek merk. Tevens hebben zij hun verdienmodel op orde dat zij structureel duurzame winstgroei realiseren. Vaak hebben zij een monopolie positie.

Voorbeelden zijn: Walt Disney Company, Coca-Cola, Apple en Nike.

goedkoop-aandelen-beleggen

Value vs. Growth aandelen: hoe goedkoper, hoe veiliger bedrijven voor investeren zijn

tips-veilige-bedrijven-investeren

Een tweede factor valt te scharen onder het verschil tussen Value en Groei aandelen. Hierboven gaf ik aan dat veilige bedrijven voor investeren diegene zijn die de allerbeste in haar industrie zijn. Dit zijn fenomenale bedrijven met een duurzaam competitief voordeel en een winstgevend verdienmodel. Maar de prijs is ook belangrijk. De aandelenmarkt is niet bepaald rationeel. Soms is een bepaald aandeel heel erg duur. Dit noemen ze overgewaardeerd. Een voorbeeld vandaag de dag is Tesla, wat een uiterst risicovolle investering is op dit moment.

De beste aandelen hebben in mijn optiek een combinatie van Value en Growth, in plaats van Value vs. Growth – Happy Investors Mindset

Als je een goed bedrijf koopt terwijl deze heel erg duur is, loop je alsnog een hoog risico op geld verlies. Terwijl als je een fenomenaal bedrijf tegen een gunstige prijs koopt, loop je aanzienlijk minder risico terwijl je een hoger rendement zal maken. De beste aandelen hebben in mijn optiek een combinatie van Value en Growth, in plaats van Value vs. Growth.

Heel kort samengevat houdt Value in dat je een aandeel kan kopen onder haar intrinsieke waarde. De prijs die je betaalt is lager dan wat het aandeel daadwerkelijk waard is. Dit kan voorkomen wanneer als de markt het aandeel niet op juiste waarde schat, bijvoorbeeld vanwege continue negatieve nieuwsberichten of simpelweg verkeerde inschatting van de strategische positie.

Groeiaandelen zijn typisch gezien bedrijven die jaarlijks een hoge omzetgroei hebben. Zij investeren veel geld in groei. Vaak zijn ze hierdoor nog niet winstgevend. Dit geeft hoger risico dan Value aandelen, omdat een groeiaandeel mogelijk haar toekomst als “winner takes all” niet kan waarmaken.

Persoonlijk kies ik voor beleggen in groeiaandelen. Value aandelen zijn echter wel meer veilige bedrijven voor investeren. En als je een Value aandeel met toekomstige hoge groei vindt, dan ben je koning (al komt dit niet zo vaak voor).

970x250

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
 • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
 • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
 • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
 • Lange termijn beleggen in leren investeren in groeiaandelen met meer dan 300% rendement? Klik hier voor meer informatie.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Krimpende vs. Booming industrieën

Een derde richtlijn bij veilige bedrijven voor investeren is om te kijken naar de industrie. Dit is geen hogere wiskunde maar gewoon logisch nadenken. Het is veiliger om te beleggen in groeisectoren dan in krimpende sectoren. Bedrijven binnen groeisectoren kunnen makkelijker en goedkoper omzetgroei realiseren. Dit heeft te maken met vraag- en aanbod.

Bij krimpende industrieën neemt de concurrentiestrijd alsmaar toe, met een negatief effect op de winstmarges en derhalve toekomstige groei.

De beste bedrijven hebben vaak een unieke marktpositie waarbij ze zelf een nieuwe, booming industrie creëren. Denk aan een Netflix en een Apple. Zij creëren nieuwe markten waar een enorme vraag naar is. Daarbij genieten ze tevens van First Mover voordelen, zodat ze op een korte termijn een monopolie positie bemachtigen.

Wil je investeren in veilige bedrijven? Beleg in fenomenale bedrijven binnen een groeiende industrie.

Dividend vs. niet-dividend

beleggen-in-veilige-bedrijven

Een andere factor bij veilige bedrijven voor investeren is om te kijken of zij dividend uitkeren. Niet alle dividendaandelen zijn veilige bedrijven om in te beleggen. En niet alle niet-dividend zijn onveilige bedrijven. Echter is het doorgaans wel zo dat dividendaandelen een gezondere financiële balans hebben waarbij zijn een deel van hun winst uitkeren als dividend. Hierboven had ik het al over dat groeiaandelen meer risicovol zijn. Dit komt omdat de meeste (echte) groeiaandelen vaak (nog) niet winstgevend zijn. Dergelijke bedrijven hebben een hoger risico om failliet te gaan. In contrast heb je dus dividendaandelen waarbij het bedrijf vaak een gezonde financiële situatie heeft. Het risico op faillissement is daarbij lager, en derhalve zijn dit soort bedrijven een veiligere investering.

Tevens hebben dividendaandelen nog een praktisch voordeel. Zij keren dividend uit ongeacht de koersverloop. Zo kan het dus zijn dat de koers daalt (risico), maar je wel dividend ontvangt. Dit is echt geld dat je ontvangt. En hiermee kan je drie acties ondernemen, namelijk:

 1. Herinvesteer je dividend in datzelfde aandeel bij koersdaling, zodat je gemiddelde aankoopprijs daalt
 2. Herinvesteer je dividend in meer veilige investeringen zoals ETFs en beleggingsfondsen, of juist in meer risicovolle investeringen als je (potentieel) hoger rendement wilt
 3. Cash je dividend net zolang totdat je “gratis aandelen” hebt

Lees hier meer over dividend beleggen strategieën.

vastgoed beleggen met weinig geld

Marktwaarde: Micro vs. Large caps

Size matters! Er zijn veel beleggingsrisico’s die ertoe leiden dat je geld kan verliezen. Als je wilt investeren in veilige bedrijven, dan heb je ook kennis nodig over marktwaarde. Marktwaarde geeft aan hoe groot een bedrijf is. Verdiep je maar eens in de termen micro, small en large caps. Micro caps is een categorie van hele kleine bedrijven. Large caps een categorie voor grote bedrijven. Typisch gezien is het zo dat een groot bedrijf meestal (maar niet altijd) een kleinere kans heeft om failliet te gaan. De financiële balans is sterker en groter dan kleine bedrijven. Dat wilt niet zeggen dat een groot bedrijf niet kan leiden tot grote verliezen. Maar de kans is simpelweg kleiner in vergelijking tot een heel klein bedrijf. Een ander praktisch voorbeeld is dat grote bedrijven de kleinere bedrijven kunnen opkopen om zo “kunstmatig” te groeien.

In de Happy Investors Community vind je vele videotrainingen, -worksheets en beleggingsrapporten om je dit alles beter te helpen begrijpen. Voor slechts een kleine investering kan je al lid worden. Een investering die je er al heel snel uithaalt doordat je beter gaat beleggen 😉. Tevens vind je in mijn rapporten het laatste onderzoek naar de beste groeiaandelen.

Volatiliteit, so what?

Tot slot nog iets over volatiliteit. Een volatiel aandeel maakt op de korte termijn (1 jaar) hevige koersschommelingen mee. Vaak zien mensen een volatiel aandeel als heel risicovol. Alhoewel ik dit begrijp is het louter een illusie. Het enige wat ertoe doet bij beleggen, is hoeveel hoger of lager de koers van een aandeel staat over een jaar van nu. En nog belangrijker, over vijf of tien jaar van nu.

Een van de beste tips voor veilig beleggen is om te kiezen voor lange termijn investeringen.

Investeren in veilige bedrijven kan op de korte termijn flink tegenvallen. Maar wat maakt het uit als een aandeel binnen zes maanden van nu met -30% daalt, en over een jaar van nu +20% staat? Zekers, emotioneel gezien is het niet zo prettig maar aan het “einde” van de rit wel.

Een aandeel kan wel heel volatiel zijn, maar als deze ieder jaar gemiddeld +20% stijgt is dat significant beter dan een stabiel aandeel dat ieder jaar gemiddeld +5% stijgt.

Het enige nadeel aan volatiele aandelen is dat je op een verkeerd moment koopt. Daar komt waardering en Value weer om de hoek kijken (zie punt 2). Koop fenomenale bedrijven tegen een gunstige prijs!

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

Conclusie over veilige bedrijven voor investeren

Na het lezen van dit kennisartikel ben je heel wat wijzer geworden. Zo weet je nu dat geen enkel individueel bedrijf veilig is, maar dat we mogen spreken over relatief veilig. Als je echt veiliger wilt beleggen, lees dan eens dit artikel over beleggen met weinig risico.

Of meld je aan op de Happy Investors Community om te leren beleggen als gevorderden 😉.

Mocht je toch voor individuele aandelen willen gaan, dan weet je nu wat te doen. Relatief veilige bedrijven voor investeren bekom je alleen na diehard veel onderzoek. Voorbereiding, research en geduld zijn cruciaal om veiliger te investeren en toch hoger rendement te halen. Besef goed dat jij een verantwoordelijkheid hebt om je eigen winstkans te verhogen. Dit doe je door kennis te vergaren middels onderzoek. En waar je dan naar moet zoeken?

Onderzoek fenomenale bedrijven met een duurzaam competitief voordeel (groei) die je kan kopen tegen een gunstige prijs (value). Let daarbij op andere kenmerken zoals de positionering in een groeisector (en niet een krimpende) en op een gezonde financiële balans waarbij ze al dan niet dividend uitkeren. Cruciaal is dat deze bedrijven hun hoge winstmarges gebruiken om de business op duurzame winstgevende wijze te laten groeien. En oh ja, dat met een hogere ROI dan wat ze in de aandelenmarkt kunnen krijgen (10%).

Dit soort aandelen kom je niet vaak tegen. En dat is nu het hele punt. Als je dit echt goed wilt doen, zal je in jouw hele beleggingscarrière misschien slechts tien of twintig aandelen willen kopen. Kwaliteit verslaat kwantiteit. Altijd. Echter werkt deze tactiek alleen wanneer jij een gevorderde (focus) belegger bent.

Als je wilt beginnen met beleggen dan is het veel slimmer om te kiezen voor meer spreiding middels beleggingsfondsen, ETFs of door het simpelweg te laten beleggen.

Reacties
Categorieën